;

Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Inget rött firande under jägarjubileum i Vasa – "det är onödigt att provocera"

VASA 100-årsjubileet av jägarnas hemkomst firas med en enorm militärparad genom Vasa. Från lokalt arbetarhåll arrangeras inget för att uppmärksamma den röda sidan 1918. – Det är andra krafter som styr och ställer och då marscherar tyska soldater på Vasas gator, säger Henrik Fågelbärj.

Nyhetsbild

Företagare tar initiativ – redo bygga hvc i Överesse

2

PEDERSÖRE Företagare i Esse förenar sina krafter i hvc-frågan. De är redo att bilda ett aktiebolag kring vårdfastigheten – förutsatt att den placeras i Överesse.

Nyhetsbild

Språkfrågan helt klart nummer ett i Korsholm

KORSHOLM Över 400 korsholmare har passat på att lyssna och tycka till om fusionsförhandlingarna med Vasa. De gånger folk kunnat hålla sig sakliga har diskussionerna varit mer fruktbara, säger forskare.

Nyhetsbild

Försiktig inledning på Wasa Teaters insamling

1

Vasa På två veckor har tio personer donerat 1580 euro till det nya teaterhuset. Stiftelsen Wasa Teaters kampanj har börjat lite försiktigt men ordförande Thomas Öhman är relativt nöjd.

Nyhetsbild

Sven Jerkku vill inte bli omvald som SFP:s kretsordförande

SFP:s kretsordförande i Österbotten, Sven Jerkku, meddelar att han inte ställer upp för återval. En ny kretsordförande ska väljas den 14 april då SFP i Österbotten håller möte på Bergö.

Nyhetsbild

Brandlarm i Citymarkets parkering visade sig vara avgaser

UPPDATERAD 21.12 kom larmet om en brand i Citymarkets parkeringsgrotta i Vasa. Det visade sig att det rört sig om avgaser, inte rök.

Nyhetsbild

Politiker i Kaustby: Vi har inget emot svenskan

De politiker som röstade för språkexperimentet bedyrar: "Det är valfrihet vi är ute efter."

Nyhetsbild

De ville bevara svenskan i Kaustby – fick på nöten

Kaustby ligger bara ett stenkast från svenskbygden, men går ändå med i experimentet med frivillig skolsvenska. Det var oväntat: Politikerna körde över tjänstemännen.

Fyra från Mellersta Österbottens yrkesinstitut till Mästare-final

KARLEBY Fyra studerande representerar Mellersta Österbottens yrkesinstitut i finalen i Mästare 2018-tävlingarna.

Nyhetsbild

Ny skolväg görs säker - Cykelväg längs Pedersvägen

JAKOBSTAD I och med att Ruusulehto skola ska bli daghem behövs en säker skolväg för de elever som i stället ska ta sig till Länsinummi skola. En cykelväg längs Pedersvägen planeras stå klar redan i höst.

Nyhetsbild

Sibiriska vindar ger optimalt sportlovsväder – kallt och soligt väder nästa vecka

Det kalla vädret som pågått under veckan verkar sträcka sig vidare till nästa vecka, meddelar Finlands meteorologiska institut. Orsaken är vindmassor som rör sig från Sibirien till norra och mellersta Europa.

Nyhetsbild

På Kronoby folkhögskola talas sexton språk – på onsdagen stod språken i fokus

KRONOBY Luca Tasco från Sicilien har bott drygt ett år i Finland och trivs med landet och invånarna. Här fungerar allt bra, säger han, och tar skolan som exempel.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Saha håller stängt i sommar

KARLEBY Det finns ingen möjlighet att återuppta ärendet om Sahas undantagslov. Däremot kommer man att kunna ordna sommarteater, kulturvecka, pop up-kafé och bastuturer på området.

Nyhetsbild

Lättast för yrkesstuderande att få sommarjobb i år

71 procent av arbetsgivarna i Österbotten och Mellersta Österbotten erbjuder sommarjobb i år. De som studerar i yrkesskolor och yrkeshögskolor är mest eftertraktade.

Fem år till för bangolfbanan

JAKOBSTAD C-94 Minigolfklubbs arrendering i Segelsundsparken går ut i maj i år. Tekniska nämnden beslöt förlänga arrendet med fem år.

Nyhetsbild

Anmälde våldtäkt men ångrade sig - fick villkorligt fängelse

I RÄTTEN En kvinna i Perho som anmälde sin man för våldtäkt men sedan tog tillbaka anmälan dömdes på tisdagen till villkorligt fängelse för falsk angivelse av Mellersta Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

SFP kräver svar om vargen – "befolkningens oro måste tas på allvar"

1

Vad tänker regeringen göra för att hålla vargstammen under kontroll? Den frågan ställer nu Svenska riksdagsgruppen i ett spörsmål till regeringen.

Nyhetsbild

Attendobygget i Nykarleby påbörjat

NYKARLEBY Byggandet ett privat serviceboende på Östra Åvägen utanför Nykarleby centrum är i full gång.

Nyhetsbild

Efter drygt två år: Besväret mot kommundirektörsvalet i Kronoby förkastades

1

KRONOBY Efter två år som tillförordnad kommundirektör i Kronoby kan Malin Brännkärr snart titulera sig ordinarie tjänsteinnehavare. Greger Englunds besvär mot kommundirektörsvalet har förkastats.

Nyhetsbild

VIDEO: Snökonstnären Seth Åkerlund jobbar med bara händerna

JAKOBSTAD På torsdag invigs vintertorget i Jakobstad. Det mesta börjar vara klart men på onsdagen var det dags för en av de sista finesserna. En snöskulptur som tillverkas av is- och snökonstnären Seth Åkerlund.

Nyhetsbild

Tidsregatta behandlar krigshistorier

JAKOBSTAD Fartygen Equity, John Grafton och Vega har kopplingar till krigshistorien. På ett seminarium lyfts fartygens betydelse fram.

Nyhetsbild

Jeppojägare får skrämma varg – men det är bråttom

1

NYKARLEBY Jägarna i Jeppo och Kovjoki får lov att fördriva vargar som kommer nära. Men tillståndet gäller bara en vecka till.

Nyhetsbild

Droger finansieras med stöldgods: Snatterierna ökar i Jakobstad

JAKOBSTAD En person kommer in i butiken och viker ärmen på en jacka. En stund senare kommer någon annan in, river åt sig plagget och rusar ut. Beställda snatterier är ett ökande problem.

Nyhetsbild

Apoteket i Nedervetil flyttade - kan betjäna lokala nätkunder med smartbox

KRONOBY Det nya affärs- och bostadshuset i Nedervetil är klart och apoteket öppnade i måndags i splitterny lokal. Helt ny är också apotekets tilläggsservice med smartboxar för lokala nätkunder.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar upp för fast boende på stuga

1

Nykarleby är redo att i större utsträckning än hittills göra det möjligt för stugfolket att bli fast bosatta i sina fritidsstugor. Förutsatt att fritidshusen uppfyller vissa villkor.

Nyhetsbild

Mer samarbete med Vasa ska lyfta Malmska - Läkarflykten en väckarklocka

1

JAKOBSTAD Malmska har lidit av läkarflykt och patientläckage till Soite. Räddningen kan bli ett utökat samarbete med Vasa centralsjukhus.

Keliber får samla material i Emmes

KRONOBY Företaget Keliber har gjort en så kallad förbehållsanmälan gällande två områden, ett i Emmes, Nedervetil, och ett i Kaustby på gränsen till Nedervetil.

Nyhetsbild

SDP motionerar förgäves – inga platser för valreklam

PEDERSÖRE SDP i Pedersöre har tre gånger tagit initativ till affischeringsställningar där de politiska partierna kan göra reklam för sina valkandidater. Men det blir avslag varje gång.

Nyhetsbild

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild

Replotmannens advokat: "Vi kommer att söka skadestånd"

Advokat Harry Träskbäck företrädde Replotmannen som friades för dödsvållande i hovrätten. Mannen satt häktad i nästan fyra månader. Vi kommer att söka skadestånd för de dygnen, säger Träskbäck.

Nyhetsbild

Ett verk med många betydelser

1

LARSMO Rörelsen går som en röd tråd genom det stickade verket Garnrörelse. Dels avspeglar det en vågrörelse, dels krävdes det en rörelse för att skapa verket.

Nyhetsbild

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Nyhetsbild

Hundra år efter avrättning: "Viktigt att diskutera känslig händelse"

1

JAKOBSTAD En natt i mars 1918 sköts sju Jakobstadsbor ihjäl mot Strengbergs fabriksvägg. Hundra år senare hänger staden upp en minnesplatta på väggen.

Nyhetsbild

Karleby avkortar lån med miljonerna från Korpelan Voima

KARLEBY Sammanlagt 24 miljoner euro antecknas som investeringsreserveringar i Karleby stads bokslut för 2017. I praktiken används pengarna för att avkorta lån i första skedet.

Nyhetsbild

Nykarleby bygger ut skola för fem miljoner

Att bygga ut Carleborgskolan kommer att kosta drygt fem miljoner euro under två år. Korsholmsföretaget Tom Knip Ab har valts till byggentreprenör för byggprojektet.

Nyhetsbild

Oklar byggstart för kyrka i Sandsund

PEDERSÖRE Ebeneserkyrkan får tilläggstid fram till slutet av 2019 för att påbörja sitt kyrkbygge i Sandsund.

Festsal i Lepplax kräver tillägg

PEDERSÖRE Det krävs ett tilläggsanslag på 40 000 euro för tillbyggnaden av Lepplax skola.

Nyhetsbild

Vintertorget invigs på torsdag

1

JAKOBSTAD Det blir ett rejält jippo med tal, bandklippning och konståkning då vintertorget i Jakobstad invigs på torsdag.

SÖU-projekt vill digitalisera och förvara föreningarnas arkivmaterial

Svenska Österbottens Ungdomsförbund har beviljats 30000 euro av Kulturfonden för att göra arkivarbetet smidigare för de österbottniska föreningarna. Målet är bland annat att lokalt arkivmaterial från föreningarna ska få synlighet även utanför byagränserna.

Nyhetsbild

700 soldater övar farosituationer i Österbotten

Kring 700 soldater deltar i den lokala försvarsövningen Vaasa-Vasa 18 i början på mars. De kommer bland annat att hålla till i hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen: Ytteresse är första alternativ för hvc

PEDERSÖRE Ytteresse är första alternativet för var Pedersöres andra vårdcentral ska placeras. Den signalen kommer från kommunstyrelsen.

Hovrätten friar Replotman: Vållade inte fruns död

I RÄTTEN En 65-årig man från Korsholm frias från åtal om dödsvållande. Han friades i tingsrätten i mars 2017. Nu friar också hovrätten honom.

Nyhetsbild

Positiva trenden fortsätter – allt fler unga har jobb i Österbotten

2

Antalet arbetslösa under 25 år fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Totalt minskade arbetslösheten med 20,9 procent i regionen jämfört samma tidpunkt i fjol, visar siffrorna för januari månad från NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Nya rektorstjänster lockar i Nykarleby

NYKARLEBY De två nya tjänsterna som rektorer för Zachariasskolan i Nykarleby har lockat överraskande många sökande, enligt bildningsdirektören Boris Sundell.