
Coronasamordningsgruppen om läget i Södra Österbotten: Jämna plågor
GRAFIK 90 coronasammanställningar och nästan lika många informationsmöten. Men nu är det slut. – Finland har blivit bättre på att förutspå pandemier och skydda sina invånare, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet.
I Österbotten finns inte det systemet som känner igen olika gentyper av coronaviruset. Slumpmässiga provsvar skickas därför med jämna mellanrum vidare för analys. Till följd av det kan man inte med säkerhet säga om den nya omikronvarianten redan finns i Österbotten.
Som mest använde halva Finland Coronablinkern. Nu vill Institutet för hälsa och välfärd tacka befolkningen för att den tog appen till sig.
Coronaläget väntas lugna ner sig under sommaren, men samhället förbereder sig för en ny våg på hösten. Ingen vill se en återgång till strikta restriktioner, säger myndigheterna.
I höst kan coronaepidemin ta ny fart igen. Då ska social- och hälsovården vara förberedd. Bland annat föreslås 800–1000 vårdplatser för covidsjuka.
Coronaläget i Finland går åt rätt håll. Det var budskapet under myndigheternas presstillfälle på torsdagen. Samtidigt presenterades en uppdaterad rekommendation om den fjärde dosen coronavaccin.
Två nya omikronvarianter av coronaviruset har upptäckts i Sydafrika. Enligt en virolog är det bara en tidsfråga innan varianterna också konstateras i Finland.
Omikronvarianten har gjort smittspårningen omöjlig och därför är Coronablinkern inte längre till nytta, anser Social- och hälsovårdsministeriet. Enligt det lagförslag som för tillfället förbereds skulle bland annat den försvinna under sommaren.
GRAFIK Antalet coronafall sjunker och världen öppnar sig igen. Nu är många sugna på att åka ut och resa. Här ger landets coronaexperter råd om resande.
UPPDATERAD Den som reser till eller från ett land som kräver munskydd på flyget ska fortfarande ha på det under hela flygresan. Men för övriga flygningar slopas munskyddskravet från och med måndag, meddelar Finnair. Också VR:s munskyddsrekommendation har upphört.
Nu har också österbottningarna fått ta av sig munskydden. Myndigheterna berättar om coronaläget just nu.
Munskydd för kunder i butiken är snart ett minne blott, i alla fall om branschorganisationerna får som de vill.
Universitetsstuderande har drabbats av bristande studieiver och djup utmattning under coronakrisen, visar en ny utredning.
Det var fel att isolera äldre på boenden i egna rum i upp till 10–14 dygn under coronapandemin. Det slår riksdagens biträdande justitieombudsman Maija Sakslin fast.
Fimea har 17 700 anmälda biverkningar av coronavaccinen i kö för behandling. Men de allvarliga biverkningarna har redan utretts och är i det här skedet knappt 5800 stycken.
Under torsdagens coronainfo presenterade myndigheterna en rapport om coronakrisens inverkan på samhället, utöver den normala rapporteringen.
Vi rapporterade direkt från presskonferensen. Här kan du läsa också i efterhand.
I takt med att hemtester blir vanligare har allt fler kommuner minskat på sin coronatestning. Men i vissa fall krävs officiella testresultat.
På tre månader har fler coronapatienter dött än under hela 2021. I en intervju till Helsingin Sanomat säger Mika Salminen vid THL att det inte finns så mycket att göra.
GRAFIK. Har det gått tre månader efter tredje vaccindosen så bör du ta en fjärde dos. Nya rekommendationen gäller de över 80 och de på vårdhem.
THL rekommenderar nu en fjärde vaccindos för över 80-åringar. Dosen ges först till dem som bor på äldreboenden.
Den mer smittsamma omikron 2-varianten är nu helt dominerande i Åbotrakten. Det innebär troligen en mer utdragen epidemivåg, tror ansvariga smittskyddsläkaren.
Den nationella rekommendationen om munskydd kommer inte att luckras upp ännu denna vecka, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Från torsdag till fredag konstaterades att 21159 personer till hade drabbats av coronaviruset i Finland. Och det är endast de fall som bekräftats officiellt. Alla covidsjuka som endast tagit hemtest saknas i statistiken.
Omikronvågen har avtagit såväl nationellt som internationellt. Det lönar sig ändå vara på sin vakt i och med de slopade restriktionerna, uppger THL och Social- och hälsovårdsministeriet.
Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet informerade på torsdag förmiddag om coronaläget i Finland. Här hittar du vår direktrapportering från presskonferensen.
När en kvinna blir gravid, sker en rad förändringar i hennes kropp. De här förändringarna gör att följderna av coronasmitta kan bli svårare än vad de annars skulle vara.
30 covidpatienter behöver intensivvård i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd på fredagen.
En variant som uppstått genom rekombinationen mellan två undervarianter av omikron, BA.1 och BA.2, har upptäckts via sekvensering av positiva coronaprover.
Institutet för hälsa och välfärd påpekar att även om coronarestriktionerna lättas, måste vi fortsättningsvis vara försiktiga. Antalet patienter med covid-19 stiger på intensivvårdsavdelningarna.
Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) har fått positivt resultat på sitt coronatest.
På grund av att andra dosens effekt hade försvagats när omikronvarianten slog till smittades många finländare i slutet av fjolåret. Både vaccinerade och ovaccinerade behövde sjukhusvård, visar forskning vid Institutet för hälsa och välfärd.
30 covidpatienter behöver intensivvård.
Däremot föreslår arbetsgruppen vid Social- och hälsovårdsministeriet att arbetsgivaren genom en lagändring skulle få rätt att hantera information om arbetstagarens vaccinationsstatus eller insjuknande i corona.
Omikronvågen kan ha nått sin topp redan, samtidigt behöver många covidsmittade vård. När rekommendationen om distansarbete upphör vid månadsskiftet ligger ansvaret hos arbetsgivarna att skapa en trygg återgång till kontoret.
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade om det aktuella coronaläget på torsdag förmiddag. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.
Li Andersson testade positivt på onsdagen, skriver hon på Twitter.
Över hundra lärarstuderande har anmält sig till en vikarielista för skolor i Svenskfinland. Med listan vill FSL:s studerandeförening dra sitt strå till stacken för att hålla skolorna flytande under coronakrisen.
Finland och Sverige har valt aningen olika vägar i sina vaccinprogram. Därför varierar också rekommendationerna länderna emellan, säger Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek.
Ett självtest visar att finansminister Annika Saarikko (C) skulle ha corona.
29 coronarelaterade dödsfall har konstaterats det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.
Coronaviruspandemin Torsdagen den 10 februari höll social- och hälsovårdsministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd (THL) sin veckovisa rapport om coronaläget.
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade på torsdag förmiddag om det aktuella coronaläget. Läs vår direktrapportering från presskonferensen.
Endast ett sjukvårdsdistrikt är redo att genast radera covid-19 från listan över allmänfarliga sjukdomar.
Skolorna har inte visat sig vara så stora smittspridare som många befarat. Undervisningsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd är därför överens om att nackdelarna kring distansundervisning är fler än fördelarna.
Undervisningsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade på onsdagen om coronaläget bland landets yngsta. Här hittar du vår direktrapportering från presskonferensen.
Den tredje vaccindosen gör att coronaviruset inte smittar lika lätt. Men den riktigt stora nyttan består av att risken för allvarlig sjukdom går ner med över 80 procent bland dem som drabbas.
Finländarna är mer missnöjda med hur hanteringen av pandemin sköts än tidigare, visar en ny undersökning från Åbo Akademi.
Coronavirusvaccinering Just nu förbereds de kliniska studierna av nässpray-vaccinet. Testningen inleds i sommar. Än så länge har FinCoVac inte fått finansiering för den tredje och sista testfasen.
I en intervju för Helsingin Sanomat delar Mika Salminen, hälsosäkerhetschef för THL, ut flera kängor. – Jag är frustrerad, säger han till HS.
Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 17 nya coronadödsfall, vilket är lägre än de senaste dagarna.
De nordiska länderna ska undersöka möjligheten till en gemensam vaccinproduktion för att stå bättre rustade inför framtida pandemier.
GRAFIK. De coronarelaterade dödsfallen ökade i Finland i januari. Av de 250 som avlidit de senaste veckorna har 80 procent varit över 70 år. "Om en helt frisk yngre person avlider har det i allmänhet handlat om att personen varit ovaccinerad", säger THL-läkaren Tuija Leino.
Coronaviruset utgör fortfarande en risk för ovaccinerade och äldre – och man bör fortsättningsvis vara försiktig. Men hälsomyndigheterna rapporterade flera positiva nyheter på torsdagen.
Hälsomyndigheterna höll sin veckovisa presskonferens om coronaläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Här kan du läsa vår direktrapportering i efterhand.
Regeringen har beslutat att tills vidare inte ta i bruk coronapasset. Det får absolut inte tolkas som att vaccinerna skulle vara onödiga, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
På onsdagseftermiddagen informerade statsminister Sanna Marin om tidtabellen för öppningen av samhället.
Antalet covidpatienter har minskat inom specialistvården, primärvården och intensivvården.
Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att alla ovaccinerade ska kontaktas personligen, skriver Iltalehti.
Regeringen samlas på onsdag för att tillsammans diskutera hur slopandet av restriktionerna ska gå till i praktiken. Enligt MTV kan ett datum presenteras.
Ytterligare fem fall av omikronBA.2 har bekräftats i Finland – denna gång i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Sanna Marin meddelade i dag att Finland slopar alla coronarestriktioner i februari. Beslutet gillas hos EK, som efterlyser klara riktlinjer på hur öppningen ska gå till i praktiken.
Finlands coronarestriktioner ska hävas i februari, sade statsminister Sanna Marin (SDP) på måndagen.
Under helgen har 48 nya coronadödsfall konstaterats i Finland, informerar Institutet för hälsa och välfärd THL på måndagen.
Nu införs nya bestämmelser för EU:s covidintyg. Om man vill komma in i EU-länder med hjälp av intyget får högst 270 dagar ha passerat sedan den andra vaccindosen.
Institutet för hälsa och välfärd anser inte heller att det lönar sig att omvandla covidintyget till ett vaccinintyg. Ett vaccinintyg kan medföra långvariga negativa effekter enligt THL, skriver Helsingin Sanomat.
Bibliotek, teatrar, biosalonger och konditionssalar får öppna dörrarna för besökare så länge som smittrisken förebyggs.
Fackförbundet för turism och restaurangbranschen, MaRa, skräder inte orden: "Två timmar räcker ingenstans – vi hade behövt två timmar till".
Restauranger som serverar mat får hålla öppet längre, men inte barerna. Samtidigt rekommenderas det att begränsningarna för kultur- och idrottslokaler lindras, uppger regeringens coronagrupp.
Sauli Niinistö är i frivillig karantän efter att det visat sig att Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt testat positivt för covid-19.
Hittills har enbart den ansvariga smittskyddsläkaren i kommunen kunnat ge ett officiellt karantänsbeslut. Nu föreslår regeringen en ändring för coronavirussmittade personer.
På agendan för ministerarbetsgruppen ligger en uppluckring av begränsningar, uppger regeringskällor till Helsingin Sanomat.
Den nya varianten kan förlänga den pågående vågen, befarar Tytti Vuorinen, överläkare på ÅUCS.
Eftersom självtest nu används i hög grad kan antalet nya coronafall i Finland vara missvisande för att mäta epidemiutvecklingen. Ser man däremot till behovet av sjukvård, och specifikt intensivvård, har det skett en klar ljusning.
Hälsomyndigheenra höll sin veckovisa presskonferens om coronaläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Här kan du läsa år direktrapportering i efterhand.
Coronaviruspandemin Flera europeiska länder har börjat lätta på sina restriktioner. Enligt THL-experten Tuija Leino börjar också Finland närma sig slutet på pandemin.
I dag vårdas 675 coronapatienter på sjukhus runtom i Finland, 49 av dem får intensivvård.
På tisdagen godkände riksdagen regeringens förslag om stöd för företagare och en tillfällig ändring i lagen om arbetsmarknadsstöd.
Covidintyget kan bli aktuellt igen. Det här för att snabba på öppningen av restauranger och evenemang med låg risk.
Finlands näringsminister Mika Lintilä och Iiris Suomela, som vikarierar De Grönas partiordförande Maria Ohisalo, har båda testat positivt för covid-19.
Lite fler coronasmittade vårdas nu på sjukhus jämfört med slutet av förra veckan.
Coronaviruspandemin Budskapen kring coronaläget har under de senaste veckorna varit många, och framför allt olika. THL:s Mika Salminen ger sin syn på läget.
I dag fredag vårdas 665 finländare på sjukhus för sina coronasymtom. 62 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.
Den långsamt framåtskridande vaccinationskampanjen leder till att få behöver sjukhusvård, trots att antalet smittfall är mycket högt, visar siffror från Institutet för hälsa och välfärd.
Sex miljoner självtest till ett värde av upp till tio miljoner euro är snart på väg till landets skolor.
Rekommendationer, restriktioner och folks agerande i vardagen ser enligt Social- och hälsovårdsministeriet ut att bära frukt. Trots höga smittsiffror kan man eventuellt se en ljusning i landets coronaläge.
Hälsomyndigheterna informerade om det senaste kring coronaläget på torsdag förmiddag. Här kan du läsa vår direktrapportering i efterhand.
64 finländare får nu intensivvård på grund av coronaviruset.
Enligt THL utgör coronavaccinet inga risker för varken den gravida eller för fostret. Det gör däremot en coronavirusinfektion.
De restriktioner som är i kraft i dag forsätter med vissa undantag att gälla till mitten av februari, meddelar regeringen på tisdagen.
Behovet av omfattande restriktioner kan ifrågasättas. Kampen mot coronaviruset borde ske genom vaccinationer och hemkarantän av personer med sjukdomssymptom, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
Finland har nästan 6000 nya fall det senaste dygnet. Detta gäller personer som tagit ett officiellt test.
Omikronvarianten har förändrat coronaläget världen över och Finland är inget undantag. Under hela tisdagen sitter regeringen samlad för att diskutera vad det innebär för bland annat de rådande begränsningarnas och covidintygets del.
Det blir nog bra, men hur snabbt det blir bra hänger på hur vi tillsammans lyckas jobba mot viruset nu i januari. Ilta-Sanomat har pratat med några av landets experter om vad vi har att vänta oss coronavåren 2022.
Den stora belastningen på sjukvården gör att regeringen måste uppdatera sin strategi för arbete mot coronasmittan. I dag klockan tio samlas regeringen.
Efter en arbetsresa till Tyskland och Frankrike konstaterade EU-kommissionär Jutta Urpilainen (SDP) på söndagen att hon har fått coronaviruset.
Föräldrar i Nyland som förhåller sig negativt till vaccinationer skickar brev med hot om rättsliga åtgärder till skolor, skriver Helsingin Sanomat.
Nästan 800 nya fall bara i förra veckan. Coronaviruset sprider sig bland landets truppförband.