Lokalt

Hälsa & välmående

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

De är passionerade individer som vill hjälpa till

Project Liv utbildade sina allra första volontärer på lördagen. Sju modiga personer i olika åldrar hade anmält sig frivilliga för att sprida glädje till långtidssjuka barn.

Nyhetsbild

Ska Jakobstadsregionens äldreomsorg styras från Vasa?

Trots att det framför allt i Nykarleby har funnits missnöje med det gemensamma social- och hälsovårdsverket för Jakobstadsregionen vill man nu ta ytterligare ett steg och integrera vården på landskapsnivå.

Nyhetsbild

Bildspel från vernissagen

JAKOBSTAD Onsdagens vernissage på Hötorgscentret i Jakobstad blev en festlig tillställning. Se bilder från kvällen.

Nyhetsbild

Minnessjuka målade sina ansikten – tavlorna ställs nu ut

JAKOBSTAD Under en timme i november fick minnessjuka i Hötorgscentret måla självporträtt inom projektet "Sol i minnet". Resultatet avtäcktes på en vernissage i onsdags.

Nyhetsbild

Psykologen förklarar: Därför blir vi så arga när vi kör bil

1

Vad får en annars lugn och sansad person att kasta sig på tutan och slänga upp långfingret i trafiken? Vi frågar en psykolog.

Nyhetsbild

Köerna till tandvården varierar mellan regionens kommuner – längst kö i Karleby

Läget inom den offentliga munvården är just nu gott i Jakobstadsregionen. I Karleby är kön något längre och köptjänster behövs för att vårdgarantin ska uppfyllas.

Nyhetsbild

Rektorn fick nog av elevers språkbruk och respektlöshet

4

VASA Fredrik Sundell, rektor för Gerby skola, fick nog av elevernas svordomar och könsord. Respektlösheten fick honom att ilskna till och skriva brev till föräldrarna.

Nyhetsbild

Ingen rusning till vård i Seinäjoki – "Många kan lite tjänstemannasvenska"

Endast 20 patienter med svenska som modersmål besökte jouren vid centralsjukhuset i Seinäjoki i fjol. Sammanlagt registrerades 187 svenskspråkiga patienter. Hur är det då med personalens kunskaper i svenska?

Nyhetsbild

Äldres hälsa ska förbättras – nu efterlyser Jakobstad projektidéer

JAKOBSTAD Hälsomotion är ledordet för Äldreinstitutets projekt "Kraft i åren". Jakobstad är en av de kommuner som i tre år ska jobba med att stärka äldres hälsa och funktionsförmåga.

Nyhetsbild

Hårsalong i ny skepnad – "Det känns bra att kunna dela på ansvaret"

JAKOBSTAD På savannen i södra Afrika växer det  mytomspunna marulaträdet. Oljan används också i hårvårdsprodukter och har fått ge namn åt en nyrenoverad hårsalong.

Nyhetsbild

Norovirus-epidemi hotar regionen – flera daghem tömda i Jakobstad

JAKOBSTAD I två daghem i Jakobstad är så många av barnen och personalen sjuka i maginfluensa att föräldrarna rekommenderas hålla även friska barn hemma.

Nyhetsbild

Stödgrupp för skilsmässobarn fortsätter – en ögonöppnare även för föräldrarna

JAKOBSTAD En skilsmässa mellan föräldrar kan innebära en stor förändring i ett barns vardagliga liv. För att stötta barn i den här situationen finns stödgruppen ”Barnet vill prata”. I mars startar en ny omgång träffar.

Nyhetsbild

Forskare utvecklade mobilspel för att lära elever empati

Snart finns en till metod för att fylla på smörgåsbordet av metoder för att förebygga mobbning. Låt obehagliga tankar vara tankar och inte bli till handling.

Nyhetsbild

Mobbningsprogram är bra – men är empatifostran bättre?

VASA Det var allvarsamma miner i publiken när ungdomar läste upp verkliga mobbningsberättelser. Men kanske tog arbetet mot mobbning sedan ett litet steg framåt.

Nyhetsbild

Webb-tv i kväll: Stort seminarium om mobbning

MOBBNING Många är på plats, men VBL sänder även direkt på webben när mobbningen diskuteras på ett stort seminarium i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Mobbade och mobbare vill ha hårdare straff och vettigare vuxna

Hårdare straff, de passiva ska säga ifrån, lärare och andra vuxna måste bry sig mer. Så kan mobbning motarbetas, tycker mobbade och mobbare.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Skådespelaren Jenny Malmberg vill prata öppet om mobbning

Det är viktigt att älta mobbningen. Det säger Jenny Malmberg, som uppmanar alla att tala ut och bearbeta sina erfarenheter.

Nyhetsbild

Läkare oense om järndepåernas betydelse

Är det här med dåligt mående på grund av låga järndepåer fake news? Ja och nej, säger läkare.

Nyhetsbild

Barnombudsmannen: Självmord bland barn på den högsta nivån under 2000-talet

INRIKES Barnombudsmannen Tuomas Kurttila önskar att regeringen och myndigheterna lägger märkte till hur självmord bland unga under 18 år har blivit vanligare i Finland.

Nyhetsbild

263 personer utsattes för mässlingssmittan

Enligt chefläkare Pia-Maria Sjöström i Jakobstad måste vaccinationsgraden ytterligare höjas i Jakobstads- och Larsmotrakten.

Nyhetsbild

Skolpsykologer: Prata tidigt om kroppen med barn

JAKOBSTAD Det är inte alltid lätt att tala med barn om kroppsmedvetenhet. Men det är bra att börja tidigt och skapa en trygg relation som gör att barn vågar berätta om något känns fel, säger skolpsykologerna Sofia Åbacka och Jenny Grönroos.

Nyhetsbild

Kom ihåg dina äldre vänner och bekanta – bjud på "kraftlunch"

Föreningen Gery utmanar alla finländska företag och personer i arbetslivet att bjuda pensionerade kollegor på lunch nästa vecka.

Nyhetsbild

Forskare: Superbakterier ett allvarligt hot mot folkhälsan

Tarmbakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika bekymrar forskarna. Det som bekymrar mest är motståndskraftiga tarmbakterier, som vanligen förorsakar urinvägs- och tarminfektioner men också mycket allvarliga infektioner.

Nyhetsbild

Gallup: Tränarna ger sina bästa tips för att komma i gång med träningen

Så kommer du igång med träningen – och orka hålla ut:

Nyhetsbild

Blodtjänst efterlyser fler unga män – "män kan ge blod oftare än kvinnor"

Det blod som finländarna donerar kan samlas i Blodtjänst biobank och användas till medicinsk forskning. Men för det behövs ett samtycke.

Nyhetsbild

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Subventionerade simhallsbesök blev ingen succé

KRONOBY Kronoby kommun har sedan i våras subventionerat simhallsbesök för 75 år fyllda kommuninvånare. Men förmånen har inte utnyttjats till fullo.

Nyhetsbild

Äldre dricker mer, unga mindre

JAKOBSTAD Finland är ett ölland, hälften av de drygt tio litrarna ren alkohol som finländarna konsumerar årligen består av mellanöl.

Nyhetsbild

Rödvinsboxen en fara för kvinnors hälsa

Jakobstad Alkoholkonsumtionen i Jakobstadsnejden följer i stort trenden i hela landet, unga dricker mindre och storkonsumenterna finns främst bland de äldre.

Nyhetsbild

Psykologen: "Därför ska vi kramas mera"

En kram som varar längre än 20 sekunder utlöser en explosion av lyckohormoner i kroppen. Att kramas är hälsosamt, säger Sture Enberg, pensionerad psykolog.

Nyhetsbild

Socialhandledare: Mobbning ligger bakom många ungas ångest och depression

VASA Mobbningen bland barn och unga blir allt grymmare, särskilt den via sociala medier. Socialhandledare Cecilia Flygar får ibland kalla kårar av det ungdomarna berättar.

Nyhetsbild

Folkmedicincentret får en fortsättning

KAUSTBY "Verksamheten vid Kaustby folkmedicincenter fortsätter", säger Rauno Jauhiainen som är vd på utvecklingsbolaget Kaustisen Kehitysyhtiö.

Nyhetsbild

Tips från coachen: Så håller du dina nyårslöften

Lämna bort negativa nyårslöften och sätt upp positiva mål. Grunden är att löftet ska vara positivt och glatt.

Nyhetsbild

Efter frosseriet: Crossfit lockar rekordmånga

JAKOBSTAD Nu råder träningsiver på traktens gym. I Jakobstad börjar rekordmånga nybörjare dessutom träna crossfit den här veckan.

Nyhetsbild

Verksamheten på folkmedicincentret i Kaustby fortsätter tills vidare

Ännu har inga beslut fattats angående Kansanlääkintäkeskus framtid i Kaustby. Folkmedicincentrets verksamhet fortgår tills vidare.

Nyhetsbild

Första fallen av influensa i Vasatrakten – Överläkare tror på mildare influensa i år

VASA Förra året var influensasäsongen lång och häftig. – Faktiskt en av de värsta, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Nyhetsbild

Råd bot på popcornhjärnan – "Använd skärmen på rätt sätt"

Datapedagoger är skeptiska till popcornhjärnan, men rekommenderar att använda skärmar och medier på ett aktivare sätt. "Producera i stället för att konsumera", säger Peter Ahlroos.

Nyhetsbild

Jakobstad satsar på friskvård för äldre

1

JAKOBSTAD Jakobstad har valts till mentorkommun i projektet "Kraft i åren". Det innebär att staden nu satsar lite extra på motion och verksamhet för äldre personer.

Nyhetsbild

Svensk familj glad över hjälpen på Malmska – "Vi är ju vana vid att man måste vänta jättelänge"

1

JAKOBSTAD Sonen Zacharias olycka i pulkabacken vändes till en positiv upplevelse av vården i Jakobstad för familjen Rensfeldt från Huddinge.

Nyhetsbild

Vid centralsjukhuset kokas hundratals portioner dietmat – "Spisen är full av kastruller"

VASA I köket vid Vasa centralsjukhus lagar kockarna dietmat till ett hundratal patienter och anställda varje dag. Och specialdieterna har ökat – allt fler äter glutenfri och vegansk mat.

Nyhetsbild

Teknik hjälper mot ensamhet – ”Men det måste vara meningsfullt”

Känner man sig ensam löper man betydligt större risk att bli sjuk. Det är en orsak till att Folkhälsan testar en ny, enkel teknik hos äldre.

Nyhetsbild

Medeltida kampsport till Jakobstad – sport som intresserar allt fler

JAKOBSTAD Kampsport med hantering av medeltida svärd, det erbjuds i Jakobstad när en en ny kurs drar igång.

Nyhetsbild

Psykiater varnar för ny folksjukdom: popcornhjärna

12

VASA Bildskärmen är som kokain för hjärnan. Hjärnan blir nöjd utan större ansträngning och blir lätt beroende. Psykiatern Hassan Jaghoory varnar för det som ser ut att bli en ny folksjukdom: popcornhjärna.

Nyhetsbild

Här rullar PET-leveransen in – första patienten undersöks den sista januari

VASA Efter lång väntan och en uppskjuten leveransdag är det äntligen dags. PET/CT-apparaten har i dag anlänt till Vasa centralsjukhus.

Vasastuderande mottar årets Queen Silvia Nursing Award

Queen Silvia Nursing Award i Finland tilldelas 28-åriga Maiju Björkqvist från Vasa yrkeshögskola. Hennes idé är "genialisk i sin enkelhet", enligt juryn.