Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland, polisinrättningen i Sydvästra Finland och Egentliga Finlands räddningsverk vädjar till medborgare, organisationer, föreningar och företag att följa restriktionerna och rekommendationerna på grund av coronaepidemin.

I Egentliga Finland förbjuds alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över tio personer, medan motsvarande förbud i Satakunta är tjugo personer.

Restriktionerna som Regionförvaltningsverket har meddelat är nödvändiga för att stävja coronaepidemin, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.

"För att tygla det epidemiologiska läget är det viktigt att var och en agerar på ett ansvarsfullt sätt. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras. Även om vaccineringarna har kommit i gång, eliminerar det inte behovet att följa hygien- och säkerhetsanvisningarna", säger Mikael Luukanen, överdirektör för Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

Lagen kräver att evenemang anmäls

  • Säkerheten vid evenemang handlar om ett myndighetssamarbete. Där deltar Regionförvaltningsverket och polisen men också det lokala räddningsverket och sjukvårdsdistriktet.
  • Vare sig det är coronaläge eller inte ska anmälan enligt lagen om sammankomster alltid lämnas till polisen.
  • Anmälan ska göras om evenemanget exempelvis påverkar trafiken eller har konsekvenser för den allmänna ordningen eller säkerheten. I sådana fall sätter man vid behov ut ordningsvakter.
  • Polisen kan inleda en förundersökning för att realisera straffansvaret om den som ordnar evenemanget exempelvis inte lämnar in en räddningsplan för evenemanget till räddningsverket inom den utsatta tiden.
  • En räddningsplan ska alltid göras om man väntar sig att minst tvåhundra personer deltar i evenemanget.
  • Då man har utarbetat räddningsplanen för evenemanget beaktas riskerna och första hjälpen vid evenemanget på lämpligt sätt.
  • Källa: Polisen