Lokalt

Jobb & arbetslöshet

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ansökningstiden till tjänsten som teknisk chef förlängs i Larsmo

LARSMO Kommunstyrelsen i Larsmo beslöt i måndags att fortsätta sökandet av en chef för tekniska tjänster.

Nyhetsbild

Tre vill chefa över tekniska tjänster i Larsmo – fler vill leda projekt

LARSMO Ansökningstiden till två tjänster på Larsmos tekniska avdelning gick ut i söndags. Tjänsterna lockade totalt tio sökande.

Nyhetsbild

Nästa år kan det bli magert i brödkön – statsstödet är hotat: "Risk att maten blir ensidigare", säger Åsvik i Vasa

ÖSTERBOTTEN Vasas mathjälp hade hoppats på 50 000 euro från staten nästa år. Nu är allt oklart: "För oss är stödet hemskt viktigt", säger John Åsvik.

Nyhetsbild

Sysselsättningsgraden hög i Österbotten – Larsmo toppar listan

Det finns gott om arbetsmöjligheter i regionen för tillfället. Arbetslöshetsgraden i Österbotten är låg och det mesta tyder på att den kommer fortsätta sjunka.

Nyhetsbild

Årets unga företagare, köpmannen Petter Bonde: "Funnits stunder då jag sagt att jag inte ville bli företagare"

Jakobstad Jakobstadsnejdens företagare har utsett köpmannen Petter Bonde till årets unga företagare och Korv-Görans Kebab Oy till årets företagare.

Nyhetsbild

Nya skolpsykologtjänster inrättades i Pedersöre – lockade flera sökande

PEDERSÖRE Totalt fem personer har sökt de två skolpsykologtjänster som nyligen inrättades och lediganslogs i Pedersöre. Kommunen har sedan tidigare en skolpsykolog.

Nyhetsbild

Invandrarna är nyckelspelare för företagen: "Men det är alltför mycket pappersarbete"

KARLEBY Att ta vara på internationella studerandes expertis är viktigt för näringslivet. Men med språket skjuter sig arbetsgivarna ibland själv i foten.

Nyhetsbild

Söker mer anpassade tjänster för arbetslösa – "Vi kan modigt vända på alla stenar"

KARLEBY Karleby stad tog i våras över närmare 3 000 arbetssökande av TE-byrån. Försöket rullar på bra, men det finns många utmaningar. Ledorden är personlig och individanpassad service.

Nyhetsbild

De vill jobba i en region med arbetskraftsbrist: "Om jag skulle ha vetat vad jag vet nu hade jag inte vågat"

NEDERVETIL/KARLEBY Andreii och Liubov kom till Nedervetil för att jobba och studera. Fasia Egge kom till Karleby för att studera och startade ett företag. Faisa Egge säger att man borde kunna hitta jobb utan att vara tuff och stark.

Nyhetsbild

Malin och Pernilla utvecklar modeller för arbetslivet efter pandemin – "Ingen lösning kommer vara den andra lik"

JAKOBSTAD För några år sedan var distansarbete mest en teoretisk möjlighet. I dag har många testat på att arbeta hemifrån. Nu är det dags att ta ett steg vidare.

Nyhetsbild

Vårdstuderande lockas av arbete utomlands: "Vi vill se hur det funkar i andra länder"

Nya upplevelser och högre lön lockar sjukskötarstuderande utomlands efter examen. Men bara för en tid; planen är att bosätta sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Höjda vårdarlöner kan kosta Österbotten 8,4 miljoner euro – vårdordförande: "Om vi ska ha personal måste pengar skjutas till"

Sällan har trycket på att höja vårdarnas löner varit så stort som nu. VBL/ÖT har räknat ut vad löneförhöjningar kunde betyda för Österbottens välfärdsområde under de två kommande åren.

Nyhetsbild

Läroavtal kan möjliggöra avancemang

JAKOBSTAD Emilia Fagerholm trivs i restaurangbranschen. Hon är restaurangchefens högra hand och i färd med att skaffa sig en ny examen via läroavtal.

Nyhetsbild

Sökes: Hemlig konsument i Karleby – inte så mystiskt som det låter

KARLEBY Företaget Palvelu Plus undersöker hur kunder betjänas i affärerna. Nu vill de stärka sin personalpool i Karleby för de österbottniska kunderna är många.

Nyhetsbild

LISTA: Här finns jobben i Jakobstad och Karlebyregionen

Till vilka yrken behövs det mer kunnigt folk och vilken arbetsmarknad är mättad? Här är en lista på jobbsituationen i Jakobstadsområdet och Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Svårt att få svenskspråkiga vikarier till daghemmen – "Så här svårt har det aldrig varit"

KARLEBY Att få daghemmens vardag att löpa har blivit allt svårare i Karleby. Den här veckan har varit turbulent. Också de som bara kan vikariera några timmar tas emot med öppna armar.

Nyhetsbild

Flera österbottniska ölbryggerier har det kämpigt – åtgången i restauranger är för liten: "Det är nog usligt"

Terrassölens säsong är snart förbi. Men hur står det till med de österbottniska mikrobryggerierna efter att ännu en begränsad sommar har passerat? En rundringning visar att läget upplevs som riktigt svårt och kämpigt.

Nyhetsbild

Nya Station Lotsen öppnar i Jakobstad – här samsas många verksamheter

JAKOBSTAD I början av september öppnar Station Lotsen på Jakobsgatan. I den stora lokalen ryms stadens rehabiliterande arbetsverksamhet och återvinningsbutiken (Retro).

Nyhetsbild

Arbetslösheten har minskat i Österbotten – dubbelt fler lediga jobb än för ett år sen

Arbetslösheten har minskat i alla åldersgrupper och i alla de ekonomiska regionerna i Österbotten jämfört med juli ifjol – och det finns nu också fler jobb att söka. Däremot har antalet långtidsarbetslösa blivit fler.

Nyhetsbild

Social- och hälsovårdsreformen ett frågetecken för sjukkassan Sellu

JAKOBSTAD – Om de allmänna vårdkostnaderna stiger blir det givetvis också dyrare för oss, säger Kimmo Mikkola, styrelseordförande för industriarbetarnas sjukkassa Sellu i Jakobstad.

Nyhetsbild

Stor veterinärbrist i Jakobstadsregionen – "Spara icke-akuta besök några veckor framåt"

Under början av augusti är belastningen på kommunala veterinärer större än vanligt i Jakobstadsregionen. Tillsynsveterinären uppmanar djurägare att avvakta med icke brådskande ärenden.

Nyhetsbild

Sysselsättningen bättre än för ett år sen – fler österbottningar har jobb, färre permitterade

Jämfört med i juni förra året är antalet arbetslösa avsevärt färre. Arbetslösheten har gått ner med en tredjedel jämfört med förra året.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbrist oroar på regionens restauranger – "Jag tror vi kommer se ett ökat antal konkurser"

Många valde att byta bransch på grund av restriktionerna som drabbade restaurangbranschen hårt. Arbetstiderna och lönenivåerna avgör, enligt regionens restaurangföretagare.

Nyhetsbild

Anime popup-butik på torget i Karleby

En anime popup-butik i en container tar plats på torget i Karleby. Där säljs bland annat animefigurer, mjukisdjur och japanska delikatesser.

Nyhetsbild

Fortsatt distans eller tillbaka till arbetsplatsen – "Det kan vara mer effektivt att jobba hemifrån"

JAKOBSTAD I höst väljer arbetsgivarna om personalen fortsätter jobba på distans eller återgår till arbetsplatsen. En hybridlösning kommer att bli aktuell för redovisningsbyrån Norlic.

Nyhetsbild

Styrelsen har godkänt detaljerna – i november ska Nykarleby ha ny stadsdirektör

NYKARLEBY Under ett extrainsatt möte på måndag morgon slog stadsstyrelsen fast detaljerna. Mats Brandt håller i trådarna för budgetarbetet ännu i september, men senast i november behövs nya krafter.

Nyhetsbild

Ambitiösa mammors förening Mothers in Business inleder verksamhet i Karleby

Den riksomfattande föreningen för ambitiösa mammor Mothers in Business MiB riktar sig till mammor i Karleby- och Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Nykarleby inleder jakten på ny stadsdirektör – då ska Mats Brandts efterträdare väljas

Senast i mitten av augusti går ansökningstiden ut för den lediga stadsdirektörstjänsten i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ny stipendiefond stöder småföretagare i Österbotten – förening donerar betydande summa

En ny stipendie- och understödsfond som stöder småföretagare har bildats. Österbottens företagarförening donerar 300 000 euro till den.

Nyhetsbild

Keliber rekryterar – räknar med att sysselsätta 500 personer

KARLEBY Gruvbolaget Keliber rekryterar 20 nya medarbetare i år – och hundratals under de kommande åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Gott om jobb i Jakobstadsregionen – och efterfrågan på arbetskraft ser ut att öka ytterligare

JAKOBSTAD Behovet av arbetskraft är lika stort nu som före pandemiutbrottet. Antalet lediga jobb blir sannolikt ännu fler framöver då flera företag meddelat om utvecklingssatsningar.

Nyhetsbild

HSS Media satsar stort – nu anställs fem reportrar till

JOBB HSS Media satsar på kärnan i verksamheten och anställer fler journalister. "Allt tydligare att kvalitativ journalistik intresserar."

Nyhetsbild

Välfärdschefen i Nykarleby säger upp sig – nytt chefsjobb väntar till hösten

Efter 18 år i stadens tjänst har tjänstlediga välfärdschefen Tina Nylund meddelat sin arbetsgivare att hon avslutar sin anställning i staden. I stället väntar henne ett nytt chefsjobb inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Jakobstadsförening vill skapa sommarjobb med app – ungdomar får välja uppdrag

JAKOBSTAD Den ideella föreningen Fristaden saknar fortfarande medel till att hyra sin ungdomsgård. Nu har de fått understöd från staden för att erbjuda sommarjobb istället.

Nyhetsbild

Många är arbetslösa samtidigt som antalet lediga jobb ökar

Arbetslösheten stiger inte lika kraftigt längre och det finns fler lediga jobb i Österbotten. Landskapet har landets bästa sysselsättning.

Nyhetsbild

Ledig läkartjänst i Nykarleby lockade två sökande

NYKARLEBY Välfärdscentralen i Nykarleby fick i vår en ledig läkartjänst eftersom Stina Häggqvist-Heinonen går i pension. Ansökningstiden har nu gått ut och två läkare har visat intresse.

Nyhetsbild

Nykarlebykrögare efterlyser hjälp – "Man hoppas ju in i det sista"

Maria och Thomas Rönngård i Nykarleby tror att många krögare tvingas slå igen om det inte kommer stöd från staten omgående. Raj Bharat i Jakobstad har mist nittio procent av sina kunder.

Nyhetsbild

Nytt projekt för arbetsförmåga och sysselsättning i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Projektet Framåt Eteenpäin lyfter behoven för långtidsarbetslösa och personer med nedsatt arbetsförmåga i fokus.

Nyhetsbild

Många söker lediga lärartjänster i Nykarleby

Det är många som vill jobba som lärare i Nykarleby. Åtminstone om man ser till det stora antalet sökande till de lediga lärartjänsterna i småstaden.

Nyhetsbild

Black Sheeps ägare: "Vi förstår men det är påfrestande"

JAKOBSTAD Ägaren Ron Rönnqvist beskriver Black Sheep Pub & Terrace som en stor familj. I måndags satte de lapp på luckan på puben för oviss tid.

Nyhetsbild

Stort antal permitterade i Österbotten – coronapandemin syns tydligt i sysselsättningssiffrorna

Antalet permitterade i Österbotten och Mellersta Österbotten har ökat med mer än 200 procent jämfört med för ett år sedan.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbehovet stjäl rampljuset – var syns pandemins arbetslöshet?

Concoridas Attract!-undersökning på arbetskraftbehov görs nu för tredje året i rad. Årets resultat förväntas bli speciellt intressant i och med att pandemins arbetslöshetssiffror sätts på kant mot arbetskraftsbehovet.

Nyhetsbild

Retro sysselsätter ett hundratal – "Jag hoppas bara någon räddar oss"

JAKOBSTAD De som med olika arrangemang får sin sysselsättning via Retro är oroade. Den osäkra situationen tär på humöret, och en vardag utan sysselsättning hotar igen.

Nyhetsbild

Tidigare Kokkotyö-vd: "Fattar de inte vad de gör mot de arbetslösa?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Margita Lukkarinen ledde Kokkotyö-stiftelsen i nästan nio år. Hon förstår inte hur kommunerna och främst Karleby stad tänker om de låter Kokkotyö gå i graven. Vi har gjort vad vi kunnat, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

Arbetslösa i Kronoby får hjälp att höja kompetensen

KRONOBY Sara Hagnäs och Carola Wiik vill gärna ha kontakt med arbetssökande i Kronoby kommun. Via projektet Edujob kan de hjälpa dem att höja kompetensen.