Sofia Nygård

sofia.nygard@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: "Man borde fråga om resenärerna har symptom – och testa dem"

VASA Vasabon blev coronasjuk under resan i Turkiet. Personalen på flygplatserna borde fråga resenärerna om de har symptom när de kliver av planet, tycker infektionsöverläkaren Juha Salonen.

Nyhetsbild

Vasaföretagare köpte gamla "Flickis" – ska rusta upp huset och bygga studentbostäder

VASA Företagaren Heikki Seppälä tänker göra om huset han nyss köpt på Kyrkoesplanaden till personliga bostäder för studerande.

Nyhetsbild

En man blev knivhuggen under konstens natt i Vasa – utreds som dråpförsök

VASA Konstens natt i Vasa slutade på sämsta möjliga sätt. En man började härja med en kniv vid parkområdet i Inre hamnen.

Nyhetsbild

Nu får anhöriga komma in till äldreboendena i Vasa igen – men strikta regler gäller

VASA Smittskyddsläkaren Heikki Kaukoranta lättar på reglerna för besök på äldreboenden i Vasa. "Jag tycker inte om det", säger föreståndaren Viveca Salminen på Carl & Carolina.

Nyhetsbild

Minna och Annette öppnar lunchrestaurang i Malax: "Vi hoppas folk ska trivas"

MALAX Minna Hautala och Annette Kanerva är svägerskor. Snart blir de också kollegor. I september öppnar de en egen lunchrestaurang mitt i Malax centrum, där Lunchdisken finns i dag.

Nyhetsbild

Nu blir Jessicas dröm sann – startar eget café i Vasa: "Bakning är min passion"

VASA Jessica Piispanen växte mer eller mindre upp i föräldrarnas bageri i Harrström. Hon har länge drömt om ett eget café. Till sist dök det perfekta stället upp – en gammal, fin apotekslokal i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa får nytt café – i höst öppnar Pharmacy House i Kyrkoapotekets lokaler

VASA I april flyttade Kyrkoapoteket ut. I höst flyttar Pharmacy House in. Det nya stället på Hovrättsesplanaden är inte bara ett café, utan också ett bageri.

Nyhetsbild

Aktia i Österbotten hade en bättre sommar än vår – "Känns som vi är tillbaka på banan nu"

Många av Aktias kunder i Österbotten hade en tuff vår – tjugo procent ansökte om lånelättnader. Men på bolånesidan har det varit aktivitet. Och företagarna börjar tro allt mer på framtiden.

Nyhetsbild

Aktia återhämtade sig starkt efter coronavåren – vd:n: "Vi är förberedda på en andra våg"

Efter en skakig mars månad började marknaden återhämta sig. Det märktes även hos Aktia, som gjorde ett bättre andra kvartal än i fjol. Vd:n Mikko Ayub är optimistisk inför framtiden.

Nyhetsbild

Bra andra kvartal för Aktia – förbättrade resultatet från i fjol

Det andra kvartalet blev betydligt bättre än det första för Aktia. Koncernen lyckades till och med uppnå ett bättre resultat än i fjol.

Nyhetsbild

Företagare beredda på en andra våg – ser till att fylla lagren med ansiktsmasker

VASA Hösten närmar sig och med den en fruktad andra våg av coronaviruset. Vasa Handitec och andra företagare som säljer ansiktsmasker förbereder sig på rusning.

Nyhetsbild

Företagare är oroliga inför hösten – frisören Maria: "Men vi är bättre förberedda nu"

VASA Den ena var osäker på om han skulle ha några skor att sälja, den andra om hon skulle ha några kunder att klippa. VBL ringde företagarna Peter Ivars och Maria Karp för att höra hur det gått – och vad de tror om hösten.

Nyhetsbild

Fiskets hus blev lyckat projekt – företagarna Mattias och Isabella: "Fullt ös från dag ett"

VASA Det har gått tolv månader sedan Fiskets hus öppnade i Vasa. Mattias Åhman, Isabella Asplund, Marina Nyqvist och Johan Kullas ser tillbaka på ett roligt och händelserikt år.

Nyhetsbild

Mäklarna i Vasa är nöjda – bostäderna går åt som smör: "Det har varit bråttom"

VASA Det har varit en livlig bostadssommar i Vasa. Folk är fortfarande köpsugna, men objekten räcker inte alltid till: "Många tror att det inte lönar sig att sälja nu", säger mäklaren Johanna Kurtén.

Nyhetsbild

Northvolt får miljonlån för batterifabriken i Skellefteå

Nordiska investeringsbanken ger ett tioårigt lån på 39 miljoner euro för bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Nyhetsbild

Pandemin gav uppsving åt Malax Byggmaskiner – vd:n: "Huset är fullt av kunder"

MALAX Personalen på Malax Byggmaskiner har inte haft en lugn stund i vår. Folk köper mer byggmaterial än någonsin – omsättningen har ökat med 30 procent sedan coronapandemin började.

Nyhetsbild

Konstens natt blir av – fast mindre och mer utspritt: "Vill inte ha massa folk på ett ställe"

VASA Först trodde kulturplaneraren Leena Nyqvist att det inte skulle bli någon Konstens natt i år. Nu kan evenemanget ändå ordnas – i mindre skala men med många intressanta programpunkter.

Nyhetsbild

Nu finns Airbnb för hästar – österbottningar skapade app som gör succé i Sverige

Nu är det mycket enklare för hästägare att hitta stallplats när de reser. Bröderna Filip och Joakim Kronqvist från Nykarleby har lanserat en app som snabbt blivit populär, särskilt i Sverige.

Nyhetsbild

Två bilar körde i diket – en i Vörå och en i Malax

På fredagskvällen inträffade två singelolyckor. I Vörå fick en bil vattenplaning. Även i Malax körde en bil av vägen.

Nyhetsbild

Två män föll i vattnet i Kaskö – helikopter larmades från Åbo

KASKÖ Två medelålders män var ute och paddlade kajak i Kaskö när det hårda vädret plötsligt överraskade dem. De lyckades ringa nödcentralen innan telefonen blev blöt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet