Marcus Jansson

marcus.jansson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Nu öppnas dörren för skogen – ta i trä, tar Finland chansen?

JAKOBSTAD Går omvärlden raskt förbi oss med till exempel skogsinnovationer på grund av vår stelhet och oförmåga att se vart världen riktigt är på väg?

Nyhetsbild

Siktar högre - målet är nu att även bygga trähöghus

JAKOBSTAD Byggföretaget Jake Bygg Ab i Jakobstad startar tillsammans med bland annat Korsholms kommun ett projekt med målet att bygga höghus i trä.

Nyhetsbild

Exporten upp i Mellersta Österbotten – resten av landet backade

KARLEBY Högre metallpriser är de främsta orsakerna till ökningen av exporten i Mellersta Österbotten. Tullstatistik visar att exporten lidit i övrigt.

Nyhetsbild

Synsam fokuserar – flyttar hela sin glasögonproduktion till Sverige

JAKOBSTAD Synsam plockar hem produktionen av egna glasögonbågar till Sverige från Asien. Frågan är om det är en ny trend som förstärks i spåren efter pandemin.

Nyhetsbild

Rederi lägger in fler ro-ro fartyg – gryende möjlighet för exportföretag

JAKOBSTAD Rederiet Wallenius Sol satsar på mer trafik i Bottniska viken. Nya fraktlinjer ger bättre kommunikationer för exportföretagen här till Europa.

Nyhetsbild

Hustillverkare slog försäljningsrekord – satsar på svensk service

LARSMO Småhustillverkaren Jetta Talo från Perho satsar på Österbotten. Företaget gjorde rekordförsäljning i september i år och satsar nu på service på svenska.

Nyhetsbild

Kolla vädret via hamnen – väderstation i Jakobstad är öppen för alla

JAKOBSTAD Vädret är ofta en källa till diskussion. Nu behöver man inte längre argumentera utan kan kolla fakta på nätet, från hamnens nya väderstation.

Nyhetsbild

"Urusla förhållanden i Moria" – läkare besökte lägret i fjol

NYKARLEBY Anne-Marie Rudnäs från Nykarleby besökte flyktinglägret i Moria som frivillig läkare ifjol. Redan då var förhållandena i lägret eländiga.

Nyhetsbild

Rätten blir kvar i Jakobstad – beslut om stängning rivs upp

JAKOBSTAD Jakobstad blir kvar som sessionsplats för tingsrätten. Regeringen har tagit med förslaget i nästa års budget och det innebär att rätten blir kvar.

Nyhetsbild

Superyacht på slutrakan – här pågår de allra sista förberedelserna inför avfärd

JAKOBSTAD Nautor har haft en intensiv säsong av sjösättningar. Den sista superyachten för i år ska snart lämna kajen. Ombord jobbas det febrilt in i det sista.

Nyhetsbild

Säkerhet i fokus – UPM ser över fabriken i Jakobstad

JAKOBSTAD UPM i Jakobstad inleder sitt servicestopp om en dryg vecka. Pandemin sköt på underhållsjobbet men nu kommer 1 600 utomstående till fabriksområdet.

Nyhetsbild

Kobolt till Karleby - belgiska Umicore flyttar produktion hit

KARLEBY Belgiska Umicore rationaliserar och flyttar mer koboltförädling från Belgien till fabriken i Karleby.  Åtgärden stärker produktionen här.

Nyhetsbild

Kontorspersonal sades upp – Baltic Yachts har samarbetsförhandlat

JAKOBSTAD Samarbetsförhandlingar vid båttillverkaren Baltic Yachts ledde till tre uppsägningar för personal som jobbar på kontor.

Nyhetsbild

Bärgningen fortsätter – pråmen kanske läns under måndagen

JAKOBSTAD Arbetet med att rädda den sjunkande pråmen fortsatte under måndagen. På förmiddagen kördes fler länspumpar och manskap ut till haveristen.

Nyhetsbild

Aila gav lokalt svåra skogsskador – det kunde ändå ha gått mycket värre

JAKOBSTAD Trots vindar som uppnådde orkanstyrka i byarna så orsakade stormen Aila ändå rätt små skador. Vid kusten slog den dock ställvis hårt till.

Nyhetsbild

Hungerdagsinsamlingen hålls som vanligt trots corona – startar nu på torsdag

JAKOBSTAD Finlands Röda Kors ordnar, trots pandemin, Hungerdagsinsamling som vanligt. Det är organisationens viktigaste insamling och den har ordnats i 40 år.

Nyhetsbild

Tuff bransch kräver fokusering – därför bygger Nautor nu båtmodell i Italien

JAKOBSTAD Satsning på tävlingsbåtar är en återgång till rötterna för Nautor. Att nya Club Swan 80 görs i Italien är inte början på en flytt, säger vd.

Nyhetsbild

Flyget föreslås få stöd – arbetsgrupp vill upphandla trafik till Kronoby

KRONOBY Den arbetsgrupp som ska fundera på inrikesflygets framtid föreslår köptrafik fram till slutet av 2021 för bland annat Kronoby.

Nyhetsbild

Hamburgerkedja ska bli ledande – Friends & Brgrs öppnar nya restauranger

JAKOBSTAD Hamburgerkedjan Friends & Brgrs ska i år ännu öppna sex nya restauranger. Planen är att bli ledande inom sitt område i  Finland.

Nyhetsbild

Lång pandemi kan hota Asientrafiken – Finavia oroat

KRONOBY Pandemin ger gråa hårstrån även åt Finavia. Företaget drar in stora pengar på Asientrafiken via Helsingfors-Vanda. Nu kan den trafiken hotas.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet