Kultur

Krönikor
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Kaj Ahlsved
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist
Kultur
Lisbeth Zittra
Kultur
Pauliina Holmqvist

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Nyhetsbild

En roman om tomhetskänslan under den perfekta ytan

INTERVJU Det är normalt att vara sårbar och stundvis må dåligt. Men det duger inte i ett samhälle som värderar prestationer. Heidi Hakala skrev en roman om att inte räcka till.

Nyhetsbild

"Orange is the new black" lägger ner

Tråkiga nyheter för "Orange is the new black"-fans. Den kommande säsong sju blir även seriens sista bekräftar skådespelarna i ett klipp på Twitter.

På söndag hålls en föreläsning om Beethoven i Rådhuset

KARLEBY Musikjournalisten Eva Tigerstedt föreläser om den unge Beethoven i Rådhuset på söndag.

Nyhetsbild

Dagsföreställningen av "Gambämark" flyttas på grund av sjukdom

Onsdagens dagsföreställning av KAJ:s "Gambämark" ställdes in på grund av sjukdom. Kvällsföreställningen genomförs dock som planerat.

Nyhetsbild

Kammarspel och diskussion om tryckfrihet i Jakobstad

Jakobstad "Sanningen ska få strömma fram som en vårbäck", säger Anders Chydenius. Det tycker inte Sveriges mäktige censor. Den dramatiska dialogen "Imprimatur" visas i Jakobstad på måndag.

Konsert med sällan hörd cembalomusik

JAKOBSTAD På onsdag kväll ger cembalisterna Petteri Pitko och Marianna Henriksson konsert. De uppträder med sällan framförd musik för två cembalor.

Nyhetsbild

Rickard Eklunds debutalbum släpps i november

"1 (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds solodebutalbum. Eklund, som sjunger på Närpesdialekt, firar albumsläppet med att göra konserter i Jakobstad, Närpes och Vasa.

Nyhetsbild

Vill skriva ljust, starkt och roligt – Arto Paasilinna blandar burlesk berättarglädje med stort allvar

Arto Paasilinna gick bort i måndags, 76 år gammal. I november 2005 besökte han Karleby i samband med ett seminarium vid Mellersta Österbottens yrkeshögskola. Henrik Othman, då kulturredaktör på JT, träffade Paasilinna och fick en intervju vi plockat fram ur arkivet.

Nyhetsbild

Jeppis Jazz Festival höjde ribban och lockade 1600

JAKOBSTAD Årets Jeppis Jazz Festival nådde ett publikantal på 1600 personer. Det var en rolig festival som höjde ribban ur ett innehållsmässigt perspektiv, meddelar arrangörerna.

Nyhetsbild

En underhållande guide för normbrytare av Clara Henry

RECENSION För ett år sedan började #metoo-rörelsen skaka om världen. Clara Henry har skrivit en uppmuntrande guide för alla som känt av den strukturella sexismen i samhället.

Nyhetsbild

Förläggaren: Arto Paasilinna tog de svagas parti

Med "Harens år" tog sig Arto Paasilinna in i läsarnas hjärtan i mitten av 1970-talet. Nu är han död. – Det är väldigt sorgligt. Han var en väldigt fin person, säger Dorotea Bromberg på hans svenska förlag.

Nyhetsbild

Premiär för Håkan Ahlnäs i Karleby: "Det är en glädje att få komma hit"

KARLEBY Konstnären Håkan Ahlnäs har haft 25 utställningar, men inte en enda i Karleby. Nu är det dags.

Nyhetsbild

Ståuppkomikern David Batra kommer till Österbotten

David Batra gör föreställningen och publiksuccén "Elefanten i rummet – han som är gift med henne" i Vasa och i Jakobstad i maj nästa år.

Nyhetsbild

"Dracula" blir serie på Netflix

Netflix satsar på en nyversion av klassikern "Dracula", rapporterar Variety. Strömningstjänsten har tillsammans med brittiska BBC slagit klorna i ett nytt manus av den klassiska vampyrsagan.

Nyhetsbild

Enastående Yellowjackets och Luciana Souza

RECENSION Det tillhör livets stora vanskligheter att förklara vad fusion jazz egentligen är. Det är nämligen en högst personlig uppfattning som sällan låter sig klistras på en annan människa. Det är med andra ord vi själva, var och en av oss som lyssnar, som bestämmer hur vi definierar begreppet.

Resan till kungariket

Vid det här laget borde jag veta allt som går att veta om hur det är att som finlandssvensk slå ner bopålarna i Sverige. Förutom en alldeles egen erfarenhet har jag den senaste tiden fördjupat mig i berättelser av andra som också stigit i land vid kungens trappa.

Moby skriver bok om framgångens demoner

En uppföljare till memoaren Porcelain är på kommande.

Nyhetsbild

Nostalgiresa till 40-talets Åbo

Bokrecension Henrik Othman recenserar boken Elämää 1940-luvun Turussa.

Nyhetsbild

Michael Bublé avslutar sin musikkarriär

Sångaren Michael Bublé, 42, uppger att en intervju med brittiska tidningen Daily Mail är hans sista.

Nyhetsbild

Akademien har planer för Frostensons avgång

Svenska Akademien har planer på att starta en ny utredning om ledamoten Katarina Frostenson inte avgår frivilligt. Det uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Att lyssna är lika viktigt som att prata för att höras

JAKOBSTAD Att spela tillsammans är att delta i en samtal. För att det ska bli bra måste man lyssna på varandra. Det var Yellowjackets budskap när de höll workshop på Musikcafé After Eight på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Guetta: Aviciis död förändrade mitt liv

Tim "Avicii" Berglings plötsliga död blev en väckarklocka för stressade och pressade kollegor i musikbranschen. Nu berättar vännen och kollegan David Guetta om hur händelsen påverkat hans eget liv.

Nyhetsbild

Nu har ordkonsten börjat söka sin plats i Jakobstad

JAKOBSTAD Den här hösten kommer Ellen Strömberg att besöka skolor i regionen för att berätta om ordkonst. Projektet hon leder har väckt nyfikenhet i skolorna.

Nyhetsbild

Vanja Engström fick lämna "Idol"

MUSIK Trots att han glömde texten klarade sig Matice Kamara vidare i "Idol" och i stället var det Vanja Engström som fick åka hem. – Det känns konstigt att lämna, sade hon efter att resultatet tillkännagivits.

Nyhetsbild

En smula vemod gör att humorn blir mer mänsklig

JAKOBSTAD På lördag blir det bokrelease på Marina's i Terjärv. Det är egentligen tack vare Terjärvbor som boken blivit till.

Nyhetsbild

Sångaren stämmer exkollegorna i Fleetwood Mac

Sångaren och gitarristen Lindsey Buckingham stämmer sina forna bandkollegor i Fleetwood Mac.

Nyhetsbild

En vild musikalisk karusellfärd mellan stadiga ramar

JAKOBSTAD Den lekfulla pianisten Mathias Landæus satte sig ner vid pianot på Black Sheep i torsdags. Johnny Åman spelade bas och publiken fick följa med på en oförutsägbar resa.

Nyhetsbild

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.

Nyhetsbild

För storslaget för en indiekostym men Crimson Peak vill nå ut

JAKOBSTAD Höstens Culture Club-säsong på After Eight inleddes med ett ungt band som redan verkar ha en klar bild av vad de vill göra. Crimson Peak är av spelningen att döma inget one hit wonder-band.

Nyhetsbild

Birgit Lindberg kom tillbaka till jazzen - och till Jakobstad

Jakobstad Hon klev in i jazzvärlden som femtonåring, drogs med i virvlarna - och lade av. Sedan började hon om igen. Birgit Lindberg spelar i Jakobstad i kväll.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Den finska litteraturens klassiker

Aleksis Kivi, Väinö Linna, Mika Waltari... Testa dina kunskaper om finska författare och böcker i veckans litteraturhistoriska quiz av Jesper von Hertzen!

Nyhetsbild

Besked om nya ledamöter i Akademien väntas

Det kom motstridiga uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien.

Nyhetsbild

Bror Gunnar Jansson och Erja Lyytinen spelar på bluesparty

Karleby Blues- och rootsmusikfestivalen Scandinavian Blues Party hålls på lördag i Snellmanssalen. Erja Lyytinen och Bror Gunnar Jansson uppträder.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Jazzen drog blåsaren Ingemar i Hep Stars tillbaka till Nykarleby

NYKARLEBY Året var 1969 och Hep Stars gör sin första och sista turné i Finland, där bandet inför en hysteriskt hänförd publik spelar i Nykarleby, Korsnäs, Esse och Smedsby.

Nyhetsbild

"Jurtjyrkogården" görs om

Stephen Kings skräckroman "Jurtjyrkogården" filmatiseras igen.

Nyhetsbild

Det kan bli fler inval för Svenska Akademien

Två nya ledamöter har valts in i Svenska Akademien, men två stolar står fortfarande tomma. Om Akademien kommer att välja in fler nya ledamöter och om Katarina Frostenson kommer att lämna sin stol efter torsdagens sammankomst återstår att se.

Nyhetsbild

Familj donerade mammas tavlor: "Hon hade varit glad att de fått ett tryggt hem"

KARLEBY Museet i Karleby har fått ta emot tjugoen akvareller av Kaarina Staudinger-Loppukaarre. De doneras av hennes dotter och svärson.

Nyhetsbild

Stillers punkband släpper nytt – efter 36 år

Skådespelaren Ben Stillers gymnasiepunkband Capital Punishment släppte skivan "Roadkill" 1982. Nu har bandet spelat in ny musik och kommer att släppa en EP med fem spår på vinyl, skriver NME.

Nyhetsbild

Messi får huvudroll i nycirkusföreställning

Fotbollsstjärnan Lionel Messi och Cirque du Soleil. Det låter kanske som en osannolik kombination, men 2019 gör det kanadensiska nycirkusgruppen en föreställning som fokuserar på den argentinske fotbollsstjärnan.

Nyhetsbild

Extrummis får släppa film om Lynyrd Skynyrd

De överlevande medlemmarna i bandet Lynyrd Skynyrd kan inte förhindra att den före detta trummisen Artimus Pyle får släppa sin film om flygolyckan 1977. Det beslutade en domstol i New York, skriver Reuters.

Nyhetsbild

Snapchat satsar på tv-serier i mobilen

Sociala medier-jätten Snapchat lanserar flera tv-serier anpassade för det mobila formatet. Bland annat av en av manusförfattarna till "Riverdale", vars nya serie "Class of lies" handlar om två collegetjejer som i sin true crime-podcast försöker lösa mysteriet med deras bästa väns försvinnande.

Thomas Enroth avslutar sin turné

Efter femton konserter avslutar Thomas Enroth sin turné med att uppträda i Kronoby kyrka på fredagen den 12 oktober och Vörå kyrka på söndagen den 14 oktober.

Nyhetsbild

Lars von Triers dotter gör skivdebut

Lars von Triers dotter Selma Judith skivdebuterar som artist. Efter debutsingeln "Kind of lonely" väntar en ep för 23-åringen som redan har blivit omskriven i hemlandet Danmark.

Kommande evenemang