Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Snabb metod ger säkrare diagnos vid bröstcancer

Kvinnor med en särskilt aggressiv form av bröstcancer kan få snabbare och mer träffsäker diagnos om de gör en PET-kameraundersökning istället för att ta prov från själva tumören, visar svensk forskning.

Nyhetsbild

Ryssvänlige Fico får uppdrag att bilda regering i Slovakien – vill minska stödet till Ukraina

Den proryske partiledaren och tidigare premiärministern Robert Fico har utropat sig till segrare i det slovakiska valet. Under valrörelsen har han lovat att drastiskt strypa stödet till Ukraina.

Nyhetsbild

Självmordsdåd vid parlamentet i Ankara

En misstänkt terrorattack skakar området runt Turkiets parlament i Ankara – samma dag som det ska öppna efter sommaren. En självmordsbombare ska ha sprängt sig, enligt landets inrikesminister.

Nyhetsbild

Enorma regnmängder i New York – nödläge utlyst

I New York har nödläge utlysts efter det att ett kraftigt regnoväder på fredagen dragit in över staden med översvämningar, inställd kollektivtrafik och varningar till allmänheten som följd.

Nyhetsbild

Serbien samlar styrkor vid Kosovogränsen – Vita husets John Kirby: "Oroande"

Serbien har ansamlat stridsvagnar och artilleri i närheten av gränsen vid Kosovo, uppger USA. – Vi uppmanar Serbien att dra tillbaka styrkorna från gränsen, säger Vita husets John Kirby. Nato säger sig beredd att förstärka sin fredsbevarande styrka i Kosovo.

Nyhetsbild

"Vampyrdrönare" ny del av ukrainsk offensiv

Drönaren Vampire ingår i bygget av en ny toppmodern drönararmé som ska skapa fördel för Ukraina i kriget.Men i takt med att ukrainarna skaffar sig övertag anpassar sig ryssarna och kommer i kapp, vilket hela tiden ställer krav på nya lösningar på slagfältet.

Nyhetsbild

Danmark och Finland redo hjälpa Sverige

Danmark står redo att hjälpa Sverige med gängkriminaliteten om landet begär det, lovar den danske justitieministern Peter Hummelgaard (S). Också Finland erbjuder hjälp till grannen i det "oerhört svåra" läget, säger statsminister Petteri Orpo (Saml).

Nyhetsbild

Nya sanktioner mot toppryssar efter skenval i östra Ukraina

Förra året höll Ryssland "folkomröstningar" inom fyra län på ukrainskt territorium, och tidigare i september hölls så kallade val – till lagstiftande församlingar som Ryssland instiftat i de ukrainska länen – i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

Nyhetsbild

Peru stänger delar av Machu Picchu för turister

Nyhetsbild

Sverige används som ett skräckexempel i Finland – Kallas "vilda västern" av britter

Från ett fridfullt land med lite våld – till ett som politiker runt om i Europa använder som skräckexempel. – De som har en bild av Sverige som Bullerbyn kan ha ändrat sin uppfattning lite, säger norske korrespondenten Joakim Reigstad.

Nyhetsbild

Spanien får ny djurskyddslag – tjurar får inget skydd

Spaniens har fått sin första specifika djurskyddslag någonsin. Tjurfäktningen – betraktad som kulturarv av Spanien – ingår dock inte i den nya lagen.

Nyhetsbild

FN: Över 2 500 migranter har dött i Medelhavet

Hittills i år har mer än 2 500 migranter dött eller försvunnit på väg mot Europa över Medelhavet.

Nyhetsbild

Belarus: Polsk helikopter inkräktade vårt luftrum

Nyhetsbild

Reporter räddade sex kvinnor fångade i lastbil

Sex kvinnor har räddats från att ha varit inlåsta i en lastbil i Frankrike. Det efter att en reporter på brittiska BBC lyckats leta upp lastbilen och larma polisen.

Nyhetsbild

Sveriges statsminister kopplar in försvaret för att kämpa mot gängvåldet

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat till sig rikspolischefen och överbefälhavaren för att diskutera hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i arbetet mot de kriminella gängen. Det säger han till i ett tal till nationen på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Greenpeace: IAEA har misslyckats med kontroll av Zaporizjzja

Internationella atomenergikommissionen misslyckas med sitt uppdrag att övervaka säkerheten vid det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Det skriver Greenpeace i en kritisk rapport.

Nyhetsbild

Polisen i Sverige: Kommer alltid nya som är villiga att döda

Polisen i Stockholm säger sig vara mer framgångsrik i dag än tidigare med gripanden. Problemet: det slutar inte tillkomma nya som är villiga att utföra dåd.

Nyhetsbild

Oväder dränker grekisk stad i lermassor – "Jag har aldrig sett något liknande"

Nyhetsbild

Natochefen Jens Stoltenberg på besök i Kiev: Varje meter är viktig

Nyhetsbild

Domare säger nej till Trump – kliver inte av fallet

Domaren som ska döma i målet där Donald Trump är åtalad för att ha försökt ogiltigförklara valresultatet 2020 har avvisat expresidentens krav om att få henne utbytt.

Nyhetsbild

Brittisk minister anser invandring är ett hot mot väst – Elton John deltar i debatten

Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö som ett exempel. Talet hyllas till höger, men får skarp kritik från människorättshåll – inte minst för synen på asylrätt för hbtq-personer.

Nyhetsbild

Nazigrupp förbjuds i Tyskland – spred rasteorier till barn

Nyhetsbild

Trump skyldig till bedrägeri och åtalad på 91 punkter – strategin är att skaka av sig domarens beslut

Skyldig till bedrägeri efter att ha blåst upp värdet på sina tillgångar – och parallellt brottsåtalad på 91 punkter. Donald Trump kampanjar till synes obekymrat vidare med siktet inställt på Vita huset. Frågan är hur rättsprocesserna påverkar expresidenten och valrörelsen?

Nyhetsbild

Ryssland anklagar USA och Storbritannien för hjälp vid Ukrainas attack mot flottbas på Krim

Ryssland anklagar västländer för att ha understött Ukrainas attack mot den ryska Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol på Krimhalvön.

Nyhetsbild

Över 50 000 armenier på flykt – 400 personer har dödats sedan förra veckan

Över 50 000 armenier har de senaste dagarna flytt till Armenien från Nagorno-Karabach, enligt armeniska myndigheter.

Nyhetsbild

Kvicklera undersöktes inte före skred i Stenungsund

Ingen provtagning genomfördes för att se om det fanns kvicklera i det skreddrabbade området i Stenungsund, rapporterar Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

Norsk minister oroad över våldsdåd i grannlandet – kräver hårda tag mot svenska gäng

Gängvåldet med ihjälskjutna anhöriga, rekordmånga sprängdåd och mördare som blir allt yngre når nya nivåer av brutalitet. I Norge växer oron för att utvecklingen ska spilla över gränsen. – Vi måste sätta in hårda tag mot gängen, säger justitieminister Emilie Enger Mehl till VG på besök i Stockholm.

Nyhetsbild

VIDEO: Över 100 dog i brand under bröllop – bland dem brudparet

UPPDATERAD. Över 100 personer har dött i en omfattande brand under en bröllopsfest i nordvästra Irak. Bland de döda finns brudparet – som ska ha dansat med varandra när branden bröt ut i lokalen. Elden spred sig sedan blixtsnabbt.

Nyhetsbild

Manusförfattarnas strejk i Hollywood är över

Manusförfattarnas nästan fem månader långa strejk i Hollywood är över. Det uppger fackliga företrädare efter att en överenskommelse med arbetsgivarnas branschorganisation godkänts.

Nyhetsbild

Talman avgår efter hyllning till naziveteran under Zelenskyjs besök

Nyhetsbild

Klart att EU stoppar gummigranulat på fotbollsplaner

Nyhetsbild

Misstänkt båt sågs i Sverige före Nord Stream-sabotage

Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Båten låg förtöjd i en hamn i Blekinge tolv dagar före attentatet, rapporterar Expressen.

Nyhetsbild

London får ett nytt vapen mot fettberg och slemproppar

Nyhetsbild

Oron i gränstrakterna mellan Kosovo och Serbien växer till en regional konflikt

Serbien vill att Nato tar över skyddet i norra Kosovo efter dödliga sammandrabbningar mellan kosovoserber och polis.Två misstänkta gärningsmän i skottlossning vid ett kloster i helgen hålls fortsatt fängslade enligt beslut från en domstol i Kosovo.

Nyhetsbild

Åklagaren om jordskredet i Sverige: Mycket spekulationer

Förundersökningen om miljöbrott efter skredet i Stenungsund läggs ner. I stället ska ärendet utredas som misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet. – Det är väldigt mycket uppgifter som cirkulerar, säger åklagaren Magnus Clase.

Nyhetsbild

Ryssland: Flottchefen är inte alls död – han är på möte

UPPDATERAD. Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu. Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats.

Nyhetsbild

Turkiet: Ja till Sverige i Nato om vi får stridsflyg

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt Reuters.

Nyhetsbild

Det var en Kronobybo som byggde kyrkan i Övertorneå – nu är den helt förstörd

Larmet om kyrkbranden i Hietaniemi kyrka i Övertorneå kom vid 4-tiden natten mot tisdag. Det visade sig att träkyrkan från 1700-talet inte gick att rädda.

Nyhetsbild

Brand i kyrka på finsk-svenska gränsen – går inte att rädda

UPPDATERAD. Hietaniemi kyrka, vid finska-svenska gränsen, började brinna natten till tisdagen.

Nyhetsbild

Presidentvalskampanjen hettar till i USA – Biden och Trump kämpar nu om strejkande bilarbetares röster

Som första president någonsin besöker Joe Biden i dag strejkande bilarbetare. Ett dygn senare är det Donald Trumps tur. Bilstaden Detroit ligger i Michigan, en av de delstater som väntas bli avgörande i nästa års presidentval.

Nyhetsbild

Skredet i Stenungsund utreds som miljöbrott

Jordskredet i Stenungsund har fått en ny brottsrubricering. Ärendet utreds nu som misstänkt miljöbrott.

Nyhetsbild

Nordkorea sägs öppna coronastängd gräns

Det slutna landet Nordkorea öppnar sin gräns på sitt sätt. Efter tre år av stängda gränser ska Nordkorea tillåta inresor, enligt uppgifter från statlig kontrollerade kinesiska medier.

Nyhetsbild

Ukraina: Rysk flottchef dödad i attack

Befälhavaren för Rysslands flotta i Svarta havet, Viktor Solokov, finns bland de över 30 döda efter förra veckans attack mot flotthögkvartertet på Krim. Det uppger Ukraina nu officiellt.

Nyhetsbild

Kollapsen på E6: "En pulsåder har gått av"

Effekterna av det enorma jordskredet i Stenungsund och den avklippta E6:an kan bli stora. För kommunen, näringslivet och Västsverige.

Nyhetsbild

Uppgörelse nådd i Hollywood – strejken kan vara på väg att lösas

En preliminär uppgörelse har nåtts för att få ett slut på manusförfattarnas nästan fem månader långa strejk i Hollywood, enligt fackförbundet Writers Guild of America (WGA).