Ada Hegerberg har konsekvent nobbat spel i det norska landslaget sedan 2017. Därmed fanns inte stjärnan med på fotbolls-VM i somras.

På klubblagsnivå är dock norskan alltjämt en dominant spelare. I klubblaget Lyon, Champions League-vinnare de fyra senaste åren, är hon en av de klart mest lysande stjärnorna. Något som framgick i Champions League-finalen i maj. Hegerberg stod då för ett hattrick när Lyon besegrade Barcelona med 4–1.

Bedrifterna på klubblagsnivå har gjort att Hegerberg är en av tre nominerade till Uefas pris som årets fotbollsspelare. Övriga nominerade är två lagkamrater från Lyon – Amandine Henry och Lucy Bronze. Henry är en vital del i det franska klubblaget och på mittfältet i Frankrikes landslag. Högerbacken Bronze var bland annat en viktig del i Englands landslag under VM.

Spelarna har röstats fram av tränarna i de tolv främsta landslagen, tränarna i de åtta bäst placerade klubblagen i Champions League samt 20 journalister.

På herrsidan är Juventus Cristiano Ronaldo och Barcelonas Lionel Messi nominerade. De konkurrerar med nederländaren Virgil van Dijk. Liverpools mittback spelade en nyckelroll när Liverpool blev tvåa i Premier League och vann Champions League.

Herrspelarna röstas fram av 80 klubblagstränare från lagen som var med i Champions League och Europa League, och 55 journalister.