Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Hermes och Sport borde värna och vårda de lokala förmågorna

1

ISHOCKEY Vad betyder en spelare med lokal förankring för ett lag? Oftast större intresse rent publikt samtidigt som klubben får en spelare som lirar med större hjärta än en främlingslegionär.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nu är han hela Finlands Kaapo

Inför VM pratades det om ett profilfattigt lag. Efter två matcher handlar allt snack om Kaapo Kakko. Sidu bara, en av turneringens stora stjärnor spelar ju i vårt lag.

Nyhetsbild

Metodik är ett trumfkort våren 2019

KRÖNIKA En genomarbetad spelidé är vårens fotbollsmode. Tendensen är att klubbarna som har lyckats bäst har skolat sina spelare i flera år.

Nyhetsbild

Jona Nyström: "Hemmapubliken" fick sin fest – och Lejonens seger var väntad

En stark laginsats bäddade för finländsk seger i VM-premiären. Debutanterna höll för trycket i rinken och Finland dominerade även på läktaren.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Lejonen uträknade på förhand – ett riktigt bra utgångsläge

Blir det degradering? Utanför de åtta bästa? Ett av de sämsta VM-lagen någonsin? Ja, efter att VM-truppen offentliggjordes har Finland utmålats som chanslöst på framgång i VM. Kanske vi tar och lugnar ner oss.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Division 2 en svårtippad reservlagsserie

Det är inte bara GBK och JBK som samarbetar med lag på en högre nivå i årets division 2-fotboll, utan hela zonen har karaktären av en reservlagsserie. Det gör också matcherna extra svårtippade.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Caster Semenyas öde en svår fråga

Rätt eller fel? Åsikterna är delade om domen i fallet Caster Semenya. Klart är att onsdagens besked är oerhört besvärligt. Inte minst ur ett etiskt perspektiv.

Nyhetsbild

Sören Bäck: JBK:s idealelva kommer att leva

FOTBOLL.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Kritikerna fick rätt – KPV är sämre än jag trodde

1

Med en poäng efter fyra ligamatcher för KPV är det bara att krypa till korset och ge kritikerna rätt. Jag blev hemmablind och hade en alltför positiv syn på KPV inför säsongen, när jag tippade dem som sexa.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaro underskattat i årets division 1

FOTBOLL. För första gången sedan Jaro var tvungen att ta fart från division 1 2016 slår laget ur underläge. De flesta tippar Jaro som mittenlag.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Så här kan vi inte ha det, ÖID

"Två ÖID-mästerskap på samma dag. Nej, så kan det inte vara. I så fall finns det bara förlorare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS slarvade bort poäng mot KPV

Att tappa en tvåmålsledning och två poäng är förstås aldrig bra. Och sättet VPS gjorde det på i derbyt mot KPV var på gränsen till pinsamt.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ny matcharena för VIFK-lagen

En efter en sparkar i gång. Vi har den tiden på året då fotbollsserierna startar. Och VIFK flyr stadion i stan för att ha råd att spela matcherna.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Cupguld och Europaspel hägrar för KPV

KPV har nu alla tiders chans att vinna Finlands cup och kvalificera sig för spel i Europa. Men för att det i längden ska bli en riktigt bra säsong finns det också flera spelmässiga problem att lösa.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Måste få fart på United igen

Fyra förluster på fem matcher och en säsong som håller på att glida ur händerna för gott. Ole Gunnar Solskjär har gjort mycket av lite. Nu måste han göra ännu mer.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV inga gröngölingar i ligan

Att pricka rätt placeringar i en ligatippning är inte lätt. Däremot är det inte speciellt svårt att utse en vinnare.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Seger var precis det som doktorn ordinerade

Doktorn hade ordinerat tre poäng för att magen skulle må bra och Finland svalde medicinen. Tre poäng skulle med hem på planet från Östeuropa.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaros center avgör lagets slagkraft

Jaro har tunt med målgörare och ansvaret vilar tungt på den nya centern om lagets ska lyckas strida i toppen i år.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Glöm 2018, nu väntar en enorm utmaning för landslaget

Landslaget är hopsatt med stift, gem och lim. Kollektivet och systemet är stjärnan och det är där som vingklippta Finland ska gräva efter kraft inför kvalpremiären.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Nytt EM-kval ger ny chans för Karlebyspelare

Ett nytt EM-kval innebär nya möjligheter för Finlands fotbollslandslag, men ännu den 23 och 26 mars får vi förgäves söka efter Roman Eremenkos namn på spelarlistan.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Finlands bästa publik - javisst!

VOLLEYBOLL Tiikerits säsong kom till vägs ände i tisdags. "Här i Karleby har ni Finlands bästa publik. Det är alltid lika trevligt att spela här", konstaterade en av spelarna i motståndarlaget VaLePa.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport är på rätt väg – och tänker trycka på gasen

Sport lyckades inte knipa den sista slutspelsplatsen. Men laget och hela organisationen kan se tillbaka på en säsong som innebar slutet på en negativ spiral.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Är 23-åringar juniorer?

Att ordna värdetävlingar som FM och VM för 23-åringar kan ge en helt snedvriden bild av det verkliga konkurrensläget.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: VAR är en farsot som drar fram

Det fanns ljushuvuden som trodde att videogranskningar skulle stryka ett streck över debatten kring domarens beslut. De hade grovt fel.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot Everton – ett derby som det dånar om

KRÖNIKA Relationen mellan Liverpool och Everton är alltid uppeldad. Nu har Everton chansen att trampa ärkerivalen på tårna och ge oss ett första vårtecken som vi känner igen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Motigt för Eremenko i SJK

FOTBOLL. Alexei Eremenko har inte fått några lysande resultat till stånd efter tränaråren i Jaro. Hittills har det varit motigt även i SJK.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Sarris rykte hänger på skör tråd

Sarri står fortfarande kvar, men isen knakar under honom. Italienaren har målat in sig i ett hörn med en fotboll som han inte har lyckats anpassa till Chelsea.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Spricker bubblan för Myran?

FOTBOLL. Myrans resa från distriktsserien till ligan har varit rena rama Åshöjdensagan. Men är det nu slut på det roliga?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Dags att vakna, Liverpool?

Dynamiken har ändrats i titelstriden. Trenden pekar åt helt fel håll för Liverpool, Manchester City har rusat förbi och på ett par veckor har Premier League fått nytt syre.

Nyhetsbild

I Australien hette han Mjadi Njukkanen

Matti Nykänen, tidernas kanske bästa backhoppare, gick bort natten till måndag. Ett sorgebud som skakade Finland och hela idrottsvärlden. Och visst var han känd även i fjärran land.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Division två ett lyckokast för Blue Fox

Kampen om herraväldet i innebandyns division 2 kulminerar under vårvintern. Blue Fox och Nibacos hör till de lagen som aspirerar på en plats i en högre serie. Just nu är det fördel för blårävarna.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: FM är inte detsamma som VM

Säsongens första finländska mästerskap på skidor är över. Vad berättar det om de finländska chanserna i världsmästerskapen? Egentligen ingenting.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Inte ett dugg överraskad

Iivo Niskanen var Finlands bästa idrottare 2018. Jag är inte ett dugg överraskad. Den här gången saknade Iivo konkurrens i bataljen om vem som är bäst.

Nyhetsbild

Jona Nyström: FM-ligans schema en smäll på käften för VPS

Premiär på en måndag. Bägge hemmaderbyna i april. Ett VPS som brottats med sjunkande publiksiffror får det tufft den här säsongen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Blir KPV och GBK ett harmoniskt äktenskap?

KPV och GBK har skrivit ett historiskt samarbetsavtal. Tiden får utvisa hur det landar i praktiken. Betyder det till exempel att GBK:s lagkapten Olli Nylund blir reservmålvakt?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bollförbundet stod med brallorna nere

Finlands Bollförbund är ofrånkomligen en del av den moderna fotbollsrörelsen. Då måste man klara av att orientera rätt i den moraliska djungeln.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Mäenpääs har lyft skidåkningen i Jakobstad

KOMMENTAR Släkten Mäenpääs satsning på längdåkning har inte gått spårlöst förbi. Samtidigt som Ski Team Mäenpää sätter Finland på kartan i Visma Ski Classics har staden Jakobstad upplevt ett lyft i landskapsstafetten.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Stora matcher kring nyår

Ett titeltörstande Liverpool som segrare i båda nyårskaramellerna? Jösses. För en stolt fotbollsklubb som tappat bort sin vinnaridentitet vore det monumentalt.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV värvar spelare som Jaro inte vill ha

FOTBOLL KPV-ägaren Matti Laitinen brukar inte gilla halvmesyrer. Mot den bakgrunden har den nya ligaklubben värvat förvånansvärt svagt hittills.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: United måste väcka sitt arv

José Mourinhos livlinor var förbrukade efter Man Uniteds sämsta start under Premier League-eran. Paradoxalt nog är resultaten inte det allra viktigaste när Ole Gunnar Solskjär hoppar in.

Nyhetsbild

Wärnman och Holmqvist – de sista mohikanerna

Nyligen har två riktiga "långkörare" på ordförandeposten klivit av, Rune Wärnman i PP och Håkan Holmqvist i IF Brahe.  De kan liknas vid de sista mohikanerna.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: CL-slutspelet har sitt kretslopp

Man behöver inte ens ha sett måndagens lottning för att veta att det blir dueller som man sett förut. Alternativet är att det blir dubbelmöten som det känns som att man sett sju gånger tidigare.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: ”Spurs” har hittat verktygen

Har vi redan sett Tottenhams djupaste svacka för säsongen? En hel del talar för det och i så fall kom laget ut på andra sidan med syre i lungorna, slagläge i ligan och ett gynnsamt spelprogram framför sig.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Forsell och Skrabb toppar inte Kanervas lista

Med gruppsegern som saldo blev Nations League en succé för Markku Kanerva. Däremot känns det mera osäkert hur landslagstränaren ser på Petteri Forsells och Simon Skrabbs status i gruppen.