Lokalt

Jobb & arbetslöshet

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Billerud Korsnäs-vd: "I Jakobstad behövs förbättring kring säkerhet"

JAKOBSTAD Nyligen skedde ett tillbud i Jakobstad där en anställd på Billerud Korsnäs kunde ha skadats allvarligt eller dött. Vd vill ändra inställning till säkerhet.

Nyhetsbild

Invandrare övar svenska i verkstad – "Alla lär sig inte i klassrum"

JAKOBSTAD Bristande språkkunskaper är en orsak att till många invandrare blir långtidsarbetslösa. Retro och Kredu samarbetar nu för att stöda språk- och samhällskunskapen hos arbetssökande.

Concordia frågar om behov av arbetskraft

JAKOBSTAD Behöver ditt företag rekrytera mer personal, och i så fall hur många? Bland annat det  vill Concordia veta och skickar därför ut en enkät till företagen.

Nyhetsbild

Sommarbete ska hjälpa Nykarleby-unga landa jobbet

NYKARLEBY Minimässa för studerande med syfte att förbättra chanserna till sommarjobb ordnades på måndagen. Huvudtemat var vett och etikett.

Nyhetsbild

Handelskammaren utmanar företag att anställa unga i sommar

Även i år drar Österbottens handelskammare igång kampanjen #anställunga.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter minska – så ser det ut i din kommun

Arbetslösheten i Österbotten och Mellersta Österbotten fortsätter att minska. Det visar statistiken för december 2018.

Nyhetsbild

Många aktörer vill se sysselsättningsmål på 75 procent – Forskare: Vi borde se varför sysselsättningen är låg

Hur kan vi sysselsätta unga män bättre? Den frågan borde vi ställa oss i stället för att blint fixera på en viss procent när det gäller sysselsättningsgraden, säger forskaren Rita Asplund.

Nyhetsbild

Minister Virolainen efter besök i Vasa: "Finns orsak att se över företagsstöd för internationalisering"

Behovet av stöd till företag som vill ut på den internationella marknaden diskuterades under utrikeshandelsminister Anne-Mari Virolainens (Saml) besök i Vasa. – Siffrorna talar för sig sig själva, säger hon om Vasaregionens betydelse för utrikeshandeln.

Nyhetsbild

Mc Donald’s saknar personal – tvingas stänga tidigare

JAKOBSTAD Personalbrist gör att Mc Donald’s i Jakobstad tvingats stänga tidigare flera gånger i höst. Företag har svårt att hitta unga som vill jobba.

Nyhetsbild

Österbotten har fastlandets lägsta arbetslöshet – också unga hittar jobb

I november fanns det nästan 20 procent färre arbetslösa i Österbotten jämfört med vid samma tidpunkt i fjol. Endast Åland har lägre arbetslöshet.

Nyhetsbild

Staden aktiverar långtidsarbetslösa: "Jag får ordning på dygnsrytmen"

JAKOBSTAD Genom att aktivera långtidsarbetslösa behöver Jakobstad inte betala deras arbetsmarknadsstöd. De långtidsarbetslösa uppskattar sysslorna.

Nyhetsbild

Concordia kartlägger behovet av arbetskraft i regionen

JAKOBSTAD Målet med nya projektet "Attract!" är att kartlägga behovet av arbetskraft samt att få verktyg för att fokusera sökandet efter rätt folk.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Närvårdarna är eftertraktade – behovet ökar hela tiden

PEDERSÖRE Närvårdare behövs. Det stod klart efter måndagens arbetsgivarmässa vid Yrkesakademins närvårdarutbildning i Bennäs.

Nyhetsbild

Omtyckt kampanj fortsätter – ungdomar får följa med en ledares vardag

Stadsdirektörer, företagsledare och chefer välkomnar ungdomar att följa med dem under en arbetsdag. Den här veckan ordnas kampanjen Ledare för en dag som blev en succé i fjol.

Nyhetsbild

Arbetslösheten för låg på vissa håll i Österbotten

I tre österbottniska kommuner är arbetslösheten lägre än vad som är optimalt. Och allt fler lediga jobb får vänta i månader på en arbetstagare. Det vittnar om arbetskraftsbrist.

Nyhetsbild

14 personer vill bli chef för Kårkulla

Fjorton personer sökte jobbet som verksamhetschef för Kårkulla. Några av dem är österbottningar.

Nyhetsbild

Vårdare städar mer än vanligt – "Klienterna märker att vi har mindre tid för dem"

VASA Största delen av Teese Botnias städpersonal strejkar under måndagen och tisdagen. Det innebär att bland annat vårdarna på servicehemmen måste städa lite mer än de brukar.

Nyhetsbild

Industrifacket utlyser flera strejker – först ut är sågbranschen

Industrifacket utlyser och hotar om kommande strejker. På österbottniskt håll omfattas bland annat Alholmens såg i Jakobstad av den första vågen av strejker.

Nyhetsbild

Sex sökte tjänsten som Soite-direktör

KARLEBY Tjänsten som verkställande direktör för Soite har sökts av sex personer. Bland de sökande finns även Minna Korkiakoski-Västi som fungerat som t.f. vd sedan Ilkka Luoma i vintras flyttade till Uleåborg.

Nyhetsbild

Inte självklart att stadshuset är stängt under strejken

KARLEBY På Karleby stad kommer man under torsdagen gå igenom vad strejken innebär och hur det påverkar verksamheten, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

Företagare: Flexiblare anställningsvillkor kunde ge 20.000 nya jobb

– Som företagare strävar man alltid efter att företaget ska växa, säger företagare Maria Norrlin-Asplund. Företagarna i Finland uppskattar att flexiblare anställningsvillkor kunde ge upp till 20 000 nya arbetstillfällen.

Nyhetsbild

OECD-statistik visar – uppsägningsskyddet i Finland är redan svagt

1

Finland hör till OECD-länderna med svagare uppsägningsskydd. Vi borde satsa mer på omskolning och införa tillfälliga flyttstöd, säger forskare i nationalekonomi.

Nyhetsbild

Ungdomar utan jobb lär sig allt om fiske – ger bättre välmående och nya idéer

I höst får sex arbetssökande ungdomar från Malax lära sig hur det är att jobba som fiskare. Det här ska motverka utanförskap och inspirera till en ny karriär, menar Naturresursinstitutet Luke.

Nyhetsbild

Östman: "Begränsa skatteavdrag för medlemskap i fackförbund"

1

LARSMO Peter Östman (KD) ser skatteavdrag för fackföreningars medlemsavgifter som en kvarleva från det förflutna. Dessutom anser han att det är orättvist att kyrkans medlemmar inte får motsvarande skatteavdrag.

Nyhetsbild

Skogsindustrin: Strejken kostar oss 10 miljoner euro

Fyra stora fackförbund ordnar på onsdag en politisk strejk för att protestera mot regeringens planerade försämringar av uppsägningsskyddet. Strejken beräknas kosta Skogsindustrin omkring 10 miljoner euro.

Nyhetsbild

Protester mot uppluckrat uppsägningsskydd

Fackföreningarna är eniga: Regeringens förslag att göra det lättare att säga upp folk i små företag är förkastligt. Proteststrejkerna pågår under onsdagens alla timmar, från den första till den sista. Wärtsilä, ABB, Rani Plast och UPM-Kymmene är några av dem som drabbas.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter minska i Österbotten

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med 22,5 procent jämfört med i fjol. Det ser också bra ut för ungdomarna: allt fler under 25 år är sysselsatta.

Nyhetsbild

Finansministeriets Martti Hetemäki om Finlands ekonomi: "Det finns orsak att vara orolig"

För att täcka utgifterna måste sysselsättningen i Finland stiga till 80 procent, säger statssekreterare Martti Hetemäki vid Finansministeriet. Han ser både ändringar i uppsägningsskyddet och mindre progressivitet i beskattningen som nödvändiga.

Nyhetsbild

Ovisshet kring vårdreformen oroar fackförbundet Jyty – över 200 000 arbetstagare berörs

För att vård- och landskapsreformen ska lyckas får det inte bli avbrott i anställningen för de arbetstagare som överförs till landskapet, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Hon är orolig över att reformen inte behandlar all personal lika när det gäller överföringsprinciper.

Nyhetsbild

Concordia försöker locka återflyttare i Stockholm

JAKOBSTAD Brist på arbetskraft är det största hindret för tillväxt för företagen i Jakobstadsregionen. Därför fortsätter Concordia att försöka locka arbetskraft och hoppas hitta återflyttare till regionen i Stockholm.

Nyhetsbild

Intervjuer en viktig del av rekryterarens jobb

KARLEBY Den ljusnande arbetsmarknaden ger rekryteringsföretagen jobb. Uniflex är ett sådant med växande verksamhet i Karleby och Österbotten.

Nyhetsbild

Djupsund lämnar Kokkotyöstiftelsen - Levijoki tar över tillfälligt

KARLEBY Ronnie Djupsund lämnar posten som vd för Kokkotyö stiftelsen. Djupsund har varit tjänstledig från sin tjänst som ungdomsdirektör i Karleby, han återvänder nu till den posten.

Nyhetsbild

"Det är viktigt att hitta sin dröm" – Nytt projekt ska hjälpa unga att hitta rätt i livet

JAKOBSTAD Utan en röd tråd i livet och en egen dröm kan det vara svårt att jobba mot något mål, säger psykoterapeut Ulla Aho som ska hjälpa unga utan jobb eller studieplats att hitta sin plats i livet.

Nyhetsbild

Polisstyrelsens färska löfte: Vi ska se över lönerna

På polisstyrelsen är man medveten om klagomålen om lönesystemet. Personalchef Tiina Eränkö lovar nu att polislönerna kommer att ses över.

Fujitsu drar ner i Vasa – 25 anställda berörs

VASA Fujitsu Finland lägger ner sin servicedesk i Vasa. 25 anställda berörs av nedläggningen. Övrig verksamhet fortsätter i Runsor.

Nyhetsbild

Allt fler har jobb i Österbotten – antalet lediga jobb ökar

Österbotten fortsätter att uppvisa sjunkande arbetslöshetssiffror. Samtidigt som allt fler unga i regionen får arbete, ökar också antalet lediga jobb.

Nyhetsbild

Evelyn kockar på Mässkär i sommar: Det är så fantastiskt vackert

JAKOBSTAD Inget krångel utan rena smaker och närproducerad, gärna vacker också. Så vill kocken Evelyn Ennenga att maten ska vara.

Nyhetsbild

Vasa stad sysselsätter 16 specialunga denna sommar

VASA Sommarjobbansökan som riktas till specialunga och unga med funktionsnedsättningar är den första i sitt slag hos Vasa stad. De unga arbetar bland annat inom kommunikation, grönsektorn, biblioteket och småbarnspedagogiken. Även arbetstränaruppgiften är ett sommarjobb.

Nyhetsbild

Redo för gräsklipp och städjobb – Nordpolen för ut unga i arbetslivet

PEDERSÖRE Ett gäng energiska ungdomar är redo att snusa på arbetslivet via Pedersöre 4H:s arbetsförmedling. Nordpolen är ett sätt att hjälpa unga att få arbetserfarenhet.

Nyhetsbild

Optimism över utbildningsreform – "Vi måste se möjligheterna"

JAKOBSTAD Det pågår reformer på många håll inom utbildningsväsendet. Den stora frågan är ändå hur utbildningen ska kunna matcha framtidens arbetskraftsbehov.

Nyhetsbild

Ungdomsarbetslösheten minskar i Österbotten

Arbetslöshetsgraden i Österbotten är fortfarande den lägsta på Finlands fastland. Dessutom minskade antalet arbetslösa arbetssökande ytterligare i de flesta österbottniska kommuner. Också ungdomsarbetslösheten är på nedgång.

Nyhetsbild

Vasa satsar på anonym rekrytering – i Helsingfors ledde anonymitet till att rom anställdes

I år ska varje enhet göra minst en rekrytering utan att känna till namn, ålder, nationalitet eller modersmål. Vasa stad genomför försök med anonym rekrytering.

Nyhetsbild

Många unga vill vara kompis åt en äldre person i sommar

KARLEBY Det är många som vill jobba med att vara sällskap till en äldre person eller någon med en funktionsnedsättning i bland annat Karleby och Kronoby i sommar.

Nyhetsbild

Färsk utredning visar: Hästnäringen sysselsätter många

Hästnäringens sysselsättande effekt är större än både spelindustrins och pälsnäringens. Branschen kring hästar sysselsätter cirka 15 000 personer eller 7 000 årsverken.