Milja Ångerman

milja.angerman@osterbottenstidning.fi

Nyhetsbild

Trender inom pälsmodet går i vågor – men aktörer inom branschen är inte oroliga

Paret Riipa från Nedervetil har jobbat med pälssömnad i över 40 år och önskar att de skulle få fler kollegor i branschen. För efterfrågan, det finns det - bland annat pälsdetaljer till kläder och väskor är populära.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: Riksskinnutställning i Botniahallen

Under lördagen gick årets riksskinnutställning av stapeln. Besökare och aktörer inom pälsnäringen fanns på plats, men desto fler rävskinn.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: Gymnasiets äldsta dansar i Korsholm – Har egen dans på programmet

KORSHOLM Korsholms gymnasiums tvåor tar danssteg efter danssteg och klänningar i regnbågens alla färger fyller dansgolvet i kulturhuset. Nu är de äldst i skolan.

Nyhetsbild

Farmaren Christoffer Eriksson: Vi är medvetna och tar ansvar

NYKARLEBY Christoffer Eriksson är tredje generationens pälsfarmare. Han började hjälpa till vid pappas farm då han var 10 år och i dag, som 28-åring, är han tillsammans med sina bröder delägare i företaget Eriksson fur.

Nyhetsbild

På lördag koras årets bästa skinn – "Knivskarp konkurrens"

VASA I dag, torsdag, startar den stora pälshelgen i Vasa. I år introduceras ett nytt koncept, men helgen avslutas med den årliga riksskinnutställningen.

Nyhetsbild

Video: Se smakprov på medeltida österbottningar i ny serie

En animerad serie i fem delar om medeltiden i Österbotten lanserades i slutet på januari. Få en förhandstitt här.

Nyhetsbild

Animerad filmserie ska lära elever om medeltida Österbotten – "Har varit en vit fläck i undervisningen"

Vad har den bannlysta prästen, Tobbe från Tjöck och sjörövarna på Korsholms slott gemensamt? I en animerad serie kan alla lära sig mer.

Nyhetsbild

Alla har olika personligheter och smak – "Låt det synas i din trädgård"

Är du intresserad av träning, trädgårdsarbete eller mysiga kaffestunder? Allt är möjligt i din trädgård bara du ser till att planera rätt och ha tålamod.

Nyhetsbild

Vårens festtrend är personligt och återvunnet – Men ordna inte större fest än du förmår

Efter tung och kraftig vintermat kommer våren med betydligt lättare rätter. Anna Gripenberg och Peter Lintula på Yrkesakademins restaurangutbildning hjälper dig orientera i trenderna inför vårens fester.

Nyhetsbild

Hundterapiutbildning startar i Vörå – vd: Vi vill se fler hundteam i Finland

Hunden är din kollega, inte ett arbetsredskap, säger Johanna Rosendahl, vd för Finska terapihundskolan. Nu hoppas hon att fler hundägare får upp ögonen för arbete med terapihundar.

Nyhetsbild

I två år har Cindy arbetat som terapihund – Nu hoppas hon på fler framtida kollegor

I Norra Korsholms skola arbetar Cindy två dagar i veckan, men alla 270 elever hinner inte träffa henne. – Behov av fler terapihundar finns, säger Renja Hakala, matte till Cindy och instruktör vid Finska terapihundskolan.

Nyhetsbild

Ishockey och Björkö fascinerade utbyteselever i Vasa – "Och vi såg snö första gången – det var jättefint"

VASA I veckan har Vasa övningsskola haft besök av lärare och elever från Portugal, Lettland och Belgien. De har lärt sig om varandras kulturer, varit på Sportismatch och tagit flera dopp i vaken.

Nyhetsbild

Gick ingen nöd på isolerade Bergöbor – men vid akuta fall rycker myndigheterna in

MALAX Om Bergöfärjan stod stilla länge och ett akut sjukdomsfall skulle ske på ön finns det inga specifika regler för hur situationen ska hanteras. Men nödlösningar finns.

Nyhetsbild

Företagare uppmanas anställa internationella studerande – Lukumanu i Vasa: "Alla vinner på det"

VASA Som internationell studerande har det inte varit lätt att bli anställd inom sitt kunskapsområde i Österbotten. Lukumanu Iddrisu, som kom från Ghana till Vasa 2014, anser att fler företag och arbetstagare skulle gynnas av internationell rekrytering.

Nyhetsbild

Skidförsäljningen i Vasa har inte påverkats av det dåliga vintervädret – "Tur att det finns konstsnö"

Trots det grå vädret har skidförsäljningen i Vasa varit bra under vintermånaderna. Nu hoppas försäljarna att snön ska komma så Vasaborna får ta sig ut i skidspåren.

Nyhetsbild

Typ 2-diabetes får ny indelning – Leif Groop: "Jag tror den är här för att stanna"

En av världens mest kända diabetesforskare, Leif Groop, har rötter i Österbotten. Han är tacksam för att österbottningarna deltagit i undersökningar som bevisat att typ 2-diabetes i själva verket är fem diabetesgrupper och inte en.

Nyhetsbild

Få ryska turister hittar till Vasa – men flera resebyråer och journalister är intresserade

Mängden ryska turister ökar långsamt i Finland, men till Vasa hittar endast ett fåtal. Men det kan komma att ändra, säger Visit Vasas vd Max Jansson.

Nyhetsbild

Årets sista dag är den värsta för skotträdda djur – "Då det skjuts raketer mår Pipsa riktigt dåligt"

VASA Pipsa från Vasa, en åttaårig pinscher, är skotträdd och har varit det hela livet. För att klara av kvällar då det skjuts fyrverkerier får hon bland annat lugnande medicin, som många andra skotträdda djur.

Nyhetsbild

Talkoarbetarna Ellen, Ingrid och Julia slår in julklappar i Prisma – "Folk är generösa då de hör konceptet"

VASA De som köper julklappar i Prisma får sina julklappar paketerade av Föreningen IF Eije. De ungdomar som står och paketerar får stipendier av de pengar som doneras.

Nyhetsbild

Vasabon Erika Backman råder fler att testa veganskt till jul – "Alla med intresse kan göra vegansk mat"

– Ett veganskt julbord kan ganska långt se ut som ett traditionellt julbord, säger Erika Backman. Hon tycker att julen är ett perfekt tillfälle för "icke veganer" att pröva på nya recept och inspirera varandra.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet