Kultur

Nyhetsbild

"Det är inte lätt att vara häxa i Nykarleby" – det får alla som kommer till Kulturhuset Scala erfara

NYKARLEBY Det finns inte bara en utan två häxor i "Hans och Greta 2.0 – me allt åpåå". Pjäsen som barn kan ta med sig vuxna till har premiär i Kulturhuset Scala första fredagen i oktober.

Nyhetsbild

Recension: Nordiskt kriminaldrama tar dig med på en rödstänkt resa ända till Vasa – så här lyckas Sannah Nedergård i huvudrollen

RECENSION Den 30 september har ett nytt nordiskt kriminaldrama premiär på Sky Showtime med Sannah Nedergård i huvudrollen. "Kodnamn: Annika" är en serie med fart där lokalt möter internationellt.

Nyhetsbild

"Idol"-ikonen besöker Österbotten – folkkära svenska artister julshowar tillsammans med österbottniska profiler

Anders Bagge personifierar "Idol" i Sverige, och segrade nästan i Melodifestivalen. Snart medverkar han i en julshow i Österbotten.

Nyhetsbild

First Aid Kit: Så blir vi vänner igen

Med "Visions of the past" ger sig systrarna Klara och Johanna Söderberg ut på vägarna igen och gräver ur låtskatten från deras 16 år som band. Turnén besöker vissa platser för första gången på nästan tio år.

Nyhetsbild

Avslappnad pubkväll i Kronoby nu på lördag – med ett band som spelar "hederlig rock"

KRONOBY Krombi Rock ordnas också i år, men nu som ett mer avskalat evenemang för en publik som trivs i pubben. För musiken står en duo som har specialiserat sig på att återskapa legendarisk rockmusik.

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

LISTA: Fyra band kör live grindcore på fredag kväll – Rotten Sound brukar inte spela för under 18-åringar, men gör det i Karleby

KARLEBY Nu erbjuds regionens unga ett unikt tillfälle att få uppleva det världsturnerande grindcorebandet Rotten Sound live i Societetshuset. Det är ett av de fyra band som Kokemus bokat till Gamlakarleby Grindfest.

Nyhetsbild

Skådespelaren Michael Gambon är död – sågs av miljoner i Harry Potterfilmer

Skådespelaren Michael Gambon är död. På senare år blev han mest känd som den som tog över Richard Harris roll som Albus Dumbledore i Harry Potter-filmerna. Totalt spelade han rollen som Hogwarts rektor i sex filmer.

Nyhetsbild

Tolv konserter på fyra dagar – legender och lokala talanger på Jeppis Jazz

JAKOBSTAD Rolf Wallendahl uppmärksammas med en minneskonsert under årets jazzfestival i Jakobstad.

Nyhetsbild

Bruce Springsteen ställer in alla konserter i år

Nyhetsbild

Camilla Läckberg förnekar påståenden om spökskrivare

Enligt en stilistisk dataanalys är två av deckarförfattaren Camilla Läckbergs böcker sannolikt skrivna av en spökskrivare. Det hävdar tidskriften Kvartal. Både Läckberg och hennes förlag förnekar uppgifterna.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids och Mark Levengood gör julshow – och besöker Österbotten

"Nu får jag jobba med henne, och det blir 'Christmas ding-dong'", säger Mark Levengood om samarbetet med artisten Krista Siegfrids. Tillsammans ska de rumla runt bland minnen av lyckliga och katastrofala jular.

Nyhetsbild

Mikaela har gjort dokumentär om Rosanna Fellman – åkte upp med filmteam till Jakobstad och Vasa

JAKOBSTAD Henne skulle man kunna göra en dokumentär om, tänkte Mikaela Weurlander när hon såg Rosanna Fellman uppträda som estradpoet i Åbo. Några år tog det, men i våras reste de upp till Jakobstad och Vasa med ett filmteam.

Nyhetsbild

Recension: Här ger barnet sin pappa och andra vuxna något att fundera över

RECENSION Jesper Wung-Sung och Jenny Lucander har skapat en i både text och bild tilltalande bilderbok, som har något att ge både barn och vuxna.

Nyhetsbild

Tom Käldström hoppar av Matz Bladhs – tidigare medlem tillbaka

Dansbandet meddelar på sin Facebooksida att sångaren Tom Käldström, som är hemma från Nykarleby, inte längre är en del av orkestern.

Nyhetsbild

"Den osynlige mannen" känd som Ducky i NCIS är död

Nyhetsbild

Recension: Axel Åhmans romandebut tar fyr

RECENSION När går ett helhjärtat föreningsengagemang över styr? Det är en tanke som väcks vid läsningen av Axel Åhmans första roman, "Eldsjäl".

Nyhetsbild

Sannah Nedergård, 29, från Sundom är högaktuell med huvudroll i ny serie: "Det är en absurd känsla"

I veckan har serien "Kodnamn: Annika" premiär på streamingtjänsten Sky Showtime. Huvudrollsinnehavaren Sannah Nedergård har rötter i Vasa.

Nyhetsbild

Idag läser Johan dina hjärnvågor i Jakobstad – "Jag hittar på min egen tolkning för det här är ju ändå konst"

JAKOBSTAD Det hänger färglagda teckningar av morötter på väggen utanför White Box. På lördag ska de ersättas av morötter i trä. Då kan du också gå in i galleriet för att få dina hjärnvågor lästa av en konstnär.

Nyhetsbild

Recension: Om nakna intervjuobjekt och faran med att intervjua din största idol – så här underhållande var storyn bakom storyn

RECENSION Kan det här vara underhållande för någon som inte jobbar inom media? Med den tanken bänkar jag mig i Schaumansalen på torsdag kväll för att se Svenska Yles föreställning "Storyn bakom storyn".

Nyhetsbild

Rena cirkusen när Jugend bjuder in till ny middagsshow i höst – "Det blir mer humor än ifjol"

JAKOBSTAD En middagsshow med cirkustema och musik och humor som byggstenar har snart premiär i Jugendsalen i Jakobstad. För tredje året bjuder Jugend Kultur in till en kväll med kombinerad mat och underhållning.

Nyhetsbild

Stort intresse för ståuppkomik till maten – extra föreställning med svenska komiker i Vasa

Det är många som vill se och höra Magnus Betnér, Henrik Hjelt och Alfred Backas show i Vasa. Därför blir det en extra föreställning, men i klubbformat.

Nyhetsbild

Axel Åhmans debutroman är tillägnad alla som brinner – "Det är absolut ingen självbiografi"

Vasabon Axel Åhman är aktuell med sin debutroman "Eldsjäl", en berättelse som kretsar kring eldsjälar och en förening i en liten by i Österbotten. Frågan är om man kan brinna för mycket?

Nyhetsbild

Biljetterna sålde slut till firandet av den unga nationens konstnärer – musik av Larsmobo med på programmet

KARLEBY Nu på fredag kväll ordnas den första i en serie konserter där kammarorkestern söker den egentliga själen i Karlebys offentliga byggnader. Biljetterna till den sålde slut.

Nyhetsbild

Helt rätt att Alfred Backa belönas – men var är alla andra potentiella pristagare?

Alfred Backa går i Leif Sjöströms satiriska fotspår, så det är logiskt att han prisas. "Förhoppningsvis dröjer det inte tio år tills nästa Leif Sjöström-pristagare identifierats" skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Första albumet förändrade Danis liv – "Jag blev musiker på heltid tack vare det"

JAKOBSTAD/KARLEBY För irländska Dani Larkin känns det märkligt att nu kunna ställa sig upp inför människor i en annan del av världen och framföra sånger hon skrev hemma i sovrummet under pandemin.

Nyhetsbild

Skogen står i brand och det gör dansaren också – konst om klimatförändringar i Karleby

KARLEBY Hannu Karjalainen har både filmat naturvårdsbränning och dansare när han skapat de verk på temat klimatförändringar som nu visas i Karleby.

Nyhetsbild

Recension: Mikaela kör med gummistövlar i stället för klackskor – fortsätter i reviret hon stakade ut innan millennieskiftet

RECENSION Mikaela Strömbergs "Rågången" är en robust historia, gummistövlar i stället för klackskor, så att säga. En man hittas död i skogen, men det är ingen detektivroman.

Nyhetsbild

Spelningar ställs in i Karleby och Jakobstad – men andra artister kommer i stället

KARLEBY/JAKOBSTAD Solju kan inte som planerat göra Dani Larkin sällskap i Kulturgaraget och på Brankis den här veckan. Men en ny duo har redan bokats.

Nyhetsbild

Musikern Roger Whittaker död

Musikern Roger Whittaker har avlidit, 87 år gammal. Den brittiske sångaren dog förra veckan på ett sjukhus i Frankrike, bekräftar hans familj.

Nyhetsbild

Jessica: "Jag är ett stort fan och vågade fråga" – Maria Turtschaninoff skrev låttext till La Riippa Groups skiva

KARLEBY På torsdag släpper La Riippa Group en ny skiva. Vokalisten Jessica Riippa berättar hur det kommer sig att prisbelönta fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff skrev texten till en av låtarna på den.

Nyhetsbild

Prisvärt

PERSPEKTIV "När Gösta Ågren fick Finlandiapriset 1988 råkade bokhandlaren i Nykarleby, Berit Thors, se tevebilen susa längs Bankgatan mot Lippjärv."

Nyhetsbild

RECENSION: Starka känslor och magisk musik på Wasa Teater – "Publiken tumlar ut i foajén med ståpäls"

Förhoppningen om att sätta Österbotten på musikalkartan känns närmare än någonsin, skriver Åsa Tast i sin recension av "Vänd om min längtan" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Recension: Det finns både hopp och humor i Petras bok om Julia, 11 år, vars lillasyster drabbas av cancer

RECENSION När ett barn insjuknar förändras livet även för syskon. Om detta har Petra Lillsund Bothéus skrivit en bok för barn i bokslukaråldern – utgående från erfarenheter i sin egen familj.

Nyhetsbild

Dessa kan få Österbottniska litteraturpriset

Musikalversionen av Ann-Luise Bertells roman "Vänd om min längtan" är högaktuell, men på nomineringslistan till det Österbottniska litteraturpriset finns en annan Bertell-roman.

Nyhetsbild

Sanna från Malmö har känd musikerpappa från Kronoby och ska spela garagerock i Karleby – "Känns jättekul"

På lördag kväll spelar The OhNos på West Coast Billiard i Karleby. De är på sin första Finlandsturné och för Sanna Rönngård som har rötter i Kronoby känns det speciellt.

Nyhetsbild

Karin Erlandssons "Nattexpressen" blir musikal i Jakobstad

JAKOBSTAD Nykarlebyförfattaren Karin Erlandssons adventsbok "Nattexpressen" blir musikal. Detta i ett samarbete mellan Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola i Umeå och utbildningarna i musik, musikpedagogik och scenkonstpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Nyhetsbild

Recension: I Jakobstad är 45-åringen ensam i sitt helvete – ingen kan hjälpa henne på distans

RECENSION De tre kvinnorna i "Tre rum" får mig att tänka på en amerikansk utrikesminister och vad titeln på pjäsen hade varit om den varit en självhjälpsbok.

Nyhetsbild

Skivsläpp på Station 23 och klubbkväll i Kulturgaraget under nästa veckas festival – "Det är en stor satsning"

KARLEBY/JAKOBSTAD För Jessica Riippa var det viktigt att också årets Ostrobothnia Folk Fest skulle äga rum i både Karleby och Jakobstad. Det är en festival som bjuder på mer än musik.

Nyhetsbild

Jasmine, 28 år: "Jag är psykolog dagtid och konstnär om kvällarna och veckosluten"

KARLEBY Det gäller att passa på för den som vill se Jasmine Bromans allra första utställning. Den visas på Jungsborg i hennes hemstad Karleby under två timmar nu på söndag.

Nyhetsbild

Nedergård, naket och "nepo" på österbottniskt fattigmansvis – Wasa teaters spelår i tio punkter

Det är premiärtider på Wasa teater, och på lördag har storsatsningen "Vänd om min längtan" urpremiär. Patrik Back nynnar "I could have my Gucci on" och reflekterar kring teaterns spelår.

Nyhetsbild

Recension: Peter tänjer gränser och utmanar – den märkliga ugglan vittnar om att det är något lurt på gång

RECENSION I sin senaste diktsamling tar Peter Mickwitz med sig sina läsare på en helvetesvandring rakt in i en depression.

Nyhetsbild

Snart tas vi tillbaka till en småstad på 1980-talet – Teater Jacob hedrar Wawa Stürmer

JAKOBSTAD Första söndagen i september kickade Teater Jacob igång repetitionerna av en pjäs som visar hur annorlunda det var på 1980-talet – och ändå inte. Den skrevs av Wava Stürmer som föreningen på det här sättet vill hedra.

Nyhetsbild

Bokmässan i Karleby flyttas till april – namnen på två av författarna som medverkar har offentliggjorts

KARLEBY Det blir ingen bokmässa i Karleby i november. Efter två år har arrangörerna flyttat fram mässan till vad man hoppas ska bli en bättre tidpunkt för både förlag, författare och besökare.

Nyhetsbild

Recension: Skådespelarna jobbar hårt och högljutt – för att väcka liv i något från 1970-talet

RECENSION Stackars skådespelare, som måste bära Dario Fos dammiga pjäs på sina axlar. Det blir ett styrkeprov för dem, scenografen och ljussättaren.

Nyhetsbild

Recension: Sprit, sex och annat rått tar utrymme – lovande debut av Sara Nyman

RECENSION Sara Nyman debuterar med "Viltvård". I poesin skildras tillvarons brister och längtan efter gemenskap oförskönat och genomskådande. Hon har hittat en lovande frihet i språket.

Nyhetsbild

Skådespelaren Maria Salomaa fick ett ovanligt erbjudande – nu befinner hon sig i Jakobstad

JAKOBSTAD En kvinnas liv, samtidigt gestaltat av tre skådespelare i tre olika åldrar och länder. Det väntar den publik som söker sig till Schaumansalen för att ta del av föreställningen "Tre rum".

Nyhetsbild

Recension: Sven-Erik får mig att vilja ge mig in i en diskussion om vilken som är den bästa biljaktscenen

RECENSION Vilken är den bästa biljaktscenen jag sett på film? Det är frågan jag grunnar på när jag läst Sven-Erik Klinkmanns senaste bok. Och hur han kan påstå att ingen slagit en som är över 50 år gammal.

Nyhetsbild

"Vi håller tyst om våra problem", säger Tia om finländare – hennes film visar hur det är att fira jul med en alkoholist

KARLEBY Tia Kouvo spelade in sin första långfilm i huset där hennes mormor och morfar bodde efter att ha flyttat från Jakobstad. Den har premiär i november, men förhandsvisas nu på Karleby filmfest.

Nyhetsbild

Springsteen sjuk – ställer in spelningar

Bruce Springsteen ställer in sina resterande konserter i USA i september på inrådan av läkare.

Nyhetsbild

LISTA: Här är filmerna som du kan se under skräcknatten på biografen

KARLEBY Under natten mellan fredag och lördag visas skräckfilmer på Bio Rex som en del av programmet under Karleby Filmfest. Allting börjar med splitternya "The Nun 2".