Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV värvar spelare som Jaro inte vill ha

FOTBOLL KPV-ägaren Matti Laitinen brukar inte gilla halvmesyrer. Mot den bakgrunden har den nya ligaklubben värvat förvånansvärt svagt hittills.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: United måste väcka sitt arv

José Mourinhos livlinor var förbrukade efter Man Uniteds sämsta start under Premier League-eran. Paradoxalt nog är resultaten inte det allra viktigaste när Ole Gunnar Solskjär hoppar in.

Nyhetsbild

Wärnman och Holmqvist – de sista mohikanerna

Nyligen har två riktiga "långkörare" på ordförandeposten klivit av, Rune Wärnman i PP och Håkan Holmqvist i IF Brahe.  De kan liknas vid de sista mohikanerna.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: CL-slutspelet har sitt kretslopp

Man behöver inte ens ha sett måndagens lottning för att veta att det blir dueller som man sett förut. Alternativet är att det blir dubbelmöten som det känns som att man sett sju gånger tidigare.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: ”Spurs” har hittat verktygen

Har vi redan sett Tottenhams djupaste svacka för säsongen? En hel del talar för det och i så fall kom laget ut på andra sidan med syre i lungorna, slagläge i ligan och ett gynnsamt spelprogram framför sig.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Forsell och Skrabb toppar inte Kanervas lista

Med gruppsegern som saldo blev Nations League en succé för Markku Kanerva. Däremot känns det mera osäkert hur landslagstränaren ser på Petteri Forsells och Simon Skrabbs status i gruppen.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Verkligheten knackade på hos landslaget

Kartläggningen av landslagsbredden var nödvändig, men bekräftade saker vi vet. Ett något reservbetonat Finland får det ofta väldigt svårt att utmana om poäng mot ett lag som Ungern.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Föreningskrisen – det sociala kapitalet är en bristvara

Både Jeppis Hockeys och JBK:s svårigheter att rekrytera en fungerande styrelse är på många sätt typiskt för den rådande tidsandan. Allt färre är beredda att offra sin fritid för andras bästa.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Det var inte vackert – men så här gott har en förlust aldrig smakat

Det var varken vackert eller imponerande, men landslaget har hittat rätt – till kollektivet, till det smutsiga jobbet, till belöningen. Finland har skrivit historia genom att göra det här tillsammans.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Gruppsegern i Nations League hägrar – Finland har förtjänat läget

Ett tjugotal ödmjuka killar har skruvat upp fotbollstemperaturen till max. De har sina begränsningar och brister, men är nittio minuter från säkrad gruppseger och biljett till EM-playoff.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Obefintlig debatt i viktigt val – friidrottsförbundet får ny ordförande på lördag

På lördag väljer friidrottsförbundet en ny ordförande. Det har varit oroväckande lite diskussion kring valet, trots att förbundet är i idrottslig och ekonomisk kris.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Små marginaler har stora konsekvenser för Karlebyfotbollen

KPV:s ligakvalförlust mot Jaro 1990 satte djupa avtryck i Karlebyklubbens framtid. Men frågan är om inte kvalsegern mot TPS denna höst var ännu viktigare?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Påminde om vad United kan vara

Segern mot Juventus skrek om var Manchester Uniteds ribba ska ligga. Vart klubben är på väg är en annan fråga. På lång sikt borde målet vara att röra på sig och bli bäst i stan igen.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Tankarna går till 1975

Säsongen 2018 var framgångsrik för fotbollen i Karlebyregionen. KPV tog klivet till herrligan och IK Myran till damligan. Dessutom var GBK ett topplag i division 2 och ett mål från avancemang till ettan.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport spelar en hockey man vill se mer av

Sport avslutade första etappen i grundserien med en rafflande drabbning mot regerande mästarna. Om något gav matchen tilltro med tanke på fortsättningen av säsongen.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Just nu saknar landslaget inte Roman Eremenko

Roman Eremenko har tackat nej till landslagsspel i höst. Det förvånar knappast. Dopningsavstängningen kan inte ha gått spårlöst förbi. Det tar sin tid att komma tillbaka, också för en rutinerad spelare av hans kaliber.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Emil Öhberg är årets ÖT-spelare

FOTBOLL ÖT-POÄNGEN. Toni Takamäki var vårens utropstecken. Darvin Chavez och Jim Myrevik hade en stigande trend. Emil Öhberg och Johan Brunell höll en genomgående hög nivå.

Nyhetsbild

Viktigt att nollan höll i första kvalmatchen

FOTBOLL KPV behöver inte skämmas för sin insats mot TPS. Tvärtom. Hemmalaget kunde mycket väl ha vunnit matchen, men oavgjort, 0–0, kändes ändå inte som ett orättvist resultat.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Forsell och Skrabb är bra på gång

Finlands kvalsegrar mot Estland och Grekland i oktober gav samtidigt ett lyft för Simon Skrabb och Petteri Forsell i landslagssammanhang.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS hade silvret inom räckhåll

Säsongens sista hemmamatch var symtomatisk för VPS säsong. Periodvis riktigt bra spel, men oflyt framåt och ett avgörande misstag på egen planhalva.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Ville GBK faktiskt stiga?

GBK:s herrar var snubblande nära att göra damerna sällskap och stiga till division 1. Men ville GBK faktiskt stiga?

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Chelseas förvandling är total

Chelsea sökte hoppfullhet och en ny riktning. Man fick Maurizio Sarris injektionsspruta. Det har gett en gedigen roll som titelutmanare och en Eden Hazard som har fått precis det han behöver.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ett landslag att förälska sig i

FOTBOLL Om det var olidligt och gastkramande? Knappt, va. Finland satte signaturen på matchen, hösten och gruppen med nittio minuter mot Grekland. Helt plötsligt har vi ett landslag som det är oerhört enkelt att förälska sig i.

Nyhetsbild

Linda Forth: Rädda skidåkningen med sparad snö

Lagrad konstsnö garanterar en tidig längdpremiär. Sett till tillgången på sågspån är det hög tid att snölagring sker även i något av traktens skidspår.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Lämnar ingen oberörd – så här förbannat skönt är det att vinna

Ett vrål som hördes ända till Helsingfors, ett drama som inte lämnar någon oberörd. Så här förbannat skönt är det att ha tre raka segrar i Nations League. Tänk, landslaget står dessutom mitt i den här ekande euforin utan en spelare som hade gjort underverk här.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands framfart följer logisk linje

Åsikterna går isär om Nations League, men faktum kvarstår. En ny väg mot ett slutspel stakas ut och vårt landslag har inlett resan med två segrar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Infrastrukturen viktig även inom fotbollen

Om KPV stiger till ligan i höst kan konsekvensen vara den samma som när Jaro vann ligakvalet mot KPV hösten 1990. Det vill säga att KPV tar över herraväldet inom fotbollen i regionen för den kommande generationen.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot City – möten som vrålar för full hals

Liverpool har omdefinierat sina styrkor och visar en bredare repertoar. Nu är det tillspetsat läge och då håller man gärna sin favorittaktik i handen igen. Krasch, boom, bang.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Blir Kipparihallen Myrans nya hemmaborg?

Den resa som Myrans damlag har gjort upp genom seriesystemen har varit något av en Åshöjdensaga. I FM-ligan väntar nya utmaningar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: ÖID har inte råd med paragrafrytteriet

För att skriva klartext: Det var alldeles för få deltagare i ÖID-mästerskapen i terränglöpning. Elva medaljer förblev odelade, om vi tittar på klasserna från nio år till seniorer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ronaldo förändrar spelplanen

Juventus har dopat sin inhemska särställning med Cristiano Ronaldo. Man vet var man är och vart man vill. Det här är en snabbsatsning mot en cementerad position i den yttersta Europa-eliten.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Varken Skrabb eller Forsell dög för Finland

Finlands fotbollsherrar inledde med full pott i Nations League. Men trots att flera offensiva spelare inte kunde delta behövdes inte tjänsterna av varken Simon Skrabb eller Petteri Forsell.

Nyhetsbild

Gustaf Westerholm: Äntligen slut på fånerierna i Ferrari

1

FORMEL 1 Beskedet att Kimi Räikkönen inte fortsätter i Ferrari har hängt i luften. När det kom på tisdagen var många vänner av formel 1 världen över, och inte minst i Finland, besvikna.

Nyhetsbild

Får se ut hur som helst – vi har ett landslag med identitet, tro och vilja

FOTBOLL Så låter det när Finland får en drömstart i ett fotbollskval. Så ser det ut när man jagar bort gamla spöken. Ska vi glömma att det såg lite risigt ut på vägen?

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Svensk cykeltur i friidrottens värld

Jag blev inte imponerad av allt jag såg under landskampen mellan Finland och Sverige i Tammerfors. Vår friidrott håller ju inte den nivå man vill se i vissa grenar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Blir KPV ett självspelande piano?

FOTBOLL Det är inte bara Jaros representationslag som har underpresterat i år. Det samma kan också sägas om KPV som med tanke på sin namnstarka spelarlistan borde kunna byta plats med Ekenäs IF i serietabellen.

Nyhetsbild

Svenskt hån mot ren idrott

FRIIDROTTS-EM Det är riktigt pinsamt, Sverige. Meraf Bahta har inget i Europamästerskapen att göra. Och den där medaljen hon vann kommer snart att vara borta.

Nyhetsbild

Då besvikelsen blir för stor – Helander fick tung EM-debut

FRIIDROTTS-EM Friidrotten behöver ingen Harri Olli. Nu är det dags att någon berättar det för Oliver Helander. Så att han inte behöver göra bort sig igen.

Nyhetsbild

Det blev hinderfinal – och nu ska borsten bort

FRIIDROTTS-EM Topi Raitanen i final på hinder. Som han sprang i försöken – och förbättrade sitt rekord med två sekunder. Men han gör nog ingen Jukka.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Det blev ingen protestrepris

FRIIDROTTS-EM Vi väntar på en besviken längdhoppare. Alla förstår att han är besviken. Då kommer ett oväntat besked: Kristian Bäcks sista hopp skulle ha mätts fel. Att det var längre än vad resultatet visade.

Nyhetsbild

Ingen rak väg från mästerskap till mästerskap

KRÖNIKA När VM i orientering inleds i helgen är Fredric Portin med för femte gången och Kirsi Nurmi för andra gången. Men inte ens för rutinerade landslagsorienterare har vägen till världsmästerskapen alltid gått som planerat.

Nyhetsbild

Tålamodet med Jarotränaren håller på att ta slut

1

FOTBOLL Efter bara en poäng och dåliga prestationer under den viktiga Jakobs Dagar-veckan inställer sig frågan hur länge Jarotränaren får sitta kvar. Frågan bollas vidare till Jaros vd Fredrik Haga.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Ett minnesvärt idrottsögonblick

FRIIDROTT Idrott förvandlas snabbt till historia. Vissa episoder glömmer vi fort, andra minns vi nästan för evigt. Det som hände förra veckan är i dag snarast att betrakta som statistik.