Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

LISTA: Här hittar du hjärtstartare i Österbotten

Hur många registrerade hjärtstartare finns det i svenska Österbotten? Det har vi tagit reda på. Här kan du se var hjärtstartare finns i din kommun.

Nyhetsbild

Psykolog: Så överlever du oxveckorna – "Känn efter vad du behöver – men vila inte för mycket"

En lång period av arbetsveckor väntar innan nästa ledighet kommer. Psykolog Lasse Varhama tipsar om hur du tar dig igenom de så kallade oxveckorna.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Stater ska inte vilseleda sina medborgare

Det är beklämmande att två statliga instanser, den danska kriminalvården och public service-aktören i Sverige, inte kan göra skillnad mellan fantasi och verklighet

Nyhetsbild

Clowner roade – trängsel i Chydenia på cirkusdagen

KARLEBY Det var trångt i köpcentret Chydenia när clowner från cirkusskolan Kuu (Måne) visade sig på styva linan. Skattjakten lockade också många barn.

Nyhetsbild

Kaj miste en vän i cancer och utmanar nu österbottningar: Donera samma summa du kör kilometrar under en månad

Kaj Knuts började med att utmana släkt och vänner men initiativet #vikörmotcancer2020 har fått större genomslag än han trott. Den första februari nollas trippmätarna.

Nyhetsbild

Optimism kring sparprogram – "Stadens personal har en viktig roll"

KARLEBY Jubileumsåret är på många sätt utmanande för Karleby, men det finns också en hel del möjligheter att gripa tag i.

Nyhetsbild

Berättelsernas i fokus när museet sakta förnyas

JAKOBSTAD Släkten Malm hör intimt samman med Jakobstads historia. Malmarna ska synas på museet, men delvis i nya skepnader och sammanhang.

Nyhetsbild

Jenni har byggt en fotostudio hemma i Helsingby – Där får barn kladda ner sig och äta tårta med händerna

Dagen efter Jenni Haavisto födde sonen Kasper tänkte hon: "Jag klarar ju vad som helst. Nu fegar jag inte ur mer." Då bestämde hon sig för att satsa på sin dröm.

Nyhetsbild

Peter Östman inbjuden till symposium i Polen om antisemitism

Riksdagsledamot Peter Östman, KD, reser till Krakow i Polen för att på måndag-tisdag den 20-21 januari delta i högtidligheter till minnet av det i år har förflutit 75 år sedan befrielsen av Auschwitz-Birkenau.

Nyhetsbild

Soite planerar dra in platser på ny avdelning – "Kortsiktigt"

KARLEBY Avdelningen för neurologi och krävande rehabilitering på Möcs har under hösten inte fyllt alla vårdplatser. Nu vill Soite flytta bort fem platser från avdelningen. Ge oss mer tid, säger personalen.

Nyhetsbild
1

Alla sex bilar utan rävar återvänder till Litauen – polisen stoppade dem i Jalasjärvi

UPPDATERAD Vid farmen i Vittsar lastades rävar i bilar på fredagen men lossades senare. Natten till lördag körde tre lastbilar tillbaka till Litauen med tomma rävburar. Farmare ringde polisen som stoppade bilarna i Jalasjärvi för kontroll. På lördag morgon körde de tre andra bilarna i väg från Vittsar.

Nyhetsbild

Kraftig ökning av kryptosporidios i fjol – flest fall i Karlebyregionen

De senaste åren har kryptosporidios blivit en alltmer vanlig åkomma i landet. År 2018 påträffades flest fall i Jakobstadsregionen, i fjol har Soites område varit mest drabbat i landet.

Nyhetsbild

Moses från Uganda: "Det kunde ha varit jag som fått ansiktet vanställt"

I norra Uganda såg Moses Ndawula en gång två flickor som fick honom att tappa filmkameran han jobbade med. De hade fått överläpparna bortskurna, tänder fattades.

Nyhetsbild

Kontentan av en knäpp idé

Att försöka fånga hela Afrika i några få tidningstexter, vad är det för en vansinnig idé?

Nyhetsbild

Liv, död och olika åsikter på schemat: "Ingen dömer någon annan"

JAKOBSTAD Vad gör eleverna egentligen på en livsåskådningslektion? Vi hälsade på i Oxhamns skola för att ta reda på svaret.

Nyhetsbild

Mat på spisen orsakade brandalarm

KARLEBY Kvarlämnad mat på spisen var orsaken till ett brandalarm i en lägenhet i ett höghus på Anders Chydeniusgatan på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Nu byggs det vindkraft i Oravais – Markägare lycklig: "Oj, vad skönt"

ORAVAIS I Oravaisskogen byggs som bäst det största byggnadsprojektet i Vörås historia. Nästa år ska sju vindmöllor snurra här.

Nyhetsbild

Fredrik Forsbacka knep den femtionde idrottsmedaljen

Fredrik Forsbacka blev den stora vinnaren under Medaljgalan när han belönades som Årets idrottare 2019.

Nyhetsbild

ÅA deltar i internationellt projekt – samarbetar med universitet i Spanien och Cypern

Digitala verktyg används i undervisningen i Finland, Spanien och Cypern. Nu vill forskare ta reda på om lärarna kan använda verktygen för att främja inklusion.

Nyhetsbild

Karleby intresserar miljömedvetna turister – "Vi har skapat mycket kontakter"

KARLEBY Karleby storsatsar med egen monter på Nordens största resemässa i Helsingfors. Firar man 400 år ska det synas.

Nyhetsbild

Lyckat första år för engelsk utbildning på Novia

Första året med mastersutbildningen Industrial Management and Engineering har varit mycket populär bland de tjugo som studerar på linjen.

Nyhetsbild

Bil i diket längs Monäsvägen

NYKARLEBY På fredag kväll körde en personbil av vägen i Monäs till följd av det hala väglaget.

Nyhetsbild

Hälsa, yoga och mat intresserar kursdeltagare

JAKOBSTAD Onsdagsföreläsningarna har blivit något av Arbis varumärke. I vår varvas lokala förmågor och stjärnföreläsare från grannlandet i väst.

Nyhetsbild

Nedervetil skola tas i bruk först efter höstlovet

KRONOBY Målet var att eleverna i Nedervetil och Söderby skulle flytta in i nya Nedervetil skola vid skolstarten 2020. Men det blir först efter höstlovet.

Nyhetsbild

Psykiater om kvinnan vars minne försvann efter misshandel: "Det är tyvärr vanligt att minnet aldrig återvänder"

Det är inte ovanligt med minnesluckor efter kraftiga slag mot huvudet – eller vid starka trauman. Men det är dessvärre också vanligt att minnet aldrig återvänder, säger specialläkare Risto Vataja vid Helsingfors universitetssjukhus.

Nyhetsbild

Livsmedelsverket: Reglerna för export är många och hårda

KARLEBY Det är många krav som ska uppfyllas för att export av pälsdjur utomlands ska kunna göras. Någon veterinärgranskning av djuren som ska till Kina hade inte ännu gjorts på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Det blev sämjoval i Pedersöre församling – här är listan på nya församlingsrådet

PEDERSÖRE Det nya församlingsrådet i Pedersöre församling har utsetts genom sämjoval.

Nyhetsbild

SÖP-farmare på plats – "Jag vill inte att de förstör näringen i Finland"

KARLEBY Svenskspråkiga pälsfarmare från Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening är med på dagens demonstration i Karleby.

Nyhetsbild

Två vill bli kaplan i Jakobstads svenska församling

JAKOBSTAD Den lediganslagna kaplanstjänsten i Jakobstads svenska församling söktes inom utsatt tid av två behöriga personer.

Nyhetsbild
6

Professorn lugnar 5G-oroliga: "Kolla med er fysiklärare, tro inte på rysk desinformation"

Det är inte roligt att vara orolig, men det finns ingen orsak att känna oro för 5G, säger professor Per Ödling. Medan Ryssland underblåser misstron mot 5G i västvärlden satsar Putins rike själv stenhårt på den femte generationens mobiltelefonnät.

Nyhetsbild

VIDEO: Polisen körde bort demonstranter vid pälsfarmen i Karleby

KARLEBY Ägaren till pälsfarmen i Vittsar där lokala pälsfarmare demonstrerar mot djurtransporten till Kina har kallat på polis. Polisen körde bort farmarna.

Nyhetsbild

Rävarna lastas snart i Karleby – "Det här berör oss väldigt illa"

UPPDATERAD Tre djurtransporter är på plats i Vittsar i Karleby för att inleda lastningen av avelsdjur till Kina. Upprörda farmare samlas också i dag.

Nyhetsbild

Transporterna kvar i Karleby – farmarna planerar större protest i dag

KARLEBY Farmare har hela natten vaktat transporterna som ska ta avelsrävar från Karleby till Kina. Så fort de rör på sig tänker de kalla in fler farmare.

Nyhetsbild

Oravaisrektorn Göran Backman fyller 60: "Det allra viktigaste är att älska barnen"

ORAVAIS Centrumskolan i Oravais får förbereda sig för rektorsbyte. Göran Backman fyller 60 och tänker gå i pension i november.

Nyhetsbild

Leif Strengell löste avloppet med dubbla tankar för disken

Nykarleby Nykarlebykonstnären Leif Strengell bränner upp bajset, sorterar fett ur gråvattnet och tvättar trasorna i biobyttorna. Inte ens dyrt, säger han själv.

Nyhetsbild

Kommunerna kartlägger hus med olagliga avloppssystem – men inga böter att vänta

ÖSTERBOTTEN Flera tusen hus i Österbotten kan ha tveksamma lösningar för avloppsvattnet. Men kommunerna har inte muskler att granska och bötfälla.

Nyhetsbild

Pälsfarmare fortfarande på plats i Vittsar

KARLEBY Efter dagens demonstrationer håller pälsfarmarna koll på långtradarna för att inte missa lastningen av avelsrävar.

Nyhetsbild

Personalen på Emeliehemmet osäker över framtiden – "Svårt beslut att ta"

KARLEBY Behöver vi säga upp oss, blir vi uppsagda eller vad är det som gäller? Hur är det med kollektivavtal? Frågorna är många och hittills har svaren varit få, säger personal på Emeliehemmet i Karleby.

Nyhetsbild

Oxhamnsbygget en bit på väg

JAKOBSTAD Tiden är knapp om eleverna ska kunna flytta in i Oxhamns nya delar hösten 2021. Men nu har tekniska nämnden tagit det första steget mot förverkligande genom att välja huvudplanerare.

Nyhetsbild

Fem kommuner i Österbotten har fortfarande inte skrivit under för jämställdhet: "Nu handlar det bara om vilja"

Vörå fick en uppmaning på onsdagen: skriv under europeiska deklarationen för jämställdhet. Kommunen är en av fem i Österbotten som inte gjort det. Synd, tycker Ann-Sofi Backgren.

Nyhetsbild

Misstänkt olaglig torvproduktion i Södra Österbotten – 245.000 hålls som säkerhet

Mellan 2002 och 2007 misstänks torv ha skördats på ett över tiotals hektar stort område utan miljölov, meddelar Polisinrättningen i Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Sommarjobbaren är en bristvara – kampanj hjälper unga få jobb

Små och medelstora företag har svårt att hitta sommarjobbare. Konkurrensen om arbetstagarna är hård och det finns de som inte vågar gå på anställningsintervju, säger handelskammarens Paula Erkkilä: – Det är oroväckande.

Nyhetsbild

Polisen: Vi har inte vidtagit några åtgärder

KARLEBY Polisen kallades till Vittsar på torsdagen på grund av avelstransporterna, men noterade inget olagligt.

Nyhetsbild

Farmarna från Kina: Vi gör inget olagligt

KARLEBY De kinesiska pälsfarmarna som har farm i Karleby och exporterar avelsdjur till Kina framhåller att deras verksamhet är laglig.

Nyhetsbild

VIDEO: Vladimir Putins väg till makten

Vladimir Putin föddes den 7 oktober 1952 och hans uppväxt kantades av fattigdom. År 2000 blev han Rysslands president. Se klippet för att lära dig om Putins väg till makten.