Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 794 nya coronafall på lördagen. Det är till och med fler än torsdagens 765, som då var sommarens högsta siffra.

Totalt 106 802 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

De senaste två veckorna har 6 325 coronafall konstaterats i Finland.

Det är nästan en fördubbling jämfört med den föregående tvåveckorsperioden.


Incidensen nu 114


Den nationella incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är drygt 114.

Under de föregående 14 dagarna var den knappt 61.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen nästan 193. Det är en ökning med 10 sedan i fredags.

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 156 (+22 jämfört med dagen innan) och på Åland knappt 60 (+10).

Landets lägsta incidens finns i Mellersta Österbotten, men även där är den stigande: från knappt 8 i fredags till nästan 12 på lördagen.


Snart har två tredjedelar vaccinerats


Just nu vårdas 65 coronapatienter på sjukhus. Av dem behöver 7 intensivvård. Det senaste dynget har det inte skett någon förändring i antalet.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. Enligt den senaste uppdateringen har totalt 982 personer i Finland mist livet på grund av covid-19.

Enligt institutets vaccinregister har 65,8 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin. Omkring 33,7 procent av befolkningen har även fått den andra dosen.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Från och med slutet av juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare byggde siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.