Coronaläget internationellt
Nyhetsbild
Utrikes

Risker när allt fler iva-patienter förflyttas i Sverige

Den tredje virusvågen pressar den svenska intensivvården hårt. Inte minst i form av ett ökat antal transporter av iva-patienter mellan och inom regionerna. – Det finns alltid patientsäkerhetsrisker med överflyttningar, säger Göran Karlström på intensivvårdsregistret.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskland minns sina 80 000 covid-döda

På söndagen ska landet minnas de döda med en tv-sänd minnesstund där såväl förbundskansler Angela Merkel som president Frank-Walter Steinmeier deltar.

Nyhetsbild
Utrikes

Indisk virusmutation är en av dem som forskarna håller extra koll på

Ständig förändring – det är virusets melodi. Men vissa mutationer är läskigare än andra, och några följs extra noga. Dit hör en ny, indisk variant.

Nyhetsbild
Utrikes

Hela festen smittades av corona – "Inte läge för middagsbjudningar"

Samtliga 20 personer som deltog i en fest i Östergötland smittades av coronaviruset, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i Sverige.

Nyhetsbild
Utrikes

Världen har passerat tre miljoner coviddöda

Världen har passerat tre miljoner dödsfall i covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

2 000 kistor på kö till krematorium i Rom

Begravningsentreprenörer i Rom larmar om överfulla bårhus. Mer än 2 000 kroppar ligger på förvaring i väntan på att kunna kremeras på stadens enda krematorium.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidsjuka kan lida av hjärndimma i månader

Hjärndimma, huvudvärk och stickningar i armar och ben. Från USA rapporteras om att detta är vanliga symtom hos människor som inte har blivit så pass sjuka i covid-19 att de har behövt vård, men som har drabbats av långvariga neurologiska besvär.

Nyhetsbild
Utrikes

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Barer, restauranger och värdshus slår upp portarna och fotbollsfans kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren. Smittläget är stabilt och Danmark öppnar upp tidigare än planerat.

Nyhetsbild
Utrikes

Vaccinerade i Sverige får krama barnbarnen igen

Svenska Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus. – I små grupper och under kontrollerade förhållanden, förtydligar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark öppnar upp mer än väntat

Danmark öppnar nästa onsdag upp samhället, och det mer än tidigare aviserats. Folketinget har kommit överens om att bland annat låta restauranger med vissa restriktioner få ha bordsservering inomhus. – Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Nyhetsbild
Utrikes

Smittspridningen avtar i EU

UTRIKES Håller tredje vågen på att ebba ut runt om i EU? Allt fler länder visar minskande siffror över nya fall av covid-19.Men Sverige är nu fjärde värst.

Nyhetsbild
Utrikes

Pfizer levererar 50 miljoner vaccindoser snabbare än planerat – nu vill EU förhandla om ny miljardleverans

EU-kommissionen får 50 miljoner vaccindoser från Pfizer snabbare än planerat – och förhandlar nu om nya miljardleveranser under kommande år. Däremot blir det inga förlängda kontrakt med Astra Zeneca.

Nyhetsbild
Utrikes

Totalstopp i Danmark för Astravaccin

Danmark överger helt Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de levererade doserna hänvisas nu i stället till papperskorgen.Samtidigt stoppar landet Janssens vaccin i väntan på utredning.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge öppnar – förutom i Oslo

Norge kommer att tillåta restauranger och barer att servera alkohol som ett led i ett stegvis lyftande av coronarestriktionerna, enligt regeringen. Men Osloborna får vänta med ölen tills smittoläget förbättras.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgift: EU förlänger inte Astrakontrakt

Leveransproblem och svårigheter att möta nya muterade varianter av coronaviruset gör att EU väljer att inte förlänga vaccinkontrakt.

Nyhetsbild
Utrikes

Coronasmittan på ny rekordnivå i Indien

Massbad i floden Ganges. Trängsel vid politiska massmöten. Indien klättrar på listan över värst virusdrabbade länder och har nu näst flest antal fall av covid-19 i världen.

Nyhetsbild
Utrikes

Artificiell intelligens kan bidra till att bromsa framtida pandemier

Forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram en metod som förutser vilka individer som det lönar sig att testa under en pandemi.

Nyhetsbild
Utrikes

Tysk smittskyddslag ger regeringen mer makt

Tyska regeringen har kommit överens om en förändring av landets smittskyddslag, som innebär långtgående befogenheter åt Berlin i frågor där delstaterna i dag bestämmer. Det rapporterar flera tyska medier.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO vill ha förbud mot marknader med vilda djur

Nyhetsbild
Utrikes

Uppsala: Gå i personlig lockdown – "Utgå från att alla du möter är smittade"

I en ny kampanj uppmanas invånarna i Region Uppsala att omedelbart gå i "personlig lockdown". – Vi ligger väldigt nära maxkapaciteten av vad vi klarar av, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Nyhetsbild
Utrikes

Fest i England: "Som att släppas ur fängelse"

Nyhetsbild
Inrikes

Finländska fredsbevarare evakuerades från Libanon

Specialistsjukvårdens kapacitet i Libanon är mycket begränsad.

Nyhetsbild
Utrikes

Det här är fördelarna med Astra-vaccinet

Om du är gammal väger fördelarna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tyngre än riskerna, säger svenska Folkhälsomyndigheten. Men hur ser fördelningen mellan risk och nytta egentligen ut?

Nyhetsbild
Utrikes

En miljon coviddöda i Europa

Antalet döda med covid-19 i Europa har passerat en miljon, enligt en sammanställning av AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Pubar öppna i England: "Härligt att komma ut"

En öl i solen och en ny vårfrisyr? Många utnyttjar sina nyvunna friheter när England fortsätter att lätta på virusrestriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ökat våld och falska vacciner oroar i EU

Coronapandemin riskerar att ytterligare stärka en alltmer våldsam organiserad brottslighet, varnar polissamarbetet Europol i en ny rapport. Förslag om utökat EU-samarbete är att vänta.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu ökar smittan i Västerbotten igen – "Påskledigheten har bidragit"

Smittspridningen av covid-19 har tagit ny fart i Västerbotten efter några veckors minskning, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild
Utrikes

Två covidtest i veckan för grekiska elever

Deras skolor har varit stängda i fem månader på grund av pandemin. Men från och med nu får Greklands gymnasieelever återigen ta plats i skolbänken – om än med försiktighetsåtgärder som stängda matsalar och munskyddstvång.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu blir det tillåtet att gå på puben i England – Nas började klippa hår direkt efter midnatt

En öl i solen och en ny vårfrisyr? Många lär utnyttja sina nyvunna friheter när England fortsätter att lätta på virusrestriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

EU väntar fortfarande på svar efter Astrakritik

De bristande vaccinleveranserna från Astra Zeneca resulterade inte bara i hårda ord från EU-håll, utan även i formell kritik i form av ett brev som skickades från EU-kommissionen till läkemedelsbolaget den 19 mars.

Nyhetsbild
Utrikes

Indiens största stad stänger på helgerna

UTRIKES Indiens folkrika delstat Maharashtra stänger ner, men bara på helgerna. Detta sedan antalet coronasmittade skjutit i höjden.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

UTRIKES Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.

Nyhetsbild
Utrikes

USA om Janssen-vaccinet: Ännu ingen blodproppskoppling

UTRIKES Det finns än så länge ingen konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar.

Nyhetsbild
Utrikes

EU vill säkra 1,8 miljarder framtida vaccindoser från Pfizer-Biontech

EU-kommissionen söker medlemsländernas stöd för att inleda förhandlingar med Pfizer-Biontech, uppger en källa inom EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Norges statsminister åt middag med sina släktingar – får böter

Norsk polis har kommit fram till att statsminister Erna Solberg bröt mot coronarestriktioner då hon i februari åt ihop med ett sällskap med fler än tio personer. Hon får böta 20 000 norska kronor.

Nyhetsbild
Sport

Olympisk mästare död i corona

SKYTTE Den ungerska skeetskyttelegendaren Diana Igaly har avlidit i sviterna av coronaviruset. Hon blev 56 år.

Nyhetsbild
Utrikes

Tysk minister: Vi måste stänga ned samhället

Tyskland behöver strängare och rikstäckande restriktioner för att stävja den omfattande smittspridningen, anser landets hälso- och sjukvårdsminister Jens Spahn. – Vi behöver definitivt en lockdown, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

Europadomstolen: Vaccintvång ibland nödvändigt

Obligatorisk vaccination i vissa fall är en nödvändighet i demokratiska länder, slår Europadomstolen fast.

Nyhetsbild
Utrikes

4 195 döda på ett dygn – Läget i Brasilien "ett biologiskt Fukushima"

Antalet dagliga dödsfall till följd av covid-19 fortsätter att öka i Brasilien. För första gången sedan pandemin startade har över 4 000 avlidna registrerats under ett dygn, då det på tisdagen rapporterades totalt 4 195 dödsfall.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk studie: En av tio får långtidssymtom efter covid

Var tionde person med mild covid-19 drabbas av "långtidscovid". Det visar en ny svensk studie som undersökt coronasmittad sjukvårdspersonal över tid.

Nyhetsbild
Utrikes

Amnesty: Redan utsatta är värst drabbade i pandemin

Etniska minoriteter, vårdpersonal och kvinnor är de grupper som har drabbats värst under pandemin. Och det är världsledarnas fel, konstaterar Amnesty International i sin årsrapport, där organisationen har undersökt utvecklingen för mänskliga rättigheter i 149 länder.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge lättar på restriktioner i omgångar – "Vi längtar efter det vanliga livet"

Norge lyfter sina restriktioner i fyra omgångar, med minst tre veckors mellanrum. Men det finns inga fasta datum för när de olika faserna ska inledas, meddelar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens.

Nyhetsbild
Utrikes

Inga nya rekommendationer för Astras vaccin – EU:s hälsoministrar i möte

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer.

Nyhetsbild
Utrikes

Europeiska läkemedelsmyndigheten: Möjlig koppling mellan vaccin och blodproppar

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer som fått vaccinet.

Nyhetsbild
Utrikes

Förbudsbrytare i Filippinerna dömd till dödlig gymnastik

Ett hundra knäböj. Det dömdes en man i Filippinerna till efter att ha brutit mot det nattliga utegångsförbudet.Mannen, som led av ett hjärtfel, avled senare. Nu ska polisen utreda händelsen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt dystert rekord i Brasilien

Antalet dagliga dödsfall till följd av covid-19 fortsätter att öka i Brasilien.

Nyhetsbild
Utrikes

Alla vuxna i USA erbjuds vaccin om två veckor

Om mindre än två veckor, den 19 april, ska alla vuxna i USA kunna vaccinera sig mot covid-19. Det meddelar USA:s president Joe Biden i ett tal från Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

Oxford pausar sitt eget Astra Zeneca-vaccin

Oxford-universitetet har pausat administrering av doser av det covidvaccin som man utvecklade ihop med Astra Zeneca. Orsaken är den möjliga kopplingen mellan vaccinet och blodproppar.

Nyhetsbild
Utrikes

Sveriges regering vill förlänga pandemilagen till januari 2022

Regeringen i Sverige vill förlänga pandemilagen till och med januari nästa år. Orsaken är osäkerhet om hur smittspridningen blir i höst.

Nyhetsbild
Utrikes

EMA-chef kopplar Astravaccin till blodproppar

Det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de blodproppar som på flera håll rapporterats som biverkning, anser Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) vaccinchef Marco Cavaleri.

Nyhetsbild
Sport

40 000 åskådare på basebollmatch i Texas – Joe Biden: Inte ansvarsfullt

BASEBOLL Trots president Joe Bidens kritik spelades basebollmatchen mellan Texas och Toronto inför nästan 40 000 åskådare.

Nyhetsbild
Utrikes

Australien och Nya Zeeland inför resebubbla

Både Australiens och Nya Zeelands gränser har varit stängda under coronapandemin. För medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd som har tillåtits resa in i respektive land har 14 dagars karantän väntat.

Nyhetsbild
Utrikes

Fjällräddad – ville undvika Sverigekarantän

En norrman som plockades upp av fjällräddningen visade sig ha en dålig förklaring till sin nödställdhet. Han hade skidat över till Sverige, och ville undvika dyr karantän när han kom tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Johnson: Jag tar mig en öl när vi öppnar upp

Brittiska pubar och restauranger ska kunna börja servera igen, om gästerna sitter utomhus.

Nyhetsbild
Utrikes

USA-fabrik slutar tillverka Astravaccin

UTRIKES Tillverkningen av Astra Zenecas covid-19-vaccin har stoppats på en fabrik i USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Så farligt är Astra Zeneca-vaccinet

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är i gång igen. Men ett antal vaccinerade har drabbats av en möjlig biverkan. Så hur stor är risken att vaccinera sig med vaccinet?

Nyhetsbild
Utrikes

USA stoppar vaccinproduktion – 15 miljoner doser kasserades efter mänskligt misstag

USA:s regering har stoppat tillverkningen av Astra Zenecas covidvaccin på en anläggning i Baltimore.

Nyhetsbild
Utrikes

Sju döda av blodproppar efter vaccin

Möjliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 rapporteras även från Storbritannien, där sju personer har dött till följd av blodproppar de drabbats av.

Nyhetsbild
Utrikes

Indisk smittvåg tar ny fart

I Indien är antalet smittade och döda i covid-19-pandemin uppe på de högsta nivåerna sedan i höstas.

Nyhetsbild
Utrikes

Våldsam virusprotest i Schweiz

UTRIKES Polis i Sankt Gallen i nordöstra Schweiz sköt gummikulor och använde tårgas för att skingra en demonstration mot coronarestriktioner på fredagskvällen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nederländerna stoppar tillfälligt Astra Zeneca

Nederländerna stoppar tillfälligt vaccineringar med Astra Zenecas coronavaccin för personer under 60 år.

Nyhetsbild
Utrikes

Kina vaccinerar nästan sju miljoner på en dag

Nej, det var ingen aprilskämt. Under den 1 april vaccinerades 6,8 miljoner personer i Kina mot covid-19 – alltså doser som skulle räcka till nästan hela Sverige, på en enda dag. Samtidigt meddelar Kinas inhemska vaccintillverkare Sinovac att man dubblar sin produktionskapacitet.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya rekordsiffror för covid i Indien

Antalet registrerade covid-fall fortsätter uppåt i Indien. Fredagens officiella dagssiffra, 81 466, är den högsta på ett halvår.

Nyhetsbild
Kultur

Kulturen i Storbritannien får miljardstöd

Kulturlivet i Storbritannien får statliga miljarder för att överleva coronapandemin, skriver BBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Dansk uppmaning: Bryt isoleringen

Danska Sundhedsstyrelsen oroas över konsekvenserna av coronaisolering och uppmanar nu yngre danskar i riskgrupper att gå ut och njuta av livet.

Nyhetsbild
Utrikes

Mardrömsmånad i Brasilien – rekordmånga döda

Mars blev en mardrömsmånad för Brasilien med mer än 66 000 döda med covid-19. För att stävja den okontrollerade smittspridningen har man nu tagit ett krisbeslut och godkänt Janssen-vaccinet. Men presidenten Jair Bolsonaro fortsätter att streta emot.

Nyhetsbild
Utrikes

Pfizer: Vaccinet biter på sydafrikansk variant

Pfizer-Biontechs vaccin är 91 procent effektivt i sitt skydd mot covid-19, uppger de båda företagen efter en uppdaterad studie.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron stänger Frankrike i fyra veckor

På lördag stänger Frankrike ner för en månad. Skolorna ska vara stängda i tre veckor, meddelar landets president Emmanuel Macron i ett tv-sänt tal.

Nyhetsbild
Utrikes

EMA: Ålder eller kön ingen riskfaktor för blodpropp

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har i sin utredning inte kunnat påvisa att faktorer som kön eller ålder hänger samman med risken för blodpropp, skriver AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Dansk oro över Astravaccinet

Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen är bekymrade över befarade biverkningar av Astra Zenecas vaccin. Interna anteckningar hos myndigheterna går mot de rekommendationer de gett utåt.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO-chef: Virusstudien i Wuhan inte tillräcklig

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att den studie som en grupp av organisationens experter genomförde i kinesiska Wuhan i mars inte var tillräckligt utförlig.

Nyhetsbild
Utrikes

30 miljoner har fått vaccin i Storbritannien

Över 30 miljoner (30 680 948) människor i Storbritannien har hittills fått en första dos vaccin.

Nyhetsbild
Ekonomi

Pfizer skruvar upp vaccintillverkningen

Pfizer/Biontech skruvar upp tillverkningen av vaccin mot covid-19 och höjer sin helårsprognos till 2,5 miljarder doser för 2021.

Nyhetsbild
Utrikes

Fem dagars karantän för Italienresenärer

Fem dagars karantän. Det blir inom kort kravet på alla EU-resenärer, även italienare, som reser in Italien, enligt landets hälsodepartement.

Nyhetsbild
Utrikes

Tyskland inför striktare gränskontroller

Tyskland trappar upp kontrollerna vid landets gränser för att säkerställa att inkommande resenärer har ett negativt covidtest, uppger inrikesminister Horst Seehofer.

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnell: Lättnaderna måste skjutas fram

Folkhälsomyndigheten i Sverige begär nu att den svenska regeringen skjuter på de lättnader i pandemirestriktionerna som aviserats till den 11 april. – Att göra förändringarna i det här läget skulle skicka signaler om att riskerna har minskat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nyhetsbild
Utrikes

Stopp för EU-export av Astra Zenecas vaccin

EU-ländernas export av Astra Zenecas vaccin utanför unionens gränser är nu i praktiken stoppad. Nya restriktioner trädde i kraft under måndagen.

Nyhetsbild
Utrikes

Merkels attack mot efterträdaren: "Fyller mig inte med glädje"

Angela Merkel går till frontalangrepp mot sin efterträdare på partiledarposten, som hon anser sjabblar bort coronahanteringen i Tysklands största delstat. CDU-basen Armin Laschets tolkning av gemensamt fattade beslut fyller inte förbundskanslern med glädje, säger hon i en tv-intervju.

Nyhetsbild
Utrikes

Johnson & Johnson-vaccin kommer i april

Amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ska börja leverera vaccin mot covid-19 till Europa från den 19 april.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO i ny rapport: Covid-19 spreds sannolikt via flera djur

Coronaviruset spred sig troligen från fladdermöss till människor via ett annat djur. Det slår experter från Världshälsoorganisationen (WHO) fast i en rapport där teorin om att viruset skulle ha läckt ut från ett laboratorium avfärdas helt.

Nyhetsbild
Utrikes

Fritt fram för bröllop och tennis i England

Sex personer från två olika familjer får träffas utomhus och det blir grönt ljus för bland annat tennis, golf och simning. Nu tar England nästa steg för att lätta virusrestriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Merkel pressar delstaterna om nedstängningar

Angela Merkel är inte glad över signalerna enskilda tyska delstater skickar när de planerar att frångå den nationella planen för coronarestriktioner. – Några har inte förstått allvaret. Vi måste ta de nödvändiga stegen på största allvar. Några gör det, andra gör det ännu inte, säger förbundskanslern.

Nyhetsbild
Utrikes

Vaccinerade får gratis munkar och marijuana

Billigare middag – eller varför inte gratis popcorn, munkar eller marijuana? I USA lovar många företag förmåner till den som har vaccinerat sig mot covid-19 i hopp om att kunna locka en eller annan skeptiker att ta en spruta.

Nyhetsbild
Utrikes

Vaccinerad Putin: Nödvändigt att ta sprutan

Rysslands president Vladimir Putin uppmanar sina landsmän att vaccinera sig mot covid-19 sedan han själv fått sin första dos.

Nyhetsbild
Utrikes

Fritt fram för vaccinerade danskar att kramas

Beskedet från danska Sundhedsstyrelsen har hittills varit att även färdigvaccinerade ska hålla avstånd.

Nyhetsbild
Utrikes

Smittad hade fest – oro för utbrott i Australien

Australiska delstaten Queensland är på nålar sedan en man ordnat en hemmafest i väntan på sitt coronatestresultat, som sedan visade sig vara positivt.

Nyhetsbild
Utrikes

Tuffare tag mot coronaviruset i Filippinerna

Sjukhusen kämpar för att klara av det ökande antalet coronasmittade i Filippinerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge stoppar Astravaccin i tre veckor till

Det blir stopp i Norge för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i tre veckor till, enligt norska Folkehelseinstituttet.

Nyhetsbild
Utrikes

Tredje vågen drar över Europa – vården utmattad: "Gör allt som står i er makt för att undvika att smittas"

Tredje vågen rullar över Europa och sjukvården går på knäna. På många håll väntar nya nedstängningar och restriktioner – men har folk tröttnat?

Nyhetsbild
Utrikes

Vacciner effektiva för gravida – också fostret får antikroppar

Vaccin mot det virus som orsakar covid-19 resulterar inte bara i ett robust immunsvar hos gravida och ammande kvinnor. Antikropparna förs dessutom vidare till både foster och barn, enligt en ny studie.

Nyhetsbild
Utrikes

President Biden dubblar USA:s vaccinationsmål

Efter 64 dagar mötte Joe Biden till slut pressen i sin första formella presskonferens som USA:s president. Han inledde med att dubbla landets vaccinationsmål under de 100 första dagarna till 200 miljoner doser.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidpatient i varannan bädd på intensiven – vårdläget förvärras i Sverige

Just nu är 1 700 personer som är så allvarligt sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, är belastningen på vården fortsatt hög.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark förlänger stopp av Astravaccin

Det tillfälliga stoppet av vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin i Danmark förlängs med tre veckor, uppger regeringen på en presskonferens.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige slutar med distansundervisning – anses för skadligt för eleverna

Den svenska rekommendationen om fjärr- och distansundervisning för elever i gymnasieskolan upphör 1 april – trots att smittoläget i landet fortsatt är mycket allvarligt. Skadan för eleverna riskerar att bli för stor om distansen fortsätter, anser Folkhälsomyndigheten.

Nyhetsbild
Utrikes

Nytt blodproppsfall utreds i Sverige efter Astra-vaccinering

Ännu ett svenskt fall utreds för misstänkt koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin. Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas på iva-avdelning med respirator, uppger Läkemedelsverket.

Nyhetsbild
Utrikes

Skärpta virusåtgärder i Belgien

Förlängt påsklov, stängt hos frisören och minskat antal som får träffas i grupp. Belgien tvingas nu till skärpta nedstängningsåtgärder då smittspridningen av covid-19 ökar igen.

Nyhetsbild
Utrikes

Tiotals miljoner vaccindoser "hittade" i Italien

UPPDATERAD Omkring 29 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 uppges ha hittats i Italien. Doserna kan bli föremål för det exportstopp som just nu diskuteras inom EU.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter: Exportstopp för vaccin från EU

UPPDATERAD EU-kommissionen kommer under onsdagen att föreslå en nödlag som gör det möjligt med exportstopp för covidvacciner under de närmaste sex veckorna.

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnells förhoppning: Topp tidigt i april

Coronavården i Sverige slår larm om ökat tryck och smittspridningskurvorna pekar alldeles för högt. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en vändning snart vara i sikte.

Nyhetsbild
Utrikes

Victoria och Daniel friska från viruset

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel testades positivt för covid-19 för en tid sedan. Nu har de båda återhämtat sig, meddelar svenska hovet.