Bakom rubrikerna

Podden lyfter varje vecka fram en mängd olika ämnen från Vasa, Österbotten och världen, från politiken, närings- eller kulturlivet. Det gemensamma är att de är i nyhetsfokus. Du hittar också Bakom rubrikerna på Spotify och Apple Podcast. Redaktör är Patrick Sjöholm.

Alla avsnitt

03.04.2023

VALSPECIAL: Så gick riksdagsvalet i Vasa valkrets och nationellt

Vasabladet Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm och samhällsreporter Anna Sourander analyserar och summerar riksdagsvalet 2023. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

30.03.2023

Hård kamp om platserna – nagelbitare väntar i Vasa valkrets

Vasabladet Tre partier gör upp om segern i riksdagsvalet nationellt. Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna är så gott som jämstarka när röstsedlarna börjar räknas. Också i Vasa valkrets hårdnar kampen om de 16 platser som finns i res erverade för valkretsen i riksdagen. Statsvetaren Thomas Karv säger sig ha fått revidera sin tidigare åsikt om valets utgång. Få saker är egentligen klara på förhand och valet kan sluta hur som helst. Bland annat lyfter Karv fram att Svenska folkpartiets fyra mandat inte alls är säkra. Medverkande: Thomas Karv doktor i statskunskap och universitetslektor vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Redaktör: Patrick Sjöholm.

23.02.2023

Chattrobotarna kommer!

Vasabladet AVSNITT 128. Utvecklingen av tech och artificiell intelligens går framåt med hisnande fart. På bara några månader har ChatGPT tagit världen med storm och har i dagsläget över 100 miljoner användare världen över. Det är det snabbast växande applikationen någonsin på internet. Vilka möjligheter ger chattrobotar och vilka risker finns det med dem? Varför blir chattrobotens ton lätt mörk och dystopisk och hur kommer skolvärlden att påverkas av AI Och fråga som vi kanske alla ställer oss: vad händer med våra jobb i framtiden? Läs Vasabladet för att få en djupare förståelse av vad som händer i din region och för att hålla dig uppdaterad om det senaste inom politik, kultur och sport.

16.02.2023

Ufon och spionballongen som spräckte relationen mellan USA och Kina

Vasabladet AVSNITT 127. USA provocerades av en gigantisk kinesisk ballong och torpederade ner den. Det ledde till starka kinesiska reaktioner och klyftan mellan USA och Kina blir bara djupare. Vad kommer balloningtermezzot att leda till på lång sikt o ch hur sannolikt är det krisen eskalerar till en militär konflikt mellan USA och Kina? Gustav Sundqvist, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet och lektor vid Mälardalens universitet medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 16.2.2023. 

09.02.2023

Så många kriminella gatugäng finns i Finland

Vasabladet I Sverige eskalerar gängvåldet medan man i Finland hoppas på att läget inte utvecklas på samma sätt här. Polisen i Finland har kännedom om ett antal om kriminella gatugäng i de större städerna. Oftast lockas unga till dessa gäng. Gängkrimin aliteten i Sverige och om Finland är näst på tur handlar veckans avsnitt av Bakom rubrikerna om. VBL:s reporter Hedvig Sandell medverkar. Podden publicerades 7.2.2023.   

04.02.2023

SPECIALAVSNITT: Demokratins undergång

Vasabladet Demokratins tillbakagång är uppenbar. Populism, polarisering, hatretorik och ett växande missnöje har fört in demokratin på en väg som väcker frågan om det går att rädda demokratin från förfall. Med två månader kvar till riksdagsvalet djupd yker Bakom rubrikerna ner i demokratin, som upplever en kris. Sötebrödsdagarna är förbi och i dagsläget är hotbilderna både fler och mer utmanande än på många årtionden. Vad räddar demokratin från undergång och vilken roll kommer AI att ha i framtiden? Marina Lindell, akademiforskare på Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

02.02.2023

Natoknuten och den turkiska långdansen

Vasabladet Finland och Sverige befinner sig i en turkisk långdans och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller i taktpinnen. En ömhudad Erdogan har reagerat kraftigt på demonstrationer i Sverige och det senaste utspelet om att separat godkänna F inlands Natoansökan blev ytterligare en ingrediens i soppan. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 2.2.2023. 

26.01.2023

”Älgkött, potatis och lingonsylt är nyckeln till glädje”

Vasabladet Oxveckor och fattigaste januari på flera decennier. Den som tar sig igenom den här månaden med humöret på topp och pengar på banken borde få medalj. Men VBL:s och ÖT:s läsare verkar må bra i januarimörkret och det är små enkla saker som ger guldkant i vardagen. Inflationen har lett till att poddens redaktör Patrick Sjöholm jagar rabatterade livsmedel och att VBL-reportern Karolina Åsmus sagt upp prenumerationer och gymmar hemma i stället. Spartips och guldkanter i vardagen i veckans avsnitt av Bakom rubrikerna. Podden publicerades 26.1.2023.  Lästips: Österbottningar listar sina guldkanter i vardagen Nej, januari är ingen favoritmånad men den har sina ljusa sidor – så gör Sebastian det bästa av situationen

22.01.2023

Vasa för kamp mot klockan – kan missa klimatmål

Vasabladet Vasa stads målsättning är att staden ska vara koldioxidneutral i slutet av 2020-talet. Det låter tidsmässigt avlägset men en ny utredning visar att Vasa är på väg att missa målet på grund av utsläppen från trafiken. Utsläppen minskar, men f ör långsamt. Trafikutsläppen är en nagel i ögat inte bara för Vasa, utan också för hela Finland. Vilka åtgärder behövs och håller tiden på att rinna ut? Medverkande: Jukka Talvi, direktör för kommuntekniken på Vasa stad och Niina Pirttiniemi, klimatkoordinator på NTM-centralen. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 22.1.2023. 

19.01.2023

Varför vill ingen jobba som skolpsykolog?

Vasabladet Pengar finns men inga sökande. Skolpsykologerna lyser med sin frånvaro i Österbotten, men orsakerna till det är något av ett mysterium. Både pengar och lediga tjänster finns. Problemet är att ingen söker de lediga jobben. Med 16 skolpsykolo ger för lite får man i Österbotten hitta andra vägar att möta barn och unga som mår dåligt. Vasabladets reporter Heidi Eriksson medverkar i veckans avsnitt. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 19.1.2022.  ?? Läs mer om bristen på skolpsykologer här: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/646235  

12.01.2023

En ettårsdag med 20 miljoner euro för lite på kontot

Vasabladet Stort, omdebatterat, dyrt och kritiserat. Efter en trevande start har Österbottens välfärdsområde nu blivit självstyrande. Men vann Österbotten något på att vara ute ett år före resten av landet? Fjolåret kantades av haltande löneutbetalnin gar, långa väntetider och till råga på allt en pågående och svårlöst brist på vårdpersonal. Dessutom saknas 20 miljoner euro i välfärdsområdets kassa i år. Staten väntas öppna plånboken men kan det också bli aktuellt med inbesparingar när smekmånaden är över? VBL-reportern Mats Ekman medverkar i veckans podd. 

22.12.2022

Så hanterar du besvärliga personer och konflikter i jul

Vasabladet Många upplever julen som påfrestande för familjerelationerna. Gamla konflikter kommer upp till ytan och nya blossar upp. För många är julen den tid då man umgås med sin släkt; föräldrar, mor- och farföräldrar, svärföräldrar, barn, barnbarn, bonusbarn och andra släktingar. Men umgänget på julen sker, eller förväntas ske, efter ungefär samma mallar som det ”alltid har gjort”. Socialhandledare Annika Paananen på resurscentret Föregångarna ger några tips på hur man hanterar besvärliga personer och relationer inför jul- och nyårsfirandet. 

15.12.2022

Kaos på elmarknaden – det här vet vi just nu

Vasabladet Kölden knäpper i knutarna samtidigt som viktiga energikällor står stilla i Finland och Europa. Var går smärtgränsen för när bristen på energi börjar påverkar människors vardag? Vad är det senaste vi vet om Olkiluoto 3 och varför är elen så dyr trots att vindkraftverken snurrar för allt vad vingarna håller? VBL-journalisten Marcus Lillkvist reder ut läget på elmarknaden. Redaktör: Patrick Sjöholm Nu har du som lyssnar och inte är prenumerant möjlighet att prova på Vasabladet en månad för endast 1 euro. Det ger dig tillgång till allt innehåll på nyhetssajt och i VBL-appen. Allt du behöver göra är att söka dig till vbl.fi/podd. 

08.12.2022

Hur många liv har du, Wasa station?

Vasabladet Tidigare i veckan fick Wasa station nådatid igen och verkar överleva både kriser och fullmäktigebyten. Senast man gav Wasa station nådatid var för exakt ett år sedan. Håller prislappen på 200 miljoner euro och varför vet vi så lite om event uella hyresgäster i Wasa station? Och vad tycker Vasaborna om projektet som levt genom både kriser och fullmäktigeperioder Vasabladets reporter Ida Erikson medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm.

01.12.2022

Kinesisk protestvåg kräver kommunistregimens avgång

Vasabladet Tre år av tuffa covidrestriktioner får ekonomiskt pressade kineser att kräva kommunistregimens avgång. Uttalande av det slaget är extremt ovanligt. Men vad kommer protesterna att leda till och hur reagerar president Xi Jingping? Vilka likhe ter och skillnader finns det med demokratirörelsen 1989? Gustav Sundqvist, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina och lektor vid Mälardalens universitet medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

24.11.2022

Shein – billig fast fashion på steroider

Vasabladet Avancerade algoritmer, kändisar och kläder som tillverkas rekordsnabbt. Kinesiska e-handelsjätten Shein har blivit världsmästare på fast fashion. Och generation Z är deras reklampelare i sociala medier. I veckans avsnitt av Bakom rubrikerna får du veta hur Sheins ultrasnabba mode har revolutionerat branschen och kastar allt vad hållbarhet innebär i skräpkorgen. Med Heidi Eriksson och Patrick Sjöholm. 

17.11.2022

”Vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen”

Vasabladet Vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen. Mänskligheten har ett val: samarbeta eller gå under, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres då klimatmötet COP27 började i egyptiska Sharm el-Sheik. För mänskligheten tickar k lockan men finns det gemensam vilja att lösa klimatkrisen? Vad är Finlands roll i det globala klimatpusslet och varför är vår skog så omdebatterad just nu? Bernt Nordman på WWF Finland befinner sig på COP27 och medverkar i podden den här veckan. Redaktör Patrick Sjöholm.

06.11.2022

”Nu börjar det bli tomt på kontot”

Vasabladet Malin Ivars från Vasa flyttade till Helsingfors och Cajsa Lönnberg från Karis flyttade Jakobstad för att studera. Vilka har de största utmaningarna varit hittills och hur räcker pengarna till då det mesta blir dyrare? Hur Malin och Cajsa tä nker om sin första tid på egna ben hör du i det här avsnittet där också VBL:s samhällsreporter Sofia Westerholm medverkar. 

03.11.2022

VPS hemmaspöke sätter sordin på exceptionell säsong

Vasabladet En spektakulär säsong som varvades med riktiga nagelbitare, glädje och en del sura äpplen. Ligakontraktet säkrades med råge och Vasalaget VPS fick avsluta säsongen med att spela matcher till Europakval. I det här avsnittet av Bakom rubriker na bänkar vi oss för att se på VPS säsong och de höga topparna och djupa dalarna. Vi ringer också upp lagets ställföreträdande lagkapten Jesper Engström i podden. VBL-sportens Jona Nyström medverkar. Ber om ursäkt för ljudkvaliteten, tekniken var inte på vår sida denna gång! 

27.10.2022

Ljus och mörker fem år efter #metoo

Vasabladet Det är fem år sedan #metoo-uppropet började sprida sig. Den explosionsartade utbredningen började som en uppmaning i sociala medier efter att skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too”. Vad har #metoo-rörelsen lett till de senaste åren? Har situationen blivit bättre, eller till och med sämre? VBL:s reporter Vilhelmina Öhman medverkar i veckans avsnitt. 

22.10.2022

Kärleken och nytt jobb gav Antti framtidstro och ett friskare liv

Vasabladet Vasabon Antti Walker intervjuades i podden i maj. Då bodde han i en stuga i skogen i Jurva i hopp om att finna ett inre lugn, hitta en väg till ett friskare liv och lämna utbrändhet och depression bakom sig. Fem månader senare bor han igen i Helsingfors och känner för första gången på länge framtidstro. Det fanns en tid före och efter tiden i Jurva, det här handlar om resan tillbaka. 

20.10.2022

Åtta månader av krig i Ukraina: läget just nu, ukrainska offensiven och Putins kärnvapenhot

Vasabladet Kriget i Ukraina går snart in sin åttonde månad. Ryssland ökar missilanfallen och skruvar upp retoriken. Menar Putin allvar med hotet om kärnvapen? Det utdragna kriget prövar också västs tålamod och enighet. Ju längre tiden går, desto mer h oppas bägge sidor på ett avgörande. Ukraina har momentum på fältet men är fortsättningsvis helt beroende av stödet från väst. Krigsvetaren Ilmari Käihkö medverkar i podden. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

06.10.2022

Finländarnas orörlighet kostar miljarder varje år

Vasabladet Beräkningar visar att finländarnas orörlighet kostar staten 3,5–7,5 miljarder euro varje år. Vi rör helt enkelt på oss för lite och följderna är kostsamma. Vasabladets läsare är däremot riktiga friskusar och rör på sig flera gånger i veckan , enligt en ny enkät. Hur mycket motion är tillräckligt och hur kommer man i gång med träningen? Vasabladets reporter Heidi Eriksson medverkar.

29.09.2022

Därför behöver vi sova och vad som händer om vi inte gör det

Vasabladet Varför sover vi egentligen och vad händer med oss om vi sover för lite? Podden djupdyker ner i något som är nödvändigt för att vi ska kunna leva, men som vi lätt bagatelliserar: sömnen. Medverkande är Jette Timgren som är sakkunnig i fysisk aktivitet och återhämtning på Folkhälsan och redaktör Patrick Sjöholm. 

22.09.2022

Vårdare hoppar av branschen i frustration

Vasabladet Allt fler vårdare säger upp sin vårdarlicens och ute på fältet pyr ett växande missnöje från en sargad bransch som länge gått på knä, utan att få sin röst hörd. Efter att en omtalad lag om patientsäkerhet fått grönt ljus i riksdagen hotar m assuppsägningar. VBL:s samhällsreporter Sofia Westerholm och redaktör Patrick Sjöholm diskuterar läget inom vården. 

14.09.2022

Nederlagstippat Sport drömmer ännu en gång om slutspel

Vasabladet FM-ligan drar igång och med den Sports nionde raka säsong i den finländska hockeyns finrum. Är det här säsongen då Sport når slutspel eller blir det ännu en säsong utanför topp 10 i en liga där konkurrensen tuffare än på länge? Fjolårssäson gen var målfattig och det vill laget råda bot på med hjälp av nya svenska värvningar. Men det finns en annan oroväckande utveckling som VBL-sportens Jona Nyström lyfter uppmärksammar i dagens avsnitt. 

08.09.2022

Olkiluoto 3 – ett osannolikt öde från skampåle till räddare i nöden

Vasabladet Bygget av reaktor nummer tre vid Olkiluoto i Euraåminne har fått massiv kritik under årens lopp. Enligt den ursprungliga planen borde reaktorn startat redan år 2009. Nu framstår 13 år långa förseningen som en struntsak. Om planen håller den na gång går reaktorn på full effekt i december, och tajmingen kan märkvärdigt nog inte vara bättre. Vasabladets reporter Mats Ekman har besökt kärnkraftverket. Redaktör: Patrick Sjöholm.

01.09.2022

Anna från Vasa deltog i expedition till Norra ishavet

Vasabladet En av världens kallaste platser blir allt varmare och det får dramatiska konsekvenser för klimatet, men också för de arter som har sin levnadsmiljö i havet. Anna Törnroos-Remes från Vasa är marinbiolog och nyss hemkommen från en tre veckor lång expedition till Norra ishavet. Hon medverkar i det här avsnittet av Bakom rubrikerna. Redaktör Patrick Sjöholm. Inspelat 31.8.20200. 

24.08.2022

Festande statsminister delar finländarnas åsikter

Vasabladet Sanna Marin är igen en vattendelare. Endera är man för eller emot Sanna Marin, hennes politik och hennes sätt att vara. Varför finns så starka åsikter om hur en statsminister ska vara och bete sig och vilken roll har media i sammanhanget? O ch varför försvarar internationell media Marins agerande medan gatloppet fortsätter här i Finland? Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar. Redaktör är Patrick Sjöholm. 

18.08.2022

Energikrisen – hur påverkar den mig?

Vasabladet Den pågående energikrisen i Europa får långtgående konsekvenser för de finländska hushållen och nu funderar staten också på vad man kan göra för att underlätta energianvändningen under de kommande kalla månaderna. Staten lanserar inom kort en energisparkampanj och dagens avsnitt handlar bland annat om den och vad man själv kan göra för att att spara energi. Vasabladets samhällsreporter Sofia Westerholm medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

30.06.2022

Flykten från jobben – massuppsägningar i pandemins svall

Vasabladet Avsnitt 100 handlar om The Great Resignation, den stora massuppsägningen, som är en pågående trend i vilken lönearbetare frivilligt har sagt upp sig från sina arbeten. Orsakerna är bland annat urholkade löner, stigande levnadskostnader och en lång historia av missnöje. Också inom Vasa stad grunnar man på varför allt fler säger upp sig på egen begäran. Hankenforskaren Maria Ehrnström-Fuentes och forskaren på Helsingfors universitets Ingrid Biese medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

26.06.2022

SPECIALAVSNITT: Varför Vladimir Putin, varför gör du som du gör?

Vasabladet Det här avsnittet är för den som vill förstå Rysslands president Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund. Det här är ett avsnitt där vi försöker reda ut svaret på frågan varför. Var för inleder man ett hänsynslöst krig? Varför dödar man oskyldiga? Vi ska vi försöka förstå hur Putins värld ser ut tillsammans med Rysslandsexperten Martin Kragh, författare till boken "Det fallna imperiet". Podden spelades in den 16 juni 2022.

23.06.2022

Ny coronavåg kan skölja över Österbotten i höst

Vasabladet Inom sjukvården i Österbotten är man förberedd på att en femte coronavåg kan skölja över landskapet i höst, eller rentav i sommar. Nya coronamutationer dyker upp som svampar ur jorden samtidigt det är osannolikt att vi återgår till en tid m ed restriktioner och smittspårning. Dagens gäst i Bakom rubrikerna är chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde. Redaktör är Patrick Sjöholm.  Tre nyheter att hålla koll på i dag ?? Parkeringsproblematiken vid centralsjukhuset i Vasa ?? Stödchatt för unga håller öppet hela sommaren ?? VBL:s exklusiva intervju med författaren Alex Schulman 

16.06.2022

Unga österbottningar mer skeptiska till Nato än äldre

Vasabladet Läsarundersökningen som VBL, ÖT och Sydin har gjort visar att läsarna stöder Finlands beslut att ansöka om medlemskap i Nato. Men ju yngre man är, desto mer negativ är inställningen till Nato. Varför är det så? Finlands väg till Nato verkad e lätt. Men nu är man inne i en långdans som bara är inne på upptakten. Statsvetare Thomas Karv medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

09.06.2022

Oroligt världsläge trissar upp priset på el

Vasabladet Det är mycket prat om höga energipriser. Energimarknaden är inte sig lik efter både pandemi och kriget i Ukraina. Vi har fått vänja oss vid högt pris på fossila bränslen och det får följder på elmarknaden, och förstås hos enskilda konsument er. Tillsammans med Hans-Alexander Öst, direktör för elhandeln på Vasa elektriska, reder vi ut hur den komplexa elmarknaden egentligen fungerar, vad som trissar upp priserna och vad man kan göra för att påverka sin egen elräkning? Redaktör är Patrick Sjöholm. 

02.06.2022

USA:s röriga vapenpolitik och dramatiken i en krigszon

Vasabladet Fotografen Benjamin Suomela från Vasa har i jobbets tecken besökt Ukraina tre gånger sedan Ryssland inledde attacken mot Ukraina. I podden delar Suomela med sig av sina upplevelser från krigszonerna och om varför det är svårt att återvända hem.  I poddens andra del ser vi närmare på den komplexa och omdebatterade amerikanska vapenpolitiken. Över 220 masskjutningar har inträffat sedan början av året och tyvärr tyder lite på att något kommer att förändras inom en överskådlig framtid. USA-kännaren och forskaren vid Åbo Akademi Oscar Winberg medverkar.  ??  Mer nyheter hittar du på: www.vasabladet.fi

26.05.2022

Ungas framtidstro sinar – vad kan vi göra?

Vasabladet I Tammerfors trummar Lejonen på och visst är det en och annan som redan börjat drömma om en finländsk guldfest. VBL:s sportreporter Ludvig Andersson analyserar Lejonens chanser att ta lyfta VM-bucklan om några dagar.  I poddens andra del me dverkar socialhandledare Annika Paananen på resurscentret Föregångarna. Tillsammans med henne diskuteras ungas förväntningar på framtid, livet och jobbkarriär. Hur är det egentligen med vår ork och framtidstro efter coronapandemi och nu kriget i Ukraina? Paananen levererar också några provocerande tankeställningar som kan få en och annan att reagera. 

24.05.2022

Morgonens toppnyheter 24.5

Vasabladet

19.05.2022

Så semestrar du klimatsmart och festivalsommarens stora utmaningar

Vasabladet Lockar resebolagen med billiga flygbiljetter och bokningssajterna med klimatkompensation? Marthaförbundets Roosa Mikkola ger sina bästa tips på hur du kan semestra klimatsmart och minska koldioxidavtrycket i sommar. I poddens andra del disk uterar musiker och radioprogramledaren Herman Hagnäs coronapandemins följder för musikbranschen. Flera inhemska festivaler ställer in, men var det inte den här sommaren då allt vänder? Redaktör: Patrick Sjöholm. Avsnittet publicerades 19.5.2022. ??  Mer nyheter hittar du på: vasabladet.fi

14.05.2022

Långlyssning: Antti sa upp sig och flyttade till en stuga i skogen

Vasabladet Antti Walker från Vasa är i 30-årsåldern då han en dag knappt orkar upp ur sängen. Efter nästan 15 år med välbetalda jobb i Helsingfors tar orken slut och Antti slår i botten. Han är både utmattad och deprimerad när ett långvarigt förhållan de tar slut och Antti bestämmer sig för att lämna livet i Helsingfors och flytta till en stuga i skogen i Jurva. Här också börjar sökandet efter vad som gick snett i livet, och framför allt varför. Ensam i stugan med skog och natur runtom börjar Anttis resa tillbaka till ett bättre mående. 

12.05.2022

Eldfängt skolbygge redan för litet och eurovisionsyra i Europa

Vasabladet Relativt nybyggda Kvevlax lärcenter är redan för litet och måste byggas ut, vilket medför ännu mera investeringar i Korsholms redan maffiga investeringsbudget. I Italien förbereder sig The Rasmus för Eurovision Song Contest, men det mesta t yder på att kampen om segern står mellan tre andra länder. VBL:s kulturchef Patrik Back och reportern Heidi Eriksson medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

05.05.2022

Finskt nej till rysk reaktor och ny smittsamma omikronvarianter

Vasabladet 700 miljoner euro hann man plöja ner i kärnkraftsprojektet innan Fennovoima drog i handbromsen. Nu kan en långutdragen rättsprocess stå för dörren medan man i Pyhäjoki hoppas på en annan aktör på Hanhikiviudden. I en annan del av världen sp rider sig två nya omikronvarianter nu i snabb takt. Vad innebär det för coronapandemin och eventuella restriktioner? VBL-journalisterna Sofia Westerholm och Alexia Sahl medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

27.04.2022

Personalbrist pinar småbarnspedagogiken i Vasa

Vasabladet En anställd inom Vasa stad målar upp en dyster bild av hur det kan se ut på daghem i Vasa: för lite tid för barnen, undermåliga lokaler och personalbrist. Det finns 70 lediga jobb inom småbarnspedagogiken. Från stadens sida är man bekymrad över situationen. Men samtidigt tyder lite på att det kommer att bli bättre framöver. Vasabladets reporter Ida Erikson medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm.

22.04.2022

Finland marscherar mot Natomedlemskap

Vasabladet Alliansfriheten kan snart vara historia. Mycket tyder på att Finland med raska steg går mot att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Säkerhetsläget har förändrats drastiskt i och med Rysslands invasion av Ukraina. Och nu går Finla nd med hisnande fart mot att fatta ett historisk beslut. Kommer Sverige att följa och vilka risker finns i den så kallade gråzonen, alltså perioden mellan att ansökan är inlämnad och medlemskapet blir beviljat? Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

13.04.2022

Coronabekämparen som blev administrativ överläkare

Vasabladet Heikki Kaukoranta blev Vasabornas egen coronaläkare under pandemiåren. Nästan dagligen gav hans lugna röst råd i krisens hetta, men sedan försvann han från rampljuset. Vasabladet har besökt honom på hans nya arbetsplats och talat om coronan , musiken och kriget i Ukraina. Intervjun spelades in den 10 mars 2022. Redaktör: Fredrik Westblom. 

08.04.2022

Tusentals vårdare strejkar – det här handlar strejken om

Vasabladet Vårdarna har fått nog och en strejk som riskerar bli lång och omfattande har inletts. Det var nästan 30 år sedan sist, men nu har 25 000 vårdare i sex sjukvårdsdistrikt inlett en strejk som pågår i två veckor. Ord står mot ord i mellan fack förbund och arbetsgivare och inom regering och på ministeriet. Medverkar gör VBL:s politiska reporter Sofia Westerholm. Redaktör: Patrick Sjöholm

06.04.2022

Från seriesegrare till utmanare i ligan

Vasabladet Förra säsong blev en succé för VPS som gjorde allt rätt och gick segrande ur fotbollens division 1. Laget gör därmed entré i den finländska fotbollens finrum efter några års paus. Den stora frågan är förstås hur laget klarar nivåhöjningen s om ligan ändå innebär. Hur långt laget kan gå analyserar HSS Medias digitala sportchef Jona Nyström i dagens avsnitt. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

02.04.2022

Igor är soldat i informationskriget

Vasabladet Igor Novikov har varit rådgivare åt Ukrainas president. I en intervju för Vasabladet och Österbottens tidning berättar han om ukrainarnas mediestrategi, synen på Nato och vem president Volodymyr Zelenskyj är privat. VBL:s reporter Johnny Hu ggare Smeds intervjuade Novikov och medverkar i det här avsnittet av nyhetspodden. 

30.03.2022

Maten blir dyrare och bönderna genomgår en kris

Vasabladet Det finländska lantbruket genomgår en djup lönsamhetskris samtidigt som den globala världsmarknaden för livsmedel är i gungning. Kriget i Ukraina aktualiserar återigen frågan hur det står till med beredskap och livsmedelsförsörjningen i Fin land. Medverkar: Tomas Långgård, grisbonde och ordförande för Österbotten svenska producentförbund. Redaktör: Patrick Sjöholm

16.03.2022

Flera brott mot krigets lagar i Ukraina

Vasabladet Under den tre veckor långa attacken mot Ukraina har flertalet brott mot humanitär rätt, eller krigets lagar, ägt rum. Bomber har riktats mot civila mål som bostadsområden och sjukhus. Internationella brottsmålsdomstolen utreder nu kriget i Ukraina. Men vad innebär det i praktiken? Och kan Putin dömas för krigsförbrytelser. Medverkar gör Mikaela Heikkilä, lärare i folkrätt vid Åbo Akademi. Redaktör: Patrick Sjöholm

09.03.2022

Två miljoner på flykt från kriget i Ukraina

Vasabladet Vasabladets samhällsreporter Sofia Westerholm befinner sig på gränsen mellan Polen och Ukraina. I det här avsnittet delar hon med sig av upplevelserna av att se otaliga människor som flyr från kriget i Ukraina i hopp om en tryggare tillvaro . Redaktör: Patrick Sjöholm. 

03.02.2022

Vinter-OS med blygsamma blåvita förväntningar

Vasabladet Vinter-OS i Peking är i full gång och nästan 100 finländska idrottare finns på plats. Av dem är fem österbottningar. Men både människorättsfrågor och corona överskuggar ett vinter-OS där de blåvita medaljchanserna än en gång är blygsamma. M en åtminstone en guldmedalj ska det väl ändå bli. VBL:s sportjournalist Ludvig Andersson medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

26.01.2022

Fem viktiga punkter om välfärdsområdesvalet

Vasabladet Väljarna har sagt sitt. Nu är det upp till de 59 ledamöterna i Österbottens välfärdsområdesfullmäktige att axla ansvaret. Vasabladets debattredaktör Björn Nyberg summerar det historiska valet i fem punkter, som är extra intressanta och note rbara. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

19.01.2022

Snart välfärdsområdesval – därför är det viktigt

Vasabladet Det är bara några dagar kvar till det historiska valet då Österbottens välfärdsområde väljer de 59 ledamöter som de kommande fyra åren beslutar om vården för österbottningarna. För en del är det kanske ännu diffust vad valet handlar om och vilken roll det nya fullmäktige har. Men faktum är att valresultatet har stor betydelse. Vasabladets samhällsreporter förklarar vad valet handlar om. 

12.01.2022

Ett steg närmare batteritillverkning i Vasa

Vasabladet Poddden är tillbaka! Indiska Epsilon vill år 2025 ha sin fabrik klar för anodmaterial i samarbete med brittiska Beowulf och finländska dotterbolaget Grafintec. En 38 hektar stor tomt finns reserverad på Gigavasa-området. Årets första avsnit t ser närmare på en nyhet som orsakade stora rubriker. Vasabladets journalist Marcus Lilllkvist medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm.

30.12.2021

Plattlandet Österbotten – klimatförändring och översvämningar

Vasabladet Skyfall och milda vintrar rubbar de österbottniska älvarnas och åarnas översvämningsmönster. Risken för översvämningar växer i takt med att klimatet blir varmare. Hur kommer de österbottniska vattendragen att påverkas av ett varmare klimat? Och hur är det att redan nu bo i område som är känsligt för översvämningar? Medverkande: Vincent Westberg (NTM-centralen) och Ghita Bodman, som bor i område med stor översvämningsrisk. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

22.12.2021

Nya restriktioner igen – men Heikki Kaukoranta ser ljus i coronatunneln

Vasabladet Nya coronarestriktioner var knappast något som finländarna önskade sig mest av allt i julklapp, men situationen är igen allvarlig. Men samtidigt ser Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta ljus i coronatunneln och är hoppfull inför 2022. Kaukoranta gästar årets sista avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

17.12.2021

Hopp och förtvivlan för kulturfolket under ett omtumlande år

Vasabladet Kulturfolket har pendlat mellan hopp och förtvivlan under 2021. I början av året pyrde ett växande missnöje mot politikernas nästintill nonchalanta förhållande till en kulturbransch som gick på knä efter månader av inställda evenemang och u teblivna inkomster. Under sommaren återvände hoppet och en del konserter och festivaler kunde arrangeras nästan som normalt. Men är allt som förut och hur djupa ärr har kulturfolket fått efter en på många sätt tärande tid? Och kan man över huvud taget säga något om kulturens framtid både när det gäller eventuella virusmutationer och hur branschen i stort finansieras i Finland? Vasabladets kulturchef Patrik Back medverkar. Redaktör: Patrick Sjöholm. 

10.12.2021

Omikron – nytt hot eller ett ljus i tunneln?

Vasabladet Ytterligare en coronamutation väcker oro och i dagsläget vet man inte mycket om mutationen som fått namnet omikron. Ett första misstänkt fall har upptäckts i Vasa sjukvårdsdistrikt. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus ä r liksom med de tidigare mutationerna inte överraskad. Virus muterar, men den springande punkten är hur pass allvarliga symtomen och sjukdomsbilden är. Och hur effektiva är vaccinerna? Salonen gästar podden idag. 

08.12.2021

Varannan kvinna i Finland ha upplevt fysiskt eller sexuellt våld

Vasabladet Enligt Statistikcentralen var 77 procent av offren för våld i par- och nära relationer kvinnor år 2019. Våld mot kvinnor är ett jämställdhetsproblem eftersom det ofta grundar sig på orättvis maktbalans mellan könen. Det mest typiska är att kvinnor upplever våld hemma, i andra privata utrymmen och på arbetsplatserna. Mer och mer trakasserier och till och med våld sker även på nätet. Mörkertalet är stort, också i Österbotten. Bakom rubrikerna uppmärksammar våld mot kvinnor och varför situationen i Österbotten är en av de värsta i landet. VBL-journalisten Alexia Sahl gästar dagens avsnitt. OBS! Efter lite tekniskt strul borde avsnittet funka som det ska nu. 

02.12.2021

Vasa vill växa så det knakar – behöver tusentals nya invånare varje år för att nå målet

Vasabladet Stadens strategi för de kommande fyra åren är tydlig: Vasa ska växa. Och det ska gå fort. Förslaget till ny strategi fastställer att Vasa ska ha 100 000 invånare år 2025. Kan Vasa på egen hand öka invånarmängden med flera tusen per år? Står hoppet till de eventuella etableringarna på Gigavasa-området och hur ser prognoserna ut för Vasa och Österbotten? Det här är några frågor som uppmärksammas i dagens avsnitt av nyhetspodden som VBL:s debattredaktör Björn Nyberg medverkar i. 

30.11.2021

Sport lämnar mörk månad med ljus i tunneln

Vasabladet Sport vill förmodligen glömma den gångna månaden. Tre vinster på nio matcher och bara 13 mål har gjort att Vasalaget rasat i tabellen. Dessutom är skadelistan lång. Hur har säsongen varit hittills för örnarna från Vasa, varför haltar målsky ttet och kan förra helgens vinst vara ljuset i tunneln? HSS Medias digitala sportchef Jona Nyström rätar ut frågetecknen i dagens avsnitt. 

25.11.2021

Ekonomiskt våld – ett nedtystat problem

Vasabladet Nyhetspodden ser närmare på ett inte så välkänt problem: det ekonomiska våldet. Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska själ vständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt. I Vasa finns nu ett projekt som uppmärksammar detta. Vasabladets journalist Ida Erikson medverkar. 

23.11.2021

Den österbottniska vårdjätten – så funkar Österbottens välfärdsområde

Vasabladet Om en dryg månad tar samkommunen för Österbottens välfärdsområde över vården i landskapet. De österbottniska kommunerna genomför på frivillig basis vårdreformen ett år i förtid. Nationellt blir det en vårdreform år 2023. I dagens avsnitt av nyhetspodden ser Patrick Sjöholm och VBL-journalisten Anna Sourander närmare på vad Österbottens välfärdsområde egentligen är och hur det fungerar. Och hur kommer befolkningen påverkas av Österbottens egen vårdreform? 

18.11.2021

En ny karneval gör entré och för vetenskap närmare folket

Vasabladet Nu har du chansen att höra forskare vid universiteten och högskolorna i Vasa berätta om färska vetenskapliga rön och visa hur de jobbar lokalt för att lösa globala problem. Under två dagar, fredagen den 19 och lördagen den 20 november, stäl ler sig 150 forskare och sakkunniga på fyra olika scener i Vasa. Det finns över 80 olika programpunkter att välja mellan. Att uppmärksamma forskning och vetenskap ligger rätt i tiden. Det menar Christer Kuvaja, forskningschef för Svenska litteratursällskapet, som deltar i det här avsnittet. 

16.11.2021

Därför lägger britterna ner planerna på en fabrik i Vasa

Vasabladet Intentionsavtalet mellan Vasa stad och Johnson Matthey var en årets stora nyhetshändelserna i början av året. Presskonferensen om fabriksplanerna hölls den 19 april och den 11 november meddelar bolaget att man inte går vidare med batterisat sningen. Varför blev det så? Vasabladets journalisten Marcus Lillkvist förklarar den senaste tidens händelser kring fabriksetableringen som kom av sig. 

10.11.2021

Hållbara konsumenter – vad ska vi göra för att bli det?

Vasabladet Marthaförbundet ordnar kampanjen köpfri november. Tanken med kampanjen är att få oss att fundera på hur vi kan påverka världen genom våra val då vi konsumerar. I dagens avsnitt medverkar VBL-journalisten Alexia Sahl, som sedan 2018 handlar kläder endast på loppis. Allt började med ett nyårslöfte som sedan förlängts på obestämd tid. 

27.10.2021

Här är orsakerna som trissar upp elpriserna – risk för dyr el i vinter

Vasabladet Elpriserna befinner sig på höga rekordnivåer och visar inga tecken på att sjunka. Sedan 2007 finns bara två månader med högre noteringar: februari och december 2010. Och elpriserna har varit ovanligt höga för årstiden ända sedan maj. Vanlig en är elpriserna som högst på vintern då förbrukningen också är omfattande. Nu finns det tecken på att de nuvarande elpriserna fortsätter på samma exceptionella nivå under vintern. Det säger Stefan Damlin, vd för Vasa elektriska. Han är gäst i nyhetspodden Bakom rubrikerna. 

21.10.2021

Vasa har åter ett ligalag och sportjournalistens keps klarar livhanken

Vasabladet I en krönika publicerad inför starten av herrarnas division 1 basunerade Jona Nyström, digital sportchef på HSS Media, ut: "Blir det inte mål, och många mål, med det här gänget så äter jag upp min keps, kanske med lite stekt lök till och en skvätt senap." Med en omgång kvar kan en lättad sportjournalist konstatera att kepsen får ligga kvar på hyllan. Efter två säsonger i division 1 är VPS nu klara för i FM-ligan. Förväntningarna på Vasalaget var uppskruvande inför säsongen och dagens avsnitt av nyhetspodden öppnar upp framgångsreceptet.

19.10.2021

Fler får intensivvård – och det innebär problem för sjukhusen

Vasabladet Coronaviruset fortsätter att vara krävande för vården. Och på Vasa centralsjukhus har man tvingats ställa in operationer på grund av att många patienter kräver intensivvård samtidigt. Samtidigt är poddens gäst, chefsöverläkare Peter Niemine n, hoppfull om att Vasa sjukvårdsdistrikt når vaccinationsmålet i slutet av månaden. 

14.10.2021

Hjärtesorger och prestationsångest – unga berättar om upplevelser i början av 2020-talet

Vasabladet Hur är det att vara ung 2021? Det är något som unga fått ge svar på i skrivtävlingen Ung 2021 som HSS Media och Förlaget ordnar. Tävlingen startade i våras och avslutades för några dagar sedan. Projektets idé är att inspirera till skrivande och läsande. Vasabladets journalist Karolina Åsmus medverkar i podden och är en av dem som läser igenom de 170 texter som har blivit inskickade. I podden diskuteras också fördelarna med att skriva och varför det kan vara en bra idé att göra dagsboksanteckningar för framtiden. 

12.10.2021

Grönt miljonregn över Österbotten

Vasabladet 14 miljoner euro till Österbotten ska ge fart åt en grön omställning som kan betyda stora möjligheter och klirr i kassan för energibranschen i Vasaregionen. Här har företagen hunnit långt i strävan efter att utveckla klimatvänligare system och teknologi. Och då EU öppnar plånboken hoppas man i Österbotten på miljonregn över en region som kan bidra med både lösningar och kunnande i klimatfrågan. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar i podden. 

07.10.2021

Insändare om sexuella trakasserier väcker ilska

Vasabladet Insändaren "Bort med tassarna – ett nej är ett nej" har lett till debattstorm och starka reaktioner. Då socionomstuderande Madeleine Stén upprördes av Tolppanens åsikter och gav svar på tal med insändaren "Sluta vara ett as helt enkelt". Nu gästar Stén nyhetspodden Bakom rubrikerna. I avsnittet diskuteras att förändra sitt synsätt i takt med att samhället utvecklas och moderniseras, om att vi tenderar ha lätta lösningar på komplicerade problem och att vara trött på att inte våga gå hem ensam på kvällen.

05.10.2021

Efterlängtad jour men veterinärbristen är ett gissel

Vasabladet I Seinäjoki erbjuder ett djursjukhus jour dygnetrunt, till många österbottniska djurägarens glädje och lättnad. Nästan hälften av klienterna kommer från de österbottniska kommunerna. Men hela branschen är i ett slags moment 22. Å ena sidan kräver djurägare mer avancerad vård, vilket å andra sidan leder till att sjukhus som det i Seinäjoki utvidgar sina tjänster. Samtidigt är bristen på veterinärer påfallande i hela landet. Medverkande: VBL-journalisten Anna Sourander. 

30.09.2021

En bro över Kvarken juridiskt krånglig att förverkliga

Vasabladet Marinbiolog Anna Törnroos-Remes vid Åbo Akademi ser allt för stora och många hinder för att en fast förbindelse över Kvarken ska kunna bli verklighet. Det är ord och inga visor då  Törnroos-Remes kullkastar visionen om en fast förbindelse ö ver Kvarken. Orsakerna till att projektet är ogenomförbart är flera. Men Törnroos-Remes är förvånad över att man inte redan nu insett att en bro inte kan byggas. Det är rent juridiskt och lagligt inte möjligt. 

28.09.2021

Nu måste negativa trenden vända – unga i stort behov av stöd

Vasabladet Ett och ett halvt år av distansstudier, färre sociala kontakter och inställda evenemang har inverkat negativt på ungas välbefinnande. Men hur vänder den negativa trenden och vilket ansvar har samhället och skolorna? Alexandra Wegelius, ordf örande för Finlands svenska skolungdomsförbund och Alina Östergård som leder ungdomsfullmäktige i Vasa säger att situationen är oroväckande och att det är bråttom med åtgärder. Coronapandemins följder blottar bristen på skolkuratorer och de veckolånga köerna för att få hjälp. Vem ska se och höra ungas upplevelser och berättelser om en krävande tid? Redaktör: Patrick Sjöholm.

23.09.2021

Datasystem för 160 miljoner euro väcker starka reaktioner

Vasabladet Debatten om Vasa sjukvårdsdistrikts nya patientdatasystemet har seglat upp som ett av de verkligt stora samtalsämnena i Österbotten, och ämnet toppar listan på mest lästa insändare på Vasabladet. Nyhetspodden Bakom rubrikerna tar en närmare titt på en komplicerad diskussion där beslutsgång och bristande kommunikation fått många att ifrågasätta det nya systemet. Bakom rubrikerna gästas den här gången av VBL:s och ÖT:s debattredaktör Björn Nyberg.

21.09.2021

VPS jagar avancemang – nu börjar slutkampen i division 1

Vasabladet Herrarnas division 1 lägger i ytterligare en växel när den övre slutserien drar igång den här veckan. För VPS och Jaro väntar fem mycket viktiga matcher. Rovaniemilaget RoPS är fortfarande etta i tabellen, men med både TPS och VPS hack i hä l. VPS har på sistone visat prov på fin höstform, och frågan är om laget även i fortsättningen kan hålla samma takt som RoPS och TPS. Håller VPS hela vägen, och vilka chanser har Jaro? 

16.09.2021

500 euro per år rakt ner i soporna – så kan du minska matsvinnet

Vasabladet Finländska familjer slänger mat för 500 euro per år. Privathushåll står för 33 procent av matsvinnet och slänger varje år över 100 miljoner kilo mat. Den här veckan är det spillveckan. Kampanjen vill uppmärksamma det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, ändå från produktion till konsumtion. I dagens poddavsnitt diskuterar VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen varför vi slänger mat och delar med sig av konkreta tips på hur man kan minska på matsvinnet.

14.09.2021

Maxade premiärer när teatrarna öppnar dörrarna igen

Vasabladet På Wasa teater bjuder humogruppen KAJ på nyskriven musikal. Stadsteatern i Vasa presenterar föreställningen Katri Helena. Bägge teatrar har målsättningen klar: nu ska publiken hitta tillbaka till teatersalongerna. Dagens avnsnitt handlar om efterlängtade teaterpremiärer, den omtalade regeln om två meters avstånd och om hur teatrarna mår i efterdyningarna av stränga coronarestriktioner. Vi diskuterar också den förväntansfulla känslan av att gå på teater, minns vi fortfarande hur det känns? Medverkande: Vasabladets kulturchef Patrik Back och nyhetspoddens redaktör Patrick Sjöholm. De senaste och viktigaste österbottniska kulturnyheterna hittar du på www.vasabladet.fi/kultur

09.09.2021

Tyngst och mest rutinerat – Sport inleder ännu en jakt på slutspelsplats

Vasabladet Hockeyligan rivstartar alltså med ett klassiskt riksåttanderby när Sport möter Ässät i Björneborg. Sport har under sommaren genomgått stora förändringar. En del spelare har fått nya klubbadress och även i Sport finns flera nya namn. Enligt Jona Nyström, digital sportchef på HSS Media, är Sport det lag i ligan som har mest erfarenhet, och som viktmässigt är tyngst av alla. Frågan är om laget har det som krävs för att ta en placering inom 10 bästa, och vem kommer att bära guldhjälmen säsongen 2021–2022?

07.09.2021

Hoppfullhet och osäkerhet präglar studiestarten för tusentals studerande

Vasabladet Den här veckan börjar de allra flesta studerande vara på plats och i en stor studiestad som Vasa syns det också på stadens gator att studiehösten har börjat. Hur resonerar man inom studiekretsarna nu när man träder in i ett nytt läsår, som åtminstone inledningsvis kommer att präglas av coronarestriktioner. Julia Liewendahl, medlem i Åbo Akademis kårstyrelse gästar dagens avsnitt av Bakom rubrikerna där hon också ger sina bästa råd på vad man som studerande kan göra för att orka med ytterligare "orka lite till". 

02.09.2021

Stor ovisshet när Afghanistan börjar nytt kapitel med gammalt styre

Vasabladet Ingen har undgått vad som har hänt och händer i Afghanistan. Efter 20 år av utländsk militär närvaro föll landet till synes ihop som ett korthus. Eller är det så? Hur ska man egentligen tolka talibanernas utåt sett mer försonliga ton och hu r ser framtiden ut för landet med nästan 40 miljoner invånare. Dagens avsnitt handlar om stationen i Afghanistan, och medverkar gör Vasabladets ledarskribent Viveca Dahl. Redaktör är Patrick Sjöholm. 

31.08.2021

Coronamutationer kastar skugga på växande vaccinationgrad

Vasabladet Nyhetspodden Bakom rubrikerna är tillbaka efter sommaruppehållet. Höstens första gäst är Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen. Det är också premiär för lyssnarfrågor i podden. Hur ska man tänka kring fritidsresor när man h ar fått två vaccindoser? Och vad är planen för barnfamiljer med barn under 12 år när vaccinationstäckningen är 80-90 procent? Fortsätter de strikta karantänsreglerna som förut? 

28.07.2021

Sommarsamtal – deckarförfattaren Pernilla Österberg

Vasabladet Tre deckare i serien "Mord i Österbotten" väntar på att bli utgivna av Norstedts förlag. Författaren till serien, Pernilla Österberg alias Nilla Kjellsdotter, berättar i podden om den känslomässiga bergochdalbanan som uppstod under våren. Ö sterberg trodde hela tiden starkt på sitt bokmanus, men svaren från bokförlagen dröjde. Vad som började med tvivel slutade med beramade ketchupeffekten. Plötsligt var Österberg flera stora bokförlags rampljus och en svindlande budgivning tog fart. Det här är ett samtal om att aldrig ge upp en dröm trots att andra tvivlar på den, om att se mordplatser överallt och om ett meddelade som satte hela världen i gungning. 

14.07.2021

Sommarsamtal – landslagsvallare Martin Norrgård

Vasabladet Martin Norrgård upplevde några extremt turbulenta dagar i april. Som en blixt från klar himmel meddelade det finländska skidförbundet att Norrgård slutar som vallachef för skidlandslaget. Jobbet beskriver Norrgård som det tuffaste han har h aft. Tiden i det blåvita landslaget blev kort. Bara några dagar efter att Norrgård avgick som vallachef i Finland presenterades han som nygammal vallare för det svenska skidlandslaget. I sommarsamtalet öppnar han upp mera kring vad som hände under de intensiva dygnen i april. 

30.06.2021

Sommarsamtal – utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim

Vasabladet Kvarkenfärjan och batterimaterialfabrik. Utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim har central roll i Vasaregionens senaste satsningar i mångmiljonklassen. Att våga leva och ständigt lära sig nya saker har varit och är Björkenheims främsta dri vkrafter i livet. Idag är hon utvecklingsdirektör på Vasaregionens utveckling, Vasek, och har en central roll i massiva projekt som Kvarkenfärjan och etableringen av en batterimaterialfabrik i Vasa. 

16.06.2021

Sommarsamtal – infektionsöverläkare Juha Salonen

Vasabladet Bakom rubrikernas första sommargäst är infektionsöverläkaren på Vasa centralsjukhus, Juha Salonen. Det senaste 1,5 året har Salonen ägnat stora delar av sitt liv åt coronaviruset. Men för Salonen har infektioner och virus varit intressanta. Det var den största orsaken till att han valde läkarstudier i stället för historia. Uppväxtåren tillbringade Salonen i Åbo och där inleddes läkarkarriären. Salonen var med och behandlade de första hiv-patienterna i Finland i slutet av 1980-talet. I podden hör du Salonen berätta hans funderingar kring coronapandemin och varför Finland borde ha en egen vaccintillverkning. Det här är ett samtal om livet som infektionsläkare mitt i en brinnande pandemi, om kärleken till klassisk musik, natur och historia. 

12.06.2021

Dags för kommunalval!

Vasabladet Vasabladet, Österbottens tidning, Sydin och Radio Vaasa sänder direkt på på kommunalvalsdagen den 13 juni. Den tvåspråkiga sändningen bjuder analyser och intervjuer om valresultatet i Österbotten och landet i stort. Sändningen startar 19.30 på söndag. Medverkande: Radio Vaasas Anssi Marttinen och Vasabladets Anna Sourander, Dan Ekholm och Patrick Sjöholm. Liverapportering, resultatsajt nyheter hittar du på ??https://www.vasabladet.fi/. Klicka här för att lyssna Radio Vaasas webbradio ?? https://www.vasabladet.fi/lyssna/

27.05.2021

Säsongsavslutning med Heikki Kaukoranta

Vasabladet Tillsammans med Vasa stads ledande överläkare Heikki Kauokaranta ser nyhetspodden närmare på coronaläget just nu, och ger en coronaprognos för sommaren och hösten. Kaukoranta gästade nyhetspodden Bakom rubrikerna för ganska exakt ett halvår sedan. Nu medverkar han igen. Den här gången diskuteras den indiska virusvarianten, orättvisa restriktioner, utsikterna för sommaren och hur hösten kan komma att bli. 

25.05.2021

Finland saknar målskytt i överraskningarnas VM

Vasabladet En vinst och en förlust hittills. För att Finland ska lycka ta sig längre än till kvartsfinal måste någon i truppen träda fram och göra målen, och passningsspelet måste förbättras. Ishockey-VM i Lettland är ännu i ett tidigt skede men stora hockeynationer har flera gånger gått av isen med noll poäng i bagaget. VBL:s sportjournalist Ludvig Andersson medverkar. 

20.05.2021

Kulturkrisen blir allt djupare

Vasabladet Kulturens statliga medel minskar troligen med 17,5 miljoner euro nästa år – och därpå följande år med 23 miljoner euro. Vad hände med den på pappret kulturvänliga regeringen och hur reagerar kulturfältet? Scener och konsertsalar gapar tomma på grund av coronarestriktioner och nu drabbas branschen av nedskärningar. Värdesätter vi inte kulturens sysselsättande och ekonomiska effekter i Finland? 

18.05.2021

Förhalning och förvirring i riksdagen

Vasabladet Diskussionen om EU-stödpaket har kallats en soppa och något som är under riksdagens värdighet. Långdansen kring hur Finland förhåller sig till EU:s stödpaket pågick i över fyra dagar innan diskussionen konstaterades avslutad natten mellan f redag och lördag förra veckan. Varför ville Sannfinländarna dra ut på diskussionen och är det egentligen okej att hålla en taltur i åtta timmar? VBL-journalisten Anna Sourander medverkar. 

13.05.2021

En månad kvar till omtalat kommunalval

Vasabladet Vilka frågor är aktuella i de österbottniska kommunerna och hur har partierna lyckats med kandidatnomineringarna? Vilka frågor är aktuella nu när kandidatlistorna är klara och valkampanjerna går in i ett intensivare skede? Och vad är det fö r icke-fråga som igen debatteras livligt inför valdagen? I det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna pejlar Patrick Sjöholm och Björn Nyberg på Vasabladets opinionsavdelning läget inför det kommande valet. 

11.05.2021

Det finländska fiskets paradox

Vasabladet Om bara några år ska finländarna äta betydligt mera fisk än i dag, och den ska vara inhemsk. Det står i regeringsprogrammet. Önskan om mer inhemsk fisk på faten vacklar när den österbottniska fiskerinäringen tampas med problem både ovan och under vattenytan. Österbottens fiskarförbunds verksamhetsledare Marina Nyqvist medverkar. 

06.05.2021

Finland kan fälla EU:s miljardpaket

Vasabladet Är Finland medlemslandet som fäller Europeiska unionens gigantiska  återhämtningsfond på 750 miljarder euro, och i samma veva EU:s budget för de kommande sju åren? Kan ett enskilt partis interna trassel sätta käppar i hjulen för hela EU:s å terhämtning efter coronapandemin? Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar.

04.05.2021

Österbottnisk trio utmanar i herrarnas division 1

Vasabladet VPS har målgörare men ett rätt ovisst försvar. För Jaro är läget omvänt. Försvaret är stabilt men vem ska göra målen? Både VPS och Jaro får möta stenhårt motstånd i den första omgången av division 1, som på förhand är otroligt svårtippat. F lera lag, bland annat VPS och Jaro, har möjlighet att nå framgång och höga placeringar. Men då måste allt klaffa. Vasabladets Jona Nyström och Österbottens tidnings Björn Bredbacka analyserar läget inför säsongsstarten.

29.04.2021

De bästa klippen från poddavsnitten i april

Vasabladet Poddavsnitten i april bjöd på fotboll, ungas välbefinnande, arbetskraftsbristen i Österbotten och riktigt stor nyhet i Vasa. Åtta intressanta avsnitt hann det bli med väldigt varierande samtalsämnen. I det här avsnittet summerar poddens red aktör Patrick Sjöholm månaden som gått genom att sammanställa några klipp från intervjuer i april. 

27.04.2021

Privatbilismen är Vasa stads största klimatutmaning

Vasabladet Han är Vasa stads nya klimat- och miljöexpert och en spindel i nätet då Vasa stad strävar efter att uppfylla sitt ambitiösa klimatmål att var en klimatneutral stad i slutet av det här årtiondet. Mika Hakosalo gästar nyhetspodden i dag och d å pratar vi om vilka som är Vasa stads största utmaningar för nå klimatmålet, och på vilka sätt man tacklar dessa utmaningar. 

22.04.2021

Svenskfinland laddar upp inför annorlunda Pampas nationaldag

Vasabladet Det blir inga halarklädda studerande från hela Svenskfinland på torget i Vasa i år heller. Pampasmaffians Ida Torsell hade inte väntat sig att tiden som ordförande skulle innebära en inställd Pampas nationaldag förra året och en nationaldag helt på distans i år. Imorgon arrangeras visserligen den traditionsenliga olympiaden och på lördag silliz, men det är under väldigt annorlunda omständigheter. 

20.04.2021

Brittiskt bolag bygger fabrik för batterimaterial i Vasa

Vasabladet På Gigavasa-området i Vasa har brittiska börsbolaget Johnson Matthey reserverat en 50 hektar stor tomt. Där ska bolaget bygga en katodfabrik. Syftet är att fabriken ska vara i drift år 2024. Journalisten Marcus Lillkvist sammanfattar de vik tigaste händelserna från en betydande nyhet. 

15.04.2021

Vasa IFK förhandsfavorit när damernas division 1 börjar

Vasabladet I helgen drar fotbollssäsongen drar igång. Med nyförvärv, bred trupp och ny tränare är Vasa IFK ett av de lag som ska vara med och kämpa om topplaceringarna i damernas divison 1. Vasabladets sportjournalist Lilian Hellström medverkar. 

13.04.2021

Britternas tredje nedstängning luckras upp

Vasabladet Pubarna, gym och frisörssalonger öppnar igen denna vecka i England. Landets tredje nedstängning luckras stegvis upp samtidigt som premiärminister Boris Johnsons manar till ansvarsfullt beteende. Jockum Nyberg från Vasa bor i London och han hoppas att den nuvarande nedstängningen, den tredje inom loppet av ett år, blir den sista. 

09.04.2021

Brist på arbetskraft hindrar tillväxten i Österbotten

Vasabladet Österbotten tappar folk till andra delar av landet och Sverige i oroväckande takt. Befolkningsprognoserna för framtiden grinar rött samtidigt som näringslivet vittnar om brist på arbetskraft. Varför töms Österbotten på folk när det finns go tt om arbetsmöjligheter? Juha Häkkinen, vd på Österbottens handelskammare, funderar kring vad som vänder trenden och ökar dragningskraften. För det börjar faktiskt bli bråttom. 

07.04.2021

Stora variationer i hur unga mår under coronaepidemin

Vasabladet Hur mycket påverkar coronaepidemin hur de unga mår och vilka blir de långtgående konsekvenserna angående måendet när epidemin mattas av och borde alla egentligen ha en personlig exitstrategi? Ungas välbefinnande är samtalsämnet i Bakom rubr ikerna som gästas av Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

01.04.2021

Lång slutspelsväntan kan snart vara över för Sport

Vasabladet Nyhetspodden Bakom rubrikerna fokuserar på ishockey och Sport, som kämpar om den sista slutspelsplatsen. Men sedan en vecka tillbaka är laget i karantän på grund av ett covidfall inom laget. Hur påverkar det lagets chanser att nå slutspelet ? Jona Nyström, Vasabladets digitala sportchef medverkar.

01.04.2021

De bästa bitarna från avsnitten i mars

Vasabladet I det här drygt 20 minuter långa avsnittet summerar poddens redaktör Patrick Sjöholm månaden med några klipp från en del av de avsnitt som publicerats i mars 2021. Vi spolar tillbaka till veckan då undantagsläget var inne på sin andra dag, vad Marina Kinnunen tänkte på årsdagen sedan det första covidfallet i Österbotten och hur vi alla kan motarbeta rasism.

01.04.2021

Därför kan coronaepidemin bli gles- och landsbygdens räddning

Vasabladet Coronapandemin har lett till att tron på gles- och landsbygdens framtid är större än på mycket länge. En parlamentarisk arbetsgrupp funderar på åtgärder som kan få folk att vilja flytta ut till lands- och glesbygden. Landsbygden vädrar morg onluft och gör upp med fördomar. Vilka möjligheter öppnar sig för den finländska gles- och landsbygden i coronapandemins kölvatten?

01.04.2021

Coronaläget hotar ännu en festivalsommar

Vasabladet Stora artistnamn är på kommande till Vasa i sommar. Men hotar coronaepidemin att än en gång stjälpa delar av den finländska festivalsommaren? Två större festivaler är inplanerade i Vasa i sommar men den stora frågan är om de över huvud tage t kommer att kunna ordnas? Arrangörerna utgår förstås från att så är fallet, men är det vaccinationstakten som sätter käppar i hjulen den här gången? VBL:s kulturchef Patrik Back medverkar.

01.04.2021

Så ska ätstörningar inom idrotten förebyggas

Vasabladet I år har Finlands svenska idrott inlett ett projekt som handlar om förebyggande av ätstörningar inom idrotten. Ätstörningar påverkade Jonna Skrifvars idrottskarriär och ledde slutligen till att hon avslutade karriären för ett år sedan. Skri fvars gästar Bakom rubrikerna där hon berättar om sin iver för att förebygga ätstörningar inom idrotten, och om sina egna erfarenheter.

01.04.2021

Ifrågasätt dina värderingar under Veckan mot rasism

Vasabladet Den här veckan pågår “Veckan mot rasism", som är en nationell kampanj som borde få var och en av oss att tänka över våra attityder och val. På vilket sätt förekommer rasism i Österbotten och hur kan vi alla ta vårt ansvar att motarbeta rasi sm? Det här är samtalsämnet i dagens podd som Nina Stubb och Kyösti Linna på Röda korset i Österbotten medverkar i.

01.04.2021

Ett år av orka, orka, orka lite till

Vasabladet Precis som för ett år sedan är det fortfarande besvärligt att sia om var målet hägrar och när ett liv med restriktioner och rekommendationer är förbi. Men den dagen kommer. Det är Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, helt ö vertygad om även om det kommer att ta sin tid. Hon medverkar i det här avsnittet av Bakom rubrikerna.

01.04.2021

Radikal blåsvart rörelse drömmer om makt i Finland

Vasabladet Sinimusta liike är radikal och ultranationalistiska rörelse som vill komma in på den partipolitiska kartan i Finland. Kan ett sådant parti ens tillåtas och kan ett så pass extremt parti locka ett stort antal väljare i Finland? Bakom rubrike rna gästas av Ann-Cathrine Jungar, forskare i högerpopulism vid Södertörns högskola och Vasabladets journalist Anna Sourander.

01.04.2021

Undantagsläge i Finland – igen

Vasabladet Finland har internationellt sett lyckats bromsa virusspridningen med hjälp av restriktioner och rekommendationer. Men en mutation av coronaviruset och en överhängande coronatrötthet har drastiskt förändrat prognoserna för coronasituationen i Finland. Bakom rubrikerna ser tillsammans med ledarskribenten Dan Ekholm närmare på läget just nu i Finland.

01.04.2021

Sociala medier – hot eller möjlighet för demokratin?

Vasabladet En vanlig uppfattning är att internet i allmänhet, och sociala medier i synnerhet bidrar till ett ökat och mer jämlikt politiskt deltagande och att det är ett naturligt sätt för människor att engagera sig på. Men studier visar att så inte r iktigt är fallet. Sociala mediernas negativa inverkan har blivit allt mer påtaglig samtidigt som samhället kanske inte är så polariserat som vi ibland tror. Kim Strandberg, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi diskuterar sociala medier och demokrati.

01.04.2021

Nya användarvillkor oroar Whatsapp-användare

Vasabladet Datasäkerhet är åter på allas läppar när meddelandetjänsten Whatsapp nyligen uppdaterade användarvillkoren. Innehållet i de nya villkoren oroar många och har fått en hel del användare att byta meddelandetjänst. Datasäkerhet och nätbedrägeri er är samtalsämnena i det avsnittet som VBL-journalisten Roy Mäki-Fränti medverkar i.

01.04.2021

Så ser Finlands medaljchanser ut i skid-VM

Vasabladet Den finländska truppen på 16 skidåkare som är i tyska Oberstorf deltar i VM-tävlingarna med på förhand sett blygsamma medaljchanser. Finland har hamnat på efterkälken då andra stora skidnationer drar ifrån. Hur har det blivit så? Medverkand e: VBL-sportens Lilian Hellström och skidlandslagets servicechef Martin Norrgård.

01.04.2021

Hur ska varg och människa leva sida vid sida?

Vasabladet Vargen väcker känslor. Diametralt olika åsikter försöker nå över varandras uppfattning om vad som är rätt och fel. Nu ska ett nationellt projekt öka förståelsen för vargens beteende. Samtidigt ökar vargobservationerna i Österbotten. I dag m edverkar Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral i Kust-Österbotten, Madeleine Nyman och Jörgen Hermansson från projektet VargLife.

01.04.2021

Vasaregionens företagarvänlighet i fritt fall

Vasabladet På bara några år har Vasaregionen rasat från sjätte till tiondeplats på listan över Finlands mest företagsvänliga områden. Karleby har gått om och Seinäjoki är ohotad etta femte gången i följd. Vad är det som har hänt och står det egentlige n till med regions omtalade företagaranda? Medverkande: Stefan Råback, vd på Vasaregiones utveckling och redaktör Patrick Sjöholm.

01.04.2021

Pandemin och vår psykiska hälsa

Vasabladet Vi närmar oss alla hjärtans dag. I det här avsnittet ser vi därför närmare på relationer, känslor och varför det är så viktigt att uttrycka vad vi behöver. I synnerhet just nu. Socialhandledare Annika Paananen på Resurscentret Föregångarna deltar i det nyaste avsnittet av Bakom rubrikerna. Det är ett samtal som handlar hur vi faktiskt kan stärka vår karaktär under pandemin och om att hur vi tar hand om om varandra som grupp avgör hur vi överlever som grupp.

01.04.2021

Unga kvinnor flyttar, männen blir kvar i Vasa

Vasabladet Vilka åtgärder måste vidtas för att vända inflyttningen till en positivt riktning och få unga kvinnor att stanna efter studier eller flytta hit i jakten på intressanta arbetsmöjligheter? Medverkande: Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad och Johanna Stenback, vd för All things content. 

01.04.2021

Ännu en coronavår

Vasabladet Under snart ett års tid har det mesta handlat om corona och det lär det göra ett tag till ännu. Men hur länge till, den frågan vill vi nog alla ha svar på. I det här avsnittet ringer Patrick Sjöholm upp Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläka re Peter Nieminen för att få höra hur Nieminen ser på framtiden, och vart vi ska rikta vår målbild när vi tar oss igenom ännu en coronavår.

01.04.2021

Tar VPS sejour i division 1 slut?

Vasabladet Det råder ingen tvekan om vad VPS vill. De värvningar som laget har gjort den senaste tiden vittnar om att man menar allvar och vill vara med i toppstriden i division 1. VBL:s sportchef Jona Nyström, som gästar podden i dag, verkar åtminsto ne övertygad om att VPS har allt som krävs för att Vasa ska få ett lag i ligan igen. Medverkande: Jona Nyström och Patrick Sjöholm.

23.03.2021

Qanons tentakler når också Österbotten

Vasabladet Idéerna som Qanon sägs stå för sprider sig, även i Finland och i Österbotten. Vaccinkritiker är bara en av många grupper som lockas av Qanons idéstinna värld där det är både högt i tak och brett mellan väggarna. VBL:s kriminalreporter Ander s Eklund medverkar.

23.03.2021

Kulturbranschens kris

Vasabladet Inom kulturbranschen växer frustrationen. Pandemin blottlägger en kultursyn som återspeglar en oförståelse för kulturens inverkan på våra liv. Bakom rubrikerna ser närmare på kulturbranschens kris. Medverkande: sopranen och konstnärliga led aren Kajsa Dahlbäck, VBL:s kulturchef Patrik Back.

22.03.2021

Havet, plasten och den tickande fosforbomben

Vasabladet Enligt en kontroll som Världsnaturfonden WWF gjorde vid stränder på sju olika orter i Finland hittades mest mikroplast på Sveaborg i Helsingfors. Nästvärst var Abborrön i Vasa. Hur allvarliga är fynden i Vasa och vilka skadliga inverkningar har mikroplasterna i havet? Marinbiolog Vincent Westberg deltar i podden. 

22.03.2021

Unga sätter ord på sexuella trakasserier i Österbotten

Vasabladet Ett nytt Instagramkonto låter unga österbottningar anonymt berätta om sexuella trakasserier. Över 200 vittnesmål säger något om hur utbrett problemet är, också i Österbotten.

22.03.2021

Hasta la vista, Trump

Vasabladet Donald Trumps 1461 dagar som USA:s president har präglats av riksrättsåtal, upptrappade konflikter, mediekrig och ett utträde ur Parisavtalet. Polariseringen i det amerikanska samhället är djupare än på mycket längre. Statsvetaren Claus Sto lpe gästar VBL:s nyhetspodd för att summera och analysera Donald Trumps tid vid makten. 

18.03.2021

I coronans fotspår: Kulturen och sporten

Vasabladet Kulturchef Patrik Back deltar och ger sin syn på kulturlivet i Österbotten, en bransch som i princip fått näringsförbud på grund av åtgärder som coronapandemin fört med sig. Sportjournalisten Lilian Hellström pratar om små idrottsföreningar s utmaningar, men också om något bra som pandemin fört med sig: bättre lagsammanhållning.

12.03.2021

I coronans fotspår: Politiken och debattklimatet

Vasabladet Journalisten Björn Nyberg diskuterar läget i kommunerna inför kommunalvalet. Hur mår kommunerna efter ett väldigt annorlunda år 2020 och en hurudan verklighet möter de ledamöter som ska sitta i ett nyvalt fullmäktige. Tillsammans med ledars kribenten Viveca Dahl diskuteras debattklimatet i pandemitider. Vi diskuterar sanning, fakta och lögner.

11.03.2021

Heikki Kaukoranta om corona, ansvar, vaccin och 2021

Vasabladet I nyhetspodden motiverar Vasa stads ledande läkare Heikki Kaukoranta beslutet och öppnar upp situationen i oktober då Vasa var landets coronahuvudstad. Kaukoranta ger också sin syn restriktoner, ansvar, vaccin och blickar framåt mot ett lju sare 2021.