Anne-Maj Wisén

anne-maj.wisen@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Staden vill ha hjälp med planering av Korsgrundet

JAKOBSTAD Parhus vid vattnet, lekparker och grönområden. En ny detaljplan för Korsgrundet är på gång och när den godkänns öppnas möjligheterna till mer havsnära boende i Jakobstad. Planeraren vill gärna höra stadsbornas åsikter om området.

Nyhetsbild

Arbetsmarknaden är stor för dem som kan flera språk

JAKOBSTAD Bygg broar tills landhöjningen gjort sitt och förenat Sverige och Finland säger författaren Juha Ruusuvuori. Den flitiga och prisbelönta författaren har bland annat skildrat hur det är att vara "Muukalainen Muumilaaksossa." I dag besökte han Jakobstad.

Nyhetsbild

Roligt och nyttigt att kunna flera språk

JAKOBSTAD Juhani Turunen hade svårt för svenskan i skolan. Därför skickades han på svenskbete till Kökar. På en sommar lärde han sig Kökardialekt men upptäckte också möjligheterna som tvåspråkigheten innebär.

Nyhetsbild

Vapengäng intar Svanen

JAKOBSTAD Sista lördagen i september ska kulorna vina på Svanen. Men det handlar inte om att leka krig utan om att ha roligt säger arrangörerna.

Nyhetsbild

Nygårds verkstad igen aktuell för utställningar

JAKOBSTAD För cirka tio år sedan diskuterades Nygårds verkstad som utställningshall. Då fanns även en utbyggnad med i planerna. Ännu fungerar huset som verkstad men Alerte har sagt upp kontraktet.

Hilltip fick tillstånd för betning

JAKOBSTAD Rostfritt stål missfärgas när det svetsas. Detta kan betas bort i ett syrabad. En sådan anläggning ska nu uppföras av företaget Hilltip på Bockholmsvägen.

Forsbergs vill förstora

JAKOBSTAD Forsbergs tryckeri på Bottenviksvägen i Jakobstad vill förstora sina utrymmen för produktion och lager.

Nyhetsbild

Nu startar jobbet för en aktivitetspark i Jakobstad

JAKOBSTAD I måndags lämnade den kristdemokratiska fullmäktigegruppen in en motion om att skapa en aktivitetspark i Jakobstad. Patrik Hellström hoppas få in parken redan i nästa års budget.

Nyhetsbild

Linda gillar vin som har det lilla extra

Efter studier i franska flyttade Linda Nylund till Bordeaux. Då visste hon i princip ingenting om viner. Men vinintresset tog fart där i vinvärldens mecka.

Nyhetsbild

Odlingslotter i Jakobstad blir dyrare

JAKOBSTAD Intresset för stadens kolonilotter har ökat de senaste åren. När odlarna är fler krävs också mer skötsel av området. Nu höjer staden hyrorna med 4 euro.

Nyhetsbild

Stadshuset får glastak

JAKOBSTAD Ett litet glastak över huvudingången på stadshuset har krävt mycket byråkrati. Huset är skyddat och därför behövs undantagslov för taket.

Nyhetsbild

Lars Sund diskuterar tvåspråkighet i Jakobstad

JAKOBSTAD Österbotten hör till de mest framgångsrika regionerna i Finland. Tvåspråkigheten här är en viktig faktor för utvecklingen.

Nyhetsbild

Fullmäktiges möte snabbt avklarat – preventivmedel ledde till diskussion

JAKOBSTAD Det mest eldfängda ärendet på listan återremitterades. När fullmäktige möttes för första gången efter sommarpausen var diskussionerna korta och inläggen väntade.

Nyhetsbild

Peter Appel har utvecklat en ny träningsform där också hjärnan aktiveras

JAKOBSTAD När Peter Appel var 35 år fick han en obehaglig insikt. Hans kropp var inte alls så rörlig och vältränad som han velat tro.

Nyhetsbild

Åke Ekman ger avdelning Clara vitsordet 9+

JAKOBSTAD Högt i tak, ljusa färger och gott om plats för både boende och personal. Nybygget på Björkbacka är färdigt och rummen fyllda med nöjda boende.

Nyhetsbild

Jakobstads politiker och tjänstemän inte inbjudna när minister besökte regionen

JAKOBSTAD Ministerbesök hör inte till vardagen i Österbotten. Därför var förvåningen stor bland politiker och tjänstemän i Jakobstad när de via pressen fick veta att Jari Leppä besökt staden.

Nyhetsbild

Tre FSD-kandidater splittrar fältet

JAKOBSTAD FSD ställer upp tre kandidater i riksdagsvalet. Det här väcker starka känslor i Jakobstadsföreningen.

Nyhetsbild

För Fredrik är varje dag en kamp mot speldjävulen

JAKOBSTAD Svart kaffe, cigaretter och pajazzo. För den unga Pedersörebon Fredrik Nygård var de äldre killarna som stod vid spelmaskinerna idoler. Det som började med små slantar växte till ett fruktansvärt missbruk.

Nyhetsbild

Inte längre möjligt betala räkningar i stadshuset

JAKOBSTAD Den sista september upphör möjligheten att betala räkningar i stadshuset. Då stängs betalterminalen i stadens front-office.

Nyhetsbild

Kreativt för barn och vuxna - nytt nummer av Gurkin ute i handeln

JAKOBSTAD Tack vare bidrag och en lyckad försäljning av det första numret finns nu Gurkin nummer 2 i handeln. Sten Snickars och Olya Tsikhanchuk har gjort ett kreativt magasin för barn och vuxna.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet