Ekonomi

Företagsetableringar

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Nu är Espen officiellt öppnat – "Vi tror och satsar på centrum"

Espen bjöd på både bandklippning och kaffe på torsdagen. "Dagen har varit super", säger Maria Böling, marknadsföringschef för Espen.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: Espen invigdes samtidigt som New Yorker och Juku öppnar sina dörrar

VASA På torsdag förmiddag var det officiell invigning av det nya köpcentret Espen. Klädbutiken New Yorker och restaurang Juku är de senaste tillskotten.

Nyhetsbild

Vasaregionen ska bli mer hållbar – "En återbruksgalleria är min dröm"

KORSHOLM Från biogas i sopbilar till shoppingcenter för återvunna varor. Visionerna för Vasaregionen som kluster för cirkulär ekonomi är många.

Nyhetsbild

S-Market Halkokari slog upp dörrarna – nöjd butikschef välkomnade kunderna

KARLEBY Tio år efter tomtköpet kunde KPO på torsdagen slå upp dörrarna till splitternya S-Market Halkokari. Kön ringlade lång utanför och i affären.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang öppnar i Oravais: "Det blir smakrik mat"

1

ORAVAIS Det gick så bra med grillvagnen i somras att Xia Tran och Mai Nguyen nu utvecklar verksamheten och öppnar lunchrestaurang. Där serverar de en asiatisk lunchbuffé – och fortsätter med grillmat på kvällarna.

Nyhetsbild

Netflix tar nytt jättelån

Nyhetsbild

Ny butik för underkläder öppnar i Vasa: "Det finns ett stort behov"

VASA Många Vasabor åker till Karleby för att handla underkläder. Där har Carola Jokihaara haft butik i tretton år. Nu öppnar hon en i Vasa också. Som butikschef har hon anställt dottern Hanna.

Nyhetsbild

Klart: Då öppnar Espresso house i Vasa

VASA Kafékedjan Espresso House öppnar i Espen senare i år. Det blir företagets 32:a kafé i Finland.

Nyhetsbild

Matleverantören Wolt växer kraftigt – öppnar nu i Vasa

VASA Från och med i dag levererar finländska matleverantören Wolt mat från 17 olika restauranger och kaféer till kunder i centrum av Vasa. Rekordmånga ville bli kurir för Wolt i Vasa.

Nyhetsbild

100 nya hotellrum i Klemetsö – nytt hotell ska vara klart 2019

Vasa får ett nytt hotell när hotellkedjan Greenstar Hotel öppnar ett hotell med 100 rum i Klemetsö i slutet av 2019. Hotellfastigheten, som beräknas kosta 7–8 miljoner euro, finansieras av byggkoncernen Wasa Groups fastighetsutvecklingsfond WGF III.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Nyhetsbild

Ny blomaffär i Karleby – Mom's Garden öppnar på Storgatan

KARLEBY En ny butik för blommor och inredning öppnar nästa vecka på Storgatan i Karleby. Mom's Garden ska sälja inredning, presenter, blommor och skumpa, säger ägare.

Nyhetsbild

Ny laserklinik i Larsmo – behandlar smärta och reducerar fett

LARSMO Ett nytt bolag har slagit upp sina dörrar i Holm i Larsmo. Ellifix erbjuder behandlingar med lågeffektslasrar som inte har någon skadlig effekt på kroppen. De är först i Finland med att erbjuda den här typen av laserbehandlingar.

Nyhetsbild

Karleby får nytt gym i Kosila

KARLEBY

Gymkedjan Liikku etablerar sig nu också i Mellersta Österbotten i Kosila i Karleby.

Nyhetsbild

Anna Bertills och Linn Jung öppnar kommunikationsbyrå – vill samarbeta med frilansare

VASA I augusti öppnar Anna Bertills och Linn Jung en kommunikationsbyrå i Vasa. Byrån samarbetar med självständiga frilansare. "Som egenföretagare kan man hitta styrkor hos varandra", säger Anna Bertills.

Nyhetsbild

Araz kom till Finland för kärleken – öppnar nu sin andra frisörssalong i Vasa

VASA Araz Hama Khan Hatam flyttade till Vasa för ett år sedan och har nyss öppnat sin andra barberarsalong. Han jobbade också som barberare i Kurdistan, där alla hela tiden ville ha något nytt. – Här i Finland säger man bara "en vanlig klippning, tack".

Nyhetsbild

YIT expanderar sin verksamhet till Slovakien

Byggbolaget YIT grundar ett nytt bolag i Slovakien för att bereda marken för bygget av omkring 1 000 nya bostäder i Bratislava.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Nyhetsbild

Hoplop öppnar stor lekpark i Tyskland

Hoplop öppnar en stor lek- och äventyrspark i närheten av Köln i Tyskland. Det är samtidigt kedjans första stora internationella satsning. Inomhusparken i Pulheim är kedjans största.

Nyhetsbild

Seinäjoki får Ideapark med 100 affärer

Byggkoncernen Lehto Group och Sukari Invest bygger Ideapark i Seinäjoki. Det nya köpcentret ska inrymma 100 affärer. Totalkostnaden är beräknad till närmare 100 miljoner euro.

Gigantti öppnar ny affärskedja i Finland

Varuhuskedjan Gigantti lanserar en ny affärskedja som går under namnet Gigantti Phonehouse. Affärskedjans första affär öppnades i Kampen i Helsingfors i torsdags.

Nyhetsbild

GB-gallerian fick Vöråborna att flockas – uppskattad av såväl personal som kunder

VÖRÅ På torsdagen var det premiär för GB-gallerian med ett nytt K-market och blomsterhandel. Kunderna på plats säger att det är en välkommen nyhet i butiksutbudet i Vörå.

Nyhetsbild

Byggmax slog upp dörrarna i Karleby - Kunder välkomnar ökad konkurrens

KARLEBY Ett trettiotal personer hade samlats vid ingången då Byggmax slog upp sina dörrar på fredag förmiddag. Affären är den elfte i landet.

Nyhetsbild

Ikea öppnar i Sydamerika

Möbeljätten Ikea planerar att öppna sina första butiker i Sydamerika och har skrivit på ett samarbetsavtal med chilenska Falabella.

Uppstartsföretag bakom long drink-lansering i USA

Den här veckan når 17 000 long drink-burkar barer och affärer i New York, skriver Kauppalehti.

Nyhetsbild

Sandra Konttinen satsar på lokalproducerade perenner och buskar

1

Sandra Konttinen studerade kultur och musik, men hon lyckades aldrig tvätta bort trädgårdsmyllan från händerna.

Nyhetsbild

Fareed jobbar hårt för att få hit sin familj – måste tjäna 2500 euro per månad

NYKARLEBY Vöråskräddaren Fareed Al-Magasees utvidgar till Nykarleby. I onsdags öppnade han sin ateljé på Kyrkogatan.

Finnpulp vill bygga världens största fabrik för bioprodukter i Kuopio

Finnpulp planerar en bioekonomisk storsatsning i Kuopio. Den nya fabriken ska bland annat finansieras av bolagets kinesiska delägare Hengan International.

Nyhetsbild

Hennes specialitet lockar långväga kunder – ensam i Finland om ekologiska dreads

JAKOBSTAD En virknål är det verktyg som Heidi Stenberg använder då hon formar dreadlocks. Jobbet kräver tålamod, både av frisören och kunden, ibland tar det 12 timmar att få till frisyren.

Nyhetsbild

Nytt företag tar hand om trasiga telefoner

Trasiga och söndriga telefoner blir som nya. Det är företaget Ihelps affärsidé. Nu öppnar kedjan en servicepunkt i Vasa. Som företagare fungerar familjen Tallgren. Emma och Christian Tallgren har redan planer på att utvidga verksamheten.

Nyhetsbild

Ny spansk restaurang öppnar inom kort i Jakobstad

Jakobstad får en ny spansk restaurang då Alhambra öppnar på samma ställe där Duende fanns tidigare.

Nyhetsbild

Ikea uppges planera produktion i Etiopien

Ikea planerar att förlägga produktion i Etiopien, uppger SVT Nyheter med hänvisning till egna källor. Företaget säger dock att det inte finns något beslut att gå in i landet.

Nyhetsbild

Sievi Shop öppnar i Chydenia

KARLEBY På fredag slår Sievi Shop upp sina dörrar i Chydenia. Skoaffären är förvisso en pop up-affär, men går den bra kan den bli permanent.

Nyhetsbild

Serieföretagaren från Jakobstad satsar på nya projekt

Efter Sescas uppgång och fall har serieföretagaren från Jakobstad, Olli Mäkipelto, nu nya projekt på gång inom Fouga.

Nyhetsbild

Byggmax till Karleby i maj - satsar på tvåspråkiga orter

KARLEBY Tvåspråkiga orter är ett framgångskoncept för Byggmax i Finland. Bland annat därför etablerar sig kedjan i Karleby.

Nyhetsbild

Byagym öppnar storstilat i Pensala på lördag

NYKARLEBY På lördag blir det "grand opening" av byagymmet i Pensala, ett komplett, nytt och fräscht gym, som kommit till tack vare en grym och glädjefull talkoinsats av byborna själva.

Nyhetsbild

Pizzakriget hårdnar i Jakobstad – ölförsäljning ska rädda Pub Niska

JAKOBSTAD Pub Niska satsar på pubverksamhet för att klara sig. Liisas pizza har stängt. Konkurrensen bland Jakobstadspizzeriorna är stenhård.

Nyhetsbild

Satsar på flexibilitet och simulatorkörning

JAKOBSTAD JP Trafikskola har köpts upp av Finlands största bilskolekedja CAP Bilskola. I tisdags öppnade de sitt kontor på Jakobsgatan i Jakobstad, i Canoramas gamla lokal.

Nästan 5 000 företag kan avregistreras – bokslut har inte lämnats in

Patent- och registerstyrelsen PRS skickar den här veckan ett uppmaningsbrev till 4 966 aktiebolag och andelslag som inte har lämnat in sina bokslutshandlingar inom mer än ett år från räkenskapsperiodens utgång.

I mars öppnar Maxifun i Karleby

KARLEBY Dovile Strömberg som driver leklandet Maxifun har inget emot konkurrens. För konkurrens blir det på Heinola-området i Karleby i vårvinter.

Nyhetsbild

Gott om plats för sport och lek

KARLEBY På Hupisport som öppnar om en månad i Karleby får barn och unga möjlighet att testa på olika sportgrenar. I den stora hallen kan man testa allt från redskapsgymnastik, klättervägg och fotboll till friidrott och cirkusgymnastik.

Nyhetsbild

Blommar ut som företagare i Lövö

1

PEDERSÖRE Sandra Konttinen har vuxit upp bland växter på föräldrarnas plantskola i Övermark. Med deras stöd i ryggen bygger hon upp ett eget trädgårdscenter i Lövö.

Nyhetsbild

Snart dags för öl bryggt i Karleby

KARLEBY Inom mars månad är det tänkt att maltkvarnen ska vara i gång och den första ölen bryggas i Karleby.

Uppstartsföretagare får eget uppehållstillstånd

Syftet med den nya lagen är att underlätta invandringen av företagare och toppförmågor till Finland.

Nytt trädgårdscenter planeras i Lövö

PEDERSÖRE Ett nytt trädgårdscenter med tillhörande visningsträdgård planeras i Pedersöre. Kommunstyrelsen fattar på måndag beslut om att arrendera ut en tomt på Lövö affärs- och industriområde.