Ekonomi

Konsument

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Frisörer fortsätter ha olika priser för kvinnor och män – Överinspektör: "Stort problem eftersom det berör oss alla"

Det är förbjudet för frisörer att ta olika betalt för män och kvinnor. Ändå gör många just det. Viktigt att få bukt med problemet, säger Miko Lempinen på Jämställdhetsombudsmannens byrå.

Nyhetsbild

Åhléns testar kontantfritt på varuhusen – få kunder protesterar

Åhléns har slutat med kontanter på tre av sina varuhus. Testet har pågått i två månader på varuhusen i Väla utanför Helsingborg, i Gävle och i Sickla köpkvarter i Nacka öster om Stockholm.

Nyhetsbild

VW-bilar kan börja brinna – återkallas

Tyska Volkswagen tvingas nu återkalla runt 700 000 bilar världen över. Ett fel i en taklampa, som kan få bilen att fatta eld, har upptäckts, skriver Allt om bilar.

Nyhetsbild

Altias spritfabrik i Rajamäki fyllde 130 år – Jaloviina äldst i sortimentet

Törstande landsmän vallfärdade på måndagen till Rajamäki för att höja en skål för Altias spritfabrik som fyllde 130 år.

Nyhetsbild

Andelsbanken har problem med omfattande nätfiske

OP-gruppen har problem med falska e-postmeddelanden. Det handlar om bedragare som försöker fiska efter bankkoder av bankens kunder.

Nyhetsbild

De lokala producenterna och konsumenterna möts

KARLEBY Producenterna kan presentera sig och konsumenterna får samlad information om lokalproducerat på ett ställe, via en mobilapplikation. ProLocalis-konceptet presenterades i Karleby i tisdags.

Nyhetsbild

Produkter för kvinnor kostar ofta mer – "Lurendrejeri", säger jämställdhetsexpert

Rosa rakhyvlar kan vara dyrare än blå. Men ofta vet kvinnor inte om att de betalar mer. Konsumenter borde bojkotta produkter som inte är rättvisa, säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson.

Nyhetsbild

Piratkopior tär på Fjällrävens lönsamhet

Det svenska bolaget Fjällräven använder allt mer resurser för att bekämpa försäljningen av piratkopior på bolagets produkter. Asiatiska brottsligor antas stå bakom den illegala försäljningen.

Nyhetsbild

Vi äter mer kyckling och kvarg, men mindre potatis och mjölk

Under det senaste decenniet har finländarna börjat äta allt mer ost och kyckling. Däremot har konsumtionen av mjölk och potatis minskat, enligt en undersökning gjord på PTT. Antalet vegetarianer väntas öka.

Nyhetsbild

Onödigt köpa för mycket prylar inför skolstarten – "Allt finns redan här", säger lärare

VASA Många familjer lägger ner stora summor pengar inför skolstarten, helt i onödan. Det enda som egentligen behövs är en ryggsäck, säger klassläraren Pia Boije i Gerby skola.

Nyhetsbild

Moomin Characters avvisar påståenden om bristande moral

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförstående till konstsamlaren Wenzel Hagelstams kritik om bristande moral i hanteringen av den specialdesignade muminmuggen.

Nyhetsbild

Samlarexpert kritisk till muminmuggen: Jag tror inte Tove skulle ha gillat det här

Ingen vet hur många exemplar det finns av den nya muminmuggen som endast säljs på Tove Jansson födelsedag på torsdag. Det här leder till en masshysteri som Tove Janssons moral inte skulle ha tillåtit, säger samlaren och antikhandlaren Wenzel Hagelstam.

Nyhetsbild

Muminmuggarna säljs i andra hand – över hundra personer ville köpa Vasabon Alexanders mugg

Några timmar efter att muggen började säljas saluförs många av Mumindagen-muggarna i andra hand. Den dyraste muggen på Tori.fi kostar över tusen euro. Vasabon Alexander Antell säljer sina muggar för 250 euro vardera.

Nyhetsbild

Hundratals köade för nya muminmuggen i Vasa – Christina från Kvevlax en av de lyckliga köparna

Den nyaste muminmuggen säljs i begränsad upplaga, och endast under 24 timmar. I Österbotten såldes muggen bara i GW-gallerian i Stenhaga. Människor köade i timmar för att få tag på en mugg.

Nyhetsbild

Maten blir dyrare – jordbrukarens inkomst förändras inte

1

JAKOBSTAD Torkan har påverkat skörden i norra Europa, vilket har lett till en höjning av livsmedelpriserna i Finland. Producenterna verkar inte få någon större andel av vinsten. – Det är nödvändigt att det vänder för bönderna snart, säger Tomas Långgård, ÖSP:s styrelseordförande.

Nyhetsbild

Misstänkt farliga leksaker säljs på gågatan i Jakobstad

JAKOBSTAD Många större kedjor har tagit bort klämleksakerna som går under namnet squishies ur sortimentet. Leksakerna misstänks innehålla farliga kemikalier men säljs på gågatan under Jakobs dagar.

Nyhetsbild

Sommarkläder säljer slut i värmen: "Vi har sålt betydligt mer än i fjol"

Den ihållande värmeböljan kan på vissa hålla leda till färre röda eller gula prislappar i affärerna. Sommarkläderna har nämligen gått åt som smör i solsken.

Nyhetsbild

Många tappar telefonen i sjön – viktigt ha hemförsäkringen i skick

Det är sommar och antalet telefoner som tar sig ett dopp är förstås större än andra årstider. Det lönar sig att ha hemförsäkringen i skick, säger man på försäkringsbolagen.

Nyhetsbild

Sant och falskt om mobilstrålning – mobilen är värsta boven

I och med den nya 5G-teknologin kan en del frågor uppstå. Är det farligt att ha telefonen i fickan och kan mobilstrålning verkligen orsaka tumörer? Vi frågade Lauri Puranen, ledande expert på Strålsäkerhetscentralen, vad som är myt och vad som bottnar i sanning.

Nyhetsbild

5G-nätet är här – bra för såväl konsumenter som industrier enligt experter

Finland är ett av de mest framstående länderna inom den nya 5G-teknologin som lovar såväl snabbt som responsivt internet för att förbereda inför ett allt mera uppkopplat samhälle.

Nyhetsbild

Magasin visar upp det unika i småstaden

JAKOBSTAD Om cirka en vecka lanseras "Inspiration", ett magasin om godbitarna i Jakobstad. Utgivare är Citygruppen.

Patent- och registerstyrelsen uppmanar varumärkesinnehavare att vara på sin vakt

Patent- och registerstyrelsen (PRS) uppmanar varumärkesinnehavare att vara särskilt vaksamma mot fakturaliknande anbudsbrev.

Nyhetsbild

Ikea återkallar vattenautomat för djur – två hundar har kvävts till döds

Ikea ber kunder som köpt en vattenautomat för husdjur att genast sluta använda den. Det finns en risk för att hundens eller kattens huvud fastnar och djuret kvävs, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Vasa Elektriska: Allt fler satsar på egna solpaneler

VASA Fler väljer att producera en del av sin elektricitet själva med hjälp av solpaneler. Inom Vasa Elnäts område har hittills 20 nya mikroproducenter kopplats till nätet i år. Det är dubbelt fler än i fjol.

Nyhetsbild

Köpmän önskar att staden går in för åldersgräns på energidrycker

JAKOBSTAD I K-butikerna får köpmännen själva sätta åldersgränserna. Köpman Aki Salminen har olika åldersgräns i sina två butiker – föräldrarnas önskemål styr.

Nyhetsbild

Wanha Lyhtys ägare: "Mitt jobb är färdigt"

KARLEBY I trettio år har Annika Ojatalo drivit restaurangen Wanha Lyhty, men nu är det slut. Ännu finns det hopp för en ny företagare att ta över lokalen men Wanha Lyhty som koncept fungerar inte längre i en digital tid, anser krögaren.

Nyhetsbild

Taxiverksamheten avregleras – om en vecka kan man köra utan taxameter

JAKOBSTAD Fria priser, inget krav på jour och i princip vilket fyrhjuligt fordon som helst. När den nya lagen om transportservice träder i kraft har den stor inverkan på taxitrafiken.

Nyhetsbild

Nya villkor för fjärrvärme – kundkontakten blir elektronisk

JAKOBSTAD Från och med årsskiftet gäller ett nytt avtal för Herrfors fjärrvärmekunder. En av de viktigaste förändringarna är att kommunikation mellan leverantör och kund enklare ska kunna skötas elektroniskt.

Nyhetsbild

Bensin, diesel, el och hybrid: Jämför vad bilarna kostar

Andelen hybrider, bilar med två eller fler kraftkällor, ökar kraftigt bland de nyregistrerade personbilarna i Finland. Samma gäller de laddningsbara hybriderna.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om bränsleförsäljningen – se vår prisjämförelse

KARLEBY/JAKOBSTAD/NYKARLEBY Ytterligare en kallstation för bilar har öppnats i Karleby. Kunderna verkar nöjda och också butiken som finns intill har märkt ett uppsving i kundtillströmningen sedan kallstationen öppnade.

Nyhetsbild

KPO vill sälja bränsle i Kronoby

KRONOBY

Handelslaget KPO har sökt undantagslov för en kallstation vid S-market i Kronoby.

Nyhetsbild

Kaféer ger liv i Karleby centrum – men för många tomma butikslokaler

KARLEBY Livskraften i Karleby centrum har ökat det här året och det beror främst på nya restauranger och kaféer. Men många affärslokaler gapar tomma.

Nyhetsbild

Reko testar torget – upplagt för fortsättning

1

JAKOBSTAD Lagom till femårsdagen flyttar rekoringen i Jakobstad från Optimas parkering till stadens torg. Preliminärt är det bara för en kväll men om responsen är god kan torsdagsträffarna komma att fortsätta i centrum.

Nyhetsbild

Tomma hyllor förargar kunder: Det är eländigt att Prisma i Jakobstad vansköts

1

JAKOBSTAD Kenneth Holmgård irriteras över att hyllor gapar tomma på Prisma i Jakobstad. KPO:s vd skyller på leverantörer och utrymmesbrist.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Strid om sugrör på McDonalds bolagsstämma

Debatten om plastanvändning går het runt om i världen. I dag ska frågan upp på snabbmatskedjan McDonalds årsstämma i USA sedan några ägare föreslagit att plastsugrören ska slopas.

Nyhetsbild

Zuckerberg EU-grillad i Bryssel – "Jag ber om ursäkt"

Förlåt, säger Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg till EU-parlamentets tyngsta företrädare i ett direktsänt utskottsförhör i Bryssel. Framöver lovar han att göra mer för att följa EU:s nya dataskyddsregler.

Nyhetsbild

Utredning: Kvinnor shoppar mest, herrkläder säljer bra

Finländare shoppar allt mer kläder. I fjol köpte vi närmare en procent mer kläder än året innan. Det här framkommer av arbetsgivarförbundet Finsk Handels nya utredning om modehandeln i Finland.

Nyhetsbild

DNA och Nordea testar pekplatta för seniorer

1

DNA och Nordea har startat ett pilotprojekt med en pekplatta som äldre ska kunna använda för att sköta bland annat bankärenden. Seniorerna undrar hur det blir med datasäkerheten och hur lång tid det tar innan också den här tekniken är föråldrad.

Nyhetsbild

Anahand - gamla saker får nytt liv i centrum

JAKOBSTAD Ett nytt loppis ska bidra till liv och rörelse i Jakobstads centrum. Gunilla Kleis slog upp dörrarna för "Anahand" på Kanalesplanaden på fredagen.

Nyhetsbild

VW återkallar 410 000 bilar efter bältesfel

Volkswagen kommer att återkalla 410 000 bilar med anledning av de säkerhetsbältesproblem som har upptäckts.

Nyhetsbild

Antique Puu-Mi slår igen dörrarna - antikaffärerna i Neristan blir färre

KARLEBY Redan innan han fyllt tio år började Karlebybon Mika Honkala samla på antikviteter. Nu stänger han antikaffären han drivit i 19 år.

Nordeas nya årsavgifter kan uppgå till 90 euro

Bankkoncernen Nordea planerar en förnyelse av prissättningen för sina banktjänster. Den årliga avgiften kan uppgå till 90 euro, uppger Yle.

Nyhetsbild

Cambridge Analytica-historien – vad har hänt?

Det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica har hamnat i blåsväder i Storbritannien och USA efter att det avslöjats att företaget inhämtat personliga uppgifter om Facebookanvändare sedan 2014. Men vad är det som har hänt och vad är det analysföretaget anklagas för?

Nyhetsbild

Facebook informerar drabbade i kväll

Klockan 19 i kväll kommer alla Facebook-användare att få veta om de finns med bland de 87 miljoner vars data delats med analysföretaget Cambridge Analytica.