Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Arbetssökande hävdar könsdiskriminering: Nu backar Kårkulla om chefspost

KORSHOLM Korsholmaren Nadja Suomela säger att hon blev könsdiskriminerad då jobbet hon sökte gick till en mindre meriterad man. Domstolen gav henne rätt. Tjänsten utlyses på nytt.

Nyhetsbild

Kulturpris till Pauliina Holmqvist: "Det är viktigt att bli sedd och bekräftad"

KARLEBY Pauliina Holmqvist fick kulturpriset från Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynejden på torsdagen. Överraskande, tyckte hon.

Misstroende mot Kivilehto i avfallsnämnden

JAKOBSTAD/KARLEBY Österbottens avfallsnämnd gör en markering med anledning av de tidningsinsändare som vice ordförande Kauko Kivilehto skrivit.

Nyhetsbild

Jakobstads Tidning pionjär med lokala ledarkommentarer

ÖT 10 ÅR

Alf Snellman sitter verkligen på läktarplats under 1960-talet som redaktionschef på Jakobstads Tidning. Jakobstads Tidning är en nydanare inom finlandssvensk lokaljournalistik vilket inte har uppmärksammats eller befästs tillräckligt.

Nyhetsbild

Trångt i eftis vid Övis – "Inte skolans skyldighet att ordna eftermiddagsvård"

VASA Nästan hundra elever i ettan och tvåan går i eftis vid Vasa Övningsskola. Flera får inte plats och därför tas inga förskolebarn emot som behöver eftermiddagsvård i höst.

Nyhetsbild

Johan Kullas: Dra bort besväret så diskuterar vi samarbete

VASA Dra bort besväret från Regionförvaltningsverket så kan vi diskutera hur Vasa stad kan bidra till finansieringen av extra kostnader så att barn med funktionsbegränsningar kan gå i Vasa Övningsskola.

Nyhetsbild

Niondeklassare samlade in 130 namn för Lucas: "Vi vill inte stå tysta"

VASA Alla ska vara välkomna till övningsskolan. Det anser fem elever som fick höra om Lucas Räisänens fall och beslöt sig för att agera. De startade en namninsamling, som de nu överlämnat till skolans rektor.

Nyhetsbild

Kattdrama i Katternö – Merlin och Happy försvunna en vecka

PEDERSÖRE Kattungarna Merlin och Happy rymde hemifrån när de var åtta veckor gamla. Efter en veckas idogt sökande är de återfunna – men familjen Laakoli-Fors i Katternö vågar inte pusta ut.

Nyhetsbild
1

Mats Brandt är Nykarlebys nya stadsdirektör – kolla in liveflödet från kvällens möte

NYKARLEBY Det krävdes bara en omgång. Med 16 röster är Mats Brandt Nykarlebys nya stadsdirektör.

Nyhetsbild

Henriksson: "Sipilä har insett att det inte går"

Det blir allt sannolikare att landskapsvalet skjuts upp. SFP:s Anna-Maja Henriksson tolkar statsminister Juha Sipiläs (C) tal om valet som en teknikalitet som att han insett att loppet är kört.

Nyhetsbild

Stadsarkitekten blickar tillbaka: Jag var resepredikant i stadsbyggnadsärenden

ÖT 10 ÅR När Roger Wingren föreläser om stadsplanering tar han ofta avstamp i sin barndomsstad och mixar det med studietidens upplevelser av den gamla stadsdelen i Zürich.

Nyhetsbild

Nu börjar arbetet med Pedersvägens cykelled

JAKOBSTAD Lagom till skolstarten ska den nya cykelleden mellan Helandersgatan och Omfartsvägen vara klar. Under vecka 22 påbörjas grävningsarbeten vid korsningen med Österleden och i närheten av Omfartsvägen.

Nyhetsbild

Larsmo och Kronoby planerar ny reningsanläggning för grundvattnet

KRONOBY/LARSMO Larsmo och Kronoby börjar planera en större behandlingsanläggning för det grundvatten som pumpas upp på Storåsen i Kronoby. Preliminärt byggs anläggningen 2020 till en kostnad om cirka en miljon euro.

Nyhetsbild

Anrikt daghem firade 50 år

JAKOBSTAD På onsdag var det stor fest vid Victoria daghem. Under några soliga kvällstimmar firade man att daghemmet fyller 50 år och samtidigt barnens vårfest.

Nyhetsbild

Församlingarnas minus mindre än väntat

JAKOBSTAD Underskott – men mindre än väntat. Det visar fjolårets bokslut för Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet. Skattesatsen förblir oförändrad 2019.

Nyhetsbild

Lydia Edman firar namnsdagen med att planera sitt bröllop

ÖT 10 ÅR I den allra första ÖT som utkom finns en bild på Lydia Edman med en krona på huvudet. Den 23 maj har Lydia namnsdag och därför intervjuade lokaltidningen henne.

Nyhetsbild

ÖT:s Instagramtävling avgjord – träningsbild vann

LARSMO För att fira ÖT:s 10-årsdag laddade över hundra personer upp en Instagrambild där siffran tio framgår. Flest gillamarkeringar fick Annika Sjöström för sitt inlägg där hon åker rullskidor i en vind på 10 sekundmeter.

Nyhetsbild

Nämnden förordar muddringstillstånd

KARLEBY Byggnads- och miljönämnden förordar Karleby hamns ansökan om muddringstillstånd för att få påbörja det förberedande arbetet i hamnbassängen innan tillståndet är klart.

Nyhetsbild

Anna-Maria Helsing lever sin dröm – tar nyskriven finländsk musik ut i världen

ÖT 10 ÅR Hon är en av landets mest framgångsrika dirigenter. Anna-Maria Helsing väljer att frilansa eftersom det ger henne möjlighet att leda de bästa orkestrarna. När rätt erbjudande tackar hon förmodligen ja till en egen orkester också.

Nyhetsbild

Torvproduktionen kan begränsas vid behov – Alholmens Kraft och myndigheterna följer med läget

KARLEBY Räddningsmyndigheterna kan begränsa torvproduktionen när risken för markbrand är överhängande. För Alholmens Kraft, som äger området där eftersläckning ännu pågår, är det endast vindhastigheten som kan stoppa produktionen.

Barnfest på Sursik i helgen

PEDERSÖRE På söndag eftermiddag blir det fest för alla barn och barnsliga på Sursikbacken i Bennäs. Festen är ett resultat av flera föreningars gemensamma ansträngningar.

Nyhetsbild

Född 23 maj

ÖT 10 ÅR Vi firar födelsedag på samma dag, den 23 maj. Österbottens Tidning fyller 10, mina år är lite fler men vi har faktiskt ett 30-årigt fast förhållande också. Den 8 maj 1988 skrev jag på kontraktet som var tänkt som ett sommararbete men blev betydligt längre än så.

Nyhetsbild

Ingen sökte mattelärartjänst i Kronoby

KRONOBY Ingen har sökt jobbet som ämneslärare i matematik och fysik vid Ådalens skola inom utsatt tid.

Nyhetsbild

Räddningsdirektör varnar för extrem brandrisk: Nu är det allvar

UPPDATERAD De markbränder som bröt ut på onsdagseftermiddagen i Karlebyregionen sysselsätter fortsättningsvis brandkårerna från Karleby och Jakobstad. Försvarsmakten, Gränsbevakningens helikoptrar samt avtalsbrandkårerna har bistått med hjälp.

Nyhetsbild

Skutnäs – en by mitt i staden

ÖT 10 ÅR Närheten till vattnet är det som Skutnäsborna uppskattar allra mest, bryggorna och båthusen är deras vardagsrum.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper dom i styckmordsfallet – men kvinnan går helt fri

Det blev oväntade förändringar i det så kallade styckmordsfallet. Vasa hovrätt skärper straffet för Rami Pakarinen till 11 år för dråp och brott mot griftefriden. Men domen mot kvinnan för brott mot griftefrid upphävs. Hon går fri.

Nyhetsbild

Bybor med kärlek till vattnet

ÖT 10 ÅR Välkommen till Bosund, står det på seglet på den båt som pryder infarten vid landsvägen. Till höger syns simstranden och Larsmosjön och till vänster ett av de tre sunden som ringlar sig genom byn, ut mot havet.

Staden stöder ungdomsarbete

Största delen av det uppsökande ungdomsarbetet betalas av staten. men också staden ska bidra med en del.

Nyhetsbild

Nu får Bodgärdet rivas

JAKOBSTAD Bodgärdet, det före detta internatet på Sockenvägen 5 som är byggt 1978, är i så dåligt skick att det inte är ändamålsenligt att bygga om eller renovera.

Nyhetsbild

Babylycka och hvc-kamp – torsdagsgemenskap kring kaffebord i Lappfors

ÖT 10 ÅR Torsdagsgruppen i Signegården är lite av veckans höjdpunkt för daglediga kvinnor i Lappfors. Runt kaffebordet ventilerar de bekymmer och sorger, och delar glädjeämnen. Ett exempel är nyheten att det föds sex barn i Lappfors i år.

Nyhetsbild

Sahlström: Beklagar dålig kommunikation och dålig relation med skolverket

VASA Åbo Akademi medger brister i kommunikationen gällande femåriga Lucas förskoleplats i Vasa Övningsskola. Likaså i relationen till Vasa stads skolverk.

Nyhetsbild

Elever startade insamling för Lucas

VASA Fem flickor i Vasa övningsskola blev så bestörta över att Lucas Räisänen, 5, inte tas emot till förskolan i deras skola att de startade en namninsamling.

Nyhetsbild

Skolchefer riktar hård kritik mot Övis – mångårig konflikt mellan skolan och staden

VASA Vasa Övningsskolas besvär över placeringen av ett handikappat förskolebarn upprör cheferna på Vasa stads skolverk. Skolan har vägrat ta emot barn med funktionsnedsättning i åratal, enligt Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnspedagogiken.

Nyhetsbild

Nykarleby väljer stadsdirektör ikväll

NYKARLEBY På kvällens stadsfullmäktigemöte väljs Nykarlebys nya stadsdirektör. ÖT/VBL rapporterar live från mötet som börjar klockan 19.

Bil fick sladd – körde in i träd

JAKOBSTAD Strax innan 21.30 på onsdagskvällen fick räddningsverket ett larm om en bilolycka i Jakobstad.

Nyhetsbild

Optimism över utbildningsreform – "Vi måste se möjligheterna"

JAKOBSTAD Det pågår reformer på många håll inom utbildningsväsendet. Den stora frågan är ändå hur utbildningen ska kunna matcha framtidens arbetskraftsbehov.

Nyhetsbild

Kvotflyktingar till Karleby i år – Sannf vill ha biståndsarbete i stället

KARLEBY Karleby blev helt utan kvotflyktingar i fjol, men i år kommer ett antal. Sannfinländarna i staden vill att staden satsar på biståndsarbete i stället.

Nyhetsbild

ÖB var med under 125 händelserika år i Karlebynejden

ÖT 10 ÅR De stora förändringar Karlebynejden genomlevde dokumenterades i den egna tidningen, Österbottningen/Norra Posten. Tidningen utkom i 125 år och rapporterade om både stort och smått, från världskrig till små händelser i närmiljön.

Nyhetsbild

Ny dialektkväll om "bondasi"

KARLEBY/KRONOBY Det finns mycket att säga om "bondasi" förr i världen. Därför ordnar Dialektens vänner nu en ny dialektkväll där alla får dela med sig av sina minnen.

Nyhetsbild

En Jeppisbo i New York – Peter Fellman känner sig hemma på Manhattan

ÖT 10 ÅR Efter 15 år som chef njuter Peter Fellman av att få rapportera direkt när någonting händer. Från sitt arbetsrum på Manhattan bevakar han Trump och den amerikanska ekonomin.

Nyhetsbild

Terazzos hörn – utdrag ur Lars Sunds nya bok

ÖT 10 ÅR I höst utkommer Lars Sunds roman "Där musiken började", fortsättningen på "Tre systrar och en berättare". ÖT bjuder i dag på ett smakprov ur boken.

Nyhetsbild

Lars Sund inför nya boken: Det tog länge innan jag kom till rätta med mitt Jakobstad

ÖT 10 ÅR I "Natten är ännu ung" låter författaren Lars Sund sin huvudperson Eki Bergman beteckna Jakobstad som "ett satans råtthål". I dag har Eki liksom hans upphovsman kommit till rätta med staden.

Nyhetsbild

Snårruset årets nyhet i IS Söderby – föreningen där man inte får vara "prytto"

ÖT 10 ÅR Meningen med föreningen är att man inte behöver vara bra för att vara med. Men man får absolut inte vara "prytto". Föreningen vi talar om heter IS Söderby.

Nyhetsbild

Fiskets hus siktar på byggstart i sommar

VASA Hamnbassängen vid Fiskstranden har förstärkts och fyllts ut så bygget av Fiskets hus kan starta så fort som möjligt.

Nyhetsbild

Markbränder sysselsätter räddningsverket

På onsdagseftermiddagen varnade räddningsverket i Mellersta Österbotten om markbränder i regionen.