Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Oscarsgalan riskerar katastrofsiffror

Pandemins prisgalor har svårt att locka tv-tittare. Oscarsgalan den 25 april riskerar sina lägsta publiksiffror någonsin, vilket kan få framtida konsekvenser.

Nyhetsbild

Mads Mikkelsen i nya "Indiana Jones"

Mads Mikkelsen är klar för en roll i "Indiana Jones 5".

Nyhetsbild

Juli riskerar att bli en förlorad festivalmånad – "Skulle vara tacksamt att få besked om restriktioner" säger arrangör i Vasa

De senaste dagarna har negativa besked gällande festivalsommaren duggat tätt, men Bigday summer festival-arrangören i Vasa har ännu inte gett upp hoppet om musikfesten i juli.

Nyhetsbild

Allt färre barnböcker översätts till svenska

Utgivningen av tryckta böcker minskar och andelen översättningar är mindre än någonsin – det visar Svenska barnboksinstitutets genomgång av 2020 års barn- och ungdomslitteratur. Pandemin tog sig också in i förra årets berättelser.

Nyhetsbild

Fyra negativa besked inom loppet av ett dygn – festivalsommaren faller sönder

Fredagen var en mörk dag för alla som längtat efter festivalsommaren. Arrangörerna för Provinssi och Tuska respektive Ilosaarirock meddelade att årets festivaler ställs in.

Nyhetsbild

Alma spred förbjudet material med hjälp av barn – många satte livet på spel för friheten

PEDERSÖRE Berättelser från ett mörklagt Jakobstad och farliga färder mellan Vasa och Stockholm finns med på en skiva som skildrar hårda öden, men också lusten att leva.

Nyhetsbild

Ruisrock ställs in för andra året i följd

Coronapandemin stoppar sommarens Ruisrock i Åbo. "Det finns inga förutsättningar i den rådande osäkra situationen, så det är med brustet hjärta vi måste ställa in sommarfestivalen" meddelar arrangören.

Nyhetsbild

Iiris Viljanen kan få prestigefylld Grammis i Sverige – "Lite av ett under att jag lyckades bli klar med albumet"

Artisten Iiris Viljanen, uppvuxen i Tölby och bosatt i Stockholm, kan få en Grammis i Sverige.

Nyhetsbild

KAJ:s nya musikal framkallar framtidshopp – inledningen av biljettförsäljningen överträffar "Gambämark"-rusningen

Coronaläget skapade ovisshet före biljetterna till KAJ:s musikal "Botnia Paradise" släpptes. Några timmar senare var ovissheten borta.

Nyhetsbild

Satir som inte riktigt bär ända fram

RECENSION Magnus Londén driver med konsultjargong i "No Change!". En bok som ska läsas med den glimt i ögat den är skriven med.

Nyhetsbild

Tomas Ledin flyttar sommarturnén igen – kommer till Vasa först nästa år: "Som vi har längtat"

VASA Österbottningarna får vänta ännu ett år på att höra Tomas Ledin sjunga "Sommaren är kort" i Inre hamnen i Vasa. Ledin flyttar hela sin sommarturné till 2022.

Nyhetsbild
1

Kulturfonden delar ut 400 000 till pressade skådespelare och konstnärer

Svenska kulturfonden vill underlätta livet särskilt för frilansande skådespelare som drabbats av coronakrisen. Stipendier på 2 000 euro kan sökas fram till mitten av maj.

Nyhetsbild

Anna-Maria jobbar i en manlig värld: "Jag har inte upplevt att jag blivit ifrågasatt för att jag är kvinna"

Anna-Maria Helsing var den första kvinnan som blev chefsdirigent för en finländsk symfoniorkester. Bland hennes många uppdrag hör att leda BBC Concert Orchestra i London.

Nyhetsbild

Robin hoppas att festivalen i Jakobstad kan bli av – "Jag är optimistisk inför hösten"

JAKOBSTAD Robin Käldström känner sig optimistisk inför hösten. Då borde tillräckligt många ha vaccinerats mot coronaviruset för att det ska gå att ordna en festival i Jakobstad.

Nyhetsbild

"Våra studerande har samarbetat med världsstjärnor" – Kvarkenområdet ska bli ett begrepp då musiken går på export

Det sitter inte folk i Nashville, Los Angeles och London och frågar efter musik från det här området. Men jag tror att detta är en möjlighet att att skapa ett begrepp, säger Ulla Sjöström om projektet "Songwriters of Kvarken".

Nyhetsbild

"Papa Gand" är tillbaka – nu i nya händer

KARLEBY Den är rund och mjuk till formerna, har inga skarpa kanter kvar. Tidigare har Reijo Tunkkari hanterat den. Nu är det Reetta Katajas tur.

Nyhetsbild

Syskonen har en gemensam hobby – "Det har uppmuntrats och uppskattats inom familjen"

KARLEBY/KORSHOLM/VASA Nej, The Haralds är inget dansband. Namnet på bandet är en hommage till orten där de tre musikaliska syskonen växte upp.

Nyhetsbild

Anna är nöjd med förra veckans inspelning i Jakobstad – det gick jättebra

JAKOBSTAD Förra veckan spelades tre konserter in i Schaumansalen. På en av dem framfördes musik som komponerats eller arrangerats i Campus Allegro.

Nyhetsbild

Jakobstadsbo är med och bestämmer vem som ska få Finlandiapris

JAKOBSTAD I år är en Jakobstadsbo med och bestämmer vilka böcker för barn och ungdomar som ska få chansen att kamma hem ett Finlandiapris.

Nyhetsbild

Avicii får minnesplats på Östermalm

Nyhetsbild

Jakobstad delade ut projektpengar till kulturen – Jazz-festivalen fick störst bidrag

JAKOBSTAD Bildningsnämndens kultursektion i Jakobstad har delat ut projektbidrag för 2021. Det är drygt ett tiotal projekt som fått stöd. Vi har hela listan.

Nyhetsbild

"En runda till" får en Bafta

KULTUR Danska filmen "En runda till" tilldelas pris på den brittiska filmgalan Bafta för bästa icke-engelskspråkiga film.

Nyhetsbild

VIDEO: Tommys bjöd upp till dansbandskväll – här kan du se söndagens konsert

I kväll bjuder Tommys upp till dans. Med sig har de Hans Martin och Ramona Nordberg. Herman Hagnäs pratar med artisterna mellan låtarna. Dansbandskvällen kör igång klockan 18.

Nyhetsbild

När tjuren Leka födde en pigg kvigkalv

PERSPEKTIV Jag har skrivit kolumner nu som då sedan år 2015. Jag gissar att åtminstone fem av mina tidigare kolumner har handlat om kalvningar. En gång om året är det nämligen just ingenting annat än det på tapeten här hos oss.

Nyhetsbild

DMX hyllas av musikvärlden – "Guds poet"

"En tung förlust för hiphopfamiljen", sammanfattar Missy Elliott musikvärldens känslor efter beskedet om att artisten DMX har gått bort. Hon är en av många som nu hyllar rapparen.

Nyhetsbild

Residens för utländska konstnärer hann precis starta upp, så kom coronapandemin

JAKOBSTAD Ett nytt konstnärsresidens har startats utanför Jakobstad. En grupp på fem utländska konstnärer hann gästa det innan coronapandemin bröt ut.

Nyhetsbild

Kändisar i "Masked singer" avslöjas i förtid

TV TV4:s nya underhållningsprogram ”Masked singer” har utsatts för sabotage på nätet.

Nyhetsbild

Dans på distans när Dansgalan bjuder upp

TV Tillsammans med fem band bjuder "Dansgalan 2021 live" i Sverige upp till digital dans.

Nyhetsbild

Tua har resväskor fulla med dockor och huvudet fullt av idéer

KARLEBY När Tua Hautamäki öppnade e-postmeddelandet kom tårarna av glädje. Äntligen kan hon förverkliga vad hon länge har drömt om.

Nyhetsbild

Pengarna går till teater, musik och musikteater

KARLEBY Finska Kulturfonden bidrar i år med pengar för att det ska kunna spelas teater i Karleby, men också kammarmusik och filmer.

Nyhetsbild

Rapparen DMX är död – hade problem med droger i många år

Den 50-årige musikern DMX, vars riktiga namn var Earl Simmons, vårdades på sjukhus i New York efter en hjärtattack i samband med en överdos den 2 april. Nu är han död.

Nyhetsbild

Från "Voice of Finland" till lastbilshytten – "Situationen blev ohållbar" säger Patrick Linman som blir långtradarchaufför

Jag kanske kan göra som Bruce Dickinson, som både är sångare i Iron Maiden och pilot, säger musikern Patrick Linman som drabbats hårt av coronapandemin.

Nyhetsbild

VIDEO: Se Patrick Linman backa en långtradare för första gången

Patrick Linman lärde sig köra traktor och backa med släp redan i lågstadiet. Nu håller han på att ta körkort för långtradare. Frågan är om det är lika lätt att backa med en långtradare.

Nyhetsbild

Noviastuderande visar sina examensarbeten i Tobaksmagasinet

JAKOBSTAD Vem är jag, vad vill jag och vad vill min beställare ha av mig? Frågorna har varit relevanta när studerande på Novia gjort sina examensarbeten.

Nyhetsbild

Spännande med livesändning från populär utställning på museet

KARLEBY Efter ett år utan vernissager och dylika publika evenemang testar museet i Karleby ett nytt sätt att nå ut till en bredare publik.

Nyhetsbild

Allt du inte ska göra om du möter en björn – berättelsen om en pojke

RECENSION Det är ingen idé att försöka simma från en björn. Den simmar snabbare än dig. Boken om vad man ska göra om man möter honom är svår att motstå.

Nyhetsbild

Timbuktu släpper nytt album efter fem år – "Jag hittade min tillflyktsort i rapverser"

Efter hela fem år släpper Jason "Timbuktu" Diakité ett nytt studioalbum. – Jag kunde inte för mitt liv tro att det skulle ta så här lång tid, säger rapartisten till TT.

Nyhetsbild

Hockeyfrilla och "Dirty dancing" i efterlängtad premiär – dessutom gör Vasas nya superhjälte entré på Wasa Teater

VASA Nu skickar Wasa Teater ut Kapten Vasa och Talkomannen för att ge publiken – eller rättare sagt tittarna – orsak att skratta efter ett bedrövligt scenår. Teaterpersonalen spänner musklerna i "Ernst Underbar", som strömmas live.

Nyhetsbild

150 stenografer tolkar Astrid Lindgrens anteckningsblock

150 stenografer har anmält sitt intresse för att delta i projektet Astrid Lindgren-koden.

Nyhetsbild

Tonåriga Theo är beroende av porr och Ebba vill ha en annan mamma – i höst träffar du dem

Han är känd för att skriva om sitt eget liv. I höst ingår hans bok om en pojke som är beroende av att se på porr i Schildts & Söderströms utgivning.

Nyhetsbild

LISTA: De här kvalade in till årets Konstrundan

Nu har juryn sagt sitt. Det här är de konstnärer, konsthantverkare och formgivare från regionen som får delta i årets Konstrundan.

Nyhetsbild

Barn gillar henne men på nätet blir hon kritiserad – "Vuxna kanske bara ser till det yttre"

JAKOBSTAD Skulle Frida Kahlo verkligen vända sig i sin grav om hon fick se Barbiedockan som liknar henne? Det här var en av frågorna som fick Camilla Roos att göra sin senaste dokumentärfilm.

Kommande evenemang