Anders Eklund

anders.eklund@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Fuskskötare avslöjad – kvinna vårdade äldre i åratal i Kristinestad utan utbildning

I över tre års tid arbetade en kvinna som sjukskötare på en vårdinrättning i Kristinestad. Problemet är att hon inte hade legitim utbildning för arbetet. Och ingen kollade upp det heller.

Nyhetsbild

Stöldliga gick genom väggar för att stjäla koppar – fimp i nyckelroll

En utländsk professionell tjuv undvek rättvisan i sex års tid för grova stölder som begicks i Vasa. Han åkte fast för en månad sedan – i boardingkön på flygplatsen. På grund av en cigarettfimp.

Nyhetsbild

Vasa stad i utdragen busstvist – hovrätten nästa anhalt

Ett bussbolag har dragit Vasa stad inför rätta för kontraktsbrott. Det gäller några bussar som skulle trafikera för Vasa stad under åren 2015–2016. Det gick åt skogen.

Nyhetsbild

Ibland hotar mörkret att sluka Aria – då söker hon desperat en väg ut

VASA Aria är en helt vanlig 17-årig Vasatjej. Förutom att hon har något inom sig som inte lämnar henne i fred. Som gör att hon ibland skadar sig själv. Och det är svårt att få rätt hjälp.

Nyhetsbild

Chefsöverläkare Reijo Autio: Det finns problem på Roparnäs sjukhus

VASA Chefsöverläkare Reijo Autio medger att allt inte fungerar som på räls på Roparnäs ungdomsavdelning. Dessvärre avlöser kriserna varandra, säger han.

Nyhetsbild

21-årig man från Vasa hade relation med 14-åring – döms för utnyttjande

En 21-årig man från Vasa döms till villkorligt fängelse. Han hade samlag med en 14-årig flicka. Paret hade en relation.

Nyhetsbild

Mammorna överdrev i tv – använde bara några droppar silvervatten

Åklagarens skriftliga beslut i silvervattenärendet visar att de två kvinnorna i teve verkar ha sagt det de trodde att silvervattenanvändarna ville höra. Den ena kvinnan ska ha överdrivit grovt om sin silvervattenanvändning.

Nyhetsbild

Onecoinmedlems tillgångar fryses igen – misstankarna är nu grövre

Nya uppgifter har framkommit under brottsutredningen mot en 55-årig företagare från Vasa som var involverad i Onecoin. Myndigheterna misstänker nu att brotten har pågått längre än vad man först trodde.

Nyhetsbild

Österbottniskt husbyggnadsföretag döms för arbetarskyddsbrott

Företaget döms för två separata arbetarskyddsbrott. Dessutom åker det österbottniska företaget sammanlagt på en över 55 000 euro stor ekonomisk smäll.

Nyhetsbild

Snusfallet i Nykarleby har gått till åklagaren

Nykarlebyparets tillgångar frystes till ett belopp av 395 000 euro i december 2017. Nu går fallet till åklagaren. Paret misstänks för snussmuggling och -försäljning.

Nyhetsbild

Hiv-mannen har hittats – och dömts till fängelse för smittoförsök i Vasa

Mannen som försökte sprida sin hiv-smitta i Vasatrakten har hittats. Och dömts. Han får två års ovillkorligt fängelse. Målsäganden lyckades undvika smittan.

Nyhetsbild

Det här vet vi i dag om pedofilhärvan – medlemmarna innehade video där ett barn mördades

UPPDATERAD. Fem män är misstänkta för några av de värsta brotten som Finland någonsin skådat. En pedofilring är sprängd, men frågorna hopar sig.

Nyhetsbild

22-årig österbottnisk man döms för samlag med 14-åring

Han förgrep sig på 14-åringen i drygt fyra månaders tid. Österbottens tingsrätt dömer nu mannen till 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Kvinnomisshandlare fick fruktkniv i ögat – kvinna dömd till villkorligt fängelse

En 22-årig kvinna från Vasa döms till 9 månaders villkorligt fängelse för att ha perforerat en mans ögonglob med fruktkniv. Det var ett triangeldrama som hade kunnat sluta mycket värre.

Nyhetsbild

Tingsrätten fryser 2,6 miljoner euro av kristen förening i Karleby

Tingsrätten har på tisdagen belagt föreningen Martyrkyrkans vänners egendom i kvarstad. Också Karlebyföreningens grundare misstänks för brott. Misstankar som han bestrider.

Nyhetsbild

Åtta åtalade i stor droghärva – så här gick det till när den unga ligan gjorde affärer

Den unga drogligan från Österbotten gjorde blixtsnabba drogtransaktioner. Men det fanns saker de inte kom att tänka på. Det kan leda till väldigt många år i fängelset.

Nyhetsbild

Kronobybo var högt uppsatt inom Onecoin – bott utomlands i åratal

En Kronobybo i 40-årsåldern var en av de centrala gestalterna i Onecoin. Han lämnade rörelsen innan den rämnade. Nu är han aktiv inom ett annat nätverk, Cloud Horizon.

Nyhetsbild

Onecoins grundare: "Jag har lurat hela världen och måste leva med det"

FBI:s utredning av Onecoin visar hur grundaren Ruja Ignatova från första början försökte skinna hela världen. VBL kan nu berätta hur idén föddes.

Nyhetsbild

Utsökningsverkets chef Ulf Böling: "Det finns folk som är immuna mot utmätning"

VASA Österbottens utsökningsverk håvar in 38 miljoner euro per år av personer som står i skuld. Men omkring hälften förblir faktiskt oindrivet. Det finns folk som utsökningsverket aldrig kommer åt.

Nyhetsbild

Polisen sprängde exceptionellt ung drogliga – smugglade in åtta kilo amfetamin till Vasa

VASA En ung, fräck drogliga har sprängts. Ligan lyckades dessutom lura utsökningsverket. Åklagaren yrkar på hela 13 års fängelse för hjärnan bakom amfetaminsmugglingen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet