Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nedervetil skola föreslås kosta fem miljoner, tummen ner för konstgräs

KRONOBY Slöjdsalen vid Ådalens skola och den nya skolan i Nedervetil är de enda större byggprojekt som ryms med i budgetförslaget för nästa år i Kronoby.

Nyhetsbild

Chefsöverläkare Dabnell: Räknar med att operationerna fortsätter vid Möcs

KARLEBY Operationer av tjocktarmscancer är ett frågetecken. Chefsöverläkare Pirjo Dabnell tror att höftledsoperationerna och knäoperationerna kan göras också i framtiden.

Nyhetsbild
1

Även gatan kräver sanering – kaotisk skolväg för elever

JAKOBSTAD Saneringen av BI-tomten utvidgas. Markprov visar att även delar av Pedersesplanaden måste saneras.

Bildningssektorn i Kronoby ska klara sig med mindre pengar nästa år

KRONOBY Bildnings- och fritidssektorn i Kronoby ska klara sig med drygt 300 000 euro mindre 2019 än årets budget.

Saga Furs vice vd: "Värst är det för farmarna"

Att pälsauktionsbolaget Saga Furs resa har varit en berg-och-dalbana under de senaste fem åren är en sak, men värst är det för farmarna. Det säger koncernens vice vd Juha Huttunen.

Nyhetsbild

Utgrävningarna på Niemis tomt har inletts - arkeologer hoppas på 1600-tals fynd

KARLEBY Den här veckan har de arkeologiska utgrävningarna på Niemis tomt i Karleby kört i gång. På plats finns forskare och arkeolog från Museiverket samt grävmaskinsförare. Från och med nästa vecka fördubblas manskapet.

Nyhetsbild

Vinden lyfte tungt tält – fem bilar fick bucklor

Vid 13-tiden på torsdagen fick räddningsverket larm om att ett stort och tungt tält hade lyfts av vinden. Det for bara några få meter innan det landade – på fem parkerade bilar.

Nyhetsbild
1

Efter 17 år som Jakobstadsbo - nu lämnar Wulita staden med blandade känslor

JAKOBSTAD Efter 32 år i Europa återvänder Wulita Bezabeh till Afrika. Miljonstaden Addis Abeba blir hennes nya hemort, åtminstone inledningsvis. En del av hennes hjärta kommer för alltid att finnas i Jakobstad där hon trivts från första stund.

Nedervetil sportplan får ny ljudanläggning

KRONOBY Nedervetil sportplan ska få en ny ljudanläggning för 7 000 euro. Det här beslutade bildnings- och fritidsnämnden i onsdags.

Nyhetsbild

Varning för varm storm – Västra Finland drabbas värst

Det blåser hårt i dag. Och i morgon blåser det ännu mer – men värst blir det på lördag. Det mest underliga är att det samtidigt är 20 grader varmt. Men nästa vecka är det risk för nattfrost.

Nyhetsbild

Boccia, lätt att lära och spela

JAKOBSTAD Det behövs inga förkunskaper och ingen utrustning. Boccia är ett trevligt spel som passar i stort sett alla.

Över 800 namn för Hästövägen

KRONOBY Ungefär 850 personer har skrivit på namnlistorna för en förbättring av Hästövägen i Kronoby.

Nyhetsbild

Stadsbiblioteket håller stängt

JAKOBSTAD Stadsbiblioteket i Jakobstad är stängt 18-28 oktober.

Nyhetsbild

Kronoby behöver resurscenter för barn med specialbehov – Nedervetil skola ett alternativ

KRONOBY Kronoby kommun ska i snabb takt utreda möjligheterna att starta ett resurscenter med specialundervisning för barn med stort behov av stöd. Resurscentret skulle placeras i någon av centrumskolorna, eventuellt i nya Nedervetil skola.

Nyhetsbild

"Pyromanen" i Kristinestad nu häktad för fjärde gången

Kvinnan som misstänks för bränderna i Kristinestad lyckas inte bli frisläppt trots ihärdiga försök. Orsaken är en oro för hur hon ska klara sig i samhället.

Nyhetsbild

Förvirrande sexdoft ska rädda jordgubbar

Genom att spruta ut en förvirrande sexdoft kan jordgubbar räddas undan skadedjuret jordgubbsvecklaren.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström installerar Hans Boije i Vörå kyrka

På söndag får Vörå församling Borgå stifts biskop Björn Vikström som gäst. Han installerar Hans Boije till kyrkoherdetjänsten i Vörå församling.

Nyhetsbild

Från träningsångest till träningsglädje

Caroline Högnäs har tränat största delen av sitt liv, men har inte alltid njutit av det eller tyckt att det är roligt. Under en period i sitt liv då hon tränade som mest, njöt hon minst.

Nyhetsbild

Kraftiga vindar orsakade strömavbrott i Larsmo

LARSMO Ett träd som blåste ner över en elledning orsakade ett strömavbrott i delar av Risöhäll i Larsmo på torsdagen. På Katternö-Herrfors är man på det klara med att höststormarna är på ingång och kan ställa till bekymmer.

Nyhetsbild

Fem tips för en piggare höst

Under hösten och vintern tappar man lätt orken och känner av det som kallas hösttröttheten. Här är fem tips hur du får en piggare höst, både fysiskt och psykiskt.

Nyhetsbild

Klädindustrin förändras – på väg mot ett mer hållbart modesystem

Textila fibrer från banan- och sockerrörsodlingar, avancerade tillskärningstekniker för minskat tygspill och etik före estetik. Modehusen ändrar riktning från linjärt till cirkulärt för en mer hållbar modevärld.

Nyhetsbild

Sami Kortell mästare i karaoke - "Molly the murderer" vinnande låt

KARLEBY Sami Kortell nådde en ny framgång på den nationella karaokescenen i helgen. Öjabon deltog i tävlingen FM Karaoke Starat och knep segern i klassen för engelskspråkiga låtar.

Nyhetsbild

KOLUMN: Vem har tid för inre frid?

Forskning visar att tio minuter medveten närvaro om dagen kan göra skillnad. Bara efter en vecka är det möjligt att uppleva minskad stress och skarpare fokus. Ändå har vi inte tiden - varför?

Nyhetsbild

Varför blir vissa lättare förkylda än andra? Finns inget enkelt svar, säger läkare

Det finns inga mirakelkurer som gör att man helt kan undvika förkylningar. Överläkarens tips är en klassiker: c-vitamin hjälper immunförsvaret.

Nyhetsbild

Träningsgrupp för seniorer ger styrka och gemenskap – "Det här är det bästa vi har gjort"

LARSMO Att ta sig upp från golvet, gå i trappor och orka lyfta en kastrull. Enkla saker som kan vara svårt när musklerna försvagas. Men det går att träna upp styrkan – även när man är äldre.

Nyhetsbild

Kronoby kommun köper el av det egna elverket igen

KRONOBY Kronoby kommun återgår till att köpa el av det egna elverket. Bland 15 anbud hade Kronoby elverk det mest förmånliga.

Nyhetsbild

Vargstängslet hjälpte inte pälsfarmare i Sorvist – "Är vår näring något värd alls?"

NYKARLEBY Tre österbottniska pälsfarmer har på kort tid utsatts för vargattacker och nu oroar sig branschen för hur det ska bli i vinter. Elstängsel vore rätt lösning, säger jaktchefen.

Nyhetsbild

P-platserna på VCS: Risk att parkeringen inte räcker när besökarna blir fler

När det nya H-huset står klart och stadens hälsovårdscentraler flyttar till VCS ökar antalet besökare på sjukhusområdet med 115 000 besökare per år. Någonstans ska alla de parkera. Men var? Det är den avgörande frågan.

Nyhetsbild

Kommunpolitiker i Korsholm åtalad för misshandel – "Jag känner mig inte skyldig"

En man slog Korsholmspolitikern i ansiktet så att näsan började blöda och en kvinna sparkade honom på örat. Då svarade kommunpolitikern med att vrida upp mannens hand bakom ryggen. Nu har alla tre åtalats för misshandel.

Nyhetsbild

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby tas över av Vasa

Laboratorierna vid Malmska och Nykarleby hvc-mottagning kommer sannolikt att tas över av Vasa centralsjukhus vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Åldringar från grannkommunerna svårbudgeterade för Jakobstad

JAKOBSTAD Att Jakobstad år efter år överskrider vårdbudgeten hänger samman med åldersstrukturen. Detta enligt social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.

Nationellt bolag ska ta över vårdens IT-funktioner i Jakobstadsregionen

IT-funktionerna vid Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk och personalen på Malmskas it-avdelning, kommer sannolikt att överföras till det nationella bolaget 2M-IT vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Ehrengard Högnäs växte upp i Nazityskland – nu ser hon med oro på utvecklingen i Sverige

Hon minns hur judar på väg mot dödslägren in i det sista vägrade tro på den nazistiska grymheten. Kan nazismen växa sig stark på 2000-talet? Det är en fråga Ehrengard Högnäs ställt sig många gånger.

Nyhetsbild

MTK: gör det lättare för invandrare att få jobb på jordbruken

Bristen på arbetskraft inom jordbruket behöver åtgärdas. Möjligheten att sysselsätta invandrare borde därför förenklas.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill förlänga med Doctagon

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk vill fortsätta att använda Doctagons ansvarsläkarmodell även efter detta år.

Nyhetsbild

Bränder och hotfulla situationer - Personal på Campusområdet i Karleby fick lära sig om säkerhet

KARLEBY Det är inte alls så enkelt att släcka en brand när det ska gå snabbt. Men ännu svårare visade det sig vara att snabbt stiga upp från liggande ställning.

Nyhetsbild

Hård vind utlovas i slutet av veckan – vågorna kan bli fyra meter höga

Det blåser redan mycket till havs på onsdag och det varnas för hård vind både på land och hav mellan torsdag och lördag. Det varnas också för högt vattenstånd på många havsområden.

Nyhetsbild

Yle: M/S Mässkärs skeppare saknade behörighet

JAKOBSTAD M/S Mässkärs skeppare saknade tillstånd, skriver Yle Karleby.

Nyhetsbild

För konsulerna är möten mellan fyra ögon viktigast – 12 konsulat i Vasa

Honorärkonsulerna är mångsysslare med fokus på internationella kontakter. I Vasa finns tolv konsulat som gör allt från att utfärda pass till att främja internationellt samarbete och handel. Digitaliseringen har förändrat konsulernas vardag. Men kontakten med människorna är fortfarande viktig.

Nyhetsbild

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild

Mottagningen läggs om – indelning i team slutar

KARLEBY Karlebyborna har under cirka tio år hört till egna distrikt vid hälsocentralens mottagning. Snart avskaffas de fyra teamen och man får tjänster utgående från hur brådskande fallet är.

Nyhetsbild

Havsörn klövs itu i krock med vindkraftverk

KARLEBY Den döda havsörnen hittades för över en vecka sedan i Yxpila-området och hörde troligen till tiotalet havsörnspar som häckar i Karlebytrakten. Den har nu skickats till Evira för vidare undersökningar.

Nya räddningsnämnd måste väljas

KRONOBY Kommunerna i Karleby- och Jakobstadsregionen har fortfarande inte fått till en ny räddningsnämnd som fyller lagens krav.

Nyhetsbild

Ännu ingen omröstning om Vasa centralsjukhus – "Det drar ut på tiden i utskottet"

VASA Det blev ingen omröstning om en ändrad jourstatus för Vasa centralsjukhus på onsdagen. Det aktuella utskottet fortsätter arbetet under veckan.

Nyhetsbild

Vården i Jakobstadsregionen spräcker budgeten

JAKOBSTAD Social- och hälsovården i Jakobstadsregionen spräcker både budgeten för 2018 och de verkliga kostnaderna för 2017. Störst är ökningen i Jakobstad.