Lokalt

Hälsa & välmående

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Soite tar in robotar i hemvården – ska se till att mediciner tas

KARLEBY De äldre inom hemvården i Karlebyregionen kan i framtiden påminnas om att ta sina mediciner av en robot, eller en så kallad läkemedelsautomat.

Nyhetsbild

De vill tala om framfall och träning: "Varför lämnas mammorna ensamma?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Varför är det tabu att tala om framfall och magmuskeldelning och varför får nyblivna mammor så bristfälliga råd om träning? Det undrar Fanny Indola och Linn Fellman.

Nyhetsbild

Var femte kommer att drabbas av hjärtsvikt

JAKOBSTAD Hjärtsvikt är ett symptom på samma sätt som feber. Ju äldre vi blir, desto större är risken att insjukna. Högt blodtryck är en riskfaktor.

Nyhetsbild

De hjälper seniorer att ta till sig möjligheterna på webben

En gemensam satsning av Svenska pensionärsförbundet och HSS Media ska sänka tröskeln för de äldre att ta del av digitala nyheter. Svaret på frågan hur det ska gå till är ett gäng it-intresserade pensionärer.

Nyhetsbild

Otto lever ett nyktert studieliv – "Om man inte vill dricka ska man säga ifrån"

Att festa utan alkohol blir allt vanligare. Otto Väärä lever ett nyktert studieliv och njuter av det till fullo. – Det handlar om hurdan inställning du har.

Nyhetsbild

Gallup: Vad tycker ni om projektet “Skolan i rörelse”?

ÖT:s praon Ella Koski och Nora Finholm frågade några elever i Oxhamns skola vad de tycker om "Skolan i rörelse".

Nyhetsbild

Nu ska eleverna röra på sig – nytt projekt i gång

JAKOBSTAD Brännboll, badminton, kortspel och ärtpåskastning – det är bara några av aktiviteterna som stod på schemat under första rasten i Oxhamns skola under projektet Skola i rörelse.

Nyhetsbild

Många ville diskutera sexuella övergrepp

LFF:s gemenskapskväll om sexuella övergrepp lockade ovanligt många åhörare.

Nyhetsbild

Sexuella övergrepp kan ske överallt – LFF ordnade diskussionskväll

Var nittionde sekund utsätts någon för sexuella övergrepp i USA. På måndagskvällen samlades hundratals kvinnor i Flynängens bönehus i Kållby för att lyssna på Carmelle Helmes och Stephanie Langs erfarenheter.

Nyhetsbild

Palliativa vården i Korsholm ändrar form – långvarig skötare går i pension

KORSHOLM/VÖRÅ Den palliativa vården i Korsholm kommer att omorganiseras efter årsskiftet. Kommunen ska sköta vården medan Österbottens cancerförening och församlingen erbjuder stödpersoner.

Nyhetsbild

Kråkbär nytt vapen i kampen mot antibiotikaresistens

Forskare i Uleåborg har hittat en peptid som kan ta död på bakterier som orsakar inflammationer. Peptiden kommer från mikrober som finns på kråkbär, skriver Uleåborgs universitet i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

På onsdag skidar man i Vörå – ”konstsnön klarar sig ganska bra fast det blir varmare”

SKIDÅKNING Snökanonerna blåser för fullt på Vörå skidcentrum. På onsdag räknar man med att ha ett spår på nästan en kilometer, om man åker fram och tillbaka.

Nyhetsbild

Henriksson: Patienter kan inte kastas ur offentliga vården

1

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson ogillar att cancersjuka som anlitar privat vård förlorar rätten till offentlig vård. Österbottens cancerförening efterlyser snabbare godkännande av nya läkemedel.

Nyhetsbild

Ungdomarna i Jakobstadsregionen mår sämre än genomsnittet

1

JAKOBSTAD En större andel elever i årskurserna 8 och 9 upplever att deras hälsotillstånd är måttligt eller dåligt i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby jämfört med landet som helhet.

Nyhetsbild

Åbo universitetssjukhus ska bli bättre på svenska – gynnar patienter från Österbotten

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vill bli bättre på att erbjuda service på svenska. Det behövs för att trygga patienternas språkliga rättigheter, säger sjukvårdsdirektören Leena Setälä.

Nyhetsbild

Cancersjuk vill kombinera offentlig och privat vård – överläkare slår bakut

Jakobstad Vasa centralsjukhus avbröt vården av cancersjuke Mats Löfberg när han inledde immunterapi på en privatklinik. Jakobstadsbon efterlyser bättre samarbete mellan offentlig och privat vård.

Nyhetsbild

Kortare köer inom mun- och tandvården i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Mun- och tandvården i Jakobstadsregionen har tidigare haft vissa problem med alltför långa väntetider, men enligt en färsk utredning om situationen den 30 juli har inga patienter väntat i kön över sex månader.

Nyhetsbild

Snart tas PET-röntgen på Vasa centralsjukhus – Insamlingen har gått långt över förväntan

VASA Insamlingen för en PET-CT-röntgenapparat har gett resultat med råge. 600.000 euro har man fått ihop och i december kommer apparaten.

Nyhetsbild

Video: Sjukvårdsdistriktet fick check på 600 000 euro

VASA Insamlingen för att få en PET-CT-röntgenapparat till Vasa sjukvårdsdistrikt har gett 600 000 euro. Om ett par månader kommer apparaten.

Nyhetsbild

I dag är det världspoliodagen – Rotary i Österbotten donerar 31 000 euro

Österbottens Rotarydistrikt skänker totalt 31 000 euro i arbetet för att utrota polio globalt.

Nyhetsbild

Ny studie: Mikroplaster finns i 90 procent av världens bordssalt

Enligt en ny studie innehåller 90 procent av bordssaltsmärken mikroplaster. Resultatet pekar på att mänsklig konsumtion av plast har ett samband med nedskräpningen i regionen, skriver National Geographic.

Nyhetsbild

Pannkaka från Estland serveras i Jakobstad – överraskning för kosthållsansvariga

2

JAKOBSTAD Pannkakan är tillverkad i Estland och värms upp i skolkök i Jakobstad. Politiker efterlyser högre kvalitet på skolmaten.

Nyhetsbild

Jakobstadselever skippar skollunch – slarvar mest i Österbotten

JAKOBSTAD Var tredje högstadieelev i Jakobstad hoppar regelbundet över skollunchen. Även lågstadieelever i Jakobstad är bland de sämsta i Österbotten på att äta varmrätt.

Nyhetsbild

Snart kan även pojkar börja erbjudas cancervaccin

Inom en snar framtid är det möjligt att också pojkar kommer att få HPV-vaccin som del av det nationella vaccinationsprogrammet.

Separat tillstånd för vaccinering behövs inte längre

Numera behövs inget separat tillstånd av föräldrarna för att ge flickor HPV-vaccin i skolan.

Nyhetsbild

Han vill se människan som en helhet – "Smärta ett komplext tillstånd"

JAKOBSTAD Smärta är ett väldigt komplext tillstånd. Det är något som fysioterapeut Jonas Lönnqvist allt mer börjat förstå.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma de osynliga barnen och bryta tabun kring missbruk

Minst vart femte barn har en förälder som använder alkohol på ett problematiskt sätt eller redan är beroende. Trots att det är så vanligt blundar vi ofta för det.

Nyhetsbild

Patienthotell förbättrar Soites serviceutbud

KARLEBY Soite har öppnat ett patienthotell på centralsjukhusområdet. Serviceområdesdirektör Jonna Ström säger att man utgått från patienten då man planerat hotellet.

Nyhetsbild

Expert: Cykelhjälmen ska sitta mitt på huvudet – inte hänga i nacken

Det viktigaste när du väljer cykelhjälm är att den sitter rätt på ditt huvud. Oavsett hjälm bör den alltid bytas ut efter en kraftigare stöt.

Nyhetsbild

Brita bär cykelhjälmen runt nacken – krockkudde skyddar huvudet

Brita Jern är en av få Vasabor som investerat i en cykelhjälm med airbag. Numera använder hon hjälm varje gång hon cyklar.

Nyhetsbild

Ny verksamhet i Jakobstad – hjälper unga hitta rätt väg i livet

JAKOBSTAD Miika visste inte vad han skulle göra efter studenten. Mirella blev utbränd och drabbades av social fobi. Via Nuba får de hjälp att sakteligen återta sin plats i samhället.

Nyhetsbild

Nytt skolprogram ska minska depressioner – Jakobstadsunga först ut i landet

JAKOBSTAD Genom programmet YAM lär åttor i Jakobstadsregionen sig mer om psykisk ohälsa. Målet är att minska depressioner och självmordstankar.

Nyhetsbild

Simone är dyslektiker – "Även en duktig elev kan ha svårigheter"

NYKARLEBY När Simone Wiklund fick sin dyslexidiagnos var det få som trodde på henne. Under alla år har hon valt att skratta i stället för att gråta när det går fel.

Nyhetsbild

Pia lever med kronisk cancer: "Jag ger inte upp"

JAKOBSTAD Pia Storrank har kronisk bröstcancer. Tack vare nya mediciner och förbättrade behandlingsmetoder hanterar hon sin obotliga sjukdom.

Nyhetsbild

Färre dör i plötsligt hjärtstopp – arvsanlagen största riskfaktorn

KARLEBY Hjärt- och kranskärlsjukdomar är en folksjukdom i Finland. Det stämmer ännu även om antalet plötsliga dödsfall har minskat stadigt.

Nyhetsbild

Mest kryptosporidios i Jakobstadsregionen – THL utreder varför

JAKOBSTAD Hittills i år finns drygt 200 bekräftade fall av kryptosporidios i landet. En fjärdedel av fallen hittades på Jakobstads social- och hälsovårdsverks område.

Nyhetsbild

Lisa och Joakim om kryptosporidios: "Det värsta vi har varit med om"

JAKOBSTAD Jakobstadsborna Lisa och Joakim Lindell insjuknade i kryptosporidios i somras. Varifrån de fick smittan är ännu oklart.

Nyhetsbild

Oro över inomhusluften på Hälsovägen

KARLEBY Läkaren Anna-Mai Kingelin-Weitz är oroad över inomhusluften i Hälsovägens D-flygel där Karleby svenska gymnasium tillfälligt finns. Det är ansvarslöst att ha elever och personal där eftersom flera elever reagerar på luften, menar hon.

Nyhetsbild

Vårdprofessor: Vi kan bli bättre på att lyssna på patienten

VASA Genom att sätta människan i fokus för vården kan man hjälpa patienter att må bättre. Centralt här är att lyssna på patienten och lära känna denne.

Nyhetsbild

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild

Under karatemästarens vakande öga går träningen som en dans

VÖRÅ När en äkta Sensei kommer för att ge lektioner i karate, då lyssnar man. Är mästaren 90 år gammal, heter Mitsusuke Harada och har grundat skolan Karate do Shotokai gör man det med vördnad. Tar sig mästaren till Vörå, då har karateintresserade österbottningar hittat en guldgruva av sällan skådat slag.

Nyhetsbild

Chefsöverläkare Dabnell: Räknar med att operationerna fortsätter vid Möcs

KARLEBY Operationer av tjocktarmscancer är ett frågetecken. Chefsöverläkare Pirjo Dabnell tror att höftledsoperationerna och knäoperationerna kan göras också i framtiden.