Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Revanschsuget Finland jagar poäng i prövning mot Portugal

FOTBOLL Den senaste EM-kvalmatchen mellan Finland och Portugal har etsat sig fast i båda landslagens minnen. Finland vill ha revansch och Portugal vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Cypern bra uppvärmning för Finland – eldprovet väntar på tisdag

FOTBOLL Prognoserna pratar om en temperatur på två grader och förutspår också målkalas när Finland tar sig an Cypern i Helsingfors i kväll.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Myran faller med flaggan i topp

FOTBOLL Det blev bara ett år damligan för Myran. Men på många sätt faller Nedervetillaget med flaggan i topp.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Viktiga beslut stundar inom Jakobstadsfotbollen

FOTBOLL Även om fotbollssäsongen nu rundas av är det nu som de viktiga framtidsbesluten stundar inom Jakobstadsfotbollen. Vad ska hända med JBK och Jaros lovande juniorer som ska slussas in i seniorfotbollen?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Christian Sund vill se ett VPS som spelar rolig fotboll – och det vill alla vi andra också

FOTBOLL VPS vilar och laddar om inför spel i division 1. Enligt tränaren ska laget spela underhållande och vägvinnande fotboll nästa säsong. Ja, tack.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många veteraner i KPV har troligen gjort sitt

FOTBOLL Det blir förmodligen stora förändringar i KPV:s spelartrupp 2020. Men så skulle det sannolikt också ha blivit med ligastatusen intakt.

Nyhetsbild

Årets ÖT-spelare har det lilla extra

FOTBOLL ÖT-POÄNGEN. Det är sällan ÖT använder den fulla betygskalan och delar ut vitsordet 10 åt en Jarospelare. Men den äran fick årets ÖT-spelare när KTP hemmabesegrades med 3–2.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Statistiken ljuger inte – höstmörkret sväljer Vasa Sport

ISHOCKEY Örnarna har inte alls haft vind under vingarna under det första dryga dussinet matcher i hockeyligan. Statistiken beskriver allt. Enda vägen är nu uppåt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vi känner doften av fotbolls-EM – andas, och njut!

FOTBOLL EM-klockorna klämtar för Finland. Om en månad är det dags för Markku Kanervas mannar att hörsamma kallelsen. Då ska Liechtenstein få känna på landslagets framfart.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hoppet lever ännu för utspelat Finland

FOTBOLL Finland hade aldrig någon chans i Bosnien-Hercegovina. Däremot finns alla chanser kvar att kvalificera sig för ett historiskt EM-slutspel.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sparv given och Skrabb kan få sin chans

FOTBOLL Lördagen kan vara en unik chans för Simon Skrabb och/eller Petteri Forsell att etablera sig i ett landslag som Tim Sparv ser ut att leda till ett historiskt slutspel.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Rensa kalendern, EM-kval på Elisastadion kallar – i kväll

Finlands bästa fotbollsspelare, fyra österbottningar i truppen, 15 år sedan senaste EM-kval i Vasa ... Finns det någon orsak att inte vara på plats på Elisastadion då Finland möter Albanien i kväll klockan 19?

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ingen lätt match med pengarna

ISHOCKEY Sport har lyckats både bra och dåligt. Men det krävs väldigt mycket arbete ännu innan de stora framgångarna kommer.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Snart börjar VM i friidrott – ingen medaljkälla i oljelandet

Qatar. Det låter exotiskt. Och dyrt. I synnerhet eftersom den finländska VM-truppen är överraskande stor. Men budgeten är liten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Försvaret och målvakterna definierar Sports säsong – framåt ska laget räcka till gott och väl

Sport går in i en ny ligasäsong med ett anfallsgarde som har stor potential. Många mål lär vi få se även denna säsong, men hur det blir med en slutspelsplats avgörs i andra ändan av rinken.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Hösten blir ingen picknickpromenad för Finland, men kursen mot EM håller

I en halvlek stretade Finland emot. I sjuttiofem minuter hade Finland en poäng på gaffeln. Sedan satte Italien ner båda stövlarna i EM-slutspelet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Behövs inget mirakel för en EM-biljett

FOTBOLL Spelarna håller med avsikt korten nära kroppen när man börjar ställa frågorna med stort F. Om EM, om drömläget, om det hyggligt gynnsamma spelprogrammet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Kan vara landslagsspelarnas viktigaste timmar i karriären

Rammstein spelade sönder gräsmattan i Tammerfors. Nu är det landslagets tur att vrida upp volymen till max och öppna dörren till två magnifika månader.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Kan bli starten på en magisk kvalhöst

Herrlandslagets kvalmatcher i fotboll brukar kunna passera ganska obemärkt. Men i kväll är det annorlunda. I kväll kan Finland slå Grekland på hemmaplan och ge sig själva ett drömläge.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: En lysande resurs som Jaro borde använda

Centralplanen i Jakobstad är ingen större fröjd för ögat. Som fotbollsarena betraktat kan man med fog säga att fördelarna är lätträknade. Men det finns faktiskt en resurs som klubben kunde försöka ta till vara, i varje fall en gång per säsong.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bitarna huller om buller i ”Spurs”

KRÖNIKA Tottenham har rasat ihop i Premier League efter nyår. Det har blivit nio segrar – och lika många förluster – på tjugoen matcher under 2019.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Årets idrottare? Teemu Pukki

FOTBOLL Fyra Premier League-mål senare pratar en hel fotbollsvärld om en finländsk anfallare. Teemu Pukki har presenterat sig på den största scenen med att vråla rakt ut.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Ett njutbart hinderlopp med utmaningar i helt rätt dos

HINDERBANELOPP Jag deltog i Toughest i Vörå, och den här gången kom jag ihåg att njuta av hindren. Därför blev utmaningen en kick.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Förvänta er en ny dunderduell

FOTBOLL Kalla mig barnslig, enkelspårig och tokig. Premier League-premiären är en markör. Det är årets bästa dag – varje år.

Nyhetsbild

Krönika: Kvinnokraft lyfter friidrotten

Friidrottssäsongen fick fart på allvar med finländska mästerkapen. Nu väntar ett par intensiva landslagshelger – först ut är Camilla Richardssons rekordjakt i lag-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett tag var VPS landets hetaste lag

Till slut hade VPS inget annat alternativ än att göra ändringar i tränarteamet. Petri Vuorinen klev av, men han har fina minnen med sig från sina år vid rodret.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Många bäckar små lyfter damfotbollen till en ny nivå

Chans att ändra attityder och öka jämställdheten. Sommarens VM förutspåddes bli det viktigaste hittills – och med facit i hand har det blivit en succé. Nu gäller det att fortsätta rida på vågen.

Nyhetsbild

Martin Kjellman: Framgång kan inte vara enda måttstocken

När tv-sporten inte motsvarar förväntningarna går det att rikta blicken mot den lokala idrotten, och där måste andra faktorer än segrar få räknas.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Var Ekenäs-segern en vändpunkt för Jaro?

Efter sjätteplatsen i ligan 2014 har det varit fem år av besvikelser för Jaro. Hittills i år var prestationen mot AC Kajaani ett bottennapp. Blir segern mot Ekenäs en vändpunkt?

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Jukola ett praktexempel på orienterarnas kärlek till naturen

Sätt hela Karlebys befolkning på en åker i ett dygn och se hur det ser ut efteråt. Otroligt nog lyckas världens största orienteringsstafett Jukola år efter år vara en snygg tillställning.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Jeppis Hockey hamnar på efterkälken

Jeppis Hockeys årsmötesrumba har blivit en sorglustig historia. Dessvärre drabbas lagbygget, då klubben blir akterseglad på alla plan av konkurrenterna IK Kronan och IFK Lepplax.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Seger – och nu räknar vi dagarna till hösten

Några rynkor i pannan. Sedan påminde Teemu Pukki oss om att vi inte behöver vara oroliga. Nu räknar vi dagarna fram till hösten. Det här kan bli något stort.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV hamnade i Myrans sits – Kim Huuhka är ingen lösning

Medan tränarbänken sväller i Myran så har den förkortats i KPV som har 60 dagar på sig att hitta en tränare med Pro-utbildning.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ge oss rolig fotboll som avslutning

I Vaduz finns marginalen för att släppa loss en aning i anfallsspelet. Det finns inte ett enda argument för att den här vårterminen inte skulle sluta med en seger för landslaget.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Hur "You'll never walk alone" kan betyda så mycket för en Kronobyflicka

"För mig kom pojkvän och Liverpool som ett paketerbjudande. Och när jag accepterade budet öppnade sig en ny värld, en rödvit sådan", skriver sportens Lilian Hellström.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Folk skrek efter Pukki – de fick se Finlands x-faktor

Blixtar och dunder – magiska under. Åskan mullrade, regnet öste ner. Folk skrek efter Teemu Pukki. De fick precis vad de ville ha. Oh well, här har vi ju Finlands x-faktor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands marginaler är obefintliga

Den här landslagssamlingen bygger en bro mot hösten – och Finlands vandring över bron blir en balansakt på en tunn och slak lina om det blir en smäll i kväll.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Uefas tondövhet är total

Champions League-våren har känts som ryggmassage efter en eftermiddag med vedhuggning. Det är ett välkommet hack i kurvan som obönhörligen pekar åt ett håll.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Tshibasu kan bli Jaros Ronaldo

FOTBOLL. Jarotränaren Niklas Käcko har testat med både Jahir Barraza och Anthony Olusanya som center. Svaret kan vara Washilly Tshibasu.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Den oförglömligt vackra hockeyaftonen då alla finländare blev goda vänner

Vasabladets sportreporter Ludvig Andersson bevittnade guldyran på Vasa torg stunden efter att Lejonen korats till världsmästare i ishockey. Se hans video av guldfirandet.

Nyhetsbild

Roy Frilund: Fotbollsarenan fick stryk

KOLUMN Karleby stad har varit sträng och bestämd vad gäller övergång från konst- till naturgräs. Första juni är den traditionella gränsen. Mycket tack vare den begränsningen har fotbollsplanerna i Karleby varit i gott skick sommartid.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Det här är en av våra största triumfer – någonsin

Vad var det som just hände? Det är tredje gången på kort tid vi frågar oss det. Nere i Bratislava har ett doldisgäng svaret. De spelade lite hockey, och det gick riktigt bra.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre tunga finalnederlag mot Kanada – i kväll gör Lejonen allt för att undvika ett fjärde

För 25 år sedan spelade Finland VM-final mot Kanada för första gången. Det blev ett oerhört bittert nederlag, och det har blivit ytterligare två tunga förluster sedan dess. I kväll? Siffrorna talar för Kanada, förstås.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Inte bara lagkapten – vår hjälte kallas "Mörkö"

Efter knallen mot Sverige var den stora frågan hur Finland lyckas ladda om för att möta omöjliga Ryssland. Och svaret var övertygande. Lejonen spelade helt enkelt ännu bättre.