Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Karpsläpp i Skolparken – dagisbarn på plats

JAKOBSTAD På måndagsmorgonen var det dags för stadens karpar att flytta ut till Skolträdgården. Flera tog chansen att bevittna karpsläppet.

Nyhetsbild

Juristen tipsar: Tänk på det här då du börjar sommarjobba

Vilka rättigheter har du som sommarjobbare, och vad ska du göra om du blir dåligt behandlad? Här svarar juristen Sini Hernesaho på frågorna.

Nyhetsbild

Barnfamiljer rullar för barnfamiljer – premiär för Barnvagnsrally i Bennäs

PEDERSÖRE Söndag blir en händelserik dag i Bennäs med både barnfest och IK Falkens ärevarv. Men inte nog med det, när falkeniterna sprungit klart är det dags för Barnvagnsrally.

Nyhetsbild

Se kartan: Här ordnas talko på lördag

Är du intresserad av att arbeta för din hemby? Då ska du kolla hit. Här hittar du talkon som föreningarna ordnar under Stora talkodagen 2019.

Nyhetsbild

30 föreningar ordnar jättetalko för att locka nya medlemmar – sociologen är tveksam

Den österbottniska talkoandan är inte död, men den har ändrat karaktär. Det tror sociologen Kjell Herberts. Trots det ordnar SÖU nu ett stort talko som täcker hela Österbotten. – Kan bli en ny tradition, säger Malin Andtbacka.

Nyhetsbild

En tredjedel av lönetagarna hinner ännu skattedeklarera

Skatteförvaltningen uppmanar dem som kompletterar skattedeklarationen att att göra det genast. Om uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen behöver ändras ska en tredjedel av löntagarna och pensionärerna göra det senast i morgon den 21 maj.

Nyhetsbild

EU-kandidater om klimatpolitiken: Åtta av tio vill se ökat tryck på EU-länderna

ÖSTERBOTTEN De allra flesta kandidater i EU-valet vill att EU sätter mer tryck på medlemsländer i klimat- och miljöfrågor. Det visar vår enkät.

Nyhetsbild

Det egna ansvaret allt viktigare – nu skapas nya verktyg för socialarbetarna

Den som har ekonomiska problem ska inte bara få hjälp med att betala, utan också stöd för att i framtiden kunna ta hand om sin egen ekonomi.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: Ge katten ett värde

Det är väldigt sällan man ser en raskatt springa omkring i ett bostadsområde. Däremot dyker det då och då upp magra katter med toviga pälsar som i värsta fall saknar ett hem.

Nyhetsbild

Jaro B ångar på i FM-serien

Inget verkar kunna stoppa Jaro B i årets FM-serie. Under söndagen besegrades HJK med 2-0 (0-0) efter två mål av Benjamin Östman. Därmed står laget med fullpott efter tre spelade matcher.

Nyhetsbild

Kaffestugan i Oravais får en ny restaurangföretagare

För bara några dagar sedan flyttade kaffestugans nya företagare till Oravais för att ta över verksamheten. Snart är det dags för nyöppning.

Glad i dag...

... är personalen på Nykarleby vårdavdelning

Nyhetsbild

Tröskeln att söka hjälp mot andligt våld ofta för hög

Salla Klemola i Karleby säger att tröskeln att söka hjälp mot andligt våld ofta är hög.

Nyhetsbild

Aila Ruoho: Andlighet ska vara en resurs, inte skapa ångest

Teologen och författaren Aila Ruoho säger att andlighet ska vara en kraftkälla, inte skapa ångest hos medlemmarna i en religiös församling.

Nyhetsbild

Optima vill erbjuda yrkesexamen inom processindustrin

Optima anhåller om tillstånd att ge yrkesexamen inom processindustrin, både på svenska och finska. Det här är ett svar på arbetskraftsbristen i regionen.

Nyhetsbild

Mentala tränaren Stefan Fagerlunds kunskaper sattes på prov när han blev svårt sjuk

PEDERSÖRE När Stefan Fagerlund stod inför en livsviktig operation vällde paniken och dödsångesten över honom. Natt efter natt kämpade han med att byta ut de negativa bilderna i sitt huvud. Den sjunde natten sov han.

Nyhetsbild

Kim's Comics: En gratis öl med mera

Ibland kan marknadsföring vara lite luddigt.

Nyhetsbild

Danskt i täten i Kokkola run

I ishockey-VM slog Finland Danmark men i sextimmarsloppet i Ultra Run blev det ombytta roller. I både herrklassen och damklassen blev det dansk seger. Även i lagtävlingen for de danska damerna iväg med nordiska mästerskapstiteln.

Nyhetsbild

Just nu: Vem vinner Eurovision?

I kväll avgörs finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Vem kommer att ta hem segern? Ska det bli Sveriges John Lundvik? Följ med direktrapporten från tävlingen.

Nyhetsbild

Ilta-Sanomat: Familjen berättar vad Matti Nykänen dog av

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar Matti Nykänens familj vad som orsakade Matti Nykänens död.

Nyhetsbild

Video: Jennifer Käld underhöll publiken

STAFETTARNEVALEN Den mest populäre personen under helgen i Esbo var definitivt Jennifer Käld. Tiktok-stjärnan från underhöll på scenen och träffade fans.

Nyhetsbild

Gun-Britt har brevväxlat med australienska Anne i nästan 60 år: "Ett liv utan Anne är otänkbart"

Som 13-åring skickade Gun-Britt Thomasfolk ett brev till en okänd tolvåring i Australien. Aldrig hade hon kunnat tro att Anne skulle bli så viktig del av livet.

Nyhetsbild

Europeisk soroptimistpresident besöker Jakobstad: "Vi arbetar för att förbättra kvinnors rättigheter"

Soroptimist Jakobstad bjuds på finbesök under helgen när soroptimisternas europeiska president Renata Trottman-Probst gästar staden i samband med organisationens unionsmöte.

Nyhetsbild

David Björkström är lyssnarnas sommarpratare

David Björkström från Hankmo är en av Yles sommarpratare 2019. Han vann omröstningen med över 30 procent av rösterna.

Nyhetsbild

Rådgivningen får psykolog: "Ska ge familjerna tidigt stöd"

JAKOBSTAD Antalet skolpsykologer minskar inom social- och hälsovårdsverket. I höst inrättas i stället en ny psykologtjänst på familjerådgivningen.

Nyhetsbild

Stopp för plasten i gödseln på dyngplattan i Socklot

Den komposterade gödseln på plattan i Socklot är begärlig vara både för yrkesverksamma jordbrukare och för hobbyodlare, som gratis får hämta gödseln från plattan.

Nyhetsbild

Kumpula-Natri om splittringen inom EU: "Har man tänkt på vad det betyder att skaka basen för unionen?"

Vem ska diktera miljömålen för bilindustrin om inte EU, som har 20 procent av världsekonomin i ryggen. Den frågan ställer sig EU-parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP).

Nyhetsbild

Jan-Peter har accepterat sin synskada, men saknar friheten med körkort och bil

KRONOBY Jan-Peter Backman i Kronoby har börjat acceptera sin tillvaro som synskadad. Det svåraste att komma över är att han inte kan köra bil längre.

Nyhetsbild

Ljud och bild i stället för tal då Villa skola firar 150 år

KARLEBY Jubileumsfester brukar innebära långa tal och många premieringar. Men då Villa skola firar 150 år blir det i stället eleverna som har huvudrollerna.

Nyhetsbild

Abortlagen i Alabama i direkt konflikt med grundlagen

ABORT. Abortlagstiftningen i flera delstater i USA strider mot grundlagen. — Och alla vet om det, säger Oscar Winberg som är expert inom amerikansk politik.

Nyhetsbild

Karv om EU-valet: Positiva attityder ökar valdeltagandet – men inte i Finland

EU-medborgarna har aldrig förr varit så positivt inställda till EU som nu. Det borgar för ett högt valdeltagande, säger forskaren Thomas Karv.

Säckinsamlingen Rejäl handling drar igång igen

Säckinsamlingen Rejäl handling har arrangerats sedan år 1975. Under den här tiden har 4H samlat in över 37 miljoner kilo plast, varav 611 ton i fjol.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Säl räddades i Skutnäs, togs till Högholmen

JAKOBSTAD I onsdags hittades en kut vid vattenbrynet i Skutnäs. Teija Löfholm på Jakobstadsnejdens Djurvänner blev kontaktad och inledde räddningsoperationen som tog sälen till Helsingfors.

Nyhetsbild

Lånet bärgat för Kvarkenfärja – oväntat låg ränta lättar bördan för Vasa och Umeå

VASA Europeiska investeringsbanken lånar ut 70 miljoner på 25 år. Högre vinst från trafiken är ett krav. Sänkt räntenivå gör lånet lättare att bära.

Nyhetsbild

Fusknärvårdare i Nykarleby undersöks av polisen

En kvinna som fått anställning som närvårdare på Attendos nya äldreboende i Nykarleby hann inte ens börja jobba innan hennes  anställning var till ända och polisen inlett en förundersökning mot henne.

Nyhetsbild
2

Stenman lämnar kommunstyrelsen: "Nu binder inget mig till Larsmo"

LARSMO Ulf Stenman har slutat både som Larsmos kommunstyrelseordförande och sportaffärens vd. Vad han ska göra i framtiden är vidöppet.

Nyhetsbild

Simhallen i Karleby stängd i fyra veckor

KARLEBY Badcentret Vesi-Veijari är stängt och öppnar igen först andra veckan i juni. Orsaken är en omfattande renovering.

Nyhetsbild
2

Kostnaderna för Nedervetil skola stiger – bygget försenas

NEDERVETIL Det blir dyrare än väntat att bygga Nedervetil skola på den plats som kommunen bestämt. Marken kräver bland annat djupare pålning.

Nyhetsbild

Gågrupper ska aktivera äldre

JAKOBSTAD Att vara ute och röra på sig är bra både för hjärta och hjärna, inte minst då man börjar komma upp i åren. Därför startar projektet Kraft i åren gågrupper för personer i åldern 75 och uppåt.

Nyhetsbild

Från utmattning till livslust: "Jag glömde vårda själen"

NYKARLEBY Pappans dödsfall, ett nytt krävande jobb och ett dåligt förhållande tömde Josefin Ahlskog på krafter. I all stress glömde hon återhämtningen.

Nyhetsbild

Polisen efterlyser försvunnen Teuvabo

ÖSTERMARK Tapio Otsomaa försvann för tre år sedan i Östermark (Teuva). Nu ber Centralkriminalpolisen om iakttagelser.

Nyhetsbild

Beväring skadad på övning utanför Karleby

KARLEBY En beväring fick skador i ansiktet, på händerna och låren när en projektil exploderade på en övning i Lochteå.

Nyhetsbild

Omöjligt husprojekt gav pris – "Det var snudd på en ruin"

JAKOBSTAD Att det skulle bli Skata visste de, men att hitta ett hus var värre. Charlotte Snellman gick runt i området och tog reda på vem som ägde tomma hus. I det tionde huset fick hon napp.

Nyhetsbild

Muddringen i full gång igen i Karleby – Försvarsmakten tog hand om granat

KARLEBY Muddringsarbetet har kunnat återupptas med full kraft igen i Karleby, efter att Försvarsmakten avlägsnat den granat ett mudderverk sög upp på torsdagen.

Nyhetsbild

Larsmoföretag växer kraftigt – expanderar till Seinäjoki

LARSMO Larsmoföretaget Löfs Ab växer så det knakar, även utanför kommungränsen. Nu investerar de i ett ytbehandlingsföretag i Seinäjoki.