Coronaläget internationellt
Nyhetsbild
Utrikes

Kina isolerar Apples fabrik efter covidsmitta – endast mat och mediciner levereras

Ett industriområde i Zhengzhou i centrala Kina har isolerats efter att 64 covidfall bekräftats i staden. I området, som ingen nu får tillträde till, finns landets största Apple-fabrik för mobiltelefoner.

Nyhetsbild
Utrikes

17 miljoner kan ha drabbats av långtidscovid

Minst 17 miljoner EU-medborgare kan ha drabbats av långtidscovid under pandemins två första år, rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO) med hänvisning till en studie.

Nyhetsbild
Utrikes

65 miljoner drabbas av nedstängningar i Kina – rapporter om virusutbrott i över 100 städer

Över 65 miljoner i Kina omfattas just nu av nedstängningar på grund av covid-19. Runt om i landet har 33 städer, inklusive sju provinshuvudstäder, mer eller mindre stängt ned, enligt den kinesiska tidningen Caixin.

Nyhetsbild
Ekonomi

Pfizers vd har fått covid

Pfizers vd Albert Bourlas symptom anges vara milda.

Nyhetsbild
Utrikes

Nordkorea utropar seger över covid – skyller allt på Sydkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un utropade på onsdagen en "lysande seger" över covid-19 efter två veckor utan några nya officiellt registrerade fall, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nyhetsbild
Utrikes

USA köper miljontals doser omikronvaccin

USA köper 66 miljoner doser av Modernas uppdaterade vaccin anpassat för den nya omikronvarianten för 1,74 miljarder dollar.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Antalet covidfall har trefaldigats

Antalet coronavirusfall har trefaldigats i Europa de sex senaste veckorna, enligt WHO, och står för nästan hälften av alla rapporterade fall globalt.

Nyhetsbild
Utrikes

Trycket på franska sjukhus ökar under sjunde covidvågen – munskydd återinförs: "På alla ställen där vi trängs ihop"

I Frankrike ökar nu antalet patienter med covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar. Men sjukvårdssystemet kommer att hålla, enligt landets expertråd. – Toppen nås troligen nästa vecka, säger ordföranden Jean-François Delfraissy.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Pandemin inte i närheten av att vara över

Ett stort antal nya fall av covidsmittade visar att pandemin "inte är i närheten av att vara över". Det konstaterar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och uttrycker samtidigt oro över att viruset "rör sig fritt".

Nyhetsbild
Utrikes

EU vill se fjärde vaccindos från 60 års ålder

Personer över 60 år rekommenderas att ta ytterligare en påfyllnadsdos med vaccin, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC som meddelar nya riktlinjer under måndagen. Sprutan motsvarar en andra påfyllnadsdos och den fjärde vaccinsprutan totalt.

Nyhetsbild
Utrikes

EU förlänger covidcertifikat

Användningen av EU:s covidcertifikat förlängs med ett år, fram till slutet av juni 2023.

Nyhetsbild
Utrikes

Hyperinflammation efter covid vanligare hos pojkar

Utrikesfödda föräldrar, fetma och manligt kön är några av faktorerna som kan öka risken för hyperinflammation hos barn efter covid-19. Det visar en svensk studie som kartlagt riskfaktorer bakom det extremt ovanliga men allvarliga tillståndet.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikronskugga faller över somriga Europa – Ännu inga nya restriktioner

Två nya omikronvarianter, BA.4 och BA.5, sprider sig snabbt över Europa. Antalet smittade är på flera håll högre än de varit på flera månader och röster höjs om huruvida vissa restriktioner bör återinföras igen, men än finns inget som tyder på att varianterna ger allvarligare sjukdom.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidsmittan ökar igen – det här behöver du veta

En ny omikronvariant vinner mark och allt fler blir sjuka i covid-19. Vad kan vi vänta oss framöver – och vilket skydd har den som haft omikron mot nya varianter som härjar? Vi reder ut några av de vanligaste frågorna.

Nyhetsbild
Utrikes

Covid femte vanligaste dödsorsaken i Sverige i fjol

I fjol var covid-19 den femte vanligaste dödsorsaken, enligt Socialstyrelsen. Dödligheten i Sverige vände också nedåt igen, efter att ha ökat under 2020 då pandemin slog till.

Nyhetsbild
Utrikes

Sommarvåg av corona drar genom Tyskland och Danmark

I Danmark fortsätter ökningen av antalet smittade av covid-19. De senaste sjudagarsperioden ökade antalet smittofall med över 50 procent mot veckan innan – som i sin tur var den första veckan på fyra månader med ökat antal fall.

Nyhetsbild
Utrikes

USA närmare covidvaccin till småbarn – en första leverans på 10 miljoner doser väntar

Såväl Modernas som Pfizer-Biontechs vaccin har godkänts för barn under fem år.

Nyhetsbild
Utrikes

Mensrubbningar var inte kopplade till covidvaccin

Det finns inget samband mellan mRNA-vaccin mot covid-19 och utebliven mens.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Släpper krav på negativa covidtest för inresande

USA ska släppa kravet på att alla som reser in i landet ska uppvisa negativt provsvar för covid-19, meddelar Vita huset.

Nyhetsbild
Utrikes

Shanghai i ny lockdown –2,7 miljoner människor ska coronatestas

Kinas största stad Shanghai har beslutat om en lockdown i ett distrikt med 2,7 miljoner invånare – där alla ska testas för covid-19.

Nyhetsbild
Utrikes

Moderna: Nytt vaccin hjälper mot omikron och andra coronavirusvarianter

Moderna har lyckats med utvecklingen av ett coronavaccin mot omikronvarianten, meddelar det amerikanska läkemedelsbolaget under onsdagen, rapporterar AFP.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige överlägset hårdast coviddrabbat i Norden – flest smittade och döda

Sverige har haft överlägset flest smittade och döda i covid-19 i Norden. Det är också det land i Norden som testat befolkningen allra minst.

Nyhetsbild
Utrikes

Nordkorea: Pandemin är under kontroll – Experter: Dödssiffrorna förringas för att skydda ledaren

Nordkorea kan komma att ändra på de rådande pandemirestriktionerna då det från ledningshåll hävdas att covid-19-utbrottet i landet tappar fart – något som dock är ett starkt ifrågasatt påstående.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya dödssiffror från Sverige visar att Covid-19 slog hårdare mot män – "Biologiska skillnader är vår hypotes"

Under pandemin har dödligheten i covid-19 varit 75 procent högre hos svenska män än hos kvinnor, visar en ny beräkning. En orsak kan vara att våra kroppar reagerar olika på viruset, tror forskare.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Fortsatt kamp mot pandemin

Världshälsoorganisationen WHO:s globala möte i Genève inleddes med varnande ord från generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus: pandemin är definitivt inte över.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 200 000 nya fall av "feber" i Nordkorea – nära 70 personer uppges ha dött

Coronaviruset kopplar ett allt starkare grepp om Nordkorea. På lördagen rapporterades ytterligare nära 220 000 personer ha "febersymtom", enligt landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Yngre barn kan få booster av covidvaccin i USA

USA tar steg mot att rekommendera en boosterspruta för Pfizers covidvaccin även till friska barn som är mellan fem och elva år.

Nyhetsbild
Utrikes

Virusutbrottet i Nordkorea oroar

Nordkorea har bekräftat ytterligare 15 dödsfall och hundratusentals nya febersmittade. Det är oklart hur många av dessa som är covidsmittade.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler "feber"-dödsfall i Nordkorea

Ytterligare 21 dödsfall på grund av "febersjukdom" har offentliggjorts i Nordkorea, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. I onsdags bekräftades det första fall av smitta och i torsdags det första coviddödsfallet i landet.

Nyhetsbild
Resfeber

Nu vill många resa utomlands på semester – de här restriktionerna gäller

Norden och Baltikum har inte längre några restriktioner när det gäller resande och turister. Men ska du semestra längre bort, finns det skäl att syna coronareglerna innan du åker.

Nyhetsbild
Utrikes

Peking skärper krav på virustest

Kinas huvudstad Peking kommer att skärpa sina restriktioner ytterligare genom att införa ytterligare krav på testning för covid-19.

Nyhetsbild
Utrikes

Coronafallen ökar – rusning efter mat i Kina

Oron för nedstängning i Kinas huvudstad Peking orsakar panikrusning efter mat och andra förnödenheter. Landet genomgår sin värsta virusvåg sedan pandemin startade i Wuhan för drygt två år sedan.

Nyhetsbild
Utrikes

Få covidpatienter helt återställda efter ett år – Forskarna varnar: "Det här är helt slående"

Endast 29 procent av covidpatienterna som vårdats på sjukhus hade efter ett år återhämtat sig helt, enligt en ny brittisk studie.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidrekord i Storbritannien – patient var sjuk 505 dagar i sträck

Brittiska läkare har funnit att en patient hade mätbara halter av coronaviruset drygt 16 månader i ett sträck – noga räknat i 505 dagar. Sedan dog hen.

Nyhetsbild
Utrikes

Västerbottens-Kuriren: Umeå har Sveriges högsta halt av coronavirussmitta i avloppsvattnet

Det är oklart vad som ligger bakom den markanta höjningen av viruset i Umeåbornas avloppsvatten.

Nyhetsbild
Utrikes

12 maj är det dags – då ska globalt toppmöte sätta punkt för pandemin

Ett globalt toppmöte för att kartlägga ett slut på pandemin och planera för kommande omvälvande händelser ska hållas 12 maj, meddelar Vita huset i Washington DC.

Nyhetsbild
Utrikes

Covidreglerna isolerar Kina – "Övervakningen av kineser har nått nya nivåer"

Inte ens läkarbesök har varit tillåtet när Shanghais 26 miljoner invånare stängts in på grund av ett covidutbrott. Nolltoleransen mot coronaviruset har kostat kineserna mycket och skapat nya verktyg för den totalitära staten att styra folket ännu hårdare.

Nyhetsbild
Utrikes

Boris Johnson får böta för coronafest som hölls under nedstängning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får böta för fester som hölls under coronapandemin. Oppositionsledaren kräver hans avgång.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny hybrid av omikron upptäckt i Storbritannien

En ny variant av omikron har upptäckts i Storbritannien. Mycket är ovisst om nykomlingen men enligt experterna kommer vaccinerna fortsatt att vara det bästa vapnet.

Nyhetsbild
Utrikes

Storsatsning för att bromsa corona i Shanghai

Kina skickar över 10 000 vårdanställda från olika delar av landet till Shanghai i ett försök att stävja cororonaviruset. Även 2000 militäranställda har satts in.

Nyhetsbild
Utrikes

Högsta dygnssiffran av nya coronafall i Kina på två år

Kina har registrerat 13 146 nya covidfall på ett dygn. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemins första våg för två år sedan.

Nyhetsbild
Utrikes

Shanghai åter nedstängt på grund av covid – runt 26 miljoner berörs

Shanghai utökar sin nedstängning för att minska spridningen av coronaviruset. Nästan samtliga av stadens 26 miljoner invånare berörs nu av restriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

EU gav klartecken för nytt covid-19-läkemedel

Det nya läkemedlet Evusheld från Astra Zeneca, som kan användas förebyggande mot covid-19 för vissa patienter, har fått grönt ljus av EU-kommissionen.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya Zeeland öppnar gränserna för fler – "Vi är redo att välkomna världen tillbaka"

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att landet är redo att "välkomna världen tillbaka", skriver New Zealand Herald.

Nyhetsbild
Utrikes

Nära 30 miljoner i lockdown i Kina

Coronasmittan stiger i Kina och nästan 30 miljoner invånare i olika delar av landet är nu i lockdown.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny nedstängning efter smittökning i Kina – högsta siffran sedan februari 2020

Flera miljoner människor drabbas av nya nedstängningar i Kina efter att smittspridningen i landet dubblerats.

Nyhetsbild
Utrikes

Australien öppnar gränserna efter 100 veckor stängt – Danee får krama om sin fästman för första gången sedan 2019

Australien har öppnat sina gränser för fullvaccinerade turister utan krav på karantän för första gången på 100 veckor. För många innebär det en chans att träffa nära och kära.

Nyhetsbild
Utrikes

Önation klarade sig länge undan covid – nu är det kaos

Röda Korset varnar för att vårdsituationen i Salomonöarna riskerar att överväldigas då landet kämpar med sin första smittspridningsvåg under pandemin.

Nyhetsbild
Utrikes

Elizabeth II smittad av covid-19 – uppges ha milda symtom

UPPDATERAD 16.30 Drottning Elizabeth har testat positivt för covid-19, meddelar brittiska hovet. Men hennes symtom beskrivs som milda.

Nyhetsbild
Utrikes

Xi till Hongkong: "Styr upp covidsituationen" – Covidpatienter placeras på bårar utanför ett sjukhus

Kinas president Xi Jinping uppmanar det lokala styret att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att hantera situationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Kvinnligt hormon kan skydda mot svår covid

Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk och avlida i covid-19, enligt en ny studie vid Umeå universitet.

Utrikes

Polisen har stoppat demonstranter på väg mot Bryssel – "Handlar om att inte låta Belgiens huvudstad bli gisslan"

Belgisk polis har stoppat ett 30-tal fordon på väg mot Bryssel för en protest mot pandemirestriktioner.

Nyhetsbild
Utrikes

Sverige rekommenderar fjärde vaccindos till alla över 80

Svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar en andra påfyllnadsdos mot covid-19 för alla som är 80 år och äldre, samt de som har hemtjänst eller bor på särskilt boende.

Nyhetsbild
Utrikes

Mensrubbningar granskas på nytt

Det europeiska läkemedelsverket (EMA) ska återigen utreda mensrubbningar efter vaccinering mot covid-19. Det handlar både om kraftiga menstruationer och utebliven menstruation.

Nyhetsbild
Utrikes

Många frihetsberövade efter förbjuden protest i Paris

Polisen i Paris grep 97 personer som deltog i en icke tillståndsgiven protest mot bland annat vaccinpass i lördags. Av dem är 81 fortfarande frihetsberövade.

Nyhetsbild
Utrikes

Brist på färsk mat i Hongkong efter nedstängning

Pandeminedstängningar slog ut 70 procent av leveranserna av färska grönsaker och kyckling till Hongkong förra veckan. Nu gapar många kyldiskar och grönsakshyllor tomma.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny forskning visar: Nyfödda får antikroppar från vaccinerad mamma

Bebisar vars mammor vaccinerats mot covid-19 kan ha antikroppar upp till sex månaders ålder. Om mamman haft sjukdomen men inte vaccinerats blir effekten inte densamma, enligt en studie.

Nyhetsbild
Utrikes

Covid-19 kan ge symtom som liknar alzheimer

Personer som har varit svårt sjuka i covid-19 kan få liknande förändringar i hjärnan som alzheimersjuka har, visar en ny studie. – Hjärnan är ett känsligt organ och coronaviruset är mer komplext än vi trott, säger professor Miia Kivipelto.

Nyhetsbild
Utrikes

Norge om coronaläget: Hålla avstånd inte längre nödvändigt

Norge slopar i stort sett alla coronarestriktioner, meddelar statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff. – Vi har väntat på den här dagen, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Pandemins "akuta fas" kan vara över i år

Om världens befolkning fortsätter att vaccinera sig kan covid-19-pandemins allvarligaste fas gå över redan i år, säger Världshälsoorganisationen WHO:s högste chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nyhetsbild
Utrikes

Handelsbro blockerad – Ford stänger fabrik

Antivaccindemonstranter har blockerat en viktig bro från USA till Kanada. Bron står för en fjärdedel av handeln mellan länderna och bilföretaget Ford har tvingats stänga en av sina fabriker. – Ni kan inte få stopp på en pandemi med blockader, säger premiärminister Justin Trudeau medan protesterna sprider sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Omikron får fäste på Tonga efter vulkanhjälp

Antalet covidfall stiger på öriket Tonga och fem tester som skickats på analys till Australien har bekräftat att det rör sig om omikronvarianten.

Nyhetsbild
Utrikes

Krav på munskydd bort i delstaten New York

Kravet på munskydd på allmänna platser inomhus försvinner från och med torsdagen, meddelar delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu öppnar Sverige – och krogen slår upp sina portar

9 februari – en dag som många har sett fram emot länge. Det märktes inte minst i Malmö där kön ringlade lång utanför nattklubben Kulturbolaget (KB). Klockan 00.01 slog klubben upp sina portar igen, samtidigt som Sverige släppte på de flesta covidrestriktionerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Kanadaprotester stoppar gränshandel: "Allvarlig anledning till oro"

Kanada oroas över konsekvenserna av de covidprotester som har pågått i nära två veckor – lastbilar blockerar bland annat vägar i huvudstaden Ottawa, men även gränsövergångar till USA påverkas.

Nyhetsbild
Utrikes

Kanadainspirerade covidprotester i Nya Zeeland

Protester mot coronarestriktioner genomfördes i Nya Zeelands huvudstad Wellington på tisdagen, inspirerade av liknande demonstrationer i Kanada de senaste veckorna.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny definition av långtidscovid kan gynna barn

Barn som drabbas av långtidscovid kan enligt forskare drabbas av helt andra besvär än vuxna.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Vaccinprotesterna lamslår Ottawa – "Det är uppenbart att vi är i underläge"

Lastbilschaufförer som protesterar mot covid-vaccin och restriktioner har lamslagit Ottawa. Undantagstillstånd är utlyst och 250 extra poliser har kallats till huvudstaden.

Nyhetsbild
Utrikes

Rekordmånga smittade i Ryssland – runt hälften har vaccinerats

Antalet coronasmittade i Ryssland har i samband med att omikronvarianten sprids nått en ny rekordnivå: 180 071 fall, enligt den senaste statistiken.

Nyhetsbild
Utrikes

D-vitamin kan minska risk att dö i covid-19 – "Övertygande" bevis för samband

Ännu en studie visar nu att D-vitaminbrist kan kopplas till en ökad risk att dö i covid-19. De nya rönen stärker misstanken om ett samband ytterligare.

Nyhetsbild
Utrikes

Portugal öppnar för vaccinerade européer – under lördagen rapporterades över 41 000 nya coronafall i landet

Portugal lättar på sina restriktioner för personer som har europeiska covidintyg genom att ta bort kravet på ett negativt test före inresa i landet.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu träder vaccinplikten i kraft i Österrike

Människor över 18 år i Österrike som väljer att inte vaccinera sig riskerar från och med i dag böter på upp till 3 600 euro.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Europa kan närma sig slutet av pandemin

Nyhetsbild
Utrikes

Tegnell: Pandemin i nytt skede

Covid-19-pandemin har gått in i ett nytt skede, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell men betonar samtidigt att den definitivt inte är över.

Nyhetsbild
Utrikes

USA avskedar ovaccinerade soldater

USA:s armé kommer att börja avskeda soldater som vägrar att vaccinera sig mot covid-19.

Nyhetsbild
Utrikes

Uppgifter till TT: Alla restriktioner slopas nästa vecka i Sverige

Redan nästa vecka väntas covidrestriktionerna lyftas i Sverige. Och snart klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Nyhetsbild
Utrikes

Frankrike slopar många restriktioner – men nattklubbarna hålls stängda

Frankrike gör som bland annat Danmark och Norge, när landet från och med i dag avvecklar många av pandemins restriktioner. Men den som vill gå ut och svira får vänta några veckor.

Nyhetsbild
Utrikes

USA vill covidvaccinera bebisar

Pfizer och Biontech begär nödtillstånd från den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA för att barn från sex månader till fem år ska få ta bolagets covidvaccin.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO varnar för tidigt segerutrop över covid

Nyhetsbild
Utrikes

Umeåvirolog: Pandemin kan vara över i sommar

Kan ljuset i coronatunneln synas i sommaren? Inte omöjligt, tror virolog från Umeå. Men viruset slipper vi inte i första taget.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu lättas restriktionerna i flera EU-länder

Danmarks coronarestriktioner är ett minne blott – när kalendern slog om till februari avskaffades lejonparten av dem. Italien och Frankrike tar liknande steg mot att återöppna sina samhällen – samtidigt som Österrike börjar bötfälla ovaccinerade.

Nyhetsbild
Utrikes

Kanadas premiärminister har covid – fördömer helgens protester

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han har testat positivt för covid-19 men att han mår bra och kommer att fortsätta att arbeta hemifrån. Han fördömer även de senaste dagarnas protester.

Nyhetsbild
Utrikes

Tusentals i covidprotester i Kanada

En demonstration som tog sin början med ett hundratal lastbilsförare resulterade i att tusentals människor stannade upp trafiken i Ottawa.

Nyhetsbild
Utrikes

Australien till Kanye West: "Vaccinera dig – annars blir det ingen turné"

Rapparen Kanye West – vars vaccinationsstatus är ifrågasatt – har planer på en konsert i Melbourne senare i år. De australiska myndigheternas besked är klart och tydligt: vaccinera dig, annars kan du inte turnera här.

Nyhetsbild
Utrikes

Lastbilsförare protesterar mot vaccinkrav

En lastbilskonvoj med hundratals kanadensiska förare körde på fredagen till huvudstaden Ottawa för att demonstrera mot vaccinkravet för att passera gränsen till USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Experter: Sverige är nära flockimmunitet

Omikron fullkomligen skenar fram över Sverige. Inom kort har troligen har så många varit sjuka att landet närmar sig flockimmunitet, bedömer två experter. Kanske är Sverige där om bara ett par veckor.

Nyhetsbild
Utrikes

Avlägsen önation drabbad av covidsmitta – missionärer spred smittan

Kiribati och flera andra önationer i Stilla havet hör till de sista platserna på jorden som har lyckats undvika coronaviruset. Men stängda gränser och andra åtgärder verkar inte skydda mot den smittsamma omikronvarianten.

Nyhetsbild
Utrikes

FHM i Sverige: Inget vaccin till barn mellan fem och elva

Smittspridningen i Sverige är fortsatt mycket hög, meddelar Folkhälsomyndigheten som uppmanar alla att följa rekommendationerna. Däremot rekommenderas ingen allmän vaccination för barn i åldern fem till elva år.

Nyhetsbild
Utrikes

Moderna testar booster mot omikron

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna har inlett kliniska tester av en booster speciellt designad för att motverka omikronvarianten.

Nyhetsbild
Utrikes

Storbritannien fortsätter lätta på coronarestriktioner – "Nu är utmaningen att låta folket ta över ansvaret"

Storbritannien öppnar för nattklubbar, tar bort krav på covidpass och lättar snart på reserestriktioner. Britterna ska nu behandla covid-19 samma sätt som en influensa.

Nyhetsbild
Utrikes

Stor ökning av smittade och döda i Rumänien

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Sverige kan häva restriktioner i februari – "Om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på"

Nuvarande svenska covidrestriktioner bedöms behövas i ytterligare i två veckor. Men om smittläget förbättras i landet kan merparten komma att avvecklas från 9 februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark lyfter restriktionerna nästa vecka

Covid-19 ska inte längre räknas som en samhällskritisk sjukdom i Danmark från den 1 februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark förväntas slopa alla restriktioner

UPPDATERAD Danmark har noterat sin högsta inläggning av covidsjuka på ett år. Trots det förväntas landets coronarestriktioner hävas helt från och med måndag.

Nyhetsbild
Utrikes

Coronan kan ha funnits i Norge redan 2019

Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i slutet av 2019, enligt forskare vid Akershus universitetssjukhus.Det är en månad innan det första smittofallet konstaterades i Europa.

Nyhetsbild
Utrikes

Danmark räknar med flockimmunitet – i söndags rapporterades drygt 42 000 nya coronafall

Samtidigt sprids en undervariant av omikronvarianten i Danmark.

Nyhetsbild
Utrikes

70 personer gripna i Covidprotester i Bryssel – femton personer vårdas på sjukhus

Belgisk polis använde vattenkanoner mot en stor demonstration i huvudstaden Bryssel på söndagen. Flera poliser och demonstranter har skadats och 70 personer har gripits.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO: Pandemin i Europa kan snart vara över – "Troligt att regionen rör sig mot slutspel"

Världshälsoorganisationen (WHO) spår att omikronvarianten kan innebära slutet på coronapandemin i Europa.