Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Saara Norrgrann: Ingen vinner på att jämföra damidrott med herridrott

SPORTKOLUMNEN Herridrott är inte sämre bara för att damidrott intresserar mig mera. På samma sätt som damidrott inte borde anses sämre eller mindre värd för dem som älskar (herr)idrott.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Mäktig åkning av Joni Mäki – nu har Vasa en världsstjärna

KRÖNIKA Hopp, förtvivlan och till slut glädjeyra. VM-lagsprinten i Oberstdorf blev en omtumlande upplevelse både för deltagare och tv-publik. I huvudrollen såg vi en 26-årig skidåkare från Vasa.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Ingen frågar om Aleksandr Bolsjunov är bra tack vare sin kroppsform

KRÖNIKA Talang, oerhört hårt jobb och en vilja av stål. Det är tre orsaker till framgång inom idrotten. Utseendet är inte det. Men så fick en sportjournalist det att låta i en intervju med den amerikanska skidstjärnan Jessie Diggins.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Finland är laget som aldrig gav upp – 496 dagar kvar till EM

KRÖNIKA Laget framför jaget och ge inte upp. Två klyschor som passar perfekt för landslaget och som är de två stora orsakerna till att det blev en plats i EM 2022.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Skidkungen tacklade ner sin överman – skamligt om Bolsjunov undgår straff

KRÖNIKA Aleksandr Bolsjunovs agerande mot Joni Mäki efter världscupstafetten går emot allt vad sportslighet, medmänsklig respekt och kroppslig integritet innebär. Nu måste FIS reagera – och agera.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Äntligen blev diktatorn snuvad på sitt VM

KRÖNIKA Sent ska syndaren vakna, men bättre sent än aldrig kan vi säga då Internationella Ishockeyförbundet beslutat att frånta Belarus det delade värdskapet för herrarnas ishockey-VM.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Tre blåvita utmanare inför NHL-starten – Sportstjärnan, Kärpäts diamant och Jalonens VM-hjälte

ISHOCKEY I natt inleds NHL-säsongen 2020–2021 med en omgång på fem matcher. VBL/ÖT presenterar tre intressanta finländare som utmanar om ordinarie platser i sina respektive klubbar.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Plötsligt blev världscupen förvånansvärt tråkig

KRÖNIKA Jag brukar inte ha några problem att följa en världscuptävling i längdåkning från början till slut på dumburken. I helgen tappade jag ändå intresset, släckte TV-apparaten och gick ut.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Damernas insatser väger lätt när årets idrottare ska utses

KRÖNIKA Femton idrottare är nominerade till Årets idrottare. Tre av dem är kvinnor.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Hur fantastiskt vore det inte om Finland och Portugal gjorde upp om gruppsegern i Vasa?

KRÖNIKA "Två gånger har Finlands match mot Portugal på Elisastadion skjutits upp, i april och i september. Nu är det tänkt att matchen ska spelas i februari, och det borde ju vara Vasa som får stå värd", skriver sportens Lilian Hellström.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nya ishallen sätter press på Sport – kan nyförvärven rädda säsongen?

KRÖNIKA Sport har halkat ner på sista plats i FM-ligan och riskerar att bli avsågat i ett tidigt skede av säsongen. Nu sätter klubbledningen sitt hopp till två nyförvärv.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Hårt arbete och inget skitsnack – Kimi Räikkönen har fortfarande mycket att ge

KRÖNIKA Kimi Räikkönens framtid i F1 har det spekulerats om sedan årets säsong började i juli. När Alfa Romeo nyligen presenterade nästa års föraruppställning fanns Räikkönen med – vilket innebar jubel bland formel 1-fans världen över.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Jaro spelar för ligaplats i derbyt – VPS spelar för sin trovärdighet

KRÖNIKA Efter utklassningen i Jakobstad har Jaro rusat upp i tätstriden i division 1 medan VPS står med ena foten i ingenmansland. För VPS väntar säsongens definitivt viktigaste match i kväll.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Vilken kväll det blev

FOTBOLL

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Världen brinner – när ska hockeyfolket öppna käften och agera?

KRÖNIKA Farsoter. Rasism. Förtryck. Nådens år 2020 bjuder på obehagliga nyheter. Samtidigt fortsätter ishockeyn (nästan) som förr. Kanske det är dags att utkräva ansvar?

Nyhetsbild

Sören Bäck: Exit Miika Juntunen – upp till bevis för Niko Kalliokoski

FOTBOLL Antti Ylimäki, Jarmo Korhonen, Jani Uotinen, Miika Juntunen ... tränare kommer och går i KPV, men Niko Kalliokoski består. Nu gäller det att leverera. Förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Äntligen återupptas NHL-säsongen – njut så länge den varar

ISHOCKEY Årets upplaga av NHL-slutspelet har kantats av frågetecken och oklarheter, men nu är ligan äntligen redo för återstart. Och den är mer än välkommen i en sargad värld som behöver ljus och hopp.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Fem månader av full satsning på maraton – vad ska jag göra nu?

LÖPNING Så länge jag kan minnas har maraton varit en distans jag drömt om men inte vågat ta mig an. För en vecka sedan blev det av.

Nyhetsbild

Jonatan Sparv: Ja, Liverpool vinner Premier League – men det finns mycket annat att spela för

FOTBOLL En del har letat ursäkter och tagit på sig offerkoftan. Andra har jobbat i det tysta för att kunna återvända starkare än tidigare. Nu är det upp till bevis då Premier League drar i gång igen på onsdag.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Många frågetecken för finländsk skidsport – sitter herr Norrgård på svaren?

KRÖNIKA Att Martin Norrgård är ny vallachef i skidlandslaget andas framtidstro och optimism, men utmaningarna är många. Är Norrgård den ledare som kan vända på skutan från vallaboden och utåt?

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Uselt förklarat om idrotten, regeringen

KRÖNIKA Luddigt och osäkert. Idrotten är illa ute om vi tolkar regeringens direktiv efter värsta scenario. Och det är väldigt oklart vad regeringen egentligen menar. Rent ut sagt är det politisk inkompetens.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaros tio bästa utlänningar genom tiderna

KRÖNIKA Att ta ut Jaros tio bästa utländska spelare är inte lätt. Det är många som lämnar utanför, men vinnaren är given.

Nyhetsbild

Sören Bäck: De tio bästa spelarna i division 4

KRÖNIKA Division 4 är den högsta verkligt lokala serien. Derbymatcher hör till vardagen. Men vilka är de tio bästa spelarna i division 4?

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vad finns kvar av VPS när säsongen börjar?

KRÖNIKA Inom många klubbar verkar man vara överens om att permitteringar är den allra sista utvägen. För VPS verkade det vara den första.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Soffpotatis, se hit! Fem sätt att fylla fritiden – utan idrott på tv

IDROTT VBL:s sportreporter Ludvig Andersson delar med sig av tips på hur man kan fördriva tiden under coronakrisen.

Patrik Sundqvist: Coronaviruset släckte lampan i idrottsvärlden – i smått som stort

KRÖNIKA I början av veckan såg helgens jobblista ut att kräva en extraordinär arbetsinsats. Sedan gick larmet på allvar och inom loppet av ett par dagar släckte coronaviruset ner idrottsvärlden.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Karriären en fullträff – tack för allt du gav, Kaisa!

SKIDSKYTTE En stjärna har slocknat. Det kommer ta år och dar innan nästa tänds igen. Kaisa Mäkäräinens besked att lägga av lämnar ett enormt svart hål på den finländska idrottshimlen.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Folkkär skidsport i kris

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski var den stora stjärnan i Vörå. Hon är rätt ensam i den rollen i finländsk längdåkning. Det behövs en rejäl uppryckning.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vilken otrolig FM-avslutning – tack för tårarna, Julia

KRÖNIKA Vilken söndag. Vilken avslutning på de finländska mästerskapen. Vilken glädjefylld och känslosam eftermiddag det blev i Vörå när Julia Häger skrällde och tog silver i sprint.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Siffrorna visar det – Chris DeSousa en av de bästa någonsin i Sport

ISHOCKEY Sports bästa anfallare lämnar klubben för spel i Sverige. Chris DeSousa visade sig vara inget mindre än en kanonvärvning.

Nyhetsbild

Då Mieto åkte "på dynga"

KOMMENTAR Det arbetas med skid-FM och snöbrist i Vörå. För trettiotvå år sedan tvingades arrangörerna i Kristinestad köra snö – samt en och annan strömming.

Nyhetsbild

Jona Nyström: När ska vi börja fundera på nästa säsong, Sport?

ISHOCKEY Efter julen pekar Sports formkurva åter neråt. Tankarna börjar vandra mot en ny säsong i en nyrenoverad ishall och frågan är när nästa säsong blir prioritering nummer ett.

Nyhetsbild

Johan Prest: Stafett i behov av uppdatering

Landskapsstafetten lever och mår bra. Men det finns kanske skäl att se över vissa saker för att inte riskera att evenemanget tynar bort.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Ibland måste man förlora för att kunna vara bäst

ISHOCKEY Förhoppningen efter medaljmissen i JVM är att alla de finländska spelarna ska gå ur turneringen som bättre och mognare ishockeyspelare.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: 2019 är sportåret vi helst vill glömma

Degraderingar, misslyckade kval, målsättningar som inte uppnåddes, sparkade tränare och lag som tvingades tacka nej till sin serieplats. Nej, 2019 var inget bra år för lagsporten i regionen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Mörkö, Pukki-party och ett stulet VM-guld – fem blåvita idrottsfenomen att minnas från 2019

KRÖNIKA Det gångna året var ur finländsk synvinkel i allra högsta grad lagsporternas år. För år 2020 önskas fler individuella idrottsframgångar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många fotbollsderbyn men bara en favorit

FOTBOLL Med fyra österbottniska division 1-lag blir det tätt med derbyn den kommande fotbollssäsongen. Men det finns bara en favorit.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dufva gav Sport julfrid – framtiden spännande

ISHOCKEY Sport gav sina supportrar bästa möjliga julklapp redan dan före dopparedan då klubben meddelade att Risto Dufva skrivit på en kontraktsförlängning.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Juniorlejonen försvarar sitt VM-guld i årets fränaste hockeyturnering

ISHOCKEY Finland suktar efter att förnya sitt junior-VM-guld kring årsskiftet, men det är många bra nationer om budet. Endast en gång tidigare i historien har de blåvita tagit medalj i egenskap av regerande mästare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två åkare presterar

"Men tills vidare står allt segerhopp till två åkare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar från världscupen i Ruka.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.