Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jona Nyström: Siffrorna visar det – Chris DeSousa en av de bästa någonsin i Sport

ISHOCKEY Sports bästa anfallare lämnar klubben för spel i Sverige. Chris DeSousa visade sig vara inget mindre än en kanonvärvning.

Nyhetsbild

Då Mieto åkte "på dynga"

KOMMENTAR Det arbetas med skid-FM och snöbrist i Vörå. För trettiotvå år sedan tvingades arrangörerna i Kristinestad köra snö – samt en och annan strömming.

Nyhetsbild

Jona Nyström: När ska vi börja fundera på nästa säsong, Sport?

ISHOCKEY Efter julen pekar Sports formkurva åter neråt. Tankarna börjar vandra mot en ny säsong i en nyrenoverad ishall och frågan är när nästa säsong blir prioritering nummer ett.

Nyhetsbild

Johan Prest: Stafett i behov av uppdatering

Landskapsstafetten lever och mår bra. Men det finns kanske skäl att se över vissa saker för att inte riskera att evenemanget tynar bort.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Ibland måste man förlora för att kunna vara bäst

ISHOCKEY Förhoppningen efter medaljmissen i JVM är att alla de finländska spelarna ska gå ur turneringen som bättre och mognare ishockeyspelare.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: 2019 är sportåret vi helst vill glömma

Degraderingar, misslyckade kval, målsättningar som inte uppnåddes, sparkade tränare och lag som tvingades tacka nej till sin serieplats. Nej, 2019 var inget bra år för lagsporten i regionen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Mörkö, Pukki-party och ett stulet VM-guld – fem blåvita idrottsfenomen att minnas från 2019

KRÖNIKA Det gångna året var ur finländsk synvinkel i allra högsta grad lagsporternas år. För år 2020 önskas fler individuella idrottsframgångar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många fotbollsderbyn men bara en favorit

FOTBOLL Med fyra österbottniska division 1-lag blir det tätt med derbyn den kommande fotbollssäsongen. Men det finns bara en favorit.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dufva gav Sport julfrid – framtiden spännande

ISHOCKEY Sport gav sina supportrar bästa möjliga julklapp redan dan före dopparedan då klubben meddelade att Risto Dufva skrivit på en kontraktsförlängning.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Juniorlejonen försvarar sitt VM-guld i årets fränaste hockeyturnering

ISHOCKEY Finland suktar efter att förnya sitt junior-VM-guld kring årsskiftet, men det är många bra nationer om budet. Endast en gång tidigare i historien har de blåvita tagit medalj i egenskap av regerande mästare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två åkare presterar

"Men tills vidare står allt segerhopp till två åkare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar från världscupen i Ruka.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Hoppas vi kan glömma de hemska kvällarna i regn

FOTBOLL På fredag kväll kan Finland bli klart för EM i fotboll. Det har varit nära ett par gånger tidigare, men i synnerhet en kvalmatch har gått till idrottshistorien.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Revanschsuget Finland jagar poäng i prövning mot Portugal

FOTBOLL Den senaste EM-kvalmatchen mellan Finland och Portugal har etsat sig fast i båda landslagens minnen. Finland vill ha revansch och Portugal vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Cypern bra uppvärmning för Finland – eldprovet väntar på tisdag

FOTBOLL Prognoserna pratar om en temperatur på två grader och förutspår också målkalas när Finland tar sig an Cypern i Helsingfors i kväll.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Myran faller med flaggan i topp

FOTBOLL Det blev bara ett år damligan för Myran. Men på många sätt faller Nedervetillaget med flaggan i topp.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Viktiga beslut stundar inom Jakobstadsfotbollen

FOTBOLL Även om fotbollssäsongen nu rundas av är det nu som de viktiga framtidsbesluten stundar inom Jakobstadsfotbollen. Vad ska hända med JBK och Jaros lovande juniorer som ska slussas in i seniorfotbollen?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Christian Sund vill se ett VPS som spelar rolig fotboll – och det vill alla vi andra också

FOTBOLL VPS vilar och laddar om inför spel i division 1. Enligt tränaren ska laget spela underhållande och vägvinnande fotboll nästa säsong. Ja, tack.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många veteraner i KPV har troligen gjort sitt

FOTBOLL Det blir förmodligen stora förändringar i KPV:s spelartrupp 2020. Men så skulle det sannolikt också ha blivit med ligastatusen intakt.

Nyhetsbild

Årets ÖT-spelare har det lilla extra

FOTBOLL ÖT-POÄNGEN. Det är sällan ÖT använder den fulla betygskalan och delar ut vitsordet 10 åt en Jarospelare. Men den äran fick årets ÖT-spelare när KTP hemmabesegrades med 3–2.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Statistiken ljuger inte – höstmörkret sväljer Vasa Sport

ISHOCKEY Örnarna har inte alls haft vind under vingarna under det första dryga dussinet matcher i hockeyligan. Statistiken beskriver allt. Enda vägen är nu uppåt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vi känner doften av fotbolls-EM – andas, och njut!

FOTBOLL EM-klockorna klämtar för Finland. Om en månad är det dags för Markku Kanervas mannar att hörsamma kallelsen. Då ska Liechtenstein få känna på landslagets framfart.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hoppet lever ännu för utspelat Finland

FOTBOLL Finland hade aldrig någon chans i Bosnien-Hercegovina. Däremot finns alla chanser kvar att kvalificera sig för ett historiskt EM-slutspel.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sparv given och Skrabb kan få sin chans

FOTBOLL Lördagen kan vara en unik chans för Simon Skrabb och/eller Petteri Forsell att etablera sig i ett landslag som Tim Sparv ser ut att leda till ett historiskt slutspel.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Rensa kalendern, EM-kval på Elisastadion kallar – i kväll

Finlands bästa fotbollsspelare, fyra österbottningar i truppen, 15 år sedan senaste EM-kval i Vasa ... Finns det någon orsak att inte vara på plats på Elisastadion då Finland möter Albanien i kväll klockan 19?

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ingen lätt match med pengarna

ISHOCKEY Sport har lyckats både bra och dåligt. Men det krävs väldigt mycket arbete ännu innan de stora framgångarna kommer.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Snart börjar VM i friidrott – ingen medaljkälla i oljelandet

Qatar. Det låter exotiskt. Och dyrt. I synnerhet eftersom den finländska VM-truppen är överraskande stor. Men budgeten är liten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Försvaret och målvakterna definierar Sports säsong – framåt ska laget räcka till gott och väl

Sport går in i en ny ligasäsong med ett anfallsgarde som har stor potential. Många mål lär vi få se även denna säsong, men hur det blir med en slutspelsplats avgörs i andra ändan av rinken.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Hösten blir ingen picknickpromenad för Finland, men kursen mot EM håller

I en halvlek stretade Finland emot. I sjuttiofem minuter hade Finland en poäng på gaffeln. Sedan satte Italien ner båda stövlarna i EM-slutspelet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Behövs inget mirakel för en EM-biljett

FOTBOLL Spelarna håller med avsikt korten nära kroppen när man börjar ställa frågorna med stort F. Om EM, om drömläget, om det hyggligt gynnsamma spelprogrammet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Kan vara landslagsspelarnas viktigaste timmar i karriären

Rammstein spelade sönder gräsmattan i Tammerfors. Nu är det landslagets tur att vrida upp volymen till max och öppna dörren till två magnifika månader.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: Kan bli starten på en magisk kvalhöst

Herrlandslagets kvalmatcher i fotboll brukar kunna passera ganska obemärkt. Men i kväll är det annorlunda. I kväll kan Finland slå Grekland på hemmaplan och ge sig själva ett drömläge.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: En lysande resurs som Jaro borde använda

Centralplanen i Jakobstad är ingen större fröjd för ögat. Som fotbollsarena betraktat kan man med fog säga att fördelarna är lätträknade. Men det finns faktiskt en resurs som klubben kunde försöka ta till vara, i varje fall en gång per säsong.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bitarna huller om buller i ”Spurs”

KRÖNIKA Tottenham har rasat ihop i Premier League efter nyår. Det har blivit nio segrar – och lika många förluster – på tjugoen matcher under 2019.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Årets idrottare? Teemu Pukki

FOTBOLL Fyra Premier League-mål senare pratar en hel fotbollsvärld om en finländsk anfallare. Teemu Pukki har presenterat sig på den största scenen med att vråla rakt ut.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Ett njutbart hinderlopp med utmaningar i helt rätt dos

HINDERBANELOPP Jag deltog i Toughest i Vörå, och den här gången kom jag ihåg att njuta av hindren. Därför blev utmaningen en kick.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Förvänta er en ny dunderduell

FOTBOLL Kalla mig barnslig, enkelspårig och tokig. Premier League-premiären är en markör. Det är årets bästa dag – varje år.

Nyhetsbild

Krönika: Kvinnokraft lyfter friidrotten

Friidrottssäsongen fick fart på allvar med finländska mästerkapen. Nu väntar ett par intensiva landslagshelger – först ut är Camilla Richardssons rekordjakt i lag-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett tag var VPS landets hetaste lag

Till slut hade VPS inget annat alternativ än att göra ändringar i tränarteamet. Petri Vuorinen klev av, men han har fina minnen med sig från sina år vid rodret.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Många bäckar små lyfter damfotbollen till en ny nivå

Chans att ändra attityder och öka jämställdheten. Sommarens VM förutspåddes bli det viktigaste hittills – och med facit i hand har det blivit en succé. Nu gäller det att fortsätta rida på vågen.

Nyhetsbild

Martin Kjellman: Framgång kan inte vara enda måttstocken

När tv-sporten inte motsvarar förväntningarna går det att rikta blicken mot den lokala idrotten, och där måste andra faktorer än segrar få räknas.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Var Ekenäs-segern en vändpunkt för Jaro?

Efter sjätteplatsen i ligan 2014 har det varit fem år av besvikelser för Jaro. Hittills i år var prestationen mot AC Kajaani ett bottennapp. Blir segern mot Ekenäs en vändpunkt?