Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.7.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Lil Wayne hotade hoppa av turné

Rapparen Lil Wayne har gett minst sagt tvetydiga besked om sin fortsatta medverkan på en gemensam USA-turné med Blink-182.

Nyhetsbild

Niklas Käcko: Ett bra lag som har medgång gör mål på sina chanser

FOTBOLL Jaro hade svårt mot Haka i fjol och den trenden håller i sig också i sommar. I lördags såg det ändå länge ut att kunna bli en poäng, men det hoppet släckte motståndarnas inhoppare på slutet.

Nyhetsbild

Barry nådde Louisiana med minskad kraft

Ovädret Barry nådde delstaten Louisiana på lördagen. Vid det laget hade ovädret tappat något i kraft och åter klassificerats som storm. Men boende i Louisiana hukade inför vindkraften som mättes upp till drygt 31 meter per sekund när ovädret nådde land.

Nyhetsbild

Ruttnande rester gläder Roms råttor

Den italienska stad som spenderar mest på sophantering genomlider en svettig avfallskris. På stekheta Roms gator festar råttor, fiskmåsar och vildsvin på den buffé av sopor som ruttnar i solen.

Nyhetsbild

Hoppfullt för Tanzanias elefanter

Antalet elefanter och noshörningar ökar i Tanzania. Enligt regeringen är glädjesiffrorna en konsekvens av dess ansträngningar att upplösa kriminella nätverk involverade i storskalig tjuvjakt.

Nyhetsbild

Kaleva: Den nya sexualbrottslagen uppskattas vara behandlad i riksdagen senast år 2021

Arbetsgruppen som förbereder den så kallade samtyckeslagen väntas ha sitt arbete klart nästa vår, skriver Kaleva.

Nyhetsbild

Person klättrade upp på flyttblock – slapp inte ner

KARLEBY Räddningsverket i Mellersta Österbotten fick ett räddningsuppdrag i Karleby på lördagen.

Nyhetsbild

Treåring fast i pool – Bamse ryckte ut

En treårig pojke från Sverige fastnade i en pool på hotellet där hans familj semestrade på spanska Mallorca.

Nyhetsbild

Ryskt prestigeteleskop har skjutits upp

Ryssland har skjutit upp ett nytt rymdteleskop som man hoppas ska ge nya svar på hur universum är uppbyggt. Målet är att kartlägga alla större galaxhopar i observerbara universum och på så vis få svar om mörk energi.

Nyhetsbild

Publiken stortrivs på Skärifolk – Arrangör: "Över 350 besökare"

BERGÖ För andra året i rad bjuder Bergöborna in festivalsugna till sin ö. Månskensbonden och Rickard Eklund lockar besökarna, men den fina naturen gör också sitt. – Barnen simmar i havet, säger informationsansvariga Camilla Rögård.

Välkämpande GBK föll borta

FOTBOLL Jada Sargeant debuterade i Karlebylaget.

Nyhetsbild

Upprop: Hur kan vi rädda de österbottniska ödehusen?

Har du räddat ett ödehus? Eller har du förslag på hur man kan ta vara på husen som står tomma? Kontakta oss så räddar vi kanske några ödehus.

Nyhetsbild

Alexandra Furu: Ett kulturarv förfaller när torp och gårdar står tomma

Att lista tomma ödehus på landet är inte bara en gärning för kulturarvet och bostadssökare. Det är ett sätt att locka fler invånare.

Nyhetsbild

Hakas inhoppare gjorde livet surt för Jaro

FOTBOLL Det har inte gått att rubba Haka i seriespelet denna sommar. Det gick inte på lördagen heller. Två sena mål sänkte Jaro i Valkeakoski.

Nyhetsbild

En helg speglad av Guds barmhärtighet– laestadianernas sommarmöte i Esse

Under helgen håller laestadianerna sitt sommarmöte vid Punsar bönehus. Temat är barmhärtighet. Många människor deltar och hjälper till.

Förlustraden förlängdes för Såka efter nederlag borta mot Reima

När Reima och Såka möttes i division 6 MÖ-distriktet i fotboll på lördagen var Reima det starkare laget. Slutresultatet 3–1 (0–1) innebär att Såka nu ...

Nyhetsbild

Barry uppgraderad till orkan

Ovädret Barry som är på väg mot delstaten Louisiana har uppgraderats till orkan av det amerikanska orkancentret NHC. Under dagen väntas Barry slå till mot delstatens kust med full kraft.

Nyhetsbild

Jobbig dag för Myran – TiPS klart bättre

FOTBOLL IK Myrans damer fick ringa utdelning i lördagens ligamatch i Dickursby. Behållningen var ett tröstmål av Amanda Kass i slutminuterna, men då hade TiPS redan rymt.

Nyhetsbild

Roys ruta: Sääripotku besegrade IK Myran

FOTBOLL Friska Viljor överraskade TUS i Terjärv.

Nyhetsbild

15-åriga Emilia tävlar med hunden Ipa i Schweiz: "Har du en snabb hund ska du själv ha bråttom"

Det här är en speciell helg för fem ungdomar från Vasa kenneldistrikt. De deltar nämligen i European Open Junior, en stor agilitytävling i Schweiz. Emilia Lindström är en av dem och för henne gick lördagens tävlingar toppen:

Nyhetsbild

Flygekorren behöver inte vara ett problem

Flygekorren delar åsikterna. Nu startas ett EU-projekt där alla sakkunniga parter utom flygekorren samlas kring samma bord för att hitta konsensus.

Jakob Dalhem tvåmålsskytt för Myran II i segern mot KUF

Myran II vann mötet med KUF borta med 4–2 (1–1) på onsdagen i division 6 MÖ-distriktet. Jakob Dalhem gjorde två mål, övriga mål för bortalaget gjordes...

Friska Viljor tog rättvis seger mot TUS

Friska Viljor startade bra i matchen mot TUS på bortaplan på lördagen. Och 2–1-ledningen i halvtid utökades i andra halvlek. Till slut blev det 3–1 i ...

Nyhetsbild

Nordstjärnan från Vexala vann årets Monåregatta – Allt färre klär sig i gammaldags stil, säger ordförande

Gott om folk, allmogebåtar, lax och potatis var beståndsdelarna när Monåregattan ägde rum på lördagen. Totalt nio ekipage, sju i den större klassen och två i den mindre, deltog i seglingen på Monåfjärden. Precis förra året vann Nordstjärnan från Vexala.

Nyhetsbild

Upprört sedan brittisk polis varnat medier

Läckan från Storbritanniens ambassad i USA har resulterat i ett bråk om pressfrihet. Londonpolisens varning till medier som publicerar sekretessbelagt material har lett till en kritikstorm från journalister och politiker.

Myran föll mot TiPS på bortaplan

Hemmalaget TiPS tog hem de tre poängen efter seger i Finland Damligan i fotboll mot Myran. 5–1 (3–0) slutade matchen på lördagen. Det betydde sjätte m...

Nyhetsbild

Facebooks snedsteg får ett högt pris – företaget hotas av rekordhöga böter

Facebook betalar dyrt för Cambridge Analytica-skandalen. Böterna väntas landa på omkring 5 miljarder dollar.

Nyhetsbild

Hundratals fast på Arlanda efter tekniskt fel

Drygt 400 personer som skulle flugit till Mallorca på lördagsmorgonen får vänta på flygplatsen Arlanda i många timmar på lördagen.

Nyhetsbild

Mycket att njuta av på festivalen

Fredagen på Kausty folkmusikfestival bjöd som vanligt på ett digert utbud från tidig morgon till sen kväll.

Nyhetsbild

Granatdåd mot tv-kanal inför Putindokumentär

Den ukrainska tv-kanalen 112 Ukraina besköts tidigt på lördagsmorgonen med en granat, bara dagar innan den planerat att sända en kontroversiell dokumentär där Rysslands president Vladimir Putin medverkar.

Nyhetsbild

Förfalskade piller i huvudstadsregionen – oklart vad de innehåller

Förfalskade piller har påträffats i Vanda. Pillrena kan vara rentav livsfarliga.

Nyhetsbild

Pepparsprej mot demonstranter i Hongkong

Tusentals demonstranter har tagit sig ut på gatorna i Hongkong för att protestera mot kinesiska handlare. Polis och demonstranter har drabbat samman efter att tumult uppstått.

Myran tappade ledning och fick se sig besegrat

Myran spelade bra och ledde med 1–0 efter första halvlek i matchen i division 4 MÖ-distriktet i fotboll mot Sääripotku på Yxpila idrottsplan. Men i an...

Nyhetsbild

Förödelse efter dödligt dåd mot hotell

Dagen efter attacken mot ett hotell i den somaliska hamnstaden Kismayu har säkerhetsstyrkor avslutat sin insats. Samtidigt räknas antalet offer upp – minst 26 personer dödades, däribland många utlänningar, enligt regionens ledare.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Både nya och gamla bilar på Westcoast Motor Show

Westcoast Motor Show-utställningen pågår under lördagen på Vasa torg. Evenemanget är en uppvärmning inför utställningen i Botniahallen i höst.

Nyhetsbild

Här finns fordon för alla smaker – "Roligt när det händer något på torget"

VASA Westcoast Motor Show ordnades under lördagen för andra gången på Vasa torg. I höst fortsätter utställningen i Botniahallen.

Nyhetsbild

Miia Sillman närmar sig Tina Rättyä i sjukamp

FRIIDROTT Miia Sillman slog till i Universiaden i Napoli med ett riktigt vasst resultat i sjukamp. Med 6209 poäng överträffade hon allt som presterats av en blåvit friidrottare på 2000-talet.

Nyhetsbild

Här är de bortglömda bären att plocka med hem

Hallon, blåbär och lingon i all ära – men varför inte prova slånbär eller havtorn? Nu startar bärsäsongen, och snart är naturen full av mer eller mindre bortglömda delikatesser.– Hjortron, det är guldet... men bär som odon eller kråkbär är också spännande, säger Christian Cederwall som grundat sajten Skogskafferiet.

Nyhetsbild

Denguefeber kan bli verklighet även i Europa

Om inte klimatuppvärmningen bromsas kan denguefeber få ordentlig spridning även i Europa.

Nyhetsbild

Europe bjöd till folkfest 

RECENSION Tempest och Europe har inte inlett sin musikaliska nedräkning ännu. Åtminstone inte som liveband. Det kan säkert publiken på över 7000 personer som hade sökt sig till Pietarsaari Open Air intyga.

Nyhetsbild

Samuel Uusitalo in som mittback mot Haka

FOTBOLL Samuel Uusitalo ingår i Jaros preliminära startelva mot starka Haka och bildar mittbackspar tillsammans med Johan Brunell.

Nyhetsbild

Dagen efter Open Air: "Centralplanen är i gott skick"

Gårdagens konsert gick lugnt till och Centralplanen har klarat sig bra. Nedmonteringen av scenen beräknas vara klar till kvällen.

Nyhetsbild

Whitesnake ska upplevas live

JAKOBSTAD Alla hårdrockens attribut var på plats när det legendariska hårdrockbandet Whitesnake drog sin show i Jakobstad. Mickstativet snurrade som en propeller, trumpinnar flög i luften och rafflande gitarrdueller avlöste varandra.

Nyhetsbild

Flertal personer misstänks för olaga hot efter Helsinki Cup

Domare omringades efter en fotbollsmatch på Helsinki Cup på fredagskvällen. Flera polispatruller behövdes för att lugna ner situationen och fallet utreds nu som olaga hot.

Nyhetsbild

51 skadade i jordbävning i södra Filippinerna

Minst 51 personer har skadats i samband med en jordbävning i södra Filippinerna tidigt under lördagsmorgonen lokal tid. Skalvet, som hade magnituden 5,8, inträffade vid ön Mindanaos nordöstra kust och följdes av sju svagare efterskalv.

Nyhetsbild

Oklara regler kring influerares publicistiska ansvar – "De är nya makthavare som måste granskas"

En dansk influerare spred ett självmordsbrev på Instagram och fick den danska regeringen att reagera. Experter: Vi måste se influerare som de makthavare de faktiskt är.

Nyhetsbild

Finländarna litar mest på SDP – minst på Centern

SDP är det parti som finländare har högst förtroende för och tätt där efter kommer Samlingspartiet och De gröna. Svagast förtroende har man för Centern.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Rocklegenderna Whitesnake tog över Jakobstad

Ingen gick miste om att det legendariska hårdrocksbandet Whitesnake besökte Jakobstad i går kväll då klassiska låtar som "Here I go again" och "Is this love" dånade och spred 80-talsnostalgi från Centralplanen.

Nyhetsbild

Krigsbreven blev en bok – Kristina Palmér delar med sig av pappans berättelser

Hans Sarén skrev krigsbrev till familjen under vinterkriget. Innan han stupade hann familjen ta emot 46 brev. Nu kan de läsas i dottern Kristina Palmérs nya bok "För Finlands frihet och framtid".

Nyhetsbild

Allergiker varnas för fruktmüsli

Axa Gold Fruit Müsli kan vara farlig för allergiker. Müsliblandningen kan innehålla hasselnötter, vilket inte framgår av innehållsförteckningen på påsen.

Nyhetsbild

Satt på toaletten – i fem dagar

Träsmak i baken har man ju hört talas om, men porslinssmak? En som vet hur det känns är belgaren Jimmy De Frenne, 48, som satt på toaletten i 165 timmar, eller närmare i fem dygn.

Nyhetsbild

SPT:s sommarläsning: Åbobördige forskaren Max odlar sjögräs utanför Nederländerna

Sjögräs som breder ut sig på havsbottnen är livsviktigt för många arter och skyddar kustområden mot erosion, men sjögräsängarna hotar att försvinna. Forskaren Max Gräfnings försöker få sjögräs att överleva i tidvattenområdet Vadehavet utanför den nederländska kusten – och han har fått lovande resultat.

Nyhetsbild

Hotellattack i Somalia – över 13 döda

Somaliska säkerhetsstyrkor har avslutat sin insats i hamnstaden Kismayu, där extremistgruppen al-Shabaab på fredagskvällen detonerade en bilbomb utanför ett hotell och därefter öppnade eld.

Nyhetsbild

KOLUMN: Kortlivade diskussioner

Samtidigt som man kan tycka att samma saker diskuteras om och om igen slås man av tanken att många ödesfrågor försvinner som i ett svart hål.

Nyhetsbild

USA: Utfrågning av Mueller skjuts upp

Meningen var att den särskilde utredaren Robert Mueller skulle frågas ut av USA:s representanthus underrättelseutskott den 17 juli. Men nu rapporterar medier i USA att vittnesmålet – som skulle äga rum inför öppna dörrar – kommer att flyttas fram, möjligen till den 24 juli.

Nyhetsbild

Ett veckoslut fyllt av hundar och hinder – agilitytävlingen KLAG ordnas för 21 gången

Hunden är människans bästa vän, och bästisar tycker om att tävla tillsammans. Över veckoslutet ordnas en agilitytävling i Karleby.

Nyhetsbild

Rättegång om Brysseldåd inleds nästa år

Rättegången mot tolv personer som misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel 2016 kommer att inledas år 2020 och pågå i sex till åtta månader. Det meddelade Belgiens justitieminister Koen Geens på fredagen.

Nyhetsbild

Test: Så bra fungerar billiga alkomätare

Förmånliga alkomätare utlovar tillförlitliga tester, men orsakar huvudbry för polisen. Vi testar två varianter.

Nyhetsbild

Nyzeeländare lämnar in sina vapen – "Finns inte utrymme för militärliknande vapen i det moderna samhället"

Nyzeeländare har börjat lämna in sina skjutvapen till myndigheterna inom ramen för ett statligt återköpsprogram.  Målet: att få bort halvautomatiska vapen från gatorna efter moskédådet i Christchurch i mars, då 51 personer sköts ihjäl.

Nyhetsbild

Simskolebarnen vid Andra sjön får bildning i sjövett – Hjältinnan lär kaninen livräddning

NYKARLEBY En snabbkurs i livräddning ordnades för simskolans barn och föräldrar i Nykarleby av Folkhälsan på fredag förmiddag. Simbilen har kört runt i Österbotten under denna vecka och besökt simskolorna. Andra sjön var det sista stoppet.

ANDRAS ÅSIKT; Diplomati är enda vägen

Iran är Israels ärkefiende och under Trumpadministrationen har stödet för Israel ytterligare befästs.

Nyhetsbild

Storstrejk hotar Heathrow

Mer än 4 000 arbetare vid storflygplatsen Heathrow utanför London har varslat om strejk under några av sommarens mest trafiktäta helger.

Nyhetsbild

Hizbollah: Iran kan slå till mot Israel

Israel kan inte vara neutralt i ett krig mellan Iran och USA, säger Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Han varnar samtidigt Israel och i förlängningen USA, för vad som kan ske om ett krig skulle bryta ut.– Iran är kapabelt att slå till mot Israel med stor kraft, säger ledaren i en intervju.

Nyhetsbild

Gibraltar släpper iransk besättning

Polis i Gibraltar uppger att samtliga fyra besättningsmän på den iranska oljetankern Grace 1, som gripits under torsdag och fredag, är släppta mot borgen.

Nyhetsbild

Här i laboratoriet i Jakobstad blir livsmedelsplasten miljövänligare

JAKOBSTAD Schur Flexibles i Jakobstad tillverkar tio miljoner kilo plastfilm i år. Av den är nittio procent återvinningsbar för tillverkning av nya plastfilmer. Om några år ska andelen vara hundra procent.

Nyhetsbild

45 miljarder i rekordböter för Facebook

Facebook tvingas betala fem miljarder dollar i böter för att ha lämnat ut uppgifter om sina användare till utomstående, uppger Wall Street Journal.

Nyhetsbild

Minna Hollanti åker till junior-EM med finalplats som mål

FRIIDROTT GIF:aren Minna Hollanti blickar ut över Kyrkbackens idrottsplan och låter spjutet flyga. Om mindre än en vecka, på torsdag, gäller det att hitta de rätta bågarna. Då avgörs kvalet i junior-EM.

Nyhetsbild

Papperslösa ockuperade Panthéon i Paris

Omkring 700 papperslösa migranter ockuperade runt lunchtid på fredagen det berömda mausoleet Panthéon i den franska huvudstaden Paris.

Nyhetsbild

Stormen Barry närmar sig Louisiana

Tidigt under lördagsmorgonen, lokal tid, beräknas stormen nå Louisianas fastland. Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att Barry kommer att ha nått orkanstyrka när den når delstaten.

Nyhetsbild

Brittisk polis utreder ambassadläcka

Brittisk polis ska utreda om något brott begicks när anteckningar som tillhörde landets ambassadör i USA läckte och offentliggjordes.

Nyhetsbild

USA: Kongressen begränsar Trumps krigsmakt

Representanthuset i USA har röstat igenom ett förslag som kan begränsa president Donald Trumps möjligheter att angripa Iran militärt, om det inte sker i självförsvarssyfte.

Nyhetsbild

DEBATT: Taxilagen en fråga om konsumentskydd

Öppet brev till

Statsminister Antti Rinne Justitieminister Anna-Maja Henriksson  Trafikminister Sanna Marin

FPA

DEBATT: Informationsgången kring förändringarna på Hedbo

Med anledning av den diskussion som förekommit i ÖT de senaste dagarna om seniorboendet Hedbos framtid samt informationsgången kring förändringarna vill styrelsen för föreningen framföra följande:

DEBATT: Vem kunde bli Margareta Capsias kulturfadder?

I slutet av juni efterlystes det i media (finska Yle 30.6) flera, nya kulturfaddrar för våra nationalklenoder.

Nyhetsbild

Nya rekord avslutade veckan på Wall Street

Samtliga ledande index på de amerikanska börserna passerade tidigare toppnivåer för tredje dagen i rad. Wall Street fortsatte att präglas av det kommande räntebeskedet från den amerikanska centralbanken och uttalanden från Fed-chefen Jerome Powell som kan tolkas som att banken är beredd att sänka räntan.

Nyhetsbild

Världsrekord på en mile av Hassan

FRIIDROTT Diamond League-galan i Monaco är en tävling som långdistanslöparen Sifan Hassan aldrig kommer att glömma.

Nyhetsbild

Federer slog Nadal – klar för tolfte finalen

TENNIS Roger Federer vann gigantkampen. Schweizaren är klar för sin tolfte final i Wimbledon efter att ha besegrat ärkerivalen Rafael Nadal med 3–1 i set – och nu väntar världsettan Novak Djokovic. "Det var fantastisk tennis", säger Federer.

Nyhetsbild

Groenewegen vann Tourens längsta etapp

CYKEL Den nederländske cyklisten Dylan Groenewegen tog hem den sjunde och längsta etappen av Tour de France efter en klungspurt – men det var med minsta möjliga marginal.

Nyhetsbild

LEDARE: Han brukar jobba illegalt, nu jobbar han fegt

LEDARE Folk förskräcktes när en träskulptur av Melania Trump avtäcktes i Slovenien förra veckan. Men det är inte den som är ful.