Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Runt nollan på Wall Street

USA-börserna stängde runt nollstrecket på handelsveckans första dag som präglades av osäkerhet runt den globala tillväxten.

Nyhetsbild

Apple lanserar egen strömningstjänst – väntas utmana Netflix och Amazon

Apple lanserar tre nya prenumerationstjänster till hösten – en för spel, en för magasin och en för tv.– Fantastiska historier kan förändra världen, säger företagets vd Tim Cook.

Nyhetsbild

Rekordfå konkurser i Österbotten – här är orsakerna

FÖRETAG De österbottniska företagen klarar sig bra även när det blåser snålt. En stabil utveckling och bra nätverk är en del av förklaringen.

Nyhetsbild

Dystra signaler sänkte Wall Street

Dystra inköpschefsindex från både Tyskland och USA satte press neråt på kurserna på New Yorkbörsen på fredagen. Oron för en inbromsning i tillverkningsindustrin fick ledande index att backa, i likhet med de europeiska börserna.

Nyhetsbild

Börsfall efter svagt tyskt index

Ett oväntat svagt tyskt inköpschefsindex för mars slog hårt mot börshumöret i Europa. Även Stockholmsbörsen – där Swedbank tillhör förlorarna efter en rapport om misstänkt penningtvätt – har åkt på en släng av den tyska frossan.

Nyhetsbild

Stockmanns vd har sagt upp sig

Stockmann skriver i ett börsmeddelande att deras vd har sagt upp sig. Bolaget har inlett en rekryteringsprocess.

Miljontals Facebooklösenord var okrypterade

Facebook sparade lösenord till hundratals miljoner användarkonton utan att kryptera dem först, vilket gjorde dem läsbara för anställda på företaget. Uppgifterna riskerar att spä på tidigare kritik.

Nyhetsbild

Skellefteå växer kraftigt efter Northvolts etableringsbeslut

Skellefteå växer kraftigt. Arbetslösheten har sjunkit till tre procent och det byggs bostäder som aldrig förr. Orsaken? Northvolts beslut att etablera en batterifabrik där.

Nyhetsbild

Northvolts Martin Anderlind: "Det kommer att byggas ett stort antal batterifabriker i Europa"

Martin Anderlind på Northvolt berättar att man fört bra diskussioner i Vasa. "Jag är imponerad över det arbete som görs i Vasa", säger han.

Nyhetsbild

Djur som flåddes levande på film var beställningsjobb – SÖP: "Det är ofattbart"

En video där pälsdjur flås levande har cirkulerat på internet sedan 2009. Videon har varit skadlig för pälsnäringen i Finland. Det har hela tiden varit en lögn, säger SÖP:s verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Forskarmiljön vid Chydeniusinstitutet får beröm

Stort är inte alltid vackert i den akademiska svängen. Anne-Maria Holma och Monika von Bonsdorff berömmer den dynamiska och tvärvetenskapliga miljön vid Chydeniusinstitutet i Karleby.

Nyhetsbild

Northvolt i batterisamarbete med Volkswagen

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) och den svenska batteritillverkaren Northvolt satsar, tillsammans med en rad andra aktörer, på forskning och utveckling av battericeller i projektet European Battery Union (EBU), enligt VW.

Nyhetsbild

Räntebesked bättrade humöret på Wall Street

Efter inledande nedgångar på de amerikanska börserna hämtade de sig något på onsdagen, även om flera index slutade på minus.

Nyhetsbild

Fed: Inga räntehöjningar i år

USA:s centralbank aviserar inga kommande räntehöjningar under innevarande år, enligt en prognos som Federal Reserve offentliggjorde på onsdagen.

Nyhetsbild

Wärtsilä valde samarbetspartner till Smart Partner Campus på Vasklot

I november i fjol bjöd Wärtsilä in företag och forskare inom industrin att utveckla verksamhetsmodellen för Smart Partner Campus som byggs i Vasa. Över 200 aktörer anmälde intresse. Nu har Wärtsila utsett de första samarbetspartnerna.

Nyhetsbild

Brokig palett ska blåsa igång Wärtsiläs nya satsning: "Vi vill bidra till en bättre värld"

VASA Wärtsilä har valt sitt första team av samarbetspartner till den nya innovationsplattformen på Vasklot. En bred mix av spelare, säger vd:n Vesa Riihimäki, men det är också meningen.

Nyhetsbild

Volvobilar ska ingripa om föraren slarvar

Föraren övervakas med kameror och om körningen är slarvig – eller föraren verkar vara påverkad – griper bilen in.

Nyhetsbild

Pam: Låga löner tvingar heltidsanställda att söka sociala förmåner

Servicefacket Pams nya utredning visar att många som jobbar i restaurang- och städbranschen får så låga löner att de måste dryga ut sina inkomster med sociala förmåner.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer till nya Kvarkenfärjan

VASA Wärtsilä bygger motorerna till Wasalines nya färja. Fartygsmotorerna ska göra Kvarkenfärjan till ett av de mest miljövänliga fartygen i världen.

Nyhetsbild

Pro anklagar Veikkaus för diskriminering och påtryckningar

Samarbetsförhandlingarna vid det statliga tipsbolaget Veikkaus får en hätsk vändning. Fackförbundet Pro anser att Veikkaus diskriminerar sina fackanslutna medarbetare.

Nyhetsbild

Morgonöppna butiker igen

KARLEBY Morgonöppna butiker lockade kunder i oktober och nu blir det en fortsättning på konceptet i Karleby.

Nyhetsbild

Över hälften beredda att flexa med söndagstilläggen

En ny enkät från Företagarna i Finland visar att 58 procent av finländarna kan tänka sig lokala uppgörelser om söndagstilläggen.

Nyhetsbild

Företagens och hushållens upplåning avtar

Enligt branschorganisationen Finans Finlands bankbarometer har såväl företagens som hushållens intresse att ansöka om krediter minskat under årets första kvartal i jämförelse med motsvarande tidsperiod i fjol.

Nyhetsbild

Stilla på Wall Street inför räntebesked

Rörelserna var små på de amerikanska börserna på tisdagen.

Nyhetsbild

I Japan säljs en exklusiv Muminmugg – säljs nu på finländska sajter för saftigt pris

Det kan bli dyrt för inbitna fans och samlare. I Finland säljs den nya Muminmuggen för 300–500 euro på andrahandshandeln.

Nyhetsbild

Sandra och Andreas från Volvo skapade bil av återvunnen plast: "Ett lyckoprojekt"

VASA På bara sex månader byggde Volvo en bil av 60 kilogram använd plast. Sandra Tostar och Andreas Andersson – som deltar i Energy Week i Vasa – berättar hur det gick till.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja lyfter till årshögsta. Fortsatta tak för utbudet från Opecländerna och minskad produktion i Iran och Venezuela till följd av USA-sanktioner bidrar till prisutvecklingen.

Nyhetsbild

Staffan Asplunds Etha Wind tror på vindkraft utan stöd

Vasaföretaget Etha Wind har ett finger med i spelet i de de flesta stora vindkraftsprojekt i Finland. I fortsättningen produceras vindel utan stöd, säger Staffan Asplund.

Nyhetsbild

Fed-besked kan få Ingves planer på skam

Flera viktiga räntebesked kommer i veckan. Några räntehöjningar ligger inte i korten för vare sig amerikanska Federal Reserve eller Bank of England. Och beskeden kan rucka på svenska Riksbankens planer på en till räntehöjning i år.

Nyhetsbild

Norsk Hydro bekräftar attack mot IT-system – försök till utpressning

Norsk Hydro, en av världens största aluminiumtillverkare, är utsatt för en omfattande attack mot koncernens IT-system. De som ligger bakom kräver pengar för att stoppa attacken, bekräftar bolaget.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen ser tillgången till arbete som viktigast – "Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild

Netflix nobbar Apples tjänst

Netflix kommer inte integreras med en kommande tjänst från Apple, uppger strömningsjättens vd Reed Hastings.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Holländare ger gammal elektronik nytt liv – och vill att Vasaföretagen hakar på

VASA Varför köpa ny elektronik när den gamla går att återanvända? Så tänker det holländska företaget JC Electronics. Nu vill de hjälpa företagen i Vasa att bli mer cirkulära.

Nyhetsbild

Elho går som tåget – "Allt tyder på att vi slår nytt rekord"

Det råder en stark framtidstro på Elho i Bennäs. En global effektivisering av jordbruket står för dörren och Elho tillverkar maskiner som höjer produktiviteten avsevärt inom lantbruket.

Nyhetsbild

Produktiviteten har återhämtat sig efter dykningen som följde efter finanskrisen

Det tog länge för produktiviteten att återhämta sig efter finanskrisen på grund av en hårt drabbad elektronikindustri och svag konkurrenskraft.

Nyhetsbild

Stora Enso planerar att stänga pappersmaskin i Uleåborg – 400 kan få gå

Stora Enso ska bygga om sin fabrik i Uleåborg för att förbättra konkurrenskraften.

Nyhetsbild

Ladugård i Lillkyro blev insektfarm – men ännu vill få ha syrsor på tallriken

De flesta finländare är inte intresserade av att äta insekter. Det ser både uppfödare och butikskedjorna.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Handelskammarens direktör Paula Erkkilä: Praoelever viktiga för företagens framtid

Många elever har svårt att hitta praoplatser, då företagen inte vill ta emot praoelever. Företagen behöver inse att ungdomar är en viktig resurs, säger Paula Erkkilä, direktör på Österbottens handelskammare.

Nyhetsbild

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

EKONOMI Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Nyhetsbild

Projektledare och egenföretagare: “Våga samarbeta med andra företagare i Österbotten”

Som egenföretagare har man möjlighet att själv prissätta sina tjänster, att jobba när man vill och till och med själv bestämma hur mycket man vill jobba. I praktiken är det ändå inte riktigt så okomplicerat.

Nyhetsbild

Genero vill generera affärer

Hur göra för att en potentiell kund ska hitta just dig i det myller av varor och tjänster som erbjuds? Byrån Genero kombinerar traditionellt reklamtänkande med kunskap om de digitala säljmiljöerna.

Nyhetsbild

Finland behåller sitt kreditbetyg – men varnas efter att vårdreformen föll

Nu har de första ekonomiska reaktionerna kommit på att vårdreformen har fallit: om Finland inte klarar av att göra strukturreformer kan kreditbetyget sjunka, skriver Standard & Poor's i sin färska rapport.

Nyhetsbild

Hans Nikula: "En robot kostar lika mycket, oberoende av om den står i Peking eller Terjärv"

I Terjärv har företaget Robotion utvecklat robotteknik sedan 1996. Efterfrågan på företagets kunnande är så stort att kapaciteten att ta hand om förfrågningar inte räcker till.