Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

En Jeppisbo i New York – Peter Fellman känner sig hemma på Manhattan

ÖT 10 ÅR Efter 15 år som chef njuter Peter Fellman av att få rapportera direkt när någonting händer. Från sitt arbetsrum på Manhattan bevakar han Trump och den amerikanska ekonomin.

Nyhetsbild

Terazzos hörn – utdrag ur Lars Sunds nya bok

ÖT 10 ÅR I höst utkommer Lars Sunds roman "Där musiken började", fortsättningen på "Tre systrar och en berättare". ÖT bjuder i dag på ett smakprov ur boken.

Nyhetsbild

Lars Sund inför nya boken: Det tog länge innan jag kom till rätta med mitt Jakobstad

ÖT 10 ÅR I "Natten är ännu ung" låter författaren Lars Sund sin huvudperson Eki Bergman beteckna Jakobstad som "ett satans råtthål". I dag har Eki liksom hans upphovsman kommit till rätta med staden.

Nyhetsbild

Snårruset årets nyhet i IS Söderby – föreningen där man inte får vara "prytto"

ÖT 10 ÅR Meningen med föreningen är att man inte behöver vara bra för att vara med. Men man får absolut inte vara "prytto". Föreningen vi talar om heter IS Söderby.

Nyhetsbild

Fiskets hus siktar på byggstart i sommar

VASA Hamnbassängen vid Fiskstranden har förstärkts och fyllts ut så bygget av Fiskets hus kan starta så fort som möjligt.

Nyhetsbild

Markbränder sysselsätter räddningsverket

På onsdagseftermiddagen varnade räddningsverket i Mellersta Österbotten om markbränder i regionen.

Nyhetsbild

Professor Markku Suksi om landskapsvalet: "JK har rätt, det bör skjutas fram"

Justitiekanslern vill att landskapsvalet flyttas fram. Men utlåtandet har ingen stor formell betydelse, enligt professor Markku Suksi som ändå anser att tiden blir fört kort.

Nyhetsbild

Hjärtstartare räddar liv – men få hittar dem när de behövs

Hjärtstartare blir allt vanligare i trakten, men få vet var de finns. Nödcentralen kan inte guida fram till en hjärtstartare. För att rädda liv gäller det att memorera var de finns, eller att ty sig till en nätsida då olyckan är framme.

Nyhetsbild

Karlebyläsare på 10-årskalas: "Det är gårrbra att läsa ÖT på nätet"

KARLEBY Uppemot hundra läsare stack sig in till ÖT:s 10-årskalas på Karlebyredaktionen på onsdagen och alla var överens om att Karlebyregionen behöver en svenskspråkig dagstidning.

Nyhetsbild

Läsarna: Lokala närvaron är viktig

JAKOBSTAD Det var livligare än vanligt på redaktionen när ÖT-läsare kom för att fira tidningens 10-årsdag. Och många av dem var eniga, ÖT:s trumf är den lokala bevakningen.

Nyhetsbild

Riksdagen godkände stöd till förnybar energi

Det nya stödsystemet till förnybar energiproduktion fick grönt ljus av Riksdagen. En bra början, säger vindkraftsbranschen.

Nyhetsbild

Korsordsmakaren gillar att förvilla: Svenskan är ett rikt språk"

ÖT 10 ÅR Genom att använda ord med dubbla betydelser gör han kryssen lite knepigare. I Sten Gripenbergs tankevärld kan en krank vara både mygga och sjuklig.

Nyhetsbild

Kolla in tävlingsbidrag som lagts ut på Instagram

JAKOBSTAD För att fira 10-årsdagen ordnar ÖT en Instagramtävling där uppmaningen är att posta en bild som förknippas med siffran 10. Här är en titt på några av tävlingsbidragen som trillat in.

Skola i rörelse fick bidrag

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat 2 375 000 euro i statsunderstöd till Skolan i rörelse-projekt. Pedersöre, Karleby och Jakobstad finns bland mottagarna.

Nyhetsbild

Veterinären tipsar: Så väljer du fästingmedel till ditt husdjur

Halsband, flytande medel eller piller – fästingmedlen kommer i många former. Men vilket funkar bäst för din hund eller katt? Vi frågade veterinär Satu Rajala.

Nyhetsbild

"Harjux är vackrast när häggarna blommar" – välkommen till byn med 18 invånare

ÖT 10 ÅR Kvinnorna flyttar, männen stannar och korna återvänder till Harjux. Nu bor 18 personer i sammanlagt sex gårdar i byn, sommartid fördubblas invånarantalet.

Nyhetsbild

Årets stadsdel ska utses – Yxpila och Neristan nominerade

KARLEBY Finlands Hembygdsförbund har mottagit ett rekordantal nomineringar till årets stadsdel. I år är två stadsdelar i Karleby nominerade.

Nyhetsbild

Fästingskräcken har mattats av

ÖT 10 ÅR I maj 2008 härjade en fästingskräck och österbottningar vallfärdade till apotek för att köpa vaccin. Tio år senare har intresset för fästingvaccinet dalat.

Nyhetsbild

Samarbetet i Kvarkenregionen stärks – bildar första helnordiska EGTS-området

I dag är Kvarkenrådet en förening, men snart blir det ett EGTS-område – det första helnordiska. Regionen får mer synlighet och ett tydligare mandat i förhållande till EU, säger Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet.

Nyhetsbild

I dag firar ÖT – tio år uppmärksammas med kaffe och tårta

JAKOBSTAD/KARLEBY Den 23 maj 2008 utkom det första numret av Österbottens Tidning. I dag, tio år senare firar vi med att bjuda på kaffe, tårta och en matig jubileumstidning fylld med läsning från hela spridningsområdet.

Nyhetsbild

Ungdomsarbetslösheten minskar i Österbotten

Arbetslöshetsgraden i Österbotten är fortfarande den lägsta på Finlands fastland. Dessutom minskade antalet arbetslösa arbetssökande ytterligare i de flesta österbottniska kommuner. Också ungdomsarbetslösheten är på nedgång.

Nyhetsbild

150 veteranfordon ställs ut i Karleby

KARLEBY På söndag ordnar Mellersta Österbottens Automobilklubb igen sin utställning. Folke Store som är primus motor för evenemanget räknar med att det är den tionde utställningen, lite beroende på hur man räknar.

Nyhetsbild

Landsbygden lever och mår – historia och nutid samsas väl i Såka

ÖT 10 ÅR Tio kilometer från Karleby centrum ligger Såka. Byn erbjuder allt från gammalt unikt stenfähus och Finlands minsta stenkyrka till en aktiv ungdomsförening och god skolmat.

Nyhetsbild

Nära frontalkrock i Nykarleby – långtradare lyckades väja

NYKARLEBY En person fördes till Seinäjoki för kontroll efter en trafikolycka på Ekolavägen i Jeppo på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

ÖT är regionens dynamo – ska göra Jakobstad-Karleby lika stark som Vasaregionen

ÖT 10 ÅR En tidning är inte bara nyheter och en arena för debatt. Tidningsutgivning på svenska i Finland handlar i hög grad också om regionpolitik och ett sätt att befästa svenskan.

Nyhetsbild

Domstol utreder möjlig diskriminering – Lise-Lott Rintamäki överklagar chefsval

KORSHOLM Lise-Lott Rintamäki anser att hon borde ha fått jobbet som miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens tillsynsnämnd. Frågan utreds nu av domstol.

Nyhetsbild

Blir miljöinspektör i två kommuner: "Stor spännvidd i arbetsuppgifterna"

LARSMO/PEDERSÖRE Jennie Wikström räknar med att Pedersöre och Larsmo kommer att erbjuda henne ett brett och omväxlande register av arbetsuppgifter när hon inom några veckor tillträder som ny miljöinspektör – i båda kommunerna.

Nyhetsbild

Bjarne Kallis: Karleby har vuxit tack vare samarbete

ÖT 10 ÅR En stor sammanslagen stad som motvikt till Vasa. Den drömmen har Bjarne Kallis haft i många år. Men med landskapsreformen tror han idén går i graven.

Nyhetsbild

Unga skapar magasin med passion

ÖT 10 ÅR Det finns massor av unga människor som brinner för det de gör. Några av dem lyfts fram i ett magasin som just nu produceras på After Eight.

Nyhetsbild

Nanne Jalma hoppade av ekorrhjulet

ÖT 10 ÅR Miss Jakobstad och Miss Karleby. Den då 18-åriga Nanne Jalma fick representera båda städerna då första numret av ÖT utkom. Det är ändå i andra sammanhang som hon gjort sig känd under de tio år som gått sedan dess.

Nyhetsbild

"Det är viktigt att följa med så att man kan vara med i diskussionerna"

ÖT 10 ÅR De följer gärna med vad som händer i regionen och världen och drar sig inte för att läsa om sådant som är otäckt. ÖT träffade fyra tioåringar i Socklot skola.

Nyhetsbild

Oktober blev maj – ÖT lanserades rekordsnabbt

ÖT 10 ÅR Den 15 februari 2008 presenterade Patrik Stenvall den allra första ÖT-skissen för ledningsgruppen, i tron att den nya tidningen skulle utkomma först i oktober. Men tji fick han.

Nyhetsbild

Övisrektorn besvärar sig över Lucas plats i förskolan

VASA Femåriga Lucas Räisänen har fått plats i förskolan vid Vasa övningsskola, men ledande rektorn tror inte skolan klarar av en elev med förlängd läroplikt. Dålig bortförklaring. Diskriminering, säger Lucas mamma Krista Riipinen.

Nyhetsbild

Ny plats men samma koncept – amerikanarträff flyttar till Pensala

PENSALA Cirkustältet ur Cirkus Florentinos konkursbo blev avgörande. American Car Meeting flyttar till Pensala och håller dans i tältet.

Nyhetsbild

23-åring dömdes till fängelse i fem år och tio månader för sju sexbrott

Våren 2011 anklagades den 16-åriga pojken för tre fall av sexuellt utnyttjande av barn. Två år senare begick han samma typ av brott igen. Och två år senare var det dags igen. Österbottens tingsrätt dömde honom i går till ersättningar och fängelse i fem år och tio månader.

Nyhetsbild

Närpes har efterlyst åtgärder på olyckssträckan

Skarpängsvägen och sänkt hastighet. Det var något av det första Närpes stads vägmästare tänkte på när han hörde om måndagens dödsolycka i Finby.

Nyhetsbild

Mutterförsäljare åtalas för kreativt fiffel

I RÄTTEN En 41-årig Vasabo som representerade flera företag åtalas för omfattande ekonomisk brottslighet under sex års tid. Han krävs på över en halv miljon euro i skadestånd av företag som nu ligger i ruiner.

Nyhetsbild

Vass började brinna i Malax skärgård - man ringde räddningscentralen

MALAX Klockan 15 kom larmet om en mindre markbrand i Malax. Det visade sig att det var en man som ringt nödcentralen för att ta det säkra före det osäkra.

Nyhetsbild

Luke informerar – snart får vi veta hur mycket varg vi har i Österbotten

Hur många ungar fick alfaparen i Österbotten i fjol? Och hur många vargar har vi totalt? Om ett par veckor ger forskarna ut siffrorna. Men de är inte kompletta.

Nyhetsbild
1

Mattias Ainasoja utmanade sina elever med ett maratonlopp

KRONOBY Läraren Mattias Ainasoja tassar på lätta fötter varv efter varv runt Ådalens skola. Ett varv är 500 meter och han ska springa 84 sådana.

Nyhetsbild

Pink Gin blev vald till årets superyacht i Italien

Den Balticbyggda superyachten Pink Gin och som sjösattes ifjol har valts till årets superyacht i Italien.

Nykarleby stöder uppsökande ungdomsarbetet

NYKARLEBY Stadsstyrelsen beslöt att bevilja föreningen Musikcafé After Eight 6500 euro för det uppsökande ungdomsarbetet i Jakobstadsregionen för perioden augusti 2018 till augusti 2019.

Nyhetsbild
1

MTV: SJK sparkar Tommi Kautonen - Eremenko ny tränare?

FOTBOLL Enligt MTV Sport har Seinäjokiklubben sparkat sin tränare Tommi Kautonen. Och enligt Helsingin Sanomat böir det Alexei Eremenko Sr som efterträder sin tidigare kumpan.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey fortsätter driva Svanen – klart med två år till

JAKOBSTAD Jeppis Hockey fortsätter att driva campingområdet Svanen i Jakobstad.

Nyhetsbild

VIDEO: Dagisbarn fick släppa loss i Schaumansalen

JAKOBSTAD På tisdagsförmiddagen samlades daghemsbarnen i Jakobstad i Schaumansalen för att tillsammans med med personal från musikhuset få ta i från tårna och sjunga roliga barnsånger med rörelseglädje.