Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

USA-expert: Problemen inte över för Donald Trump

Muellerutredningen kan inte bevisa att Donald Trump begått något brott, men friar honom inte heller. – Man kan fråga sig om det här betyder att presidentens problem är över. Svaret är nej, säger USA-kännaren Dag Blanck.

Nyhetsbild

Kunglig kommission ska utreda moskémassakerna

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern beordrar en oberoende utredning om terrorattackerna i Christchurch.

Nyhetsbild

Döda kroppar kvar i träden efter cyklonen i Afrika

Det har gått tio dagar sedan cyklonen Idai drog in över sydöstra Afrika, men fortfarande väntar människor på hjälp. I byn John Segredo i Moçambiqu är husen borta och maten slut. – Ni är de första som kommer hit, säger Juliana Costa till Reuters.

Nyhetsbild

Muellerrapporten: Inga bevis för konspiration

Slutsatsen i Muellerutredningen är enligt USA:s justitiedepartement att det inte finns några bevis för att president Donald Trump eller någon i hans kampanjorganisation medvetet konspirerade med Ryssland för att påverka valet 2016.

Nyhetsbild

Israel: Trump signerar Golandekret på måndag

USA:s president kommer att erkänna de ockuperade Golanhöjderna som ett israeliskt territorium vid Benjamin Netanyahus besök i Vita huset på måndagen, enligt Israels utrikesminister.

Nyhetsbild

Tysk miljardärsfamilj medger naziförflutet

En av de rikaste familjerna i Tyskland medger nu tidigare generationers kopplingar till regimen i Nazityskland.

Nyhetsbild

Officerare sparkas efter massaker i Mali

En rad officerare inom den maliska armén får sparken av regeringen, dagen efter att över 130 muslimer dödats i en omfattande bymassaker.

Nyhetsbild

IS-jihadister "kommer ut ur tunnlar"

IS-medlemmar som tagit tillflykt i tunnlar vid striderna i och kring byn al-Baghuz har gett upp och kommit ut, meddelar den kurdiskledda SDF-alliansen, dagen efter att man utropat att terrorrörelsens "kalifat" besegrats helt och hållet.

Nyhetsbild

Brev från Einstein hittades i gömmorna

Astronomiska sällskapet i Danmark har gjort en upptäckt. Det handlar inte om någon ny himlakropp som har siktats i rymden, utan om ett unikt fynd av två brev från Albert Einstein.

Nyhetsbild

May uppmanas avgå för att rädda avtal

Spekulationerna om Theresa Mays framtid fortsätter. Enligt BBC är hennes kritiker villiga att gå henne till mötes och rösta ja till hennes brexitavtal – om hon kliver av. Från andra håll kommer stöd.

Nyhetsbild

Uppdaterad: Fartyget är nu i hamn – Kryssningspassagerare: Det var som Titanic

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust har lagt till i hamnen i Molde och de återstående passagerarna får fast mark under fötterna efter ett dramatiskt dygn. Fartyget var mycket nära att gå på grund.

Nyhetsbild
1

Greta Thunberg nominerad till frihetspris

Miljöaktivisten Greta Thunberg har nominerats den franska regionen Normandies frihetspris.

Nyhetsbild

Brexit-dimman fortsätter: Så här kan det sluta

Brexit, brexit, brexit. Kommer Theresa May att lyckas få sitt avtal i hamn? Blir det ett avtalslöst utträde? Eller kommer britterna att stanna kvar i EU? Frågetecknen är fortsatt många efter den senaste veckans turer. Så här ser de möjliga alternativen ut.

Nyhetsbild

Passagerare på fartyget: "Människor föll och bordsskivor gled på golvet"

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust bogseras nu mot land. Över 900 personer är kvar ombord, men evakueringen med helikopter har pausats. Kvällen blev dramatisk och fartyget var mycket nära att gå på grund.

Nyhetsbild

Över 100 000 i läger efter cyklonen

Över 100 000 människor befinner sig i tillfälliga läger efter cyklonen Idais härjningar i sydöstra Afrika.

Nyhetsbild

Tusen personer kvar ombord på fartyg i nöd – kaptenen från Finland

Fartyget bogseras nu mot land, och evakueringen av passagerarna har tagit en paus, skriver nyhetsbyrån NTB. Enligt norska VG är kaptenen ombord från Finland.

Nyhetsbild

Motorer i gång på kryssningsfartyg i sjönöd

Hundratals passagerare är kvar på kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust. Tre helikoptrar går i skytteltrafik. Fartyget var nära att gå på grund, men tar sig nu långsamt framåt för egen maskin.

Nyhetsbild

Två får Kim Wall-stipendium

Kim Walls minne hedras i år med att det delas ut inte ett – utan två – stipendier till kvinnliga journalister som arbetar i hennes anda. – Det här är saker Kim gärna hade velat skriva. När hon nu inte kan åka ut i världen och skriva så ger det här mening för oss, säger hennes mamma Ingrid Wall.

Nyhetsbild

Olycksfartyget ska bogseras i hamn i dag

Evakueringsarbetet fortsätter sakta för att rädda de över 1 300 personerna på ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust. Vid tvåtiden på söndagsmorgonen var drygt 310 personer evakuerade. Under morgonen ska fartyget bogseras till närliggande hamn.

Nyhetsbild

Estnisk valsegrare nobbas för populister

Reformpartiet – som fick allra störst väljarstöd i valet i Estland – sätter segerropet i halsen. Regerande Centerpartiet nobbar en bred koalition och för i stället informella samtal med högerpopulistiska, nationalkonservativa Ekre.

Nyhetsbild

Myteri nära i Mays regering

Ett myteri är i vardande i Theresa Mays brittiska regering med anledning av brexit – och ministrar vill få henne petad så snart som möjligt, rapporterar brittiska medier.

Nyhetsbild

Olycksfartyget ska bogseras i hamn

Evakueringsarbetet fortsätter sakta för att rädda de över 1 300 personerna på ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust. Vid tvåtiden på söndagsmorgonen var drygt 310 personer evakuerade. Under morgonen ska fartyget bogseras till närliggande hamn.

Nyhetsbild

Över 100 uppges dödade i våld i maliska byar

Över 100 personer har dödats i attacker på den maliska landsbygden.Lokala myndighetsföreträdare beskriver det som en etniskt motiverad massaker där man ännu håller på att räkna de döda.

Löfven: Kritiken mot januariavtalet en bubbla

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte oroad för socialdemokratiskt missnöje över januariavtalet med C och L.LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker dock att skattesänkningarna påminner om 1800-talet.

Nyhetsbild

Misstänkt avel med olagliga varghybrider i Sverige

Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider.

Nyhetsbild

Terrorgruppen IS besegrad i Syrien

IS har besegrats i Syrien, uppger den USA-stödda SDF-alliansen. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats det sista IS-fästet i landet. – Segern har varit extremt kostsam, säger SDF-ledaren Mazlum Kobane.

Nyhetsbild

Hundratusentals i demonstration mot brexit

Hundratusentals så kallade remainers, britter som vill stanna kvar i EU, demonstrerar i centrala London.De kräver en ny folkomröstning om brexit.

Nyhetsbild

Norskt kryssningsfartyg i sjönöd – 1 300 evakueras

Under mycket svåra förhållanden pågår evakuering av 1 300 personer från ett kryssningsfartyg i sjönöd vid Norges kust.– Jag har aldrig upplev något så skrämmande, säger en av passagerarna.

Nyhetsbild

Tablettbrus och slajmslafs – ljud trendar

En hel skiva gjord av ljudet från brustabletter som upplöses i vatten – konstnären Alexander Höglund har dragit ljudtrenden till sin spets. Samtidigt hänger sig många på nätet åt att njuta av det slafsiga ljudet av slajm och frasiga kakor som krossas.

Nyhetsbild

Demonstration för ny folkomröstning om brexit

Tusentals britter som vill stanna kvar i EU samlas inför en demonstration där det ska framföras krav på en ny folkomröstning om brexit.

Nyhetsbild

Ärkebiskop avgår efter övergreppsskandal

Santiagos ärkebiskop Ricardo Ezzati lämnar sin post, efter anklagelser om att han mörkat sexuella övergrepp mot barn i sitt stift.

Nyhetsbild

Bombdåd mot regeringsbyggnad i Somalia

En bilbomb har exploderat i Somalias huvudstad Mogadishu, och strider uppges pågå i en regeringsbyggnad. Minst fyra personer är döda, enligt polisen.

Nyhetsbild

Två cykloner drabbar Australien

Australien tvingas tampas med två olika cykloner samtidigt. Cyklonen Trevor slår mot den norra kusten, medan de västra delarna av landet drabbas av cyklonen Veronica.

Nyhetsbild

Nära 700 bekräftat döda efter cyklonen Idai

Dödstalet efter cyklonen Idais härjningar i sydöstra Afrika fortsätter att stiga.

Nyhetsbild

Forskare slår fast: Rexarnas rex hittad

Den jättelika tyrannosaurus rex som upptäcktes i västra Kanada 1991 är den största som hittats hittills, konstaterar forskare som under lång tid arbetat med att rekonstruera dinosaurieskelettet.

Nyhetsbild

Kraftig explosion i Mogadishu

En stor explosion har hörts i Somalias huvudstad Mogadishu, uppger ett vittne för Reuters. Kraftig rök syns bolma från platsen för explosionen.

Nyhetsbild

Explosioner i södra Afghanistan

Offer befaras efter det att två större explosioner hörts i staden Lashkar Gah i södra Afghanistan, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild

Terrordrabbad moské har öppnat

En av de två moskéer i Christchurch som drabbades av terrorattacker har så smått öppnat igen. Genom staden hölls under lördagen även en manifestation för kärlek.

Nyhetsbild

SDF: IS är besegrat i Syrien

Terrorgruppen IS har besegrats i Syrien, skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

Nyhetsbild

Militärfruar protesterar i Mali

Hundratals fruar och barn till de soldater i Mali som dödats av olika terrorgrupper demonstrerade under fredagen. Demonstranterna kräver mer resurser för militären.

Nyhetsbild

Hundratusentals i nya algeriska protester

Protesterna fortsätter i Algeriet. Hundratusentals människor demonstrerade på fredagen på landets gator med krav om att landets president Abdelaziz Bouteflika ska avgå.

Nyhetsbild

Nordkoreasanktioner plötsligt hävda av Trump

USA:s president Donald Trump stryker nya sanktioner mot Nordkorea, som hans finansdepartement tillkännagivit bara en dag tidigare.

Nyhetsbild

Flera döda i kinesisk bussbrand

Minst 26 personer har dött och 30 har skadats sedan en turistbuss fattat eld i Hunan-provinsen i centrala Kina.

Nyhetsbild

Två dödade vid Gazaprotester

Två palestinier har dödats i samband med nya fredagsprotester vid gränsstängslet mellan Gazaremsan och Israel, rapporterar palestinska vårdmyndigheter.

Nyhetsbild

Sjukdomar och lidande i cyklonens spår

Minst 259 människor har bekräftats omkomna i Zimbabwe efter cyklonen Idai och över 200 saknas, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. I Moçambique har över 240 bekräftats döda efter stormens härjningar.