Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Svenskt hån mot ren idrott

FRIIDROTTS-EM Det är riktigt pinsamt, Sverige. Meraf Bahta har inget i Europamästerskapen att göra. Och den där medaljen hon vann kommer snart att vara borta.

Nyhetsbild

Då besvikelsen blir för stor – Helander fick tung EM-debut

FRIIDROTTS-EM Friidrotten behöver ingen Harri Olli. Nu är det dags att någon berättar det för Oliver Helander. Så att han inte behöver göra bort sig igen.

Nyhetsbild

Det blev hinderfinal – och nu ska borsten bort

FRIIDROTTS-EM Topi Raitanen i final på hinder. Som han sprang i försöken – och förbättrade sitt rekord med två sekunder. Men han gör nog ingen Jukka.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Det blev ingen protestrepris

FRIIDROTTS-EM Vi väntar på en besviken längdhoppare. Alla förstår att han är besviken. Då kommer ett oväntat besked: Kristian Bäcks sista hopp skulle ha mätts fel. Att det var längre än vad resultatet visade.

Nyhetsbild

Ingen rak väg från mästerskap till mästerskap

KRÖNIKA När VM i orientering inleds i helgen är Fredric Portin med för femte gången och Kirsi Nurmi för andra gången. Men inte ens för rutinerade landslagsorienterare har vägen till världsmästerskapen alltid gått som planerat.

Nyhetsbild

Tålamodet med Jarotränaren håller på att ta slut

1

FOTBOLL Efter bara en poäng och dåliga prestationer under den viktiga Jakobs Dagar-veckan inställer sig frågan hur länge Jarotränaren får sitta kvar. Frågan bollas vidare till Jaros vd Fredrik Haga.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Ett minnesvärt idrottsögonblick

FRIIDROTT Idrott förvandlas snabbt till historia. Vissa episoder glömmer vi fort, andra minns vi nästan för evigt. Det som hände förra veckan är i dag snarast att betrakta som statistik.

Nyhetsbild

Rico Liljedahl: Det VAR ingen lösning

FOTBOLLS-VM VM:s inledande omgångar har bjudit på det mesta. I vissa avseenden kanske på till och med för mycket.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vi är alla en del av idrottens utveckling

Nej, man behöver inte bry sig om idrott. Men vi är många som gör det och då är frågan om vi bryr oss tillräckligt mycket ytterst relevant. Det är klart att vi till exempel skulle vilja se Finland i ett fotbolls-VM. Men det är verkligen inte bara spelarnas och tränarnas fel att det inte har blivit så.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tyska spjutess tävlar i Kuortane

Gruppspelet i fotbolls-VM tuggar på för fullt, men vill man ha en paus från bollandet är GP-tävlingen i friidrott i Kuortane på midsommardagen ett bra alternativ.

Nyhetsbild

Kolumn: Har tiden sprungit ifrån loppen?

De senaste årens löparboom har inte visat några tecken på att mattas av, tvärtom. Det bloggas, instagrammas, facebookas och skrivs metervis med reportage om löpning. Däremot tycks tiden vara på väg att springa ifrån en del av motionsloppen som ordnas runtom i regionen.

Nyhetsbild

Vana favoriter i ännu ett tveksamt mästerskap

FOTBOLLS-VM Favoriterna är i stort sett de gamla vanliga. Den politiska diskussionen likaså. Och precis som tidigare lär världen fokusera mer på favoriterna och mindre på den politiska diskussionen ju längre turneringen pågår.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VM skuggas av politik och polemik – men det är inte första gången

FOTBOLLS-VM På torsdag är det dags. VM sparkar i gång med premiärmatch mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien på Luzjniki-stadion i Moskva. Inför turneringen har det politiska klimatet i landet och oro för rasism hört till samtalsämnena, men det vore hyckleri att påstå att detta VM är mer kontroversiellt än föregångarna.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Fixade 220 kilometer med pannlampa, plättar och kämpaglöd

LÄNGDSKIDOR Är det förnuftigt eller galet att åka skidor 220 kilometer? I lyckoruset över att jag har klarat mitt mål känner jag mig pigg, stark och klar i tanken. När jag ser mig själv i spegeln ser jag en svajig, ynklig gestalt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Början av juni innebär kvalrysare och högklassig friidrott

Den här veckan är det uppehåll i den inhemska toppfotbollen och särskilt för lagen i herrarnas FM-liga blir det skönt med en paus efter en tokintensiv vår. I stället spelar landslagen viktiga matcher, och i Åbo möter i sin tur stora delar av den inhemska friidrottseliten internationellt motstånd.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Finland i intressant EM-grupp

FOTBOLL Finland mot Italien i öppningsmatchen i Vasa. Det kunde inte bli så mycket bättre i U19-EM.

Krönika: Krutröken låg tungöver stadion

STAFETTKARNEVALEN I det fjärde försöksheatet på 8x50 meter mixed tar ivern överhanden. Minst ett av lagen tjuvar och rusar med de andra i släptåg med öppna spjäll genom den första kurvan.

Nyhetsbild

Det behövs mer än bara Iivo

LÄNGDSKIDOR I Finland har långlopp på skidor mest varit en angelägenhet för motionärer. Nu finns det två intressanta österbottniska elitprojekt, som kanske kan ta upp kampen med övriga skidnationer.

Nyhetsbild

Finland spändes ut i maxläge – åkte på en uppvisning

FOTBOLL Ett test i kvalallvar, en motståndare som gav ett exceptionellt bra svar. Vi undrade hur långt Anna Signeul har kommit med landslaget. Spanien visade att Finland får ta den långa vägen framåt.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Första klassens navelskåderi

Final i fjol, kvartsfinal i vår. Champions League är de glittrande upprepningarnas turnering. Juventus mot Real Madrid är inget nytt, men ändå en skymningsduell som man inte vill missa.

Nyhetsbild

Armstrong, Paananen, Pajuluoma

KARLEBY Hermes inleder kvalet mot KooVee på fredag. Träffade några hockeyfans på stadens gator i Karleby. Det blev diskussion om ishockey, främst då om kvalet som Hermes hamnat i.

Nyhetsbild

Efter märkliga laguttagningen: Pressen hårdnar på Kärkkäinen

3

FOTBOLL Jaros cupdebakel sätter en allt hårdare press på Jarotränaren. Allt annat än en flygande start på serien kan nu få ödesdigra konsekvenser för Tomi Kärkkäinen.

Nyhetsbild

Tung säsong för Sport – jumbolag är fattiga lag

KRÖNIKA Sport har fem matcher kvar av säsongen. Det är ytterligare en sportslig usel ligasäsong i raden av de övriga. Risken för en ny ekonomisk kris är stor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: PSG lär sig hårda vägen

FOTBOLLSKRÖNIKAN Vi välkomnade in Real Madrid i spelet – och fick ett mästerligt bevis på att allt inte kan köpas för pengar. PSG har mycket, men man Real Madrid-värvar inte in vinnarvana.

Nyhetsbild

Jakobstad i lä när Kuortane satsar

FOTBOLL En fullfjädrad satsning på en fotbollsakademi av europeiskt snitt ska hålla kvar Kuortane idrottsgymnasium på skolkartan. Kommunen satsar cirka 5 miljoner euro på en fotbollshall, medan SJK står för träningsinnehållet.

Nyhetsbild

Zidane har slut på livlinor i Real

Handtag, famntag, klapp, kyss – eller en spark i arslet? Alla hjärtans dag kan bli alla sorgers kväll för Zinedine Zidane. Nu står han vid stupet och ser uppumpade PSG.

Nyhetsbild

Centern saknas i Jaros lagbygge

FOTBOLL Jaros lagbygge har kommit bra i gång. Den centrala stommen är redan lagd. Detta med undantag av centerpositionen som brukar vara kroniskt svår att fylla. Där saknas ännu alternativ.

Nyhetsbild

Därför blev JVM en blåvit flopp

KOMMENTAR En av Finlands mest talangfulla årskullar någonsin föll i kvartsfinal i JVM. Hur är det möjligt? SPT ger tre orsaker till Juniorlejonens fiasko.

Nyhetsbild

Rekord-City är höstens lag

Mönster går igen, upprepningshumorn är snudd på skrattretande ibland. De stora blir bara större – men mitt i allt det där plockade Man City fram kulramen och tävlade med sig själv.

Nyhetsbild

Liverpool är ett fuskbygge

I somras påstod Jürgen Klopp att han inte hittar bättre backalternativ än de han har. Man hajar ju till efter ännu en höst fylld av defensiva missar i Liverpool.

Nyhetsbild

Det gnisslar i lagmaskineriet

SPORTFORUM Vi har lämnat sommaridrotterna bakom oss. Säsongen var ingen fullträff för våra "tunga lag" på fotbollsplanen.

Nyhetsbild

Akademichef på villovägar

2

KRÖNIKA Den individuella spelarutvecklingen ska vara i fokus. Men det perspektivet hade inte Tero Koskela, chefen för Sami Hyypiä Akatemia, när han kom med sitt P12-lag till Jakobstad.

Nyhetsbild

"Prima esperienza" – därför vill Ferrari ha kvar Räikkönen

FORMEL 1 Det italienska uttrycket prima esperienza betyder, fritt översatt, "erfarenhet framför allt". Men det är mer än bara ett uttryck, det är en del av den mentalitet som råder i Maranello – Ferraris hemstad.

Nyhetsbild

Viktig dom faller i fallet Johaug

"Tisdagens domslut får stor betydelse för Therese Johaug, men också för hur andra idrottare som med säkerhet kommer att hamna i liknande situationer ska behandlas", skriver Mikael Nordman.

Nyhetsbild

Ogreppbart – och logiskt

FOTBOLLSKRÖNIKAN Vi fick världens dyraste övergång, en av historiens största investeringsinsatser. På andra sidan en galen sommar är det dags för spel igen. Klubben som har köpt mest är också favorit i England.

Nyhetsbild

Den nordiska talangtrippeln

Tre oslipade diamanter ... som kan ge nordisk friidrott stjärnglans. Armand Duplantis och Karsten Warholm tillhör redan världseliten – Simo Lipsanen har en bit kvar.

Det är klart vi saknar vissa namn

KOMMENTAR FM började dåligt. Ja, inte på banorna men utanför när såväl Sandra Eriksson som David Söderberg redan i torsdags meddelade att de inte kommer att tävla i Seinäjoki över huvud taget.

Nyhetsbild

Vilken underbar fotbollsmatch

VPS fick en drömstart på returmötet med Bröndby. Men mardrömmen stod och väntade runt knuten. Sedan svallade känslorna fram och tillbaka ända till slutsignalen.

Nyhetsbild

Ge oss ett under, VPS

Dags för vinna eller försvinna i Sandviken. Efter 2–0 i Danmark är Bröndby mer än solklar favorit till att gå vidare. VPS måste lyckas perfekt för att rubba storebror från Danmark.

Nyhetsbild

Piano Man tystnade på Centralplan

KRÖNIKA Beslutet var till slut oundvikligt. Det fanns ingen ljusning i Jarotunneln. Relationen mellan Jaro och Kristian Heames höll nästan ett år.

Nyhetsbild

Nu är det upp till bevis för Jaro

Det var på flera sätt en strålande omgång för KPV förra veckan. Till en början förlorade värsta konkurrenten om seriesegern, Honka, överraskande mot Haka.

Nyhetsbild

Vinnare mot vinnare

FOTBOLL Real Madrid är favorit till att bryta ny fotbollsmark i kväll. Juventus har nycklarna för ställa till det rejält.

Nyhetsbild

Pressen ligger på Pittsburgh

NHL "Rutin spelar en större roll än vad man tror när det gäller finalmatcher", skriver VBL-sportens Gustaf Westerholm.

Nyhetsbild

På lördag håller jag på Juventus

Den europeiska fotbollssäsongen kulminerar i Champions League-final i Cardiff på lördag. Real Madrid jagar sin andra raka titel, men Juventus är en riktigt jobbig motståndare.

Nyhetsbild

Allas vår karneval

Stafettkarnevalen är en finlandssvensk institution som har lika mycket att göra med idrott som den har att göra med allt annat än idrott.