Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Tvåspråkigheten inget trumfkort för Jakobstad

JAKOBSTAD Finskspråkiga ser problem med arbets- och studiemöjligheter i Jakobstad. Tvåspråkigheten uppfattas inte som något särskilt positivt.

Nyhetsbild

Två vill bli byggnadschef i Nykarleby – här är namnen

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut klockan 16 på onsdagen hade två personer visat intresse för tjänsten som byggnadschef i Nykarleby.

Nyhetsbild

Företagare uppmanas anställa internationella studerande – Lukumanu i Vasa: "Alla vinner på det"

VASA Som internationell studerande har det inte varit lätt att bli anställd inom sitt kunskapsområde i Österbotten. Lukumanu Iddrisu, som kom från Ghana till Vasa 2014, anser att fler företag och arbetstagare skulle gynnas av internationell rekrytering.

Nyhetsbild

Närdemokratin och ekonomin stora frågor för ny församling

KRONOBY Kronoby församling väntar ivrigt på att den nya kyrkolagen ska träda i kraft. Det skulle både ge klirr i kassan och förenkla organiseringen av närdemokratin i församlingen.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt väljer nåd före straff i cykelolycka

I RÄTTEN. En 64-årig manlig cyklist drämmer rakt in i ryggen på en 86-årig kvinna så att hon slungas till marken och skadas. Men omständigheterna är så egenartade att tingsrätten väljer att inte utdöma straff.

Nyhetsbild

Kronoby församling valde ordförande och kyrkoråd

KRONOBY Dag Strandvall leder nya Kronoby församlings kyrkofullmäktige. Ett nytt kyrkoråd valdes också på tisdagens sammanträde.

Nyhetsbild

Rådhusets grund måste förstärkas – provgrävningarna visar på problem i grunden

KARLEBY Mycket tyder på att mindre åtgärder kan räcka för att stöda upp Rådhuset i Karleby. Någon åtgärdsplan finns dock inte ännu.

Nyhetsbild

200 dansare intar Schaumansalen – JKG tolkar Tusen och en natt

JAKOBSTAD Den sista januari är det åter igen dags för JKG att ställa sig på Schaumansalens scen. I år får publiken se gymnasikföreningens tolkning på Tusen och en natt.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.

Nyhetsbild

Hjallis visade upp landets färskaste parti – "I Vasa ska vi göra det vi misslyckades med förra gången "

VASA Hjallis Harkimo, ordförande för Liike Nyt, berättar att han redan nu följer alla partimedlemmars vilja i omröstningar i riksdagen. Men folket får inte bestämma i alla frågor.

Nyhetsbild

Skolor säljs till högstbjudande

KARLEBY Två skolfastigheter bjuds ut till försäljning i Karleby. Försäljningen sker via anbudsförfarande.

Nyhetsbild

Fiskelag vill restaurera Storfjärden – söker bidrag

PEDERSÖRE Storfjärden i Larsmosjön håller på att växa igen. Lepplax-Norrby samfällda områden söker nu pengar för att i första hand kartlägga, i andra hand åtgärda området.

Nyhetsbild

Brandbilsköp tas till beslut i Kronobystyrelsen

Ett brandbilsköp ska beredas till Kronobystyrelsens nästa möte den 10 februari.

Mellersta Österbottens sannfinländare har konstituerat sig

Karlebybon Timo Sillanpää fortsätter som ordförande för Sannfinländarnas krets i Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

52 miljoner behövs för statliga vägprojekt i regionen

Det skulle behövas närmare 52 miljoner euro för statliga väg- och broprojekt i Jakobstadsregionen. Samarbetsnämnden har listat 49 större och mindre projekt.

Nyhetsbild

Kommunerna vill bli klimatsmarta tillsammans – söker bidrag för koordinator

Kommunerna i Jakobstadsregionen ansöker om projektpengar för att bli klimatsmarta tillsammans. En ny klimatstrategi görs upp och för det behövs en projektkoordinator.

Nyhetsbild

Rekordvarmt vid Kronoby flygfält natten till tisdag

KRONOBY Klockan 00:00 natten till tisdag uppmättes en temperatur på 9,1 plusgrader vid väderstationen på Kronoby flygfält. Det var rekord.

Nyhetsbild

Efter jämn omröstning om Tonberget – området ska planeras

PEDERSÖRE Marktäkt eller rekreation vid Tonberget i Bennäs? Nu vill Pedersöre kommun ta ställning till områdets framtida användning.

Nyhetsbild
1

Rolands bakruta exploderade – den nya höll i två dagar

Strax före jul exploderade bakrutan på Roland Rantschukoffs bil. När han väl fick den reparerad hände samma sak på nytt  – bara efter ett par dagar.

Nyhetsbild

Färre röstningsområden föreslogs i Larsmo – förslaget röstades ner

LARSMO Två röstningsområden i stället för fyra, det var det förslag som röstades ner på måndagens kommunstyrelsemöte i Larsmo.

Nyhetsbild

Optima valde entreprenörer för stor ombyggnad

JAKOBSTAD Optima samkommun har valt entreprenörer för ombyggnaden och renoveringen av kök och bageri. Arbetena startar efter sportlovet.

Nyhetsbild

Optima valde förvaltnings- och personalchef

JAKOBSTAD Politices magister Mathias Kass, 41, har valts till den nya tjänsten som förvaltnings- och personalchef vid Optima samkommun.

Nyhetsbild

Ingen garanti för att akutens problem inte återkommer – "Lättare med en enda arbetsgivare"

VASA Paradoxalt nog ledde åtgärderna för att trygga akutens resurser under jul och nyår till att akuten inte klarade av det ovanligt stora antalet patienter.

Nyhetsbild

Först ut i SÖS Talk: Ehrnström-Fuentes om omställningen till det hållbara

FORSKNING Hankendoktorn Maria Ehrnström-Fuentes gjorde en poddserie om människor som ställt om sitt liv. I SÖS Talks berättar hon varför.

Nyhetsbild

År 1920 hade Harry Schauman en dröm – år 2020 får alla del av den i form av SÖS Talks

FORSKNING Populära TED Talks är förebilden när Svensk-Österbottniska Samfundet lanserar SÖS Talks, österbottniska forskare berättar populärvetenskapligt om sin forskning.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på flera års fängelse – miljoner gick via finska konton

KARLEBY Listiga fifflare eller bara godtrogna och lättlurade finländare? Nu nystar Karleby tingsrätt upp en omfattande penningtvätthärva.

Nyhetsbild

Bennästrafiken upphandlas senare i vår

JAKOBSTAD Att en del tåg kör förbi Bennäs påverkar även busstrafiken till och från stationen. I vår är det dags för ny upphandling.

Nyhetsbild
1

Efter HFD-dom: Stadsstyrelsen lämnar ut namnen på sökande

JAKOBSTAD Stadsstyrelsen i Jakobstad har beslutat att journalisten Marcus Lillkvist får ta del av den information man tidigare mörkade gällande sökande av stadsdirektörstjänsten i staden.

Nyhetsbild

Soite ska lyckas i det tredje försöket

KARLEBY Soite ordnar en tredje offertförfrågan rörande bokningscentralen för färdtjänsten.

Nyhetsbild

Vasabördiga Sandra Mellberg ska lära andra om kost via Marthaförbundet: "Näringsrik mat är en rättighet"

Sandra Mellberg har alltid tyckt om att stå i köket och drömde om att bli kock. Men nu vill hon i stället inspirera andra att laga mat – kanske genom att äta mört eller jäst kål.

Nyhetsbild

Stöld, misshandel och rattfylla i Jakobstad i helgen

En stöld, ett fall av misshandel och rattfylla sysselsatte polisen i Jakobstadsregionen under helgen.

Nyhetsbild

SLC:s Mats Nylund om årets jordbruksstöd: "Ett mellanår utan överraskningar"

Efter fjolårets krisutbetalningar till jordbrukarna återgår årets nationella jordbruksstöd till normal nivå. Lite bättre, säger SLC-basen Mats Nylund om läget på gårdarna.

Nyhetsbild

Dags räkna vargspår i Sydösterbotten igen – jägarnas protest gav effekt

Tidigare vintrar har jägarna själv gett sig ut för att ta reda på hur många vargarna riktigt är. Den här gången får man myndigheterna med sig.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på tre års fängelse – många turer kring penningtvätt i rätten

I RÄTTEN Fyra män stod i dag åtalade i Österbottens tingsrätt i Karleby. De misstänks ha försökt tvätta över fyra miljoner euro. Åklagaren yrkar på tre års fängelse för huvudmisstänkt.

Nyhetsbild

Tusen miljarder och lite till satsar EU på klimatet – Men satsar man pengarna rätt?

JAKOBSTAD EU vill storsatsa på klimatet och konstaterar att det blir dyrare att inte göra något alls. Men det kan också bli en dyr läxa om man satsar helt fel.

Nyhetsbild

Caroline i Vasa rensar ut nästan halva garderoben: "Jestas vad mycket kläder jag har"

"För att aldrig gå ut på krogen har jag väldigt mycket krogkläder", säger Caroline Sparf när hon går igenom högarna av kläder. Nu ska garderoben bantas ner.

Nyhetsbild

De vill skapa en kravlös konstnärlig mötesplats

JAKOBSTAD Trots att de rört sig i samma kretsar kände de inte varandra. Men när Siv Ågren och Ulrika Fagernäs möttes kände de direkt att de kan skapa något ihop.

Nyhetsbild
7

Snigelböter kan göra trafiken smidigare – att endast skylla på fartdårarna hjälper inte

Snart kan du få böter om du inte gasar upp bilen till en viss hastighet. Förhoppningsvis bidrar hotet om snigelböter till att trafiken i Österbotten börjar flyta bättre.

Nyhetsbild

Anton spelade tuba i militären – och förbättrade finskan

KRONOBY Efter nästan ett år vid pansarbrigaden i Parola och beväringsmusikkåren är Anton Broända många erfarenheter rikare. Finskan löper också betydligt bättre.

Nyhetsbild

VIDEO: Tre saker som kan hända om du sover för mycket

Att sömnbrist kan ha allvarliga konsekvenser på hälsan vet vi sedan länge. Men hade du koll på att det inte är särskilt nyttigt att sova för mycket heller? Här är några saker som kan ske om du sover för mycket.

Nyhetsbild

De unga ger byn nytt liv – "Pensala fullt fungerande Gambämark"

För tio år sedan drogs skolan i Pensala in. Då var antalet elever i skolan 16. De senaste åren har byn ändå fått ett rejält uppsving då 90-talister i bästa barnafödarålder etablerat sig i byn.

Nyhetsbild

Fyra unga män skadades i utkörning i Sievi – krockade med träd och lyktstolpe

UPPDATERAD Tidigt på söndag morgon inträffade en allvarlig bilolycka i Sievi. Föraren och de tre passagerarna skadades av vilka en allvarligt. Föraren körde av vägen, krockade med ett träd och en lyktstolpe.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Världens problem

Folk i alla länder har sina orsaker att protestera.

Nyhetsbild

Syns den inte så finns den inte – se till att registrera defibrillatorn

"Jag vill inte tro på att det inte finns någon hjärtstartare på Replot eller det bara finns två i Malax kommun och att bägge finns i Petalax", skriver Josefin Torrkulla efter att Vasbladet räknat hur många av defibrillatorerna på defi.fi som finns i svenska Österbotten

Nyhetsbild

KP: Terjärv Frys bryter foderkontrakt med kinesiska farmägare

KARLEBY Inom loppet av tre veckor kommer foderleveranserna från Terjärv Frys till de kinesiska farmägarna i Vittsar att upphöra. Det skriver tidningen Keskipohjanmaa.