Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Skarvarnas holme blev buffé för havsörnar – Mirva Wideskog har iakttagit örnarna från sommarstugan

4

KRISTINESTAD I sommar har havsörnar haft kalas på holmen där skarvkolonin i Sideby håller till. Som mest såg familjen Wideskog 17 örnar samtidigt.

Nyhetsbild

Sköldpaddan är inget långsamt husdjur – mer än 20 har rymt hemifrån i sommar

Det låter otroligt, men det är faktiskt sant: Det händer ofta att sköldpaddor rymmer hemifrån. De är inte alls så långsamma som man kan tro, säger Jaana Vahtola, rådgivare och utbildare på organisationen Etsijäkoiraliitto.

Nyhetsbild

Kattungarna fann flera nya hem– än finns fyra kvar

SUNDBY En artikel om okastrerade katter publicerades i söndagens upplaga av Österbottens Tidning. Artikeln riktade en del av strålkastarljuset mot de hemlösa kattungarna vid Tuhnula och det gav resultat.

Nyhetsbild

Ska du ut och leta nya smultronställen? Så här gör du på strandhugget

Vi kan vara glada för allemansrätten, och att vi får slå oss ner på nästan vilken strandkant som helst. Men allt är inte tillåtet.

Nyhetsbild

Djurskötare besviken på oansvariga djurägare – "Skaffar du en katt ska du också sköta om den"

Just nu har Saija Sillanpää 17 kattungar på gården Tuhnula. Kattungarna som Sillanpää får hämta upp är ofta halvvilda. Ingen vill ta ansvar för dem.

Nyhetsbild

Leif Karlström: "Förbjudet ta med hunden till badstrand"

Det är inte alls okej att ta med sig hunden till stranden - åtminstone inte om det handlar om en allmän badstrand, där lagen är mycket tydlig.

Nyhetsbild

Se video: Här är Österbottens största skarvkoloni

KORSHOLM Vi åkte ut till kolonin som inte nått ut i rubrikerna trots att den är störst i hela Österbotten med 1 710 bon och minst 5 000 fåglar.

Nyhetsbild

Vasaregionen har inte alls sluppit skarven – doldiskolonin är störst av alla

1

KORSHOLM Den omdebatterade fågelns bon är puts väck från Metgrund och Juckasgrynnan. Men skarvarna har inte alls slutat jaga där. Vi åkte ut till storkolonin.

Nyhetsbild

Jordgubbar mår fint i värmen – mager blåbärsskörd

PEDERSÖRE På jordgubbsfälten i Ytteresse är säsongen lång och utspridd. I traktens trädgårdar väntar även rikliga skördar av hallon och vinbär.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Kanadensare möter européer i österbottniska åar – vem segrar?

Jakobstadsregionen har länge varit bäverfritt bortsett från en engångsföreteelse 2016. Men läget kan förändras inom de kommande åren.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: Strandhugg på Gåshällan

Det är förunderligt vilken sund och levande hunger havet föder, framför allt under blåsiga och kyliga dagar som kräver mera av kroppen än varma och vindsvaga sommardagar gör.

Nyhetsbild

Caprilli ridskola bryter normen – ordnar ett ridläger bara för killar

NYKARLEBY För andra året i rad ordnar ridskolan Caprilli ett ridläger vid NURK avsett för pojkar. Killarna rider, skor hästar och bygger terränghinder.

Nyhetsbild

Myranspelare öga mot öga med björn – "Allting gick snabbt"

KARLEBY IK Myrans fotbollsspelare Rebecca Rasmus joggingrunda blev en sprintträning. Ett tiotal meter framför henne befann sig plötsligt en björn.

Nyhetsbild

Kust-Österbotten får fler jaktlicenser för älg och vitsvanshjort

Finlands viltcentral har beviljat över 1000 jaktlicenser för vitsvanshjort och över 2000 för älg.

Nyhetsbild

Rekordmängder larver angriper österbottniska tallar i sommar

1

De senaste två somrarna har en stor mängd tallträd blivit utsatta för ett skadedjur. Det rör sig om den röda tallstekeln.

Nyhetsbild

Monå får besöksgård – dörrarna öppnar i dag

NYKARLEBY Under flera månaders tid har Terhi Frilund arbetat hårt för att kunna förverkliga sina drömmar. Under lördagen öppnar Moon ranch för allmänheten.

Nyhetsbild

Roland hittade unik fågel i Vasa: “Som att en bilentusiast skulle sett en Ferrari”

VASA Plötsligt satt den där, den rödhuvade törnskatan. Roland Lillkåla gjorde tillsammans med sin familj ett historiskt fynd på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Se video: Plötsligt svärmade flera tusentals bin kring Solffamiljens gård – Biodlaren: "Det här händer hela tiden"

SOLF Det började med några bin som flög omkring familjen Hahns biltak. Men på torsdagen hade de blivit tiotusental. Orsaken var att drottningen i samhället flyttat.

Nyhetsbild

Tips: Ta hand om din katt när det blir varmt – även husdjur kan få värmeslag

Även katter och andra husdjur kan få värmeslag. Tack och lov visar djuret i sådana fall tecken på att något är fel. Här får du tips på hur du kan göra för att hjälpa Misse under värmeböljan.

Nyhetsbild

Smygfilmare tog sig in på pälsfarm i Korsholm – fastnade på bild

1

KORSHOLM En pälsfarm i Korsholm fick olovligt besök av maskerade personer som fotograferade anläggningen. En av dem fångades på film.

Nyhetsbild

Myggsäsongen har tagit fart – det finns olika knep för att bekämpa blodsugarna

VASA Myggforskare rekommenderar att man står stilla om man vill slippa mygg. I Zip Adventure Park går äventyret förlorat om man följer rådet. Här har man tagit till andra knep för att bekämpa blodsugarna.

Nyhetsbild

Pälsfarmare anhåller om skyddsjakt på varg efter attack i Pörtom

Uppdaterad. Under kort tid har en pälsdjursfarm i Pörtom vid fem olika tillfällen haft påhälsning av varg. På farmen har man förlorat ett 80-tal rävvalpar. Nu ska pälsfarmaren anhålla om skyddsjakt på varg.

Nyhetsbild

Lupinerna tar överhand – odling och spridning förbjuden i Finland

2

Invasiva arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. Från och med 1 juni är det förbjudet att odla eller sprida lupiner i Finland.

Nyhetsbild

Pälsfarmerna föremål för intensivare granskning – får inte bra betyg

Var tredje myndighetsinspekterad pälsfarm uppvisade djurskyddsförsummelser förra året. Branschen upplever att inspektionerna inte berättar hela sanningen.

Nyhetsbild

Vår värsta måstid är nu – så skyddar du dig mot attacker

Det är svårt att göra något åt aggressiva, fridlysta skärgårdsfåglar som häckar. Biologen Hans Hästbacka ger tips på hur man skyddar sig mot ilskna fåglar. Gör du fel kan det bli dyrt.

Nyhetsbild

Jasmine har fågelfobi – attackerades av ilskna fåglar

Att bli attackerad av fåglar är aldrig roligt, men för Jasmine Malm i Malax är det extra obehagligt. Hon lider av ornitofobi.

Nyhetsbild

Lugnt på algfronten ännu i sommar – några gröna korn i Larsmosjön

Än så länge är det inga problem med blågröna alger i regionen. Under vecka 24 var det bara i Larsmosjön som tecken på blågröna alger kunde observeras.

Nyhetsbild

Flodpärlmusslan firas i Esse – för fyrtio år sedan skrevs historia

PEDERSÖRE Om det inte vore för några eldsjälar i Esse med omnejd skulle Hjulforsen knappast se ut som den gör i dag. De räddade flodpärlmusslan från exploatering, och musslan räddade i sin tur forsen.

Nyhetsbild

Myggorna har vaknat till liv – svårt att utröna hur resten av sommaren blir

Fukt och värme gynnar myggornas spridning. Om man hoppas på en sommar fri från små flygfän kan torka vara räddningen.

Nyhetsbild

Fördrivningen av skarv har lyckats vid Metgrund – inga bon finns kvar

1

VASA NTM-centralen gav Vasa stad undantagstillstånd för att fördriva skarvarna i kolonin på Metgrund våren 2017. Det projektet kan nu betraktas som lyckat.

Nyhetsbild

Stefan Thölix om "eländigt" läge i nya skarvarbetsgruppen: "Det blir nog ingen rapport"

3

ÖSTERBOTTEN Det finns ingen samsyn i skarvproblemets omfattning. Det säger Stefan Thölix som fruktar att det snart "skär sig totalt " i gruppen.

Nyhetsbild

Mannen bakom trutkameran i Kvarken: De är som vi människor, de är piggast på morgonen

Vill du ut i skärgården? Inget problem. På onsdagen lanserades en trutkamera som sänder live från ett skär i Kvarkens skärgård.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

4

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

Nyhetsbild

Så här skyddar du hunden i sommarvärmen

Speciellt utsatta är valpar, gamla eller sjuka hundar och hundar med tjock päls eller trubbig nos.

Nyhetsbild

VIDEO: Markku Harju sköter om två älgkalvar – uppmanar andra att inte själva ta hand om skadade vilddjur

KORSHOLM Älgkalvar klarar inte av att äta själva ännu. Men för att ge hjälp måste man veta vad man gör, säger Markku Harju på Nordic Wildlife Care. Han har två älgkalvar nu, och är rädd att den ena inte klarar sig.

Nyhetsbild

Ett steg närmare stamvårdande vargjakt – "Ser positivt ut", säger Stefan Pellas

1

Ett utlåtande från EU pekar på att Finland inte gjorde fel när man tillät mer omfattande vargjakt för några år sedan. Men sista ordet är långtifrån sagt.

Nyhetsbild

Karpsläpp i Skolparken – dagisbarn på plats

JAKOBSTAD På måndagsmorgonen var det dags för stadens karpar att flytta ut till Skolträdgården. Flera tog chansen att bevittna karpsläppet.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Säl räddades i Skutnäs, togs till Högholmen

JAKOBSTAD I onsdags hittades en kut vid vattenbrynet i Skutnäs. Teija Löfholm på Jakobstadsnejdens Djurvänner blev kontaktad och inledde räddningsoperationen som tog sälen till Helsingfors.

Nyhetsbild

Djurvännerna äntligen i egen lokal

JAKOBSTAD Det finns många som älskar djur, men också alltför många som inte gör det. Därför behövs det upplysning om hur man sköter ett husdjur.

Nyhetsbild

Bock jobbar för bihälsan i EU-grupp – har fått tillstånd för insektmat

PEDERSÖRE Genom försök och misstag driver Marc Bock nu en biodling helt utan bekämpningsmedel. Nu får han chansen att dela sin kunskap i resten av EU.

Nyhetsbild

Nykarlebybor odlar tillsammans – både grönsaker och gemenskap

NYKARLEBY Nästa vecka drar Sandra Neuman och Ida Holmström i gång kursen Tillsammansodling, en avslappnad kurs för de som både vill så och skörda samman.

Nyhetsbild

En tidig vårmorgon på skären fylls av fågelsång

När morgonsolen färgar synranden ovanför fastlandet i rött, sitter jag med en kopp hett te på stugtrappan och lyssnar till alla fågelröster i den kyliga och färglösa vårmorgonen, skriver Hans Hästbacka.