Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger till Helsingin Sanomat på onsdagen att också villiga personer under 65 år eventuellt skulle kunna vaccineras med överblivna doser av Astra Zenecas vaccin.

Enligt Nohynek diskuterar man frågan i den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR), men ännu har man inte fattat något beslut. Nohynek är sekreterare för expertgruppen.


Institutet för hälsa och välfärd beslutade på onsdagen att Astra Zenecas coronavaccin fortfarande ska ges enbart till personer över 65 år. Detta på grund av att blodproppar i kombination med blodplättsbrist räknas som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet. Däremot har man inte upptäckt någon ökad risk för blodpropp bland personer över 65 år.

Mia Kontio, ledande sakkunnig vid institutet, sade under en presskonferens att den andra dosen kan bytas ut till ett annat vaccin om man är under 65 år och redan har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin.

Kontio sade också att ytterligare 1,2 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin ska levereras till Finland fram till slutet av juni. Det innebär att det blir över doser av Astra Zenecas vaccin om endast personer över 65 år fortsätter att få vaccinet.