Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Nordisk organisation lanserar kampanj för att rädda utrotningshotat bi

Den nordiska organisationen Nordgen lanserar ny plan för att trygga den biologiska mångfalden och det utrotningshotade nordiska biet (Apis mellifera mellifera).

Nyhetsbild

FN: USA måste säkra rätt till trygga aborter

Att frånta kvinnor rätten till säkra aborter kan leda till fler, osäkra och i värsta fall livshotande aborter, varnar FN.

Nyhetsbild

Nya främlingsfientliga partier väntas ta plats i danska folketinget

Två nya högerextrema partier väntas komma in i den danska riksdagen i valet om två veckor – ett av dem vill utvisa alla muslimer. Digitaliseringen har gjort det lättare för nya partier att ställa upp, säger dansk forskare.

Nyhetsbild

May öppnar för ny folkomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en eventuell andra folkomröstning om brexit. Men det finns många villkor längs vägen.

Nyhetsbild

Ryssland varnar Ukrainas president

Kreml varnar Ukrainas nye president Volodymyr Zelensky sedan denne bett USA att införa nya sanktioner mot Ryssland.

Nyhetsbild

Franska EU-valet en tajt prestigekamp mellan Le Pen och Macron

Blir det revansch för Marine Le Pen? Eller en överraskande återhämtning för Emmanuel Macron? EU-valet i Frankrike blir en stenhård prestigekamp med förre Donald Trump-rådgivaren Steve Bannon i en nyckelroll.

Nyhetsbild

Theresa May presenterar sin brexitplan

Brittiska premiärministern håller tal i kväll.

Nyhetsbild

Självkörande postbilar provas i USA

Självkörande lastbilar har börjat leverera post i tre delstater i USA under en försöksperiod på två veckor.

Nyhetsbild

Nicaragua lovar släppa 100 politiska fångar

100 politiska fångar ska släppas i Nicaragua, uppger landets regering. Beskedet om frisläppandet kommer efter hot från oppositionen om en allmän strejk och om att ställa in samtal för att lösa den politiska krisen i landet.

Nyhetsbild

Indonesiskt valresultat utmanas

Den tidigare presidentkandidaten Prabowo Subianto kommer att utmana resultatet från förra månadens val i Indonesien, som vanns av den sittande presidenten Joko Widodo.

Nyhetsbild

Christchurch-skytt anklagas för terrorbrott

Nyhetsbild

Malawi går till urnorna

Malawi i södra Afrika går till val i dag. President Peter Mutharika försöker få fortsätta ytterligare en mandatperiod, i hård konkurrens av två motståndare. Det rör sig om hans egen vice president Saulos Chilima och före detta baptistprästen Lazarus Chakwera.

Nyhetsbild

Fyrdubbling av attacker mot skolor i Ukraina

Skolbarn drabbas hårt av kriget som rasar i östra Ukraina, varnar FN:s barnfond Unicef.

Nyhetsbild

Trump: Jag är motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran. – Jag är inte någon som vill gå in i krig, för krig skadar ekonomier, och framför allt så dör folk i krig, vilket är det allra viktigaste, säger han i en intervju med Fox News.

Nyhetsbild

Assange begärs häktad vid svensk domstol

Nu inleds processen för att få Wikileaksgrundaren Julian Assange till Sverige, där han misstänks för en våldtäkt begången 2010. På måndagen begärdes han häktad men Assanges svenske försvarare vill skjuta på förhandlingen.

Nyhetsbild

Eiffeltornet evakuerat – klättrare siktad

Eiffeltornet i Paris evakuerades på måndagseftermiddagen efter att någon setts klättra på tornet, uppger företaget som förvaltar det.

Nyhetsbild

Den marina bottendöden sprider sig globalt – Professor: Ödesdiger inverkan på fiskbestånden

Det är inte bara Östersjön som drabbats av syrebrist och döda havsbottnar. Enligt ny forskning finns det omkring 500 döda havsbottnar på olika håll i världen.

Nyhetsbild

Tolv döda i polistillslag i Egypten

Tolv misstänkta jihadister har dödats i två polistillslag nära Egyptens huvudstad Kairo, uppger landets inrikesdepartement i ett uttalande.

Nyhetsbild

Julian Assange begärs häktad vid domstol i Sverige

Han sitter bakom lås och bom i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse, men nu inleds processen för att få Wikileaks-grundaren Julian Assange till Sverige. Här kan han på nytt ställas inför domstol, misstänkt för en våldtäkt begången 2010.

Nyhetsbild

Nu ska ett kilo mätas på nytt sätt

Tack och hej då, kilot! Och välkommen tillbaka, kilot, som från och med nu mäts på ett nytt och modernt sätt.Men ta det lugnt – trots att allt är annorlunda förändras inget.

Nyhetsbild

Många döda i barskjutning i Brasilien

Minst elva personer har skjutits till döds i en bar i staden Belem i norra Brasilien.

Nyhetsbild

Händer i dag: Volodymyr Zelenskyj svärs in som Ukrainas president

Volodymyr Zelenskyj spelade en lärare som ofrivilligt blev president i den populära tv-serien "Folkets tjänare" i Ukraina. I dag svärs den tidigare komikern och skådespelaren in som landets nye president efter en jordskredsseger mot sittande presidentrivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april.

Nyhetsbild

Inga fler barn när rikssvenska Erik smörjt sina axlar

Varje morgon smörjer Erik, 26, axlarna med en kräm – för att inte få fler barn. Han och hans fru ingår i en unik studie där ett hormonellt preventivmedel för män just nu testas i flera länder. – För mig handlar det framför allt om jämställdhet, säger Erik.

Nyhetsbild

May lovar "nytt, djärvt" brexitförsök

Premiärminister Theresa May utlovar ett "nytt, djärvt erbjudande" i det brexitavtal som läggs fram i början av juni.Men Labourledaren Jeremy Corbyn låter sig inte entusiasmeras.

Nyhetsbild

Trump motvillig till krig i Iran

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran.

Nyhetsbild

Tiotal skadade i bussexplosion i Kairo

En explosion inträffade vid en turistbuss i närheten av pyramiderna i Giza utanför Egyptens huvudstad Kairo på söndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Juncker: Ingen fara för den nordiska modellen

Han hyllar den nordiska modellen, fnyser åt pratet om sitt alkoholintag och vill gärna ha en minimilön för alla. Och nordbor får gärna ta större plats i EU, säger kommissionsbasen Jean-Claude Juncker i en unik intervju med Nordens samlade nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

En kvarts miljon rohingyer får id-kort

Över 270 000 rohingyer har registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter i samarbete med UNHCR, rapporterar FN:s flyktingorgan i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Mycket Pokémon förändrar hjärnan

Ett intensivt Pokémonspelande som barn kan förändra hjärnan så att du reagerar starkare på bilder av Pokémonfigurer som vuxen. Skärmens utseende tros också ha betydelse.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval i september

Nyval ska hållas snarast, om möjligt redan i början av september, meddelade Österrikes president Alexander van der Bellen vid en gemensam presskonferens med förbundskansler Sebastian Kurz.

Nyhetsbild

Expert: Varje sommar är en fästingsommar

Det kan bli färre getingar i år, spår experter. Men om getingarna tycks tillämpa vartannat år-principen kan vi lita på att fästingarna piggnar till så fort det blir fuktigare väder. Och huggormarna hittade formen redan under soliga april.

Nyhetsbild

Brand på Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle under kontroll

En brand som uppstod i taket på  Billerud Korsnäs pappersbruk i Gävle är nu under kontroll, meddelar Gästrike räddningstjänst.

Nyhetsbild

Österrike: Nyval möjligt först i höst

Efter gårdagens skräll i Österrike då regeringen sprack efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache gjort bort sig väntar nyval i det centraleuropeiska landet.

Nyhetsbild

Final i världens största demokratiska val

Under söndagen infaller den sista dagen i Indiens rekordstora parlamentsval, som i sex veckor har präglats av haglande förolämpningar mellan premiärminister Narendra Modi och konkurrenten Rahul Gandhi.

Nyhetsbild

Hypnos och KBT kan lindra tarmstörning

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar på ett samband mellan avvikande funktion i hjärnan, som förekomst av ångest eller depression, och svårighetsgraden av symptom i tarmen vid tarmstörningen IBS. Det skriver Göteborgs universitet på sin webbplats.

Australisk valseger med brasklapp

Australiens premiärminister Scott Morrison har gratulerats av USA:s president Donald Trump, och firar en oväntad valseger.

Nyhetsbild

Israel uppges beskjuta syriska mål

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Nyhetsbild

Saudiarabien: Vi vill inte ha krig

Saudiarabien signalerar att Iran ligger bakom mycket av den senaste tidens våldsamheter i och runt Persiska viken, med bland annat attacker mot saudisk infrastruktur för exporten av fossila bränslen. Efter händelserna kallar Riyad-regimen till extrainsatta toppmöten inom både Arabförbundet och GCC.

Nyhetsbild

Österrike går mot nyval

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz föreslår nyval "så snart som möjligt" i kölvattnet av skandalen kring det läckta videoklippet med den vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache.

Nyhetsbild

Soldater gripna för migrantmord på Malta

Två soldater har gripits på Malta misstänkta för en rasistiskt motiverad ihjälskjutning av en man från Elfenbenskusten.

Nyhetsbild

Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

En berusad vicekansler som pratar med en släkting till en rysk oligark om att ta över en av landets största tidningar – något som skulle gagna hans parti. På mindre än ett dygn har skandalvideon från Ibiza fått Heinz-Christian Strache på fall. Nu höjs röster för nyval i Österrike.

Nyhetsbild

Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache, partiledare för det nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), avgår.

Nyhetsbild

Prinsessans shamankärlek förundrar Norge

Prinsessan Märtha Louise har en ny kärlek. Och som så ofta med Märtha Louise förundras norrmännen över hennes val.