Ekonomi

Båtindustri

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Thor på Vierwaldstättersjön - Kewatec sålde båt till Schweiz

KARLEBY Kewatec har sålt en brand- och räddningsbåt till Luzern i Schweiz. Båten överläts i festlig seremoni med många inbjudna hedersgäster.

Nyhetsbild

Kewatec bygger forskningsfartyg till Norge

KARLEBY Karlebyföretaget Kewatec Aluboat har skrivit avtal med Norges geologiska forskningscenter NGU om ett forskningsfartyg som ska levereras hösten 2022.

Nyhetsbild

Baltic och Nautor sjösätter för 200 miljoner – "Väl värt att notera"

JAKOBSTAD Rekordmånga båtar har sjösatts vid Baltic Yachts och Nautor. Det är något att fira, tyckte branschen. Hela 35 båtar har lyfts i bara i år.

Nyhetsbild

Vasaföretag utvecklade eldriven vattenbuss – Peter Ostberg: "Callboats kan beställas med en app"

Efter ett intensivt utvecklingsarbete kan båten visas upp. Vasaföretaget Mente Marine lanserar en eldriven vattenbuss som plockar upp passagerare efter beställning.

Nyhetsbild

En båt med flax – Baltic sjösatte sin miljövänliga seglare

JAKOBSTAD Baltic Yachts har sjösatt sin Café Racer. Det är en havets Norton för snabb segling. I tillverkningen har man använt bland annat miljövänliga linfiber.

Nyhetsbild

Video: En katta på väg – OQS sjösatte sin största hittills

JAKOBSTAD Ett år försenad på grund av pandemin men i dag sjösatte Ocean Quality Systems sin största Ocean Explorer-katamaran hittills.

Nyhetsbild

Baltic Yachts fick kontrakt på 110 fots slup – trendigt med lågutsläppssegling

JAKOBSTAD Baltic tillverkar en tredje lågutsläpps-superyacht efter att ha vunnit kontrakt på att bygga en 110-fotare. Miljöhänsyn trendar också i yachtdesign, enligt Baltics vice vd Henry Hawkins.

Nyhetsbild

Nautorgrundarens senaste – superyachten Oceanbel 128 kan byggas i Österbotten

JAKOBSTAD Swanbåtarnas pappa, Pekka Koskenkylä, är aktuell med ett helt nytt superyacht-projekt där de söker samarbetspartner för att bygga båten.

Nyhetsbild

Här är Nautors hemliga racer – så ser superyachten ut som är byggd för att slå alla rekord

JAKOBSTAD Målet med Clubswan 125 var att bygga världens snabbaste enskrovsbåt. Snart är det upp till bevis. Båten är nu ute ur hallen och ska snart sjösättas.

Nyhetsbild

VIDEO: En båt för vida vatten – Path är gjord för att finna egna vägar

LARSMO Superyachten Path grötade till trafiken längs Strandvägen och i Larsmo verkar man nästan gått man ur huse för att se den mäktiga transporten.

Nyhetsbild

Med öga för träjobb – hos Riskas lever hantverket vidare

KRONOBY I en rätt enkel industribyggnad i Bråtö i Kronoby skapas toppinredningar som sitter i några av de allra bästa båtarna i världen.

Nyhetsbild

Båtbyggare Rönnqvist i Sundom får jaga motorer och komponenter – "Brist på det mesta just nu"

Rönnqvists båtar har tillverkats i Sundom i 45 år. Det har aldrig varit så stor brist på motorer och komponenter som nu. Kenneth Rönnqvist hoppas att det ska vända.

Nyhetsbild

Ny order för Baltic Yacht

JAKOBSTAD Det fortsätter att rassla in beställningar för Baltic Yacht. På torsdagen meddelade bolaget att man nu tagit emot en beställning på det tredje exemplaret av modellen 67PC.

Nyhetsbild

Hemlig superseglare byggs vid Baltic Yachts – designad av en finländare

JAKOBSTAD Ett kortfattat pressmeddelande är det enda som Baltic Yachts säger i nuläget om det superhemliga projektet med en 34 meter lång ultrasnabb-seglare.

Nyhetsbild

Sarins tog byggbeslut precis då pandemin slog till – rätt beslut i efterhand

KARLEBY Då allt var klart för byggstart kom coronan. Det blev nervösa veckor men efter en viss vånda togs beslutet att ändå satsa på att bygga ut företaget.

Nyhetsbild

Baltic Yachts lämnar Larsmo – bygger ut anläggningen i Jakobstad

JAKOBSTAD Baltic Yachts lämnar Bosund för att bygga alla båtar i Jakobstad i framtiden. Företaget fick nyligen staden att gå i borgen för nytt lån för hallbygge.

Nyhetsbild

Flaggskepp i Karleby fick pris – Finnmasters största modell vald till årets motorbåt

KARLEBY Grandezza 37 CA, paradmodellen från företaget Finnmaster i Karleby är vald till årets motorbåt i sin klass av brittiska Motorboat & Yachting.

Nyhetsbild

En skugga för superyachten – den första motorbåten från Nautor klar i mars

JAKOBSTAD Som nyhet slog det ner som en bomb att segelbåtstillverkaren Nautor nu satsar på en motorbåt. Den första båten byggs i Italien och är klar till våren.

Nyhetsbild

Tufft dyk i fjol för båtbranschen – klarade sig ändå rätt torrskodd vidare

JAKOBSTAD Pandemin gjorde att båtlivet i fjol blev populärare än på länge. Båtbranschen klarade sig också hyfsat bra igenom 2020.

Nyhetsbild

De firar båtmässans vinnare på däck med kaffe och tårta

På Scandi Yachts varv i Nykarleby firades det redan från morgonen att varvets första egna 42 fotare valts till årets segelbåt på båtmässan i Helsingfors.

Nyhetsbild

Båtmässorna så viktiga för tillverkarna – men i år ställs mässorna in en efter en

KARLEBY Båtmässorna ställs in på löpande band i år. Nu senast meddelade Europas största mässa att den är inställd. För båttillverkarna är det viktiga träffar som uteblir.

Nyhetsbild

Nautor börjar tillverka motorbåtar – Swan Shadow lanseras

Segelbåtstillverkaren Nautor Swan tar steget in i motorbåtstillverkning och lanserar sin första motorbåt under namnet Swan Shadow.

Nyhetsbild

Baltic i viktigt säljskede – hoppas snart vara uppbokade två år

JAKOBSTAD/LARSMO Även om det hänger permitteringsvarsel över "en handfull" personer på Baltic Yachts lamineringsavdelning är det inte verkställt än. Och vd Anders Kurtén ser positivt på framtiden.

Nyhetsbild

Kryssningsfartyget Costa Toscana sjösattes i Åbo

Fartygets trumfkort är miljövänliga lösningar och satsningar på energieffektivisering.

Nyhetsbild

Sjötrafiken var rekordlivlig 2020 – nästan 20 procent fler registrerade båtar

Sommarens coronasituation och fina väder gjorde att folk skaffade sig båtar som aldrig förr, skriver transport- och kommunikationsverket Traficom.

Nyhetsbild

Lokala båtföretag missar februarimässan – "Den är jätteviktig"

Sarins båtar har sålt vad de hinner tillverka inför sommaren och Linex-boat tycker att hela branschen skulle kunna minska på mässorna. För andra ger de den viktigaste kundkontakten.

Nyhetsbild

Här lyfts superyachten – 150 fot båt hissas upp för en komplett översyn under vintern

JAKOBSTAD Vid Baltic Yachts i Jakobstad ska superyachten Christopher ses över under vintern. Det är ett stort jobb, bland annat ska teakdäcket bytas ut. Se videon från lyftet.

Nyhetsbild

Tuff bransch kräver fokusering – därför bygger Nautor nu båtmodell i Italien

JAKOBSTAD Satsning på tävlingsbåtar är en återgång till rötterna för Nautor. Att nya Club Swan 80 görs i Italien är inte början på en flytt, säger vd.

Nyhetsbild

Kölsträckningen av Tallinks nya fartyg firades vid varvet i Raumo

Raumovarvets vd Jyrki Heinimaa säger att det är för tidigt att bedöma vilken inverkan coronapandemin slutligen har på varvets verksamhet.

Nyhetsbild

Nautors nya extrema racer byggs i Italien – målet är tre färdiga till säsongen 2022

JAKOBSTAD Nautors nya entypsracer Club Swan 80 ska byggas i Italien. Också minstingen i serien, Club Swan 36 byggs redan nu i Spanien.

Nyhetsbild

Scandi Yachts "Blue Dream" är sjösatt – "Det var lite speciellt"

NYKARLEBY Scandi Yachts har fått vänta på en del leveranser men överlag har det mesta i båtbygget löpt bra. Blue Dream är Nykarlebyvarvets första egna 42 fotare.

Nyhetsbild

Raumovarvet förlorade beställning – men bygget av Kvarkenfärjan påverkas inte

Båtvarvet i Raumo har förlorat en fartygsbeställning från Australien på grund av coronapandemin. Bygget av den nya Kvarkenfärjan fortsätter som planerat.

Nyhetsbild

Likviditetskris tvingar Nautor att samarbetsförhandla

Segelbåtstillverkaren Nautor är i en likviditetskris och samarbetsförhandlingar pågår. Alla anställda, cirka 270 i produktionen och cirka 90 tjänstemän, berörs.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Nyhetsbild

Går i land efter nästan femtio år vid Nautor – Snellman är en av de som byggt superbåtarna

JAKOBSTAD Finland har inte gjort sig känt som skapare av starka varumärken. Det finns undantag och ett av de riktigt starka finns i närknutarna.

Nyhetsbild

Hem till gården – superyachten Pink Gin är tillbaka i Jakobstad

JAKOBSTAD Krångligt med segling i en pandemifylld värld gjorde att det blev Jakobstad och en översyn i stället för mer exotiska farvatten för segelbåten.

Nyhetsbild

Nautorchef fast i Österbotten – sonen blev sjuk av virus hemma i Milano

JAKOBSTAD Med familjen i Milano var det inget lätt beslut för Giovanni Pomati att stanna kvar i Jakobstad då Italien stängde ner. Också familjen drabbades av viruset.

Nyhetsbild

Fullt hus hos Nautor i vår – stängda gränser blir ett problem vid sjösättning

JAKOBSTAD Nautor ska sjösätta en hel del båtar i vår. Fortsatt stängda gränser på grund av coronaviruset kan orsaka stora förseningar och problem för företaget.

Nyhetsbild

Coronaregler ger båtbyggare problem: Svensk som skulle hämta Marinobåt stoppades

ÖSTERBOTTEN De stängda gränserna vållar huvudbry. Båtbranschens förbund kritiserar Gränsbevakningens tillämpning av förordningen som stängde gränserna.

Nyhetsbild

Miljön framme på mässa – ekologiska alternativ finns

För den miljömedvetna båtägaren finns det alternativ. Men efterfrågan är ännu inte så stor. Priset är också en stötesten då det gäller eldrift.

Nyhetsbild

Forskare tror inte att förseningarna skadar Åbovarvet – "Om man ser på andra varv i världen är det inte så ovanligt"

EKONOMI Åbovarvets leverans av kryssningsfartyget Costa Smeralda försenades med nästan två månader, och nästa leverans har redan flyttats framåt.

Nyhetsbild

Nästan hela flottan – Segelbåtarna blir allt färre på mässan

Segling borde ligga rätt i tiden med tanke på miljö men segelbåtarna blir allt färre på båtmässan i Helsingfors. Men annars har branschen fullt drag.

Nyhetsbild

Störst på båt inomhus – Österbotten väl representerat under mässa i Düsseldorf

JAKOBSTAD Den är först och störst av säsongens båtmässor i Europa. Mässan i Tyskland ger ofta anslaget för resten av säsongen i branschen.

Nyhetsbild

Jakobstadsföretaget med skruv – propellertillverkare satsar även på slipverksamhet

JAKOBSTAD Steelcraft propellers tillverkar skräddarsydda propellrar i stål. Nu satsar de även på slipen och service för stora arbetsbåtar i Jakobstad.

Nyhetsbild

Ocean Dealers gör sitt bästa år hittills – satsar på ny lokal

LARSMO För fem år sedan flyttade Ocean Dealers från Jakobstad till Bosund. Nu går flyttlasset snart igen, men inte lika långt.