Närpes

Nyhetsbild

Stora skillnader i intresset för HPV-vaccin – flickor från Vörå toppar listan

Intresset för HPV-vaccin varierar stort mellan kommunerna i Österbotten. Bland flickor födda 2009 toppar Vörå listan medan Larsmoflickor har hela landets sämsta vaccinationsskydd.

Nyhetsbild

Minusresultat och brist på arbetskraft oroar fullmäktige – "Dags ringa vårdpersonalen som inte tog vaccin"

Ett problem är att pengarna från staten inte täcker välfärdsområdets kostnader. Ett annat att man inte får tillräckligt med vårdpersonal. "Nu är det dags att ringa runt till alla dem som slutade efter kravet på vaccinering", hördes i budgetdebatten i måndags.

Nyhetsbild

Årets Guldankor finns i Närpes – de ordnade Sydösterbottens första prideparad: "Lättare i en större stad"

I samband med Tomatkarnevalen i Närpes i somras ordnades för första gången en prideparad i Sydösterbotten. Nu är initiativtagarna till paraden årets mottagare av utmärkelsen Guldankan, som ges till sådana som jobbar för sexuella minoriteters rättigheter. 

Nyhetsbild

Motionera efter graviditeten – fysioterapeuten Joanna Åström i Närpes tipsar: "Viktigt att inte bita ihop om det känns dåligt"

Fysioterapeuten Joanna Åström säger att träningen efter graviditeten är en chans att börja om från början och lära känna sin kropp – för välmåendets skull. 

Nyhetsbild

Stephan är med för första gången – julkonserterna har blivit en tradition för många

För första gången ansluter sig Stephan Nyman från Nykarleby till artisterna och musikerna som ger sig ut på turné i Svenskfinland med Årets stora julkonsert.

Nyhetsbild

Söfukstämman röstade om bygglinjen i Närpes – så här gick det

Frågan om Yrkesakademin i Österbotten ska ha kvar bygglinjen i Närpes eller inte blev som väntat en av de heta frågorna på samkommunstämman som möttes på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är det klart vilka arvoden närståendevårdare får – två klasser höjs nästa år

Från 423,61 euro i den lägsta till 1 934 euro i den högsta klassen – nu har Österbottens välfärdsområde enats om vilka arvoden som ska betalas till närståendevårdare från 1 januari 2023.

Nyhetsbild

Ny Snellman i inkomsttoppen – även de här personerna tjänade över 400 000 euro i fjol

Ytterligare en Snellman hör hemma i den absoluta toppen över de som hade de högsta totalinkomsterna i Österbotten i fjol. Här har vi även namnen på nio andra som tjänade över 400 000 euro i fjol men som saknas på den ursprungliga listan.

Nyhetsbild

En österbottnisk bondstuga från 1800-talet har fått nytt liv i Borgå – nu berättar ägaren Sune Sved om projektet

Först köpte Sved en gammal stuga i Pörtom och en tomt i Borgå. Sedan monterade han ner stugan, förflyttade den och monterade upp den igen. Nu börjar stugan från Pörtom stå så gott som klar i Borgå.

Nyhetsbild

Video: Terapihunden Happy motiverar och lugnar elever i Närpes – "De ligger på golvet med honom och skriver prov"

NÄRPES Två dagar i veckan finns terapihunden Happy tillgänglig för eleverna i Närpes högstadieskola. Där jobbar han tillsammans med sin matte, speciallärare Helena Isuls.

Nyhetsbild

Tove spårade coronasmittade i två år – drabbade de egna relationerna: "Jag missade en del av mina barns liv"

NÄRPES När pandemin rasade som värst upptog coronaarbetet nästan all Tove Guldéns tid. Att allmänheten nu allt mer blundar för viruset gör henne ledsen. – Det känns som att det jag gjort är bortglömt.

Nyhetsbild

Ralf förundras över rekryteringsprocess i Närpes – "Har hemkommunen betydelse?"

Närpes ska utse en fritidsdirektör. Sex behöriga sökande intervjuades, tre av dem fick presentera sig för fullmäktige. Är det en slump att de tre är Närpesbor, undrar Ralf Wallis från Korsholm, förvånad över att hans långa erfarenhet inte väger tyngre.

Nyhetsbild

Nästa år kan alla unga österbottningar få gratis preventivmedel – i dag får unga Malaxbor kondomer men inte Vasabor

Det är bara Vasa, Kaskö, Närpes och Laihela som inte har beslut om att ungdomar ska få avgiftsfria preventivmedel. Men nästa år kan unga i hela Österbotten få gratis p-piller och kondomer – om politikerna så vill.

Nyhetsbild

Hjullager började brinna på lavett i Yttermark – polisen dirigerar trafiken

Vid 17-tiden på onsdagskvällen såg en bilförare att hjullagret brann på en lavettbil som körde framför. Den observanta medtrafikanten slog larm.

Nyhetsbild

Sanna från Kauhava studerar österbottniska dialekter – deltog i tvåspråkigt dialektevenemang i Närpes

Sanna Pyykkönen från Kauhava som skrivit magisteravhandling om dialekter var en av de som på lördagen besökte Sydösterbottens första tvåspråkiga dialektevenemang.

Nyhetsbild

Borgå stift söker personal i Österbotten

Borgå stift har lediganslagit ett antal tjänster i Österbotten.

Nyhetsbild

Tusen dagar med corona: Så förändrade pandemin vår vardag – "Det sociala livet tog en rejäl smäll"

För tusen dagar sedan bekräftades det första fallet av covid-19 i Finland. Det blev upptakten till en ny verklighet. Vi bad läsarna berätta hur de påverkats av pandemin – och 3 770 personer fyllde i vår webbenkät. Så här berättar läsarna med egna ord om hur livet påverkats av pandemin.

Nyhetsbild

Kumminolja kan minska bruket av antibiotika – Närpesföretag med om ny innovation

NÄRPES Kumminolja i ny mix kan minska användningen av antibiotika och ge friskare produktionsdjur. Nordic Caraway har nu fått pris för sin nya innovation – och där är Närpesföretaget Caraway Finland delägare.

Nyhetsbild

Tobak, pengar och dator försvann vid inbrott i Pörteborg – "Kan vara fråga om ett byte på 10 000 euro"

Servicestationen Pörteborg i Pörtom råkade ut för ett inbrott natten mot tisdagen. Tobak, pengar och skraplotter till ett ansenligt belopp samt en dator blev tjuvarnas byte.

Nyhetsbild

Rekordlåg kommunalskatt märks inte i plånboken – "Kommunerna har tuffa år framför sig"

Det ser ut som rena skatteparadiset: Nästa år är kommunalskatten endast 8,36 procent i Vasa och Närpes – ännu lägre i Korsholm och Larsmo. För skattebetalarna blir det ingen skillnad, staten tar mera när kommunen får mindre. Att pengarna för vården stuvas om gör däremot den kommunala budgeten tunnare.

Nyhetsbild

I-P: Närpesdialektens framtid oroar sannfinländaren Mäkynen – universitet ovetande om hans förslag

Uppdaterad. Den sannfinländska riksdagsledamoten Jukka Mäkynen från Vasa bekymrar sig för Närpesdialektens fortlevnad. I en motion yrkar han på att Vasa universitet ska få pengar för att forska i dialekten, skriver Ilkka-Pohjalainen.

Nyhetsbild

Nykarleby får ny apotekare – elva söker lovet i Smedsby, fyra i Lappfjärd

En ny apotekare har valts till Nykarleby. Även flera andra apotek kommer att byta ägare. Elva personer vill bli ny apotekare i Smedsby och fyra i Lappfjärd. Även tillståndet i Närpes är ledigt att sökas och snart kommer turen till Vörå. Se listan på de sökande här.

Nyhetsbild

Den nya fotbollsserien har fått sitt namn – nästa division 2-säsong blir annorlunda för VIFK, Kraft, JBK och GBK

FOTBOLL Det händer mycket i de högsta fotbollsserierna på herrsidan från och med 2024, men redan nästa säsong kommer avgörandet i division 2 att vara väldigt annorlunda.

Nyhetsbild

Löner höjs och gropar jämnas ut i välfärdsområdets budget – men behöver få mer från staten

Pelle och Palle har nu samma arbetsgivare och samma arbetsuppgifter. Ändå har Pelle mer i lön. Löneharmonisering är svaret, Palle ska upp ur lönegropen. Flera miljoner reserveras för det här i välfärdsområdets budgetförslag – som ännu är i obalans i väntan på mer pengar från staten.

Nyhetsbild

Jackor från Österbottens räddningsverk bärs i Zaporizjzja – "Känns jättebra att utrustningen kommer till användning"

I mars i år sände Österbottens räddningsverk iväg en hel del utrustning till Ukraina. Och den är bevisligen i bruk.

Nyhetsbild

Legendarisk rockgrupp ställer in lördagens konsert i Fagerö – The Boppers ersätter Smokie

Smokie skulle haft konsert i Fagerö folkpark på lördag, men så blir det inte. I stället ska ett annat veteranband – The Boppers – bjuda på hitkavalkad.

Nyhetsbild

Flera vårdanställda får dispens från språkkrav – "Vi uppmanar dem att gå kurser"

I samband med nyanställningar ger välfärdsområdet 26 personer dispens från kravet på språkintyg i finska eller svenska. I en majoritet av fallen är det personal som inte har papper på att de kan finska, men som jobbat länge som vikarier på tvåspråkiga enheter där svenskan dominerar.

Nyhetsbild

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild

Nu bestämt: Kinnunens nya lön fastställd – tre ville avvakta med beslutet

Nu är det definitivt bestämt att välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen får en månadslön på 15 000 euro. Tre av politikerna ville avvakta med beslutet i väntan på vårdsektorns kollektivavtal, men det blev ingen omröstning om lön eller avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Nu ska fler jaga säl – kurser i både jakt och tillredning ordnas i Österbotten i höst

"Sälen – ett värdefullt vilt" är namnet på ett tvåårigt projekt som Österbottens Fiskarförbund med samarbetspartners kört igång i år.

Nyhetsbild

Audas-Willman lämnar Närpes församling: "Klart det varit svårt att vara den första kvinnliga prästen"

Ann-Mari Audas-Willman säger att det har förekommit situationer hon inte skulle ha velat vara med om. Situationer om hur man ställer sig till att det finns en kvinna bland prästerna.

Nyhetsbild

Ockerhärvan går nu till åtalsprövning – tre personer misstänks för grovt ocker

Polisinrättningen i Österbotten har fått utredningen av ockerhärvan klar för sin del. Den går till åtalsprövning under rubriken grovt ocker och gäller tre personer från Närpes.

Nyhetsbild

Man misshandlade och förföljde sin fru – gömde hotfulla brev bland barnens saker

I RÄTTEN En 39-årig man i Närpes döms för misshandel, olaga förföljelse och ett fall av brott mot besöksförbud. Sju åtal förkastas.

Nyhetsbild

VIDEO: Här stångas älgtjurarna mitt på Strandvägen

NÄRPES Nina och Karl-Johan Nixholm fick en unik upplevelse på väg till Nämpnäs på fredagskvällen. Två stora älgtjurar stångades mitt framför dem.

Nyhetsbild

Kinnunen bemöter kritiken: "Brådskande fall prioriteras"

Att man tvingas vänta länge på sin tur kan bero på att mera brådskande fall prioriteras. Men hur bråttom det än är måste man alltid kunna ge klienten ett bra bemötande, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen om kritiken som patienter och anhöriga riktar mot samjouren i Vasa.

Nyhetsbild

Lång väntan på vård och stressad personal – så här berättar läsarna om besöket på samjouren i Vasa

Lång väntetid. Läkaren kunde inte svenska. Patienten ligger ensam i ett rum utan att få mat eller hjälp med toalettbesök. Sönderstressad personal. Men också: Vänlig och kompetent personal. Snabb och professionell vård på eget modersmål. Vi bad läsarna berätta om sina erfarenheter från samjouren i Vasa – här är tiotals upplevelser.

Nyhetsbild

I vinter blir det mörkt i Patrik Siggs växthus – belysningen skulle kosta 100 000 euro per dag

Halva personalstyrkan permitteras då Patrik Sigg stänger ner tomatproduktionen i vinter. Belysningen blir helt enkelt för dyr. Och han är inte ensam.

Nyhetsbild

ÖSP förutspår grönsaksbrist i Finland: "Vi räknar med att hälften av växthusen står mörka i vinter"

Växthusbranschen står inför sin största kris någonsin. Flera hundra lever i osäkerhet om permitteringar. Det säger David Pettersson på ÖSP.

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild

Finländsk pälsnäring i fritt fall – majoritet av rävfarmare i akut likviditetskris

Att endast 38 procent av blårävsskinen såldes i förra veckan till ett medelpris (49 euro) som dyker allt djupare under lönsamhetsnivån försätter över hälften av den finländska farmarkåren i en akut likviditetskris.

Nyhetsbild

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild

ENKÄT: Många gillar att promenera och träna styrka – delta i vår enkät och berätta om dina motionsvanor

Många har redan svarat på vår motionsenkät, men ännu finns det chans att delta. Vi undrar bland annat hur ofta du motionerar och varför.

Nyhetsbild

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild

Vårdpolitiker vill öppna lokala lager igen – "Får inte material, måste låna kanyler från grannkommunen"

Material saknas för förbandsbyten, kanyler måste lånas från en hälsocentralen i grannkommunen. Så kan verkligheten se ut inom den allmänmedicinska avdelningen i Vörå efter att  välfärdsområdet koncentrerat lagret till Vasa. Ledamoten Ann-Britt Backull (SFP) som själv är sjukskötare efterlyste större lokala lager av sjukvårdsmaterial, då välfärdsområdets fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Två krockar nästan samtidigt på riksvägen – den ena i Pörtom, den andra i Vörå

Totalt fyra personbilar inblandade i krockar på riksväg 8 under söndag förmiddag.

Nyhetsbild

Efterlyses: personer som kan lyssna utan att döma – "En medlare ska ge parterna möjlighet att själva hitta en lösning"

KARLEBY I november startar en nybörjarkurs för medlare. Målet är att få flera medlare till Österbottens medlingsbyrå, för speciellt i Karleby- och Jakobstadsregionen är de ganska få.

Nyhetsbild

Chaufför omkom i singelolycka i Pörtom

Trafikolyckan på riksväg 8 i Pörtom natten till onsdag fick dödlig utgång.

Nyhetsbild

Olle i Närpes skulle sälja vara på nätet – blev lurad på över 3 000 euro: "Kolla alltid länkar"

Olle Hägglund skulle sälja en produkt på Findit, men i stället tömdes hans bankkonto. Nu vill han varna andra.

Nyhetsbild

Österbottningar kammade hem alla priser i år – en omtumlande upplevelse för vinnaren

LARSMO Vinnaren i årets Solveig von Schoultz-tävling växte upp i Larsmo. Idag bor Tiina Pitkäjärvi i Berlin där hon tar sina första steg mot ett mer seriöst skönlitterärt skrivande.

Logga in för att följa orten