Lokalt

Jobb & arbetslöshet

Nyhetsbild

Svårt att få svenskspråkiga vikarier till daghemmen – "Så här svårt har det aldrig varit"

KARLEBY Att få daghemmens vardag att löpa har blivit allt svårare i Karleby. Den här veckan har varit turbulent. Också de som bara kan vikariera några timmar tas emot med öppna armar.

Nyhetsbild

Flera österbottniska ölbryggerier har det kämpigt – åtgången i restauranger är för liten: "Det är nog usligt"

Terrassölens säsong är snart förbi. Men hur står det till med de österbottniska mikrobryggerierna efter att ännu en begränsad sommar har passerat? En rundringning visar att läget upplevs som riktigt svårt och kämpigt.

Nyhetsbild

Nya Station Lotsen öppnar i Jakobstad – här samsas många verksamheter

JAKOBSTAD I början av september öppnar Station Lotsen på Jakobsgatan. I den stora lokalen ryms stadens rehabiliterande arbetsverksamhet och återvinningsbutiken (Retro).

Nyhetsbild

Arbetslösheten har minskat i Österbotten – dubbelt fler lediga jobb än för ett år sen

Arbetslösheten har minskat i alla åldersgrupper och i alla de ekonomiska regionerna i Österbotten jämfört med juli ifjol – och det finns nu också fler jobb att söka. Däremot har antalet långtidsarbetslösa blivit fler.

Nyhetsbild

Social- och hälsovårdsreformen ett frågetecken för sjukkassan Sellu

JAKOBSTAD – Om de allmänna vårdkostnaderna stiger blir det givetvis också dyrare för oss, säger Kimmo Mikkola, styrelseordförande för industriarbetarnas sjukkassa Sellu i Jakobstad.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Stor veterinärbrist i Jakobstadsregionen – "Spara icke-akuta besök några veckor framåt"

Under början av augusti är belastningen på kommunala veterinärer större än vanligt i Jakobstadsregionen. Tillsynsveterinären uppmanar djurägare att avvakta med icke brådskande ärenden.

Nyhetsbild

Sysselsättningen bättre än för ett år sen – fler österbottningar har jobb, färre permitterade

Jämfört med i juni förra året är antalet arbetslösa avsevärt färre. Arbetslösheten har gått ner med en tredjedel jämfört med förra året.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbrist oroar på regionens restauranger – "Jag tror vi kommer se ett ökat antal konkurser"

Många valde att byta bransch på grund av restriktionerna som drabbade restaurangbranschen hårt. Arbetstiderna och lönenivåerna avgör, enligt regionens restaurangföretagare.

Nyhetsbild

Anime popup-butik på torget i Karleby

En anime popup-butik i en container tar plats på torget i Karleby. Där säljs bland annat animefigurer, mjukisdjur och japanska delikatesser.

Nyhetsbild

Fortsatt distans eller tillbaka till arbetsplatsen – "Det kan vara mer effektivt att jobba hemifrån"

JAKOBSTAD I höst väljer arbetsgivarna om personalen fortsätter jobba på distans eller återgår till arbetsplatsen. En hybridlösning kommer att bli aktuell för redovisningsbyrån Norlic.

Nyhetsbild

Styrelsen har godkänt detaljerna – i november ska Nykarleby ha ny stadsdirektör

NYKARLEBY Under ett extrainsatt möte på måndag morgon slog stadsstyrelsen fast detaljerna. Mats Brandt håller i trådarna för budgetarbetet ännu i september, men senast i november behövs nya krafter.

Nyhetsbild

Ambitiösa mammors förening Mothers in Business inleder verksamhet i Karleby

Den riksomfattande föreningen för ambitiösa mammor Mothers in Business MiB riktar sig till mammor i Karleby- och Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Nykarleby inleder jakten på ny stadsdirektör – då ska Mats Brandts efterträdare väljas

Senast i mitten av augusti går ansökningstiden ut för den lediga stadsdirektörstjänsten i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ny stipendiefond stöder småföretagare i Österbotten – förening donerar betydande summa

En ny stipendie- och understödsfond som stöder småföretagare har bildats. Österbottens företagarförening donerar 300 000 euro till den.

Nyhetsbild

Keliber rekryterar – räknar med att sysselsätta 500 personer

KARLEBY Gruvbolaget Keliber rekryterar 20 nya medarbetare i år – och hundratals under de kommande åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Gott om jobb i Jakobstadsregionen – och efterfrågan på arbetskraft ser ut att öka ytterligare

JAKOBSTAD Behovet av arbetskraft är lika stort nu som före pandemiutbrottet. Antalet lediga jobb blir sannolikt ännu fler framöver då flera företag meddelat om utvecklingssatsningar.

Nyhetsbild

HSS Media satsar stort – nu anställs fem reportrar till

JOBB HSS Media satsar på kärnan i verksamheten och anställer fler journalister. "Allt tydligare att kvalitativ journalistik intresserar."

Nyhetsbild

Välfärdschefen i Nykarleby säger upp sig – nytt chefsjobb väntar till hösten

Efter 18 år i stadens tjänst har tjänstlediga välfärdschefen Tina Nylund meddelat sin arbetsgivare att hon avslutar sin anställning i staden. I stället väntar henne ett nytt chefsjobb inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Jakobstadsförening vill skapa sommarjobb med app – ungdomar får välja uppdrag

JAKOBSTAD Den ideella föreningen Fristaden saknar fortfarande medel till att hyra sin ungdomsgård. Nu har de fått understöd från staden för att erbjuda sommarjobb istället.

Nyhetsbild

Många är arbetslösa samtidigt som antalet lediga jobb ökar

Arbetslösheten stiger inte lika kraftigt längre och det finns fler lediga jobb i Österbotten. Landskapet har landets bästa sysselsättning.

Nyhetsbild

Ledig läkartjänst i Nykarleby lockade två sökande

NYKARLEBY Välfärdscentralen i Nykarleby fick i vår en ledig läkartjänst eftersom Stina Häggqvist-Heinonen går i pension. Ansökningstiden har nu gått ut och två läkare har visat intresse.

Nyhetsbild

Nykarlebykrögare efterlyser hjälp – "Man hoppas ju in i det sista"

Maria och Thomas Rönngård i Nykarleby tror att många krögare tvingas slå igen om det inte kommer stöd från staten omgående. Raj Bharat i Jakobstad har mist nittio procent av sina kunder.

Nyhetsbild

Nytt projekt för arbetsförmåga och sysselsättning i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Projektet Framåt Eteenpäin lyfter behoven för långtidsarbetslösa och personer med nedsatt arbetsförmåga i fokus.

Nyhetsbild

Många söker lediga lärartjänster i Nykarleby

Det är många som vill jobba som lärare i Nykarleby. Åtminstone om man ser till det stora antalet sökande till de lediga lärartjänsterna i småstaden.

Nyhetsbild

Black Sheeps ägare: "Vi förstår men det är påfrestande"

JAKOBSTAD Ägaren Ron Rönnqvist beskriver Black Sheep Pub & Terrace som en stor familj. I måndags satte de lapp på luckan på puben för oviss tid.

Nyhetsbild

Stort antal permitterade i Österbotten – coronapandemin syns tydligt i sysselsättningssiffrorna

Antalet permitterade i Österbotten och Mellersta Österbotten har ökat med mer än 200 procent jämfört med för ett år sedan.

Nyhetsbild

Arbetskraftsbehovet stjäl rampljuset – var syns pandemins arbetslöshet?

Concoridas Attract!-undersökning på arbetskraftbehov görs nu för tredje året i rad. Årets resultat förväntas bli speciellt intressant i och med att pandemins arbetslöshetssiffror sätts på kant mot arbetskraftsbehovet.

Nyhetsbild

Retro sysselsätter ett hundratal – "Jag hoppas bara någon räddar oss"

JAKOBSTAD De som med olika arrangemang får sin sysselsättning via Retro är oroade. Den osäkra situationen tär på humöret, och en vardag utan sysselsättning hotar igen.

Nyhetsbild

Tidigare Kokkotyö-vd: "Fattar de inte vad de gör mot de arbetslösa?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Margita Lukkarinen ledde Kokkotyö-stiftelsen i nästan nio år. Hon förstår inte hur kommunerna och främst Karleby stad tänker om de låter Kokkotyö gå i graven. Vi har gjort vad vi kunnat, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

Arbetslösa i Kronoby får hjälp att höja kompetensen

KRONOBY Sara Hagnäs och Carola Wiik vill gärna ha kontakt med arbetssökande i Kronoby kommun. Via projektet Edujob kan de hjälpa dem att höja kompetensen.

Nyhetsbild

Regionen tar aktivt grepp om arbetslöshet – "Snabbare och rakare"

JAKOBSTAD När ansvaret för vården flyttas från kommunerna lämnar frågorna kring sysselsättning ändå kvar på deras bord. Hälsa och sysselsättning hör ofta tätt ihop, därför behövs nu nya vägar för samarbete.

Nyhetsbild

Postsorteringen i Jakobstad upphör i februari – flyttas till Seinäjoki

JAKOBSTAD Efter den 1 februari kommer postsorteringen gradvis att upphöra på postcentralen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Jobben i Österbotten blir fler – privata serviceyrken ökar snabbt

SYSSELSÄTTNING Det har vänt. Det finns mer jobb i Österbotten än tidigare. Men tydligast är förändringen i vem som betalar lönen – de offentligt anställda minskar i snabb takt.

Nyhetsbild

City Kokkola: "Företagen konkurrerar inte sinsemellan på samma sätt längre"

KARLEBY Trots en god turistström i somras så var det många uteserveringar som gapade tomma i Karlebys kärna. City Kokkola menar att företagen nu måste samarbeta för att göra staden mer attraktiv.

Nyhetsbild

Tufft företagsår men ändå finns en positiv attityd – "Vi har samarbetat"

JAKOBSTAD Året 2020 blev inte som någon tänkt sig, allra minst för lokalföretagen. ÖT har tagit en runda i Jakobstads centrum för att ta tempen vid lokala företag på deras upplevelser och framtidsplaner.

Nyhetsbild

Brist på privata tandläkare i Jakobstad – pensionen närmar sig för flera

JAKOBSTAD I Jakobstad jobbar en del pensionerade tandläkare fortfarande. Många trivs bra med sitt jobb, men har inte heller möjlighet att gå i pension om inte ersättare hittas.

Nyhetsbild

Katarina Donning vill se till helheter: "Jag är ingen detaljmänniska"

Jakobstad Efter studenten i Jakobstad 1988 har det bara blivit något besök om året i hemstaden för Katarina Donning. Men nu kan det bli comeback, eftersom hon har sökt tjänsten som stadsdirektör. Vem är hon?

Nyhetsbild

Simon Häggblom: Lepplaxsonen vill leda sin "hemstad"

Jakobstad Simon Häggblom kommer visserligen från Lepplax, men drivs av att leda det som han kallar sin hemstad Jakobstad. Därför sökte han också uppdraget som stadsdirektör.

Nyhetsbild

Arbetslösheten ökar i Österbotten – expert hoppas att vaccin ger ekonomiskt uppsving

Arbetslösheten fortsätter att öka i Österbotten, men nationellt sett ligger vi fortfarande bra till. Och det finns ljusglimtar. Coronavaccinet är en av dem.

Nyhetsbild

Åsa Wallendahl: "Det kändes som ett kall"

JAKOBSTAD Åsa Wallendahl säger att hon känner starkt för hemstaden Jakobstad och att det kändes som ett kall att stå till förfogande för uppdraget som stadsdirektör.

Nyhetsbild

"Regionen lider av hjärnflykt" – Our Career Day-evenemang för gymnasierna

JAKOBSTAD Våga satsa på det du är intresserad av och är nyfiken på. Det var kärnan i budskapet då företagare, näringslivsrepresentanter och skolfolk träffade regionens gymnasister på Our Career Day.

Nyhetsbild

Ekorosk firar 30 år av avfallshantering

I november har det gått 30 år sedan bolaget Ekorosk grundades, vilket innebar att mottagningen och behandlingen av avfall blev mer systematisk och organiserad.

Nyhetsbild

Kokkotyö-stiftelsens framtid oviss – svårt att klara sig utan kommunala pengar

Karleby Framtiden för Kokkotyö-stiftelsen är oviss. Stiftelsen är i akut behov av mera pengar. Karlebypolitikerna tvekar.

Nyhetsbild

Alla hjälper alla på FRK:s loppis – "Allt vi säljer är rent, helt och fint"

KARLEBY FRK:s loppis i Karleby öppnade för exakt tio år sedan. Secondhandaffären har blivit en inkörsport till arbetslivet för hundratals människor samtidigt som miljonbelopp samlats in.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen betalar tillbaka 1,5 miljoner i företagarstöd

Ensamföretagarna i Jakobstadsregionen var inte särskilt ivriga att söka det stöd som regeringen utlyste i våras. Varför, kan man undra.

Nyhetsbild

Kaplanstjänsten i Terjärv ledig att sökas

KRONOBY Borgå domkapitel har ledigförklarat en kaplanstjänst i Kronoby församling med huvudsaklig tjänstgöring i Terjärv.

Nyhetsbild

Hem ljuva hem högt i kurs bland dagens unga

JAKOBSTAD Få ett bra jobb, hitta den rätta, skapa ett trevligt hem och bilda familj. De här är fyra saker som 10000 unga svenskar lägger högst på sin önskelista för framtiden.

Nyhetsbild

Permitteringar hotar på YA och Wasa Teater – samarbetsförhandlingar för säkerhets skull

EKONOMI Om coronaepidemin inte avtar tvingas även Söfuk till permitteringar. Både Wasa Teater och Yrkesakademin drabbas.

Nyhetsbild

Ganska normal bärsäsong trots tvära kast – Marja Bothnia Berries bygger ut

Trots bakslag då det länge var oklart om thailändska bärplockare får komma till Finland kan Marja Bothnia Berries pusta ut. Skogen har levererat mycket lingon och blåbär, säger exportchefen.