Alexandra Furu

alexandra.furu@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

Projekt ska utbilda mentorer för vårdarna: "Närståendevård kan vara både meningsfullt och påfrestande"

VASA Som närståendevårdare axlar man ett stort ansvar för sin anhörige. För vårdaren kan det vara värdefullt att få prata med andra som varit i samma situation. Därför ska ett nytt projekt utbilda erfarenhetsmentorer i Österbotten.

Nyhetsbild

Maj-Britt blev maken Pauls vårdare efter stroken: "Här hemma finns det gamla livet kvar"

KORSNÄS När Paul Westerlund fick en stroke trodde läkarna att han aldrig skulle återhämta sig. Men hans fru Maj-Britt blev närståendevårdare och var envis som få – klart Paul skulle lära sig att gå igen.

Nyhetsbild

Vi frågade människor i olika yrkesgrupper: Ska vi ställa om klockan till vinter- och sommartid?

– Korna och grisarna skulle säkert uppskatta om vi slutar flytta klockorna, säger Fredrik Grannas på Österbottens svenska producentförbund. Hemvårdarna i Yttermalax märker att äldre med begynnande minnenssjukdom påverkas negativt av omställningen.

Nyhetsbild

Forskare: Alger och sjögräs kan göra bränsle av avloppsvatten

VASA Kan näringen från avloppsvattnet bli till bränsle? Ja, om man odlar alger i vattnet och gör biogas av dem, svarar forskaren Andreas Willfors. Med resterna kan man sedan gödsla åkrarna.

Nyhetsbild

Årets influensavaccin är mer effektivt – överläkare hoppas på mildare epidemi

Fjolårets influensaepidemi tyder på att vaccinet inte var effektivt. Blir årets epidemi lika svår riskerar bäddplatserna på Vasa centralsjukhus ta slut.

Nyhetsbild

Däckrazzia i Österbotten: "Var femte kör med dåliga däck"

"Hur bra i skick är dina däck?" det undrar Markku Haavisto, razziachef, när han granskar bildäck på en parkering i Korsholm. Han och kollegorna förfäras över att människor köper begagnade bildäck som redan är utslitna.

Nyhetsbild

David om sin kamp med drogerna: "Att lägga knarket åt sidan är den lätta delen"

MALAX I tio år var det droger som styrde David Björkströms handlingar och tankevärld. Han har lagt av med drogerna, men det var när missbruket slutade som kampen började.

Nyhetsbild

Sover du ute i natt? Skicka in bilder till oss!

I natt ordnas evenemanget Sova ute i Finland. Tillbringar du natten i tält eller under bar himmel? Skicka in dina bilder till oss.

Nyhetsbild

I natt sover vi utomhus – förra året övernattade 130 000 under bar himmel

Gräv fram sovsäcken, tältet och hängmattan för i natt ska vi sova ute. Förra året deltog 130 000 finländare i utmaningen.

Nyhetsbild

Händer i dag: Sik- och strömmingsmarknaden börjar i Inre hamnen

VASA I helgen är det igen dags för den årliga sik- och strömmingsmarknaden i Inre hamnen.

Nyhetsbild

Isabella ska studera i tyfondrabbade Osaka: "Jag väljer att inte oroa mig"

Isabella Lindell från Smedsby reser till Japan om två veckor för att studera. För tillfället är bron som ska ta henne från flygplatsen till studieorten förstörd.

Nyhetsbild

Svenska Yle: Så här skriver regeringen om svenskan i valfrihetslagen

Landskapen måste efter vårdreformen se till att svenskspråkiga får vård på svenska. Det skriver regeringen i den nya formuleringen av valfrihetslagen. Svenska Yle har tagit del av förslaget – så här ser det ut:

Nyhetsbild

Kolnebackens skola i Malax är till salu igen

MALAX I maj såldes Kolnebackens skola till en person som skulle göra om skolan till lägerområde. Nu verkar köparens planer ha gått i stöpet. Malax kommun har lagt ut skolan till försäljning igen.

Nyhetsbild

Två misshandelsfall vid Vasakrogar under samma helg

VASA Förra helgen uppstod handgemäng utanför två restauranger i Vasa. Polisen beskriver fallen som diffusa och svårlösta.

Nyhetsbild

Snart öppnar nya Pohjolagatan för trafik

VASA Jordmassorna under Pohjolagatan ställde till med problem och öppningen sköts upp. Förhoppningen var att vägen skulle tas i bruk i början av september. Nu har staden ett nytt datum för öppningen.

Nyhetsbild

Systrarna Hanna och Linda finns alltid där för varandra: "Med Hanna kan jag vara mig själv"

KORSHOLM Under uppväxten var Linda som en extramamma för lillasystern Hanna. Nu är Hanna den person som Linda verkligen kan vara sig själv med. Som en hyllning till varandra har de låtit göra en systertatuering.

Nyhetsbild

Bil körde i diket i Kållby – Räddningsverket klippte upp bilen för att få ut föraren

I natt var olyckan framme då en personbil körde in i en elstolpe i Kållby, Pedersöre.

Nyhetsbild

Skåpbil krockade med älg på riksåttan i Oravais

ORAVAIS En skåpbil fick en älg rätt i framrutan i Oravais.

Nyhetsbild

Kampen om gammelgäddan lockade över 200 personer

ORAVAIS Gäddkastet är en kamp om den tyngsta och den längsta fisken. För att ha chans att vinna gäller det att snabbt hitta den bästa fiskeplatsen. Hur stor var då årets vinnarfisk?

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet