Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Björn fick motionärer att vända om i Karleby

KARLEBY Två motionärer och en hund träffade på en björn på en naturstig i Sandskata den här veckan.

Nyhetsbild

Så här fördelas licenserna för jakt av älg i Kust-Österbotten

Kust-Österbottens jaktvårdsföreningar har beviljats 2082 jaktlicenser för älg. Flest licenser gick till Närpes.

Nyhetsbild

Nu fredas siken under lektiden – fiskargillen i Österbotten vill försäkra hållbart fiske

Ett tjugotal delägarlag och fiskargillen i Österbotten fredar siken i havet under lektiden i månadsskiftet oktober-november.

Nyhetsbild

Nu kör älgjakten i gång – "Smyg inte undan oss jägare"

Till helgen inleds älgjakten i hela regionen. Allmänheten behöver ändå inte vara rädd att röra sig i skogen, men det är bra att ge sig till känna.

Nyhetsbild

Falska kantareller såldes på Facebook – hälsoinspektör: Var kritisk när du köper svamp

I en annons på Facebook sålde en lokal privatperson kantareller, men bilden visade att personen plockat fel svamp. Vilka regler gäller när man köper och säljer svamp? Vi tog reda på.

Nyhetsbild

Utkast till ny skarvrapport imponerar inte: "Rent konkret kommer inget att ändras"

1

Rapportutkastet från nationella skarvgruppen är ingen munter läsning för de som vill se snabba skarvåtgärder. Markus Norrback, ordförande för Österbottens fiskarförbund, anser att utkastet är luddigt.

Nyhetsbild

Finlands bästa finska spetshundar tävlar i fågeljakt i Vörå – målet: En hund som skäller länge

När Finlands nationalhund tävlar i jakt är öronbedövande hundskall precis vad man strävar efter. För att vinna ska hunden skälla oavbrutet i tio minuter – upprepade gånger.

Nyhetsbild

Snart är kräfthabitaten i Perho å färdigrestaurerade

KARLEBY Det omfattande projektet med att restaurera kräfthabitaten i Perho å påbörjades 2016 och fortsatte nu i september.

Nyhetsbild

EU vill förbjuda blyammunition av miljöskäl – inte säkert att alternativen är bättre

EU:s planer på att förbjuda blyhaltig ammunition i all jakt i närheten av vattendrag väcker blandade reaktioner i Finland.

Nyhetsbild

Skärgårdsbor vill ha snabba, lokala åtgärder mot vargen

VARGEN Besluten om åtgärder och tillstånd angående vargar bör fattas på lokal nivå. Föreningen för en levande skärgård har mycket att anmärka på utkastet till vargförvaltningsplan.

Nyhetsbild

Forskare: I naturen finns hälsan – "Att vila ryggen mot ett träd räcker"

KARLEBY Svaret på många av samhällets problem kanske finns närmare än vi trott. Människan mår bättre av att regelbundet vara i skogen, berättar forskaren Ann Dolling.

Nyhetsbild

Nu är lindarna borta – gågatan får nytt utseende

KARLEBY De sex rejäla lindar som prytt de salmiakformade planteringarna på gågatan i Karleby är nu nedhuggna. Gågatan får ett helt nytt utseende.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: I väntan på tranorna

NÄRPES Kvällen är varm och fuktig när jag kommer ner till Öskata fiskehamn i Nämpnäs. En svag sydvästlig vind råder. Ett splittrat molntäcke driver fram över havet där knippen av solstrålar målar ett levande mönster av skuggor och ljus.

Nyhetsbild

Seppo Lammi och Juhani Koivusaari: Så började operation Rädda havsörnen

Att rädda havsörnen i Finland lyckades tack vare många eldsjälar. Två av dem är Vasaborna Seppo Lammi och Juhani Koivusaari.

Nyhetsbild

Yle: Storkyro har anställt slaktare för att fånga in vildkatter

Vilda katter är en utmaning för Storkyro. Kommunen har gjort ett avtal med en slaktare som för dem till hittedjurklinik.

Nyhetsbild

Nu fylls skogen av guld – "Vilken skönhet!"

KARLEBY Svampsäsongen är igång och nu reser sig kantarell, karljohan, smörsopp och mycket annat ätligt guld ur marken. Häng med på en tur ut i skogen!

Nyhetsbild

FKK: Jakt med hund viktig för att minska älgkrockar och skydda fågelungar

Finska kennelklubben anser att vargstammen inte får bli så stor att det blir omöjligt att använda jakthundar i terrängen, eller att annars röra sig med hund i naturen.

Nyhetsbild

Hygienen är viktig då småfåglarna ska matas

De fåglar som övervintrar i Finland har på senare år ökat både i mängd och mångfald. Det i hög grad tack vare finländarnas förkärlek för att mata fåglar under vintern. Men det gäller att sköta hygienen vid fågelbrädet, annars kan det gå dåligt för fåglarna.

Nyhetsbild

Viltcentralens jaktchef Stefan Pellas kritiseras i utlåtande: "Han har underblåst vargkonflikten"

Naturskyddsföreningen Tapiola menar att jaktchef Stefan Pellas ökat vargrädslan via medier. Pellas anser själv att han har varit saklig.

Nyhetsbild

Landskapsförbundet kritiserar nya vargplanen – för långsamt, för ineffektivt

1

ÖSTERBOTTEN. Styrelsen för Österbottens förbund går till hårt angrepp mot ny förvaltningsplan: "Märkligt att den inte tar upp pälsnäringens problem."

Nyhetsbild

Matts Lång efter ny vargattack mot farmen: Viltcentralen måste börja ta det här på allvar

PÖRTOM När Matts Lång i Pörtom kom till farmen för att utfodra djuren vid halv åtta-tiden på fredagsmorgonen upptäckte han att farmen ännu en gång haft påhälsning av varg.

Nyhetsbild

MT: Farm i Pörtom drabbad av vargattack för tredje gången på tre månader

På Matts och Per-Ole Långs farm i Pörtom har rävar fått sätta livet till på grund av varg flera gånger i sommar. Natten till fredagen drabbades farmen av en tredje vargattack.

Nyhetsbild

Små mängder blågröna alger i Vörå och Malax

Den här veckan har NTN-centralen observerat blågröna alger i kustområden i Vörå och Malax. Det är ändå inte fråga om några stora mängder.

Nyhetsbild

På tisdag smäller det – då börjar sjöfågeljakten

Jakten på sjöfågel börjar nästa vecka. Begränsningar har införts för flera arter som minskat i antal.

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Spännande skarvmöte i Vasa i dag: "Vi kan inte längre låtsas att vi är överens"

VASA På onsdagen håller den nationella skarvgruppen möte på Fiskets hus i Vasa. Enligt Stefan Thölix, en av medlemmarna, kan mötet bli stormigt.

Nyhetsbild

Hundpatrull ska skrämma bort gäss – Havsparken kan vara gåsfri om två år

KARLEBY Vid Havsparken härskar gåsen. Nu ska enväldet förhoppningsvis få ett slut då vallhundar anlitats för att skrämma bort gässen.

Nyhetsbild

Mari-Ann i Oravais blev inte glad för överraskningen i fröpåsen – fick höga gula blommor istället för de låga rosa

Mari-Ann Lax i Oravais är inte ensam. Flera österbottningar har råkat ut för samma sak: fel frön i fröpåsen. Nu ska Mari-Ann riva bort de gula blommorna.

Nyhetsbild

Skarvarnas holme blev buffé för havsörnar – Mirva Wideskog har iakttagit örnarna från sommarstugan

4

KRISTINESTAD I sommar har havsörnar haft kalas på holmen där skarvkolonin i Sideby håller till. Som mest såg familjen Wideskog 17 örnar samtidigt.

Nyhetsbild

Sköldpaddan är inget långsamt husdjur – mer än 20 har rymt hemifrån i sommar

Det låter otroligt, men det är faktiskt sant: Det händer ofta att sköldpaddor rymmer hemifrån. De är inte alls så långsamma som man kan tro, säger Jaana Vahtola, rådgivare och utbildare på organisationen Etsijäkoiraliitto.

Nyhetsbild

Kattungarna fann flera nya hem– än finns fyra kvar

SUNDBY En artikel om okastrerade katter publicerades i söndagens upplaga av Österbottens Tidning. Artikeln riktade en del av strålkastarljuset mot de hemlösa kattungarna vid Tuhnula och det gav resultat.

Nyhetsbild

Ska du ut och leta nya smultronställen? Så här gör du på strandhugget

Vi kan vara glada för allemansrätten, och att vi får slå oss ner på nästan vilken strandkant som helst. Men allt är inte tillåtet.

Nyhetsbild

Djurskötare besviken på oansvariga djurägare – "Skaffar du en katt ska du också sköta om den"

Just nu har Saija Sillanpää 17 kattungar på gården Tuhnula. Kattungarna som Sillanpää får hämta upp är ofta halvvilda. Ingen vill ta ansvar för dem.

Nyhetsbild

Leif Karlström: "Förbjudet ta med hunden till badstrand"

Det är inte alls okej att ta med sig hunden till stranden - åtminstone inte om det handlar om en allmän badstrand, där lagen är mycket tydlig.

Nyhetsbild

Se video: Här är Österbottens största skarvkoloni

KORSHOLM Vi åkte ut till kolonin som inte nått ut i rubrikerna trots att den är störst i hela Österbotten med 1 710 bon och minst 5 000 fåglar.

Nyhetsbild

Vasaregionen har inte alls sluppit skarven – doldiskolonin är störst av alla

1

KORSHOLM Den omdebatterade fågelns bon är puts väck från Metgrund och Juckasgrynnan. Men skarvarna har inte alls slutat jaga där. Vi åkte ut till storkolonin.

Nyhetsbild

Jordgubbar mår fint i värmen – mager blåbärsskörd

PEDERSÖRE På jordgubbsfälten i Ytteresse är säsongen lång och utspridd. I traktens trädgårdar väntar även rikliga skördar av hallon och vinbär.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Kanadensare möter européer i österbottniska åar – vem segrar?

Jakobstadsregionen har länge varit bäverfritt bortsett från en engångsföreteelse 2016. Men läget kan förändras inom de kommande åren.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Strandhugg på Gåshällan

Det är förunderligt vilken sund och levande hunger havet föder, framför allt under blåsiga och kyliga dagar som kräver mera av kroppen än varma och vindsvaga sommardagar gör.

Nyhetsbild

Caprilli ridskola bryter normen – ordnar ett ridläger bara för killar

NYKARLEBY För andra året i rad ordnar ridskolan Caprilli ett ridläger vid NURK avsett för pojkar. Killarna rider, skor hästar och bygger terränghinder.

Nyhetsbild

Myranspelare öga mot öga med björn – "Allting gick snabbt"

KARLEBY IK Myrans fotbollsspelare Rebecca Rasmus joggingrunda blev en sprintträning. Ett tiotal meter framför henne befann sig plötsligt en björn.

Nyhetsbild

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.