Utrikes

Nyhetsbild

31-åring gripen för knivdåden i Norge – kvinna avled av sina skador

UPPDATERAD. Tre kvinnor har knivstuckits i norska Sarpsborg, omkring 30 kilometer norr om svenska gränsen vid Svinesund. En av kvinnorna har avlidit av sina skador, och en är kritiskt skadad. En 31-årig man har gripits, misstänkt för mord och mordförsök.

Nyhetsbild

Kvinna dödad i knivdåd i Norge – folk uppmanas stanna inne

Tre kvinnor har knivstuckits i norska Sarpsborg, omkring tre mil norr om svenska gränsen vid Svinesund. En av kvinnorna har avlidit av sina skador, och en är kritiskt skadad.

Nyhetsbild

Studie: "Bara" 8,8 miljarder i världen 2100

Vid nästa sekelskifte, om 80 år, kommer jordens befolkning att vara runt 8,8 miljarder, ungefär en miljard fler människor än i dag men drygt två miljarder färre än vad FN tidigare kommit fram till i sin prognos.Det framgår av en ny studie, som räknar med lägre födslotal än de FN använt i sina beräkningar.

Nyhetsbild

Indiens dagarbetare räds smitta – 400 miljoner riskerar djup fattigdom

Över 879 000 människor i Indien är sjuka och pandemin slår hårt mot de redan utsatta daglönarna.– Indien är fortfarande så fattigt att arbetslöshet är en lyx för många. De måste hitta jobb, vilket jobb som helst, för att överleva, säger ekonomen Mihir Swarup Sharma.

Nyhetsbild

Vaccintillverkare går in i nästa fas – 30 000 försökspersoner deltar

Det amerikanska bioteknikbolaget Moderna uppger att man är redo att gå in i nästa fas för att få fram ett vaccin mot covid-19.

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Tyskt karantänskrav för svenskar avskaffas

Sverige lyste tidigare rött på Tysklands Europakarta för coronadrabbade länder. Nu avskaffas den tidigare resevarningen för Sverige. Och svenskar behöver inte längre sitta i karantän vid ankomsten till Tyskland.

Nyhetsbild

Obligatoriskt med munskydd i Andalusien

Regionen Andalusien i södra Spanien inför krav på munskydd på offentliga platser, inomhus som utomhus.

Nyhetsbild

Nedskalat nationaldagsfirande i Frankrike – vårdpersonalen i fokus

PARIS Sjukvårdspersonal står i fokus när Frankrike firar nationaldag – mitt under rådande coronapandemi. I stället för trängsel och folkfest under den traditionella militärparaden krymptes firandet till ett tv-sänt evenemang, där alla som gjort insatser under krisen hyllades.

Nyhetsbild

Pandemin väcker nya krav om flyttcirkus i EU

Efter coronakrisen gör sig EU-parlamentet redo att återuppta sin verksamhet i Strasbourg.Eller?Nu höjs röster igen för att slopa den kritiserade flyttcirkusen.

Nyhetsbild

Första federala avrättningen i USA på 17 år

Den första federala avrättningen sedan 2003 har genomförts i USA, efter det att Högsta domstolen godkänt ett återupptagande av avrättningarna. Mannen som fick en dödlig injektion förklarade sig oskyldig precis före avrättningen.

Nyhetsbild

Stora insatser för att släcka fartygsbrand

UTRIKES Arbetet för att släcka branden på det amerikanska amfibiefartyget USS Bonhomme Richard fortsätter.

Nyhetsbild
1

Joakim Knutar om hemstaden Hongkong: "Det verkar som om många flyttar bort nu – vi också"

I Hongkong tilltog demonstrationerna efter att den nya säkerhetslagen infördes. Vardagen rörs till ytterligare av coronaviruset. Joakim Knutar från Karleby berättar att många i hans vänkrets lämnat staden. Han och hans familj tänker göra detsamma.

Nyhetsbild

Ett år efter dödsolyckan i Umeå där nio dog – klubben flyger igen

En molnig dag i juli förra året störtade ett plan från Umeå fallskärmsklubb rakt mot marken från 4 000 meters höjd. Samtliga nio personer ombord omkom när planet kraschade på ön Storsandskär strax utanför Umeå.

Nyhetsbild

Annorlunda nationaldagsfirande i Frankrike

UTRIKES Sjukvårdspersonal står i fokus när Frankrike firar nationaldag mitt under rådande coronapandemi. Den traditionella militärparaden är inställd, men vårdanställda kommer att hyllas – och väntas demonstrera. Det sistnämnda sker vid en fackföreningsledd protest i huvudstaden Paris.

Nyhetsbild

Brorsdotterns bok om Trump i handeln i dag

Det har redan skrivits spaltmetrar om den. I dag kommer den uppmärksammade boken "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man" ut. Den handlar om president Donald Trump och är skriven av hans brorsdotter Mary Trump.

Nyhetsbild

USA: Vaccintillverkning bara veckor borta

Läkemedelstillverkare ligger i fas för att påbörja vaccintillverkning mot det nya coronaviruset innan sommarens slut, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom USA:s regering.

Nyhetsbild

WHO: Det kommer bli värre, värre, värre

– Det kommer inte att bli någon återgång till ett gammalt normalläge inom överskådlig framtid. WHO-chefen varnade på måndagen för konsekvenserna av att allt fler länder monterar ner sina insatser för att få bukt med coronaviruset.

Nyhetsbild

Beväpnad man jagas i tysk skog av 100 poliser

En intensiv polisinsats i skogarna i sydvästra Tyskland för tankarna till filmen "Rambo". Omkring 100 poliser, helikoptrar och spårhundar jagar en 31-årig man – som övermannade fyra poliser och stal deras tjänstevapen.

Munskydd och plasthandskar förorenar floder

Flera av Europas största floder har förorenats med munskydd och plasthandskar som invånarna i de olika länderna har använt för att skydda sig mot coronaviruset, enligt forskningsorganisationen Tara Ocean Foundation.

Nyhetsbild

Över 10 000 coronafall bland vårdpersonal i Sverige

Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har arbetat i frontlinjen under pandemin i Sverige har själva insjuknat i covid-19.Flera har intensivvårdats och några har avlidit, enligt vårdpersonal.

Nyhetsbild

Heta ämnen på första EU-mötet

Nyhetsbild
1

Kris i nordiska relationer oroar rikssvensk minister

UTRIKES Gränser har stängts. Hårda ord har sagts. Det nordiska samarbetet gnisslar. – Jag är orolig. Det här måste vi ta tag i nu, säger Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S).

Nyhetsbild

Mexiko går om Italien i antal virusavlidna

Mexiko passerar Italien på listan av länder med flest registrerade avlidna i covid-19. Det latinamerikanska landet har i absoluta tal därmed det fjärde högsta dödstalet i världen, efter USA, Brasilien och Storbritannien.

Nyhetsbild

Rekordmånga nya smittade i världen – 230 000 fall det senaste dygnet

Allt fler människor smittas av coronaviruset. På söndagen rapporterade Världshälsoorganisationen WHO att drygt 230 000 nya fall registrerats under dygnet. Det är den högsta dygnssiffran i världen hittills.

Knapp ledning för president Duda i Polen

Det är mycket jämnt i det polska presidentvalet. Den första rösträkningen tycks visa på en knapp ledning för den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Nyhetsbild

Rekordmånga nya coronafall i Florida

Den amerikanska delstaten Florida är illa ute. Det senaste dygnet har mer än 15 000 nya fall av covid-19 konstaterats vilket är det högsta antalet registrerade smittade i en enskild delstat sedan coronakrisen startade för mer än ett halvår sedan.

Nyhetsbild

Spansk stad stänger ner efter nytt virusutbrott

Den regionala regeringen i spanska Katalonien har beordrat invånarna i och omkring staden Lleida att hålla sig i hemmet, sedan antalet bekräftade coronafall har ökat kraftigt på kort tid. Det är nu även förbjudet att samlas fler än tio personer på samma plats.

Nyhetsbild

Tyska sexarbetare: "Öppna bordellerna"

Hamburgs sexarbetare har gett sig ut på gatorna i protest emot att bordellerna i Tyskland ännu inte fått återöppna efter att ha stängts i samband med försök att stoppa coronaviruset.

Nyhetsbild

Xi-kritisk professor släppt efter sex dagar

Juridikprofessorn Xu Zhangrun, som uttryckt sig kritiskt mot Kinas kommunistiska parti (KKP) och den kinesiske ledaren Xi Jinping, har släppts efter att ha suttit frihetsberövad sex dagar, uppger hans vänner.

Iran: Felriktad radar ledde till flygkrasch

Nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarplan utanför Teheran i januari berodde på en felriktad radar, enligt Iran.

Nyhetsbild
3

Brasiliens Floydfall väcker ilska över rasism

I skuggan av Brasiliens coronakaos pågår en annan kris. I samband med mordet på den svarte mannen George Floyd i USA väcktes Brasiliens anti-rasistiska rörelse till liv. Människor i tusental har gått ut på gatorna i protest mot landets egna fall av dödligt polisvåld mot svarta – och vitas ignorans.

Nyhetsbild

Tiotal gripna i Sverige efter Europol-insats

Ett tiotal personer har gripits i Sverige genom en insats av Europol.

Nyhetsbild

Höga insatser då Polen går till val

En sak är säker: Polens nästa president blir en 48-årig man med doktorsexamen. I dag bestämmer polackerna om han ska heta Andrzej Duda eller Rafal Trzaskowski.

Nyhetsbild
1

FN enas om fortsatt Syrienbistånd

Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ett år till det krigsdrabbade Syrien. Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska biståndet, och förslaget som nu har gått igenom innebär just det – av två gränsövergångar stängs den ena.

Nyhetsbild

Trump bar munskydd vid sjukhusbesök

USA:s president Donald Trump, som hittills under pandemin har undvikit att bära munskydd, besökte på lördagen ett militärsjukhus utanför Washington iförd just ett sådant.

Nyhetsbild

Ny lag väcker oro om rättssäkerhet i Turkiet

Turkiska nationalförsamlingen har godkänt en ny lag som många advokater befarar ska splittra skrået och i förlängningen hota rättssäkerheten i landet ytterligare.

Nyhetsbild
1

Risk för vinklade nyheter till barn på Tiktok

Från en oskyldig och gullig dansapp – till fakta, nyheter och aktivism. Tiktok har förändrats, och det snäva formatet kan ge barn en vinklad bild av sanningen.

Nyhetsbild

Australisk tonåring död i hajattack

UTRIKES En 17-årig surfare har dött i en hajattack vid Wooli Beach på Australiens östkust, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild
1

Iran trotsar USA-sanktioner – utvecklar oljan

Iran tänker strunta i USA:s sanktioner och utveckla sin oljeindustri, meddelar Irans oljeminister Bijan Zanganeh i ett tv-sänt tal.

Nyhetsbild

Polisräd inför primärval i Hongkong

Polistillslag och nya coronafall till trots drar nu demokratilägrets primärval igång i Hongkong. Lägret hoppas kunna nå majoritet i höstens parlamentsval – men Pekings nya säkerhetslag spås försvåra ett redan tufft läge för demokratirörelsen.

Nyhetsbild

Över 70 000 coronadöda i Brasilien

Dödssiffran med anledning av coronaviruset överstiger nu 70 000 i Brasilien, men antalet dagliga dödsfall verkar vara på väg att stabiliseras, uppger myndigheterna.

Nyhetsbild

FN i låst läge om bistånd till Syrien

FN:s säkerhetsråd har inte lyckats komma överens om hur humanitärt bistånd till det krigsdrabbade Syrien ska utformas framöver.

Nyhetsbild

Expert: Australien nära att bli virusfritt

UTRIKES Med en aggressiv coronapolitik har Australien klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin vad gäller antalet smittade och döda.Men epidemiologen Tony Blakely säger att landet kan, och bör, ta ännu hårdare tag.

Nyhetsbild

Frankrike: Maskattackerad busschaufför död

Den franske busschaufför som attackerades av en grupp passagerare efter att han uppmanat dem att sätta på sig munskydd, har avlidit, meddelar offrets familj. Mannen var redan tidigare konstaterad hjärndöd.

Nyhetsbild

Sudan förbjuder könsstympning

Sudans styrande råd, den högsta auktoriteten i landet, har godkänt en lag som förbjuder kvinnlig könsstympning, uppger justitiedepartementet.

Nyhetsbild

Ryssland stäms för nedskjutningen av MH17

Den nederländska regeringen stämmer Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina för sex år sedan. Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna.

Nyhetsbild

Världsarvet Hagia Sofia blir moské igen

Den bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul ska konverteras till moské, uppger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och Grekland säger att det är en provokation mot den civiliserade världen.

Nyhetsbild

Slimmad budgetkompromiss på gång i EU

Klockan tickar för EU-länderna i kampen om att hitta ett coronastöd och en långtidsbudget som alla kan acceptera. Ett kompromissförslag läggs fram klockan 12, om en aningen slimmad budget.