Fredrik Westblom

fredrik.westblom@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

HBO-serie om Tjernobyl innehåller fel, säger forskare

Miniserien "Chernobyl" på HBO är en av vårens mest omtalade serier. Men det finns en del saker som inte stämmer, säger  forskaren Lars-Erik De Geer till Blankspot.

Nyhetsbild

Solf UF kämpar på i ett tufft klimat – Ordförande: därför behövs talko

KORSHOLM Solf UF är en av föreningarna som deltar i den stora talkodagen den 25 maj. Föreningen har en stark talkotradition men den är på utdöende: – Kommer 30 personer är vi nöjda, säger ordförande.

Nyhetsbild

30 föreningar ordnar jättetalko för att locka nya medlemmar – sociologen är tveksam

Den österbottniska talkoandan är inte död, men den har ändrat karaktär. Det tror sociologen Kjell Herberts. Trots det ordnar SÖU nu ett stort talko som täcker hela Österbotten. – Kan bli en ny tradition, säger Malin Andtbacka.

Nyhetsbild

Johan Kullas kritiserar staden för handfallenhet i skarvfrågan – ärendet ligger på statens bord, lyder svaret

VASA Vasa måste söka en hållbar lösning på skarvproblematiken, tycker Johan Kullas (SFP). Skarvarna minskar, svarar miljödirektör Christer Hangelin. På måndagen behandlas ärendet i stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

102-åriga Aldi Waxlax om veteranbilsutflykten: "Oj, så det samlas mycket folk"

KORSHOLM Med bullrande motorer rullar ett tiotal veteranbilar in på gården utanför Koskö ungdomslokal. I bilarna sitter glada seniorer. För första gången någonsin har de fått delta i en veteranbilsutflykt.

Nyhetsbild

Polisövning skrämde slag på Vasklotbor – "Vi beklagar", säger kommissarie Timo Välimäki

VASA Polisen har under onsdagen ordnat en mindre övning i ett höghus på Vasklot. De trodde inte att den skulle störa allmänheten och därför informerade polisen inte heller de boende i området. Men folk blev rädda.

Nyhetsbild

Emilia och Ida har hittat receptet på framgång – och det innehåller socker

VASA Då Emilia Lindström och Ida Wiklund startade sitt UF-företag trodde de bara att de skulle sälja några burkar, knappast mer. Men deras idé tog dem till Helsingfors på företagartävling.

Nyhetsbild

Vasastyrelsens nästa ordförande heter troligen Tolppanen – "Jag går in med öppet sinnelag"

VASA Socialdemokraternas kommunorganisation i Vasa har enhälligt valt Maria Tolppanen till ordförandekandidat för stadsstyrelsen. – Det är ett tufft jobb men jag är redo, säger hon.

Nyhetsbild

Brandkåren larmades – soffa brann

VASA Österbottens räddningsverk fick larm om en mindre brand på Vasklot på lördagskvällen. Det visade sig vara en soffa som brann.

Nyhetsbild

Vasa segrade i Yles kampanj Älskade plast

VASA Det är bevisat: Vasa är bäst på att samla in plast.

Nyhetsbild

Johanna tog hem EM-medaljer i bodyfitness: "Jag är mycket nöjd"

BODYBUILDING Hon ville förbättra sina tidigare resultat – och det gjorde hon. Sundombon Johanna Ilonen tog silver och brons i helgens EM i bodyfitness i Spanien.

Nyhetsbild

Rurik Ahlberg om fusionsvändningen: "Hur vi än gör blir det juridiska komplikationer"

KORSHOLM Fusionsbeslutet uppfyller inte kommunstrukturlagen. Det betyder att kommunstyrelsen nu tar ställning till ärendet igen på måndag, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

Fyra fotbollsspelare dömda för sexmeddelanden – Orsakade lidande för offret

VASA Fyra manliga fotbollsspelare skrev flera sexuellt nedlåtande meddelanden om lagets kvinnliga ordförande i en gruppchatt. Sedan bjöd de med henne i chatten. Nu döms männen.

Nyhetsbild

Flera varningar i kraft – Meteorologer tar saken med ro: "Det finns rum för flera varningar på kartan"

Meteorologiska institutets karta för varningar får vem som helst att gnugga sig i ögonen för tillfället. Det är ovanligt, men det har sin förklaring, säger meteorolog Juha Jantunen.

Nyhetsbild

Misstänkt brand vid stadssjukhuset – "Det var bara rök"

VASA Flera enheter ryckte ut till Dammbrunnsområdet i Vasa efter att rök upptäckts vid stadssjukhusets bastuavdelning.

Nyhetsbild

Sorg vid Etseri djurpark – Snöleoparden Shila har dött

Valborgshelgen slutade i tragedi för de anställda vid Etseri djurpark. Det som skulle ha varit en fin förlossning blev i stället tre dödsfall.

Nyhetsbild

Nu har campusområdet på Brändö bytt ägare – Prislappen låg på 26 miljoner

VASA Fram till den 30 april var det Finlands Universitetsfastigheter som ägde campusområdet på Brändö. Nu har de däremot sålt området.

Nyhetsbild

Grattis, Topelius, nu är du student – Valborgsfirandet inleddes med pompa och ståt

VASA Det är inte bara skönsång och skumvin som står på agendan när Vasas studenter firar valborg. Politiken är också med. – Finland ska vara ett land där alla hittar sin plats, säger Elli Uusi-Kokko.

Nyhetsbild

Här gör sig Pedavoces redo för kvällens uppträdande: "Våren är en hoppfull tid"

VASA Valborg betyder körsång. Åtminstone om man heter Sara Karlsson och är ordförande för studentkören Pedavoces. Hon och ett antal andra korister förgyller Vasabornas valborgsfirande i kväll.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet vill utveckla sin närservice – satsar inte enbart på Jakobstad

Även om det finns stora behov av att utveckla serviceutbudet i Jakobstad är det viktigt att alla ägarkommuner är nöjda med sjukvårdsdistriktet, säger direktör Marina Kinnunen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet