Det finns de som tror att studerande kommit lindrigt undan under pandemin. Men unga mår sämre psykiskt till följd av pandemin.
Det var inte helt utan obehag som jag kändes vid min egen makt. Där satt jag och skulle försöka välja ett människoöde som förtjänade nycklarna till mitt studentrum, skriver Fanny Willman.
Svanarna vid vägen kunde inte räknas ... och det finns risker med ett samhälle som litar blint på mätbarhetens ofelbarhet och ändlösa kapacitet, skriver Fanny Willman.
Som för så många andra var det coronapandemin och all tid i mitt hem som födde gnistan till ett växtintresse och gav näring till mina alltmer gröna fingrar, skriver Fanny Willman i sin kolumn.
Relationer kan vara svårt. Sårbarhet är en konst, skriver Fanny Willman i ung torsdag.
I Sverige följer vi myndigheternas rekommendationer, i Finland politikernas hårda påbud. I praktiken gör vi samma sak. Vi tvättar händer, håller avstånd och stannar hemma. Vi tar till det konkreta när det som inte går att greppa hotar, skriver Fanny Willman i sin kolumn Ung torsdag.
Medvetenheten om den mänskliga sårbarheten är påtaglig, och då längtar människor efter kontroll. Coronaviruset riskerar att breda ut sig i en pandemi.
När jag byter ut teven mot exempelvis Netflix ger jag mediebolaget makt att analysera alla mina drag, skriver Fanny Willman i sin kolumn.
Maten i kylskåpet har ruttnat, fickkalendern är anno 2016 och posten har samlats på hög under brevinkastet samtidigt som radion varit påslagen under tre års tid.
I någon mån bär vi alla på mörka moln som heter ånger, sorg och skam, för att använda den sverigefinska artisten Markus Krunegårds ord.
Varje gång jag genom bilrutan ser en tant le innerligt men liksom ursäktande slår det mig – vi kan bättre än så här, Österbotten.
Björn Vikström har inlett sitt arbete som universitetslärare vid Åbo Akademi. Han blickar tillbaka på sin tid som biskop och framåt på en kyrka som behöver agera för att bevaras.
Det är trångt på Vasa Arbis när Neulovaasa ordnas för fjärde gången. Stickvärlden har hittat till nya arenor och blivit en viral gemenskap – som är snäll.
Marthaförbundet firar 120 år och Vasadistriktet ser tillbaka på en lång historia av inte bara bullar och basar – utan också bildning och kamp för alla människors lika värde.
Betygen blir snart allt viktigare för antagning till högskolor och universitet. Förändringarna är stora, men kanske inte fullt så dramatiska som de först kan verka. Vi förklarar reformen.
Nästa års reform kan göra så att unga känner att de behöver tänka strategiskt och välja kurser som lönar sig mer än andra. Men det som lönar sig är inte alltid det som är mest värt.
Sökes: Toppresterare i studentskrivningen i lång matematik. Finnes: En hjälpande hand vid Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa.
MAXMO I drygt 30 år har Jussi och Eija Mendelin samlat spår av människor som möjliggjorde Finlands frihet från Ryssland. Utställningen Equity återinvigdes under fredagen på Tottesunds herrgård.
Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.