Marcus Jansson

marcus.jansson@osterbottenstidning.fi

LEDARE: E-handel lägger stad och landsbygd på samma linje

Det digitala får avstånden att krympa. Konkurrensen på nätet är tuff men samtidigt finns här samma möjligheter för ett företag som finns utanför stan.

Nyhetsbild

Alucat tror på flerskrov – konceptet skapar rymliga och stabila båtar

JAKOBSTAD Flerskrov ger mer utrymme. Alucat gör katamaraner i aluminium för nytta och nöje. Skärgårdsrådet köpte konceptet för deras nya arbetsbåt.

LEDARE: En igloo gör väl ändå ingen sommar?

JAKOBSTAD Jakobstadsbor har ofta ett passionerat förhållande till Fäboda men ett reflexmässigt nej till all förändring är ändå inget bra utgångsläge.

Dålig eller tillräckligt bra grund för fiskodlingar?

JAKOBSTAD Har kritikerna rätt i att fiskodlingarna är schablonmässigt utredda?  I varje fall har man till varje pris försökt undvika en miljökonsekvensbedömning.

Nyhetsbild

Forskare sågar rapport – fiskodling har fått tillstånd på bristfälligt underlag

JAKOBSTAD Den rapport som ligger som grund för miljötillståndet för Ekofish anläggning är bristfällig. Rapporten ger en förenklad bild av verkligheten.

Nyhetsbild

Fisknät på vift – så kallade spöknät blir lätt en dödsfälla för många djur

JAKOBSTAD Förlorade fiskeredskap fortsätter fånga fiskar och andra djur i många år. Dagens nät är gjorda av syntetmaterial som inte bryts ner.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Nyhetsbild

Går i land efter nästan femtio år vid Nautor – Snellman är en av de som byggt superbåtarna

JAKOBSTAD Finland har inte gjort sig känt som skapare av starka varumärken. Det finns undantag och ett av de riktigt starka finns i närknutarna.

Nyhetsbild

Förlust i Sverige för Katternö – miljonnedskrivning påverkade resultatet

JAKOBSTAD Stora nedskrivningar i Sverige påverkade energiföretaget Katternös resultat negativt. Satsning på kraftvärmeverk är orsaken.

Nyhetsbild

Förnybart är grejen för Ketola – säljer hybridsystem och smarta pelletspannor

PEDERSÖRE I dag ryggar folk ofta tillbaka då ordet pellets nämns, men enligt Mauritz Ketola är nya smarta pelletspannor någonting helt annat.

Nyhetsbild

Hem till gården – superyachten Pink Gin är tillbaka i Jakobstad

JAKOBSTAD Krångligt med segling i en pandemifylld värld gjorde att det blev Jakobstad och en översyn i stället för mer exotiska farvatten för segelbåten.

Nyhetsbild

Tillstånd för fiskodling riskerar att urholka förtroendet

JAKOBSTAD Det är inte osannolikt att det blir fler fiskodlingar utanför Jakobstad. Det blir svårt att neka andra då argumenten om utspädning köptes fullt ut.

Nyhetsbild

Lägre vinst för Boliden – starkare dollar kompenserade en del för lägre metallpriser

KARLEBY Metallkoncernen Boliden gjorde lägre resultat under det första kvartalet. Lägre metallpriser påverkade resultatet.

Nyhetsbild

Generationsskiftet i skogen – Ena ger över till Jansson

PEDERSÖRE Efter mer än fyrtio år i skogen som virkesuppköpare går Henrik Ena i pension. Stammarna är de samma men jobbet har ändrat en hel det under åren.

Nyhetsbild

Strejker påverkade UPM – Resultatet sjönk jämfört med föregående kvartal

JAKOBSTAD UPM:s resultat påverkades mer av strejkerna i början av året än av pandemin. Omsättningen sjönk med 15 procent för skogsjätten.

Nyhetsbild

Nautorchef fast i Österbotten – sonen blev sjuk av virus hemma i Milano

JAKOBSTAD Med familjen i Milano var det inget lätt beslut för Giovanni Pomati att stanna kvar i Jakobstad då Italien stängde ner. Också familjen drabbades av viruset.

Nyhetsbild

Fullt hus hos Nautor i vår – stängda gränser blir ett problem vid sjösättning

JAKOBSTAD Nautor ska sjösätta en hel del båtar i vår. Fortsatt stängda gränser på grund av coronaviruset kan orsaka stora förseningar och problem för företaget.

Nyhetsbild

Fiskodling fick grönt ljus – Ekofish startar med en kasse

JAKOBSTAD Myndigheterna gav tillstånd för Ekofish Ab att köra igång sin fiskodling utanför Jakobstad. Verksamheten kan starta trots eventuella besvär.

Nyhetsbild

Sveriges väg är inte vår – ekonom varnar ändå för effekterna av lång stängning

JAKOBSTAD Kostnaderna för att bekämpa pandemin kan bli astronomiska om krisen blir långvarig. Senast till midsommaren borde den vara under kontroll.

Nyhetsbild

Skogen blir grövre – flest tjocka stammar finns nu i söder

JAKOBSTAD Det finns i dag fyra gånger fler grova träd i de finländska skogarna jämfört med för hundra år sedan. De grövsta stammarna finns i söder.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet