Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nu sjunker litiumpriset – Kelibers vd Pertti Lamberg: "Det är en bra sak för oss"

På bara ett år har priset på litium fallit med 30 procent. Är det oroande för Kelibergruvan som vill vara först med europeiskt litium? Inte alls, säger Pertti Lamberg, vd på Keliber.

Nyhetsbild

Karleby får järnsulfatfabrik – "Man behöver bara se på kartan för att förstå vilket bra läge det är"

Redan nästa år kan Karleby få en järnsulfatfabrik på storindustriområdet. Fabriken skulle sysselsätta kring 15–20 personer.

Nyhetsbild

Eduart med passion för bilar öppnar biltvätt i Nykarleby

NYKARLEBY Eduart Hasa öppnar en splitterny biltvätt i Nykarleby – en biltvätt han själv saknat och där man för ett bra pris kan snygga upp bilen både ut- och invändigt.

Nyhetsbild

UPM investerar 2,4 miljarder i ny fabrik i Uruguay

Nu är det klart. UPM bygger en ny cellulosafabrik i Uruguay. Fabriken, som beräknas kosta drygt 2,4 miljarder euro, använder eukalyptus som råvara.

Nyhetsbild

Merparten av företagarna i Nykarleby är nöjda med stadens service

1

NYKARLEBY Över 60 procent av företagarna anser att företagsklimatet i Nykarleby är ganska bra eller mycket bra. Det visar en färsk enkät som 65 personer i olika branscher svarat på.

Nyhetsbild

Bautas har blivit Alexia och erbjuder skräddarsytt byggande

JAKOBSTAD Skräddarsydda lösningar och måttbeställda byggdetaljer är det nya byggvaruföretaget Alexias affärsidé. På lördag har de sommaröppning i Jakobstad.

Nyhetsbild

Fotbollsprofiler lanserar nytt företag i Österbotten – ska hjälpa kunder och företag att hitta varandra

Inom kort ser ett nytt österbottniskt företag dagens ljus. Fotbollsprofilerna Simon Skrabb och Hampus Holmgren vill se sin nya prisjämförelsesajt växa snabbt.

Nyhetsbild

Ur & Penn kommer till Vasa i höst

VASA Svenska klock- och smyckeskedjan öppnar affär i Rewell Center.

Nyhetsbild

Mirka satsar på nya orter – öppnar kontor i Vasa och Jakobstad

Mirka har öppnat ett kontor i Runsor i Vasa. Ett nytt kontor har nyligen öppnats också i Jakobstad.

Nyhetsbild

Asta Lopatin öppnade eget – "Jag älskar att ta fram det bästa hos mina kunder"

JAKOBSTAD När estenomen och kosmetologen Asta Lopatin stajlar handlar det inte om att förändra, hon vill framhäva det som är vackrast hos var och en.

Nyhetsbild

Indisk motvind för Spotify inför rapport

Det är dags för kvartalsrapport från musiktjänsten Spotify. Bolaget har inför rapporten tappat tolv procent av sitt börsvärde sedan årets topp för drygt två månader sedan – bland annat efter ett bakslag för storsatsningen i Indien.

Nyhetsbild

Nytt kafé slår upp dörrarna i Karleby – Sonja Biskop utvidgar sitt revir

I maj öppnar Sonja Biskop och Andreas Slotte ett kafé på Storgatan i Karleby. Con Affetto kommer att bjuda på fika, lunch, brunch och afternoon tea.

Nyhetsbild

MB-Mobile expanderar – öppnar affär i Esbo

KARLEBY I fjol sålde MB-Mobile 840 bilar i Karleby. Nu expanderar man och öppnar en ny bilaffär i Esbo.

Nyhetsbild

Ryssland upplevs som svårt men Tetrix satsar österut

JAKOBSTAD Finländska företag upplever ofta Ryssland som svår marknad. Atria överväger att dra sig bort medan Tetrix gör tvärtom och ser potential.

Nyhetsbild

Johannes och Stefan vill att fler hittar klättringen – öppnar klättercenter i Academill

VASA Snart klättras det på väggarna i Vasa. Vasaföretaget Wasa Up öppnar ett klättercenter i Academill i höst. Gruppen bakom centret hoppas att fler ska pröva på grenen.

Nyhetsbild

Pasi har en skattkista av designföremål - öppnade butik i garaget

JAKOBSTAD Det var morfar som väckte Pasi Kupilas samlarintresse när han var liten. Nu har han öppnat egen köp- och säljbutik i Kivilös i Jakobstad.

Nyhetsbild

De löser problem på arbetsplatserna – "I Österbotten kan det finnas en tveksamhet inför känsliga frågor"

VÖRÅ Jenny Julin och Anna Nordmyr är Vöråsystrarna som vill jobba för välmående arbetsplatser och är inte rädda att ta itu med känsliga frågor som kräver uppmärksamhet.

Nyhetsbild

Maintpartner öppnar kontor i Jakobstad – "Vi tror på Jakobstadsregionens attraktion"

JAKOBSTAD Industriunderhållsföretaget Maintpartner öppnar kontor för projektverksamhet i Jakobstad.

Nyhetsbild

Amazons e-handel snart i Sverige?

Amazon har under stort hemlighetsmakeri köpt mark på tre svenska orter. Samtidigt har det länge glunkats om att e-handelsjätten ska etablera sig i Sverige. Nu kallar jätten till presskonferens. Är det kanske nu det händer?

Nyhetsbild

Wanha Mestari får lokal prägel - ny pub öppnar i Karleby centrum

KARLEBY Wanha Mestari ska kännas som ett andra vardagsrum. Gamla fotografier, tjära och industri ska ge lokal touch, säger restaurangchefen.

Nyhetsbild

Nu är Espen officiellt öppnat – "Vi tror och satsar på centrum"

Espen bjöd på både bandklippning och kaffe på torsdagen. "Dagen har varit super", säger Maria Böling, marknadsföringschef för Espen.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: Espen invigdes samtidigt som New Yorker och Juku öppnar sina dörrar

VASA På torsdag förmiddag var det officiell invigning av det nya köpcentret Espen. Klädbutiken New Yorker och restaurang Juku är de senaste tillskotten.

Nyhetsbild

Vasaregionen ska bli mer hållbar – "En återbruksgalleria är min dröm"

KORSHOLM Från biogas i sopbilar till shoppingcenter för återvunna varor. Visionerna för Vasaregionen som kluster för cirkulär ekonomi är många.

Nyhetsbild

S-Market Halkokari slog upp dörrarna – nöjd butikschef välkomnade kunderna

KARLEBY Tio år efter tomtköpet kunde KPO på torsdagen slå upp dörrarna till splitternya S-Market Halkokari. Kön ringlade lång utanför och i affären.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang öppnar i Oravais: "Det blir smakrik mat"

1

ORAVAIS Det gick så bra med grillvagnen i somras att Xia Tran och Mai Nguyen nu utvecklar verksamheten och öppnar lunchrestaurang. Där serverar de en asiatisk lunchbuffé – och fortsätter med grillmat på kvällarna.

Nyhetsbild

Netflix tar nytt jättelån

Nyhetsbild

Ny butik för underkläder öppnar i Vasa: "Det finns ett stort behov"

VASA Många Vasabor åker till Karleby för att handla underkläder. Där har Carola Jokihaara haft butik i tretton år. Nu öppnar hon en i Vasa också. Som butikschef har hon anställt dottern Hanna.

Nyhetsbild

Klart: Då öppnar Espresso house i Vasa

VASA Kafékedjan Espresso House öppnar i Espen senare i år. Det blir företagets 32:a kafé i Finland.

Nyhetsbild

Matleverantören Wolt växer kraftigt – öppnar nu i Vasa

VASA Från och med i dag levererar finländska matleverantören Wolt mat från 17 olika restauranger och kaféer till kunder i centrum av Vasa. Rekordmånga ville bli kurir för Wolt i Vasa.

Nyhetsbild

100 nya hotellrum i Klemetsö – nytt hotell ska vara klart 2019

Vasa får ett nytt hotell när hotellkedjan Greenstar Hotel öppnar ett hotell med 100 rum i Klemetsö i slutet av 2019. Hotellfastigheten, som beräknas kosta 7–8 miljoner euro, finansieras av byggkoncernen Wasa Groups fastighetsutvecklingsfond WGF III.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Nyhetsbild

Ny blomaffär i Karleby – Mom's Garden öppnar på Storgatan

KARLEBY En ny butik för blommor och inredning öppnar nästa vecka på Storgatan i Karleby. Mom's Garden ska sälja inredning, presenter, blommor och skumpa, säger ägare.

Nyhetsbild

Ny laserklinik i Larsmo – behandlar smärta och reducerar fett

LARSMO Ett nytt bolag har slagit upp sina dörrar i Holm i Larsmo. Ellifix erbjuder behandlingar med lågeffektslasrar som inte har någon skadlig effekt på kroppen. De är först i Finland med att erbjuda den här typen av laserbehandlingar.

Nyhetsbild

Karleby får nytt gym i Kosila

KARLEBY

Gymkedjan Liikku etablerar sig nu också i Mellersta Österbotten i Kosila i Karleby.

Nyhetsbild

Anna Bertills och Linn Jung öppnar kommunikationsbyrå – vill samarbeta med frilansare

VASA I augusti öppnar Anna Bertills och Linn Jung en kommunikationsbyrå i Vasa. Byrån samarbetar med självständiga frilansare. "Som egenföretagare kan man hitta styrkor hos varandra", säger Anna Bertills.

Nyhetsbild

Araz kom till Finland för kärleken – öppnar nu sin andra frisörssalong i Vasa

VASA Araz Hama Khan Hatam flyttade till Vasa för ett år sedan och har nyss öppnat sin andra barberarsalong. Han jobbade också som barberare i Kurdistan, där alla hela tiden ville ha något nytt. – Här i Finland säger man bara "en vanlig klippning, tack".

Nyhetsbild

YIT expanderar sin verksamhet till Slovakien

Byggbolaget YIT grundar ett nytt bolag i Slovakien för att bereda marken för bygget av omkring 1 000 nya bostäder i Bratislava.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Nyhetsbild

Hoplop öppnar stor lekpark i Tyskland

Hoplop öppnar en stor lek- och äventyrspark i närheten av Köln i Tyskland. Det är samtidigt kedjans första stora internationella satsning. Inomhusparken i Pulheim är kedjans största.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Gigantti öppnar ny affärskedja i Finland

Varuhuskedjan Gigantti lanserar en ny affärskedja som går under namnet Gigantti Phonehouse. Affärskedjans första affär öppnades i Kampen i Helsingfors i torsdags.

Nyhetsbild

GB-gallerian fick Vöråborna att flockas – uppskattad av såväl personal som kunder

VÖRÅ På torsdagen var det premiär för GB-gallerian med ett nytt K-market och blomsterhandel. Kunderna på plats säger att det är en välkommen nyhet i butiksutbudet i Vörå.

Nyhetsbild

Byggmax slog upp dörrarna i Karleby - Kunder välkomnar ökad konkurrens

KARLEBY Ett trettiotal personer hade samlats vid ingången då Byggmax slog upp sina dörrar på fredag förmiddag. Affären är den elfte i landet.

Nyhetsbild

Ikea öppnar i Sydamerika

Möbeljätten Ikea planerar att öppna sina första butiker i Sydamerika och har skrivit på ett samarbetsavtal med chilenska Falabella.

Uppstartsföretag bakom long drink-lansering i USA

Den här veckan når 17 000 long drink-burkar barer och affärer i New York, skriver Kauppalehti.