Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

EU-ilskan växer mot Astra Zeneca – Storbritannien får vaccin först

"Vi har bara lovat att göra så gott vi kan". Så svarar Astra Zenecas vd på vaccinkritiken i EU. Men motparten är inte nöjd. – Varken korrekt eller acceptabelt, säger EU:s hälsokommissionär.

Nyhetsbild

Danmarks regering vill införa tvångsadoptioner redan före födseln

Danmarks regering vill göra det lättare att adoptera bort barn utan föräldrarnas samtycke. Tvångsadoptioner ska kunna göras redan innan barnen är födda.

Nyhetsbild

Kina ger vaga klimatlöften – har nyckelroll i kampen för klimatet

Kina ska vara koldioxidneutralt till år 2060, lovar president Xi Jinping. Går det att lita på? Löftet har kritiserats för att vara vagt och ligga för långt in i framtiden för att faktiskt ha någon verkan.

Nyhetsbild

Norge stänger gränsen

Norge stänger gränsen för alla som saknar nödvändiga skäl att resa in i landet. – Det innebär att många som arbetar här inte kan komma till Norge, säger statsminister Erna Solberg (H).

Nyhetsbild

WHO: Nu finns muterat virus i 70 länder

Världshälsoorganisationen WHO meddelade på onsdagen att en ny variant av coronaviruset har nått en spridning i 70 länder.

Nyhetsbild

Slovakien kräver negativt covidtest på jobbet

Slovakien har återigen masstestat befolkningen – i hopp om att låta friska personer röra sig med större frihet medan de med positivt provsvar får stanna hemma.

Nyhetsbild

Klart: Sverige stoppar minkuppfödning för resten av året – "Inga nya valpar tillåts 2021"

I år blir det inga nya minkvalpar på svenska minkfarmar. Aveln stoppas, eftersom coronaviruset kan spridas via minkarna.

Nyhetsbild

Astra Zenecas vd svarar på kritiken i stor intervju – men EU-kommissionen ställer sig frågande till flera av uppgifterna

Vi gör så gott vi kan och låter inte andra gå före för att tjäna mer. Så svarar Astra Zenecas vd på vaccinkritiken i EU. Men motparten är inte nöjd och vill nu att kontrakten offentliggörs.

Nyhetsbild

Youtube portar Trump på obestämd tid

Nyhetsbild

Många skadade i nattens virusprotester i Libanon

Nyhetsbild
2

Omröstning tyder på att Trump kommer frias

45 av 50 republikanska senatorer i USA:s kongress röstade sent på tisdagskvällen, svensk tid, för att kasta ut riksrättsåtalet mot förre presidenten Donald Trump. Det räckte ändå inte för att stoppa processen.

Nyhetsbild

Dystert rekord: Fler än 100 miljoner har nu insjuknat i corona – värst drabbat är USA

Nu har ett nytt, dystert rekord slagits. Enligt Johns Hopkins-universitetet i USA har nu över 100 miljoner smittats av coronaviruset världen över.

Nyhetsbild

Annorlunda immunsvar hos patienter med svår covid

Patienter som drabbas av svår sjukdom vid covid-19 har antikroppar som hindrar kroppen att ta hand om viruset, något de som drabbas av mild sjukdom inte har.

Nyhetsbild

Brutaliteten i Belarus fortsätter obehindrat

Människor dödas, torteras, förföljs och förnedras av polismakten – men ingen ställs till svars. Protesterna fortsätter, men diktatorn sitter kvar. Omvärlden måste göra något för att folket i Belarus ska få hjälp, larmar människorättsorganisationen Amnesty International.

Nyhetsbild

Forskare om danskt minkavtal: "Otroligt högt belopp"

Tre storsjukhus eller en halv ny bro över Stora Bält – det hade de miljarder som nu ska betalas ut till danska minkuppfödare räckt till.

Nyhetsbild

Fågelinfluensa hotar påskbordet – 1,3 miljoner höns ska avlivas

1,3 miljoner värphöns måste avlivas och destrueras efter att fågelinfluensan satt sina klor i Sveriges största äggproducent.

Nyhetsbild

Inga resor till Nya Zeeland i sikte – "Resten av världen utgör alltför stor risk"

Räkna inte med att åka till Nya Zeeland i år, enligt landets premiärminister.

Nyhetsbild

Tegnell öppnar för festivalsommar i Sverige

Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell utesluter inte att det blir en festivalsommar 2021 – trots coronapandemin.

Nyhetsbild

Navanyjs rörelse uppmanar till nya jätteprotester i Moskva – kräver att oppositionsledaren släpps fri

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse uppmanar till nya jätteprotester till helgen – denna gång utanför säkerhetstjänsten FSB:s och president Putins respektive högkvarter i Moskva.

Nyhetsbild

Biden lägger fram plan mot rasism

Polisväsendet ska utredas, i ljuset av fjolårets brutala och dödliga ingripande mot George Floyd. Dessutom ska kriminalvården förbättras och rättvisa garanteras i juridiska processer. USA:s nye president Joe Biden tar nu initiativ mot diskriminering och rasism.

Nyhetsbild

Fler än 100 000 smittade har dött i Storbritannien

Fler än 100 000 människor har avlidit efter att ha testat positivt för covid-19 i Storbritannien.

Nyhetsbild

Tegnell: Brittisk mutation kan ta över i Sverige

Nu har 95 fall av den brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats i Sverige. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns en risk att den tar över. – Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, säger han.

Nyhetsbild

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott. – Företagen måste leverera, manar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Nyhetsbild

Tårgas mot indiska bönder i traktorprotest

Tusentals indiska bönder, många i traktorer eller till häst, har tagit sig igenom polisens avspärrningar in till huvudstaden New Delhi. Några har tagit sig upp på det historiska röda fortet i staden där de viftar med flaggor. Polisen har använt tårgas mot demonstranterna.

Nyhetsbild

Desperat jakt på syrgas i Amazonas huvudstad

Tusentals nygrävda gravar. 36-timmarsskift för vårdpersonal. Och nästan ingen syrgas. Sjukvården är nära kollaps i Amazonas djungelhuvudstad där anhöriga tvingas vårda sina familjemedlemmar.

Nyhetsbild

Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Tveksamheter har uppstått kring om Astra Zenecas vaccin kommer att godkännas för personer över 65 år, enligt tyska medier. Nu dementerar tyska hälsodepartementet uppgifterna och säger att det hela berodde på en förväxling.

Nyhetsbild

180 gripna vid virusprotester i Nederländerna

Nyhetsbild

Godkända vaccin kan bromsa bättre uppföljare

Det rekordsnabba godkännandet av vaccin mot covid-19 har en paradoxal baksida. Plötsligt bromsas arbetet med de vaccin som fortfarande är under utveckling – trots att de skulle kunna vara både säkrare och bättre.

Nyhetsbild

Puerto Rico sätter ner foten mot kvinnovåld

Puerto Rico har utlyst nödläge och skapat en handlingsplan för att tackla problemen med våld mot kvinnor.

Nyhetsbild

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen.

Nyhetsbild
1

Riksrättsåtalet mot Trump inlett

USA:s representanthus har formellt lämnat över riksrättsåtalet mot tidigare president Donald Trump till senaten. Därmed skriver den kontroversielle ex-presidenten återigen historia, som den förste att ställas inför riksrätt två gånger, och den förste som gör det efter att han har lämnat posten.

Nyhetsbild

Italiens premiärminister Conte avgår – för att ta nya tag

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att avgå. Han har inte hittat någon lösning på den rådande regeringskrisen, men kan på så vis få mer tid på sig.

Nyhetsbild

Transpersoner åter välkomna i USA:s armé

Transsexuella personer får åter lov att tjänstgöra inom det militära i USA. Den nye presidenten Joe Biden river upp ett beslut som fattades av hans föregångare Donald Trump.

Nyhetsbild
2

Efter anklagelser om valfusk – Trumps advokat Giuliani hotas av miljardböter

Ett amerikanskt företag som tillverkar rösträkningsmaskiner har lämnat in en förtalsstämning till en domstol mot den tidigare presidenten Donald Trumps advokat Rudy Giuliani.

Nyhetsbild

EU listar länderna i värsta riskzonen – Finland längst ner på listan

Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade i coronapandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder – och även internt.

Nyhetsbild

Försenat vaccin väcker irritation inom EU – "Förväntar oss en lösning"

EU-kommissionen hötter med näven åt Astra Zeneca efter beskedet om att kommande vaccinleveranser blir mindre än utlovat.

Nyhetsbild

Nio instängda kinesiska gruvarbetare döda – elva räddade, en kvar i gruvan

Nyhetsbild

Litauens utrikesminister: Putin är nervös

"Starka signaler" efterlyses när EU-ländernas utrikesministrar diskuterar läget i Ryssland.

Nyhetsbild

Tvivel kring vaccin med bara en dos – "Ger bara 50 procents skydd"

En vaccindos i stället för två. Läkemedelsjätten Johnson & Johnson hoppas att deras vaccinkandidat ska förändra hela vaccinprocessen. Forskaren Matti Sällberg är dock tveksam.

Nyhetsbild
1

Biden inför nya inreseförbud

USA:s president Joe Biden kommer att införa inreseförbud på icke-amerikanska medborgare som har varit i Storbritannien, Brasilien, Irland och stora delar av övriga Europa, uppger Vita huset.

Nyhetsbild
1

Tyskar rensar lagbok på nazispråk: "Hög tid"

Den 23 maj 1949 fick Tyskland sin demokratiska grundlag, som också markerar förbundsrepublikens födelse. På annat håll i den tyska lagboken finns 75 år efter krigsslutet fortfarande språkliga rester av det nazistiska skräckväldet. Men nu ska de rensas bort.

Nyhetsbild

Virusåtgärder i större område i Norge

Strängare smittskyddsregler införs i ytterligare 15 kommuner på det norska Østlandet.

Nyhetsbild

Hundratals gripna vid virusprotester

Minst 240 personer har gripits i Nederländerna i våldsamma protester i flera städer.

Nyhetsbild

Kinesiska gruvarbetare räddade efter 14 dagar

UTRIKES Elva kinesiska arbetare har räddats efter två veckor i en guldgruva hundratals meter under jord. Men fortfarande är tio personer fångade i gruvan.

Nyhetsbild

Klart med ny regering i Estland

UTRIKES Estland får en ny regering. Landets två storpartier har kommit överens om att samarbeta under den blivande premiärministern Kaja Kallas.