Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot Everton – ett derby som det dånar om

KRÖNIKA Relationen mellan Liverpool och Everton är alltid uppeldad. Nu har Everton chansen att trampa ärkerivalen på tårna och ge oss ett första vårtecken som vi känner igen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Motigt för Eremenko i SJK

FOTBOLL. Alexei Eremenko har inte fått några lysande resultat till stånd efter tränaråren i Jaro. Hittills har det varit motigt även i SJK.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Sarris rykte hänger på skör tråd

Sarri står fortfarande kvar, men isen knakar under honom. Italienaren har målat in sig i ett hörn med en fotboll som han inte har lyckats anpassa till Chelsea.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Spricker bubblan för Myran?

FOTBOLL. Myrans resa från distriktsserien till ligan har varit rena rama Åshöjdensagan. Men är det nu slut på det roliga?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Dags att vakna, Liverpool?

Dynamiken har ändrats i titelstriden. Trenden pekar åt helt fel håll för Liverpool, Manchester City har rusat förbi och på ett par veckor har Premier League fått nytt syre.

Nyhetsbild

I Australien hette han Mjadi Njukkanen

Matti Nykänen, tidernas kanske bästa backhoppare, gick bort natten till måndag. Ett sorgebud som skakade Finland och hela idrottsvärlden. Och visst var han känd även i fjärran land.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Division två ett lyckokast för Blue Fox

Kampen om herraväldet i innebandyns division 2 kulminerar under vårvintern. Blue Fox och Nibacos hör till de lagen som aspirerar på en plats i en högre serie. Just nu är det fördel för blårävarna.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: FM är inte detsamma som VM

Säsongens första finländska mästerskap på skidor är över. Vad berättar det om de finländska chanserna i världsmästerskapen? Egentligen ingenting.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Inte ett dugg överraskad

Iivo Niskanen var Finlands bästa idrottare 2018. Jag är inte ett dugg överraskad. Den här gången saknade Iivo konkurrens i bataljen om vem som är bäst.

Nyhetsbild

Jona Nyström: FM-ligans schema en smäll på käften för VPS

Premiär på en måndag. Bägge hemmaderbyna i april. Ett VPS som brottats med sjunkande publiksiffror får det tufft den här säsongen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Blir KPV och GBK ett harmoniskt äktenskap?

KPV och GBK har skrivit ett historiskt samarbetsavtal. Tiden får utvisa hur det landar i praktiken. Betyder det till exempel att GBK:s lagkapten Olli Nylund blir reservmålvakt?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bollförbundet stod med brallorna nere

Finlands Bollförbund är ofrånkomligen en del av den moderna fotbollsrörelsen. Då måste man klara av att orientera rätt i den moraliska djungeln.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Mäenpääs har lyft skidåkningen i Jakobstad

KOMMENTAR Släkten Mäenpääs satsning på längdåkning har inte gått spårlöst förbi. Samtidigt som Ski Team Mäenpää sätter Finland på kartan i Visma Ski Classics har staden Jakobstad upplevt ett lyft i landskapsstafetten.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Stora matcher kring nyår

Ett titeltörstande Liverpool som segrare i båda nyårskaramellerna? Jösses. För en stolt fotbollsklubb som tappat bort sin vinnaridentitet vore det monumentalt.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV värvar spelare som Jaro inte vill ha

FOTBOLL KPV-ägaren Matti Laitinen brukar inte gilla halvmesyrer. Mot den bakgrunden har den nya ligaklubben värvat förvånansvärt svagt hittills.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: United måste väcka sitt arv

José Mourinhos livlinor var förbrukade efter Man Uniteds sämsta start under Premier League-eran. Paradoxalt nog är resultaten inte det allra viktigaste när Ole Gunnar Solskjär hoppar in.

Nyhetsbild

Wärnman och Holmqvist – de sista mohikanerna

Nyligen har två riktiga "långkörare" på ordförandeposten klivit av, Rune Wärnman i PP och Håkan Holmqvist i IF Brahe.  De kan liknas vid de sista mohikanerna.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: CL-slutspelet har sitt kretslopp

Man behöver inte ens ha sett måndagens lottning för att veta att det blir dueller som man sett förut. Alternativet är att det blir dubbelmöten som det känns som att man sett sju gånger tidigare.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: ”Spurs” har hittat verktygen

Har vi redan sett Tottenhams djupaste svacka för säsongen? En hel del talar för det och i så fall kom laget ut på andra sidan med syre i lungorna, slagläge i ligan och ett gynnsamt spelprogram framför sig.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Forsell och Skrabb toppar inte Kanervas lista

Med gruppsegern som saldo blev Nations League en succé för Markku Kanerva. Däremot känns det mera osäkert hur landslagstränaren ser på Petteri Forsells och Simon Skrabbs status i gruppen.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Verkligheten knackade på hos landslaget

Kartläggningen av landslagsbredden var nödvändig, men bekräftade saker vi vet. Ett något reservbetonat Finland får det ofta väldigt svårt att utmana om poäng mot ett lag som Ungern.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Föreningskrisen – det sociala kapitalet är en bristvara

Både Jeppis Hockeys och JBK:s svårigheter att rekrytera en fungerande styrelse är på många sätt typiskt för den rådande tidsandan. Allt färre är beredda att offra sin fritid för andras bästa.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Det var inte vackert – men så här gott har en förlust aldrig smakat

Det var varken vackert eller imponerande, men landslaget har hittat rätt – till kollektivet, till det smutsiga jobbet, till belöningen. Finland har skrivit historia genom att göra det här tillsammans.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Gruppsegern i Nations League hägrar – Finland har förtjänat läget

Ett tjugotal ödmjuka killar har skruvat upp fotbollstemperaturen till max. De har sina begränsningar och brister, men är nittio minuter från säkrad gruppseger och biljett till EM-playoff.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Obefintlig debatt i viktigt val – friidrottsförbundet får ny ordförande på lördag

På lördag väljer friidrottsförbundet en ny ordförande. Det har varit oroväckande lite diskussion kring valet, trots att förbundet är i idrottslig och ekonomisk kris.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Små marginaler har stora konsekvenser för Karlebyfotbollen

KPV:s ligakvalförlust mot Jaro 1990 satte djupa avtryck i Karlebyklubbens framtid. Men frågan är om inte kvalsegern mot TPS denna höst var ännu viktigare?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Påminde om vad United kan vara

Segern mot Juventus skrek om var Manchester Uniteds ribba ska ligga. Vart klubben är på väg är en annan fråga. På lång sikt borde målet vara att röra på sig och bli bäst i stan igen.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Tankarna går till 1975

Säsongen 2018 var framgångsrik för fotbollen i Karlebyregionen. KPV tog klivet till herrligan och IK Myran till damligan. Dessutom var GBK ett topplag i division 2 och ett mål från avancemang till ettan.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport spelar en hockey man vill se mer av

Sport avslutade första etappen i grundserien med en rafflande drabbning mot regerande mästarna. Om något gav matchen tilltro med tanke på fortsättningen av säsongen.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Just nu saknar landslaget inte Roman Eremenko

Roman Eremenko har tackat nej till landslagsspel i höst. Det förvånar knappast. Dopningsavstängningen kan inte ha gått spårlöst förbi. Det tar sin tid att komma tillbaka, också för en rutinerad spelare av hans kaliber.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Emil Öhberg är årets ÖT-spelare

FOTBOLL ÖT-POÄNGEN. Toni Takamäki var vårens utropstecken. Darvin Chavez och Jim Myrevik hade en stigande trend. Emil Öhberg och Johan Brunell höll en genomgående hög nivå.

Nyhetsbild

Viktigt att nollan höll i första kvalmatchen

FOTBOLL KPV behöver inte skämmas för sin insats mot TPS. Tvärtom. Hemmalaget kunde mycket väl ha vunnit matchen, men oavgjort, 0–0, kändes ändå inte som ett orättvist resultat.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Forsell och Skrabb är bra på gång

Finlands kvalsegrar mot Estland och Grekland i oktober gav samtidigt ett lyft för Simon Skrabb och Petteri Forsell i landslagssammanhang.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS hade silvret inom räckhåll

Säsongens sista hemmamatch var symtomatisk för VPS säsong. Periodvis riktigt bra spel, men oflyt framåt och ett avgörande misstag på egen planhalva.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Ville GBK faktiskt stiga?

GBK:s herrar var snubblande nära att göra damerna sällskap och stiga till division 1. Men ville GBK faktiskt stiga?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Chelseas förvandling är total

Chelsea sökte hoppfullhet och en ny riktning. Man fick Maurizio Sarris injektionsspruta. Det har gett en gedigen roll som titelutmanare och en Eden Hazard som har fått precis det han behöver.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ett landslag att förälska sig i

FOTBOLL Om det var olidligt och gastkramande? Knappt, va. Finland satte signaturen på matchen, hösten och gruppen med nittio minuter mot Grekland. Helt plötsligt har vi ett landslag som det är oerhört enkelt att förälska sig i.

Nyhetsbild

Linda Forth: Rädda skidåkningen med sparad snö

Lagrad konstsnö garanterar en tidig längdpremiär. Sett till tillgången på sågspån är det hög tid att snölagring sker även i något av traktens skidspår.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Lämnar ingen oberörd – så här förbannat skönt är det att vinna

Ett vrål som hördes ända till Helsingfors, ett drama som inte lämnar någon oberörd. Så här förbannat skönt är det att ha tre raka segrar i Nations League. Tänk, landslaget står dessutom mitt i den här ekande euforin utan en spelare som hade gjort underverk här.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands framfart följer logisk linje

Åsikterna går isär om Nations League, men faktum kvarstår. En ny väg mot ett slutspel stakas ut och vårt landslag har inlett resan med två segrar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Infrastrukturen viktig även inom fotbollen

Om KPV stiger till ligan i höst kan konsekvensen vara den samma som när Jaro vann ligakvalet mot KPV hösten 1990. Det vill säga att KPV tar över herraväldet inom fotbollen i regionen för den kommande generationen.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot City – möten som vrålar för full hals

Liverpool har omdefinierat sina styrkor och visar en bredare repertoar. Nu är det tillspetsat läge och då håller man gärna sin favorittaktik i handen igen. Krasch, boom, bang.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Blir Kipparihallen Myrans nya hemmaborg?

Den resa som Myrans damlag har gjort upp genom seriesystemen har varit något av en Åshöjdensaga. I FM-ligan väntar nya utmaningar.