Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Lukes nya siffror: Vargarna kan vara över 300 i Finland

ÖSTERBOTTEN Enligt en ny prognos från Naturresursinstitutet Luke har vargarna nu ökat med 50 procent sedan mars i år. Orsaken är lyckad valpning. Kraftig tillväxt också i Österbotten.

Nyhetsbild

Live: Vargsiffrorna presenteras

Se direktsändningen från Lukes pressinfo som börjar klockan 13.

Nyhetsbild

Centern i Österbotten kritiserar egna partiet: "Vargen inte längre utrotningshotad"

ÖSTERBOTTEN Peter Albäck går hårt ut mot Centerledningen som borde se till att skarven blir jaktbar och att vargens skyddsstatus sänks två steg. Men rödlistning är inte politik, påpekar forskare.

Nyhetsbild

Hamster hittades i simhallen – kan vara Pepe som rymde hemifrån förra veckan

VASA En liten rymling hittades vid simhallens entré i tisdags. Nu kan hamstern ha hittat hem. "Allt annat är precis som Pepe, men pälsen är ljusare" säger Nora Silanen vars sons hamster försvann flera dagar tidigare.

Nyhetsbild

Nya vargplanen: Skyddsvästar för jakthundar en del av ministeriets strategi

2

ÖSTERBOTTEN Den här tiden nästa år ska nya vargförvaltningsplanen stå klar. Stamvårdande jakt utreds. Liksom möjligheten att få stöd för hundvästar. Men okunskapen är stor om hundskydden.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Nu är det kanadagässens tid

Redan på långt håll hörs de kraftfulla lätena från kanadagässen, när de kommer flygande in i den långsträckta odlingsdalen i Kalax.

Nyhetsbild

Skärgårdsförening efter JK-kritik: "Man ville avsiktligt fördröja skarvåtgärder"

NTM-centralen såg till att de österbottniska besluten dröjde. På det sättet fick man se skarvstammen växa vidare. Det menar Lasse Skog på Intresseföreningen för en levande skärgård.

Nyhetsbild

Antalet gånger vargen gått in på folks gårdar i år: 1 700

När vargen kommer in på gårdsplanen och vargdebatten rasar kan känslorna gå varma. Frågan varför polisen och viltcentralen inte gör något lyfts gång efter annan. Här är svaret.

Nyhetsbild

Kotipesä jubilerar – har hjälpt både djur och människor i tio år

KARLEBY Hund- och katthärberget Kotipesä i Karleby har verkat i tio år och firar det med bland annat en fest i Gamla Tullpackhuset på fredag.

Nyhetsbild

NTM-centralen prickas om skarv: Svenskan ett skäl till att beslut dröjde för Österbotten

2

ÖSTERBOTTEN Det tog upp till sjutton månader att få beslut om åtgärder mot skarv i Österbotten. Inte okej, konstaterar Justitiekanslern.

Nyhetsbild

Viktigt att välja rätt plats om vilda djur utfodras på vintern

Genom att förse vilda djur – exempelvis små hjortdjur – med extra föda under vintern, minskar skadorna på skogen. Men det är viktigt att välja utfodringsplatsen rätt, för att minimera risken för trafikolyckor.

Nyhetsbild

Jourring för veterinärvården upplöses av landskapsreformen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen har en gemensam jourring för veterinärvården tillsammans med Kronoby och Karleby där det ingår fem veterinärer. Denna jourring har fungerat bra, men kommer att upplösas när landskapsreformen träder i kraft eftersom Karleby, som då hör till Mellersta Österbotten, kommer att sköta all sin jour med egna veterinärer.

Nyhetsbild

Kyrkräven i Nykarleby fångades in

NYKARLEBY Den farmräv som i går kväll strök runt kyrkan i Nykarleby fångades in med hjälp av lokala pälsfarmare.

Nyhetsbild

Räv stryker runt Nykarleby kyrka

2

NYKARLEBY I Nykarleby satt en halt räv på kyrktrappan under måndagseftermiddagen. Räven har rymt från en farm.

Nyhetsbild

Vargarna – nu får vi nya siffror på hur många de är

ÖSTERBOTTEN I dag presenterar Luke nya siffror för vargarna. Då får vi veta hur många de är efter fjolvinterns föryngring.

Nyhetsbild

Tre lodjur får skjutas i Kust-Österbotten i vinter

1

Jägarna ville fälla 897 lodjur under jaktsäsongen som börjar den 1 december och avslutas den 28 februari. Licens beviljades för 205 djur, vilket är avsevärt färre än de 404 som fick skjutas i vintras. Kust-Österbotten fick lika många licenser som i fjol: 3.

Nyhetsbild

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild

Luke om att vargmärkning skulle vara djurplågeri: "Tekniken är en utmaning"

ÖSTERBOTTEN Vargdebattören Kaj Granlund kritiserar vargmärkningen som djurplågeri. Vi låter Lukes Sirpa Thessler bemöta kritiken.

Nyhetsbild

Jaktvårdsföreningar: "Österbotten ska inte vara Lukes vargforskningsstation"

Bland jägarna i Österbotten är motståndet stort mot Lukes projekt att förse vargar med gps-halsband. Markägare har hotat jaktklubbar med indragen jakträtt om de går in för att förse vargar med gps-halsband.

Nyhetsbild

Upprepade vargattacker vid farm i Kovjoki – "klart man börjar sova dåligt om nätterna"

1

KOVJOKI Anders Granbäck stötte för andra gången på två veckor på en död räv då han på lördag morgon kom till sin rävfarm i Kovjoki. – Jag är mest orolig för att den kommer tillbaka i valpningstiden, säger Granbäck.

Nyhetsbild

Nu börjar älgjakten – skäl för bilister att lätta på gasen

Både skogsbrukare, motionärer och älgjägare ska kunna vistas i skogen samtidigt. Men det är bra att vara uppmärksam när man ser rödklädda jägare, säger jaktledaren Kenneth Björkfors i Kronoby.

Nyhetsbild

Varggrupp: Kolla var vargen vandrar innan hunden släpps lös i skogen

1

Den grupp som arbetar med att ta fram en plan för hur vargstammen ska skötas, tog på sitt första möte upp risken för att jakthundar ska falla offer för vargen. Skyddskläder är ett alternativ.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

Ny vargattack på Lövs rävfarm i Nykarleby

NYKARLEBY För andra gången på mindre än tre veckor drabbades familjen Lövs rävfarm i Forsby, Nykarleby av en vargattack natten till torsdagen.

Nyhetsbild

I år fälldes 6 800 vitsvanshjortar – dramatisk ökning från i fjol

Mängden hjortbyten som rapporterats fram till den 9 oktober är totalt 6 800 individer, vilket är 2 700 individer fler än under motsvarande tid i fjol. Flest hjortar har fällts i Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Allt fler ansöker om ersättning för skador orsakade av fridlysta djur

Närings-, trafik- och miljöcentralerna har i år betalat ut bidrag till ett belopp av sammanlagt 1,25 miljoner euro som ersättning för skador som förorsakades av fridlysta djur i fjol. Summan har mer än fördubblats jämfört med året innan.

Nyhetsbild

Brittsommaren kan ge både svamplycka och fästingbett

En varm höst påverkar inte naturen så mycket som man kunde tro. Men fästingarna trivs tills frosten tar över.

Nyhetsbild

Mattias Kanckos: "Varghysterin är helt onödig och leder ingenvart"

1

KRONOBY Vargfrågan har skapat en olöslig konflikt mellan stad och landsbygd och det är landsbygdsbefolkningen som kommer att förlora. Men den nuvarande varghysterin i Österbotten är helt onödig. Den leder ingenvart, säger biologen Mattias Kanckos.

Nyhetsbild

Rektor tänker barnskyddsanmäla viltcentralen – "Det här är inte en trygg uppväxtmiljö"

1

ORAVAIS Rektor Göran Backman vill pröva om barnskyddslagen är starkare än viltvårdslagen. Han planerar barnsskyddsanmäla Finlands viltcentral.

Regionförvaltningsverket: Det här faller inte alls under barnskyddslagen

2

Barnskyddslagen mer till för trygghet i hemmet – inte för vargar. Det är budskapet från Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Luke hoppas på varghjälp – intresset lamt för GPS-halsband i Österbotten

1

ÖSTERBOTTEN För 200 000 euro ska upp till sexton vargar förses med GPS-halsband i västra Finland. Men i Österbotten kan det bli svårt – bland talkokrafterna är intresset lamt.

Nyhetsbild

I dag träffar Luke jägarna: "Hoppas få GPS-halsband på vargarna i Österbotten"

ÖSTERBOTTEN Vargar i en eller flera flockar i Österbotten kan få GPS-halsband i vinter. Men Luke påpekar att det inte går om det lokala intresset sviker.

Nyhetsbild

Solfbor promenerade för en trygg och vargfri vardag

KORSHOLM Uppskattningsvis 150 personer som inte inte längre vill leva efter vargens taktpinne deltog i en protestpromenad i Solf i Korsholm under söndagen. Målet var att myndigheterna ska få upp ögonen för problemet och ta deras oro på allvar.

Nyhetsbild

Djurexperten svarar – därför är vi rädda för vargen

1

Mycket osannolikt att vargen går till attack mot barn, men kommunerna kan ordna skolskjutsar om föräldrarna känner sig lugnare. Det anser Henrik Ekman som producerat två filmer och skrivit en bok om vargen. Han ser flera orsaker till varför vi är rädda för vargen.

Nyhetsbild

Filosofen: Debatten om vargen är väldigt osaklig

1

Vargdebatten har tappat sin trovärdighet. Det anser filosofen Hannes Nykänen. Parterna använder enbart fakta som passar dem själva och tar inte till sig motpartens argument. Typiskt för ideologiska debatter.

Nyhetsbild

Solfbor har fått nog av vargsituationen - ordnar protestpromenad

KORSHOLM Måttet är rågat för byborna i Solf och hoppas att politiker och tjänstemän tar tag i vargsituationen. – Många känner sig väldigt begränsade på grund av vargen, säger Camilla Fant.

Nyhetsbild

Pellas om jaktprotesten i Malax: "Jag är rädd att den kan slå mot fel intressen"

1

Malaxjägarna vill med sin manöver pressa rikspolitikerna. Men i själva verket blir skogsägarna och bilisterna de första som drabbas.

Nyhetsbild

Pälsfarmare måste göra mätningar i Fäbodavattnet

JAKOBSTAD Helléns pälsfarm vid Vallanområdet i Fäboda har fått nytt miljötillstånd. Enligt de justerade bestämmelserna ska farmarna nu börja testa vattnet i Fäbodabäcken eller -viken.

Nyhetsbild

Ökad jakt på mårdhund och bisamråtta föreslås – "De hör inte hemma här"

Jord- och skogsbruksministeriet vill göra det enklare att jaga, fånga och avliva sådana djur som inte av tradition förekommer i Finlands fauna. Förslaget gäller tvättbjörn, sumpbäver, mårdhund och bisamråtta.

Nyhetsbild

Jägarna inför älgjakten: "Vi avbryter om vargen tar en hund"

1

MALAX Älgjakten rycker allt närmare, men det gör också vargen. Vargobservationerna i Malax har mer än fördubblats på ett år och jägarna är oroliga: "Vågar vi släppa ut våra jakthundar längre?" Därför har de fattat ett drastiskt beslut: Så fort som en hund dödas avbryts älgjakten.

Nyhetsbild

Vargar i Västra Finland får pejlhalsband våren 2019

Nästa vecka träffar Naturresursinstitutet Luke intressegrupper och medier för att informera om förberedelserna för märkning av varg i Västra Finland.

Nyhetsbild

Varg dödade får i Pjelax

1

NÄRPES Under natten till söndagen rev vargen fyra får i byn Pjelax i Närpes. Ett av fåren revs så illa att det dog på platsen. Rovdjurskontaktperson Harry Bäckvik bekräftar händelsen.

Vörå ger oroliga familjer två möjligheter vid risk för möte med varg

VÖRÅ Morgon- och eftermiddagsverksamhet eller förlängd skolskjuts är möjligheterna att undvika vargen – beroende på om barnet är berättigat till skolskjuts eller inte, säger Vörå kommuns bildningschef Helena Emaus.

Nyhetsbild

Varg stryker omkring vid skolområdet i Oravais – Rektorn: "Helt oacceptabelt"

3

ORAVAIS På torsdagskvällen strök en varg omkring runt skolbarackerna i Oravais centrum. Rektorn Göran Backman säger att han inte längre kan garantera barnens trygghet. Han riktar stark kritik mot polisen: "De vågar inte ta ett enkelt beslut."

Nyhetsbild

Varg rörde sig på Vikby industriområde – bara tjugo meter från ingången

VIKBY När Linus Renkonen kom till jobbet vid industriområdet i Vikby på torsdagsmorgonen såg han en varelse som han annars bara sett på zoo. En varg kom springande runt hörnet, bara tjugo meter från ingången.