Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.11.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Vetenskap och fantasi i Larsmo

LARSMO Av vetenskap och fantasi har Annika Lund skapat en helhet som först Pedersöreborna och sedan Larsmoborna kan ta del av.

Nyhetsbild

Spänt inför votering om Michigans valresultat

Blir det omtvistade valresultatet i de amerikanska delstaterna Michigan och Pennsylvania fastslaget — och därmed klart? Måndag är deadline, men i Michigan hotar Trumplojala republikaner att inte godkänna slutresultatet.

Nyhetsbild

Regeringen planerar skärpta restaurangbegränsningar i Nyland – ska träda i kraft på torsdag

På grund av det allt sämre coronaläget i Nyland vill regeringen begränsa öppettiderna för de så kallade nattkaféerna.

Nyhetsbild

Bob Dylan felaktigt dödförklarad i Australien

Nyhetsbild

Förrådsbyggnad intill skola brann i Halkokari i Karleby

KARLEBY Räddningsverket rapporterade om en brand på Storstensvägen i Halkokari i Karleby strax efter klockan 20.45 på måndagskvällen. Det var en förrådsbyggnad på 80 kvadrat som brann.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi drabbades av corona

Plötsligt var vi nummer 19 770 och 19 771 i statistiken över smittade i Finland, skriver Leif Smedjebacka.

Nyhetsbild

Antony Blinken blir Bidens utrikesminister

Han beskrivs som en globalist och en "diplomaternas diplomat" – och har i flera år varit rådgivare åt USA:s blivande president Joe Biden. Nu står det klart att 58-årige Antony Blinken blir Bidens utrikesminister, meddelar den tillträdande presidentens övergångsteam.

Nyhetsbild

Svensk helikopter utanför Vasa misstänks ha kränkt finländskt luftrum – kränkningen varade en minut

Gränsbevakningsväsendet fortsätter nu utreda den misstänkta kränkningen som inträffade i fredags.

LEDARE: Inte som på Strömsö för Viking Line

Då Viking Line första gången i år körde på grund vid Järsö var det ett redan liggande offer som fick sig en rejäl spark i sidan. I lördags kom en spark till.

Nyhetsbild

Heikki Kaukoranta: "Huvudstaden gör inte tillräckligt för att kväsa epidemin"

ÖSTERBOTTEN Vasa lyckades stoppa sin galopperande coronasmitta med hårda medel. Överläkare Heikki Kaukoranta ser nu på Helsingfors och suckar: "Det räcker inte".

Nyhetsbild

297 nya coronafall – nio finländare dog av corona under veckoslutet

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om ett ökande antal coronapatienter på landets sjukhus. Ytterligare nio dödsfall har också inträffat under helgen.

Nyhetsbild

Astra Zeneca ser framgång för coronavaccin

Astra Zenecas och University of Oxfords vaccinkandidat når vid en doseringsmetod en 90-procentig effektivitet mot covid-19, uppger läkemedelsbolaget. En viktig milstolpe, enligt vd Pascal Soriot.

Nyhetsbild

Augustpriset till Lydia Sandgren – "Oj oj, jag måste sätta mig ner"

Augustpriset för årets skönlitterära bok går till debutanten Lydia Sandgren för romanen “Samlade verk”. En Göteborgsskildring fylld av levande detaljer och en kärleksförklaring till litteraturen, enligt juryn.

Nyhetsbild

Karleby stadsstyrelse: "Stadsdirektören ska få ledarskapsutbildning"

KARLEBY Efter att stadsdirektör Stina Mattila i Karleby kritiserades av personalen tidigare i år beslöt stadsstyrelsen att man ska hålla utvecklingssamtal med Mattila. Dessa har nu hållits.

Nyhetsbild

Kontaminerat vatten på tre håll i höst – "Vi fick inget svar"

NYKARLEBY I Nykarleby har hushållsvattnet varit kontaminerat uppseendeväckande ofta under hösten. Rikligt med regn ser ut att var en bakomliggande orsak.

Nyhetsbild

Klart: England öppnar snart för publik

FOTBOLL Storbritannien upplever en minskning i antalet coronafall. Nu väljer landet att välkomna publiken tillbaka till idrottsarenorna. Det meddelade premiärminister Boris Johnson på måndagen.

Nyhetsbild

August Högnabba: "Jag kan inte ha haft en dålig dag då jag blir fjortonde"

LÄNGDSKIDOR August Högnabba får ta sig en liten grubblare på var han nu ska placera ribban. Vi har inte kommit längre än till november, men vinterns målsättning är redan uppfylld.

Nyhetsbild

Konkurrensen om platserna till Åbo Akademis utbildning till provisor kan bli hård – "Alla sökande står på samma linje"

Åbo Akademi räknar med att dess nya provisorsutbildning lockar både tidigare och nuvarande studerande vid ämnet farmaci. Professorn vid Akademins farmacienhet säger att urvalsprovet inte utformas med tanke på en viss grupp sökande.

Nyhetsbild

Räddningsverket räddade person som fallit i Sundet i Karleby

KARLEBY En person föll i vattnet vid Sundet vid Torggatan i Karleby strax efter klockan 18 på måndagskvällen. Förbipasserande höll personen ovanför ytan tills räddningsverket kom till platsen.

Nyhetsbild

Åklagare granskar Estoniaförlisning på nytt

Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska granska Estonia-katastrofen. Åklagare ska undersöka om brott kan ha skett.

Nyhetsbild

President Niinistö om Finlands coronaläge: "Bäst skulle det kännas om vi sökte lösningar gemensamt"

I nuläget beslutar regionerna själva om aktuella coronabegränsningar. I sista hand är det ändå upp till statsrådet att avgöra vad som är tillräckligt, men i så fall behövs beredskapslagen, skriver president Niinistö i sin kolumn.

Nyhetsbild

Coronadrabbade Leif ser smittan som ett ödets lotteri – "Det handlar om otur"

Karleby Leif Smedjebacka i Karleby trodde att covid-19 var något som bara drabbar andra. Nu är han och frun Sonja två av fyrtio Karlebybor som smittats.

Nyhetsbild

15-åring kunde ha kört ihjäl en polis – polisen kräver hårdare straff

En ung pojke kunde ha kört ihjäl en polis men han undvek straff för dråpförsök i tingsrätten. Nu tar hovrätten ställning till fallet.

Nyhetsbild

Olycksutredningscentralen fattar beslut om eventuell utredning av Viking Graces grundstötning denna vecka

Olycksutredningscentralens ledande utredare av sjöfartsolyckor säger att inget för tillfället tyder på att det skulle finnas ett samband mellan fartygen Viking Graces och Amorellas grundstötningar.

Nyhetsbild

Corona på vårdhem i Esbo – sju boende har smittats

De coronasmittade åldringarna har isolerats. Personal och övriga boende coronatestades under helgen.

Nyhetsbild

Djursjukhus öppet dygnet runt startar i Seinäjoki – "Jag har väntat i 20 år"

I sommar öppnar utvidgar Evidensia sin djurklinik i Seinäjoki till ett sjukhus med öppet dygnet runt. För Taina Niemelä som föder upp irländska varghundar i Vikby är över tjugo års väntan förbi.

Nyhetsbild

Förslag: Ambulansvården blir egen enhet i välfärdsområdet

Ambulansvården i Österbotten är i dag ett samarbete mellan två regionala räddningsverk och sjukvårdsdistriktet. Planen är att välfärdsområdet tar över verksamheten.

Nyhetsbild

Polisens intensivövervakning avslöjade nära på hundra rattfyllerister – nästa helg ny blåsrazzia

Närapå 70 procent av de rattfyllerister som avslöjades under den gångna helgen var påverkade av alkohol, medan övriga körde drogpåverkade.

Nyhetsbild

Lovande vaccinnyheter välkomnas av THL:s överläkare – klart vem som får vaccinet först

Tre coronavaccin har fått goda resultat i tester och en del länder räknar med att vaccinera redan innan jul. För Finlands del är tidtabellen oklar, men däremot är tågordningen spikad.

Nyhetsbild

HUS höjer beredskapen – icke-brådskande verksamhet skärs ner inom kort

För andra gången i år övergår nu Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) till full beredskap.

Nyhetsbild

JBK har inlett jakten på Jimmy Warghs efterträdare

FOTBOLL Jimmy Warghs och Pavle Milosavljevics färska kontrakt med Jaro gör att JBK nu fått bege sig ut på tränarjakt. Det är mer än två hål som borde fyllas innan det nya året bankar på dörren.

Nyhetsbild

Ingen corona på de 30 första minkfarmerna – men redan nästa vecka fortsätter testerna

ÖSTERBOTTEN Alla minkfarmer i landet ska testas för corona, och även finnsjubbarna. Dessutom rekommenderar THL  "mycket låg tröskel" för test på farmarbetarna.

Nyhetsbild

Polisen söker fortfarande försvunnen person – men går inte ut med efterlysning

I dagsläget finns det inget behov att gå ut med mera information om den försvunna personen i Sunnanvik, enligt polisens kommunikationschef.

Nyhetsbild

3 000 nya jobb i Kiruna när LKAB storsatsar

Statliga gruvbolaget LKAB vill ställa om för att producera fossilfritt järn. Satsningen innebär årliga investeringar på 1–2 miljarder euro under 20 år.

Nyhetsbild

Black Friday bland de mest populära shoppingdagarna i Finland – det här köper vi mest

Bland S-bankens kunder var det främst möbler, hushållsmaskiner, barnkläder och leksaker som införskaffades i fjol då de skyhöga försäljningssiffrorna nåddes.

Nyhetsbild

Brandmännen i Malax räddade trött svanunge – här vilar den ut i sovsäck på brandstationen

MALAX En villaägare i Majors reagerade på att en liten svan höll sig på ett och samma ställe hela helgen. Brandmännen i Malax ryckte ut. Ungen var så trött så den orkade inte ens flyga.

Nyhetsbild

Paavo Väyrynen valdes till ordförande för Centerns svenska distrikt

Först valdes Peter Albäck till ordförande för Centerns distrikt. Nu blir det Paavo Väyrynen som håller i klubban från årsskiftet.

Nyhetsbild

HS: Beredskapslagen diskuteras inom regeringen

Det kan bli aktuellt med undantagstillstånd om coronasituationen fortsätter att eskalera i Nyland, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

En andra coronarecession hotar euroområdet

Nedstängningar för att hejda spridningen av coronaviruset i euroländer som Tyskland och Frankrike kan leda euroområdet in i en andra recession med minskningar av bnp. Inköpschefsindex för november för hela euroområdet föll 45,1, från 50 i oktober, enligt Markit IHS.

Nyhetsbild

Inga stora reparationer planeras för Viking Grace – "Handlar om dagar, inte veckor"

Viking Grace tas till Turku Repair Yard i morgon under förmiddagen.

Nyhetsbild

Varenda lärare vinner pris för digital omställning – "Otrolig krisberedskap"

Österbottens handelskammare gör undantag. Priset för Årets digitala språng går till alla lärare i regionen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall på Malmskas område – smittkedjan känd

Under natten till måndag kom ett nytt coronafall till Malmskas kännedom. Smittkedjan är känd.

Nyhetsbild

Evenemang för över 50 personer får ordnas i december – så länge säkerheten kan garanteras

Regionförvaltningsverket har uppdaterat sina begränsningar för evenemang. Begränsningarna luckras upp en aning.

Nyhetsbild

Astra Zeneca ser framgång för coronavaccin

Astra Zenecas och University of Oxfords vaccinkandidat AZD1222 når vid en doseringsmetod en 90-procentig effektivitet mot covid-19, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande. En viktig milstolpe, enligt vd Pascal Soriot.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen röstade om cykelvägar – två gånger

PEDERSÖRE Det råder delade meningar om vilket cykelvägsprojekt som är viktigast i Pedersöre. Kommunstyrelsen röstade mot kommundirektörens förslag.

Nyhetsbild

Skidkometen Joni Mäki uttagen till världscupen i Ruka – Julin och Häger saknas

LÄNGDSKIDOR Mäkis hisnande framfart i Finska cupen – fyra starter, fyra segrar – belönades med en världscupbiljett. Däremot fattas Andrea Julin och Julia Häger.

Nyhetsbild

Trots exponering i högstadium – inga nya coronafall inom Soite

Det har inte dykt upp några nya coronfall inom Soite. Detta trots att elever i Kaustby högstadium exponerades för viruset förra veckan.

Nyhetsbild

Eld, rök och dramatik på biblioteket

KARLEBY I somras gav Jan Björk ut en bok med dramatiska foton från Nedervetil. Nu visas ett urval av hans foton på stadsbiblioteket i Karleby.

Nyhetsbild

297 nya fall av coronaviruset i Finland

Hittills har sammanlagt 21 936 personer smittats av coronaviruset.

Nyhetsbild

Riksdagsledamoten Juha Mäenpää i Vasa hovrätt i dag

VASA Riksdagsledamoten Juha Mäenpää (Sannf) kan fällas för ärekränkning efter en insändare om ett misstänkt våldtäktsfall. Åklagaren vill att frågan om uppsåt behandlas på nytt.

Nyhetsbild

EK deltar inte i möte om lönetransparens – Blomqvist: "Beslutet är beklagligt"

UPPDATERAD Olika uppfattningar råder inom arbetsgruppen för ökad lönetransparens och EK lämnar gruppen.

Nyhetsbild

Mannerheimriddaren Gerdt begravs i Villmanstrand – presidenten håller tal

Tuomas Gerdt avled vid 98 års ålder i Helsingfors den 1 november. Han var den sista Mannerheimriddaren.

Nyhetsbild

Ida-Marie Jungell omvaldes i gymnastikförbund

GYMNASTIK Finlands svenska gymnastikförbund höll sitt höstmöte den 21 november i Helsingfors.

Nyhetsbild

Sex nya coronafall i Södra Österbotten – hör till känd smittkedja

Flera nya fall har konstaterats i smittkedjan i Järvi-Pohjanmaa. Under den gångna veckan har nästan 300 personer satts i karantän i regionen.

Nyhetsbild

Coronaläget: Två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

ÖSTERBOTTEN Endast två nya fall har bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt det senaste dygnet. På söndagen testades 31 personer.

Nyhetsbild

Riska är årets företag i Jakobstad – trettio år i branschen och helt lokalt

JAKOBSTAD Ett lokalt företag som dessutom arbetat framgångsrikt inom sin bransch i trettio år, så motiveras valet av Riska till årets företag i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Nu finns en plan för konsten i centralsjukhusets nya byggnad: Kusten ska synas – i övrigt får konstnärerna fria händer

Naturtryck på patienternas toalettdörrar, ett stort verk i huvudentrén, donerade tavlor. Planen för konsten i centralsjukhusets H-hus är klar.

Nyhetsbild

Centers Hockey berövades segern

ISHOCKEY En stark laginsats från Centers räckte nästan till seger mot topplaget KuRy. Ett tufft domslut i förlängningen avgjorde matchen till gästernas fördel.

Nyhetsbild

Starkt boxplay då IFK Lepplax sänkte Malax IF

ISHOCKEY Bra målvaktsspel i kombination med ett starkt boxplay bäddade för hemmaseger i AW Arena på söndagen. IFK Lepplax förtjänade segern efter ett uppoffrande spel över hela rinken.

Nyhetsbild

Striden i Georgia avgör Bidens första tid

Får Joe Biden två lättsamma första år i Vita huset, med stöd från en helt demokratstyrd kongress? Eller måste han stångas med en senat där Republikanerna har makten? Svaret finns i den amerikanska sydstaten Georgia, där avgörande senatorsval hålls den 5 januari.

Nyhetsbild

Befälhavaren på Viking Grace: "Vinden var hårdare än vad vi trodde"

Lördagens hårda vindar överraskade besättningen på Viking Grace. Kryssningsfartyget körde på grund vid Lotsberget i Mariehamn.

Nyhetsbild

United Brotherhoods framtid snart bestämd – polisen vill att organisationen förbjuds

United brotherhood belades med verksamhetsförbud redan i januari.

Nyhetsbild

Behövande får coronastöd från församlingen – "Nöden har blivit större"

Staten ger församlingarna coronastöd, så att diakonin ska kunna fungera också i pandemitider. De familjer som har det tufft har fått det ännu svårare på grund av coronan. Hur stödet används varierar mellan församlingarna.

Nyhetsbild

Han kan bli ny utrikesminister i USA

På tisdag ska den tillträdande presidenten Joe Biden presentera delar av sin kommande regering. En som ligger bra till för utrikesministerposten är Antony Blinken, rapporterar flera medier med hänvisning till källor med insyn.

Nyhetsbild

Höghusbrand i Jakobstad i natt – fyra personer fördes till sjukhus

JAKOBSTAD Uppdaterad. Fyra personer fördes till sjukhus för rökskador efter en nattlig brand i en höghuslägenhet på Castrensgatan. Som mest var tio räddningsenheter på plats.

Nyhetsbild

Medborgarinstituts verksamhet drabbas av coronan – "Största delen av kurserna på paus"

Begränsningar som gäller i regionens medborgarinstitut varierar mellan orterna. Vissas verksamhet är på paus medan andras pågår med säkerhetsåtgärder.

Nyhetsbild

Flera länder tror på vaccineringsstart i år

Tyskland, USA och Storbritannien drar upp planer för vaccineringsstart redan nästa månad. FN:s barnorgan Unicef håller samtidigt på med ett jätteprojekt för att skeppa ut vaccinet till fattiga länder.

Nyhetsbild

White Monday är nu Circular Monday – initativtagaren Tuuli Solhagen: Måla hellre om stolen än köp en ny

I dag firas Circular Monday – tidigare White Monday – som blivit en global rörelse för cirkulär konsumtion. Det var Tuuli Solhagen som tog idén till Finland. Hon vill inspirera till mer miljötänk.