Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

6.6.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Misstänkta "zombiebränder" norr om polcirkeln

Misstänkta så kallade zombiebränder har upptäckts i den ryska delrepubliken Jakutien norr om polcirkeln. Det är en dålig nyhet inför årets skogsbrandssäsong.

Nyhetsbild

Julia och Lisen har gjort en matematikbok tillsammans

VASA Det finns ett behov av en matematikbok för förskolebarn med fokus på talförståelse och ett naturnära tema ansåg Vasabon Lisen Häggblom. För det behövdes en illustratör – och valet föll på Maxmobördiga Julia Glasberg.

Nyhetsbild

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Nyhetsbild

Palestinier sköts ihjäl – jämförs med Floyd

En autistisk – obeväpnad – palestinier sköts ihjäl av israelisk polis i slutet av maj. Uppgifter om händelseförloppet rör upp starka känslor i regionen, och fallet Iyad Halak jämförs med den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd som dog under ett polisingripande.

Nyhetsbild

Centern: Ny finansminister väljs på måndag

På lördagen meddelade Centern att partiet nu fattat beslut om när man diskuterar om vem som ska axla rollen som finansminister.

Nyhetsbild

Ann-Sofie från Larsmo vårdar coronasjuka i Sverige: "Jag har slutat se på nyheter"

Vardagen förändrades drastiskt när coronakrisen blev ett faktum. Ann-Sofie från Larsmo berättar om verkligheten som intensivvårdssköterska.

LEDARE: Litet plexiglas, stor omsorg

Många som velat hälsa på sina anhöriga på äldreboenden har stött på patrull under våren. Nu, efter tre månader av väntan, får de äntligen träffas på varsin sida av ett plexiglas.

Nyhetsbild

KPV blev nollat av mästarlaget KuPS

FOTBOLL KPV lyckades åstadkomma väldigt lite framåt i lördagens träningsmatch i Kuopio och regerande ligamästarna KuPS tog en komfortabel seger.

Nyhetsbild

Finnair förlänger permitteringarna till nästa vår

På fredagen avslutade Finnair sina samarbetsförhandlingar. Permitteringen av personalen fortsätter till slutet av mars 2021, uppger Yle Uutiset.

Nyhetsbild

Förtroendekrisen inom Soite djupnar – otydlig kritik skapar frustration

KARLEBY Hanna-Lea Ahlskog vill ha ett utskott som reder ut förtroendekrisen inom Soite. Hennes avsikt är inte att avsätta ledningen och styrelsen men samtidigt vill hon inte kommentera om hon har förtroende för ledningen.

Nyhetsbild

Anne-May Wisén: I Jeppis blir allting till loppis

JAKOBSTAD I november 2006 invigdes den nya busstationen i Jakobstad med pompa och ståt. Ganska exakt 14 år senare har busstationen hyrts ut till en loppisföretagare.

Opec överens: Fortsatt lägre oljeproduktion

Länderna som ingår i oljekartellen Opec har kommit överens om att minskningen i oljeproduktionen med nästan tio miljoner fat dagligen, ska fortsätta till slutet av juli, uppger Irans oljeminister.

Nyhetsbild

Malax IF krigade sig till Canoramatiteln

FOTBOLL En gedigen kämparinsats och ett straffmål avgjorde till Malax IF:s fördel när man besegrade Esse IK i årets upplaga av Canorama Cup.

Nyhetsbild

Vasaforskare om följderna av coronakrisen: "Rörligheten i Norden inte längre självklar"

Skillnaden i hur Sverige och övriga Norden hanterat coronakrisen kan få konsekvenser för relationerna mellan de nordiska länderna, säger forskaren Johan Strang.

Nyhetsbild

Oscarsnominerad dokumentär visas gratis – i solidaritet med Black lives matter-rörelsen

Filmfestivalen Cinemafrica visar dokumentären "I am not your negro" av Raoul Peck gratis på sin sajt i en månad framöver, i solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

Nyhetsbild

Ulrika har känsla för sten

JAKOBSTAD Ljudet när hon slår i flintan är svårt att beskriva, hårt men ändå dovt. En stor del av pilspetsarna hon tillverkar blir smycken, men bland kunderna finns också bågskyttar och jägare.

Nyhetsbild

Enorma folkmassor samlas – trots smittrisk

Runt om i världen – i länder från Mexiko till Sydkorea – går människor ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas coronavarningar.

Nyhetsbild

Dubbelt så många har drunknat hittills i år – sju personer drunknade i maj

Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund uppger att 40 personer drunknat hittills i år. I fjol var siffran 24.

Nyhetsbild

Livlig sommar spås för M/S Mässkär – föreningen ansöker om A-rättigheter

JAKOBSTAD En räksmörgås tillsammans med ett glas vin ombord på nya M/S Mässkär kan snart bli verklighet.

Nyhetsbild

Kulmuni vill åka på turné för att bli återvald som partiordförande

På lördagen förklarade avgående finansminister Katri Kulmuni på Facebook varför hon vill fortsätta som Centerns partiordförande.

JBK besegrade KPV-Akatemia

FOTBOLL Det blev tre mål när KPV Akatemia och JBK drabbade samman i Yxpila i Karleby. Målen kom i första halvlek.

Nyhetsbild

Ny frisörsalong i centrum "Jag vill att alla ska kunna klippa sig ofta"

JAKOBSTAD Nyöppnade Inna's vill erbjuda klippningar för barn och vuxna. På plats finns frisören Inna, men idén för salongen står Sokol Nezaj för.

Nyhetsbild

Michaela jobbar för Röda Korset i Zimbabwe under coronapandemin

Michaela Södergård från Karperö bor i Afrika. Tack vare drömjobbet var det ett enkelt val att stanna i landet då gränserna stängdes.

Nyhetsbild

Jämna matcher i Karleby

FOTBOLL Det bjöds på jämna matcher i Sterico-vårturneringen på Sandhagen i Karleby på lördagen.

Regionförvaltningsverket: Tre miljoner euro i statsunderstöd för hobbyverksamhet för barn och unga

Kommuner, församlingar och olika organisationer beviljades understöd för lokal hobbyverksamhet för barn och unga.

Nyhetsbild

Sommarmat för många: Zucchinilasagne utan ugn

MAT & DRYCK En smakrik sommardröm som mättar många – och tillagas utan en varm ugn.

Nyhetsbild

Falkens orienteringsskola börjar på söndag

ORIENTERING IK Falkens orienteringsskola kör igång på söndag. Den kommer att ordnas fyra söndagar i följd under juni månad och nu finns det också en grupp för vuxna.

Nyhetsbild

Protesterna mot rasism växer över världen

Mexiko. Australien. Sydkorea. Människor går ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning världen över. Demonstrationerna handlar också om polisvåld och rasism på hemmaplan.

Nyhetsbild

4 600 bostadslösa i fjol – risk för ökning efter 30 år av sjunkande trend

Frälsningsarmén varnar för att de ökande ekonomiska problemen ökar risken för bostadslöshet. Andelen som sover utomhus eller i tillfälliga skydd ökade i fjol.

Nyhetsbild

Restaurang stänger i Jakobstads centrum

Restaurang Lemon & Lime på Storgatan i Jakobstad avslutar sin verksamhet. Det meddelar man på sin faceboksida.

Nyhetsbild

Iltalehti: Katri Kulmuni vill fortsätta leda Centern

Centerns partiordförande Katri Kulmuni ställer upp för omval under partikongressen i september, rapporterar Iltalehti. Centern skjuter fram beslutet om vem som blir finansminister.

Nyhetsbild

Restaurangbesökare med coronasymptom nekas tillträde

Enligt Regionförvaltningsverkets nya anvisningar ska kunden få veta hur restaurangen förhindrar att coronaviruset sprids. Därefter är kunden förpliktad att följa restaurangens instruktioner.

Nyhetsbild

Inga nya covid-19-dödsfall i Finland för andra dagen i rad

Det är fortsatt lugnt också i Vasa och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, som inte rapporterat om några nya smittofall på lördagen.

Nyhetsbild

Jeriko gård börjar baka av eget spannmål – "Tanken är från jord till bord"

Spannmål, jordgubbar och snart också hantverksbröd. Jeriko gård bygger bageri och gårdskafé och hoppas på invigning lagom till jul.

Nyhetsbild

FSS vill reformera sexualundervisningen i skolorna

Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) är bekymrad över kvaliteten på sexualundervisningen i den grundläggande utbildningen.

Nyhetsbild

Över 500 anställda på Grano går i strejk nästa vecka

Industrifacket meddelar att personalen på Grano inleder en strejk nästa vecka. Arbetsgivarförbundet Palta anser att strejken är olaglig.

Nyhetsbild

Åbobo leder en av världens största svavelsyrefabriker – "Trodde aldrig jag skulle arbeta på en paradisö"

Ilpo Miikkulainen jobbar på en fabrik som producerar svavelsyra på paradisön Nya Kaledonien. Fabrikens inverkan på miljön är liten när allt fungerar optimalt, men ett utsläpp skulle kunna orsaka en lokal naturkatastrof.

Nyhetsbild

4H-föreningarna ordnar verksamhet för unga också denna sommar – "Vill erbjuda meningsfull sysselsättning"

I takt med att regeringen gradvis lättar på coronarestriktionerna kommer också 4H-föreningarna sakta men säkert starta upp delar av sin sommarverksamhet.

Nyhetsbild

Kulturnatten i Nykarleby blir inte av – Juthbackamarknaden fortfarande ett frågetecken

NYKARLEBY Kulturnatten ordnas inte i år, men Nykarleby Kultur och Fritid arrangerar fortfarande Nykarlebyveckan i slutet av augusti. Juthbackamarknaden är inte fastställd ännu.

Nyhetsbild

Lina Bonde: Vilka röster får (inte) plats?: Om solidaritet, rasism & vita fyrkanter

PERSPEKTIV Vilka röster får (inte) plats? Vilka personer syns (inte)? Vilka teman pratar vi (inte) om? Vem lyssnar vi (inte) på?

Nyhetsbild

Fermentera sommarens grönsaker

Det låter kanske komplicerat, men fermentering kan vara busenkelt. Det enda du behöver är fina grönsaker, salt och vatten. Plus några rena burkar.

Nyhetsbild

Sundets vattenkvalitét ska förbättras med våtmark

KARLEBY Sundets vattenkvalitet ska bli bättre och nu har staden en lösning på det.

Nyhetsbild

Alva Elle har flyttat till Vasa – sjunger om att vara bättre än killens ex

PEDERSÖRE/VASA Han har precis blivit singel. Hon berättar för honom hur bra de skulle ha det tillsammans. Mycket bättre än han hade det med sitt ex.

Nyhetsbild

Det kryllar av lokala lag i fotbollsfyran – "Det blir en intressant säsong"

FOTBOLL Det blir en annorlunda fotbollsfyra i sommar. En serie med endast elva matcher per lag. Varje poäng är viktig, både i toppen och botten.

Nyhetsbild

Jakobstadsföretaget Risako byter inriktning – satsar på stilanalys

JAKOBSTAD Heidi Keskitalo har jobbat med hantverk och kläder i hela sitt vuxna liv. Men nu har hon valt en ny inriktning för sitt företag Risako, och för sig själv.

Nyhetsbild

Biden ryter till mot Trumps tal: "Förkastligt"

USA:s president Donald Trump får skarp kritik av Demokraternas tilltänkte presidentkandidat Joe Biden för att ha nämnt George Floyds namn när han talade om landets goda ekonomi, rapporterar amerikanska medier.

RIKSDAGSBREV: Lämnar vi över en jätteskuld till följande generationer?

EU-kommissionen har presenterat ett förslag om en omfattande stimulansfond för att avhjälpa coronakrisen i Europa.

Nyhetsbild

Blodtjänst behöver blod i alla blodgrupper till sjukhusen

Just nu råder det brist på nästan alla blodgrupper. Sjukhusen har återupptagit sina operationer och då behövs mera blod.