Anna Sourander

anna.sourander@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Massiv kritik mot längre anmälningstid för demonstrationer

Statsmininster Juha Sipilä (C) ger tummen ner. Experter efterlyser bevis på att en ändring verkligen behövs. Justitieministeriets förslag att spontana demonstrationer bör anmälas tre dygn på förhand kämpar i motvind.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar på forskning i patientsäkerhet

Vasa sjukvårdsdistrikt vill skapa ett kompetenscentrum för forskning i patientsäkerhet. I januari väntar förhandlingar med Åbo universitet om en professur i ämnet.

Nyhetsbild

Hundattackerna ökar drastiskt – Tränare: "Ägarna måste bli bättre på att lydnadsträna sina hundar"

På bara några år har hundattackerna ökat med nästan en tredjedel. Enligt hundtränaren Jukka Kuusalo måste ägarna bli bättre på att lydnadsträna sina hundar.

Nyhetsbild

Seinäjoki centralsjukhus kan bli del av jättesjukhus – oklart hur VCS påverkas

I Seinäjoki funderar man på att göra centralsjukhuset till en del av ett stort sjukhusbolag. Inga samtal har förts om hur samarbetet ska fortsätta med Vasa centralsjukhus kring exempelvis cancervården.

Nyhetsbild

Aamulehti: Sjukvårdsdistrikt i Tammerfors, Egentliga Tavastland och Södra Österbotten slår ihop sjukhusen

Sjukvårdsdistrikten runt Tammerfors universitetssjukhus har planer på att slå ihop sin verksamhet. Med cirka 900 000 invånare skulle det bli landets näst största sjukvårdsorganisation.

Nyhetsbild

Pundars presenterade sitt initiativ i riksdagen: "Intressant upplevelse och helt okej känsla"

Riksdagens skattedelegation var publiken när Christian Pundars redogjorde för varför 57 489 personer vill slopa arvs- och gåvoskatten. Före jul står det klart om medborgarinitiativet blir föremål för omröstning i stora salen.

Nyhetsbild

SFP och SDP bäst på svensk intressebevakning – VF också att räkna med

Svenska folkpartiet granskar allt med svenska glasögon och Socialdemokraternas svenska distriktsorganisation har mest inflytande på moderpartiet. Ny svenskförsvarare att räkna med är Vänsterförbundet.

Nyhetsbild

Ministern lovar inga nya stöd för att avveckla stenkol – Vasa bland de värst drabbade

Bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) säger att intresse finns för att avveckla stenkol redan 2025. Men han lovar inte nya stöd till de som drabbas värst av planerna på att förbjuda stenkol.

Nyhetsbild

Varför är presidenten så populär?

VBL frågade Vasabor som kommit för att se president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio vad som gör dem så populära.

Nyhetsbild

Niinistö imponerad av tvåspråkigheten i Vasa - Aaro fick stanna hemma med barnvakt

Varje gång jag besöker Vasa har det hänt någonting nytt i positiv bemärkelse, säger president Sauli Niinistö. Presidenten och fru Jenni Haukio drog fullt hus i Rewell Center.

Nyhetsbild

Gerby-Västervik eller Norrvalla kan få regionens första hinderbana

Flera föreningar jobbar aktivt för att en hinderbana vid Gerbyberget i Vasa ska bli verklighet. På Norrvalla i Vörå söker man som bäst finansiering för sin färdigt skissade bana. Att träna ute i naturen blir allt populärare.

Nyhetsbild

Intresset för landskapsvalet har svalnat – forskare skeptisk till om valet blir av

Efter att landskapsvalet sköts fram ytterligare en gång har kandidatnomineringen kommit av sig. Forskare är skeptisk till huruvida valet blir av.

Nyhetsbild

Han hjälper grannarna att våga fråga om våld i hemmet – "Bara att säga något kan göra att vi undviker katastrof"

VASA Bara med att knacka på grannens dörr kan du rädda ett liv, säger Peter Svensson. Han har utvecklat metoden Huskurage som förebygger våld i nära relationer och presenterade den på ett seminarium i Vasa på fredagen.

Nyhetsbild

Henriksson om pressen på politiker – "Det är faktiskt okej att inte ställa upp på allt"

För ett år sedan låg SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) på sjukhus efter att ha kört i högsta växeln för länge. Ska man orka i politiken måste man se till att varva ner ibland, säger hon.

Nyhetsbild

Orpo lovar att alla Kvarkenpengar kommer

Statligt stöd på 25 miljoner för Kvarkenfärjan är lovat och hela summan kommer, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Nyhetsbild

Berner ger inga löften om riksåttan – slutligt förslag ska vara klart före årsskiftet

Förslaget till stomvägar har fått mycket respons, säger kommunikationsminister Anne Berner (C). Nu drar ministeriet sig tillbaka, funderar och återkommer med det slutliga förslaget.

Nyhetsbild

Sjukhusfrågan och riksdagsvalet: Statsvetare tror inte på förändrat väljarbeteende

Statsvetare Göran Djupsund tror inte turerna kring Vasa centralsjukhus påverka resultatet i riksdagsvalet särskilt mycket. Statistiken visar att Vasa valkrets är stabil.

Nyhetsbild

Rinne står fast vid löfte – VCS får omfattande jour om SDP vinner valet

Enligt SDP-ordförande Antti Rinne talar allt för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Vinner SDP riksdagsvalet lovar Rinne att 12+1 blir verklighet.

Nyhetsbild

Koski: "Vasa centralsjukhus har alla möjligheter att lyckas"

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) säger att den omfattande jouren tynger mer än den lyfter. Utan den har Vasa centralsjukhus alla möjligheter att utvecklas, anser hon.

Nyhetsbild

Europarådet kritiskt till språkklimatet i Finland

Finska myndigheter bör omedelbart vidta åtgärder för att öka medvetenhet och tolerans när det gäller svenska språket. Uppmaningen ges av Europarådet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet