Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Trumps uttalande om kongresskvinnor möts av protester: "Det är en vit makt-agenda" säger en av kvinnorna

Donald Trumps uppmärksammade och upprepade uttalanden om fyra kongresskvinnor med påbrå från länder och territorier utanför USA möts av protester och fördömanden från hela världen. – Det är en vit makt-agenda, säger Ilhan Omar, en av kvinnorna.

Nyhetsbild

Sten var först på plats vid flygolyckan

Planet kraschade några hundra meter från Sven Erikssons stuga. Han sprang mot platsen och hittade det störtade planet. I flera minuter var han ensam och visste inte vad han skulle ta sig till.

Nyhetsbild

Försenade flyg ger ökade utsläpp

Över en fjärdedel av flygen i Europa var försenade under 2018 och ledde till minst tio miljoner ton mer koldioxidutsläpp. Flygledningen måste släppa prestigen, säger flygexpert.

Nyhetsbild

Umeborna delade sin sorg i kyrkan

Dagen efter den svåra flygolyckan sökte sig umeborna till kyrkan för att dela sin sorg.– Folk fick gråta, man fick tända ljus, och man fick vara den man behövde, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Nyhetsbild

Fortsatt ordkrig USA–Iran om kärnenergiavtal

Iran säger sig vara redo att förhandla med USA – men bara om Washington lyfter sanktionerna mot landet och återgår till kärnenergiavtalet från 2015. Det sade Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal i söndags.

Nyhetsbild

Dubbla livstidsstraff för bilattack

Den i dag 22-årige James Fields, som sommaren 2017 plöjde sin bil genom i en grupp antirasistiska motdemonstranter i amerikanska Charlottesville, har dömts till sitt andra livstidsstraff på lika många månader.

Nyhetsbild

Flygkraschen i Umeå: Planet fick grönt ljus för tre veckor sedan

Sju män och två kvinnor befann sig ombord på flygplanet som störtade i Umeå. Det står klart att planet gick i delar redan innan det slog i marken. För bara några veckor sedan genomgick det kontroller och ansågs vara flygdugligt.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Oroväckande likt dödkraschen i Jämijärvi för fem år sedan

Åtta döda fallskärmshoppare och en död pilot i Umeå. Har flygplanet tappat sin flygförmåga på grund av materialtrötthet? Så hände det i Finland.

Nyhetsbild

Vittne till olyckan i Umeå: "Jag hörde direkt att något var fel"

Känslan av chock ligger tung över Umeå efter söndagens flygolycka som krävde nio människors liv. Vid en väg längs med Umeälven ligger ett flertal hus där flera av de boende blev vittnen till olyckan.

Nyhetsbild

USA vill häva asylmöjligheter för migranter från Mexiko

Vita huset arbetar för att införa regler för att införa ett asylstopp för migranter som tar sig in i USA via Mexiko.

Nyhetsbild

Flygande man på Champs-Élysée gjorde succé

Det videoklipp som presidenten delade på Twitter blev snabbt viralt. Det visar en futuristiskt klädd man med gevär i händerna, som stigen ur en science fiction-film.

Nyhetsbild

SD:s Kent Ekeroth vann mot SVT om järnrörsfilm

SVT kränkte SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt genom att visa delar av den så kallade järnrörsvideon som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen.

Nyhetsbild

Olycksplanets vinge bröts av

Delar av en vinge på flygplanet som kraschade i Umeå på söndagen bröts av i luften. Nio personer omkom i olyckan.

Nyhetsbild

Svenska Fallskärmsförbundet stoppar flygningar med plan av samma modell

Svenska Fallskärmsförbundet stoppar tillfälligt alla fallskärmshoppningar med samma flygplansmodell som flygplanet i söndagens olycka

Nyhetsbild

Svenska fallskärmsförbundet: Spridd erfarenhetsnivå bland de omkomna

De omkomna fallskärmshopparna planerade att hoppa fallskärm och landa på Umeå flygplats. Umeå fallskärmsklubb försöker bearbeta det som hänt.

Nyhetsbild

Utredare på plats i Umeå – nu ska vittnen förhöras och vraket genomgå undersökning

Flygplansolyckan utanför Umeå där nio personer omkom utreds nu av Statens haverikommission, som besöker olycksplatsen under dagen. Flygplanstillverkaren står redo att samarbeta med utredarna.

Nyhetsbild

Minst 65 döda i monsunregn i Nepal

Minst 65 människor har omkommit, tiotals saknas och tiotusentals är på flykt i Nepal, där monsunregn har orsakat översvämningar och jordskred.

Nyhetsbild

Se kartan: Här kraschade fallskärmsklubbens plan

Platsen där flygplanet slog ner ligger i ganska svårtillgänglig terräng. Det är bergigt, snårigt och skogigt.

Nyhetsbild

Flygplanskraschen i Umeå – det här har hänt

Har du inte hängt med i rapporteringen? Här är en sammanfattning av söndagens tragiska olycka.

Nyhetsbild

Flygexpert: Ovanligt allvarlig olycka

Varför hoppade inte personerna ombord på planet, om de hade fallskärmar på sig? Svaret finner du här.

Nyhetsbild

En död efter skalv i Indonesien – hundratals evakuerade

Minst en person har dött och hundratals har evakuerats efter söndagens jordskalv i närheten av ögruppen Moluckerna i Indonesien.

Nyhetsbild

Kan ta ett år att utreda flygkraschen – ingen svart låda ombord

Flygplansolyckan utanför Umeå som krävde nio personers liv utreds nu av Statens haverikommission.

Nyhetsbild

Oro och kritik inför migranttillslag

2 000 immigranter ska gripas och deporteras när amerikanska myndigheter under söndagen ska genomföra koordinerade tillslag i tio städer. Men vilka städer det rör sig om är hemligt. Runt om i landet förbereder sig nu papperslösa på det värsta, samtidigt som den politiska kritiken tilltar i styrka.

Nyhetsbild

Trump till kongressledamöter: Åk tillbaka

USA:s president Donald Trump har på Twitter uppmanat några icke-namngivna kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna att "åka tillbaka" dit de kom ifrån.

Nyhetsbild

Demonstration mot valfiffel i Moskva

Omkring 2 000 människor samlades under söndagen till en demonstration i centrala Moskva. Bakgrunden var att flera oppositionspolitiker, allierade med regeringskritikern Aleksej Navalnyj, hävdar att de på felaktiga grunder nekats kandidera i stadens lokalval i september.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart vad som orsakade flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom i en flygolycka utanför Umeå på söndagen. Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start. Ingen av personerna ombord överlevde kraschen.

Nyhetsbild

Så håller du i gång under sommaren

Får träningen inte riktigt plats i semesterschemat? Tänk om – sommaren är ett gyllene tillfälle för enkel träning, tycker personliga tränaren Fredrik Aronsson.– Var inte så rädd för att göra fel. Kör bara!

Nyhetsbild

Europeiskt försvar i fokus på Bastiljdagen

Det europeiska försvarssamarbetet stod i fokus vid årets franska nationaldagsfirande i Paris. På president Emmanuel Macrons gästlista stod bland andra Angela Merkel och Mark Rutte – och på Champs-Élysées paraderade styrkor från en rad EU-länder.

Sammandrabbningar under protester i Hongkong

En grupp demonstranter drabbade samman med utkommenderade poliser i slutet av söndagens protester i Hongkong. Minst två personer, en polis och en demonstrant, har skadats.

Nyhetsbild

Erdogan utlovar räntesänkning

När Turkiets centralbankschef förra veckan sparkades utan förklaring spekulerades det i att oenighet med landets president Recep Tayyip Erdogan låg bakom.

Nyhetsbild

Fakta: Flygolyckor i Sverige

Flygolyckan i Umeå den 14 juli 2019 är den femte dödligaste i Sverige sett till civila flygolyckor. Nio personer omkom.

Nyhetsbild

Fallskärmsförbundet: "Saknar motstycke"

Nio personer har omkommit i en flygolycka utanför Umeå.Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start. Ingen av personerna ombord överlevde kraschen.

Nyhetsbild

Nio döda i flygkrasch utanför Umeå – Löfven: "Stor sorg"

Statsminister Stefan Löfven tar emot beskedet om flygplansolyckan i Umeå med stor sorg.

Nyhetsbild

Allt ljus på Zuma i korruptionsutfrågning

I fem dagar ska Sydafrikas korruptionsanklagade expresident Jacob Zuma frågas ut av den statliga kommission han själv tillsatte. Men ingen vet om Zuma kommer att samarbeta – eller använda rampljuset för att attackera sin efterträdare och politiska rival Cyril Ramaphosa.

Nyhetsbild

"Diplomatisk vandalism" bakom USA:s avhopp

Den diplomatläcka som tvingat Storbritanniens ambassadör i Washington att avgå fortsätter att skapa rubriker. Nu avslöjar brittiska medier vad ex-diplomaten Kim Darroch ansåg om USA:s beslut att lämna Iranavtalet: "Diplomatisk vandalism".

Nyhetsbild

Textilkonstnären Pasi Välimaa död

Textilkonstnären Pasi Välimaa har omkommit i en olycka vid sitt hem Frankrike.

Nyhetsbild

Vittne till VK om flygolyckan: "Det var obehagligt att se"

Uppdaterad 17.08 Västerbottens-kuriren har intervjuat Göran Nyström, som blev vittne till kraschen.

Nyhetsbild

Nio döda i flygkrasch utanför Umeå

Uppdaterad 17.02 Nio personer har omkommit i en flygolycka utanför Umeå. Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade ned på en ö i Umeälven kort efter start och ingen av personerna ombord överlevde.

Nyhetsbild

LIVE: Flygkraschen i Umeå

Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Följ vår direktrapport kring händelsen här!

Nyhetsbild

Flyg kraschlandade utanför Umeå – nio ombord

Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Enligt räddningstjänsten har "folk hittats runt planet". – Det är en allvarlig olycka och det ser illa ut, säger Christer Björkman, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT.

Nyhetsbild

Månen tur och retur: Dagen vi erövrade rymden

De fyra första dagarna hade gått helt prickfritt. Men när bara 20 minuter återstod, det vill säga precis före The Eagle (Örnen) skulle landa på månen, uppstod en serie problem.

Nyhetsbild

Många vill fira Victoria på Öland

I dag fyller kronprinsessan 42 år och hon firas i vanlig ordning på Öland. Solen skiner som sig bör på solens och vindarnas ö när besökarna släpps in på Solliden till tonerna av folkmusik.

Nyhetsbild

Kraftigt jordskalv i Indonesien

Ett jordskalv med magnituden 7,3 har inträffat i närheten av ögruppen Moluckerna i Indonesien, enligt USA:s geologiska institut USGS.

Nyhetsbild

Kriget i Libyen kan driva fler ut på havet

Ankomsterna till Europa via Medelhavet har sjunkit stadigt sedan rekordnivåerna 2015 – men risken att dö på resan är betydligt högre i dag. Ett fullskaligt krig i Libyen rycker allt närmare, och nu höjs röster på nytt för ett gemensamt mottagarsystem inom EU.