Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: En lysande resurs som Jaro borde använda

Centralplanen i Jakobstad är ingen större fröjd för ögat. Som fotbollsarena betraktat kan man med fog säga att fördelarna är lätträknade. Men det finns faktiskt en resurs som klubben kunde försöka ta till vara, i varje fall en gång per säsong.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bitarna huller om buller i ”Spurs”

KRÖNIKA Tottenham har rasat ihop i Premier League efter nyår. Det har blivit nio segrar – och lika många förluster – på tjugoen matcher under 2019.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Årets idrottare? Teemu Pukki

FOTBOLL Fyra Premier League-mål senare pratar en hel fotbollsvärld om en finländsk anfallare. Teemu Pukki har presenterat sig på den största scenen med att vråla rakt ut.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Ett njutbart hinderlopp med utmaningar i helt rätt dos

HINDERBANELOPP Jag deltog i Toughest i Vörå, och den här gången kom jag ihåg att njuta av hindren. Därför blev utmaningen en kick.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Förvänta er en ny dunderduell

FOTBOLL Kalla mig barnslig, enkelspårig och tokig. Premier League-premiären är en markör. Det är årets bästa dag – varje år.

Nyhetsbild

Krönika: Kvinnokraft lyfter friidrotten

Friidrottssäsongen fick fart på allvar med finländska mästerkapen. Nu väntar ett par intensiva landslagshelger – först ut är Camilla Richardssons rekordjakt i lag-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett tag var VPS landets hetaste lag

Till slut hade VPS inget annat alternativ än att göra ändringar i tränarteamet. Petri Vuorinen klev av, men han har fina minnen med sig från sina år vid rodret.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Många bäckar små lyfter damfotbollen till en ny nivå

Chans att ändra attityder och öka jämställdheten. Sommarens VM förutspåddes bli det viktigaste hittills – och med facit i hand har det blivit en succé. Nu gäller det att fortsätta rida på vågen.

Nyhetsbild

Martin Kjellman: Framgång kan inte vara enda måttstocken

När tv-sporten inte motsvarar förväntningarna går det att rikta blicken mot den lokala idrotten, och där måste andra faktorer än segrar få räknas.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Var Ekenäs-segern en vändpunkt för Jaro?

Efter sjätteplatsen i ligan 2014 har det varit fem år av besvikelser för Jaro. Hittills i år var prestationen mot AC Kajaani ett bottennapp. Blir segern mot Ekenäs en vändpunkt?

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Jukola ett praktexempel på orienterarnas kärlek till naturen

Sätt hela Karlebys befolkning på en åker i ett dygn och se hur det ser ut efteråt. Otroligt nog lyckas världens största orienteringsstafett Jukola år efter år vara en snygg tillställning.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Jeppis Hockey hamnar på efterkälken

Jeppis Hockeys årsmötesrumba har blivit en sorglustig historia. Dessvärre drabbas lagbygget, då klubben blir akterseglad på alla plan av konkurrenterna IK Kronan och IFK Lepplax.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Seger – och nu räknar vi dagarna till hösten

Några rynkor i pannan. Sedan påminde Teemu Pukki oss om att vi inte behöver vara oroliga. Nu räknar vi dagarna fram till hösten. Det här kan bli något stort.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV hamnade i Myrans sits – Kim Huuhka är ingen lösning

Medan tränarbänken sväller i Myran så har den förkortats i KPV som har 60 dagar på sig att hitta en tränare med Pro-utbildning.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ge oss rolig fotboll som avslutning

I Vaduz finns marginalen för att släppa loss en aning i anfallsspelet. Det finns inte ett enda argument för att den här vårterminen inte skulle sluta med en seger för landslaget.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Hur "You'll never walk alone" kan betyda så mycket för en Kronobyflicka

3

"För mig kom pojkvän och Liverpool som ett paketerbjudande. Och när jag accepterade budet öppnade sig en ny värld, en rödvit sådan", skriver sportens Lilian Hellström.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Folk skrek efter Pukki – de fick se Finlands x-faktor

Blixtar och dunder – magiska under. Åskan mullrade, regnet öste ner. Folk skrek efter Teemu Pukki. De fick precis vad de ville ha. Oh well, här har vi ju Finlands x-faktor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands marginaler är obefintliga

Den här landslagssamlingen bygger en bro mot hösten – och Finlands vandring över bron blir en balansakt på en tunn och slak lina om det blir en smäll i kväll.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Uefas tondövhet är total

Champions League-våren har känts som ryggmassage efter en eftermiddag med vedhuggning. Det är ett välkommet hack i kurvan som obönhörligen pekar åt ett håll.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Tshibasu kan bli Jaros Ronaldo

FOTBOLL. Jarotränaren Niklas Käcko har testat med både Jahir Barraza och Anthony Olusanya som center. Svaret kan vara Washilly Tshibasu.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Den oförglömligt vackra hockeyaftonen då alla finländare blev goda vänner

Vasabladets sportreporter Ludvig Andersson bevittnade guldyran på Vasa torg stunden efter att Lejonen korats till världsmästare i ishockey. Se hans video av guldfirandet.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Fotbollsarenan fick stryk

KOLUMN Karleby stad har varit sträng och bestämd vad gäller övergång från konst- till naturgräs. Första juni är den traditionella gränsen. Mycket tack vare den begränsningen har fotbollsplanerna i Karleby varit i gott skick sommartid.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Det här är en av våra största triumfer – någonsin

Vad var det som just hände? Det är tredje gången på kort tid vi frågar oss det. Nere i Bratislava har ett doldisgäng svaret. De spelade lite hockey, och det gick riktigt bra.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre tunga finalnederlag mot Kanada – i kväll gör Lejonen allt för att undvika ett fjärde

För 25 år sedan spelade Finland VM-final mot Kanada för första gången. Det blev ett oerhört bittert nederlag, och det har blivit ytterligare två tunga förluster sedan dess. I kväll? Siffrorna talar för Kanada, förstås.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Inte bara lagkapten – vår hjälte kallas "Mörkö"

Efter knallen mot Sverige var den stora frågan hur Finland lyckas ladda om för att möta omöjliga Ryssland. Och svaret var övertygande. Lejonen spelade helt enkelt ännu bättre.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Behövs inga ändringar – bara att Lejonen överträffar sig själva

Ingen har lyckats besegra ryssarna i detta VM. Nu är frågan om Finland har klarat av att ladda om efter urladdningen mot Sverige. Vilken match vi har framför oss.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sällan har en finländsk seger kommit på ett så storartat sätt

Torsdagen den 23 maj 2019 är en dag som vi kommer att minnas länge. Vi fick se ett uträknat landslag besegra en på pappret så mycket starkare motståndare. När har en seger senast varit så här omvälvande?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dollarmiljonärer mot ligagnuggare – det ska till ett smärre underverk

Det svenska VM-laget har rest till Kosice för att visa var skåpet ska stå. En förlust i VM-kvartsfinalen mot lillebror vore rent ut sagt pinsam. En seger vore en oerhörd triumf för Finland.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vi får hoppas att Jalonen läxade upp Lejonen

Finland hade chansen att säkra gruppsegern mot Tyskland och inledde starkt. Men ett ledningsmål ledde till att laget tappade greppet om spelet. Märkligt, och riktigt dåligt.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Titta er i spegeln, VPS

VPS gjorde en brakförlust i fjol. Den ekonomiska krisen är så allvarlig att klubben faktiskt riskerar att förlora sin plats i FM-ligan.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hur ska vi hantera barn- och ungdomsidrotten?

Barn- och ungdomsidrotten engagerar som aldrig förr. Men i jakten på placeringar och tiondelar glöms ofta det viktigaste bort – nämligen att det är roligt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Bomb eller inte bomb? En av många snackisar i Slovakien

Den påstådda bomben i närheten av VM-arenan i Kosice hann både bekräftas och dementeras. Lejonens förbundskapten har i sin tur stått för explosiva uttalanden.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Lejonen kan inte överraska längre

Efter en näst intill perfekt start på turneringen står Finland inför en rad måstematcher. Då är det illa att en center saknas.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Efter Finlands succéstart ligger vägen öppen till gruppseger

Det uträknade landslaget har sju poäng på tre matcher efter att ha mött de på förhand sett hårdaste motståndarna. En riktigt bra start på VM i Slovakien.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Finland mot USA – kan amerikanerna hitta glöden i VM?

Lika säkert som finländarna går i gång för full maskin när det vankas VM är det att man varje gång får påminna sig om hur länge sedan det är USA blev världsmästare senast. Varför är det så?

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Hermes och Sport borde värna och vårda de lokala förmågorna

1

ISHOCKEY Vad betyder en spelare med lokal förankring för ett lag? Oftast större intresse rent publikt samtidigt som klubben får en spelare som lirar med större hjärta än en främlingslegionär.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nu är han hela Finlands Kaapo

Inför VM pratades det om ett profilfattigt lag. Efter två matcher handlar allt snack om Kaapo Kakko. Sidu bara, en av turneringens stora stjärnor spelar ju i vårt lag.

Nyhetsbild

Metodik är ett trumfkort våren 2019

KRÖNIKA En genomarbetad spelidé är vårens fotbollsmode. Tendensen är att klubbarna som har lyckats bäst har skolat sina spelare i flera år.

Nyhetsbild

Jona Nyström: "Hemmapubliken" fick sin fest – och Lejonens seger var väntad

En stark laginsats bäddade för finländsk seger i VM-premiären. Debutanterna höll för trycket i rinken och Finland dominerade även på läktaren.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Lejonen uträknade på förhand – ett riktigt bra utgångsläge

Blir det degradering? Utanför de åtta bästa? Ett av de sämsta VM-lagen någonsin? Ja, efter att VM-truppen offentliggjordes har Finland utmålats som chanslöst på framgång i VM. Kanske vi tar och lugnar ner oss.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Division 2 en svårtippad reservlagsserie

Det är inte bara GBK och JBK som samarbetar med lag på en högre nivå i årets division 2-fotboll, utan hela zonen har karaktären av en reservlagsserie. Det gör också matcherna extra svårtippade.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Caster Semenyas öde en svår fråga

Rätt eller fel? Åsikterna är delade om domen i fallet Caster Semenya. Klart är att onsdagens besked är oerhört besvärligt. Inte minst ur ett etiskt perspektiv.

Nyhetsbild

Sören Bäck: JBK:s idealelva kommer att leva

FOTBOLL.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Kritikerna fick rätt – KPV är sämre än jag trodde

1

Med en poäng efter fyra ligamatcher för KPV är det bara att krypa till korset och ge kritikerna rätt. Jag blev hemmablind och hade en alltför positiv syn på KPV inför säsongen, när jag tippade dem som sexa.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaro underskattat i årets division 1

FOTBOLL. För första gången sedan Jaro var tvungen att ta fart från division 1 2016 slår laget ur underläge. De flesta tippar Jaro som mittenlag.