Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Nya Zeeland förbjuder terrorvapen

Nya Zeeland förbjuder med omedelbar verkan försäljningen av automatkarbiner och halvautomatiska vapen av militär typ. – Alla halvautomatiska vapen av typen som användes i terrorattacken i fredags kommer att vara förbjudna i det här landet, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Nyhetsbild

Händer i dag: Toppmöte i Bryssel om brexit

Med bara en vecka kvar till Storbritanniens tänkta utträde ur EU funderar resten av unionen om det går att ge britterna förlängd förhandlingstid. Premiärminister May har bett om tre månader till inför dagens toppmöte i Bryssel.

Nyhetsbild

Centralafrikanska republiken når nytt avtal

Centralafrikanska republikens regering har nått ett avtal med 14 milisgrupper i landet om att bilda en "inkluderande regering", enligt Afrikanska unionen, som håller i de pågående fredssamtalen i Etiopien mellan regeringen och milisgrupperna.

Nyhetsbild

Student i Pakistan dödade lektor i protest

En student på en statlig högskola i Pakistan har knivhuggit en lektor till döds i protest mot att han planerade att arrangera en mottagning för både manliga och kvinnliga studenter, enligt polisen.

Nyhetsbild

Ilska efter Erdogan-kommentar

Ett uttalande från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fått känslorna att svalla i Australien och Nya Zeeland. Nu ser Australien över sina reserekommendationer till Turkiet och premiärminister Scott Morrison kräver att uttalandena tas tillbaka.

Nyhetsbild

Afghanistan skjuter upp presidentval

Presidentvalet i Afghanistan har skjutits upp ytterligare två månader sedan myndigheterna drabbats av problem med röstningsprocessen, uppger landets valmyndighet.

Nyhetsbild

Fyra frias för tågattentat i Indien 2007

Fyra män har friats från anklagelser om att ha placerat bomber på ett tåg mellan Indien och Pakistan 2007.

Nyhetsbild

IS-återvändare nekas stöd – strider mot lagen

Personer som anslutit sig till terrororganisationen IS ska nekas försörjningsstöd i Staffanstorp i Sverige– det förslaget behandlades under kommunstyrelsens sammanträde. Enligt forskare saknar förslaget lagligt stöd.

Nyhetsbild

Chaufför satte eld på skolbuss

En busschaufför i Italien kapade och satte eld på sin egen skolbuss i protest mot landets migrationspolitik, enligt polisen. Ombord på bussen fanns 51 barn, som undkom med lättare blessyrer.

Nyhetsbild

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

Nyhetsbild

Forskare om drabbade Moçambique: "Total förstörelse"

En cyklon drog över östra Afrika förra veckan. Förstörelsen är stor och forskare tycker rapporteringen varit sen. Men det finns en klar orsak.

Nyhetsbild

EU öppnar för uppskjuten brexit – med villkor

Storbritanniens premiärminister Theresa May ber EU-länderna att få skjuta upp brexit till den 30 juni. EU:s ordförande Donald Tusk öppnar för ytterligare tid, på villkoret att britterna först röstar ja till utträdesavtalet.

Nyhetsbild

USA anklagas för krigsbrott i Somalia

USA:s militär kan ha gjort sig skyldig till krigsbrott genom att döda civila vid luftangrepp i Somalia. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty International.

Nyhetsbild

Åtalet mot våldtagen kvinna läggs ner

Svenska Jenny Örn anmälde en polis för våldtäkt – och blev själv anmäld för narkotikabrott. Nu har åtalet lagts ner, men Örn är arg och besviken på hur processen gått till.

Nyhetsbild

Karadzic döms till livstids fängelse

Den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic är fortsatt skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten i det blodiga Bosnienkriget 1992–1995. FN-domstolen MICT fastställer domen – och skärper dessutom fängelsestraffet från 40 år till livstid.

Nyhetsbild

May ber EU att skjuta upp brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May ber EU-länderna om att få skjuta upp brexit till den 30 juni. EU uppges vara tveksamt till en förlängning av den längden.

Nyhetsbild

Dödstalet ökar efter kraftiga översvämningar

Massbegravningar planeras i Indonesiens östligaste provins Papua efter omfattande översvämningar som nu tagit minst 104 liv.

Nyhetsbild

Tiden rinner ut för nödsatta efter dödscyklon

Räddningsarbetare kämpar mot klockan för att hinna rädda så många som möjligt av de tusentals människor som är i nöd efter stormen Idai i sydöstra Afrika. – Tiden håller på att rinna ut, säger Caroline Haga vid Röda Korset.

Nyhetsbild

Orbáns parti kan uteslutas ur EU-grupp

Moderaterna och Kristdemokraterna vill utesluta den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz ur sin europeiska partigrupp EPP.

Nyhetsbild

Skytten i Utrecht också misstänkt för våldtäkt – hölls häktad i januari

Två dagar efter dödsskjutningarna på en spårvagn i nederländska Utrecht är frågorna fortsatt många – och svaren få.

Nyhetsbild

May begär anstånd med brexit till 30 juni

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att be EU om att skjuta upp landets utträde ur unionen, från den 29 mars till den 30 juni. Det säger May vid en frågestund i underhuset i London. EU uppges vara tveksamt till en förlängning av den längden.

Nyhetsbild

Fyra män våldtog och dödade 12-årig flicka i Indien – tre av dem är hennes bröder

Två bröder har gripits misstänkta för att ha våldtagit sin 12-åriga syster i delstaten Madhya Pradesh i Indien, uppger polisen. Även flickans farbror har gripits och polisen söker efter en tredje broder.

Nyhetsbild

BBC: Theresa May kommer be EU skjuta upp brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att be EU om att skjuta upp landets utträde ur unionen – men bara en kortare tid, rapporterar BBC News. EU-toppen Jean-Claude Juncker tror inte att det blir något beslut den här veckan.

Nyhetsbild

EU öronmärker pengar för klimatforskning

Hur mycket pengar EU kommer att satsa på forskning och innovation det närmaste decenniet är långt ifrån klart. Men en dryg tredjedel ska öronmärkas för forskning om klimat- och miljöproblem. Det är EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna nu överens om.

Nyhetsbild

Rekryterar på darknet för terapi mot sexbrott

Människor ska rekryteras från den krypterade delen av internet för att genomgå KBT-terapi. Syftet är att minska sexuell exploatering av barn, enligt en ny svensk studie. – Det är lite riskabelt, säger psykiatrikern Christoffer Rahm som leder studien.

Nyhetsbild

Joe Biden sägs ställa upp i presidentracet i USA

Joe Biden uppges ha tagit kontakt med minst en dryg handfull anhängare för att berätta för dem att han ställer upp i presidentvalsracet i USA, och bett dem att hjälpa honom med att samla ihop pengar.

Nyhetsbild

Donald Trump möter karibiska ledare

USA:s president Donald Trump kommer att ta emot ledarna från Bahamas, Dominikanska Republiken, Haiti, Jamaica och Saint Lucia.

Nyhetsbild

Ytterligare man gripen efter spårvagnsdåd i Utrecht

Ytterligare en man har gripits efter skottdådet i Utrecht. Motivet misstänks vara terror, sedan polisen hittat ett brev i förövarens flyktbil.

Nyhetsbild

Nödläge efter översvämningar i USA

Nödlägen har utlysts på många håll i Nebraska, Iowa och Wisconsin sedan Missourifloden svämmat över, till följd av en vinterorkan som slog till över USA:s jordbruksbälte förra veckan.

Nyhetsbild

Studenter i Bangladesh protesterar mot trafiken

Hundratals studenter i Bangladeshs huvudstad Dhaka blockerade vägar och satte en buss i brand på tisdagen i protest mot trafiksituationen i landet, enligt polis och vittnen.

Nyhetsbild

Trump: Natomedlemskap för Brasilien möjligt

Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till Washington med förhoppning att tjusa sin amerikanske kollega och förebild Donald Trump. Och högerledarna tycktes komma väl överens. Trump vädrade efter mötet idén om att Brasilien kan vara en kandidat till försvarsalliansen Nato.

Nyhetsbild

Miljarder människor saknar rent vatten

Ungefär 140 liter vatten går åt för att producera en kopp kaffe – det tål att tänka på inför världsvattendagen, som infaller på fredag.

Nyhetsbild

Italien hindrar migrantfartyg att gå i hamn – "Utpressning"

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, ledare för det högerpopulistiska partiet Lega, låter inte migranter ombord på ett räddningsfartyg att gå i land i Italien.

Nyhetsbild

EU väntar otåligt på Mays besked

Storbritanniens regering kämpar mot klockan efter det senaste brexitbakslaget. Bryssel väntar otåligt på besked om vad britterna vill. Svaret kan komma i ett brev från premiärminister Theresa May inför veckans EU-toppmöte.

Nyhetsbild

Strandade räddas ur träd och av tak i cyklonkatastrofen

Räddningsarbetare kämpar mot klockan för att rädda så många som möjligt som strandats efter den dödliga stormen Idai i sydöstra Afrika.

Nyhetsbild

Sorg och chock i Utrecht efter skottdådet

I en alldaglig korsning i västra Utrecht läggs blommor på hög när staden hedrar offren för spårvagnsattacken i måndags.Förfärligt, men inte förvånande, säger invånarna.

Nyhetsbild

"Kråmande sprätt" spelar avgörande brexitroll

"Orderrrr!" ryter talman John Bercow i det brittiska underhuset.56-åringen från Buckingham har fått rena kultstatusen under brexitprocessen – men har också en helt avgörande roll.

Nyhetsbild

Kazakstans president avgår efter 29 år

Kazakstans mångårige och diktatoriske president Nursultan Nazarbajev avgår oväntat.

Nyhetsbild

Offren hedras vid brottsplatsen i Utrecht

En blomsterhög växer runt ett träd vid 24 oktober-torget i den nederländska staden Utrecht, där tre människor miste livet då en man började skjuta i en spårvagn på måndagen.

Nyhetsbild

Svårt få fram hjälp i krisdrabbade Moçambique – hundratusentals i nöd

Hundratusentals människor behöver akut hjälp efter cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Vägar och telefonnät har förstörts, internet är utslaget och hjälparbetare når inte fram till de katastrofdrabbade områdena.

Nyhetsbild

Nya Zeelands premiärminister: Därför nämner jag inte hans namn

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att aldrig nämna namnet på den man som misstänks ha mördat 50 personer vid terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch.

Nyhetsbild

Fyra skadade på skola i Oslo – elev bar kniv

Fyra personer får sjukhusvård efter en händelse där en elev ska ha hotat en person med kniv på en skola i Oslo.

Nyhetsbild

Vattenbrist riskerar öka

Över 800 miljoner människor på jorden saknar tillgång till rent vatten, och siffran riskerar att öka snarare än att sjunka, enligt en ny rapport från organisationen WaterAid.

Nyhetsbild

Flaggor på halv stång i Nederländerna

Dagen efter dödsskjutningen på en spårvagn i centrala Utrecht i Nederländerna vajar flaggorna i staden på halv stång på offentliga byggnader.

Nyhetsbild

Många barn döda i tågolyckan i Kongo-Kinshasa

Antalet dödsoffer i en olycka med ett godståg i Kongo-Kinshasa har stigit till 32. De flesta av de omkomna, varav ett stort antal barn, åkte som fripassagerare på tåget.