Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

24.2.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Färdtjänsten i Jakobstad ska skötas av Vasa Ulataxi – handikappråd har flera farhågor

JAKOBSTAD Handikapprådet i Jakobstad känner oro för att Vasa Ulataxi ska sköta om färdtjänsten i Jakobstadsregionen från och med sommaren.

Nyhetsbild

SVT lägger "Så ska det låta" på is

SVT pausar långköraren "Så ska det låta" på obestämd tid.

Nyhetsbild

Ryktesdementi: "Premiärminister inte coronasjuk"

Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini fördes till sjukhus i helgen med en lunginflammation – vilket lett till vilda spekulationer i och utanför landet.

Nyhetsbild

Kobe Bryants fru stämmer helikopterföretaget

BASKET Kobe Bryants fru Vanessa stämmer företaget som flög helikoptern som han omkom i.

Nyhetsbild

Ryhti ingen drömmotståndare för IK Kronan i playoff

ISHOCKEY IK Kronan avslutade hockeytvåans grundserie på halvfart med två förluster. I slutspelets första omgång väntar Kurikan Ryhti, som varit en oväntat svår nöt att knäcka i vinter.

Nyhetsbild

Världens äldsta regeringschef avgår

Malaysias 94-årige premiärminister Mahathir Mohamad avgår, men fortsätter på tillförordnad basis tills en ny premiärminister kan tillsättas, meddelar en talesperson för regeringen.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöternas förslag: Alkohol ska konsumeras på restaurang i stället för hemma

De Grönas riksdagsledamöter Outi Alanko-Kahiluoto och Atte Harjanne samt Centerns Joonas Könttä lämnar in ett skriftligt spörsmål om att sänka mervärdesskatten på alkohol som avnjuts på restaurang.

Nyhetsbild

Soite: Inte vettigt att tvinga läkare jobba i Kronoby

KRONOBY Juridiskt kan Soite tvinga sina läkare att jobba i Kronoby. Men med dagens läkarbrist är det inte ändamålsenligt – risken finns att Soite mister också de nuvarande tjänsteläkarna.

Nyhetsbild

Hur skötte Jakobstad ärendet med fiskodlingen?

JAKOBSTAD Utskottets slutsats är att förvaltningen agerat enligt direktiven då det gäller arrendeavtalet mellan Jakobstads Hamn och Ekofish. En medlem har en avvikande mening.

Nyhetsbild

LEDARE: Stadsdirektörerna som vill hoppa av

Kommunerna kräver just nu helhjärtade engagemang. Hur är det ställt med drivkraften hos de stadsdirektörer som mitt under mandatperioden söker andra tjänster?

Nyhetsbild

Bokslutsprognosen väcker oro i Larsmo: "En väldig alarmklocka för oss alla"

LARSMO På måndagens fullmäktigemöte i Larsmo behandlades bokslutsprognosen för år 2019. I nuläget ser bokslutet ut att landa på 1,4 miljoner euro på minus.

Nyhetsbild

19-åriga norrmannen fotbollsvärldens största snackis: "Han är äcklig att spela mot"

FOTBOLL Hans pappa fick ett knä söndersparkat av Roy Keane. Frågan är vad som krävs för att stoppa Erling Braut Haaland.

Nyhetsbild

Mats Holmqvist kan bli årets skådespelare

Mats Holmqvist, som spelar Tevje i Wasa Teaters uppsättning av musikalen "Spelman på taket", finns bland de nominerade till årets teaterskådespelare.

Nyhetsbild

Li Andersson presenterade reformen – läropliktsåldern höjs till 18 år

Regeringen vill göra utbildning på andra stadiet gratis från och med nästa år. De elever som går ut grundskolan i år omfattas dock inte av reformen och får lov att köpa sina läroböcker själva.

Nyhetsbild

Toni "TT" Takamäki gör comeback – ansluter till Jaro nästa vecka

FOTBOLL Toni Takamäki har skrivit på kontrakt för säsongen 2020 och gör nu comeback i FF Jaro, skriver föreningen på sin webbplats.

Nyhetsbild

Harvey Weinstein döms för våldtäkt – överklagar

Den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein döms för sexuellt övergrepp och våldtäkt av en domstol i New York. Samtidigt frias han från de grövsta åtalspunkterna, som grov våldtäkt.

Nyhetsbild

Minister Tuppurainen deltar i EU-möte – beslut ska fattas om partnerskapsförhandlingar med Storbritannien

Finland är redo att godkänna beslutet att inleda förhandlingar om ett nytt partnerskap med Storbritannien och förhandlingsdirektiven.

Nyhetsbild

Inhemsk basturökt skinka är inte historia – Finland fick undantagslov

Även i fortsättningen kan du köpa inhemskt basturökt skinka i Finland. Europeiska kommissionen har godkänt ett permanent undantagslov för Finland.

Nyhetsbild

HS: Peter Nygård kommenterar våldtäktsanklagelserna

Mångmiljonären Peter Nygård tänker kräva skadestånd av "dem som lögnaktigt anklagat honom", skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Bil körde in i tysk parad – minst 30 skadade

UPPDATERAD En man körde in en bil i ett karnevalståg i centrala Tyskland. Ett 30-tal personer är skadade, varav många barn. Utredare ser inget uppenbart motiv och mannen uppges ha varit kraftigt berusad.

Nyhetsbild

Vintercafét hålls stängt – inga sportlovsutfärder till Mässkär

JAKOBSTAD Avsaknaden av isväg till Mässkär sätter stopp för många sportlovsfirare som tänkt besöka ön i Jakobstads skärgård.

Nyhetsbild

Efter succén i Vörå – Julia Häger tillbaka i världscupen

LÄNGDSKIDOR Julia Häger får sällskap av Andrea Julin, Joni Mäki och Juuso Haarala i världscuptävlingarna i Lahtis i helgen.

Ny möbelaffär till Karleby

KARLEBY Senast i maj öppnar en ny möbelaffär i Karleby. Det är den Nivalbaserade affären Laatukaluste som öppnar en affär i Kalles Torg.

Nyhetsbild

Brittiska fotbollsjuniorer avråds från att nicka – vill minimera "potentiella risker"

FOTBOLL Det blev inget förbud, men de brittiska fotbollsförbunden har ändrat sina riktlinjer när det gäller nickar. Barn under elva år bör inte nicka alls under träning.

Nyhetsbild

Wasalines nya färja toppar i miljöhänsyn – först i Norden att skriva på miljöinititativ

VASA Nya Kvarkenfärjans gas- och eldrift gör den så miljövänlig att rederiet valt att skriva på ett franskt initiativ för förbättrad marin miljö.

Nyhetsbild

Avfallsnämnden tvekar om bokashi-metoden

Avfallsnämnden har svårt att bestämma sig för hur det fermenterade köksavfallet från bokashi-hinkar ska hanteras. Frågan har redan remitterats två gånger av nämnden.

Nyhetsbild

Julia Hagnäs från Kronoby lirar ligahockey i Vasa – måstematch väntar på onsdag

ISHOCKEY Sportbacken har gjort väl ifrån sig i de två kvartsfinalerna mot K-Espoo. Det tredje mötet på onsdagen måste Sport vinna – annars är säsongen över. "Jag försöker göra mitt bästa," säger Hagnäs.

Nyhetsbild

Posten köper upp svenskt logistikbolag

Affären stödjer Postens målsättning att växa inom paketservice, näthandel och logistiktjänster, meddelar Posti Group.

Derby direkt i treans slutspel – Muik mot Bombers

ISHOCKEY I slutspelet i division tre får de lokala storheterna sannerligen inte vila på hanen. Det bjuds på ett lokalderby genast i kvartsfinalskedet.

Nyhetsbild

Pippi till Ax – jubilaren firas med temadag på biblioteket

PEDERSÖRE Pippi Långstrump, Herr Nilsson, Prusiluskan och många till finns på plats på i Bennäs på onsdag. Då blir det nämligen en Pippidag i Kulturhuset Ax.

Nyhetsbild

Julia Hagnäs, 18, går gymnasiet i Vasa och spelar ligahockey – tar studenten i vår

ISHOCKEY Backen Julia Hagnäs har gjort väl ifrån sig i de två kvartsfinalmatcherna mot K-Espoo. Det tredje mötet måste Sport vinna – annars är säsongen över.

Nyhetsbild

Coronavirus i Italien – Finland uppmanar resenärer till försiktighet

Tills vidare rekommenderar myndigheterna inte resenärer att ställa in sina resor.

Nyhetsbild

Svårt att få kompensation för sandstorm på semesterresan

Sandstormar och andra oväntade väderförhållanden ger inte automatiskt rätt till kompensation för en förstörd semesterresa.

Nyhetsbild

Kovaltjuk till Washington – får fyra löner

ISHOCKEY Ilja Kovaltjuk ansluter till "rysskolonin" i Washington Capitals och blir lagkamrat med bland andra Alex Ovetjkin. Den 36-åriga anfallaren kommer närmast från Montréal och får nu lön från fyra NHL-klubbar samtidigt.

Tränaren: "VaLePa gjorde en bra match"

VOLLEYBOLL Trots förlusten var Tiikerits tränare Mikko Keskisipilä inte helt missnöjd.

Nyhetsbild

Simon Skrabb om läget i Norditalien: "Visst är det lite småspännande"

FOTBOLL Fotbollsproffset Simon Skrabb från Jakobstad bor i norditalienska Brescia. Han ser tydliga tecken på att oron för coronaviruset sprider sig och påverkar vardagen.

Nyhetsbild

Ledigt på barnens villkor: "Man får göra vad man vill"

I Sverige infördes sportlovet för att man ville spara pengar, medan det verkar ha varit barnens bästa som åberopades när sportlovet infördes i Finland 1933.

Uusi Suomi: Sannfinländare kallade sig fascist – fick sparken

"Etnonationalist, traditionalist och fascist" kallade sig Toni Jalonen på en kongress i Estland. Nu utreder partiet det som hänt.

Nyhetsbild

Han är Vörås sociala medier-coach – ska hjälpa elever att röra sig tryggt på nätet

VÖRÅ Thomas Södergård är nyanställd sociala medier-coach i Vörå. Han ska bland annat lära eleverna hur man uppför sig på sociala medier. Men hans jobb går också ut på att hjälpa föräldrarna.

Nyhetsbild

Oro för coronaviruset sänker börskurser – också Wärtsilä påverkas

Börserna faller kraftigt i Asien på måndag morgon. Coronaoron ökar på placeringsmarknaden när allt fler länder drabbas. I Helsingfors dyker många bolag.

Nyhetsbild

Mittback på väg från Jaro till Sverige – lånas ut för hela säsongen

FOTBOLL Samuel Uusitalo kommer knappast att spela för Jaro den här säsongen. Mittbacken är så gott som klar för ett lån till GIF Sundsvall.

Nyhetsbild

Polisen ingrep i misshandel på restaurang i Jakobstad

JAKOBSTAD Polisen kallades till en restaurang i centrum av Jakobstad vid 23-tiden i fredags.

Nyhetsbild

Assanges öde ska avgöras – riskerar årtionden i fängelse

En hjälte som spritt ljus på missförhållanden – eller en förrädare som äventyrat USA:s säkerhet. En domstol i London tar nu ställning till om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till USA, och i så fall riskera årtionden i fängelse.

Nyhetsbild

Polisen säkrade Silja Lines avgång – insatsen berodde på hot

Ett hot orsakade en polisinsats i hamnen i Åbo på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Tidig vår betyder dålig luft – extrema värden i Jakobstad

Den i praktiken uteblivna vintern för med sig en tidig vår. Det är dåliga nyheter för bland annat allergiker.

Nyhetsbild

Över hundrafemtio coronasmittade i Italien

Coronaviruset har spridits med en helt ny fart i Europa då över hundrafemtio smittade har bekräftats i norra Italien i helgen. Tre av dem har avlidit och tiotusentals människor hamnar i karantän när en rad norditalienska orter isoleras helt.

Nyhetsbild

Allt fler vänder sig till Brottsofferjouren – också i Österbotten

Brottsofferjouren i Finland hade 18 100 klienter i fjol, en ökning med 27 procent jämfört med 2018.  "Här i Österbotten ser statistiken ganska likadan ut", säger Sari Somppi, regionchef på Brottsofferjouren i Västra Finland.