Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Världen brinner – när ska hockeyfolket öppna käften och agera?

KRÖNIKA Farsoter. Rasism. Förtryck. Nådens år 2020 bjuder på obehagliga nyheter. Samtidigt fortsätter ishockeyn (nästan) som förr. Kanske det är dags att utkräva ansvar?

Nyhetsbild

Sören Bäck: Exit Miika Juntunen – upp till bevis för Niko Kalliokoski

FOTBOLL Antti Ylimäki, Jarmo Korhonen, Jani Uotinen, Miika Juntunen ... tränare kommer och går i KPV, men Niko Kalliokoski består. Nu gäller det att leverera. Förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Äntligen återupptas NHL-säsongen – njut så länge den varar

ISHOCKEY Årets upplaga av NHL-slutspelet har kantats av frågetecken och oklarheter, men nu är ligan äntligen redo för återstart. Och den är mer än välkommen i en sargad värld som behöver ljus och hopp.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Fem månader av full satsning på maraton – vad ska jag göra nu?

LÖPNING Så länge jag kan minnas har maraton varit en distans jag drömt om men inte vågat ta mig an. För en vecka sedan blev det av.

Nyhetsbild

Jonatan Sparv: Ja, Liverpool vinner Premier League – men det finns mycket annat att spela för

FOTBOLL En del har letat ursäkter och tagit på sig offerkoftan. Andra har jobbat i det tysta för att kunna återvända starkare än tidigare. Nu är det upp till bevis då Premier League drar i gång igen på onsdag.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Många frågetecken för finländsk skidsport – sitter herr Norrgård på svaren?

KRÖNIKA Att Martin Norrgård är ny vallachef i skidlandslaget andas framtidstro och optimism, men utmaningarna är många. Är Norrgård den ledare som kan vända på skutan från vallaboden och utåt?

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Uselt förklarat om idrotten, regeringen

KRÖNIKA Luddigt och osäkert. Idrotten är illa ute om vi tolkar regeringens direktiv efter värsta scenario. Och det är väldigt oklart vad regeringen egentligen menar. Rent ut sagt är det politisk inkompetens.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Jaros tio bästa utlänningar genom tiderna

KRÖNIKA Att ta ut Jaros tio bästa utländska spelare är inte lätt. Det är många som lämnar utanför, men vinnaren är given.

Nyhetsbild

Sören Bäck: De tio bästa spelarna i division 4

KRÖNIKA Division 4 är den högsta verkligt lokala serien. Derbymatcher hör till vardagen. Men vilka är de tio bästa spelarna i division 4?

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vad finns kvar av VPS när säsongen börjar?

KRÖNIKA Inom många klubbar verkar man vara överens om att permitteringar är den allra sista utvägen. För VPS verkade det vara den första.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Soffpotatis, se hit! Fem sätt att fylla fritiden – utan idrott på tv

IDROTT VBL:s sportreporter Ludvig Andersson delar med sig av tips på hur man kan fördriva tiden under coronakrisen.

Patrik Sundqvist: Coronaviruset släckte lampan i idrottsvärlden – i smått som stort

KRÖNIKA I början av veckan såg helgens jobblista ut att kräva en extraordinär arbetsinsats. Sedan gick larmet på allvar och inom loppet av ett par dagar släckte coronaviruset ner idrottsvärlden.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Karriären en fullträff – tack för allt du gav, Kaisa!

SKIDSKYTTE En stjärna har slocknat. Det kommer ta år och dar innan nästa tänds igen. Kaisa Mäkäräinens besked att lägga av lämnar ett enormt svart hål på den finländska idrottshimlen.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Folkkär skidsport i kris

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski var den stora stjärnan i Vörå. Hon är rätt ensam i den rollen i finländsk längdåkning. Det behövs en rejäl uppryckning.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vilken otrolig FM-avslutning – tack för tårarna, Julia

KRÖNIKA Vilken söndag. Vilken avslutning på de finländska mästerskapen. Vilken glädjefylld och känslosam eftermiddag det blev i Vörå när Julia Häger skrällde och tog silver i sprint.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Siffrorna visar det – Chris DeSousa en av de bästa någonsin i Sport

ISHOCKEY Sports bästa anfallare lämnar klubben för spel i Sverige. Chris DeSousa visade sig vara inget mindre än en kanonvärvning.

Nyhetsbild

Då Mieto åkte "på dynga"

KOMMENTAR Det arbetas med skid-FM och snöbrist i Vörå. För trettiotvå år sedan tvingades arrangörerna i Kristinestad köra snö – samt en och annan strömming.

Nyhetsbild

Jona Nyström: När ska vi börja fundera på nästa säsong, Sport?

ISHOCKEY Efter julen pekar Sports formkurva åter neråt. Tankarna börjar vandra mot en ny säsong i en nyrenoverad ishall och frågan är när nästa säsong blir prioritering nummer ett.

Nyhetsbild

Johan Prest: Stafett i behov av uppdatering

Landskapsstafetten lever och mår bra. Men det finns kanske skäl att se över vissa saker för att inte riskera att evenemanget tynar bort.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Ibland måste man förlora för att kunna vara bäst

ISHOCKEY Förhoppningen efter medaljmissen i JVM är att alla de finländska spelarna ska gå ur turneringen som bättre och mognare ishockeyspelare.

Nyhetsbild

Björn Bredbacka: 2019 är sportåret vi helst vill glömma

Degraderingar, misslyckade kval, målsättningar som inte uppnåddes, sparkade tränare och lag som tvingades tacka nej till sin serieplats. Nej, 2019 var inget bra år för lagsporten i regionen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Mörkö, Pukki-party och ett stulet VM-guld – fem blåvita idrottsfenomen att minnas från 2019

KRÖNIKA Det gångna året var ur finländsk synvinkel i allra högsta grad lagsporternas år. För år 2020 önskas fler individuella idrottsframgångar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många fotbollsderbyn men bara en favorit

FOTBOLL Med fyra österbottniska division 1-lag blir det tätt med derbyn den kommande fotbollssäsongen. Men det finns bara en favorit.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dufva gav Sport julfrid – framtiden spännande

ISHOCKEY Sport gav sina supportrar bästa möjliga julklapp redan dan före dopparedan då klubben meddelade att Risto Dufva skrivit på en kontraktsförlängning.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Juniorlejonen försvarar sitt VM-guld i årets fränaste hockeyturnering

ISHOCKEY Finland suktar efter att förnya sitt junior-VM-guld kring årsskiftet, men det är många bra nationer om budet. Endast en gång tidigare i historien har de blåvita tagit medalj i egenskap av regerande mästare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två åkare presterar

"Men tills vidare står allt segerhopp till två åkare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar från världscupen i Ruka.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Hoppas vi kan glömma de hemska kvällarna i regn

FOTBOLL På fredag kväll kan Finland bli klart för EM i fotboll. Det har varit nära ett par gånger tidigare, men i synnerhet en kvalmatch har gått till idrottshistorien.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Revanschsuget Finland jagar poäng i prövning mot Portugal

FOTBOLL Den senaste EM-kvalmatchen mellan Finland och Portugal har etsat sig fast i båda landslagens minnen. Finland vill ha revansch och Portugal vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Cypern bra uppvärmning för Finland – eldprovet väntar på tisdag

FOTBOLL Prognoserna pratar om en temperatur på två grader och förutspår också målkalas när Finland tar sig an Cypern i Helsingfors i kväll.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Myran faller med flaggan i topp

FOTBOLL Det blev bara ett år damligan för Myran. Men på många sätt faller Nedervetillaget med flaggan i topp.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Viktiga beslut stundar inom Jakobstadsfotbollen

FOTBOLL Även om fotbollssäsongen nu rundas av är det nu som de viktiga framtidsbesluten stundar inom Jakobstadsfotbollen. Vad ska hända med JBK och Jaros lovande juniorer som ska slussas in i seniorfotbollen?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Christian Sund vill se ett VPS som spelar rolig fotboll – och det vill alla vi andra också

FOTBOLL VPS vilar och laddar om inför spel i division 1. Enligt tränaren ska laget spela underhållande och vägvinnande fotboll nästa säsong. Ja, tack.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många veteraner i KPV har troligen gjort sitt

FOTBOLL Det blir förmodligen stora förändringar i KPV:s spelartrupp 2020. Men så skulle det sannolikt också ha blivit med ligastatusen intakt.

Nyhetsbild

Årets ÖT-spelare har det lilla extra

FOTBOLL ÖT-POÄNGEN. Det är sällan ÖT använder den fulla betygskalan och delar ut vitsordet 10 åt en Jarospelare. Men den äran fick årets ÖT-spelare när KTP hemmabesegrades med 3–2.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Statistiken ljuger inte – höstmörkret sväljer Vasa Sport

ISHOCKEY Örnarna har inte alls haft vind under vingarna under det första dryga dussinet matcher i hockeyligan. Statistiken beskriver allt. Enda vägen är nu uppåt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vi känner doften av fotbolls-EM – andas, och njut!

FOTBOLL EM-klockorna klämtar för Finland. Om en månad är det dags för Markku Kanervas mannar att hörsamma kallelsen. Då ska Liechtenstein få känna på landslagets framfart.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hoppet lever ännu för utspelat Finland

FOTBOLL Finland hade aldrig någon chans i Bosnien-Hercegovina. Däremot finns alla chanser kvar att kvalificera sig för ett historiskt EM-slutspel.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sparv given och Skrabb kan få sin chans

FOTBOLL Lördagen kan vara en unik chans för Simon Skrabb och/eller Petteri Forsell att etablera sig i ett landslag som Tim Sparv ser ut att leda till ett historiskt slutspel.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Rensa kalendern, EM-kval på Elisastadion kallar – i kväll

Finlands bästa fotbollsspelare, fyra österbottningar i truppen, 15 år sedan senaste EM-kval i Vasa ... Finns det någon orsak att inte vara på plats på Elisastadion då Finland möter Albanien i kväll klockan 19?

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ingen lätt match med pengarna

ISHOCKEY Sport har lyckats både bra och dåligt. Men det krävs väldigt mycket arbete ännu innan de stora framgångarna kommer.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Snart börjar VM i friidrott – ingen medaljkälla i oljelandet

Qatar. Det låter exotiskt. Och dyrt. I synnerhet eftersom den finländska VM-truppen är överraskande stor. Men budgeten är liten.