Kultur

Krönikor
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Pökerz tog en grusväg till Klacken – "Det häftigaste jag har sett"

PEDERSÖRE Ronnie Hultstrand tvekar aldrig när någon frågar var han gjort den roligaste spelningen med Pökerz. Svaret är på Klacken i Lillby.

Nyhetsbild

George R.R. Martin bekräftar planer på Jon Snow-serie

Ytterligare en avknoppningsserie till "Game of thrones" är under utveckling. Det bekräftar författaren George RR Martin, som skrivit böckerna som serierna bygger på eller inspirerats av, i ett blogginlägg.

Nyhetsbild

Ikoniska rockfotografer gästar svensk midsommar

De har fotograferat Jimi Hendrix, The Beatles, Joni Mitchell och Rolling Stones under intima former. Pattie Boyd och Henry Diltz har tillsammans porträtterat de största namnen från 60 och 70-talets rock-era. Under midsommarhelgen visar de sina bilder i Botaniska trädgården i Uppsala.

Nyhetsbild

"Varför gråter alla men inte jag?" – Österbottningar ger ut barnbok om sorg

Hanna Granqvist och Tanja Aumanen har skapat en lågmäld men humoristisk bok som både barn och vuxna kan känna igen sig i.

Nyhetsbild

Alex Schulmans finska arv har aktualiserats i och med kriget i Ukraina – nu funderar han på att skriva en film om vinterkriget

Under en 30 minuter lång taxiresa öppnar den svenska författaren och poddaren upp om det ärftliga mörker som förföljer honom – och om hans fars speciella roll under vinterkriget.

Nyhetsbild

"Elmo vinner allt han ställer upp i" – de firar med en träffande parodi om en idrottsman

JAKOBSTAD Pietarsaaren Näyttämö har valt sin jubileumspjäs. Och när den sätts upp i november kommer över 20 skådespelare vara med på scenen i Brankis.

Nyhetsbild

"När Romina började sjunga blev jag helt uppslukad" – ikväll kan du uppleva Animor på Station 23

JAKOBSTAD/KRONOBY Tobias Granbacka från Kronoby och Romina Kalsi från Lugano, Schweiz, är kärnan i bandet Animor, som spelar på Station 23 i Jakobstad på onsdag kväll.

Nyhetsbild

Benjam från Vasa filmade Roslund & Hellströms nya tv-serie – den har premiär i augusti

Den svenska författarduon Roslund & Hellsströms bok "Cell 8 (Edward Finnigans upprättelse)" blir tv-serie – filmad av Benjam Orre som växte upp i Vasa.

Nyhetsbild

Redan som pojke hade Mathias seriösa avsikter – "Samtidigt måste man komma ihåg att det bara är musik"

JAKOBSTAD/VASA Mathias Sandberg Trio vill göra jazzen lättillgänglig genom att turnera landet runt. De startar turnén med spelningar i Österbotten.

Nyhetsbild

Darrell reste från Las Vegas till Lepplax för att göra låtar med Charlotta – såg henne i "Hemmalive"

PEDERSÖRE Charlotta Kerbs har besök från Las Vegas. Darrell Craig Harris som hon har bandet Charlotta Kerbs & the Strays med hälsar på i Lepplax. Tillsammans ska de skriva låtar, men också spela live.

Nyhetsbild

Dubbelt så många var med och tävlade den här gången – både skribenter och tidskrift får pris

Det var 255 deltagare som skickade in sina bidrag till årets upplaga av Hans Ruin-essätävling. Nu är vinnarna utsedda. Dessutom har president Tarja Halonen korat årets kulturtidskrift.

Nyhetsbild

Sture Allén har avlidit – "En av dem som suttit längst i Svenska Akademien"

Svenska Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Sture Allén har avlidit, uppger familjen för TT.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen gör sin sista "Allsång på Skansen" – det här rådet ger hon till sin efterträdare

I sommar gör Sanna Nielsen sin sista säsong som programledare i "Allsång på Skansen" – och det är med blandade känslor artisten lämnar över stafettpinnen. – Jag säger ju hej då till något som jag har älskat att göra, säger hon.

Nyhetsbild

Recension: Mer cringe än sexigt – och ett värdefullt dokument över vår tid

RECENSION Killar försöker tigga eller tvinga till sig en orgasm medan tjejer drömmer om romantik eller smisk i ljuddramaserien "Jag har aldrig".

Nyhetsbild

Börje

PERSPEKTIV "Vad jag då inte visste var att i skaran av klara strupar, som besjöng den ljusnande framtid stod också Börje Ehrstrand med sina troskyldigt blåa ögon."

Nyhetsbild

Ukraina portar musik och böcker från Ryssland – "Påverkar separatistiska stämningar hos befolkningen"

Undantag görs för musiker som aktivt tagit ställning mot invasionen.

Bill Cosby-rättegång måste börja om

Efter två dagars överläggningar måste jurymedlemmarna i det senaste Bill Cosby-fallet börja om från början på måndag.

Nyhetsbild

Fond-vd:n Sören Lillkung fyller 60 år – och avslöjar lärdomar han hade velat inse redan i 30- och 40-årsåldern

På tisdag fyller den Jakobstadsbördige musikfantasten och kulturfonds-vd:n Sören Lillkung 60 år. Han delar med sig av livslärdomar, berättar om vd-rollen och förklarar hur konst och kultur kan öka välfärden.

Nyhetsbild

Peter har en hälsning till Finland: Håll i hatten, för nu i sommar, då jävlar!

KARLEBY Om vardagarna är Peter Thelenius på kontoret medan hans fru Linda jobbar för hemtjänsten. Men på veckosluten uppträder de inför tusentals personer.

Nyhetsbild

Sexualiteten är en positiv kraft men kan också ha mörkare sidor –"Det här är upplevelser som många kvinnor delar"

På söndag blir det premiär för en folklig punkpolka på dialekt. Susanne Marins släpper sin nya låt "Rykte i byin".

Nyhetsbild

"Det var som om jag drabbades av en chock" – nu är berättelsen om Sarah, 33, sommarens följetong

Marie H Lundhs debutroman "Sarahs lag" är sommarens följetong – en vindlande historia i tingsvärden, längst upp i norr. Följetongen kan du läsa i papperstidningen eller i e-tidningen.

Nyhetsbild

SE LISTA: De här får understöd för sitt konstnärliga arbete

178 000 euro. Den summan delar Österbottens konstkommission ut i bidrag och arbetsstipendier åt bildkonstnärer, författare och musiker.

Nyhetsbild

Kriget stoppar Eurovision i Ukraina 2023

EBU har beslutat att Eurovision Song Contest inte kan genomföras i Ukraina 2023. Anledningen är det pågående kriget i landet efter den ryska invasionen i februari.

Nyhetsbild

Internationell låtskapare från Närpes uppträder i Vasa – "Jag kör de låtar som varit de största hittarna på radion"

– Jag har upplevt allt jag har drömt om: att stå på stora scener och bli idoliserad, säger Johan Becker inför sin spelning i Vasa på lördag.

Nyhetsbild

Fredrik Furu flyttade tillbaks till Österbotten och nu ordnar han festival i Vasa – "Det blir en riktig folkfest på lördag"

En festival med artister från både Sverige och Finland. Så kan ett Kvarkensamarbete se ut, tänkte Fredrik Furu och satte igång att planera Kvarkenfest i Vasa.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är Vegas sommarpratare – flera kommer från Österbotten

Du kan lyssna på sommarpraten varje vardag i Yle Vega eller på Arenan – med start den 27 juni. Här är listan på årets alla sommarpratare.

Nyhetsbild

Det blir en festlig höst – stjärnbesök och stora samproduktioner

KARLEBY Med kända artister och konsertsatsningar utöver det vanliga fortsätter Mellersta Österbottens Kammarorkester sitt 50-årsfirande i höst.

Nyhetsbild

Netflix gör dokusåpa av "Squid game" – spelas in i Storbritannien

Netflix säger att man ska göra en dokusåpa inspirerad av succéserien "Squid game" – fast en väldigt mycket snällare variant.

Nyhetsbild

Jeff Bridges överlevde både cancer och corona – men: "Jag var färdig att ge upp"

För drygt ett år sedan var Jeff Bridges övertygad om att han skulle dö. Han genomgick efterbehandling för cancer när han blev svårt sjuk i covid. – Jag var färdig att ge upp. Vi ska ju alla dö, så är det bara, säger Jeff Bridges.

Nyhetsbild

Tidigare chef på Wasa Teater får toppjobb i Sverige – "Skådespeleriet har alltid varit det centrala för mig"

Spännande och omtumlande, stundom nästan overkligt. Samtidigt som det är ett stort ansvar. Så beskriver Åsa Salvesen sitt nya uppdrag.

Nyhetsbild

Komiskt mästerverk blir teater på Torgare – "En pjäs som ligger i tiden"

KRONOBY Efter fyra års uppehåll ska det åter spelas sommarteater på Torgare i Kronoby. Fars, komedi och till och med lite tragedi, säger regissören Thomas Krantz om den tillika feministiska pjäsen.

Nyhetsbild

Sommarteater på finska vid cafét Saha

KARLEBY Det spelas teater på finska vid cafét Saha i Karleby också den här sommaren. "Yxpila - Pursuit" kallas pjäsen för.

Nyhetsbild

Winslow slutar skriva – ska kämpa mot Trump på heltid

Med  trilogin ”Kartellen" har Don Winslow blivit ett av den moderna spänningslitteraturens stora namn. Men nu är det slut. Nya ”Stad i brand” är första delen i en trilogi som blir det sista han publicerar.

Nyhetsbild

"Hur har projektet totalt glömts bort?" – visionärens storslagna plan skulle ha förändrat Vasa centrum

Dagens verksamhet framstår inte som särskilt rafflande, även om Svensk-Österbottniska Samfundets stipendieutdelning är betydelsefull för många. Annat var det förr – då rörde sig samfundets män i militanta kretsar och citerades av Hitler.

Nyhetsbild

Flera svimmade när Billie Eilish uppträdde – konserten avbröts

Den amerikanska artisten Billie Eilish avbröt tillfälligt lördagens konsert på O2-arenan i London sedan flera i publiken svimmat i värmen.

Nyhetsbild

Nightwish: "Vi älskar världen vi bor i"

Symfonimetalbandet Nightwish har genomgått många förändringar och konflikter under sina 26 år sedan starten och även blivit Finlands största musikexport. TT träffade sångerskan Floor Jansen på festivalen Sweden Rock.

Nyhetsbild

Justin Bieber förlamad i ansiktet – tvingas ställa in flera spelningar

– Jag har fått ett virus som attackerar nerven i mitt öra och orsakar förlamning, säger stjärnan i en video på sociala medier.

Nyhetsbild

I en svensk sångares fotspår – Tomas och Linda är svaga för starka berättelser

KRONOBY I sommar ger sig Tomas och Linda Hellqvist från Kronoby ut i en känd svensk sångares fotspår, men utan att själva sjunga på rikssvenska.

Nyhetsbild

Jonne har gjort musiken till "Albion Online" – "När jag föddes fanns inte ens begreppet spelmusik"

NYKARLEBY Om du byggt städer i "Cities: Skylines", kört ikapp i "Death Rally" eller utforskat den öppna medeltida världen i "Albion Online" har du gjort det till musik av Jonne Valtonen.

Nyhetsbild

Ilons karriär började på Youtube – nu uppträder hon i Vasa: "Det är fint att få ansikten på lyssnarsiffrorna"

Artisten Ilon tog uppehåll från studierna för att arbeta med musik på heltid. På lördag uppträder hon i Vasa.

Nyhetsbild

Recension: Starkt jobbat, Wilma – visar sina muskler i "Kaamos – en andra chans"

RECENSION I sin senaste bok tar Wilma Möller, som växte upp i Karleby, på ett naturligt sätt upp frågan om man kan förstå och hjälpa varandra, trots att man är olika.

Nyhetsbild

Henrik lockade den svenska hiphopgruppen till Vasa – "Det kan vara sista gången de kommer till Finland"

På lördag uppträder den svenska hiphopgruppen Hov1 på Kaserntorget. Arrangören har höga förväntningar på konserten Summer Night Vaasa.

Kirsti fick pris för "Jag talar till mina vuxna barns änglar"

KARLEBY "Jag talar till mina vuxna barns änglar" kammade hem det allra första första priset i den landsomfattande P.J. Hannikaninen-kompositionstävlingen för körverk.