Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Sanna Nielsen fortsätter i "Allsång på Skansen"

"Allsång på Skansen" tackade för säsongen med en vislegendar, en popikon och stråkar – samt ett efterlängtat avslöjande:– Det har varit helt magiskt. Om ni vill, så ses vi nästa år igen, sade programledaren Sanna Nielsen i direktsändning.

Nyhetsbild

Nalle Valtiala skrev en bok om Topelius: "Jag gjorde honom lite skrattretande ibland"

NYKARLEBY Nalle Valtiala är en god berättare. Det är knappt att publiken vill resa sig upp och lämna Asta-salen när han slår igen sin nya bok "Fiskarkrönika 2" och tackar för sig.

Nyhetsbild

Stoppad bok om Ingmar Bergman ges ut ändå

Biografin om Ingmar Bergman, skriven av regissörens hushållerska Anita Haglöf, ges ut trots allt. I november kommer boken vars utgivning stoppades för nio år sedan.

Nyhetsbild

Beyoncé hyllar Aretha Franklin i Detroit

När Beyoncé och maken Jay-Z uppträdde i Aretha Franklins hemstad Detroit passade Beyoncé på att rikta en hyllning till souldrottningen.

Nyhetsbild

Fantasirik och varm sjörövarbok

RECENSION Om du inte har älskat sjörövare sedan tidigare lär du göra det efter att ha läst "Den lilla sjörövarboken". Det är nämligen ena älskvärda sjörövare som tidigare Finlandia Junior-nominerade Ville Hytönen berättar om.

Nyhetsbild

Mark Hamill byter yttre rymden mot medeltiden

Sju månader efter säsongsavslutningen kommer till slut beskedet – tv-serien "Knightfall" får en andra säsong, rapporterar The Hollywood Reporter.

Nyhetsbild

Ny filmklubb startas i Karleby

KARLEBY Nu startas en filmklubb i Karleby. Den första filmen som visas är Dorota Kobiela och Hugh Welchmans experimentella animationsfilm "Loving Vincent" från 2017.

Nyhetsbild

Uppgifter: Souldrottningen Aretha Franklin allvarligt sjuk

Den amerikanska souldrottningen Aretha Franklin uppges vara allvarligt sjuk och hennes familj ska ha samlats för att ta farväl.

Nyhetsbild

MÖK:s Beethoven-serie för kända dirigenter till Karleby

KARLEBY Samtliga Beethovens symfonier kommer att framföras i Karleby under de närmaste två åren. Bland dirigenterna finns finländska toppnamn.

Nyhetsbild

Sylvester Stallone hintar om ny "Rambo"

För tio år sedan återupplivade Sylvester Stallone sin motvillige gamle actionhjälte John Rambo, och nu verkar det vara dags igen. Efter många turer verkar en femte film i serien vara på gång.

Nyhetsbild

Nu har poeten William Blake fått en gravsten

Nästan 200 år efter sin död har poeten och konstnären William Blake fått en gravsten.

Nyhetsbild

Nicki Minaj släpper omstridd Chapman-låt

Bara dagar efter sitt senaste skivsläpp överraskar hiphop-artisten Nicki Minaj med att släppa ännu en låt – tillsammans med rapparen Nas.

Nyhetsbild

Intensiv process bakom Saarelas nya skiva - sjunger om vad man ogärna pratar om

PEDERSÖRE Désirée Saarela-Portin har alltid tyckt sig skriva personligt, men låtarna på den nya skivan som hon har gjort med Maria Kalaniemi är textmässigt de mest personliga hittills.

Nyhetsbild

Nobelpristagaren V S Naipaul död

Författaren V S Naipaul, belönad med Nobelpriset i litteratur 2001, har gått bort i sitt hem i London, meddelar hans hustru Nadira. Han blev 85 år gammal.

Nyhetsbild

Hamills dåliga råd till Schwarzenegger

Bra råd kan vara ovärderliga. Men det är också viktigt att veta vilka tips man helt enkelt ska ignorera.

Nyhetsbild

Ratatosk om nya skivan: "Det är mycket flirtande med medeltiden"

JAKOBSTAD Nästan ett år efter att Ratatosk spelade in spåren till sitt första fullängdsalbum, "Norrhimlasken", kommer skivan att släppas. På det fortsätter Jakobstadsbandet sin flirt med medeltiden.

Ny fotoutställning på biblioteket

JAKOBSTAD Tio fotostuderande från Novia ställer ut på Stadsbiblioteket i Jakobstad under augusti och september.

Nyhetsbild

Så såg Zacharias Topelius på sina finska landsmän

NYKARLEBY Fler stolsrader hade inte fått plats inne i matsalen på Juthbacka herrgård i Nykarleby under seminariet "Inte en dag utan en rad". Inte utan att någon hade fått sitta med knäna mot talarstolen.

Nyhetsbild

Det blev konstnär av Janika Herlevi – beviset hänger i Nykarleby

Det blev en professionell konstnär av Janika Herlevi, Vasaflickan som ingick i den första kullen yrkeshögskolestuderande på Konstskolan i Nykarleby med start år 1997.

Nyhetsbild

Markus Lytts lär ut sångteknik

JAKOBSTAD Sångaren och skådespelaren Markus Lytts håller en workshop/masterclass i sångtekniken "Complete vocal technique" i Jakobstad den 9 september.

Nyhetsbild

Kuddnäs har fått egen VR-film – ett substitut för sommaridyllen vintertid

NYKARLEBY Virtuell verklighet är en datateknik som replikerar en miljö och får användaren att uppleva en annan miljö än den hen befinner sig i som om den vore verklig. Nu kan man också uppleva Kuddnäs som en virtuell verklighet.

Nyhetsbild

"För mig har liv och kreativt skapande integrerats"

NYKARLEBY En pojke i Ann Holmgrens klass tog sitt liv som 18-åring. När hon fick förfrågan om att göra ett hörspel för Sveriges Radio valde hon att berätta om honom.

Nyhetsbild

Ny Oscars-kategori får negativ respons – förvirring skapar frustration

Beskedet om att Oscarsgalan kortas ned och får en ny kategori för populär film kom under onsdagen – och möttes av en del negativa reaktioner. I den nya kategorin kommer enastående prestationer inom populär film att prisas.

Kalevala på trekvart i Nykarleby

NYKARLEBY En talangfull drift med eposet kallade SvD skådespelaren Anders Larssons bok "Kalevala för lata". Nu kommer han till Nykarleby med det yviga högläsningsprogrammet som bygger på boken.

Nyhetsbild

"Topelius måste ha ägnat åtskilliga timmar bara åt att föra dagbok"

NYKARLEBY Den unge Topelius skrev detaljerade dagböcker. Innehållet är i sig inte särskilt märkvärdigt, men mängden material får redaktören Pia Asp från Malax att baxna.

Susanne Ringell på Kuddnäs

NYKARLEBY Den finlandssvenska författaren Susanne Ringell kommer till Kuddnäs i Nykarleby på söndag för att tala om sin senaste bok, som har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Nyhetsbild

Leif Strengell: "Det är konstnärens roll att vara en avslöjare"

NYKARLEBY När en kollega liknade hans fotogravyrer vid David Lynchs filmer blev Nykarlebykonstnären Leif Strengell glad. Trots att han inte ser sig som någon dyster person är hans verk ofta det.

Nyhetsbild

Aviciis låt med Chris Martin på gång

Ett postumt låtsläpp från Avicii i samarbete med Coldplays frontfigur Chris Martin ser ut att snart bli verklighet.

Nyhetsbild

Hitlåt kan bli tv-serie

Minns du indiepopgruppen Plain White T's världshit "Hey there Delilah" som gick varm på radio 2006? Succélåten omarbetas som bäst till en tv-serie, rapporterar Hollywood Reporter.

Nyhetsbild

Sista "House of Cards" återvänder i november

Netflixsuccén "House of cards" sjätte och tillika sista säsong har premiär den 2 november på strömningstjänsten, uppger ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Festivalen som växer på bredden utan att mista sitt djup

En bildkonstnär och en psykolog som samtalar om hållbarhet under ledning av en religionslärare, poeter på verandran och massor av musik. Humlefestivalen rymmer kultur för alla.

Nyhetsbild

Abba-Benny berömmer Svenska Teaterns Chess-musikal: "Det låter fantastiskt bra"

HELSINGFORS Svenska Teatern är på slutsträckan med repetitionerna för musikalen "Chess" som har premiär om en månad. I måndags sjöng hela ensemblen igenom pjäsen på svenska för första gången med orkester – och ingen mindre än kompositören och Abba-medlemmen Benny Andersson var på plats.

Nyhetsbild

"Homeland" tar farväl efter nästa säsong

Thrillerserien "Homeland" återvänder för en åttonde och sista säsong, bekräftar tv-bolaget Showtime under måndagens pressträff.

Nyhetsbild

Teaterchef Drake: Teatern finns till för publiken

Teatern måste ha respekt för sin publik och för publikens önskemål. Det säger regissören och teaterchefen Patrik Drake. I år firar han 40 år i branschen och inleder samtidigt sitt tolfte år som chef för den nyrenoverade stadsteatern i Björneborg.

Nyhetsbild

Slash hintar om nytt Guns N' Roses-album

Slash är redo att återigen kliva in i studion tillsammans med sina gamla bandkollegor i Guns N' Roses, avslöjar gitarristen i en intervju med radioprofilen Eddie Trunk, rapporterar NME.

Nyhetsbild

Efter kejsarsnitt – Beyonce hyllar kroppen

Världsstjärnan Beyonce ställer numera sällan upp på intervjuer. Men i samband med det ärofyllda uppdraget att fronta omslaget till modemagasinet Vogues septembernummer berättar artisten om allt från sin svåra förlossning till kroppsacceptans.

Nyhetsbild

Jeff Goldblum debuterar som jazzmusiker

Skådespelaren Jeff Goldblum är mer känd för sina insatser på vita duken än bakom pianot. Men i höst blir det ändring på det. Då kommer Goldblums debutalbum tillsammans med sitt band The Mildred Snitzer Orchestra, rapporterar NME.

Nyhetsbild

Cardi B återvänder till rampljuset i höst

2018 tillhör amerikanska hiphopstjärnan Cardi B. I april släppte tjugofemåringen hyllade debutalbumet "Invasion of privacy" och i juli blev hon mamma för första gången.

Nyhetsbild

Två amatörfotografer och en bild: "Vi ville utmana oss själva"

KARLEBY För att utmana sig själva bestämde sig Karlebybon Tomas Tiainen och Helsingforsaren Jonathan Silfverberg för att bygga vidare på varandras fotografier. Nu visar de upp resultatet.

Nyhetsbild

"Blackkklansman" avrundas till Prince

Soundtracket till regissören Spike Lees hajpade film "Blackkklansman" bjuder på en överraskning. Filmens eftertext rullar nämligen till tonerna av en nyligen återfunnen låt av popikonen Prince.

Nyhetsbild

Morgan Alling ny röst i "Halv åtta hos mig"

Tittarfavoriten "Halv åtta hos mig" återvänder i rutan den 20 augusti med en ny röst i form av skådespelaren Morgan Alling.

Nyhetsbild

Demi Lovato tackar Gud efter överdosen

Nu pratar den amerikanska popstjärnan Demi Lovato för första gången själv om sin drogöverdos för två veckor sedan.

Nyhetsbild

"Big bang theory" kan få 13:e säsong

Tv-serien "The big bang theory" kan få en trettonde säsong. Chefen för tv-bolaget CBS Kelly Kahl avslöjar att samtal pågår med produktionsbolaget Warner Bros om en fortsättning efter den kommande tolfte säsongen.

Nyhetsbild

Mikis Theodorakis vårdas för hjärtattack

Musikern och kompositören Mikis Theodorakis vårdas på sjukhus efter att ha drabbats av en hjärtattack, uppger den grekiska nyhetsbyrån ANA.

Nyhetsbild

Murakami gjorde radiodebut

Den populäre japanske författaren Haruki Murakami gladde många av sina läsare på söndagen då han gjorde debut som radiopratare. Murakami, som i regel undviker offentliga sammanhang, sände ett förinspelat engångsprogram på den japanska radiokanalen Tokyo FM.

Kommande evenemang