Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Orapac har producerat 1,5 miljoner skyddsvisir till finländska sjukhus

Skyddsvisir blev ingen guldgruva men har gett en betydelsefull kick för flera österbottniska företag. Orapac tillverkade 1,5 miljoner visir under några intensiva veckor i mars-april.

Nyhetsbild

Tommi Mäki satsar på nytt koncept i Inre hamnen

vASA Företagaren Tommi Mäki äger nu majoriteten av bolagen bakom Inre hamnens terrass. Han förnyar terrassen och satsar på eget koncept. Kritiken bemöter han med jämnmod.

Nyhetsbild

Ungdomar konfirmeras senare än vanligt i sommar – förutom i Vörå församling

Församlingarnas skriftskola, skriftskolläger och konfirmation ordnas senare i år. I Vasaregionen är det endast Vörå församling som ordnar konfirmation i juni.

Nyhetsbild

Läkare och sjukskötare behöver kristelefon för tunga vårdupplevelser

Ett avlastande nätverk av psykologer, terapeuter och psykiatrer behövs för dem som arbetar med sjuka i covid-19. Det anser psykologen Sture Enberg.

Nyhetsbild

Att åldras på 2020-talet blir fyra avsnitt i Agendas händer

Diskussioner om hur det är åldras på 2020-talet spelas in i Vasa och visas på sociala medier. De ersätter Agendas diskussionsturné som ställdes in på grund av pandemin.

Nyhetsbild

Tio anställda testar virusappen Ketju på Vasa centralsjukhus

Tio anställda på akuten vid Vasa centralsjukhus testar virusappen. Om den fungerar till belåtenhet och vad som behöver utvecklas blir klart till midsommar.

Nyhetsbild

Biblioteken förbereder sig på att låna ut reserverade böcker de närmaste dagarna

Biblioteken för låna ut böcker och annat material, men det görs med specialarrangemang. Lokalerna får inte ha öppet för allmänheten före 1 juni.

Nyhetsbild

Biblioteken får öppna i juni – upp till kommunerna om det görs

Bokälskare får ge sig till tåls ännu en månad innan de kan strosa mellan bibliotekens bokhyllor. Det finns dock en liten öppning före 1 juni.

Nyhetsbild

Hjärtinfarkter har blivit mer komplicerade – "Nästan som på 1980-talet"

Många hjärtsjuka drar sig för att besöka läkare. Det bekymrar kardiologer som redan har noterat mer komplicerade hjärtinfarkter. "Nästan som på 1980-talet", säger Risto Jussila.

Nyhetsbild

Färre patienter i öppenvården – läkare befarar tickande hälsobomb

Mår folk bättre just nu eller vågar folk inte besöka doktorn? Det undrar Tuomas Nyrhilä, anestesiolog och företagsläkare.

Nyhetsbild

Nu kommer tusentals ansiktsmasker till hemvården – Kinnunen: "Vi ska beställa ännu fler"

Vårdare som arbetar i hemmen och på boenden ska bära ansiktsmasker av tyg. Nu har de också fått klara direktiv hur skyddsutrustning ska användas för att skydda mot covid-19.

Nyhetsbild

Wilma lyckades ordna utbildningsplats själv

Wilma Rantala hör till de lyckligt lottade som ser ut att få sin yrkesexamen i vår. Det är inte alla förunnat fastän de är i slutskedet av sina studier.

Nyhetsbild

En miljon skyddsmasker på väg från Kina till Vasa

En fabrik i Kina tillverkar nu skydd för personalen på Vasa centralsjukhus. Till påsk väntas första leveransen. Allt tack vare goda grannar.

Nyhetsbild

Begränsat med flaskor och påsar för handsprit på Vasa centralsjukhus

Handsprit finns tillräckligt, men förpackningsmaterial för den så som flaskor och påsar börjar det bli lite ont om.

Nyhetsbild

Tre har flyttat från Fylgias allmänna serviceboende

En äldre Vasabo flyttade från Fylgia till stadens vårdhem med service dygnet runt förra veckan. Hur blev det med den befarade flyttrumban och ytterligare höjning av månadsavgiften?

Nyhetsbild

Sjukhusens beredskap: Tusen vårdplatser i landet för intensivvård och övervakning

Sjukhusen har kapacitet att dubblera antalet vårdplatser för dem som behöver  intensivvård och -övervakning på grund av coronaviruset. Det uppger Tuija Kumpulainen, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet.

Nyhetsbild

Sjutton smittade med coronaviruset i Vasa sjukvårdsdistrikt

En person till har bekräftats bära på coronaviruset i Vasas sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Vårddirektör i Umeå: Överdrivet isolera en region – rekommendationer räcker

Restriktioner är nödvändiga men isolering behövs inte för att begränsa coronaviruset. Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, är övertygad om det.

Nyhetsbild

Första mötet för att bilda en cancerklubb i Korsholm

KORSHOLM En svensk eller tvåspråkig cancerklubb är aktuell i Korsholm. När situationen i samhället återgått till normalläge ska intresserade samlas och diskutera en ny klubb.

Nyhetsbild

Orapac gör skyddsvisir till sjukhus i hela landet

Exporten från Kina dog tvärt och Stefan Vehkoja, materialkoordinator på VCS, blev orolig. Han funderade med Fredric Tidström, vd på Orapac, som klippte till en modell. Nu strömmar beställningar in från hela landet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet