Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Misstänkt kvinna i Laihelafallet frisläppt

LAIHELAFALLET. Deb 46-åriga kvinna som greps av polisen skäligen misstänkt för dråp i Laihela, släpptes fri på torsdagen.

Nyhetsbild

Helgen väntas bjuda på spänning – åskvädret kan dyka upp redan på fredagen

På torsdagen är vädret ännu varmt och soligt, men redan på fredagseftermiddagen kan de som bor i södra Finland vänta sig svalkande åsk- och regnskurar. Värmeböljan ser däremot inte ut att avta, utan fortsätter enligt prognoser åtminstone ännu i en vecka.

Nyhetsbild

Algblomningen har ökat i värmen

Det långvarigt varma och vindstilla vädret har varit en gynnsam tid för blågröna alger.

Nyhetsbild

Sverigedemokraternas partisekreterare i Björneborg: "Jag tror på 25 procent"

Sverigedemokraternas stöd kan gå upp mot 25 procent efter nästa val, tror partisekreterare Richard Jomshof. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho tror att SD:s framgång gynnar det egna partiet.

Nyhetsbild

Gädda bet simmare i Terjärv

TERJÄRV En gädda gav sig på en simmare i Terjärv i början av juli, rapporterar Yle Kokkola.

Nyhetsbild

Polisen söker försvunnen man i Vetil

VETIL Polisen ber allmänheten om tips efter att en man har försvunnit i Vetil.

Nyhetsbild

Räddningsverken höjer beredskapen på grund av brandrisken – semestrarna är en utmaning

Det heta och torra vädret har lett till mark- och skogsbränder i såväl Sverige som i Finland. Risken för en storbrand finns även i vår region. Österbottens räddningsverk har bra beredskap men i Mellersta Österbotten ställer semestrarna till det.

Nyhetsbild

130 kubik vatten fyllde JNT:s lokaler – sprucket rör orsakade läckan

JAKOBSTAD Under helgen fick JNT i Jakobstad in ett alarm om att deras källarlokal tog in vatten, men inga större skador uppstod.

Nyhetsbild

Fartkameror i Kuni har blivit utsatta för ofog – ovanligt, säger polisen

KORSHOLM Två fartkameror längs med riksväg åtta i Kuni har blivit utsatta för ofog. Skadegöraren, eller -görarna, ser ut att ha sprejat linserna med isoleringsskum.

Nyhetsbild

Workshop och filmvisning på agendan då djurrättsaktivister möts i Vasa

VASA Genom att först visa en film om hur djurrättsaktivister tar sig in på farmer och sedan hålla en workshop kring hur man talar med köttätare vill aktivisten och filmskaparen Teresia Fant väcka liv i djurrättsrörelsen i Vasa. Men provocera, det vill hon ändå inte.

Nyhetsbild

Rattfyllerist blåste 4,08 promille – fortsatte dricka

KARLEBY Polisen har stannat flera rattfyllerister i Karleby de senaste dagarna.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Heinonen vill till riksdagen

VASA Samlingspartiets Marko Heinonen ställer upp i riksdagsvalet. Det skriver Pohjalainen i dag. Han vill bland annat fortsätta arbeta för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Veterinär: Kyl inte hunden för snabbt

NYKARLEBY

Hundar svettas inte på samma sätt som människor och blir lätt överhettade. Samtidigt är det viktigt att inte kyla hunden för snabbt om den drabbas av värmeslag.

Nyhetsbild

Jordgubbsodlare i Vörå: "Kvaliteten på bären lider av värmen"

Jordgubbsodlare får mindre skörd då solen förstör bären. Kallare väder och regn behövs för att skörden ska klara sig. Blåbärs- och lingonsäsongen förkortas också på grund av värmen.

Nyhetsbild

Tidigare husägare går på dyr mina för slarviga renoveringar

VASA En mångårig rättstvist mellan köpare och säljare av ett hus i Gamla Vasa har utmynnat i stora skadestånd. Tidigare ägarna tvingas punga ut med över 120 000 euro plus enorma räntor.

Nyhetsbild

Största agilitytävlingen någonsin i Jakobstad – 50 funktionärer behövs

JAKOBSTAD

Den 4–5 augusti går FM för juniorer, seniorer och para-agility av stapeln i Tellushallen. Det är den största agilitytävlingen som ordnats i Jakobstad.

Nyhetsbild

Leap startar tre nya rutter - ännu inget om Kronoby

Flygbolaget Leap som planerar att ta över rutten Karleby/Jakobstad-Arlanda börjar flyga tre nya rutter under sensommaren.

Nyhetsbild

Höskörden oroar hästägare – i vinter kan det bli problem

PEDERSÖRE För traktens hästägare är fodersituationen än så länge under kontroll, trots torkan. I de södra delarna av landet och i mellersta Finland är situationen svårare. Men till vintern kan det bli problem också i Österbotten.

Nyhetsbild

Eva-Maria har varit öppen med sin sjukdom: "Cancer är inte längre ett laddat ord"

KARLEBY Att prata öppet om cancer har hjälpt Eva-Maria Strömsholm efter sjukdomen och gjort ordet mindre skrämmande. För att hjälpa andra drabbade har hon sadlat om till cancersjukskötare, hoppat in i lokalpolitiken, föreläst och blivit föreningsaktiv.

Nyhetsbild

År sedan det var så här varmt i Finlands insjöar

Vattnet i Finlands insjöar har inte varit så varmt som det är nu på flera år. I mellersta och södra delarna av Finland kan vattentemperaturen stiga ända upp till 26 grader.

Nyhetsbild
1

Parkeringskaos vid Fäboda - risk att utryckningsfordon inte når fram

JAKOBSTAD Under onsdagen vidtog parkeringsvakter åtgärder vid Fäboda genom att dela ut parkeringsböter åt felparkerade fordon. Säkerheten äventyras eftersom det skulle det vara svårt för utryckningsfordon att ta sig fram.

Nyhetsbild
1

Nytt pris för gänget bakom WireUp

Framgångarna fortsätter för Jakobstadstrion Oscar Löfqvist, Kaj Smeds och John Smeds från Jakobstad. På onsdag vann de tävlingen Taalerin luola vid Finlandsarenan i Björneborg.

Nyhetsbild

ÖT frågar: Vem blir Late Jakob?

JAKOBSTAD På söndag inleds Jakobs dagar och då koras också Late Jakob 2018. Men vem blir det? Vi lät folk på stan spekulera.

KP: Blågröna alger vid Villa Elba

KARLEBY Vid badstranden vid Villa Elba i Karleby har man upptäckt en mindre förekomst av blågröna alger, skriver kp24.fi.

Nyhetsbild

Historiskt värmerekord slogs – 33,7 grader i Vasa

ÖSTERBOTTEN På onsdagseftermiddagen var det 33,7 grader varmt på Meteorologiska institutets mätstation i Klemetsö, Vasa. Det innebär att alla tiders värmerekord slogs. Den 18 juli i fjol var det betydligt svalare – bara 17,7 grader i Klemetsö och 17,5 grader på Kronoby flygfält.

Nyhetsbild

Marita vill leva meningsfullt: "Min uppgift är att hjälpa"

PEDERSÖRE Hon är uppväxt i Forsby i Pedersöre men har bott världen över. Marita Widar har genom åren fungerat som ögonsjuksköterska, skolsyster och universitetslektor, men framför allt vill hon vara en medmänniska.

Nyhetsbild

Ingen Move It!-mässa i år

KARLEBY Fritidsaktivitetsmässan Move it! som ordnats två år i rad i Karleby blir inte av i år.

Nyhetsbild

Värmen sysselsätter räddningsverket – arbetsmängden fördubblas

JAKOBSTAD/KARLEBY Den varma sommaren har varit stressig för räddningsverket i Mellersta Österbotten och Jakobstadsregionen, skriver Yle.

Nyhetsbild

Så njuter österbottningarna av värmeböljan – skicka in dina sommarbilder!

Så kom den då äntligen, efter en lång och kall vinter: värmeböljan. Den här veckan har den parkerat över Österbotten och temperaturen bara stiger... Men hur njuter du av solen och värmen? Skicka in dina bästa sommarbilder till oss!

Nyhetsbild

Mika Lehtinen, 50, "Jag slutar aldrig att leka"

JAKOBSTAD Jakobstadsbon och kreativa mångsysslaren Mika Lehtinen fyller 50 år. Han har tjänstgjort som lärare i Jakobstad över tjugo år och räknar med att det blir flera. – Jag vet fortfarande inte "vad jag ska bli när jag blir stor" men det är nog det här jag ska göra, säger han.

Ti arbeit ilaag

KOLUMN Ingen kan ha undgått rapporteringen om det thailändska fotbollslaget som tillsammans med sin tränare blev instängda i ett grottsystem i norra Thailand. När jag tagit del av de koordinerade hjälpinsatserna kommer jag att tänka på dikten ”Ti arbeit ilaag” (Att arbeta tillsammans) av Lars Huldén.

Nyhetsbild

Daniel Eng bor och jobbar i sin husbil: "Friheten är det bästa"

NYKARLEBY När Nykarlebybon Daniel Eng blev utan lägenhet köpte han sig en husbil, och flyttade in i den. Han uppskattar friheten och sover i husbilen även när det är isande kallt.

Nyhetsbild

Hanna Salo vill se fler kvinnor i it-branschen: Kodning inte bara för killar

Hanna Salo vill arbeta emot den stereotypa uppfattningen om att kodning bara är för killar. Tillsammans med Yrkesakademin och projektet Makerspace ordnar hon programmeringsläger för tjejer. – Det är viktigt att de har kvinnliga förebilder som tar plats, säger hon.

Nyhetsbild

En misstänkt i Laihelafallet släpptes fri mot polisens vilja

DÖDSFALLET I LAIHELA Medan utredningen av omständigheterna kring en 60-årig Laihelakvinnas död fortgår släppte tingsrätten på tisdagen en av de huvudmisstänkta. Han är nu på fri fot – mot polisens vilja.

Nyhetsbild

Enighet behövs om Chydenius prästgård ska bli kulturcentrum

KARLEBY Om ett kulturcentrum ska bildas på Chydenius prästgård i Karleby så kan man ta modell av Kuddnäs, Rosenlund eller Torgare, anser Brit Stenman i Prästgårdsföreningen.

Nyhetsbild

Bladlössen frodas i värmen

Bladlöss som täcker halva terrassen eller som färgar plåttaken gula. Det har man kunnat se på olika håll i Österbotten i sommar. Enligt Hans Hästbacka trivs många insekter i det torra varma vädret.

Nyhetsbild

Kö på akuten – sjukhusen i Jakobstad och Karleby märker av värmeböljan

JAKOBSTAD/KARLEBY Det råder ett hårt tryck på akutmottagningarna i Jakobstad och Karleby. Under värmeböljan är det framför allt äldre och sjuka som tillhör riskgrupperna.

Nyhetsbild

Orsaken till dödskrocken i Maxmo oklar – men det var knappast en omkörning

DÖDSKROCK Polisen inväntar obduktionsrapporten när det gäller dödskrocken i Maxmo. Men det verkar inte ha varit fråga om någon omkörning, säger polisen.

Nyhetsbild

Campus Allegro tog in regnvatten – igen

JAKOBSTAD I fredags läckte det in regnvatten i Campus Allegro för andra gången i sommar – denna gång i betydligt mindre mängd än under midsommarafton.

Nyhetsbild

Över 30 grader på flera håll i Österbotten på tisdag – Temperaturen stiger på onsdag

I både Vasa, Kronoby och Karleby var det 30,2 grader varmt i på tisdag. På onsdag blir det ännu varmare.

Nyhetsbild

Studierna tog Heidi till Köpenhamn: "Jag var trött på allting"

KRONOBY Studietiden i Vasa var en besvikelse så Heidi Ranta Boudal bestämde sig för att åka på utbyte till Köpenhamn. Efter en omtumlande tid i studiestaden arbetar hon nu som supervisor på alarmcentralen SOS International och bor i Malmö med sin man.

Nyhetsbild

Extremt torrt i Österbotten – förbjudet att göra upp eld

Det är väldigt torrt i skog och mark just nu. Varning för skogsbrand gäller i hela Österbotten. Var extremt försiktiga med elden, varnar Tore Lindström på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Parhus i Larsmo fylldes med rök - polisen undesöker ärendet

LARSMO På tisdagseftermiddagen fick Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk in ett larm om en brand på Rigränd i Larsmo.

Nyhetsbild

Så här övervinner du sommarhettan

JAKOBSTAD Simma i havet, ta en kalldusch och dricka vatten är de tre vanligaste tipsen som ÖT fick av folket på stan.

Nyhetsbild

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.