Marcus Jansson

marcus.jansson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Företag generar mer pengar än bara samfundsskatt

KARLEBY Företagens betyder ekonomiskt mycket för samhället. Det är mer skatt än bara samfundsskatten som firmorna generar, säger Ann-Mari Kemell vid Centralhandelskammaren.

Nyhetsbild

Strukturella arbetslösheten hög i Finland – Ett problem tycker ekonom

KARLEBY Den strukturella arbetslösheten är högre i Finland än i övriga Norden. Enligt Centralhandelskammarens chefsekonom Mauri Kotamäki behöver Finland vidta åtgärder för att få ner den.

Nyhetsbild

Walki-sponsrad portal ska sätta snurr på ekonomin

JAKOBSTAD Walki tror att framtiden ligger i en cirkulär ekonomi. Koncernen Walki har sponsorerat ett omfattande webbmaterial om cirkulär ekonomi för elever i högstadie- och gymnasieålder att fritt använda i undervisningen.

Nyhetsbild

Flygbolaget vet exakt var du bor och varifrån du flyger

Varför blev Vasa utan Ikea? Varför minskar flygpassagerarna från Kronoby? Det är knappast en världsomspännande konspiration mot Österbotten som ligger bakom.

Nyhetsbild

Baltic Yachts fick stororder på ny superyacht för cruising

JAKOBSTAD Baltic Yachts fick beställning på ny superyacht. Båten som ska börja byggas i nästa år är den tredje största till volymen som någonsin byggts vid Baltic Yachts.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Landet som saknade visioner

JAKOBSTAD Det har varit mycket prat om vägar och flyg. Mest vägar faktiskt på sistone och det är väl förståeligt. Regionen är beroende av att logistiken funkar och riksväg 8 är allt annat än bra. Men om den sist och slutligen är så mycket sämre än de flesta andra vägar i landet är sedan en annan fråga. Reparationsskulden är stor då det gäller vägar i hela landet.

Nyhetsbild

Sven, 11, läste om Sargo i båttidning – blev såld

KARLEBY Sarins Båtar i Karleby fick speciellt besök från Frankrike. Sven Ensing, 11 år, föll för Sargo efter att ha läst om båtarna i en båttidning. Nu gick drömmen i uppfyllelse då han fick besöka varvet.

Nyhetsbild

Boliden ligger än en gång högst i inkomsttoppen

JAKOBSTAD Bland företagen här ligger Boliden i Karleby helt i en egen klass då det gäller inkomster. I Jakobstad toppade Snellman bland företagen.

Nyhetsbild

Bark kan användas i maten i framtiden

KARLEBY Skog kan ge mer än cellulosa och virke. Mycket av det som i dag eldas upp kunde förädlas. Tanniner ur barken kan till exempel användas för att ge vuxensmak åt glass.

Nyhetsbild

Driftsstopp på UPM – mycket ska klaffa på samma gång

JAKOBSTAD Det är ett riktigt logistikpussel att få allt gjort i rätt ordning vid ett driftsstopp. Hjulen ska snurra länge tills nästa gång det är stagnation vid UPM. Nästa driftsstopp börjar planeras redan nu.

Nyhetsbild

Terrafame satsar på batterimetaller

Terrafame satsar på helt ny anläggning där man ska utvinna kobolt och nickel. Metaller som används bland annat i batteriteknologi.

Nyhetsbild

"Gruvindustrin är mycket mer än bara batterimetaller"

Batterimetaller är hett nu men man får inte glömma bort att gruvindustrin är mera än bara metaller till batterier. Branschorganisationen manar till is i magen.

Nyhetsbild

Wikro fyller sextio – firade med stamkunderna

JAKOBSTAD Företaget Wikro startade för sextio år sedan på Otto Malmsgatan i Jakobstad. I dag har hela koncernen 47 anställda och under fredagen firade man med sina kunder.

Nyhetsbild

Influerare är dagens digitala djungeltelegraf

JAKOBSTAD Det mobilt digitala har helt ändrat vår mediakonsumtion och hela vårt köpbeteende har ändrat på kort tid, konstaterar Johanna Tidström som under jubileumseventet talade om influerare som marknadsförare.

Nyhetsbild

Industrifacket i strejk inom skogsindustrin – UPM i Jakobstad berörs

Industrifacket och fackförbundet Pros medlemmar går ut i en tredagars strejk på torsdag. Strejken berör bland annat UPM i Jakobstad.

Nyhetsbild

Kokkola Material Week vill visa vad man kan i Karleby

KARLEBY Kokkola Material Week har etablerat sig som ett betydande evenemang som lyfter fram vad som bland annat är på gång inom gruvindustrin och forskning då det gäller cirkulär ekonomi.

Nyhetsbild

Hall byggs ut för att få mera plats för katamaranbyggen

JAKOBSTAD Fler katamaraner kräver mera utrymme. OQS bygger ut hallen vid Alholmen för att få plats för nybyggen.

Nyhetsbild

Snellman har länge jobbat för synlighet hos konsumenterna

JAKOBSTAD Produkterna skapar Snellmans varumärke. Företaget har målmedvetet jobbat sig upp i konsumenternas medvetande. Målet är att kvaliteten ska märkas i smaken.

Nyhetsbild

Det går bra för flyget men för Kronoby minskar resenärerna

JAKOBSTAD Passagerarantalet för flyget i Finland ökar. Speciellt Helsingfors spräcker 20 miljoners gränsen i år men för Kronoby fortsätter kräftgången.

Nyhetsbild

Fluid-Bag minskar personalen med sju personer

Sjunkande omsättning och kärvare läge på vissa marknader gör att Fluid-Bag har samarbetsförhandlat. Personalen minskar med sju personer genom frivilliga arrangemang och pensioneringar.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet