Lokalt

Djur & natur

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Nu bekämpas vresrosen igen – även i år använder Forststyrelsen glyfosat

I fjol blev det rabalder. Men också i år bekämpar Forststyrelsen vresros i skärgården med glyfosat. På vissa ställen är allt annat ogörligt, säger planeraren.

Nyhetsbild

Igelkottarna gör comeback – "Om man inte orkar klippa gräset kan man säga att det är för igelkottarnas skull"

Man har länge pratat om att igelkottarna är på tillbakagående. I sommar har de bevisat motsatsen, åtminstone i vår nejd.

Nyhetsbild

Nu är det kruttorrt i terrängen – "Du ska absolut inte elda", säger brandmästaren

Just nu föreligger stor fara för markbränder i Österbotten. Det finns bara ett sätt att motarbeta det, säger Ville Isomöttönen: – Tänd inga eldar.

Nyhetsbild

Forskning: Antibiotikaresistenta bakterier i rå hundmat

Forskare varnar för en "internationell hälsofara" efter att ha hittat antibiotikaresistenta bakterier i olika sorters rå hundmat. På Mush i Pedersöre säger man att det är tryggt att använda råmat åt hund och katt.

Nyhetsbild

Får betar vid Harrbåda över sommaren – "Viktigt att ta hand om området"

Fåren betar vid Harrbåda från mitten av juni till slutet av september. Det är Ranta– Niemeläs gård från Lochteå som äger fåren.

Nyhetsbild

Hans Hästbacka: "Sommaren blommar"

Följ med Hans Hästbacka medan han botaniserar sig fram längs ängar och landsvägsdiken. Sommarfärden börjar vid ett hav av prästkragar som breder ut sig intill vägen.

Nyhetsbild

Tankar i skymningen – solnedgången är det bästa med ön, och soluppgången: "Vi kan åka till Sverige på en kaffe"

De flesta besökare kommer till ön Tankar med båt över dagen, men då missar de kanske det allra bästa: att se solen går ner i havet och sedan upp igen. 

Nyhetsbild

Tråkig upptäckt för familj i Larsmo – vassa ölkorkar där barnfötter springer

LARSMO Fastän de allra flesta vill ha det rent ute i skärgården, fortsätter skräp att samlas på våra stränder.  Att inte ta ansvar för sitt skräp kan få allvarliga konsekvenser - för både barnfötter och naturen.

Nyhetsbild

Pedersöre i topp bland tysta kommuner – Purmo motvind: "Vilken annan industri skulle få göra något sådant?"

PEDERSÖRE I ett nytt invånarinitiativ går Purmo motvind i bräschen för att bevara Pedersöres mörka och tysta områden. Samtidigt har kommunen gjort en utredning på just det här.

Nyhetsbild

Hunden och den finländska sommaren – här är farorna som hotar din bästa vän

På sommarstugan, i naturen och på sommartallriken finns många faror för människans bästa vän. Förutom de faror vi delar, lurar även andra farliga ting för hunden. Så tänk även på hunden när du packar för en utflykt till sommarstugan eller picknick.

Nyhetsbild

Replotälgen sköts på polisens order – Harju kritisk: "Den utgjorde ingen fara"

KORSHOLM I flera veckor strosade den närgångna älgen runt på Replot. Nu har den avlivats.

Nyhetsbild

"Vargen har kommit till Finland för att stanna" – förslaget om stamvårdande vargjakt får mothugg

Om det blir ett lov att fälla en varg på fem år får vi vara glada säger Viltrådets ordförande Mikael Nyholm. Medan Natur och Miljös Camilla Sederholm undrar varför jakten alls behövs.

Nyhetsbild

Lupiner ett hot i Jakobstad – staden vill ha hjälp att kartlägga bestånden

Blomsterlupiner är en invasiv art som sprider sig snabbt längs vägrenar, på ängar och i privata trädgårdar. Staden Jakobstad vill nu ha din hjälp med att kartlägga blomsterlupinens förekomst i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Skarvklagan till JK igen – "Något måste börja hända om myndigheten får en knäpp på näsan en gång till"

ÖSTERBOTTEN Löftet är åtgärder mot skarven på tre månader – i stället kan det ta år. Fiskarförbundets Norrback har ilsknat till: "Positionerna är låsta."

Nyhetsbild

Titta upp mot himlen – partiell solförmörkelse syns också i Vasa

VIDEO. Håll ögonen på himlen i dag mitt på dagen – men kom ihåg skyddsutrustningen. Då får du chansen att se en partiell solförmörkelse. Vi har talat med Hans Linden om fenomenet.

Nyhetsbild

Nu ska ännu fler minkar coronatestas – fem döda djur med två veckors mellanrum

Livsmedelsverket ökar övervakningen av coronavirus hos mink och finnsjubb. Pälsfarmerna ska skicka in fler prover än tidigare.

Nyhetsbild

Vargparet i Jeppo är borta på Lukes nya karta – men stammen växer och nya revir kan dyka upp i Österbotten

ÖSTERBOTTEN I senaste räkningen har Österbotten bara ett eget vargrevir, det i Laihela. Men vargarna blir fler och kan söka sig hit igen, säger Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Tolv kor spårlöst försvunna i Pedersöre – "Var försiktig längs vägarna"

PEDERSÖRE Tolv kor har försvunnit spårlöst från sin beteshage vid Sexsjöområdet under lördagen. Ann-Sofie Granberg-Söderblom ber folk att höra av sig ifall man ser skymten av dem.

Nyhetsbild

Calle, Tommy och Martin vandrar längs österbottnisk pilgrimsled – ska bli en del av världens nordligaste pilgrimsled

VASA Om allt går som tänkt kan det om några år finnas en österbottnisk pilgrimsled. Redan nu går det att gå från Veikars till Vasa.

Nyhetsbild

Oanmälda granskningar inleds snart – hur har korna det på grönbetet?

Miljöhälsovården meddelar att de från och med vecka 24 börjar göra oanmälda besök till gårdar som är förpliktade att ha rastning och betesgång.

Nyhetsbild

Utforska Kvarkens skärgård med kanot – här hittar du besöksmålen i Vasaregionen

Vågorna kluckar mot skrovet och kanoten glider fram i det blåglittrande vattnet. Låter det lockande? Spana in lämpliga strandhugg i Vasaregionen.

Nyhetsbild

Paddla i Sydösterbotten – här hittar du fina besöksmål och rastplatser

Ta en utflykt till Nordens näst högsta fyr Yttergrund i Sideby eller pausa på holmen Skiten i Malax skärgård. Alternativen är många mellan Malax och Kristinestad.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby – här är skärgårdens paddlingspärlor

Många trivs bland österbottniska kobbar och skär när sommaren är här. Vi serverar dig ett urval av paddlingsrutter mellan Karleby och Nykarleby.

Nyhetsbild

Man gick till angrepp mot häst och minderårig flicka i Vasa

VASA Flickan ledde hästen längs vägen när en man plötsligt gick till angrepp. Polisen utreder ärendet som bland annat lindrig misshandel.

Nyhetsbild

Närgången älg strövar omkring i Replot – älgen är inte Markku Harjus: "Håll avstånd"

REPLOT/NORRA VALLGRUND En älg som inte är rädd för vare sig hundar eller bilar, och som kommer nära husen rör sig i Replot. Många trodde att älgen hade rymt från Nordic Wildlife Care.

Nyhetsbild

Ny Purmoförening jobbar i motvind – "Politikerna måste vakna"

PEDERSÖRE Purmo motvind är en nybildad förening som börjat värva medlemmar. Enligt ÖT:s kandidattest är motståndet mot vindkraftsplanerna i Purmo ganska stort bland både väljare och politiker.

Nyhetsbild

De bjuder på virtuell skolresa bland djur och tomater – "Vi ville ordna en lite annorlunda grej"

Den sista skolveckan i månadsskiftet maj–juni finns det möjlighet att delta i tre virtuella skolresor. Det blir besök bland får, kor och tomater.

Nyhetsbild

Hög risk att ängsliga hundar beter sig aggressivt – så får du en stabil hund, säger experten

Ny forskning visar att nästan var sjätte hund beter sig aggressivt. Störst är risken om hunden är rädd, men också andra faktorer kan ligga bakom. Hundtränaren Sevil Ilter berättar hur du får en balanserad och harmonisk hund.

Nyhetsbild

Rädda hundar bits oftare än trygga – Collie och labrador är ytterligheterna

En ung hund med stabilt psyke som har en erfaren ägare och många hundkompisar kommer knappast att bita någon. Det visar färsk forskning vid Helsingfors universitet.

Nyhetsbild

Nakna men höljda i spetsar och rysch, och med tänder på tungan

Snäckorna i trädgården har marina släktingar som är makalöst snygga och kan återanvända delar av sin mat på överraskande sätt. Under havsytan bubblar dessvärre atmosfäriska störningar.

Nyhetsbild

Robert Back vill veta vem han delar planet med – "Jag kan inte låta bli att vara fascinerad"

NYKARLEBY Bakom träd, buskar och allsköns grönska gömmer sig ett pittoreskt gammalt trähus i centrala Nykarleby. Där bor Robert Back.

Nyhetsbild

Örnexpert från Vasa spår fortsatt skarvslakt i Österbotten: "Möjligt att kolonierna försvinner helt"

ÖSTERBOTTEN Förra sommarens skarvslakt involverade 200 havsörnar. "De har lärt sig nu. Vi kommer att se ett radikalt minskat skarvbestånd", säger Tapio Osala.

Nyhetsbild

Odlingsintresset rotade sig redan i barndomen: "Man behöver inte ställa så höga krav på sin odling"

Låt barnens nyfikna sinne och fingrar vara med i trädgårdslandet. Kati Källman på Korsholms 4H ger enkla förslag på odling.

Nyhetsbild

Havsörnar tog kål på skarvungar på österbottniskt skär – se unika bilder

ÖSTERBOTTEN Ett par hundra skarvungar åts upp i fjol på ett österbottniskt skarvskär. Unika bilder visar hur försvarslösa skarvungar omringas av örnar.

Nyhetsbild

Lepplaxbor värnar om Larsmosjön – muddring av Storfjärden planeras

PEDERSÖRE Projektet med att restaurera Storfjärden i Larsmosjön har pågått i över ett år. Nu inleds nästa skede.

Nyhetsbild

Suspekta vargar var hybrider – ny metod gör det lättare att hitta hundgener

Nuvarande metoder att identifiera korsningar av varg och hund via dna har brister. Nu ska Luke ta en ny metod i bruk. Snart analyseras Perho-vargarna.

Nyhetsbild

Aggressiv tjäder har ofredat Pirilöborna – "Knäppgöken kallade jag den"

JAKOBSTAD Kristina Granroth har behövt akta sig då hon rört sig på sin egen gård. En arg tjäder har bosatt sig där, och den har attackerat både hunden och grannen.

Nyhetsbild

Räddningsverket varnar: stor risk för markbränder

Under våren har snön smält snabbt och marken torkar upp alltmer. Risken för markbrand är hög meddelar både Jakobstadsområdets och Mellersta Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Video: Varg i närbild utanför Sebastians sovrumsfönster i Östensö

PEDERSÖRE Sebastian Lövdahl hann bara dra upp gardinen på söndagsmorgonen i sovrummet när han plötsligt ser vargen komma springandes mot familjens hus i Östensö.

Nyhetsbild

Plantera och odla för insekterna

Vårsolen gassar från en klarblå himmel. I lä för den svala vinden är det varmt och skönt. På gården sjunger talgoxe och blåmes medan enstaka lärkor flyger över på väg norrut. I trädgården ligger ännu snö kvar och insektlivet har inte vaknat.

Nyhetsbild

Video: Här rör sig vargen i Nykarleby

NYKARLEBY Ninni Nyman var ute och krattade när hon fick syn på vad hon trodde var en trana. Det visade sig vara en varg, och hon filmade den från trappan.

Nyhetsbild

Nykarlebyvargen har troligen sökt sig vidare – "Så mycket uppståndelse i går"

NYKARLEBY Vargen i Nykarleby tvingades troligen upp från isen och in mot bebyggelsen. Johan Kniivilä har inte hört att den skulle ha observerats igen.

Nyhetsbild

Varg rörde sig i Nykarleby centrum – "Stod femton meter från barnen i sandlådan"

NYKARLEBY Under tisdagskvällen sågs en varg röra sig över gårdstomterna i Nykarleby centrum. Jägaren Jimmy Blomqvist berättar att den stod skrämmande nära barn ute på en gård innan den sprang mot skogen.

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande