Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Terrorstämpel "tillfällig energiboost" för NMR

Nazistiska NMR för en tynande tillvaro – men den amerikanska terrorstämpeln kan få medlemmarna att känna sig viktiga för en stund, tror forskaren Christer Mattsson. – Jag tror att detta blir en tillfällig energiboost, säger han.

Nyhetsbild

Turister försvunna i hettans Grekland

Värmeböljan i Grekland har lett till ytterligare dödsfall och försvinnanden.

Nyhetsbild

Man attackerade fotbollsfans i Hamburg på EM-området – var beväpnad med hacka

En man har skjutits av polis i närheten av festområdet för fotbolls-EM i Hamburg, rapporterar tyska medier.

Nyhetsbild

Två döda i skjutning på festival i Texas

Två personer har skjutits ihjäl och flera skadats i en skjutning på en festival i en park i staden Round Rock i Texas, säger lokal polis på en pressträff enligt ABC News.

Gisslandrama i Ryssland – uppges vara kopplat till IS

Två vakter togs som gisslan på ett häkte i södra Ryssland där de arbetade. Efter några timmar stormade säkerhetstjänsten anläggningen och oskadliggjorde gisslantagarna, som uppgavs vara fångar med koppling till terrorrörelsen IS.

Nyhetsbild

Flera barn skjutna vid vattenlekplats i USA

Nio personer, varav två barn, har skadats i en skottlossning vid en vattenlekplats i en park i Michigan i USA. En åttaårig pojke har livshotande skador efter att han skjutits i huvudet.

Nyhetsbild

Forskning avslöjar nya rön om barnen mayafolket offrade

Ny forskning visar att mayafolket inte främst offrade flickor och unga kvinnor till gudarna vid ruinstaden Chichén Itzá. – Den här forskningen vänder den berättelsen upp och ned, säger Harvardforskaren Christina Warinner till The Washington Post.

Nyhetsbild

Ryskt stridsflygplan kränkte svenskt luftrum

Ett ryskt plan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum under fredagen. Svenskt försvar anropade planet för att varna det och uppmana det att lämna svenskt luftrum men fick inget svar.

Nyhetsbild

Nödhjälp via pir i Gaza pausas

Den flytande piren i Gaza, som byggts av USA för att få in nödhjälp, riskerar återigen att skadas av höga vågor. Men projektet står inför större utmaningar än så: FN har pausat leveranser via piren efter etiska oklarheter.

Nyhetsbild

Prinsessan Kate tillbaka i offentligheten

Kate, prinsessan av Wales, säger att hennes cancerbehandling går framåt och att hon kommer att delta i lördagens kungliga Trooping the Colour-ceremoni i London.

Nyhetsbild

Hamas: Ingen aning om antalet gisslan som lever

Gisslans öde är centralt i förhandlingarna om vapenvila i Gaza. Men "ingen har en aning" om hur många av dem som fortfarande är vid liv, hävdar en högt uppsatt företrädare för terrorstämplade Hamas.

Nyhetsbild

Cannabisbrist på exklusiva ön – skeppas in

Med särskilda båtar ska man transportera in cannabis till en amerikansk ö – på grund av brist av det i Finland illegala rusmedlet.

Nyhetsbild

Knarkgäng hotar tropiska fåglar

På flykt undan rättvisan drar sig knarksmugglare allt längre in i några av planetens mest avlägsna skogar, med potentiellt ödesdigra konsekvenser för fågellivet, rapporterar The Guardian.

Nyhetsbild

Krokodil åt hundar – blev själv soppa

Invånarna i ett avlägset samhälle i Australien fick sin revansch.

Nyhetsbild

Så hett i Grekland att Utrikesministeriet skickar ut varningar – skulle du resa till Medelhavet i sommar?

Grekland har drabbats av en värmebölja med temperaturer på över 40 plusgrader. Nu varnar också Utrikesministeriet finländska turister för hettan.

Nyhetsbild

EU och Nato: Begränsa rysk rörelsefrihet

Åtta EU-länder vill att EU stoppar ryska diplomater från att röra sig fritt inom EU.

Nyhetsbild

Förhandlingar fortsätter – Hamas söker garantier

Hamas ställer nya motkrav i förhandlingarna om en vapenvila – och söker tydligare garantier för att en sådan ska bli långvarig.Parterna fortsätter att beskylla varandra. Samtalen fortsätter.

Nyhetsbild

Lastfartyg attackerat i Röda havet

Iranstödda Huthirörelsen attackerade på onsdagen ett grekiskt lastfartyg med en sjödrönare i Röda havet, uppger USA:s militärkommando Centcom i ett uttalande.

Nyhetsbild

Hamas: USA måste pressa Israel

Terrorstämplade Hamas uppmanar USA att "pressa" Israel att acceptera en permanent vapenvila i Gaza. Samtidigt uppger USA att Hamas kommit med nya motkrav i förhandlingarna.

Nyhetsbild

Flera skadade vid protester i Argentina

Hundratals kravallpoliser har satts in vid protester mot ekonomiska åtstramningar utanför parlamentet i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Nyhetsbild

Vännerna dödades – nu tar överlevarna examen

För snart tolv år sedan dödades 20 av deras kamrater i första klass i en av de dödligaste attackerna på en skola i USA. Nu tar överlevarna examen med blandade känslor.

Nyhetsbild

Låtskrivare bakom "Suspicious minds" död

Med hits som Elvis Presleys "Suspicious minds" och "Always on my mind" har Mark James beskrivits som en av 1900-talets mest tongivande låtskrivare.

Nyhetsbild

Försvunnet flygplan hittat efter 53 år

För 53 år sedan försvann ett litet flygplan med fem män ombord under en snöig nattresa i nordöstra USA. Nu har planet av allt att döma hittats – på botten av en sjö.

Nyhetsbild

Unicef: Tusentals barn riskerar att dö i Gaza

Nära 3 000 barn i södra Gaza riskerar att dö efter att deras behandling mot undernäring har stoppats, uppger FN:s barnorgan Unicef.

Nyhetsbild

Stort raketanfall mot Israel från Libanon

En stor mängd raketer har avfyrats från Libanon mot Israel under onsdagsmorgonen. Attacken sker bara timmar efter att israeliska flygattacker dödat fyra tjänstemän från den militanta Hizbollah-gruppen, varav en var hög militär befälhavare.

Nyhetsbild

Elefanter har egna namn – kan ropa på varandra

Elefanter verkar kunna ropa på varandra genom unika ljud, visar ny forskning."De tilltalar vandra med någonting som liknar namn", skriver forskaren Mickey Pardo på X.

Källa: Hizbollah-befälhavare dödad i flygräd

En högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah har dödats i en israelisk flygräd i södra Libanon på tisdagen, uppger islamistmilisen i ett uttalande.

Nyhetsbild

Denguefeber ökar i Europa – invasiv mygga sprids

I takt med att klimatförändringarna förstärks sprider sig invasiva myggor till Europa. Med dem kommer farliga sjukdomar som denguefeber.

Nyhetsbild

Bianca Ingrossos bolag anmält – gift i sminket

Influeraren och entreprenören Bianca Ingrossos sminkbolag Caia Cosmetics har polisanmälts för giftigt smink. Anmälan kommer från Kemikalieinspektionen, skriver DI.

Nyhetsbild

Gina Tricot och Bianca Ingrosso anklagas för bluff

När Gina Tricot tillsammans med Bianca Ingrosso lanserade klimatkampanjen "Gina Tricot Forest" utlovade klädjätten att man skulle plantera en egen skog och köpa bikupor för att bidra till ökad biologisk mångfald. Nu anklagas företaget för grönmålning.

Nyhetsbild

Hamas säger ja till förslag om vapenvila

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger ja till det förslag om vapenvila som har passerat FN:s säkerhetsråd, säger en företrädare till Reuters enligt flera internationella medier.

Biden: Upp till bevis för Hamas

USA:s president Joe Biden säger att det nu är upp till Hamas att bevisa att de menar allvar med viljan att nå en vapenvila i Gaza.

Elon Musk hotar förbjuda Iphones

Om Apple integrerar tjänster från Open AI – och deras Chat-GPT – i sina enheter kommer Appleprodukter att förbjudas på Elon Musks företag. Det skriver techmiljardären på X.

Sydkorea: Varningsskott vid gränsen

Sydkoreas militär avfyrade varningsskott efter att nordkoreanska soldater under en kort stund förra veckan kränkt den hårt övervakade gränsen mellan länderna, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbild

Apple presenterar satsning med OpenAI

Nu ger sig Apple in i AI-kriget med techjättarna, genom att lansera satsningen Apple Intelligence.

Nyhetsbild

Grupp ska motverka rysk desinformation

Plan med Malawis vicepresident försvunnet från radarn

Ett flygplan med Malawis vicepresident Saulos Chilima och nio andra ombord har försvunnit.

Nyhetsbild

Säkerhetsrådet ska rösta om vapenvila i Gaza

FN:s säkerhetsråd kommer under måndagen att rösta om en amerikansk resolution för vapenvila i Gaza.

Nyhetsbild

En högervåg svepte över Europa – "väljarna straffar Sannfinländarna för regeringsmedverkan", säger forskare

En högervåg sköljde över bland andra Frankrike, Italien och Österrike. I Finland var trenden ändå annorlunda. Sannfinländarna tappade hälften av sina mandat, Ann-Cathrine Jungar förklarar varför.

Nyhetsbild

SD-ledamot sjöng rasistisk sång på valvaka – "Oj shit"

Sverigedemokraternas riksdagsledamot David Lång sjöng "ausländer raus" under SD:s valvaka, rapporterar Expressen. Låten har under våren fått spridning i högerextrema kretsar. Lång har kallats till samtal med partiets gruppledare och styrelseledamoten Jessica Stegrud säger att hon saknar förtroende för honom.

Nyhetsbild

Dietgurun Michael Mosley dog i hettan efter bara timmar

Nyhetsbild

Von der Leyen: "Vi vann EU-valet"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen utropar sig till vinnare i EU-valet – och lovar bygga en "fästning" mot extrema till både höger och vänster. – Vi är stabilitetens ankare, säger von der Leyen i Bryssel.

Nyhetsbild

Macron utlyser nyval – franska ytterhögern ser ut att bli störst i hela parlamentet

Marine Le Pens Nationell samling tycks bli största parti i både Frankrike och hela EU-parlamentet, enligt en vallokalsundersökning.

Nyhetsbild

Zelenskyj: Ryssland har misslyckats i Charkiv

Den ryska armén har misslyckats med att genomföra sin operation i Charkiv, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

Gantz lämnar Israels regering i protest – krävde efterkrisplan för Gaza

Benny Gantz, som leder partiet Styrka för Israel, lämnar Israels regering, meddelar han i ett tv-sänt tal enligt flera medier. – Ett svårt och smärtsamt beslut, säger han i talet.