Lokalt

Djur & natur

Nyhetsbild

Nu ökar vargarna i väst – i Lappland dödades rekordmånga renar: "Läget kan ändra snabbt också i Österbotten"

Finland har nu 60 revir och 290 vargar. Mest har de ökat i sydväst. I Österbotten är läget lugnt. "Vi har mest strövargar och ungar", säger Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Fåren gör jobbet då strandängar i Socklot restaureras – till fröjd för alla

I väntan på fårsläppet bjuder naturskyddsexpert Robin Sjöblom och får- och hästbönderna Kjell och Gunilla Henriksson på guidad rundtur på en strandäng i vardande på Sandören i Socklot.

Nyhetsbild

Grannen har erkänt olovlig fällning, staden ska räkna ut ersättningskrav – "Om han vägrar betala blir det en brottsanmälan"

KARLEBY Mannen som olovligt fällde 6 eller 7 skyddade tallar i Halkokari får en saftig nota. Men brottsanmälan blir det inte ännu. I första hand vill Karleby stad komma överens med mannen.

Nyhetsbild

Värdefulla tallar har fällts olovligt i Karleby – staden överväger att polisanmäla grannen

KARLEBY Det kan bli en snatteridom och böter för den Karlebybo som misstänks ha fällt skyddade träd på stadens mark. Karleby stad överväger att polisanmäla händelsen.

Nyhetsbild

Markku Harju om veterinärernas kritik: "Människor kan fundera hur de själva skulle ha gjort"

Markku Harju driver Nordic Wildlife Care i Norra Vallgrund. I en färsk rapport från länsveterinären anklagas han för att hålla djur i en farlig miljö. Harju säger själv att man inte hade någon annan möjlighet under vintern.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ann-Sofi Backgren är noga med förvällningen – "Med grädde och smör blir stenmurkelsåsen god"

I Sverige anses stenmurklan vara oätlig. I Finland är den en delikatess. En av dem som hittat många och stora stenmurklor i år är Molpebon Ann-Sofi Backgren.

Nyhetsbild

HS: Länsveterinär gjorde överraskningsbesök – djuren hade usla levnadsförhållanden

Markku Harju driver Nordic Wildlife Care i Norra Vallgrund i Korsholm och har prisats för sitt arbete. Nu har han blivit ett fall för Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Maskrosen kan göra mycket nytta – "Oklippt gräsmatta uppfattas inte längre som slarv"

JAKOBSTAD Hatad, älskad och omsjungen. Delar åsikterna gör den också. En del lägger massor av tid och möda på att utrota den. Andra tycker att den är en symbol för sol och sommar.

Nyhetsbild

Så skyddar du dig och dina husdjur mot fästingbett – veterinären: "Nya djurägare bör diskutera med veterinär innan preparat ges"

Fästingsäsongen har börjat och med den ökar risken att smittas av fästingburna sjukdomar. Fästingexperten och veterinären påminner om hur du skyddar dig själv och dina djur.

Nyhetsbild

VIDEO: Älg sprang i Skata på fredagskvällen – 15-årige Sebastian: "Det kändes konstigt men roligt"

JAKOBSTAD Skataborna fick lite annorlunda helgunderhållning på fredagskvällen, då en älg förirrade sig in i stadsdelen i Jakobstad. 15-årige Sebastian Räihä fångade den på video.

Nyhetsbild

SE BILDER: Flera fångade storkar på bild i Esse

PEDERSÖRE Det var flera läsare som fångade storkarna i Överesse och Lappfors på bild i början av veckan. Se bilderna här.

Nyhetsbild

SE BILDER: Varning för älg mellan Pedersöre och Nykarleby – närmare 40 stycken har observerats

Under de senaste veckorna har ovanligt många älgar iakttagits längs med vägarna i Pedersöre och Nykarleby.

Nyhetsbild

Söderfjärden är ett fågelparadis med lång historia – "Lockar fågelskådare från hela Finland"

Vasa På Söderfjärden tio kilometer söder om Vasa landar flyttfåglar i tusental. Platsen är en av de få kända meteoritkratrarna i världen.

Nyhetsbild

Storkar på besök i Lappfors – "Kanske vi får öppna byskolan på nytt"

PEDERSÖRE En trio med storkar väckte mångas intresse i Pedersöre i måndags. Lappforsbon Camilla Svenlin fångade dem på bild.

Nyhetsbild

KARTA: Här hittar du utsiktstorn och fågeltorn i Svenska Österbotten

Ta del av ett rikt fågelliv eller njut av utsikten över de österbottniska landskapen. Mellan Karleby och Kristinestad finns många utsiktstorn att göra en utflykt till.

Nyhetsbild

Djupt oenig skarvgrupp tvingas sätta arbetet på is – "Det finns en väldigt stor frustration"

ÖSTERBOTTEN Uppdraget är oklart och gruppen djupt oenig och dysfunktionell. På måndagen beslöt den regionala skarvgruppen att sätta sitt arbete på is i väntan på en ny naturskyddslag.

Nyhetsbild

Gunilla skulle rädda fågelunge från att bli överkörd – blev slagen i ansiktet av uggla i Nykarleby

NYKRLEBY Naturfotografen Gunilla Björklund hade fotograferat en slaguggleunge i Nykarleby och skulle rädda den från att bli överkörd när hon blev anfallen av mamman.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Den nordiska våren kan vara vrång och besvärlig

Första maj med solglimtar som emellanåt lyser ner genom revor i molntäcket. Kylig nordlig vind som har dominerat stort under de senaste veckorna och effektivt bromsat upp snösmältningen och islossningen. Sjön ligger ännu istäckt men den sköra isen lönar det sig inte längre att röra sig på. Det är bara rastande flyttfåglar som nyttjar isen så här långt in i våren.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Kylig och långsam vår

LOKALT Första maj med solglimtar som emellanåt lyser ner genom revor i molntäcket. En kylig nordlig vind har dominerat stort under de senaste veckorna och effektivt bromsat upp snösmältningen och islossningen.

Nyhetsbild

"Den långa vintern har försenat pollensäsongen" – men på torsdag slår björken till i Österbotten

En snällare vår för pollenallergiker – i alla fall för den som är allergisk för björk, säger experter på pollen. Men helt skonade blir vi inte – för på en skala från ett till fyra når halten av björkpollen en trea på torsdag, enligt pollenprognosen från Åbo universitet.

Nyhetsbild

Intensiva veckor i stadens växthus trots kall vår – "Hoppas kunna plantera från och med nästa vecka"

KARLEBY Bland sticklingar, nyheter och vårblommor pynjar stadens trädgårdsmästare på med en hel del så här års. Penséerna ska planteras ut först i maj, vilket är ovanligt sent. Karlebyborna kan se fram emot en prunkande och färgglad stad till sommaren.

Nyhetsbild

Lugn men jämn ström av husdjur kommer med ukrainare till Österbotten – "Alla testas för rabies"

JAKOBSTAD Ett flertal av dem som kommer från Ukraina till Finland tar med sig sina hundar och katter. När de väl är här ska veterinärer kontrollera att det inte finns någon risk för smittspridning.

Nyhetsbild

John producerar japanskt lyxkött i Kovjoki – "Jag har funderat på kobekött i tjugo år"

NYKARLEBY Det exklusiva japanska nötköttet wagyu, som de flesta känner som kobekött, finns numera också på Ranckens Ranch i Kovjoki, där John Häger lät slakta den första stuten innan påsk.

Nyhetsbild

I dag eller i morgon väntas flödestoppen i våra åar – se bilder och video från Kyro älv i Skatila

Förra veckan meddelade NTM-centralen i Södra Österbotten att varmt väder kommer sätta fart på flödet i våra åar och älvar. Flödestoppen är nu här och ispropparna är borta.

Nyhetsbild

Nästa veckas väder avgörande för vattenflödet i Österbottens åar: "Det finns fortfarande mycket snö"

Enligt prognoserna ser flödestoppen i de österbottniska åarna och älvarna att infalla i huvudsak under nästa vecka.

Nyhetsbild

Eva-Maria hittade en kut i skogen – "Jag har hört talas om att sälkutar kan få fel i kompassen"

KARLEBY För några dagar sedan hittade Eva-Maria Strömsholm i Karleby något ovanligt i skogen; en sälkut som kommit på villovägar. Den här gången slutade irrfärden lyckligt.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Israndens fåglar

Det blänker till av blått från stugsundet i allt det snöigt vita då jag stiger ur bilen på parkeringsplatsen. Det är onsdagen den 6 april och norra delen av stugsundet ligger isfri efter dagar med friska vindar och starka strömmar.

Nyhetsbild

Märgborren förstör tallar i Jakobstad och UPM utpekas – "Jag är inte så säker"

JAKOBSTAD Tallar speciellt i Östanpå plågas av skadeinsekten märgborren. Enligt Jakobstads skogsbruksingenjör är det UPM:s virkeshögar i hamnen som är boven, men på UPM är man inte så säker.

Nyhetsbild

Mongolpiparen och 600 till på Jukkas lista – fåglarna fick honom att landa i Sideby

Våren är en fin tid för fågelskådare. Tusentals gäss och svanar återvänder via Sydösterbotten och Jukka Koskelainen använder flitigt teleskop och kamera. Vandabon köpte hus i Sideby – byn där sällsynta arter visat upp sig – och han är inte den enda som flyttat dit för fåglarnas skull.

Nyhetsbild

Vargarna i Sundom var fullvuxna individer enligt rovdjurskontaktperson

Tassavtrycken talar sitt tydliga språk. Åtminstone två fullvuxna vargar, troligtvis en hona och en hane, rörde sig i Sundom i början av veckan. Och i Korsholm har ett annat, lite ovanligare rovdjur synts.

Nyhetsbild

Maria och schäfern Perry jagades av vargen i Sundom: "Det var väldigt skrämmande"

Plötsligt stod Maria Perälä och hunden Perry öga mot öga med en varg. När hon svängde om för att gå bort följde vargen efter dem hack i häl. Till slut fick de springa för att försöka komma undan.

Nyhetsbild

Mindre hackspettar i Larsmo och Jakobstad sällsynta – död ved kan vara orsak

Beståndet gällande mindre hackspettar är färre är på 1990-talet berättar Filip Liljekvist som har en teori om vad som hänt.

Nyhetsbild

Alma och Sixten trivs i bilen – lärdes upp redan som valpar: "En säkerhet för både dig och hunden"

TEMA: BIL & BÅT Sommaren närmar sig och med det bil- och båtresorna ut till sommarstugan. Då är det viktigt att ha rätt utrustning så att hunden sitter säkert vid en eventuell olycka.

Nyhetsbild

Fågelvänner snickrade nya boplatser åt flugsnappare och starar – "Jag hoppas fåglarna tycker om den och flyttar in"

KARLEBY Flinka fingrar trollar fram fågelholk efter fågelholk. När Gamlakarleby fågel- och naturvänner är klara för kvällen har ett tjugotal fågelfamiljer fått nya boplatser. Att bygga en fågelholk är enkelt och roligt, det intygar till och med nybörjarna.

Nyhetsbild

Fyrsällskap ger ut bok om Bottenvikens historia som sjöväg

Bilder av fynd från ett 300 år gammalt båthaveri i Larsmo finns i en kommande bok om Bottenvikens historia som sjöväg. Detta kunde Finlands fyrsällskap berätta under ett turnéstopp i Jakobstad på måndagen.

Nyhetsbild

20 000 euro för att göra stor mineralsamling mer känd

KARLEBY Naturhistoriska museet Kieppi i Karleby har fått 20 000 euro från K.H. Renlunds stiftelse för att bygga en stengård och förbättra tillgängligheten till museets mineralsamling.

Nyhetsbild

Sand från Sahara kan färga snön i Österbotten – Meteorologiska institutet vill ha prover

Nu gäller det att vara observant. Det skriver Meteorologiska institutet på Twitter och ber samtidigt allmänheten att samla in prover på sand som kan färga snön gul eller orange.

Nyhetsbild

Första vårflödestoppen väntas i Österbotten nästa vecka – isen ovanligt tjock

Trots den stora snömängden väntas inget större vårflöde än normalt i år, men allt beror på vädret. Den österbottniska kusten kan få sin första topp i början av nästa vecka.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Vårstämning på Märigrund

Mellan Norkgrundet och Märigrund där byns gamla fiskeläge ligger finns bara nattgammal blåis. Inget att ge ut sig på för en människa med självbevarelsedriften i behåll.

Nyhetsbild

Hare på skare – då lever äppelträd farligt – "Ringbarkad stam som en avklippt vattenslang"

Snörik vinter, skare och hare – det kan vara en dödlig kombination för ett oskyddat äppelträd. Men det kan finnas en möjlighet att få ett träd sargat av gnagskador att överleva, säger trädgårdsmästaren och pomologen Leif Blomqvist.

Nyhetsbild

Ukrainare får ta med sina hundar och katter på flykten – importregler luckras upp

Polen var först med beslutet. Sedan följde Estland och nu också Finland. Importreglerna luckras upp för de ukrainare som tar sitt husdjur med på flykten.

Nyhetsbild

Jakobstad har svårt att smälta Bennäs för miljöhälsovården

Jakobstad har inte ännu skrivit under avtalet för den nya regionala miljöhälsovårdsnämnden i Pedersöres regi. Jakobstads stadsstyrelseordförande Owe Sjölund (SFP) förklarar varför:

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Februarivintern på sitt bästa

Talgoxen sjunger på stugtomten när jag stövlar bort till vedlidret efter en korg ved. Det är den gammaldags trestaviga talgoxsången som ljuder från en av de stora björkarna på tomten.

Nyhetsbild

28 fällda vargar i Sverige, inga vargar fällda i Finland – "Vi räknar vargstammen i mars när den är som minst"

I Sverige har 28 vargar fällts i årets licensjakt. I Finland stoppades motsvarande jakt. Ministeriet som utlovade stamvårdande jakt avvaktar med nya beslut i väntan på att få veta hur många vargar vi har och hur många som krävs för en långsiktigt livskraftig stam.

Nyhetsbild

Minister Jari Leppä: Målet är fortfarande stamvårdande jakt på varg

Målet är att Finland liksom Sverige ska kunna ha en licensjakt på varg, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C). Han tror att nya uppgifter om vargbeståndet öppnar för stamvårdande jakt.

Nyhetsbild

Så här blir du småfåglarnas favorit – Sundomborna Niclas och Siri tipsar

Gråsiska, gulsparv och nötskrika kan bli stammisar på ditt fågelbord bara förutsättningarna finns. Vill du locka dem till dig finns det några saker att tänka på.

Nyhetsbild

"En riktig käftsmäll", säger Anders Norrback om stoppad vargjakt – nu vill han ändra lagen och rätten att överklaga

ÖSTERBOTTEN Ensaksrörelse har gjort okynnesöverklagan och nyttjat kryphål i lagen för att nå politiskt mål. Det menar Anders Norrback som vill åtgärda bristen.

Nyhetsbild

Syskonen Sofia och Benjamin utmanar andra – ska fånga hundra fåglar på bild

KARLEBY Fågelskådningen engagerar. Sofia och Benjamin Björk i Karleby är redan på god väg att nå målet att fånga hundra fåglar på bild i år.

Nyhetsbild

Varg avlivades i Kurikka – polisen gav ordern

På söndagen avlivades en kraftigt haltande varg i Kurikka. Det var storviltsassistansen som sköt den skadade vargen på order av polisen.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Så klarar våra vilda djur vinterdagar med köld och sol

Utetermometern visar minus tjugo grader. Men det är till all lycka vindstilla när jag stiger ut i kylan.