Marcus Jansson

marcus.jansson@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Inblick: Miljökrav fäller skorsten – Ett stålbad för den tunga industrin

JAKOBSTAD Det är svårt för att inte säga omöjligt att helt ensam förbättra världen. Proportioner och realism måste finnas med om det inte ska gå helt på tok.

Nyhetsbild

Tvist vid Höga Kusten – Process pågår om saneringen av stängda fiskodlingar

Efter en lång kamp mot fiskodlingarna vid Höga Kusten kom beslutet att de ska bort. Kassarna är borta men nu pågår striden om saneringen av botten.

LEDARE: Ser EU för snävt på vad som är hållbar energi? Borde man tänka om?

JAKOBSTAD Vad är egentligen hållbara energiformer? Det är något som man tvistat länge om inom EU. Så som det nu ser ut är det bara sol och vind som klarar sig genom nålsögat.

Nyhetsbild

Ahola Transport hoppar av börs – blir familjeägt igen

KARLEBY Transportföretaget Ahola drar sig bort från börsen Nasdaq First North i Helsingfors och blir igen ett renodlat familjeföretag.

Nyhetsbild

Riska är årets företag i Jakobstad – trettio år i branschen och helt lokalt

JAKOBSTAD Ett lokalt företag som dessutom arbetat framgångsrikt inom sin bransch i trettio år, så motiveras valet av Riska till årets företag i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

En skugga av forna vrak – Storsandsvraket väcker frågor

NYKARLEBY Vid lågvatten syns vraket tydligt. Spant sticker då upp ur sanden vid Storsand i Monäs. Men vad är det riktigt för fartyg som ligger här?

Nyhetsbild

Cykellampor är det nya – rekordår för Herrmans i fjol

PEDERSÖRE Cykling ligger rätt i tiden nu och för Herrmans Bike Components innebar fjolåret en rejäl tillväxt. Också i år ser det riktigt bra ut, trots corona.

Nyhetsbild

Coronan gav företagen en chock – snabbt verkar ändå många branscher repa sig

KARLEBY Företagen är betydligt mer optimistiska inför framtiden än i våras, visar färsk enkät. Det som oroar är att orderstocken för många företag är sämre nu.

Nyhetsbild

Keliber hyr tomt för fabriksbygge – nytt avtal med Karleby Energi

KARLEBY Gruvbolaget Keliber hyr tomt av Karleby Energi på storindustriområdet i Karleby. På platsen ska den nya litiumkemikaliefabriken byggas.

Nyhetsbild

Ett lyft för firman – K.I.B. Trans i Nykarleby fyller 45 år

NYKARLEBY Från fodertransporter till en firma med mångsidiga tjänster. I dag finns bland annat budtjänst, flyttjänst och kranbilar i verksamheten.

Nyhetsbild

Valet i USA ger boost – Keliberchef tror på ökad litiumboom

KARLEBY Företaget Keliber tror att bland annat regimskiftet i USA ytterligare gör att batterirevolutionen tar fart och efterfrågan ökar.

LEDARE: Rör på fenorna – höj på ambitionsnivån för fiskodling

Finländarna ska äta mer inhemsk fisk och för att nå målet ska det satsas på mera odlingar. Bra så, men ribban ska sättas tillräckligt högt.

LEDARE: Var står Finnair om några år?

JAKOBSTAD Flygbranschen är i en massiv kris på grund av pandemin. Det kan betyda stora förändringar, och det ska tas med i kalkylen då man köper trafik.

LEDARE: Satsningar här hänger på kostnader – vi kan inte alltid vara dyrast

JAKOBSTAD UPM öppnade möjligheten för en ny storsatsning. Samtidigt hänger investeringarna här på hur attraktivt landet faktiskt är att tillverka saker i.

Nyhetsbild

Fisket allt lönsammare – men fiskodlingar är undantaget

JAKOBSTAD De flesta företag verksamma inom fiskerinäringen har en allt bättre lönsamhet. Men för fiskodling är det kämpigare, enligt färsk statistik.

Nyhetsbild

Strejk på Alfen Elkamo – protest mot uppsägningar

JAKOBSTAD Personal inom produktionen vid Alfen Elkamo uteblev från jobbet under fredagen i protest mot uppsägningar inom företaget.

Nyhetsbild

Bolidens vinst ökade - starkt resultat i en osäker tid

KARLEBY Boliden presenterade ett bättre resultat. Vinsten för det tredje kvartalet blev 198 miljoner euro, det är 61 miljoner euro mer än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Mindre vinst för UPM - pandemin pressar priserna

JAKOBSTAD Lägre pris på papper och cellulosa påverkade UPM. Vinsten för det tredje kvartalet blev 83 miljoner, en knapp tredjedel mindre än för samma kvartal i fjol.

Nyhetsbild

Här lyfts superyachten – 150 fot båt hissas upp för en komplett översyn under vintern

JAKOBSTAD Vid Baltic Yachts i Jakobstad ska superyachten Christopher ses över under vintern. Det är ett stort jobb, bland annat ska teakdäcket bytas ut. Se videon från lyftet.

Nyhetsbild

Nu öppnas dörren för skogen – ta i trä, tar Finland chansen?

JAKOBSTAD Går omvärlden raskt förbi oss med till exempel skogsinnovationer på grund av vår stelhet och oförmåga att se vart världen riktigt är på väg?

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet