Jonna Hongell

jonna.hongell@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Malmska vill ha större testningskapacitet – vill kunna reagera om behovet ökar

JAKOBSTAD Hittills har alla som vill kunnat testas för covid-19 men man vill ändå höja kapaciteten för att kunna svara på ett eventuellt ökat behov.

Nyhetsbild

Vägprojekt för 54 miljoner listas – "Många känner sig otrygga i trafiken"

"Satsa på infrastrukturen", är budskapet från regionen nu när politikerna grubblar på hur stimulansmedlen ska fördelas. För att höja regionens röst har de viktigaste trafikprojekten listats.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Förslag i Jakobstad: Tätare centrum och fler hyresbostäder

JAKOBSTAD Ett tätare centrum med 70-100 nya hyresbostäder. Det är målet i förslaget till Jakobstads nya bostadspolitiska program.

Nyhetsbild

Coronakrisen tvingade Oles Fast Food att tänka om – lanserar ny produktgrupp

PEDERSÖRE Stödet på 100 000 euro från Business Finland gav Oles Fast Food en möjlighet att tänka om efter att verksamheten stannat av nästan helt och hållet.

Nyhetsbild

Laestadianernas möten blir digitala

LARSMO/PEDERSÖRE De möten som de lokala laestadianska föreningarna ordnar sommartid brukar locka ett fyrsiffrigt deltagarantal. Den här sommaren är det i första hand digitala möten som gäller.

Nyhetsbild

Förhoppningar om att Juthbackamarknaden och Forsby traktorpulling ska kunna genomföras

NYKARLEBY/PEDERSÖRE Både Juthbackamarknaden och Forsby traktorpulling lockar stor publik. Det finns ännu förhoppningar om att evenemangen ska kunna genomföras.

Nyhetsbild

Kommunförbundet: Förköpsrätten viktig för små kommuner

LARSMO Förra veckan utnyttjade Larsmo rätten till förköp i samband med en markaffär. Något som blivit vanligare, enligt Kommunförbundet.

Nyhetsbild

Coronaberedskapen ökar personalbehovet inom hemvården

JAKOBSTAD Personalbehovet har ökat inom hemvården i och med coronaberedskapen. Beredskapslagen ger möjlighet att flytta om personal.

Nyhetsbild

Missnöje med finskakunskaperna på jouren vid Malmska – nu krävs en utredning

Missnöjet med kunskaperna i finska på jouren vid Malmska är stor, visar en klientundersökning. Regionförvaltningsverket har krävt en utredning om läget.

Nyhetsbild

Dagverksamheten Mimosa avslutas – ny aktör intresserad

NYKARLEBY Mimosa, dagverksamheten för äldre i Nykarleby blir hemlös i sommar. Planen är att en privat aktör tar över verksamheten i stället.

Nyhetsbild

Varm vinter ger lång fästingsäsong – "Första fästingarna plockades i januari"

Den snöfattiga vintern har gjort att fästingarna varit aktiva så gott som hela tiden, säger veterinär Maria Losvik.

Nyhetsbild

"Diskussionen har blivit aningen hysterisk"

Enligt Jaana Hallamaa, ordförande för den riksomfattande etiska delegationen inom hälsovården styrs debatten nu ganska långt av rädsla.

Nyhetsbild

Docent i hälsovårdsetik: "Kostnaderna för restriktionerna måste diskuteras"

Alla liv är inte lika värda ur hälsoekonomisk synvinkel, säger Samuli Saarni, docent i hälsovårdsetik. Han vill se en bredare diskussion om effekterna av de pågående restriktionerna.

Nyhetsbild

Många behöver stödsamtal – "Mycket kommer upp till ytan"

Jakobstad Undantagstillståndet får effekter också för Frida (tidigare Kvinnojouren) i Jakobstad, där antalet stödsamtal ökat kraftigt.

Nyhetsbild

Bengt Rönnback vill inte identifiera sig med sin sjukdom – "Jag vill inte vara bara ett parkinsonsfall"

JAKOBSTAD "Jag är inte min sjukdom", säger Bengt Rönnback. Han diagnostiserades med parkinsons sjukdom strax efter sin pensionering för sju år sedan.

Nyhetsbild

"Jag kommer ihåg att jag var jättesjuk" – Finland har drabbats av pandemier tidigare

JAKOBSTAD Pandemier har drabbat Finland tidigare. Många kommer fortfarande ihåg asiaten och hongkonginfluensan, men mest förödande var spanska sjukan.

Nyhetsbild

Viruset pausade lovande säsong för Emma Broända – "Ingen får rida i Spanien just nu"

RIDSPORT Inledningen på säsongen såg lovande ut för Spanienbaserade ryttaren Emma Broända. För tillfället tillåts ingen ens att rida i Spanien och hästarna hålls i form till fots.

Nyhetsbild

Coronaviruset slår hårt också mot hästbranschen: "Vi är vana vid att kämpa"

NYKARLEBY För företagare inom hästbranschen handlar oron just nu både om oro för ekonomin, den egna hälsan och hästarnas välmående. Om situationen blir långvarig blir det svårt att det att gå ihop säger stallföretagare Laura Erkkola i Nykarleby.

Nyhetsbild

"Ingen orsak att hamstra mediciner" – Logistiken hinner inte med

JAKOBSTAD Apotekarförbundet manar till lugn bland apotekshyllorna. Ökade kundmängder har gjort att vissa läkemedel tagit slut, om än tillfälligt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet