Kriget i Ukraina
Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj varnar för fler robotattacker – "Så länge de har robotar kommer de inte att sluta"

Ryssland väntas fortsätta attackera Ukraina med robotar och den kommande veckan kan bli lika svår som den förra, varnar president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Minusgrader ger nya förutsättningar vid fronten i Ukraina

Trupprörelser längs frontlinjerna i Ukrainakriget har under de senaste veckorna saktats ner på grund av försämrade väderförhållanden, skriver ISW.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals flyr Cherson efter hård beskjutning – "Vi upplevde ett riktigt helvete"

Bilar, skåpbilar och lastbilar köar i utkanten av staden Cherson. Hundratals civila lämnar nu staden för att undkomma beskjutning.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj riktar kritik mot program i Kiev: "Osårbarhet" behöver göras bättre

– Kievborna behöver tas om hand bättre. Det säger Ukrainas president när han för ovanlighetens skull framför försiktig intern kritik kring hur följderna av Rysslands invasionskrig hanteras.

Nyhetsbild
Utrikes

Sjukhus i Cherson evakueras efter nya attacker

Sjukhuspatienter i staden Cherson evakueras efter att Ryssland trappat upp beskjutningen mot staden, enligt regionens guvernör Jaroslav Janusjevytj.

Nyhetsbild
Utrikes

Olena Zelenska i unik intervju: Ukrainarna överlever vintern – "Elavbrott är inte det värsta som kan hända oss"

Temperaturen närmar sig nollstrecket och halva Kiev är fortsatt strömlöst. Men Ukrainas presidentfru Olena Zelenska är övertygad om att ukrainarna kommer att uthärda vintern.

Nyhetsbild
Utrikes

Familjer splittrade sedan Cherson befriades – Olenas mamma sitter fast på andra sidan floden Dnepr

Jubel bröt ut när ryska styrkor drog sig tillbaka från ukrainska Cherson häromveckan. Men i och med reträtten splittrades många familjer – anhöriga är fast på andra sidan floden Dnepr, i områden under rysk kontroll. – Varje dag vaknar jag och tittar på nyheterna för att se om det är okej där hon bor, säger Olena Tjernyavska om sin mamma.

Nyhetsbild
Utrikes

BILDER: Två tredjedelar av huvudstaden ännu utan el – titta på bilderna från Kiev

Efter Rysslands "energiterror" jobbar Ukraina intensivt med att återställa el, vatten och värme. Men två tredjedelar av huvudstaden Kiev var på torsdagsmorgonen fortfarande utan elförsörjning. President Volodymyr Zelenskyj kallar de senaste ryska angreppen för brott mot mänskligheten.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj vädjar på nytt till FN

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar de senaste ryska angreppen för brott mot mänskligheten.Miljoner människor är utan el och vatten efter onsdagens massiva flyganfall.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska anfall slår ut el och vatten – 13-årige Artur skadades i attack och fick sin arm amputerad i en mörk operationssal

Ryssland beskjuter civila mål i Ukraina på bred front, och har slagit ut elen och vattnet i bland annat Kiev. I resterna av ett sjukhus som sköts sönder i natt har en nybliven mamma grävts fram vid liv. Hennes två dagar gamla pojke har hittats död.

Utrikes

Nyfödd bebis dog när ryska raketer slog ned i mödravårdsklinik i Zaporizjzja

Ryska raketer slog ned i en mödravårdsklinik i Vilnjansk, i det ukrainska länet Zaporizjzja, under natten till onsdag.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainare utsatta för livsfara i strömlöst land – Zelenskyj: "Ryssland använder kylan som terror"

Vinterkyla i strömlöst land utgör en ny livsfara för krigsdrabbade ukrainare, och president Volodymyr Zelenskyj anklagar Ryssland för att utnyttja vintern. – Kreml vill använda kylan som massförstörelsevapen, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

WHO varnar för farlig vinter i Ukraina – "Det kommer att handla om överlevnad"

Nyhetsbild
Utrikes

"Meter" från kärnkatastrof i Ukraina

IAEA larmar återigen högljutt om strider som närmar sig det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Under helgens beskjutning var det farligt nära en katastrof, enligt FN-organets chef Rafael Grossi:"Vi talar om meter, inte kilometer."

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska soldater kan ha skjutits på nära håll – Ryssland och Ukraina anklagar varandra för krigsbrott

En grupp ryska soldater ger upp, en efter en. Plötsligt börjar en av dem skjuta mot ukrainarna. Sedan syns en samling med döda kroppar. Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott med anledning av ett filmklipp av händelseförloppet. Ukraina pekar tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

IAEA larmar efter helgens strider: "Meter" från kärnkatastrof i Ukraina

IAEA larmar återigen högljutt om strider som närmar sig det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Under helgens beskjutning var det farligt nära en katastrof, enligt FN-organets chef Rafael Grossi: "Vi talar om meter, inte kilometer."

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott

Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott, sedan videoklipp visar att ryska soldater som gett upp skjutits till döds på nära håll i Makijivka. Ukraina hävdar dock att klippen i själva verket visar att det är en rysk soldat som är förövaren.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya explosioner vid kärnkraftverket Zaporizjzja

Nya kraftiga explosioner skakar området vid kärnkraftverket Zaporizjzja, larmar FN-organet IAEA. Ukraina och Ryssland beskyller varandra för att ligga bakom beskjutningen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Bisarrt att be oss förhandla med Putin

Västs försök att övertala Ukraina att förhandla med Moskva är bisarra och på gränsen till att be om kapitulation. Det säger president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina förbereder evakuering av Cherson

Ukrainska myndigheter förbereder för en frivillig evakuering av områdena kring Cherson och Mykolajiv och kommer att betala för de kostnader som det för med sig för dem som vill lämna.

Nyhetsbild
Utrikes

Världsledarna möts – numer utan isolerad Putin

Tre stora toppmöten har hållits i Asien den senaste veckan. Rysslands president Vladimir Putin – tidigare en självklar deltagare – har inte medverkat på något av dem. Självvalt eller ej – på den globala scenen ökar Putins isolering.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals försvann när Ryssland intog Cherson

Hundratals människor försvann när Ryssland i mars ockuperade Cherson, enligt en Yalerapport om krigsbrott. Runt hälften av dem saknas fortfarande.I Ukraina är elförsörjningen samtidigt inte helt återställd efter torsdagens intensiva ryska attacker.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland går på defensiven vid Krim – Ukrainska styrkor rycker allt närmare

Ryssland försöker stärka sin position på och kring den annekterade Krimhalvön, när ukrainska styrkor har ryckt närmare. Bombningen av ukrainska städer har fortsatt, om än i mindre omfattning.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Nu är tio miljoner ukrainare utan el

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att miljontals ukrainare är utan el efter att nya ryska attacker runt om i Ukraina har påverkat landets energiinfrastruktur.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska experter i Polen efter robotnedslaget – Film ska synas

Ukrainska experter befinner sig nu i Polen för att vara på plats när den omtvistade roboten som slog ned i tisdags utreds. Beskedet kommer från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som säger att han förväntar sig ett gott samarbete med Polen.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Flera döda i attack mot Zaporizjzja

Ryssland fortsätter att bombardera ukrainska städer.Flera storstäder har attackerats i förnyade anfall under torsdagsmorgonen och natten mot torsdagen, uppger Ukraina. I regionen Zaporizjzja ska flera människor ha dödats.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya attacker mot flera städer i Ukraina

Ryssland fortsätter att bombardera ukrainska städer. Flera storstäder har attackerats i förnyade anfall under torsdagsmorgonen och natten mot torsdagen, uppger Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Polska bybor skräckslagna: Håller barnen inne

I den lilla byn Przewodów i Polen vittnar människor om en sömnlös natt. Många håller nu sina barn inomhus efter tisdagens robotnedslag.– Personer som vi kände väldigt väl har dödats, säger läraren Jonna Magnus till Reuters.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Det var inte vår robot

Inget tyder på att roboten som slog ned i Polen och dödade två människor i tisdags utgjorde en avsiktlig attack, säger landets president Andrzej Duda. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj understryker att det rörde sig om en rysk robot.

Nyhetsbild
Utrikes

SAMMANFATTNING: Roboten som slog ner i Polen – detta har hänt under det senaste dygnet

Den polska polisen undersöker nu händelsen kring den luftvärnsrobot som föll ner i östra Polen på tisdagen och dödade två. Finlands utrikespolitiska ledning räknar med en grundlig undersökning innan man börjar fundera på vad det hela kan få för följder. Nato betecknar Ryssland som ytterst ansvarig eftersom det var Ryssland som startade kriget.

Nyhetsbild
Utrikes

Polens president: "Roboten var troligen en olyckshändelse"

Inget tyder på att roboten som slog ned i Polen var en avsiktlig attack, säger landets president Andrzej Duda. I stället talar alltmer för att det var en ukrainsk försvarsrobot som slog ned i Polen och dödade två personer under tisdagen.

Nyhetsbild
Inrikes

President Niinistö: "I krig sker också sådant som inte är menat att ske" 

Att börja rikta angrepp mot civilbefolkningen är den råaste möjliga taktiken man kan ta till i krigföring. Därför får vi enligt president Sauli Niinistö inte förbise vad Ryssland gjorde mot Ukraina under tisdagen.

Nyhetsbild
Utrikes

USA:s och Polens presidenter om roboten som slog ner i Polen: "Det var en ukrainsk luftvärnsrobot"

Det går inte att bevisa att den robot som slog ned i Polen var ett angrepp mot landet. Det går heller inte att bevisa att roboten avfyrades från Ryssland, säger Polens president Andrzej Duda.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: Nej, tredje världskriget börjar inte i dag

Natolandet Polen utsattes för ett robotangrepp i tisdags, men det får inte överskugga hundra robotar över Ukraina.

Nyhetsbild
Inrikes

Utrikesminister Haavisto manar till lugn: "Det finns alltid en risk för att kriget spiller över gränserna"

En misstänkt rysktillverkad robot föll ner på polskt territorium på tisdagen och dödade två personer. Det gäller nu att i detalj undersöka vad som hänt, sedan får man diskutera vilka konsekvenserna blir, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Nyhetsbild
Utrikes

Polens president: Inga säkra uppgifter om vem som avfyrade

Den ryske ambassadören kallades på tisdagskvällen till det polska utrikesdepartementet för att ge en "omedelbar detaljerad förklaring". Mötet avslutades strax före midnatt men polska UD har inte vidare kommenterat vad som framkom.

Nyhetsbild
Utrikes

President Biden efter snabbinkallat möte: Troligen inte Ryssland som sköt

Det var troligen inte Ryssland som avfyrade en robot som slog ned i Polen och dödade två personer på tisdagen. Det säger USA:s president Joe Biden efter ett snabbinkallat möte med G7- och Natoländers ledare på plats på G20 mötet i Indonesien.

Nyhetsbild
Utrikes

Polen bekräftar: Det var en rysktillverkad raket som slog ner och dödade två – nu höjs den militära beredskapen

Polska utrikesministeriet har kallat till sig ryska ambassadören för att utkräva svar.

Nyhetsbild
Utrikes

Krismöte i Natolandet Polen: Ryska robotar ska ha slagit ner och dödat två – Pentagon kan inte bekräfta

Två personer har dött efter att ryska robotar slagit ned i Natolandet Polen nära ukrainska gränsen, uppger en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla för nyhetsbyrån AP. – Det är potentiellt väldigt allvarligt, säger Natoforskaren Magnus Christiansson.

Utrikes

Två döda efter explosion i Polen – Natoallierade utlovar stöd – "Vi kan föreställa oss reaktionen om det här var i Imatra"

Polska medier rapporterar att två personer ska ha dött i en explosion i östra Polen, nära den ukrainska gränsen.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Bara timmar efter Zelenskyjs tal gick Ryssland till attack: Massanfall mot ukrainska städer – miljoner hushåll utan el

Bostadshus och kraftanläggningar i flera ukrainska städer har träffats i omfattande ryska robotattacker. Minst en person har dödats och attackerna har slagit ut elförsörjningen på flera håll. – Det är uppenbart vad fienden vill. De kommer inte att lyckas, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj talade på G20-mötet – "Chersons befrielse är som D-dagen"

Återtagandet av Cherson är som andra världskrigets dagen D – en kritisk vändpunkt på vägen mot seger, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Stora delar av södra och östra Ukraina kontrolleras dock fortsatt av Ryssland, och på slagfältet syns inga tecken på att krigsslutet närmar sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Ockupanterna förstörde allt

Ukraina kommer att öppna evakueringsvägar från den nyligen befriade staden Cherson. Men det rör sig inte om någon massevakuering, enligt Ukrainas vice premiärminister.

Nyhetsbild
Inrikes

Utrikesminister Haavisto: Ryssland måste betala för återuppbyggnaden av Ukraina

Det finns inga förutsättningar för fredsförhandlingar om Ukraina i dagens läge. Först måste Ryssland lämna över makten i alla ukrainska territorier.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj på plats i befriade staden Cherson – "Början på slutet av kriget"

President Volodymyr Zelenskyj har besökt den befriade staden Cherson. Under besöket kallar han den ryska reträtten för "början på slutet av kriget". Vad som nu kommer att ske med krigets södra frontlinjer är oklart.

Nyhetsbild
Utrikes

Så försvinner ukrainska barnhemsbarn i Ryssland

Ryssland har under kriget mot Ukraina tagit flera hundra ukrainska barn och låtit dem "adopteras" av ryska familjer. Namn och personuppgifter har bytts ut – och barnen blir svåra att hitta för ukrainska föräldrar som letar efter dem.– Barnen ska russifieras genom utbildning och propaganda, säger Kateryna Rasjevska, jurist på en människorättsorganisation i Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Osäkert läge efter Cherson – både en moralisk och strategisk seger: "Tror att Ryssland är oroligt för Krim nu"

Det är oklart vad som väntar sedan Ukraina återtagit kontrollen över Cherson i syd. Befrielsen innebär dels en moralisk seger för Ukraina, men också en strategisk.

Nyhetsbild
Utrikes

Utegångsförbud i Cherson och båtstopp på Dnepr – läget är mycket spänt

Säkerhetsläget i befriade Cherson är spänt då fara finns för robotattacker. Nattligt utegångsförbud råder och fartygstrafik stoppas på floden Dnepr.Ryska trupper har dessutom placerat ut sprängämnen i den sydukrainska staden.

Nyhetsbild
Utrikes

Förstörelse och hunger i återtagna Cherson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar att fortsätta driva bort ryska styrkor från landet efter att Cherson återtagits. I hamnstaden råder förstörelse och hunger sedan de ryska styrkorna dragit sig tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Militärstrateg Joakim Paasikivi: "Inte omöjligt att det här kan få stora negativa efterverkningar för Ryssland"

På fredagen nåddes omvärlden av nyheten att den ukrainska flaggan åter har hissats i staden Cherson i södra Ukraina. Ryssland har stått inför nederlag efter nederlag, men det här är ett oerhört sådant, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainas utrikesminister: Moskva spelar hungerspel med världen

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba anklagar Ryssland för att spela "hungerspel" med världen genom att fördröja ukrainska fartygstransporter med spannmål och andra jordbruksprodukter.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu spelas Ukrainas nationalsång i Cherson

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utropar staden Cherson till "vår" efter den ryska reträtten. – Vi vinner strider på marken. Men kriget fortsätter, säger utrikesminister Dmytro Kuleba.

Nyhetsbild
Utrikes

Svår vinter väntar Ukraina – reserver sinar

Nära 18 miljoner människor i Ukraina är i akut behov av hjälp. Bristen på mat, vatten och värme är redan stor – samtidigt som vintern kryper allt närmare i det krigshärjade landet.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabon Slava från Cherson om den ryska reträtten: "Jag är glad, men rädd för vad vi kommer hitta i staden"

Det är en stor nyhet för Cherson-borna, säger Slava Myronov, lärare vid Gymnasiet i Petalax, om den ryska reträtten. Byarna runt omkring, som Gammalsvenskby, kommer också befrias snart, säger han. 

Nyhetsbild
Utrikes

Juliana i Cherson: "De har plundrat vår stad och sedan lämnat"

Chersons invånare vittnar om att de har varit utan både vatten och kommunikationsmedel i flera dagar.Men det finns ett område där invånarna i den ukrainska storstaden kan nå ut till omvärlden: en utsiktsplats vid stadens utkant. 

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina återintar staden Cherson – "Oerhört stort för Ukraina" säger Paasikivi

Ukrainska styrkor har återintagit staden Cherson efter den ryska militärens återtåg.Ukrainas flagga vajar åter i stadens centrum. – Det är en oerhört stor seger för Ukraina, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Nyhetsbild
Lokalt

Video: "Mod och offer tvingar bort ryssarna från Cherson" säger Zelenskyj 

Ryssland säger sig ha inlett ett tillbakadragande från staden Cherson i södra Ukraina, men uppgifterna möts av skepsis från ukrainskt håll. Samtidigt påminner president Zelenskyj om att det är hårda strider med stora uppoffringar som tvingat ryssarna tillbaka.

Nyhetsbild
Utrikes

Bostadshus beskjutet i Ukraina – flera döda

Flera personer har dödats då ett bostadshus i Mykolajiv har beskjutits under natten. Rysslands angrepp från distans sker medan Ukraina rycker fram på marken i syd.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska bilden: Cherson-reträtt en "normal åtgärd" – experter betonar att rysk militär finns kvar i staden

I rysk tv beskrivs reträtten ur Cherson som helt naturlig. En del ryssar tolkar utmarschen ur en av Ukrainas viktigaste städer som att kriget är på väg att ta slut. Men utländska experter betonar att rysk militär finns kvar i Cherson.

Nyhetsbild
Utrikes

Fler amerikanska vapen till Ukraina

På torsdagen meddelade Pentagon om ett paket värt 400 miljoner dollar.

Nyhetsbild
Utrikes

Ivan Skyba sköts och lämnades att dö i Butja – nu är han ett av de viktigaste vittnena

– Vad ska vi göra med dem? – Döda dem. Men ta ut dem först, så de inte blir liggande här. Ordväxlingen mellan två ryska soldater ägde rum den 4 mars i Butja, Ukraina. Nu utgör den en pusselbit i kartläggningen av krigsbrott i området i våras.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina: Ryssland minerar allt under reträtt från Cherson

Ryssland uppger att reträtten från Cherson har inletts. I Ukraina är man dock fortsatt skeptiska till beskedet.Från brittiskt håll spås reträtten ta flera dagar och lämna de ryska styrkorna sårbara när de korsar floden Dnepr.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska trupper dras tillbaka från Cherson: "Stort bakslag"

Ryska styrkor har beordrats att lämna den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina. En militär och symbolisk förlust för Ryssland, enligt experter.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysk order till sin militär: Lämna Cherson

UTRIKES Den ryska militären beordras av Rysslands försvarsminister att lämna staden Cherson i östra Ukraina, rapporterar BBC.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryska toppbesök i Ukraina – Putins talesperson och rysk försvarsminister besökte Luhansk och Donetsk

Vladimir Putins mångårige talesperson Dmitrij Peskov har varit på blixtvisit i Ukraina. Detsamma gäller den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: "Ryssland borde tvingas förhandla"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt kvällstal att Ryssland borde tvingas till förhandling.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya satellitbilder visar allt större massgravar i Ukraina 

Nya satellitbilder från krigets Ukraina berättar en grym historia. I närheten av det sargade Mariupol täcker tusentals nygrävda gravar ett stort fält.

Nyhetsbild
Utrikes

Kievs borgmästare: Förbered för evakuering

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko uppmanar invånarna att vara beredda att lämna staden ifall man skulle drabbas av längre strömavbrott.

Nyhetsbild
Utrikes

Elkaos och tvångsförflyttningar i Ukraina – USA uppges mana Kiev till att visa förhandlingsvilja

UPPDATERAD 21.50. Om Kiev förlorar strömmen helt kommer staden be sina runt tre miljoner invånare att evakuera, säger Kievs säkerhetschef till The New York Times.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukraina rycker närmare Cherson

Ukrainska trupper närmar sig Cherson, och slaget om den strategiska staden närmar sig.

Nyhetsbild
Utrikes

Iran medger att drönare skickats till Ryssland, men innan invasionen – Ukraina: Bör överväga vilken sida de står på

UPPDATERAD 21.25. Iran erkänner för första gången att man skickat drönare till Ryssland. Ukraina anklagar Iran för "medbrottslighet".

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska trupper närmar sig Cherson – ryska reservister övar i Belarus

Ukrainska trupper närmar sig Cherson och slaget om den strategiska staden närmar sig. Samtidigt kommer rapporterar om att ryska reservister övar i Belarus på grund av bristande logistik i Ryssland.

Nyhetsbild
Utrikes

Stridsvagnar från Sovjettiden till Ukraina

Nederländerna, Tjeckien och USA kommer tillsammans att förse Ukraina med stridsvagnar av typen T-72.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland deporterar civila inför Ukrainas motoffensiv – G7 ger Kiev unisont stöd

Ryssland förflyttar invånare i ockuperade områden i östra Ukraina. I Cherson förbereder rysk militär en ukrainsk motoffensiv för att återta brutalt ockuperade områden. Den mäktiga G7-gruppens utrikesministrar ger unisont stöd till Kiev under ett möte i Tyskland.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Kreml ägnar sig åt energiterrorism

4,5 miljoner ukrainare saknade på torsdagskvällen el till följd av ryska attacker, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild
Utrikes

Kiev anklagar Ryssland för massdeportationer – G7-gruppen: "Vi tänker inte tillåta att någon dör de kommande vintermånaderna"

Ukraina fördömer påtvingade förflyttningar av invånare i områden som ockuperas av rysk militär. Den mäktiga G7-gruppen lovar att Ukrainas befolkning inte ska frysa eller hungra ihjäl på grund av den ryska ockupationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Zaporizjzja bortkopplat från elnätet

Ukraina har kopplat bort kärnkraftverket Zaporizjzja från elnätet, meddelar statliga Energoatom. Kärnkraftverket får nu sin strömförsörjning från dieselgeneratorer. Dieselgeneratorerna har bränsle till cirka två veckors drift.

Nyhetsbild
Utrikes

FN: 14 miljoner ukrainare har tvingats fly – "Mycket mer behöver göras"

Rysslands anfallskrig i Ukraina har drivit runt 14 miljoner ukrainare på flykt inom och utanför landet, enligt FN.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: Nordkorea förser Ryssland med ammunition

Nordkorea förser Ryssland med ammunition för bland annat artilleripjäser, misstänker USA.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland tillbaka i spannmålsavtalet

UPPDATERAD 14.04. Rysslands försvarsminister har ringt till sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar och informerat om att spannmålsavtalet ska "fortsätta på samma sätt som tidigare" från och med onsdagen, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Nyhetsbild
Utrikes

USA: 100 robotar mot el och vatten i Ukraina – omfattande strömavbrott i nio regioner

Enligt amerikanska UD:s talesperson Ned Price har Ryssland på ett och ett halvt dygn avfyrat närmare 100 robotar riktade mot Ukrainas vatten- och elförsörjning.

Nyhetsbild
Utrikes

Tre fartyg med spannmål lämnar Ukraina

Ytterligare tre fartyg med spannmål har lämnat ukrainska hamnar under tisdagen, enligt centret som övervakar utförandet av avtalet om spannmålsexport.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu intensifieras striden om Cherson – uppgifter om hård beskjutning från båda sidor

Striderna i Chersonregionen i syd intensifieras. Från såväl ukrainskt som ryskt håll kommer uppgifter om hård beskjutning.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland rekryterar afghanska elitsoldater "– De vill inte åka i väg och strida, men har inget val"

Ryssland försöker att rekrytera tidigare afghanska elitsoldater som stridit sida vid sida med amerikaner. Soldaterna befinner sig i Iran på flykt från talibanväldet i hemlandet.

Nyhetsbild
Utrikes

Spannmål lämnar Ukraina – trots rysk bojkott

Tolv fartyg med spannmål har lämnat ukrainsk hamn, trots Rysslands beslut att dra sig ur exportavtalet med Ukraina.

Nyhetsbild
Utrikes

Rapporter om explosioner i Kiev – fortfarande strömavbrott på en del platser

Minst fem explosioner har hörts i Kievs centrala delar under morgonen, rapporterar journalister från nyhetsbyrån AFP. Flera lokala källor meddelar samma sak i sociala medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Omvärlden befarar nya livsmedelskriser när Ryssland backar från spannmålsavtal

Omvärlden befarar nya livsmedelskriser när Ryssland backar från det viktiga spannmålsavtalet. – Ett kraftfullt internationellt svar behövs nu, säger Zelenskyj i ett filmklipp som publiceras via Telegram.

Nyhetsbild
Utrikes

Senaste attacken mot Krim: "Största hittills"

Ryskkontrollerade Krimhalvön har anfallits på nytt. Från ryskt håll beskrivs det som det största anfallet hittills i år. Uppgifterna om hur stora skadorna blev går isär.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland: Ukrainska drönare har attackerat Krim – attacken beskrivs som den största hittills

Under lördagsmorgonen anföll drönare återigen Krimhalvön, enligt Ryssland. Anfallet beskrivs som det största av sitt slag hittills i kriget. Storbritannien anklagas för inblandning.

Utrikes

Zelenskyj: Ryssarna stjäl ambulanser

Ryska styrkor stjäl systematiskt medicinsk utrustning och ambulanser från ockuperade områden, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i fredagskvällens tal.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland har nu mobiliserat 300 000 – Zelenskyj: "De driver människor till sin död"

Rysslands president Vladimir Putin törstar efter synliga framgångar. Nu hävdar landets försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland mobiliserat 300 000 reservister – så som Putin beordrade för en dryg månad sedan.

Nyhetsbild
Utrikes

Ryssland letar "ukrainsk propaganda" i Zaporizjzjabornas telefoner

Zaporizjzjabornas telefoner ska från och med nu kontrolleras regelbundet, meddelar det ryska ockupationsstyret i regionen. Ryssland letar efter "ukrainsk propaganda".

Nyhetsbild
Utrikes

Putin skyller på väst och slår mot civila mål – "Framför oss ligger det farligaste decenniet"

UPPDATERAD KL 6.30. Attackerna mot civila mål och energianläggningar orsakar akut elbrist i Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin skyller invasionskriget på västländer som han påstår vill utplåna landet från den politiska kartan.

Nyhetsbild
Utrikes

Nya flyganfall mot Kievtrakten i natt

Huvudstadsregionen i Ukraina har blivit attackerad från luften under natten till torsdag, enligt ukrainska myndigheter. Enligt ryska myndigheter har ett kraftverk på Krimhalvön också attackerats.

Nyhetsbild
Kultur

Över 200 kulturarv skadade eller förstörda i Ukraina – Unesco: "Vår slutsats är att det är dåligt"

Hittills har över 200 platser med kulturell betydelse skadats under kriget i Ukraina, enligt FN som jämför satellitbilder över krigsområden.

Nyhetsbild
Utrikes

Rysslands kärnvapenstyrkor övar – avfyrar interkontinentala robotar under Putins överinseende

President Vladimir Putin har om och om igen varnat att Ryssland är berett att använda alla till buds stående medel för att slå vakt om sitt territorium. På onsdagen övade Rysslands kärnvapenstyrkor.

Nyhetsbild
Utrikes

Ukrainska flyktingar uppmanas hålla sig borta – "Ni ser vad Ryssland gör"

Ukrainska flyktingar som tagit sig utomlands uppmanas att vänta till våren med att återvända. Det här för att hjälpa till att lätta på trycket på landets energiförsörjning efter flera ryska attacker.

Nyhetsbild
Utrikes

Kostnaden för krigsskadorna: 350 miljarder euro – Tyskland samlar G7 för uppbyggnad av Ukraina

Det kan ta en generation, men Ukraina måste återuppbyggas. Det sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz när han samlade experter och högt uppsatta politiker för en konferens om Ukrainas framtid – trots att det ryska invasionskriget fortfarande rasar.

Nyhetsbild
Utrikes

Tysklands president tvingas ta skydd i Ukraina – höll möten i en bunker

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier är i Ukraina för att visa sitt stöd den ukrainska krigsinsatsen. Under ett besök i den norra delen av landet tvingades han och hans delegation att ta skydd i en bunker efter ett flyglarm.

Nyhetsbild
Utrikes

Scholz: Ny Marshallplan för Ukraina

Trots att kriget fortfarande rasar för fullt måste återuppbyggnaden av Ukraina börja. Det säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på en stor konferens i Berlin för att planera arbetet.