Lokalt

Hälsa & välmående

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Chefsöverläkare Dabnell: Räknar med att operationerna fortsätter vid Möcs

KARLEBY Operationer av tjocktarmscancer är ett frågetecken. Chefsöverläkare Pirjo Dabnell tror att höftledsoperationerna och knäoperationerna kan göras också i framtiden.

Nyhetsbild

Träningsgrupp för seniorer ger styrka och gemenskap – "Det här är det bästa vi har gjort"

LARSMO Att ta sig upp från golvet, gå i trappor och orka lyfta en kastrull. Enkla saker som kan vara svårt när musklerna försvagas. Men det går att träna upp styrkan – även när man är äldre.

Nyhetsbild

Åldringar från grannkommunerna svårbudgeterade för Jakobstad

JAKOBSTAD Att Jakobstad år efter år överskrider vårdbudgeten hänger samman med åldersstrukturen. Detta enligt social- och hälsovårdsdirektör Pia-Maria Sjöström.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill förlänga med Doctagon

Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk vill fortsätta att använda Doctagons ansvarsläkarmodell även efter detta år.

Nyhetsbild

Vården i Jakobstadsregionen spräcker budgeten

JAKOBSTAD Social- och hälsovården i Jakobstadsregionen spräcker både budgeten för 2018 och de verkliga kostnaderna för 2017. Störst är ökningen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vårdens sparprogram gav magert resultat

JAKOBSTAD Redan i samband med årets första delårsrapport i maj pekade årets prognosen på en överskridning på 1,6 miljoner av kostnaderna för social- och hälsovården i Jakobstadsregionen. Summan har sedermera ökat trots att åtgärdsförslag då klubbades igenom av nämnden.

Nyhetsbild

Elev dog efter beep-test – Jakobstad pausar löptestet

JAKOBSTAD Förra veckan dog en elev i Esbo i ett beep-test. Jakobstad är en av de städer där löptestet pausas. Däremot ser varken akademilektor eller skolhälsovårdare några risker med testet.

Nytt serviceboende klart i Nykarleby

NYKARLEBY Attendos nya enhet för serviceboende, Kaarlepori, har färdigställts i Nykarleby. Enheten har 30 platser och 30 enkelrum.

Nyhetsbild

Hur vill du öka delaktigheten i vårdfrågor?

KARLEBY Med hjälp av en enkät ska samkommunen Soite och Yhteisöklubi Silta ge en ny synvinkel på befintlig praxis inom vården och vilka vårdbehov som finns i Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Grupp för föräldrar som mist ett barn

KARLEBY I höst startar en sorgegrupp för föräldrar som mist sina barn. Kursen ordnas i Karleby och går på finska.

Nyhetsbild

Peter Appel har utvecklat en ny träningsform där också hjärnan aktiveras

JAKOBSTAD När Peter Appel var 35 år fick han en obehaglig insikt. Hans kropp var inte alls så rörlig och vältränad som han velat tro.

Nyhetsbild

Mjukdjur samlas in till barnsjukvården

JAKOBSTAD/VASA I år igen startar man en mjukdjursinsamling till barnsjukvården i både Jakobstad och Vasa.

Barn- och ungdomspsykiatrin har flyttat

JAKOBSTAD Den psykiatriska barn- och ungdomsmottagningen i Jakobstad har flyttat.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

Stefan skapar ljudmiljöer som hjälper andra slappna av – ljudet blev hans terapi under utbrändheten

Ljud hjälpte Stefan Backas när han var utbränd och nu använder han ljudterapi för att hjälpa andra slappna av från stress och komma djupare i sin meditation.

Nyhetsbild

RK i Kronoby visar hur defibrillator används

KRONOBY På lördag ordnar Röda Kors-avdelningen i Kronoby en Rädda livet-dag vid brandstationen. Då finns det bland annat möjlighet att öva sig på att använda en defibrillator.

Nyhetsbild

Folkhälsan Rehabilitering firar 10 år med pröva på-dag

JAKOBSTAD Om man vill pröva på balansträning, smoothiecykel eller motorikbana ska man besöka Folkhälsan Rehabiliterings jubileumsdag på Östanlid.

Nyhetsbild

Sara Nygård, 26: Vi behöver acceptera alla känslor, också ångest och depression

Sara Nygård har blivit sexuellt utnyttjad, hon har mått psykiskt dåligt och dessutom förlorat sin storebror. I dag mår hon bra och nu vill hon ruska om andra.

Nyhetsbild

Kristian Wahlbeck: Det är mycket lättare att skriva ut recept än att ordna terapi

Många finländare är långtidsanvändare av den beroendeframkallande ångestmedicinen bensodiazepin. Ny vårdrekommendation föreslår skärpt och mycket kort användning.

Nyhetsbild

Hörselpatienter får fortsätta vänta

1

JAKOBSTAD Personer med hörselproblem får ännu vänta flera månader på att utprovning av hörapparater kan göras på Malmska i Jakobstad.

Nyhetsbild

Video: Invigningen av Café Solstrålen blev en succé

JAKOBSTAD På torsdagen invigdes Café Solstrålen vid Hötorgcentret i Jakobstad. Cafét är en del av det landsomfattande projektet "Sol i sinnet" som demensavdelningen vid Hötorgcentret har blivit utvald att delta i.

Jakobstadsregionen vill fortsätta med personlig budgetering för äldre

JAKOBSTAD Efter att ha inlett försöket med personlig budgetering i år vill social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen fortsätta även 2019 om social- och hälsovårdsministeriet beviljar statsunderstöd.

Nyhetsbild

Cecilia väljer att avstå från alkohol – "Det hjälper mig att förstå mina känslor"

21-åriga Cecilia Weckström från Korsholm skrev en lista med för- och nackdelar med att dricka alkohol. Hon valde att bli nykterist – ett beslut hon inte ångrar.

Nyhetsbild

Minderåriga dricker mindre alkohol – Expert: "Alkoholen verkar ha förlorat sin roll som upprorsinstrument"

Allt fler minderåriga väljer att avstå från alkohol. En minskad generationsklyfta och strängare kontroll av åldersgränser i försäljningen av alkohol är möjliga orsaker, hävdar forskare.

Nyhetsbild

Cryptosporidium epidemi har plågat regionen två år i rad - så undviker du smittan

JAKOBSTAD Sommaren 2016 och 2017 har det förekommit cryptosporidium-epidemier i Jakobstadsregionen. De smittade har drabbats av långvarig diarré. Nu tipsar Social- och hälsovårdsverket hur man gör för att undvika smittan.

Nyhetsbild

Radiologer säkrade till Malmska – situationen återgår till det normala

JAKOBSTAD Efter en sommar tidvis utan radiolog får Malmska åter röntgenläkare fem dagar i veckan från och med oktober. Radiologer behövs dagligen för att akuta fall ska få diagnos, säger chefsläkare Reijo Autio.

Nyhetsbild

Läkare tar ställning mot silvervatten efter oro i läkarkåren i Österbotten

3

Läkare i Österbotten har efterlyst forskning om silvervatten efter att det framkommit att många använder det fel. Nu har två läkare och forskare publicerat en artikel som reder ut riskerna med att använda silvervatten fel.

Nyhetsbild

Barn och ungas välmående i fokus

KARLEBY Utbildning och hälsa kan samarbeta för att barn och ungas välmående ska främjas, ansåg paneldebattörer i Karlebysalen.

Nyhetsbild

Tips: Så får du ordning på dygnsrytmen inför skolstarten

Under sommaren tenderar barn och unga att vända på dygnet. Många kan vaka till klockan fyra på natten och sova ända till klockan ett följande dag. Skolkuratorn Linda Stråka tipsar om hur man hittar den rätta dygnsrytmen efter ett långt sommarlov.

Nyhetsbild

Strokepatienter kan skickas från Vasa till Umeå i höst – "Varje minut räknas"

VASA Om styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt säger ja kan strokepatienter börja skickas från Vasa till Umeå redan i höst. Tanken är att också få igång ett samarbete kring annan vård.

Nyhetsbild

Vedeldade bastukaminer orsakar stora utsläpp – forskning ska göra konsumenter mer medvetna

Utsläppen från vedeldade bastukaminer står för en stor del av luftföroreningarna i Finland. Kamintillverkarnas utsläppsmätningar är sällan tillförlitliga, därför är det svårt att vara miljömedveten då bastukaminen ska väljas. Att bastuflotten som åker omkring i Vasa skärgård värms med en relativt miljövänlig bastukamin var egentligen mer tur än något annat.

Nyhetsbild

Rötmånaden är här – bakterier växer snabbt när det är varmt

VASA Under rötmånaden ska man vara extra noggrann med hur man hanterar och förvarar livsmedel. Extra hälsoinspektioner görs på de mobila köken på mattorget. Vasa stad vill försäkra sig om att allting går rätt till.

Nyhetsbild

Läkare uppmanar: "Kom ihåg att ge blod trots semestertider"

VASA Blodbehovet är skriande stort i hela landet för tillfället. Ända sedan värmeböljan började har antalet blodgivare minskat drastiskt, säger läkare Johanna Castrén vid Röda Korsets blodtjänst. – Patienterna tar inte ledigt trots att ni har semester, säger hon.

Nyhetsbild

Misstänkta fall av matförgiftning i Petalax

PETALAX I Petalaxregionen har det förekommit ovanligt många fall av diarré den senaste tiden. Flera personer har konstaterats ha salmonella.

Nyhetsbild

VIDEO: Hundar mår inte bra i gassande sol – inne i en bil kan temperaturen vara över 50 grader

VIDEO Djur ska aldrig lämnas i en bil en varm sommardag eftersom de löper stor risk att få skador på de inre organen, speciellt på hjärnan. Drabbas de av värmeslag gäller det att vara snabb, för annars blir skadorna permanenta.

Nyhetsbild

Äkta getingsommar på gång – adrenalinsprutor slut i apoteken

Apoteken har sålt slut på adrenalinpennan Epipen, till följd av en ovanligt livlig getingsommar. För de som är allergiska kan adrenalinsprutan vara livsviktig.

Nyhetsbild

Hettan farlig för äldre – läkare varnar för riskerna vid vätskebrist

VASA Efter förra veckans soliga dagar med höga temperaturer har ambulans- och akutpersonalen vid Vasa centralsjukhus märkt en tydlig ökning av äldre patienter med vätskebrist. Läkare Mathias Höglund berättar varför det är viktigt att dricka.

Nyhetsbild

Isabelle tog en paus från Instagram: Jag uppmuntrar andra att göra samma sak

VASA Under sin mammaledighet bestämde sig Isabelle Lindberg för en två månader lång paus från Instagram. Det har gett henne mer tid för saker hon tycker är viktiga, och mindre negativa tankar om sig själv.

Nyhetsbild

Stephanie, 17: Jag borde sluta slösa bort min tid på sociala medier

VASA Vi gick ut på stan för att kolla hur folk använder sociala medier. Vad tänker de om vår uppkopplade värld och stressiga samtid?

Nyhetsbild

Digital stress är en ny folksjukdom – så gör du en digital detox under semestern

Allt fler känner behov av att dra ner på användningen av mobiltelefoner, sociala medier och teknik. Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic är semestern ett bra tillfälle att se över sina digitala vanor.

Nyhetsbild

Arbetstagaren kan kräva pauser och vatten – men inte mycket mer än så

Lagen säger inte hur varmt det får vara på en arbetsplats. Vid vissa temperaturer har arbetstagaren ändå rätt att ta fler pauser än vanligt och få tillgång till vatten, säger arbetsmiljöexperten Tom Johnsson.

Nyhetsbild

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Nyhetsbild

Sockerfria energidrycker vanliga bland unga som styrketränar: "Mer av ett varumärke än en dryck"

Företagen bakom de osockrade energidryckerna använder främst sponsrade träningsprofiler på sociala medier för att marknadsföra sina produkter. Näringsfysiologen Anki Sundin säger att energidryckerna varken är nyttiga eller onyttiga.

Nyhetsbild

Barnpsykiatriska polikliniken och avdelningen flyttade ihop

VASA I början av sommaren slogs barnpsykiatriska avdelningen och barnpsykiatriska polikliniken ihop. Nu finns den barnpsykiatriska servicen i D-husets andra våning i centralsjukhusets enhet i Roparnäs.

Nyhetsbild

Video: Så kommer du i gång med sommarträningen – Personliga tränaren Lina Björkskog vill göra det enkelt att träna

JAKOBSTAD Enkelt, kravlöst och små målsättningar som du vet att du kan uppnå. Lina Björkskog, personlig tränare och bloggare från Jakobstad, vill hjälpa fler att hitta glädjen i att röra på sig.