Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Brokig palett ska blåsa igång Wärtsiläs nya satsning: "Vi vill bidra till en bättre värld"

VASA Wärtsilä har valt sitt första team av samarbetspartner till den nya innovationsplattformen på Vasklot. En bred mix av spelare, säger vd:n Vesa Riihimäki, men det är också meningen.

Nyhetsbild

Volvobilar ska ingripa om föraren slarvar

Föraren övervakas med kameror och om körningen är slarvig – eller föraren verkar vara påverkad – griper bilen in.

Nyhetsbild

Pam: Låga löner tvingar heltidsanställda att söka sociala förmåner

Servicefacket Pams nya utredning visar att många som jobbar i restaurang- och städbranschen får så låga löner att de måste dryga ut sina inkomster med sociala förmåner.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer till nya Kvarkenfärjan

VASA Wärtsilä bygger motorerna till Wasalines nya färja. Fartygsmotorerna ska göra Kvarkenfärjan till ett av de mest miljövänliga fartygen i världen.

Nyhetsbild

Pro anklagar Veikkaus för diskriminering och påtryckningar

Samarbetsförhandlingarna vid det statliga tipsbolaget Veikkaus får en hätsk vändning. Fackförbundet Pro anser att Veikkaus diskriminerar sina fackanslutna medarbetare.

Nyhetsbild

Morgonöppna butiker igen

KARLEBY Morgonöppna butiker lockade kunder i oktober och nu blir det en fortsättning på konceptet i Karleby.

Nyhetsbild

Över hälften beredda att flexa med söndagstilläggen

En ny enkät från Företagarna i Finland visar att 58 procent av finländarna kan tänka sig lokala uppgörelser om söndagstilläggen.

Nyhetsbild

Företagens och hushållens upplåning avtar

Enligt branschorganisationen Finans Finlands bankbarometer har såväl företagens som hushållens intresse att ansöka om krediter minskat under årets första kvartal i jämförelse med motsvarande tidsperiod i fjol.

Nyhetsbild

Stilla på Wall Street inför räntebesked

Rörelserna var små på de amerikanska börserna på tisdagen.

Nyhetsbild

I Japan säljs en exklusiv Muminmugg – säljs nu på finländska sajter för saftigt pris

Det kan bli dyrt för inbitna fans och samlare. I Finland säljs den nya Muminmuggen för 300–500 euro på andrahandshandeln.

Nyhetsbild

Sandra och Andreas från Volvo skapade bil av återvunnen plast: "Ett lyckoprojekt"

VASA På bara sex månader byggde Volvo en bil av 60 kilogram använd plast. Sandra Tostar och Andreas Andersson – som deltar i Energy Week i Vasa – berättar hur det gick till.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset

Världsmarknadspriset på råolja lyfter till årshögsta. Fortsatta tak för utbudet från Opecländerna och minskad produktion i Iran och Venezuela till följd av USA-sanktioner bidrar till prisutvecklingen.

Nyhetsbild

Staffan Asplunds Etha Wind tror på vindkraft utan stöd

Vasaföretaget Etha Wind har ett finger med i spelet i de de flesta stora vindkraftsprojekt i Finland. I fortsättningen produceras vindel utan stöd, säger Staffan Asplund.

Nyhetsbild

Fed-besked kan få Ingves planer på skam

Flera viktiga räntebesked kommer i veckan. Några räntehöjningar ligger inte i korten för vare sig amerikanska Federal Reserve eller Bank of England. Och beskeden kan rucka på svenska Riksbankens planer på en till räntehöjning i år.

Nyhetsbild

Norsk Hydro bekräftar attack mot IT-system – försök till utpressning

Norsk Hydro, en av världens största aluminiumtillverkare, är utsatt för en omfattande attack mot koncernens IT-system. De som ligger bakom kräver pengar för att stoppa attacken, bekräftar bolaget.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen ser tillgången till arbete som viktigast – "Österbotten är Finlands exportmotor"

VASA Infrastruktur, utbildning och arbetskraft. Det är Juha Häkkinens recept för en framgångsrik region. I dag mår Österbotten bra – men det gäller att hela tiden vara vaksam, inget kommer av sig själv. Bakom framgångarna ligger hårt arbete.

Nyhetsbild

Netflix nobbar Apples tjänst

Netflix kommer inte integreras med en kommande tjänst från Apple, uppger strömningsjättens vd Reed Hastings.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Holländare ger gammal elektronik nytt liv – och vill att Vasaföretagen hakar på

VASA Varför köpa ny elektronik när den gamla går att återanvända? Så tänker det holländska företaget JC Electronics. Nu vill de hjälpa företagen i Vasa att bli mer cirkulära.

Nyhetsbild

Elho går som tåget – "Allt tyder på att vi slår nytt rekord"

Det råder en stark framtidstro på Elho i Bennäs. En global effektivisering av jordbruket står för dörren och Elho tillverkar maskiner som höjer produktiviteten avsevärt inom lantbruket.

Nyhetsbild

Produktiviteten har återhämtat sig efter dykningen som följde efter finanskrisen

Det tog länge för produktiviteten att återhämta sig efter finanskrisen på grund av en hårt drabbad elektronikindustri och svag konkurrenskraft.

Nyhetsbild

Stora Enso planerar att stänga pappersmaskin i Uleåborg – 400 kan få gå

Stora Enso ska bygga om sin fabrik i Uleåborg för att förbättra konkurrenskraften.

Nyhetsbild

Ladugård i Lillkyro blev insektfarm – men ännu vill få ha syrsor på tallriken

De flesta finländare är inte intresserade av att äta insekter. Det ser både uppfödare och butikskedjorna.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Handelskammarens direktör Paula Erkkilä: Praoelever viktiga för företagens framtid

Många elever har svårt att hitta praoplatser, då företagen inte vill ta emot praoelever. Företagen behöver inse att ungdomar är en viktig resurs, säger Paula Erkkilä, direktör på Österbottens handelskammare.

Nyhetsbild

Facebook: Raderat 1,5 miljoner terrorvideor

EKONOMI Techbolag kritiseras för att terrorpropaganda kunnat spridas i deras kanaler.

Nyhetsbild

Projektledare och egenföretagare: “Våga samarbeta med andra företagare i Österbotten”

Som egenföretagare har man möjlighet att själv prissätta sina tjänster, att jobba när man vill och till och med själv bestämma hur mycket man vill jobba. I praktiken är det ändå inte riktigt så okomplicerat.

Nyhetsbild

Genero vill generera affärer

Hur göra för att en potentiell kund ska hitta just dig i det myller av varor och tjänster som erbjuds? Byrån Genero kombinerar traditionellt reklamtänkande med kunskap om de digitala säljmiljöerna.

Nyhetsbild

Finland behåller sitt kreditbetyg – men varnas efter att vårdreformen föll

Nu har de första ekonomiska reaktionerna kommit på att vårdreformen har fallit: om Finland inte klarar av att göra strukturreformer kan kreditbetyget sjunka, skriver Standard & Poor's i sin färska rapport.

Nyhetsbild

Hans Nikula: "En robot kostar lika mycket, oberoende av om den står i Peking eller Terjärv"

I Terjärv har företaget Robotion utvecklat robotteknik sedan 1996. Efterfrågan på företagets kunnande är så stort att kapaciteten att ta hand om förfrågningar inte räcker till.

Nyhetsbild

Kristoffer är energiklustrets nya ansikte utåt

VASA Klimatfrågor, hållbarhet och förnyelsebara energikällor. Nordens största energikluster som sysselsätter över 11000 personer och en hel vecka fylld med diskussioner om det senaste i branschen. Allt det här hänger ihop och Kristoffer Jansson är den som håller i trådarna.

Nyhetsbild

Teknikaktier drog upp Wall Street

USA-börserna steg på fredagen, bland annat gladdes investerarna åt att kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina publicerade uppgifter om att handelssamtalen mellan USA och Kina går framåt.

Nyhetsbild

H&M föll tungt på positiv börs

Efter ett tapp i den inledande handeln avslutade Stockholmsbörsen veckan på plus. Vid stängning hade OMXS-index stigit 0,4 procent. För hela veckan blev det en uppgång på 2,3 procent.

Nyhetsbild

Osäkerheten kring brexit oroar också i Österbotten

JAKOBSTAD Långdansen med Storbritanniens utträde ur EU upplevs som jobbig av näringslivet. Österbottniska företag vill ha besked hur det blir.

Nyhetsbild

Efter anmälan: Apple ger känga till Spotify

Apple tillbakavisar Spotifys anklagelser om att man utnyttjar sin dominerande marknadsställning. I ett uttalande som publicerades på Apples webb på torsdagen skriver bolaget bland annat att Spotify vill ha alla fördelar som en gratis app har, utan att vara gratis.

Nyhetsbild

Mjölkbonden som satsar på skogsbruk

Att göra sig av med korna är inget Benny Tjäru gjort lättvindigt. Det var rent av det svåraste beslutet i livet. Men jordbrukandet lämnar han inte – nu satsar han i stället på odling och skogsbruk.

Nyhetsbild

Svag ökning i USA:s industriproduktion

USA:s industriproduktion ökade med 0,1 procent under februari, enligt amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Nyhetsbild

Teslas nya modell säljs i fyra versioner

EKONOMI Lite större och lite dyrare än "folkelbilen" Model 3. Tesla har släppt sin nya modell – Modell Y. Den nya elbilen kommer i USA att kosta mellan 39 000 och 60 000 dollar, rapporterar CNBC.

Nyhetsbild

Här fungerar logistiken – Nykarlebud har hittat sin nisch

Kenneth Isaksson tror på transportbranschen. Med en ny hall och ett skräddarsytt digitalt logistiksystem är Nykarlebud väl rustat för kundernas krav – här fraktas allt från brandfarligt gods till privata flyttlass.

Nyhetsbild

Fixura nådde milstolpe – Vd:n: "Det är för att vi inte lånar ut pengar till vem som helst"

VASA På tio år har Fixura lånat ut 100 miljoner euro. Men Vasaföretaget säger faktiskt nej till de flesta som vill ha lån.

Nyhetsbild

Saga Furs försiktigt positiva – prisnivån steg något

På onsdagen avslutades Saga Furs skinnauktion i Vanda. Prisnivån är fortfarande låg, men det går i varje fall åt rätt håll.

Nyhetsbild

"Konsumenterna får i slutändan betala priset för brexit"

Brexit kan komma att ha en större inverkan än vad man tidigare anat – såväl på britter som på företag globalt.

Nyhetsbild

Wärtsilä säger upp 78 i Finland – Huvudförtroendeman: "Det är för mycket"

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar avslutades i dag. Resultatet är att 78 sägs upp i Finland – över hälften av dem i Vasa.

Nyhetsbild

Globala ekonomins starka sammanlänkning skapar stora ekonomiska problem i samband med brexit

Brexit kan komma att ha en större inverkan än vad man tidigare anat – såväl på britter som på företag globalt.

Nyhetsbild

En utmaning för Finland att få pensionerna att räcka till

JAKOBSTAD Finlands pensionsförsäkringssystem är bra men på sikt har vi en utmaning med åldrande befolkning och låg nativitet, säger Veritaschef.