Kraftigt jordskalv i Turkiet och Syrien
Nyhetsbild
Inrikes

Finland skickar 12 miljoner euro till Turkiet och Syrien – "Så många jordbävningsoffer som möjligt ska få mat och rent vatten"

Stödet ska användas för livsmedelshjälp, vattentjänster, krisinkvartering och skydd för dem som förlorat sina hem.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödliga störtfloder översvämmar skalvskadade områden i Turkiet

Minst 13 personer har omkommit i översvämningar i områden i Turkiet som drabbades svårt av jordbävningarna i början av februari.

Nyhetsbild
Utrikes

Ny jordbävning skakar Turkiet – man och hans dotter saknas

UPPDATERAD En ny jordbävning har skakat södra Turkiet. En man och hans dotter som återvänt för att hämta saker i sin bostad rapporteras ha begravts under en byggnad.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals häktade efter skalvet i Turkiet

Mer än 600 personer misstänks för brott efter den kraftiga jordbävningen i Turkiet som krävt cirka 50 000 människoliv.

Nyhetsbild
Utrikes

Röda ballonger svävar över ruinerna till minne av barnen som omkom i skalven

Röda ballonger lyser mot den grå bråten där byggnader tidigare stod i den skalvdrabbade turkiska staden Antakya. Färgklickarna är en sista hyllning till de barn som har dödats i jordbävningarna, enligt Ogun Sever Okur som sätter ut dem.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiska tv-kanaler straffas för kritik av statens hjälpinsatser efter skalven

Nyhetsbild
Utrikes

Ali, 18, var ute och sökte anhöriga som omkommit i skalven – då kom nästa skalv: "Det kändes som att jorden öppnade sig"

Ali Mazlum i den turkiska staden Antakya letade på måndagen efter döda anhöriga efter skalven för två veckor sedan, när marken började skaka igen. – Det kändes som att jorden öppnade sig för att svälja oss, säger han.

Nyhetsbild
Utrikes

350 000 gravida i Turkiet och Syrien behöver hjälp efter jordskalven

Hundratusentals gravida kvinnor finns bland de överlevande efter skalvet i Turkiet och Syrien och behöver omgående tillgång till hälsovård, skriver FN:s befolkningsfond UNFPA i ett uttalande.

Nyhetsbild
Utrikes

Hundratals skadade i nya skalv i Turkiet

En ny kraftig jordbävning, med magnituden 6,3 har inträffat i södra Turkiet, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet avslutar hjälpinsats i ruinerna – över 44 000 har mist livet i skalven

Snart två veckor efter den katastrofala jordbävningen har Turkiet avslutat räddningsinsatserna med undantag av de två värst drabbade provinserna.

Nyhetsbild
Utrikes

Sjukdomar och hygienkris drabbar skalvoffer – "Folk kissar nära tälten där vi sover"

Sökandet i rasmassorna efter jordskalven övergår i försök att hjälpa de överlevande. Risken ökar för smittohärdar i jordbävningens spår. – Vi dog inte i jordbävningen, men vi riskerar att dö av sjukdomar, säger Sedef i drabbade Antakya.

Nyhetsbild
Utrikes

Två vuxna och ett barn grävdes fram vid liv 13 dagar efter skalvet – Upp till 100.000 kan ha dött

Nyhetsbild
Sport

Tidigare Premier League-spelare hittad död i rasmassorna i Turkiet

FOTBOLL Den före detta Chelseaspelaren Christian Atsu har hittats död efter jordbävningen i Turkiet, säger hans manager till lokala medier.

Nyhetsbild
Utrikes

Muhammed, 17, räddad efter åtta dagar under rasmassorna

En 17-årig pojke har räddats från bråten av ett raserat hus i Turkiet. Ytterligare två personer har hittats vid liv – över åtta dagar efter det enormt kraftfulla skalvet. – Vi är så lyckliga, säger en släkting till en av de räddade.

Nyhetsbild
Utrikes

Överlevande letar förtvivlat efter sina försvunna anhöriga – "Jag kommer aldrig att glömma folks skrik"

Lik läggs i gymnastiksalar, där förtvivlade anhöriga får leta i mobillampornas svaga sken. På många håll har folk helt tappat tilltron till det samhälle som byggt så dåliga hus – återuppbyggnaden kommer att bli en förtroendefråga. Det berättar fotojournalisten Duygu Getiren från det skalvdrabbade Turkiet.

Nyhetsbild
Utrikes

Necla, 33, låg bland rasmassor med sin nyfödde son – rasade ner en våning när hon ammade pojken

Dödssiffran stiger alltjämt efter de massiva jordbävningarna i Turkiet och Syrien – men fortfarande sker mirakelräddningar. I Hatay-provinsen överlevde en mamma och hennes nyfödde son i fyra dygn under rasmassorna.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: WHO hoppas komma in i norra Syrien – flera barn har ännu kunnat räddas ur rasmassor

Världshälsoorganisationen (WHO) väntar på slutgiltigt grönt ljus för att släppas in med hjälpinsatser i rebellkontrollerade områden i norra Syrien efter förra veckans skalv.

Nyhetsbild
Utrikes

Sammanfattning: Skalven i Turkiet och Syrien – det här vet vi nu

De kraftiga jordbävningarna i Turkiet och Syrien har krävt tusentals dödsoffer och lett till en enorm förödelse. Här följer det vi känner till om händelserna så här långt.

Nyhetsbild
Utrikes

Turkiet griper 130 för misstänkt byggfusk – kan ha bidragit till det höga dödstalet efter skalven

Turkiet har utfärdat arresteringsorder för 130 personer, misstänkta för byggfusk som kan ha bidragit till det höga dödstalet efter skalven. Omkring 28 000 har bekräftats döda – men FN befarar att det kan bli dubbelt så många.

Nyhetsbild
Utrikes

FN-chef: "Fler än 50 000 kan vara döda i skalvkatastrofen"

På lördagen var det bekräftade antalet omkomna i skalvkatastrofen i Turkiet och Syrien omkring 28 000 personer. Men FN:s chef för humanitära frågor, Martin Griffiths, tror att det i slutänden handlar om dubbelt så många dödsoffer, eller till och med fler.

Nyhetsbild
Utrikes

Fem familjemedlemmar hittades vid liv i rasmassorna – fler överlevande hittas i Turkiet

Fortfarande hittas människor vid liv i rasmassorna i Turkiet. Fem medlemmar ur en familj har grävts fram i staden Nurdagi, 130 timmar efter skalvet. Det samlade dödstalet fortsätter att stiga och är nu över 25 000.

Nyhetsbild
Utrikes

Kritiker: Byggfusk bakom turkiska dödstalen

UTRIKES Turkiet har i åratal ignorerat byggregler, hävdar experter efter de katastrofala jordskalven som förstörde minst 12 000 byggnader och dödade över 20 000 människor. En anledning är byggboomen i landet som skulle genomföras snabbt och billigt, enligt kritikerna.

Nyhetsbild
Utrikes

Antalet döda fortsätter stiga efter skalven i Turkiet och Syrien

Antalet dödsoffer efter de kraftfulla skalven i södra Turkiet fortsätter att stiga. Fler än 24 000 personer är bekräftat omkomna, enligt de senaste beskeden från Turkiet och Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Kritiker: Byggfusk bakom turkiska dödstalen

Turkiet har i åratal ignorerat byggregler, hävdar experter efter de katastrofala jordskalven som förstörde minst 12 000 byggnader och dödade över 20 000 människor. En anledning är byggboomen i landet som skulle genomföras snabbt och billigt, enligt kritikerna.

Nyhetsbild
Sport

Toppligor i fotboll håller tyst minut för skalvets offer

FOTBOLL Flera europeiska toppligor i fotboll kommer inför helgens matcher att hålla en tyst minut för att hedra offren för jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Mirakelbebis har fått ett namn och ett hem – Tusentals ville adoptera

När flickan hittades var hon fortfarande förbunden via navelsträngen med sin döda mor. Tusentals personer har erbjudit sig att adoptera den flicka som föddes i ruinerna av ett kollapsat hus i jordbävningsdrabbade Syrien, rapporterar BBC. Men nu har en släkting lovat att ta hand om den nyfödda.

Nyhetsbild
Utrikes

Hjälp är framme i Syrien – men lagren är nästan tomma

FN:s livsmedelsprogram WFP har nästan tömt sina lager i de jordbävningsdrabbade delarna av Syrien – ett område där 90 procent av befolkningen redan är beroende av humanitär hjälp.

Nyhetsbild
Utrikes

Pojke räddad efter 94 timmar i rasmassorna – men hoppet om att hitta överlevande börjar sina

Sex personer har hittats vid liv i Turkiets rasmassor – mer än 100 timmar efter skalven. Men trots att flera personer räddats runt fyra dygn efter jordskalven minskar nu snabbt chanserna att hitta fler överlevande. Närmare 22 000 dödsoffer har krävts och antalet befaras öka.

Utrikes

Första räddningsinsats har nått nordvästra Syrien – men chanserna att hitta någon vid liv är ytterst små

En första hjälpinsats har nått rebellkontrollerade nordvästra Syrien sedan de förödande jordskalven drabbade Syrien och Turkiet. Dödssiffran för katastrofen rör sig runt 20 000 – och efter tre dygn är chanserna att hitta någon vid liv ytterst små.

Utrikes

Världsbanken skickar miljarder till Turkiet

Världsbanken meddelar att 1,78 miljarder dollar ska skickas till Turkiet för att bidra till insatserna efter de dödliga jordskalv som drabbat landet och Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Tonårsflicka räddad efter 80 timmar under rasmassorna – "Vårt arbete har inte varit förgäves"

80 timmar efter jordbävningskatastrofen som drabbade Turkiet och Syrien hittades en 16-årig flicka vid liv under resterna av ett hus i staden Antakya. – Vårt arbete har inte varit förgäves. Vi har räddat en flicka, sade en av räddningsarbetarna när flickan kördes i väg till sjukhus.

Nyhetsbild
Utrikes

Hjälparbetaren Johan von Schreeb ser kaos i Turkiet: "Folk irrar omkring utan att veta vart de ska"

Nu skiftar fokus i de jordskalvsdrabbade områdena – från att leta efter överlevande till att vårda tiotusentals skadade, berättar kirurgen och hjälparbetaren Johan von Schreeb. – Det skapar upprörda känslor bland anhöriga, säger han från Turkiet och vittnar om omfattande kaos.

Nyhetsbild
Utrikes

Barn från Cypern på skolresa för att spela volleyboll – Nu saknas de efter skalven

Fler än 20 barn från norra Cypern och några av deras föräldrar och lärare hade åkt på en skolresa till Turkiet för att delta i en volleybollturnering. Nu befaras nästan alla vara begravda under rasmassorna efter veckans förödande jordskalv.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödssiffran stiger i Turkiet och Syrien – över 15 000 omkomna i skalven

Dödstalet fortsätter att stiga efter de förödande jordbävningarna som drabbade Turkiet och Syrien natten mot måndag.

Nyhetsbild
Utrikes

Tider rinner ut i Turkiet – Erdogan medger brister efter jordbävning

Världshälsoorganisationen (WHO) larmar om att tiden rinner ut för de personer som fortfarande ligger under rasmassorna i Turkiet och Syrien efter måndagens jordskalv.

Nyhetsbild
Utrikes

Finlandssvenska Eva Hinds jobbar för Unicef i skalvdrabbade Syrien: "Tusentals barn behöver skydd här"

ÖSTERBOTTEN Hon kände själv av jordskalvet på natten och beskriver känslan som hemsk. "Man märker hur stark naturen är."

Nyhetsbild
Utrikes

15-åriga Irmak blev fast under rasmassorna – pappa Mesut vägrar släppa sin döda dotters hand

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter de förödande jordskalv som under måndagen drabbade Turkiet och Syrien. För Mesut Hancer i den turkiska staden Kahramanmaras är det redan för sent.

Nyhetsbild
Utrikes

Över 8 000 döda efter skalvet – över 400 000 har sökt skydd från sina raserade hem

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter de förödande jordskalv som under måndagen drabbade Turkiet och Syrien. Hittills har över 8 000 människor rapporterats döda.

Nyhetsbild
Utrikes

Nu kämpar räddningsarbetarna mot klockan – "För varje minut som går släcks liv under bråten och husen"

Svält och kyla är bara några av de faror som väntar barnen i de jordbävningsdrabbade områdena i Syrien och Turkiet. Rädda Barnen liknar situationen vid en krigszon. – Resultatet är i princip detsamma, säger Oben Coban vid organisationen.

Nyhetsbild
Utrikes

Zelenskyj: Ukraina skickar hjälp till Turkiet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga tal att hjälp från Ukraina är på väg till de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet.

Nyhetsbild
Utrikes

Layla flydde skalvet med döttrarna – "Jag letade efter katten men han var borta"

Det tar inte många sekunder att ödelägga ett hem. Layla Hasso skyddade sina döttrar med sin egen kropp när väggarna började skaka. Nu är lite kläder, några filtar och varsitt par skor allt de har kvar. Samtidigt äts hon upp av oro för sina landsmän i Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Nyfödd flicka räddades ur rasmassorna – dödssiffran efter skalvet fortsätter att stiga

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien. Men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande. I Syrien kunde ett nyfött barn mirakulöst räddas från ett rasat hus.

Nyhetsbild
Inrikes

Sällsynt kallt i Turkiet och Syrien – långa dagar för katastrofchefen efter jordbävningen: "Vi är beredda att sända tält"

Inte nog med att jordskalven förstört hundratusentals människors hem. Det råder dessutom sällsynt kallt väder i jordbävningsområdena i Turkiet och Syrien.

Nyhetsbild
Utrikes

Erdogan utlyser undantagstillstånd

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet. Undantagstillståndet ska gälla i tre månader.

Nyhetsbild
Lokalt

Så kan du hjälpa de skalvdrabbade – "Österbottningarnas vilja att hjälpa brukar vara stor"

Just nu jobbar de lokala räddningsarbetarna inom Röda halvmånen febrilt med att hjälpa de drabbade i Turkiet och Syrien. Avdelningen i Österbotten står färdigt i beredskap – kommer förfrågan hjälper också de till, på sitt sätt.

Nyhetsbild
Utrikes

Fotbollsstjärna har räddats ur rasmassorna i Turkiet: "Får behandling"

Fotbollsstjärnan Christian Atsu, 31, har räddats ur rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet, enligt nyhetsbyrån AP. "Christian Atsu har framgångsrikt räddats och får behandling", skriver Ghanas fotbollsförbund på Twitter.

Nyhetsbild
Utrikes

Massiv brand rasar i en av Turkiets största hamnstäder

En massiv brand rasar i en av Turkiets största hamnstäder efter gårdagens stora jordbävning. Söndervälta containrar står i lågor och kastar svart rök högt i skyn.

Nyhetsbild
Utrikes

Värst när jordskalv inträffar då folk sover – "Efter tolv timmar är det enstaka man får loss"

Chansen att få ut människor levande ur rasmassorna efter den massiva jordbävningen i Turkiet och Syrien minskar för varje minut som går. Risken för fortsatta efterskalv gör situationen än mer riskabel. – Man jobbar mot klockan i ett väldigt osäkert läge, säger sjuksköterskan Katrin Kisswani.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Över 5000 bekräftas döda efter skalven – än finns det hopp om att hitta överlevande under rasmassorna

Över 5 000 personer har bekräftats omkomna efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien natten mot måndagen. Dödssiffran väntas fortsätta stiga, men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland skickar experthjälp till Turkiet för att hjälpa till med räddningsarbetet

Turkiet har bett om internationell hjälp bland annat med att söka efter personer som saknas efter jordbävningarna.

Nyhetsbild
Utrikes

Skalvet i Turkiet: Det här vet vi

De kraftiga jordbävningarna i Turkiet och Syrien har krävt tusentals offer och flera tusen hus har rasat samman. Detta vet vi om situationen just nu.

Nyhetsbild
Lokalt

Mätinstrument i Finland registrerade jordbävningen i Turkiet

Jordbävningen i Turkiet syntes på Seismologiska institutet vid Helsingfors universitets mätinstrument.

Nyhetsbild
Utrikes

Landssorg i Turkiet medan dödstalen stiger – över 2600 döda efter jordbävningarna

UPPDATERAD KL 15.56 Förödande förstörelse och ofattbara mörkertal av döda. Jordskalven i sydöstra Turkiet och norra Syrien har hittills krävt över 2 600 bekräftade dödsfall, men katastrofens omfattning är omöjlig att överskåda. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyser sju dagar av landssorg.

Nyhetsbild
Utrikes

VIDEO: Enorm förödelse efter skalvet – ambulanser kör i skytteltrafik: "Mina vänner är fast under bråten", säger Hüseyin

Två av Hüseyin Satis vänner är fast under bråten i turkiska Pazarcik. Hüseyins egen granne bröt ryggen när han i panik hoppade från balkongen. Vittnesmål från de skalvdrabbade områdena i Turkiet och Syrien börjar sippra ut i takt med att solen går upp.

Opinion

LEDARKOMMENTAR: Sänd katastrofbistånd till Turkiet omedelbart

JORDBÄVNING Turkiet har bett om internationellt bistånd efter en kraftig jordbävning.

Nyhetsbild
Utrikes

Dödssiffran stiger efter kraftigt jordskalv – minst 300 finländare i Turkiet för tillfället

UPPDATERAD KL 7.30. Kraftfulla skalv har skakat sydöstra Turkiet och norra Syrien under natten. Hittills har närmare 360 människor hittats döda. Mängder av raserade byggnader söks igenom under morgonen.