Sofie Sergelius

sofie.sergelius@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Farsdagsgott till pappa

Överraska pappa med utsökt, men enkel mat fars dagen till ära.

Nyhetsbild

Skrämmande gott till halloween

Halloween, årets kusligaste helg, är bakom hörnet. Laga roliga godsaker med spökliga motiv i år.

Nyhetsbild

Testa gröt på middagsbordet

Har du redan provat på salt gröt? Gröt är inte längre enbart en frukosträtt, du kan gott och väl tillreda en matig och mättande gröt till middag.

Nyhetsbild

Variera klassiska vardagsrätter med nytt innehåll

Husmanskost är maträtter som de flesta hushåll känner till och ser som en självklar del av vardagen. Men vår älskade vardagsmat går att variera i oändlighet, och här finns nu tre kära klassiker med en liten tvist.

Nyhetsbild

Syrsor och larver på tallriken – Insekter som mat är framtiden

Hussyrsor, mjölbaggar och mjölbaggelarver. Första intrycket för de flesta finländare är inte direkt "det här vill jag ha i min makaronilåda". Men det kanske borde vara det?

Nyhetsbild

Lätta lingonläckerheter

Lingon hör till våra vanligaste bär, och används oftast som ett tillbehör till vilt och kött. Men det syrliga lingonet passar i flera sorters rätter, bland annat i söta pajer eller fräscha parfaits. Här hittar du fyra löjligt lätta recept där lingonet får glänsa.

Nyhetsbild

Fantastiska franskisar på flera sätt

French fries, den friterade potatisrätten, härstammar trots namnet egentligen från Belgien och har ätits sedan sent 1600-tal. Grädda franskisarna i ugnen i stället för att fritera, det blir hälsosammare samtidigt som det är mycket enklare att tillreda.

Nyhetsbild

Prova på smakrika och enkla kycklingrätter

Kyckling är en favorit i flera hushåll eftersom den går att variera i det oändliga. Vare sig du tillreder hel kyckling, bröstfilé, klubbor eller lår finns det ett recept som säkert faller hela familjen i smaken. Stig utanför din bekvämlighetszon och prova på en smakrik men enkel ny kycklingrätt.

Nyhetsbild

Älskade äppelpaj

Vad ska man laga på alla härliga äpplen som nu fyller träden? Paj naturligtvis! Här hittar du nu tre härliga äppelpajer för mysiga höstkvällar.

Nyhetsbild

Svamprätt på tre sätt

Då svamparna dyker upp känns det som att hösten är här.

Nyhetsbild

Baka en kaka eller koka sylt – hallonet är ett riktigt superbär

RECEPT De läckra och saftiga bären är både goda och hälsosamma. Hallon lämpar sig väl i bakverk, som dekoration och att koka saft och sylt på.

Nyhetsbild

Tomater med italienska influenser

RECEPT Tomater hör till finländarnas favoritfrukter. För ja, tomaten är en frukt som härstammar från västra Sydamerika. Tomater används trots det ofta som en grönsak, i sallader och i diverse maträtter som utfyllnad. I följande maträtter är det tomaten som får skina. Välj gärna solmogna tomater i olika former och storlekar – för att du kan.

Nyhetsbild

Det mångsidiga blåbäret är fullproppat med vitaminer

RECEPT Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

Nyhetsbild

Så filear du gädda – steg för steg

Fångar du mycket gädda men undrar hur du ska hantera fisken? Här visar Foodly.fi hur du steg för steg filear vår näst vanligaste fisk.

Nyhetsbild

Frossa i fisk under sommaren

Byt ut köttet mot fisk, såsom lax eller sik, till sommarens grillfester.

Nyhetsbild

Exotiska hamburgare med det lilla extra

Sugen på en hemgjord hamburgare med något lite extra? Prova på tre tuffa smakkombinationer med biffar gjorda på kyckling, fisk och gris.

Nyhetsbild

Estetiskt och ätbart – blommor intar tallriken

Ätbara blommor har intagit köken runtom i världen. Blommor är både vackra att dekorera med och ger en spännande smak till olika sallader, drycker och desserter.

Nyhetsbild

Hemgjord glass för var och en

Sommardagar och kvällar som dessa kräver glass, och ingenting slår hemgjord.

Nyhetsbild

En smörgås till förrätt

Det här är varken en crostini eller en bruschetta, utan en mellanvariant av båda. En snäppet lyxigare smörgås.

Nyhetsbild

Midsommar – sommarens bästa mathögtid

Under midsommar kan man med gott samvete frossa i goda fiskrätter, äta mängder av nypotatis och njuta av en bit ost till snapsen. Bjud nära och kära på ett läckert fiskbuffébord i år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet