Ekonomi

Bostad

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

En tredjedel av finländarna har bolån – i snitt 107 500 euro

Allt fler banker och andra ränteexperter varnar för att räntorna kommer att stiga. Samtidigt lånar finländarna mer än någonsin.

Nyhetsbild

Lägre pris på gamla egnahem

Priset på gamla egnahemshus sjönk under juli-september med 2,9 procent jämfört med året innan, skriver Statistikcentralen.

Nyhetsbild

Ny plattform för digital handel med bostadsaktier

Digitaliseringen av handeln med bostadsaktier inleds i början av nästa år. Nu lanseras en ny digital plattform för bostadsaffärer.

Nyhetsbild

Österbottnisk husbyggare bygger ny skolbyggnad till Lovisa stad

VÖRÅ På rekordtid bygger Heikius hus i Kaitsor en helt ny skola till otursföljda Lovisa. Den ska garantera en hälsosam inomhusmiljö.

Nyhetsbild

Färre vill bo i förorter – centrumlägenheter kan kosta dubbelt så mycket

Städerna fortsätter att fyllas men man flyttar inte lika ofta inom staden, skriver Finlands hypoteksförening Hypo i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Antalet finländare som äger sin bostad minskar

Andelen finländare som bor på hyra har ökat under de senaste tio åren, visar en undersökning sammanställd av Sparbanksgruppen. Orsaken är ofta korttidsjobb, oregelbundna inkomster och strängare lånevillkor.

Nyhetsbild

Seppälä bygger centrala hyresfastigheter i Jakobstad

JAKOBSTAD Fastighetsinvesteraren Heikki Seppälä kommer att bygga sju hyresbostäder i Nordeahuset ut mot gågatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Bostadshandeln har tagit fart – "Affärerna har ökat"

JAKOBSTAD Det goda konjunkturläget har nu börjat påverka bostadshandeln i Jakobstad. Däremot försvårar skärpta lånevillkor försäljningen av renoveringsobjekt.

Nyhetsbild

Ökat intresse för gamla egnahem bland unga familjer

Efter en lugn och varm sommar på bostadsmarknaden ser fastighetsmäklarna nu ökad aktivitet, och tror på en bra höst.

Nyhetsbild

Hyrorna i Åbo närmar sig Tammerforsnivå

Enligt hyresvärdarnas förening tilltar urbaniseringen.

Nyhetsbild

Byggbranschen fick snöplig signal – nästan 20 procent färre bygglov

I Finland bygger man lämplig mängd bostäder och affärslokaler, säger sakkunnig inom byggnadsbranschen. Ny statistik visar däremot att det kan uppstå brist på bostäder.

Nyhetsbild

Pia Simons: Bättre för vår husfabrik i vår jämfört med förra våren

VÖRÅ Det går bra för hustillverkarna i Vasaregionen. Pia Simons, vd för Simons Element i Vörå, säger att efterfrågan till och med varit större den här våren jämfört med förra våren. Göran Heikius, projektförsäljare vid Heikius Hus, ser heller ingen nedgång i efterfrågan.

Nyhetsbild

Tuffare lånevillkor för den som byter bostad

Den som köper sin första bostad behöver fortsättningsvis bara ha 5 procent eget kapital. Men om man vill byta bostad ökar kraven, då behövs 15 procent egen insats. Och det räcker inte med att pappa skriver på som säkerhet.

Nyhetsbild

Sparbanksgruppen: "Volymerna inom bostadshandeln en besvikelse"

Ekonomin växer och konsumenternas förtroende är på en rekordhög nivå. Då borde det finnas alla förutsättningar för en livlig bostadshandel. Så är ändå inte fallet, hävdar Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. Endast sju procent av finländarna är för närvarande villiga att byta bostad. Det är ett mysterium.

Finlands fastighetsmäklares prognos: välutrustade sommarstugor blir allt mer eftertraktade

Bostadspriserna stiger, eller hålls åtminstone på samma nivå, och de som vill bo på hyra kan se fram emot ett allt större utbud, enligt 1 350 fastighetsmäklares prognos för nästa kvartal.

Nyhetsbild

Katternögruppen satsar på att sälja solkraftskoncept

Energibolaget har byggt upp ett eget koncept och marknadsför paketen under namnet Nordic Sunrise. Det finns paket som riktar sig till privatpersoner och större skräddarsydda anläggningar för till exempel jordbruk och industri.

Nyhetsbild

YIT och Peab: "Husbolagslånen inget problem i Österbotten"

Riskerna med husbolagslån har lyfts fram av bland annat Sb-Hem och Nordea. Sb-Hem talar om en "tickande bomb." Mikael Snellman på YIT och Esko Korpi på Peab känner inte till några problem i Österbotten.

Nyhetsbild

Vinna eller försvinna för fastighetsmäklarna – om tio år kommer branschen att se helt annorlunda ut

Fastighetsförmedlingsbranschen förändras och just nu letar alla efter det vinnande konceptet. Effektivisering till följd av digitalisering gagnar i första hand kunderna.

Nyhetsbild

Karlebyborna ivriga att köpa bostad i början av året

KARLEBY Karlebyborna har handlat bostäder som aldrig förr i början av år 2018. För fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma var januari och februari riktiga rekordmånader, då de normalt sett brukar vara lugna.

Nyhetsbild

Vd för fastighetsförmedling: "Tickande bomb lurar i husbolagslån"

Det tickar en bomb i husbolagslånen för nya bostäder, anser Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem. Han hävdar att de månatliga vederlagskostnaderna kan bli skyhöga efter de första amorteringsfria åren.

Nyhetsbild

Många vill bo i Atomokvarteret - första huset klart i juni

KARLEBY Efter en långdans på 12 år ser det ut som om de första invånarna kan flytta in i Atomokvarteret i sommar. Och intresset är stort.

Nyhetsbild

Rapport: Höga hyreskostnader beror på stor efterfrågan – inte bostadsplacerare

1

På torsdagen presenterades en granskning av lönsamheten, konkurrensen och utvecklingsbehoven inom den finländska hyresbostadsbranschen.

Nyhetsbild

Finansinspektionen skärper lånetaket – berör inte dem som köper sin första bostad

Finansinspektionen skärper den maximala belåningsgraden för andra bostadslån än lån för förstabostäder med 5 procentenheter till 85 procent.

Nyhetsbild

Studiebostäder står tomma i Helsingfors – studerande vill inte dela

Studentbostadsstiftelsen Hoas gör sig av med tusen delade bostäder.

Myndigheter kräver att ny bostadsförmedlare besöker bostaden

Kunderna uppges vara nöjda med Bloks bostadsförmedling, men enligt regionförvaltningsverket har det funnits brister.

Nyhetsbild

Bankens råd: Börja bostadsspara redan som 18-åring

Många drömmer om att någon gång äga en bostad. Men för att det ska bli verklighet krävs pengar, oftast både sparade och lånade. Att börja bostadsspara på ett bsp-konto, ett konto för bostadssparpremie, ger bättre villkor. – Bsp-kontot är anpassat för att fungera i olika livssituationer, Anna-Riikka Lyyski, servicechef på Vasa Andelsbank.

Fastighetsskatten stiger i många kommuner – nu kommer beskattningsbeslutet

Enligt Skatteförvaltningens preliminära statistik uppgår kommunernas fastighetsskatteintäkter i år till 1,84 miljarder euro.

Nyhetsbild

Sexåriga Lina trivs med mamma på 15,5 kvadratmeter

SE VIDEO Intresset för att flytta in i Satos minibostäder i Vanda var enormt. Nu skapar de som valdes ut bland 700 sökande en vardag tillsammans.

Superår för bostadshandeln väntas

2018 kommer att bli ett riktigt bra år på bostadsmarknaden, årtiondets bästa faktiskt, förutspår Finlands Hypoteksförening.

Nyhetsbild

Rivstart på handeln med gamla bostäder

Det nya året har börjat rivigt på marknaden för gamla bostäder. Handeln med nya bostäder sjönk något men antalet affärer är fortfarande på hög nivå.

Nyhetsbild

Jari Sarasvuo vill våga

KARLEBY Jari Sarasvuo, bland annat företagscoach och tv-personighet, säger att ett företag måste våga ta risker. Resultatet är i långa loppet skillnaden mellan framgångar och nederlag.

Nyhetsbild

Bostäderna håller priset

Aktiebostäderna håller sina värden. Priserna på gamla aktielägenheter var i fjol var i stort sett oförändrade i hela landet, nybyggda bostäder blev aningen dyrare.

Nyhetsbild

Livlig start på bostadsåret

Precis som i fjol har januari varit ovanligt livlig på bostadsmarknaden. Mäklarna tror inte en räntehöjning påverkar årets bostadshandel.

Nyhetsbild

Räntorna rör på sig, men ingen orsak till oro

Den som har bostadslån eller den som planerar att lyfta lån har all orsak att ta i beaktande att räntorna stiger. Någon räntechock är inte att vänta, men tendensen är att räntorna justeras upp.

Nyhetsbild

NSA planerar höghus Kalajoki

KARLEBY NSA-bolagen vidgar sitt revir. Karlebyföretaget planerar två fyravåningshus i Kalajoki centrum.

Fackanslutna får billigare bostadslån

Danske Bank lovar lägre marginaler till Akava-anslutna kunder.

Nyhetsbild

Arcada och Hanken investerar i nya studentbostäder

Yrkeshögskolan Arcada och Hanken intensifierar sitt samarbete för att uppnå synergier. Till de gemensamma satsningarna hör bygget av nya studentbostäder.

Nyhetsbild

PTT: Hyror kan bli billigare eftersom det byggs så mycket

Enligt forskningsinstitutet hindrar den stora byggvolymen bostadspriser och hyror från att skena i väg.

Nyhetsbild

Nordea lanserar långa bolån

Nordea börjar erbjuda bolån som har en lånetid på 35 år. Bankkoncernen hoppas att finländarna ska börja spara.

Nyhetsbild

Värdet på bostadshandeln steg till 19 miljarder euro

2017 var ett gott år för bostadshandeln. Värdet på affärerna steg till 19 miljarder euro, vilket är en ökning på nästan 3 miljarder jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Bank: Unga skjuter upp bostadsköp och blir kanske aldrig rika

Pop-banken ser en fara i att den mest skuldsatta åldersgruppen nu för tiden är 35–44-åringarna och inte 25–34-åringarna.

Fler unga köper bostad

Ungdomarna har återvänt till bostadsmarknaden. Men bara i de stora städerna.

Nyhetsbild

Nya amorteringskrav kan öka boendekostnad

Högt belånade hushåll ska tvingas att betala av mer på nya bolån, föreslår Finansinspektionens styrelse i Sverige. Nu är det upp till regeringen att säga ja eller nej till det skärpta amorteringskravet.

Nyhetsbild

"Om det finns en finländsk bubbla är den väldigt liten"

Nordea gör en djupdykning i de nordiska bostadsmarknaderna utan att få syn på några riktigt stora orosmoln. I Finland följer banken noggrant med hur en allt större del av skulden ligger på husbolagen.

Skärpta amorteringskrav i Sverige

Finansinspektionen i Sverige föreslår skärpta amorteringskrav. Regeringen ska ännu godkänna förslaget.