Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Brexit närmar sig – sista ministermötet i dag

Chris Pincher tillhör kanske inte de mest välkända ministrarna i Storbritanniens regering. Men nu får han i alla fall äran att avsluta det brittiska deltagandet i EU:s ministerråd efter 47 år och en månad.

Nyhetsbild

Sista dagen i rampljuset för Trumps försvar

Försvarssidan i riksrättsprocessen i USA avslutar under tisdagen presentationen av sina argument för att president Donald Trump bör frias. Men deras utläggning överskuggas av uppgifter från en kommande bok.

Nyhetsbild

Första virusfallen kartlagda

Bland de första fallen som fick läggas in på sjukhus på grund av det nya coronaviruset i Kina hade var tredje en underliggande sjukdom. Medianåldern var 49 år och de flesta (73 procent) var män.

Nyhetsbild

Fler än tusen nya virussmittade upptäckta – "Sprids snabbare än väntat"

Dödstalet i coronavirusutbrottet i Kina har nu passerat 100. Dessutom har nästan 1 300 nya fall konstaterats det senaste dygnet, samt ett antal fler i Thailand.

Nyhetsbild

Fler än tusen nya virussmittade upptäckta

Dödstalet i coronavirusutbrottet i Kina har nu passerat 100. Dessutom har nästan 1 300 nya fall konstaterats det senaste dygnet.– Viruset sprids lite snabbare än vad vi förväntat oss, säger virologen Andy Pekosz.

Nyhetsbild

Viruset kan bli en vinstlott för hotade djur

Efter virusutbrottet i Wuhan har Kina förbjudit all handel med vilda djur. Goda nyheter för arter som hotas av tjuvjakt, tycker Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden. – Kina är den klart största konsumenten av vilda djur, säger han.

Nyhetsbild

USA bekräftar flygkrasch i Afghanistan

USA:s försvarsdepartement bekräftar att det flygplan som på måndagen kraschade i den afghanska provinsen Ghazni tillhör den amerikanska militären, men förnekar talibanuppgifter om att planet skulle ha skjutits ned.

Nyhetsbild

Världen minns Auschwitz på befrielsens årsdag

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av den sovjetiska armén.Platsen fungerar i dag som en minnesplats över den systematiska utrotning som ägde rum i södra Polen – och på dagen 75 år senare samlades många av världens politiska ledare för att hedra Förintelsens offer.

Nyhetsbild

Utvisad Rysslandskännare om Putins framtid – "Bara hälsan avgör hur länge han har makten"

Demokratin fortsätter lysa med sin frånvaro samtidigt som Vladimir Putin håller landet i ett järngrepp. Det är Rysslands öde de närmaste åren, säger journalisten, författaren och tidigare diplomaten Kalle Kniivilä.

Nyhetsbild

Claus Stolpe: Mycket kan hända – vem kände till Clinton ett år innan han blev vald?

FORSKNING Som sittande president är Donald Trump förhandsfavorit i höstens presidentval. Men förändringar kan ske snabbt i den amerikanska politiken.

Nyhetsbild

Fem fixade brexit – profilerna i sagan

Fem fixade brexit – och fem andra höll nästan på att fälla alltihop. Här är profilerna i sagan om brexit.

Nyhetsbild

Iranskt flyg tvingades nödlanda på motorväg

Ett trafikflygplan hamnade mitt på en motorväg efter att misslyckats med att landa på flygplatsen i staden Bandar-e Mahshahr i sydvästra Iran.

Nyhetsbild

Fisket – tidig knäckfråga efter brexit

Det mesta blir som förut när Storbritannien lämnar EU – men bara fram till årsskiftet. Innan dess måste otaliga knäckfrågor lösas mellan Bryssel och London för att undvika ett krisläge.

Nyhetsbild

Flygplan kraschade i Afghanistan

Ett flygplan har kraschat i provinsen Ghazni i östra Afghanistan, uppger lokala myndigheter.Det är oklart vilken typ av flygplan det rör sig om och huruvida någon omkommit.

Nyhetsbild

Hjälp till britter och spanjorer i virusregion

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Kina fortsätter att stiga, trots de massiva åtgärderna i landet. Myndigheterna förlänger nyårsledigheten för att begränsa reseträngseln och tillför stora summor till bekämpningen av utbrottet. Storbritannien och Spanien erbjuder sina medborgare hjälp med att ta sig från den värst drabbade provinsen Hubei.

Nyhetsbild

Svensk fentanylepidemi har stannat av

Nätdrogen fentanyl tog över hundra människors liv 2017. Förra året dog två personer av drogen i Sverige. En ökad medvetenhet om substansens farlighet och unika rättsfall mot säljare är delar av förklaringen till minskningen. Men det finns en risk att trenden vänder, befarar polisen.

Nyhetsbild

Kina förlänger ledighet – antalet virusfall ökar

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Kina fortsätter att stiga, trots de massiva åtgärderna i landet. 80 personer har nu omkommit i Kina, rapporterar myndigheter i Hubeiprovinsen, den värst drabbade provinsen.

Nyhetsbild

Raketattack mot Bagdads gröna zon

Minst fyra raketer har slagit ner i den irakiska huvudstaden Bagdads så kallade gröna zon, det strängt bevakade område där regeringsbyggnader och utländska beskickningar är belägna.

Nyhetsbild

Ledare i blåsväder ska presentera fredsplan

En amerikansk president som står inför riksrätt och en korruptionsåtalad israelisk premiärminister. En konkurrent om makten i knesset som tvingas gå balansgång. Och en palestinsk motpart som inte är inbjuden. Det är förutsättningarna när Donald Trump ska presentera sin plan för fred mellan Israel och Palestina.

Nyhetsbild

Riksrättsåklagare anklagar Trump för hot

USA:s president Donald Trump har flitigt kommenterat den pågående riksrättsprocessen mot honom på Twitter.

Nyhetsbild

De lever med den värsta luften i världen – "Går knappt att andas utan mask"

Numera toppar ett avlägset hörn av Centralasien återkommande listorna över världens mest förorenade luft. Bisjkeks befolkning kräver svar på varför luften i staden blir allt svårare att andas – och varför regeringen tiger.

Nyhetsbild

Raketattack mot Bagdads gröna zon

Minst fyra raketer har slagit ner i den irakiska huvudstaden Bagdads så kallade gröna zon, det strängt bevakade område där regeringsbyggnader och utländska beskickningar är belägna.

Nyhetsbild

29 döda i lassafeber i Nigeria

Nigeria vidtar nödåtgärder för att hantera det ökande antalet fall av lassafeber i landet efter att 29 människor avlidit i sjukdomen den senaste månaden.

Nyhetsbild

Frankrike förbjuder kritiserad chockgranat

Fransk polis ska hädanefter inte få använda sig av den hårt kritiserade chockgranaten GLI-F4, säger inrikesminister Christophe Castaner under en intervju med tv-kanalen France 3.

Nyhetsbild

Maas varnar för växande judehat

Det behövs mer utbildning för ungdomar och hårdare straff för antisemitiska dåd, inte bara i Tyskland utan i hela Europa, anser Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Nyhetsbild

Över 30 döda i skalvet i Turkiet

TURKIET Över 30 människor har bekräftats döda och 1 607 människor har skadats i det jordskalv som drabbade östra Turkiet i fredags kväll.

Nyhetsbild

Coronaviruset växer i styrka

Coronaviruset blir allt mer smittsamt, uppger Kinas nationella hälsomyndighet, som befarar att antalet smittade kommer att fortsätta stiga. Över 2 000 är nu smittade och minst 56 avlidna. Siffran skrivs kontinuerligt upp.

Nyhetsbild

Afghanska styrkor till angrepp – 51 döda

AFGHANISTAN Det senaste dygnet har afghanska regeringsstyrkor genomfört 13 markangrepp och tolv luftangrepp i nio provinser och dödat 51 "terrorister", uppger Afghanistans försvarsdepartement.

Nyhetsbild

En livshotande skadad efter giftgasutsläpp

Fyra personer har skadats i ett giftgasutsläpp i massafabriken Aspa Bruk utanför Askersund i Sverige. En har livshotande skador. Boende uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Nyhetsbild

Kina stoppar handel med vilda djur

Över 2 000 smittade och minst 56 avlidna. Siffran för drabbade av coronaviruset skrivs kontinuerligt upp. I Peking uppmanas invånarna att sluta skaka hand och all handel med vilda djur stoppas.

Nyhetsbild

Sanders i ledning inför Iowas nomineringsmöte

Med en dryg vecka till det viktiga nomineringsmötet i Iowa har Bernie Sanders dragit ifrån Demokraternas övriga presidentaspiranter, enligt en ny opinionsundersökning. Men det var Elizabeth Warren som fick stödet av delstatens största tidning, The Des Moines Register.

Nyhetsbild

Pompeo snedtände på journalists Ukrainafrågor

Ilska, arga tillmälen och otryckbart språkbruk. USA:s utrikesminister Mike Pompeo tycks ha tappat humöret när han intervjuades om Ukraina i public service-kanalen NPR i fredags.

Nyhetsbild

78 migranter räddade utanför Libyens kust

Den tyska civila sjöräddningsorganisationen Sea-Eye undsatte på lördagen 78 migranter från två båtar utanför Libyens kust.

Nyhetsbild

Utländska medborgare evakueras från Wuhan

USA har fått tillstånd att flyga hem diplomater och medborgare från kinesiska Wuhan. Flera andra länder förbereder liknande åtgärder för att undvika det fruktade coronaviruset.

Nyhetsbild

Sanders i ledning inför Iowas nomineringsmöte

Med en dryg vecka till det viktiga nomineringsmötet i Iowa har Bernie Sanders dragit ifrån Demokraternas övriga presidentaspiranter, enligt en ny opinionsundersökning.

Nyhetsbild

Mnuchin: Studieråd till Thunberg var skämt

USA:s finansminister Steven Mnuchin tonar ned sin uppmaning till Greta Thunberg att studera ekonomi.

Nyhetsbild

Trumps advokat: "Presidenten gjorde ingenting fel"

Efter tre dagar av anklagelser från Demokraterna är det nu dags för Donald Trumps advokater att framföra sina argument. – Det kommer stå klart för er att presidenten absolut inte gjorde någonting fel, säger Pat Cipollone, som leder försvarssidan, till de senatorer som ska avgöra Trumps öde.

Nyhetsbild

Dödsoffer under protesterna i Irak

Minst tre människor har skjutits ihjäl i Irak i samband med att säkerhetsstyrkor har använt skarp ammunition mot regeringskritiska demonstranter. Minst 19 personer ska ha skadats. Protesterna i Irak har pågått i flera månader.

Nyhetsbild

FN: Klimatflyktingar ska få söka asyl

FN-beslutet om att klimatförändringar är ett giltigt skäl för att söka asyl lär inte leda till några större flyktingmängder, enligt expert.

Nyhetsbild

Miljoner kineser isoleras för att stoppa virus

Över 50 miljoner människor i Kina påverkas nu av det reseförbud och de begränsningar i vardagen som införts i samband med virusutbrottet. Över 40 personer har avlidit och omkring 1 300 smittats. Under det senaste dygnet har Europa fått sina första fall och Hongkong har utlyst nödläge och ställer in alla offentliga nyårsfiranden.

Nyhetsbild

Trumps försvar i startblocken

Donald Trumps advokater har 24 timmar, fördelade över tre dagar, på sig att lägga fram sitt försvar vid riksrättsrättegången mot presidenten.

Nyhetsbild

Fler dödsfall efter jordbävningen

Dödssiffran stiger efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet. Minst 20 människor har bekräftats döda och siffran befaras stiga. Enligt katastrofmyndigheten Afad har fler än 1 000 personer skadats, flera allvarligt.

Nyhetsbild

Nya dödsfall när coronaviruset sprids

Tre personer har testat positivt för coronaviruset i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills.