Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Karin Ekholm på plats för att hjälpa i Ukraina – "Hela byar har förstörts i kriget"

Sjukhus med urblåsta fönster och hål i väggarna efter ryska robotar. Gamla människor som bor kvar i sönderbombade hus. Sömnsvårigheter och oro efter månader av rysk belägring. Behoven är enorma efter de ryska truppernas tillbakadragande, enligt Läkare utan gränsers Karin Ekholm på plats i Ukraina.

Nyhetsbild

Bomba eller be? Få vill utmana vulkanguden Pele

Lava från världens största aktiva vulkan flyter långsamt mot vägen som knyter samman Hawaiis östra och västra sida.Tidigare försök att stoppa lavans framfart har misslyckats.

Nyhetsbild

Rysk offensiv mot Bachmut förvånar bedömare – "Det är ganska obegripligt"

Ett stort slag pågår om Bachmut i östra Ukraina. Ryska invasionsstyrkor satsar stor kraft på att inta staden.Men dess strategiska betydelse är ifrågasatt. – Det skulle kunna utgöra en symboliskt viktig seger för Ryssland. Men för mig är det ganska obegripligt, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Nyhetsbild

Lavrov: Nato är direkt inblandat i kriget i Ukraina

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Nato för att bli direkt inblandat i kriget när försvarsalliansen fortsätter att förse Ukraina med vapen och militär utbildning.

Nyhetsbild

FN:s säkerhetsråd överens om kärnvapen – ska förhindra att massförstörelsevapen hamnar fel

FN:s säkerhetsråds 15 medlemmar röstade unisont för att fortsätta att pressa alla länder att implementera en resolution för att förhindra att massförstörelsevapen hamnar i orätta händer.

Nyhetsbild

Glupskt svart hål observerat på rekordavstånd

Astronomer har lyckats fånga hur ett svart hål först slukar en stjärna och sedan kastar ut resterna i en jetstråle. Fenomenet är det mest avlägsna i sitt slag som har observerats.

Nyhetsbild

Kristna engelsmän är i minoritet – Agnostikerna blir allt fler

Färre än hälften av invånarna i England och Wales betecknar sig själva som kristna. Det är första gången som statsreligionen inte följs av en majoritet av befolkningen.

Nyhetsbild

Misstänkt brevbomb i Madrid – Ukraina skärper ambassaders säkerhet

Nyhetsbild

Pekka Haavisto: Ungern lovade ratificera Finlands Natomedlemskap i februari

Finlands och Sveriges utrikesministrar deltog för första gången som blivande medlemmar i ett Natomöte. – Det är dags att välkomna dem som fullvärdiga medlemmar, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när mötet avslutades.

Nyhetsbild

EU vill ha samma återvinning överallt – Sätter stopp för små schampoflaskor på hotell

Vad ska vart i återvinningen? Nu vill EU-kommissionen sätta samma symboler i hela unionen för att förenkla och förbättra. Och snart är det adjö till de små schampoflaskorna på hotellen.

Nyhetsbild

EU-chefen: Vi kan tvinga Ryssland att betala hundratals miljarder euro

EU-kommissionen vill skapa en specialdomstol för att hantera ryska brott i Ukraina. Och omvärlden kan tvinga Ryssland att betala hundratals miljarder för kriget, säger ordförande Ursula von der Leyen.

Nyhetsbild

EU: Inga pengar till Ungern

Både ja och nej till pengar – men med rejäla förbehåll. Så blir beskedet när EU-kommissionen nu ger sin syn på om Ungern ska få de EU-bidrag som frusit inne på grund av bristande åtgärder mot korruption och bedrägeri.

Nyhetsbild

STT: Finländare greps i Turkiet – rev sönder turkiska sedlar på Tiktok

Polisen i Turkiets huvudstad Ankara uppger att man har gripit två finländska medborgare på grund av inlägg de postat i sociala medier.

Nyhetsbild

Kosovo kan få visumfrihet till EU

Invånarna i Kosovo kan snart få resa visumfritt in i EU. Åtminstone är nu EU:s medlemsländer, efter lång oenighet, överens om att säga ja.

Nyhetsbild

Kalabalik i kinesiska storstaden Kanton – kommunistregimen varnar för krafttag mot demonstranterna: "Kommer agera bestämt"

Nya protester, och sammandrabbningar, har ägt rum i en av Kinas storstäder. Partiregimen i Peking lovar att slå tillbaka mot missnöjet och mängder av poliser har skickats ut på patrull.

Nyhetsbild

Inte längre brottsligt vara gay i Singapore

Parlamentet i Singapore avkriminaliserar homosexuella handlingar – men ändrar samtidigt grundlagen: Äktenskap ska definieras som en institution enbart mellan man och kvinna.

Nyhetsbild

Zelenskyj vill stå värd för världsutställning

– Låt mig få presentera Ukrainas kandidatur för världsutställningen 2030. Jag presenterar Odessa – och hela Svartahavsregionen.

Nyhetsbild

Extremistgruppen Oath Keepers grundare dömd för att ha uppviglat till stormningen av Kapitolium

Extremistgruppen Oath Keepers grundare Stewart Rhodes och en annan högprofilerad medlem döms för uppvigling för inblandningen av stormningen av USA:s kongress. Det är de första personerna som döms för tyngre brott.

Nyhetsbild

Kinesiska rymdfarare har dockat

Tre kinesiska rymdfarare har anlänt till rymdstationen Tiangong, uppger statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Nyhetsbild

USA:s senat skyddar samkönade äktenskap – demokraterna fick med sig flera republikaner i omröstningen

USA:s övre kammare, senaten, har röstat för att skydda samkönade äktenskap. Lagen hade stöd av senatorer från båda politiska sidorna, och gick med röstsiffrorna 61–36 igenom.

Nyhetsbild

Tomma pappersark och sarkasm är vapen mot Kinas covidpolitik

Tomma pappersark, sarkasm och musik.I Kina protesterar medborgarna mot landets hårda covidregler – och använder sig av osynliga strategier för att undgå den strikta censuren.

Nyhetsbild

Ryss med drönare får fängelse i Norge

Nyhetsbild

Nato stöttar Ukraina med generatorer – "Putin använder vintern som vapen"

Nato lovar att stötta Ukraina genom att finansiera bränsle och generatorer. – President Putin försöker använda vintern som vapen, att tvinga ukrainare att frysa eller fly, säger generalsekreteraren Stoltenberg på en pressträff.

Nyhetsbild

Finland och Sverige möter Turkiet på Natomötet

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar. På Natomötet i Bukarest möts de tre länderna, men några stora framgångar väntas inte där.

Nyhetsbild

Stoltenberg manar till mer stöd till Ukraina – "Putin får inte vinna"

Vinner Putin i Ukraina kommer alla av oss att få betala ett högt pris för det framöver, varnar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför mötet med Natoländernas utrikesministrar i Bukarest. Också Finland och Sverige är inbjudna till mötet där ökat stöd till Ukraina är huvudnumret och målet.

Nyhetsbild

Över 6000 civila har dött i Ukraina sedan krigets början

Minst 6 655 civila har dödats i Ukrainakriget sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes den 24 februari i år, enligt den senaste uppdateringen från Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

Nyhetsbild

Nobelpristagaren dokumenterar ryska tortyren – "Först nu lyssnar världen"

Det krävdes en storskalig invasion för omvärlden att vakna.Oleksandra Matvijtjuk, vars arbete i år belönats med både Nobels fredspris och Right Livelihood-priset, har dokumenterat grova krigsbrott i åtta år. Först nu lyssnar världen. – Passiviteten innebär att ryssarna har börjat tro att de kan göra vad de vill, säger hon.

Nyhetsbild

Händer i dag: Finland med på Natomöte i Bukarest – Haavisto träffar turkiska utrikesministern

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Finland och Sverige som nya Natomedlemmar. Turkiet har öppnat för diskussion – men några stora framgångar tros det inte bli på Natomötet i Bukarest.

Nyhetsbild

Västvärlden till Kina: Låt folket protestera

Nu hörs flera röster från väst uppmana Kina att respektera rätten till fredliga protester. "Vi har länge sagt att alla har rätt att protestera fredligt, här i USA och runtom i världen. Detta inkluderar Folkrepubliken Kina", lyder ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

Nyhetsbild

Så såg julen ut i Kiev förra året – i år blir det också en gran på torget, men utan ljus: "Vi låter inte Putin stjäla vår jul"

Kievborna kommer att få någon slags julstämning även i år, kriget till trots. I den ukrainska huvudstaden ska nämligen julgranar som vanligt att ställas upp.

Nyhetsbild

Ryssland avstår kärnvapensamtal – USA missnöjt

Ryssland skjuter upp de planerade samtalen med USA om kärnvapennedrustning – utan att ge någon förklaring.

Nyhetsbild

Pekka Haavisto i Kiev: Finland är berett att ta emot fler som måste lämna Ukraina

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba i Kiev under måndagen.

Nyhetsbild

EU lovar: Ingen chockhöjning av priset på snus – berörs inte av kommande skatteförslag

Det verkar inte bli någon chockhöjning av snuspriset. Det svenska snuset kommer inte att beröras av kommande nya EU-förslag om tobaksskatt, lovar EU-kommissionen.

Nyhetsbild

Pekka Haavisto i Ukraina under måndagen

Nyhetsbild

Stor drogkartell sprängd av Europol – 49 gripna

Polisen i flera länder har slagit till mot flera drogcentrum runt om i Europa och i Dubai. Flera har gripits och totalt 30 ton narkotika har beslagtagits.

Nyhetsbild

Uppgift: Tecken på rysk reträtt från Zaporizjzja

Det finns tecken på att ryska styrkor är på väg att lämna området runt kärnkraftverket Zaporizjzja, enligt Petro Kotin, chef för ukrainska kärnkraftsoperatören Energoatom.

Nyhetsbild

Kina censurerar landsomfattande protester – inlägg på sociala medier har rensats bort

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Men på sociala medier är det tyst efter att myndigheterna censurerat och raderat inlägg om protesterna.

Nyhetsbild

Zelenskyj varnar för fler robotattacker – "Så länge de har robotar kommer de inte att sluta"

Ryssland väntas fortsätta attackera Ukraina med robotar och den kommande veckan kan bli lika svår som den förra, varnar president Volodymyr Zelenskyj.

Nyhetsbild

BBC-journalist greps bryskt vid covidprotester i Kina – hölls kvar i flera timmar

En journalist som arbetar för BBC greps bryskt av kinesisk polis när han rapporterade från protester mot hårda covidregler i Peking på söndagskvällen.

Extremistattack mot hotell i Somalia

Beväpnade män har gått till angrepp mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu, rapporterar det östafrikanska landets polis. Det är ännu oklart hur många offer som krävts i attacken.

Nyhetsbild

Coviddemonstranter i Kina kräver att Xi avgår – polisen svarade med våld

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot Kommunistpartiet – och demonstranter kräver att ledaren Xi Jinping ska avgå.

Nyhetsbild

Nya tobaksregler i EU kan påverka snuset – Sveriges finansminister: "Ett orimligt förslag"

Nya tobaksregler läggs fram i december enligt ett läckt förslag från EU-kommissionen – ett förslag som Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) kritiserar starkt på Twitter.

Nyhetsbild

Flicka hittad död och stora skador efter jordskred i Italien

Dödssiffran stiger efter lördagens jordskred på ön Ischia utanför Neapel.

Nyhetsbild

Protester mot covidregler sprider sig i Kina – hundratals demonstrerade på elituniversitet

Protester mot de hårda covidreglerna syns på alltfler håll i Kina. I helgen samlades studenter med slagord till och med på elituniversitet i Peking.

Nyhetsbild

Minusgrader ger nya förutsättningar vid fronten i Ukraina

Trupprörelser längs frontlinjerna i Ukrainakriget har under de senaste veckorna saktats ner på grund av försämrade väderförhållanden, skriver ISW.