Lokalt

Hälsa & välmående

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Idrottsparkens behov: Toaletter och ett flackare spår

LARSMO Idrottsparken i Larsmo behöver toaletter. Därtill finns en önskan om ett flackare skidspår.

Nyhetsbild

Dan Vikman om utmattningen: "Jag klarade inte av att gå 250 meter"

JAKOBSTAD För att klara av att jobba heltid igen har Dan Vikman stärkt hälsan och gått ned 40 kilogram. Men ännu större förändringar har skett inombords.

Nyhetsbild

Hon forskar i hur mycket finländare sitter stilla – nu och i framtiden

Politiskt beslutsfattande har minskat på rökningen. Kanske kan man öka den fysiska aktiviteten på liknande sätt, funderar forskaren Heini Wennman.

Nyhetsbild

Lärare i Donnerska är årets cykelpendlare

KARLEBY Ingrid Brandt-Hakala är årets cykelpendlare i Karleby. Hon har varje arbetsdag i 21 år cyklat från hemmet i Rimmi till Donnerska skolan.

Nyhetsbild

Ny forskning: Tecken på insjuknande i psykos kan skilja sig mellan ungdomar och vuxna

Unga kan få lindriga psykotiska symtom innan en psykos. Medelålderspersoner delar inte samma symtom, visar en forskning gjord vid Helsingfors universitet.

Nyhetsbild

Cykla mot klimatförändringen och bidra till biståndsarbete

En insamling kallad Kedjereaktion drar igång i maj. Varje kilometer på cykel istället för bil används för att hjälpa dem som drabbas av klimatförändringen.

Nyhetsbild

Tough love i omklädningsrummen – "Vi sår ett frö här och efter det tar vi över Svenskfinland"

PEDERSÖRE Genom projektet Tough love ska barn och unga sporras till att prata om sådant som är svårt. Projektet inleds i omklädningsrummen redan i höst.

Nyhetsbild

Simmare vädjar till nämnden: Rör inte morgonsimningen

JAKOBSTAD Klockan är 05.50 och de första besökarna väntar redan på att få sitt entrékort. Morgonsimningen är populär i Jakobstads simhall. Bassängen fylls snabbt av vattenlöpare och simmare.

Nyhetsbild

Febe och Hjördis njuter i finvädret – Folkhälsan har utbildat elva cykelpiloter

KARLEBY Det ser skönt ut när Elina Thylin cyklar iväg med Febe Lytts och Hjördis Backlund. De får åka två varv och båda ser fram emot fler turer.

Nyhetsbild

Terjärv vårdcenter stängs enligt sparförslag – hemsjukhuset utvecklas

1

KRONOBY En stängning av Terjärv vårdcenter finns med på de åtgärdslista som Soites styrelse diskuterar. Bäddplatser ska ordnas på andra enheter inom området.

Nyhetsbild

Ibland hotar mörkret att sluka Aria – då söker hon desperat en väg ut

VASA Aria är en helt vanlig 17-årig Vasatjej. Förutom att hon har något inom sig som inte lämnar henne i fred. Som gör att hon ibland skadar sig själv. Och det är svårt att få rätt hjälp.

Nyhetsbild

Ensam är sällan stark – våra gener behöver gemenskap, säger professor Peter Strang

HÄLSA Att känna sig ensam kan kännas tråkigt, men det kan faktiskt också vara rent av hälsovådligt. Därför är all form av gemenskap viktig, speciellt på äldre dar.

Nyhetsbild

5.000 vaccinenkäter delas ut i Jakobstadsregionen

1

Tusentals slumpmässigt utvalda personer i Jakobstadsregionen får i veckan brev från Åbo Akademi. Attityder kring vaccin ska studeras.

Nyhetsbild

Villa Rosenlunden – med välmående i fokus

JAKOBSTAD Maria Anderssons dröm om ett center för hälsa och välmående är nu förverkligat. Ett år efter starten finns 15 företag i Villa Rosenlunden.

Nyhetsbild

Arbetsgruppens förslag: Riv Oxhamns skola

JAKOBSTAD I Oxhamns skola mår elever och lärare bättre efter att Annexet och Oxhamnsbyggnaden stängde. Arbetsgruppen vill se ett nybygge.

Nyhetsbild

Folkhälsans terapeuter rör sig med bil i Karleby – "Vi ser fram emot våra nya lokaler"

Folkhälsan erbjuder både talterapi och ergoterapi i Karleby. Tills vidare främst som hembesök i väntan på nya lokaler.

Nyhetsbild

Ungdomars illamående intresserade kvinnor – skärmtiden är ett problem

PEDERSÖRE. Andelen ungdomarna som mår dåligt är i storleksordningen dubbelt så hög nu jämfört med för 20 år sedan. Psykoterapeuten Maria Sundgren-Lillqvist har en klar uppfattning om vad det beror på.

Nyhetsbild

Enad front bland riksdagskandidater: Skolorna måste få fler psykologer och kuratorer

Österbotten har fått fler skolpsykologer de senaste åren. Statens anslag för dem har inte ökat, men nu tycker riksdagskandidaterna att det är dags.

Nyhetsbild

Att träna balansen förebygger fall – seniorer i Jakobstad fick värdefulla tips

JAKOBSTAD Hur gör man om man fallit och blir liggande på golvet? Och varför är det så viktigt att träna musklerna när man blir äldre?

Nyhetsbild

Svårdiagnosticerad sjukdom – Sakari Telimaa: Titthålsoperation inte första alternativ

Symtomen på endometrios är varierande och det finns ingen enkel undersökning. Därför kan det ofta ta flera år att få en diagnos.

Nyhetsbild

Starka värkmediciner och hormoner är vardag för Jenna, 25 – "Jag togs inte på allvar"

Jenna Jylhä har haft endometrios i sju år. När det var som värst låg hon hemma i smärtor flera dagar. Hormoner hjälper henne leva normalt.

Nyhetsbild

Flera österbottniska kommuner får pengar för idrottsprojekt

Staten delar ut totalt 866 300 euro i stöd till integrering av invandrare genom idrott. Flera österbottniska kommuner finns med bland dem som får pengar.

Nyhetsbild

Träna i bassängen när det passar dig

JAKOBSTAD Vattengymnastik är en populär träningsform. Men alla har inte möjlighet att delta i ledda pass. Därför testas nu en virtuell ledare på simhallen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Mottagningar blir välfärdsstationer – Esse välfärdsstation öppnar i april

PEDERSÖRE Esse välfärdsstation och Bennäs välfärdsstation, det är de nya namnen på vårdmottagningarna i Pedersöre.

Nyhetsbild

Träning minskar risk för depression

Träning är effektivt mot depression, slås fast i en studie med över 600 000 deltagare, skriver SvD. Till skillnad från tidigare studier kan den här slå fast ett tydligt orsakssamband.

Nyhetsbild

Fysioterapeutens tips – så skottar du snö korrekt och undviker sjuk rygg

Snöskottning och sjuk rygg – känner du igen dig? Fysioterapeut Ida Berg tipsar hur du ska skotta snö på ett så ergonomiskt sätt som möjligt.

Nyhetsbild

De är passionerade individer som vill hjälpa till

Project Liv utbildade sina allra första volontärer på lördagen. Sju modiga personer i olika åldrar hade anmält sig frivilliga för att sprida glädje till långtidssjuka barn.

Nyhetsbild

Ska Jakobstadsregionens äldreomsorg styras från Vasa?

Trots att det framför allt i Nykarleby har funnits missnöje med det gemensamma social- och hälsovårdsverket för Jakobstadsregionen vill man nu ta ytterligare ett steg och integrera vården på landskapsnivå.

Nyhetsbild

Bildspel från vernissagen

JAKOBSTAD Onsdagens vernissage på Hötorgscentret i Jakobstad blev en festlig tillställning. Se bilder från kvällen.

Nyhetsbild

Minnessjuka målade sina ansikten – tavlorna ställs nu ut

JAKOBSTAD Under en timme i november fick minnessjuka i Hötorgscentret måla självporträtt inom projektet "Sol i minnet". Resultatet avtäcktes på en vernissage i onsdags.

Nyhetsbild

Psykologen förklarar: Därför blir vi så arga när vi kör bil

1

Vad får en annars lugn och sansad person att kasta sig på tutan och slänga upp långfingret i trafiken? Vi frågar en psykolog.

Nyhetsbild

Köerna till tandvården varierar mellan regionens kommuner – längst kö i Karleby

Läget inom den offentliga munvården är just nu gott i Jakobstadsregionen. I Karleby är kön något längre och köptjänster behövs för att vårdgarantin ska uppfyllas.

Nyhetsbild

Rektorn fick nog av elevers språkbruk och respektlöshet

4

VASA Fredrik Sundell, rektor för Gerby skola, fick nog av elevernas svordomar och könsord. Respektlösheten fick honom att ilskna till och skriva brev till föräldrarna.

Nyhetsbild

Ingen rusning till vård i Seinäjoki – "Många kan lite tjänstemannasvenska"

Endast 20 patienter med svenska som modersmål besökte jouren vid centralsjukhuset i Seinäjoki i fjol. Sammanlagt registrerades 187 svenskspråkiga patienter. Hur är det då med personalens kunskaper i svenska?

Nyhetsbild

Äldres hälsa ska förbättras – nu efterlyser Jakobstad projektidéer

JAKOBSTAD Hälsomotion är ledordet för Äldreinstitutets projekt "Kraft i åren". Jakobstad är en av de kommuner som i tre år ska jobba med att stärka äldres hälsa och funktionsförmåga.

Nyhetsbild

Hårsalong i ny skepnad – "Det känns bra att kunna dela på ansvaret"

JAKOBSTAD På savannen i södra Afrika växer det  mytomspunna marulaträdet. Oljan används också i hårvårdsprodukter och har fått ge namn åt en nyrenoverad hårsalong.

Nyhetsbild

Norovirus-epidemi hotar regionen – flera daghem tömda i Jakobstad

JAKOBSTAD I två daghem i Jakobstad är så många av barnen och personalen sjuka i maginfluensa att föräldrarna rekommenderas hålla även friska barn hemma.

Nyhetsbild

Stödgrupp för skilsmässobarn fortsätter – en ögonöppnare även för föräldrarna

JAKOBSTAD En skilsmässa mellan föräldrar kan innebära en stor förändring i ett barns vardagliga liv. För att stötta barn i den här situationen finns stödgruppen ”Barnet vill prata”. I mars startar en ny omgång träffar.

Nyhetsbild

Forskare utvecklade mobilspel för att lära elever empati

Snart finns en till metod för att fylla på smörgåsbordet av metoder för att förebygga mobbning. Låt obehagliga tankar vara tankar och inte bli till handling.

Nyhetsbild

Mobbningsprogram är bra – men är empatifostran bättre?

VASA Det var allvarsamma miner i publiken när ungdomar läste upp verkliga mobbningsberättelser. Men kanske tog arbetet mot mobbning sedan ett litet steg framåt.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Skådespelaren Jenny Malmberg vill prata öppet om mobbning

Det är viktigt att älta mobbningen. Det säger Jenny Malmberg, som uppmanar alla att tala ut och bearbeta sina erfarenheter.

Nyhetsbild

Läkare oense om järndepåernas betydelse

Är det här med dåligt mående på grund av låga järndepåer fake news? Ja och nej, säger läkare.

Nyhetsbild

Barnombudsmannen: Självmord bland barn på den högsta nivån under 2000-talet

INRIKES Barnombudsmannen Tuomas Kurttila önskar att regeringen och myndigheterna lägger märkte till hur självmord bland unga under 18 år har blivit vanligare i Finland.