Bakom rubrikerna

Podden lyfter varje vecka fram en mängd olika ämnen från Vasa, Österbotten och världen, från politiken, närings- eller kulturlivet. Det gemensamma är att de är i nyhetsfokus. Du hittar också Bakom rubrikerna på Spotify och Apple Podcast. Redaktör är Patrick Sjöholm.

Alla avsnitt

14.10.2021

Hjärtesorger och prestationsångest – unga berättar om upplevelser i början av 2020-talet

Vasabladet Hur är det att vara ung 2021? Det är något som unga fått ge svar på i skrivtävlingen Ung 2021 som HSS Media och Förlaget ordnar. Tävlingen startade i våras och avslutades för några dagar sedan. Projektets idé är att inspirera till skrivande och läsande. Vasabladets journalist Karolina Åsmus medverkar i podden och är en av dem som läser igenom de 170 texter som har blivit inskickade. I podden diskuteras också fördelarna med att skriva och varför det kan vara en bra idé att göra dagsboksanteckningar för framtiden. 

12.10.2021

Grönt miljonregn över Österbotten

Vasabladet 14 miljoner euro till Österbotten ska ge fart åt en grön omställning som kan betyda stora möjligheter och klirr i kassan för energibranschen i Vasaregionen. Här har företagen hunnit långt i strävan efter att utveckla klimatvänligare system och teknologi. Och då EU öppnar plånboken hoppas man i Österbotten på miljonregn över en region som kan bidra med både lösningar och kunnande i klimatfrågan. Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar i podden. 

07.10.2021

Insändare om sexuella trakasserier väcker ilska

Vasabladet Insändaren "Bort med tassarna – ett nej är ett nej" har lett till debattstorm och starka reaktioner. Då socionomstuderande Madeleine Stén upprördes av Tolppanens åsikter och gav svar på tal med insändaren "Sluta vara ett as helt enkelt". Nu gästar Stén nyhetspodden Bakom rubrikerna. I avsnittet diskuteras att förändra sitt synsätt i takt med att samhället utvecklas och moderniseras, om att vi tenderar ha lätta lösningar på komplicerade problem och att vara trött på att inte våga gå hem ensam på kvällen.

05.10.2021

Efterlängtad jour men veterinärbristen är ett gissel

Vasabladet I Seinäjoki erbjuder ett djursjukhus jour dygnetrunt, till många österbottniska djurägarens glädje och lättnad. Nästan hälften av klienterna kommer från de österbottniska kommunerna. Men hela branschen är i ett slags moment 22. Å ena sidan kräver djurägare mer avancerad vård, vilket å andra sidan leder till att sjukhus som det i Seinäjoki utvidgar sina tjänster. Samtidigt är bristen på veterinärer påfallande i hela landet. Medverkande: VBL-journalisten Anna Sourander. 

30.09.2021

En bro över Kvarken juridiskt krånglig att förverkliga

Vasabladet Marinbiolog Anna Törnroos-Remes vid Åbo Akademi ser allt för stora och många hinder för att en fast förbindelse över Kvarken ska kunna bli verklighet. Det är ord och inga visor då  Törnroos-Remes kullkastar visionen om en fast förbindelse över Kvarken. Orsakerna till att projektet är ogenomförbart är flera. Men Törnroos-Remes är förvånad över att man inte redan nu insett att en bro inte kan byggas. Det är rent juridiskt och lagligt inte möjligt. 

28.09.2021

Nu måste negativa trenden vända – unga i stort behov av stöd

Vasabladet Ett och ett halvt år av distansstudier, färre sociala kontakter och inställda evenemang har inverkat negativt på ungas välbefinnande. Men hur vänder den negativa trenden och vilket ansvar har samhället och skolorna? Alexandra Wegelius, ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund och Alina Östergård som leder ungdomsfullmäktige i Vasa säger att situationen är oroväckande och att det är bråttom med åtgärder. Coronapandemins följder blottar bristen på skolkuratorer och de veckolånga köerna för att få hjälp. Vem ska se och höra ungas upplevelser och berättelser om en krävande tid? Redaktör: Patrick Sjöholm.

23.09.2021

Datasystem för 160 miljoner euro väcker starka reaktioner

Vasabladet Debatten om Vasa sjukvårdsdistrikts nya patientdatasystemet har seglat upp som ett av de verkligt stora samtalsämnena i Österbotten, och ämnet toppar listan på mest lästa insändare på Vasabladet. Nyhetspodden Bakom rubrikerna tar en närmare titt på en komplicerad diskussion där beslutsgång och bristande kommunikation fått många att ifrågasätta det nya systemet. Bakom rubrikerna gästas den här gången av VBL:s och ÖT:s debattredaktör Björn Nyberg.

21.09.2021

VPS jagar avancemang – nu börjar slutkampen i division 1

Vasabladet Herrarnas division 1 lägger i ytterligare en växel när den övre slutserien drar igång den här veckan. För VPS och Jaro väntar fem mycket viktiga matcher. Rovaniemilaget RoPS är fortfarande etta i tabellen, men med både TPS och VPS hack i häl. VPS har på sistone visat prov på fin höstform, och frågan är om laget även i fortsättningen kan hålla samma takt som RoPS och TPS. Håller VPS hela vägen, och vilka chanser har Jaro? 

16.09.2021

500 euro per år rakt ner i soporna – så kan du minska matsvinnet

Vasabladet Finländska familjer slänger mat för 500 euro per år. Privathushåll står för 33 procent av matsvinnet och slänger varje år över 100 miljoner kilo mat. Den här veckan är det spillveckan. Kampanjen vill uppmärksamma det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, ändå från produktion till konsumtion. I dagens poddavsnitt diskuterar VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen varför vi slänger mat och delar med sig av konkreta tips på hur man kan minska på matsvinnet.

14.09.2021

Maxade premiärer när teatrarna öppnar dörrarna igen

Vasabladet På Wasa teater bjuder humogruppen KAJ på nyskriven musikal. Stadsteatern i Vasa presenterar föreställningen Katri Helena. Bägge teatrar har målsättningen klar: nu ska publiken hitta tillbaka till teatersalongerna. Dagens avnsnitt handlar om efterlängtade teaterpremiärer, den omtalade regeln om två meters avstånd och om hur teatrarna mår i efterdyningarna av stränga coronarestriktioner. Vi diskuterar också den förväntansfulla känslan av att gå på teater, minns vi fortfarande hur det känns? Medverkande: Vasabladets kulturchef Patrik Back och nyhetspoddens redaktör Patrick Sjöholm. De senaste och viktigaste österbottniska kulturnyheterna hittar du på www.vasabladet.fi/kultur

09.09.2021

Tyngst och mest rutinerat – Sport inleder ännu en jakt på slutspelsplats

Vasabladet Hockeyligan rivstartar alltså med ett klassiskt riksåttanderby när Sport möter Ässät i Björneborg. Sport har under sommaren genomgått stora förändringar. En del spelare har fått nya klubbadress och även i Sport finns flera nya namn. Enligt Jona Nyström, digital sportchef på HSS Media, är Sport det lag i ligan som har mest erfarenhet, och som viktmässigt är tyngst av alla. Frågan är om laget har det som krävs för att ta en placering inom 10 bästa, och vem kommer att bära guldhjälmen säsongen 2021–2022?

07.09.2021

Hoppfullhet och osäkerhet präglar studiestarten för tusentals studerande

Vasabladet Den här veckan börjar de allra flesta studerande vara på plats och i en stor studiestad som Vasa syns det också på stadens gator att studiehösten har börjat. Hur resonerar man inom studiekretsarna nu när man träder in i ett nytt läsår, som åtminstone inledningsvis kommer att präglas av coronarestriktioner. Julia Liewendahl, medlem i Åbo Akademis kårstyrelse gästar dagens avsnitt av Bakom rubrikerna där hon också ger sina bästa råd på vad man som studerande kan göra för att orka med ytterligare "orka lite till". 

02.09.2021

Stor ovisshet när Afghanistan börjar nytt kapitel med gammalt styre

Vasabladet Ingen har undgått vad som har hänt och händer i Afghanistan. Efter 20 år av utländsk militär närvaro föll landet till synes ihop som ett korthus. Eller är det så? Hur ska man egentligen tolka talibanernas utåt sett mer försonliga ton och hur ser framtiden ut för landet med nästan 40 miljoner invånare. Dagens avsnitt handlar om stationen i Afghanistan, och medverkar gör Vasabladets ledarskribent Viveca Dahl. Redaktör är Patrick Sjöholm. 

31.08.2021

Coronamutationer kastar skugga på växande vaccinationgrad

Vasabladet Nyhetspodden Bakom rubrikerna är tillbaka efter sommaruppehållet. Höstens första gäst är Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen. Det är också premiär för lyssnarfrågor i podden. Hur ska man tänka kring fritidsresor när man har fått två vaccindoser? Och vad är planen för barnfamiljer med barn under 12 år när vaccinationstäckningen är 80-90 procent? Fortsätter de strikta karantänsreglerna som förut? 

28.07.2021

Sommarsamtal – deckarförfattaren Pernilla Österberg

Vasabladet Tre deckare i serien "Mord i Österbotten" väntar på att bli utgivna av Norstedts förlag. Författaren till serien, Pernilla Österberg alias Nilla Kjellsdotter, berättar i podden om den känslomässiga bergochdalbanan som uppstod under våren. Österberg trodde hela tiden starkt på sitt bokmanus, men svaren från bokförlagen dröjde. Vad som började med tvivel slutade med beramade ketchupeffekten. Plötsligt var Österberg flera stora bokförlags rampljus och en svindlande budgivning tog fart. Det här är ett samtal om att aldrig ge upp en dröm trots att andra tvivlar på den, om att se mordplatser överallt och om ett meddelade som satte hela världen i gungning. 

14.07.2021

Sommarsamtal – landslagsvallare Martin Norrgård

Vasabladet Martin Norrgård upplevde några extremt turbulenta dagar i april. Som en blixt från klar himmel meddelade det finländska skidförbundet att Norrgård slutar som vallachef för skidlandslaget. Jobbet beskriver Norrgård som det tuffaste han har haft. Tiden i det blåvita landslaget blev kort. Bara några dagar efter att Norrgård avgick som vallachef i Finland presenterades han som nygammal vallare för det svenska skidlandslaget. I sommarsamtalet öppnar han upp mera kring vad som hände under de intensiva dygnen i april. 

30.06.2021

Sommarsamtal – utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim

Vasabladet Kvarkenfärjan och batterimaterialfabrik. Utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim har central roll i Vasaregionens senaste satsningar i mångmiljonklassen. Att våga leva och ständigt lära sig nya saker har varit och är Björkenheims främsta drivkrafter i livet. Idag är hon utvecklingsdirektör på Vasaregionens utveckling, Vasek, och har en central roll i massiva projekt som Kvarkenfärjan och etableringen av en batterimaterialfabrik i Vasa. 

16.06.2021

Sommarsamtal – infektionsöverläkare Juha Salonen

Vasabladet Bakom rubrikernas första sommargäst är infektionsöverläkaren på Vasa centralsjukhus, Juha Salonen. Det senaste 1,5 året har Salonen ägnat stora delar av sitt liv åt coronaviruset. Men för Salonen har infektioner och virus varit intressanta. Det var den största orsaken till att han valde läkarstudier i stället för historia. Uppväxtåren tillbringade Salonen i Åbo och där inleddes läkarkarriären. Salonen var med och behandlade de första hiv-patienterna i Finland i slutet av 1980-talet. I podden hör du Salonen berätta hans funderingar kring coronapandemin och varför Finland borde ha en egen vaccintillverkning. Det här är ett samtal om livet som infektionsläkare mitt i en brinnande pandemi, om kärleken till klassisk musik, natur och historia. 

12.06.2021

Dags för kommunalval!

Vasabladet Vasabladet, Österbottens tidning, Sydin och Radio Vaasa sänder direkt på på kommunalvalsdagen den 13 juni. Den tvåspråkiga sändningen bjuder analyser och intervjuer om valresultatet i Österbotten och landet i stort. Sändningen startar 19.30 på söndag. Medverkande: Radio Vaasas Anssi Marttinen och Vasabladets Anna Sourander, Dan Ekholm och Patrick Sjöholm. Liverapportering, resultatsajt nyheter hittar du på ??https://www.vasabladet.fi/. Klicka här för att lyssna Radio Vaasas webbradio ?? https://www.vasabladet.fi/lyssna/

27.05.2021

Säsongsavslutning med Heikki Kaukoranta

Vasabladet Tillsammans med Vasa stads ledande överläkare Heikki Kauokaranta ser nyhetspodden närmare på coronaläget just nu, och ger en coronaprognos för sommaren och hösten. Kaukoranta gästade nyhetspodden Bakom rubrikerna för ganska exakt ett halvår sedan. Nu medverkar han igen. Den här gången diskuteras den indiska virusvarianten, orättvisa restriktioner, utsikterna för sommaren och hur hösten kan komma att bli. 

25.05.2021

Finland saknar målskytt i överraskningarnas VM

Vasabladet En vinst och en förlust hittills. För att Finland ska lycka ta sig längre än till kvartsfinal måste någon i truppen träda fram och göra målen, och passningsspelet måste förbättras. Ishockey-VM i Lettland är ännu i ett tidigt skede men stora hockeynationer har flera gånger gått av isen med noll poäng i bagaget. VBL:s sportjournalist Ludvig Andersson medverkar. 

20.05.2021

Kulturkrisen blir allt djupare

Vasabladet Kulturens statliga medel minskar troligen med 17,5 miljoner euro nästa år – och därpå följande år med 23 miljoner euro. Vad hände med den på pappret kulturvänliga regeringen och hur reagerar kulturfältet? Scener och konsertsalar gapar tomma på grund av coronarestriktioner och nu drabbas branschen av nedskärningar. Värdesätter vi inte kulturens sysselsättande och ekonomiska effekter i Finland? 

18.05.2021

Förhalning och förvirring i riksdagen

Vasabladet Diskussionen om EU-stödpaket har kallats en soppa och något som är under riksdagens värdighet. Långdansen kring hur Finland förhåller sig till EU:s stödpaket pågick i över fyra dagar innan diskussionen konstaterades avslutad natten mellan fredag och lördag förra veckan. Varför ville Sannfinländarna dra ut på diskussionen och är det egentligen okej att hålla en taltur i åtta timmar? VBL-journalisten Anna Sourander medverkar. 

13.05.2021

En månad kvar till omtalat kommunalval

Vasabladet Vilka frågor är aktuella i de österbottniska kommunerna och hur har partierna lyckats med kandidatnomineringarna? Vilka frågor är aktuella nu när kandidatlistorna är klara och valkampanjerna går in i ett intensivare skede? Och vad är det för icke-fråga som igen debatteras livligt inför valdagen? I det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna pejlar Patrick Sjöholm och Björn Nyberg på Vasabladets opinionsavdelning läget inför det kommande valet. 

11.05.2021

Det finländska fiskets paradox

Vasabladet Om bara några år ska finländarna äta betydligt mera fisk än i dag, och den ska vara inhemsk. Det står i regeringsprogrammet. Önskan om mer inhemsk fisk på faten vacklar när den österbottniska fiskerinäringen tampas med problem både ovan och under vattenytan. Österbottens fiskarförbunds verksamhetsledare Marina Nyqvist medverkar. 

06.05.2021

Finland kan fälla EU:s miljardpaket

Vasabladet Är Finland medlemslandet som fäller Europeiska unionens gigantiska  återhämtningsfond på 750 miljarder euro, och i samma veva EU:s budget för de kommande sju åren? Kan ett enskilt partis interna trassel sätta käppar i hjulen för hela EU:s återhämtning efter coronapandemin? Vasabladets ledarskribent Dan Ekholm medverkar.

04.05.2021

Österbottnisk trio utmanar i herrarnas division 1

Vasabladet VPS har målgörare men ett rätt ovisst försvar. För Jaro är läget omvänt. Försvaret är stabilt men vem ska göra målen? Både VPS och Jaro får möta stenhårt motstånd i den första omgången av division 1, som på förhand är otroligt svårtippat. Flera lag, bland annat VPS och Jaro, har möjlighet att nå framgång och höga placeringar. Men då måste allt klaffa. Vasabladets Jona Nyström och Österbottens tidnings Björn Bredbacka analyserar läget inför säsongsstarten.

29.04.2021

De bästa klippen från poddavsnitten i april

Vasabladet Poddavsnitten i april bjöd på fotboll, ungas välbefinnande, arbetskraftsbristen i Österbotten och riktigt stor nyhet i Vasa. Åtta intressanta avsnitt hann det bli med väldigt varierande samtalsämnen. I det här avsnittet summerar poddens redaktör Patrick Sjöholm månaden som gått genom att sammanställa några klipp från intervjuer i april. 

27.04.2021

Privatbilismen är Vasa stads största klimatutmaning

Vasabladet Han är Vasa stads nya klimat- och miljöexpert och en spindel i nätet då Vasa stad strävar efter att uppfylla sitt ambitiösa klimatmål att var en klimatneutral stad i slutet av det här årtiondet. Mika Hakosalo gästar nyhetspodden i dag och då pratar vi om vilka som är Vasa stads största utmaningar för nå klimatmålet, och på vilka sätt man tacklar dessa utmaningar. 

22.04.2021

Svenskfinland laddar upp inför annorlunda Pampas nationaldag

Vasabladet Det blir inga halarklädda studerande från hela Svenskfinland på torget i Vasa i år heller. Pampasmaffians Ida Torsell hade inte väntat sig att tiden som ordförande skulle innebära en inställd Pampas nationaldag förra året och en nationaldag helt på distans i år. Imorgon arrangeras visserligen den traditionsenliga olympiaden och på lördag silliz, men det är under väldigt annorlunda omständigheter. 

20.04.2021

Brittiskt bolag bygger fabrik för batterimaterial i Vasa

Vasabladet På Gigavasa-området i Vasa har brittiska börsbolaget Johnson Matthey reserverat en 50 hektar stor tomt. Där ska bolaget bygga en katodfabrik. Syftet är att fabriken ska vara i drift år 2024. Journalisten Marcus Lillkvist sammanfattar de viktigaste händelserna från en betydande nyhet. 

15.04.2021

Vasa IFK förhandsfavorit när damernas division 1 börjar

Vasabladet I helgen drar fotbollssäsongen drar igång. Med nyförvärv, bred trupp och ny tränare är Vasa IFK ett av de lag som ska vara med och kämpa om topplaceringarna i damernas divison 1. Vasabladets sportjournalist Lilian Hellström medverkar. 

13.04.2021

Britternas tredje nedstängning luckras upp

Vasabladet Pubarna, gym och frisörssalonger öppnar igen denna vecka i England. Landets tredje nedstängning luckras stegvis upp samtidigt som premiärminister Boris Johnsons manar till ansvarsfullt beteende. Jockum Nyberg från Vasa bor i London och han hoppas att den nuvarande nedstängningen, den tredje inom loppet av ett år, blir den sista. 

09.04.2021

Brist på arbetskraft hindrar tillväxten i Österbotten

Vasabladet Österbotten tappar folk till andra delar av landet och Sverige i oroväckande takt. Befolkningsprognoserna för framtiden grinar rött samtidigt som näringslivet vittnar om brist på arbetskraft. Varför töms Österbotten på folk när det finns gott om arbetsmöjligheter? Juha Häkkinen, vd på Österbottens handelskammare, funderar kring vad som vänder trenden och ökar dragningskraften. För det börjar faktiskt bli bråttom. 

07.04.2021

Stora variationer i hur unga mår under coronaepidemin

Vasabladet Hur mycket påverkar coronaepidemin hur de unga mår och vilka blir de långtgående konsekvenserna angående måendet när epidemin mattas av och borde alla egentligen ha en personlig exitstrategi? Ungas välbefinnande är samtalsämnet i Bakom rubrikerna som gästas av Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

01.04.2021

Lång slutspelsväntan kan snart vara över för Sport

Vasabladet Nyhetspodden Bakom rubrikerna fokuserar på ishockey och Sport, som kämpar om den sista slutspelsplatsen. Men sedan en vecka tillbaka är laget i karantän på grund av ett covidfall inom laget. Hur påverkar det lagets chanser att nå slutspelet? Jona Nyström, Vasabladets digitala sportchef medverkar.

01.04.2021

De bästa bitarna från avsnitten i mars

Vasabladet I det här drygt 20 minuter långa avsnittet summerar poddens redaktör Patrick Sjöholm månaden med några klipp från en del av de avsnitt som publicerats i mars 2021. Vi spolar tillbaka till veckan då undantagsläget var inne på sin andra dag, vad Marina Kinnunen tänkte på årsdagen sedan det första covidfallet i Österbotten och hur vi alla kan motarbeta rasism.

01.04.2021

Därför kan coronaepidemin bli gles- och landsbygdens räddning

Vasabladet Coronapandemin har lett till att tron på gles- och landsbygdens framtid är större än på mycket länge. En parlamentarisk arbetsgrupp funderar på åtgärder som kan få folk att vilja flytta ut till lands- och glesbygden. Landsbygden vädrar morgonluft och gör upp med fördomar. Vilka möjligheter öppnar sig för den finländska gles- och landsbygden i coronapandemins kölvatten?

01.04.2021

Coronaläget hotar ännu en festivalsommar

Vasabladet Stora artistnamn är på kommande till Vasa i sommar. Men hotar coronaepidemin att än en gång stjälpa delar av den finländska festivalsommaren? Två större festivaler är inplanerade i Vasa i sommar men den stora frågan är om de över huvud taget kommer att kunna ordnas? Arrangörerna utgår förstås från att så är fallet, men är det vaccinationstakten som sätter käppar i hjulen den här gången? VBL:s kulturchef Patrik Back medverkar.

01.04.2021

Så ska ätstörningar inom idrotten förebyggas

Vasabladet I år har Finlands svenska idrott inlett ett projekt som handlar om förebyggande av ätstörningar inom idrotten. Ätstörningar påverkade Jonna Skrifvars idrottskarriär och ledde slutligen till att hon avslutade karriären för ett år sedan. Skrifvars gästar Bakom rubrikerna där hon berättar om sin iver för att förebygga ätstörningar inom idrotten, och om sina egna erfarenheter.

01.04.2021

Ifrågasätt dina värderingar under Veckan mot rasism

Vasabladet Den här veckan pågår “Veckan mot rasism", som är en nationell kampanj som borde få var och en av oss att tänka över våra attityder och val. På vilket sätt förekommer rasism i Österbotten och hur kan vi alla ta vårt ansvar att motarbeta rasism? Det här är samtalsämnet i dagens podd som Nina Stubb och Kyösti Linna på Röda korset i Österbotten medverkar i.

01.04.2021

Ett år av orka, orka, orka lite till

Vasabladet Precis som för ett år sedan är det fortfarande besvärligt att sia om var målet hägrar och när ett liv med restriktioner och rekommendationer är förbi. Men den dagen kommer. Det är Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, helt övertygad om även om det kommer att ta sin tid. Hon medverkar i det här avsnittet av Bakom rubrikerna.

01.04.2021

Radikal blåsvart rörelse drömmer om makt i Finland

Vasabladet Sinimusta liike är radikal och ultranationalistiska rörelse som vill komma in på den partipolitiska kartan i Finland. Kan ett sådant parti ens tillåtas och kan ett så pass extremt parti locka ett stort antal väljare i Finland? Bakom rubrikerna gästas av Ann-Cathrine Jungar, forskare i högerpopulism vid Södertörns högskola och Vasabladets journalist Anna Sourander.

01.04.2021

Undantagsläge i Finland – igen

Vasabladet Finland har internationellt sett lyckats bromsa virusspridningen med hjälp av restriktioner och rekommendationer. Men en mutation av coronaviruset och en överhängande coronatrötthet har drastiskt förändrat prognoserna för coronasituationen i Finland. Bakom rubrikerna ser tillsammans med ledarskribenten Dan Ekholm närmare på läget just nu i Finland.

01.04.2021

Sociala medier – hot eller möjlighet för demokratin?

Vasabladet En vanlig uppfattning är att internet i allmänhet, och sociala medier i synnerhet bidrar till ett ökat och mer jämlikt politiskt deltagande och att det är ett naturligt sätt för människor att engagera sig på. Men studier visar att så inte riktigt är fallet. Sociala mediernas negativa inverkan har blivit allt mer påtaglig samtidigt som samhället kanske inte är så polariserat som vi ibland tror. Kim Strandberg, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi diskuterar sociala medier och demokrati.

01.04.2021

Nya användarvillkor oroar Whatsapp-användare

Vasabladet Datasäkerhet är åter på allas läppar när meddelandetjänsten Whatsapp nyligen uppdaterade användarvillkoren. Innehållet i de nya villkoren oroar många och har fått en hel del användare att byta meddelandetjänst. Datasäkerhet och nätbedrägerier är samtalsämnena i det avsnittet som VBL-journalisten Roy Mäki-Fränti medverkar i.

01.04.2021

Så ser Finlands medaljchanser ut i skid-VM

Vasabladet Den finländska truppen på 16 skidåkare som är i tyska Oberstorf deltar i VM-tävlingarna med på förhand sett blygsamma medaljchanser. Finland har hamnat på efterkälken då andra stora skidnationer drar ifrån. Hur har det blivit så? Medverkande: VBL-sportens Lilian Hellström och skidlandslagets servicechef Martin Norrgård.

01.04.2021

Hur ska varg och människa leva sida vid sida?

Vasabladet Vargen väcker känslor. Diametralt olika åsikter försöker nå över varandras uppfattning om vad som är rätt och fel. Nu ska ett nationellt projekt öka förståelsen för vargens beteende. Samtidigt ökar vargobservationerna i Österbotten. I dag medverkar Stefan Pellas, jaktchef vid Finlands viltcentral i Kust-Österbotten, Madeleine Nyman och Jörgen Hermansson från projektet VargLife.

01.04.2021

Vasaregionens företagarvänlighet i fritt fall

Vasabladet På bara några år har Vasaregionen rasat från sjätte till tiondeplats på listan över Finlands mest företagsvänliga områden. Karleby har gått om och Seinäjoki är ohotad etta femte gången i följd. Vad är det som har hänt och står det egentligen till med regions omtalade företagaranda? Medverkande: Stefan Råback, vd på Vasaregiones utveckling och redaktör Patrick Sjöholm.

01.04.2021

Pandemin och vår psykiska hälsa

Vasabladet Vi närmar oss alla hjärtans dag. I det här avsnittet ser vi därför närmare på relationer, känslor och varför det är så viktigt att uttrycka vad vi behöver. I synnerhet just nu. Socialhandledare Annika Paananen på Resurscentret Föregångarna deltar i det nyaste avsnittet av Bakom rubrikerna. Det är ett samtal som handlar hur vi faktiskt kan stärka vår karaktär under pandemin och om att hur vi tar hand om om varandra som grupp avgör hur vi överlever som grupp.

01.04.2021

Unga kvinnor flyttar, männen blir kvar i Vasa

Vasabladet Vilka åtgärder måste vidtas för att vända inflyttningen till en positivt riktning och få unga kvinnor att stanna efter studier eller flytta hit i jakten på intressanta arbetsmöjligheter? Medverkande: Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad och Johanna Stenback, vd för All things content. 

01.04.2021

Ännu en coronavår

Vasabladet Under snart ett års tid har det mesta handlat om corona och det lär det göra ett tag till ännu. Men hur länge till, den frågan vill vi nog alla ha svar på. I det här avsnittet ringer Patrick Sjöholm upp Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen för att få höra hur Nieminen ser på framtiden, och vart vi ska rikta vår målbild när vi tar oss igenom ännu en coronavår.

01.04.2021

Tar VPS sejour i division 1 slut?

Vasabladet Det råder ingen tvekan om vad VPS vill. De värvningar som laget har gjort den senaste tiden vittnar om att man menar allvar och vill vara med i toppstriden i division 1. VBL:s sportchef Jona Nyström, som gästar podden i dag, verkar åtminstone övertygad om att VPS har allt som krävs för att Vasa ska få ett lag i ligan igen. Medverkande: Jona Nyström och Patrick Sjöholm.

23.03.2021

Qanons tentakler når också Österbotten

Vasabladet Idéerna som Qanon sägs stå för sprider sig, även i Finland och i Österbotten. Vaccinkritiker är bara en av många grupper som lockas av Qanons idéstinna värld där det är både högt i tak och brett mellan väggarna. VBL:s kriminalreporter Anders Eklund medverkar.

23.03.2021

Kulturbranschens kris

Vasabladet Inom kulturbranschen växer frustrationen. Pandemin blottlägger en kultursyn som återspeglar en oförståelse för kulturens inverkan på våra liv. Bakom rubrikerna ser närmare på kulturbranschens kris. Medverkande: sopranen och konstnärliga ledaren Kajsa Dahlbäck, VBL:s kulturchef Patrik Back.

22.03.2021

Havet, plasten och den tickande fosforbomben

Vasabladet Enligt en kontroll som Världsnaturfonden WWF gjorde vid stränder på sju olika orter i Finland hittades mest mikroplast på Sveaborg i Helsingfors. Nästvärst var Abborrön i Vasa. Hur allvarliga är fynden i Vasa och vilka skadliga inverkningar har mikroplasterna i havet? Marinbiolog Vincent Westberg deltar i podden. 

22.03.2021

Unga sätter ord på sexuella trakasserier i Österbotten

Vasabladet Ett nytt Instagramkonto låter unga österbottningar anonymt berätta om sexuella trakasserier. Över 200 vittnesmål säger något om hur utbrett problemet är, också i Österbotten.

22.03.2021

Hasta la vista, Trump

Vasabladet Donald Trumps 1461 dagar som USA:s president har präglats av riksrättsåtal, upptrappade konflikter, mediekrig och ett utträde ur Parisavtalet. Polariseringen i det amerikanska samhället är djupare än på mycket längre. Statsvetaren Claus Stolpe gästar VBL:s nyhetspodd för att summera och analysera Donald Trumps tid vid makten. 

18.03.2021

I coronans fotspår: Kulturen och sporten

Vasabladet Kulturchef Patrik Back deltar och ger sin syn på kulturlivet i Österbotten, en bransch som i princip fått näringsförbud på grund av åtgärder som coronapandemin fört med sig. Sportjournalisten Lilian Hellström pratar om små idrottsföreningars utmaningar, men också om något bra som pandemin fört med sig: bättre lagsammanhållning.

12.03.2021

I coronans fotspår: Politiken och debattklimatet

Vasabladet Journalisten Björn Nyberg diskuterar läget i kommunerna inför kommunalvalet. Hur mår kommunerna efter ett väldigt annorlunda år 2020 och en hurudan verklighet möter de ledamöter som ska sitta i ett nyvalt fullmäktige. Tillsammans med ledarskribenten Viveca Dahl diskuteras debattklimatet i pandemitider. Vi diskuterar sanning, fakta och lögner.

11.03.2021

Heikki Kaukoranta om corona, ansvar, vaccin och 2021

Vasabladet I nyhetspodden motiverar Vasa stads ledande läkare Heikki Kaukoranta beslutet och öppnar upp situationen i oktober då Vasa var landets coronahuvudstad. Kaukoranta ger också sin syn restriktoner, ansvar, vaccin och blickar framåt mot ett ljusare 2021.