;

Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Ny skolväg görs säker - Cykelväg längs Pedersvägen

JAKOBSTAD I och med att Ruusulehto skola ska bli daghem behövs en säker skolväg för de elever som i stället ska ta sig till Länsinummi skola. En cykelväg längs Pedersvägen planeras stå klar redan i höst.

Nyhetsbild

Sibiriska vindar ger optimalt sportlovsväder – kallt och soligt väder nästa vecka

Det kalla vädret som pågått under veckan verkar sträcka sig vidare till nästa vecka, meddelar Finlands meteorologiska institut. Orsaken är vindmassor som rör sig från Sibirien till norra och mellersta Europa.

Nyhetsbild

På Kronoby folkhögskola talas sexton språk – på onsdagen stod språken i fokus

KRONOBY Luca Tasco från Sicilien har bott drygt ett år i Finland och trivs med landet och invånarna. Här fungerar allt bra, säger han, och tar skolan som exempel.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Saha håller stängt i sommar

KARLEBY Det finns ingen möjlighet att återuppta ärendet om Sahas undantagslov. Däremot kommer man att kunna ordna sommarteater, kulturvecka, pop up-kafé och bastuturer på området.

Nyhetsbild

Lättast för yrkesstuderande att få sommarjobb i år

71 procent av arbetsgivarna i Österbotten och Mellersta Österbotten erbjuder sommarjobb i år. De som studerar i yrkesskolor och yrkeshögskolor är mest eftertraktade.

Fem år till för bangolfbanan

JAKOBSTAD C-94 Minigolfklubbs arrendering i Segelsundsparken går ut i maj i år. Tekniska nämnden beslöt förlänga arrendet med fem år.

Nyhetsbild

Anmälde våldtäkt men ångrade sig - fick villkorligt fängelse

I RÄTTEN En kvinna i Perho som anmälde sin man för våldtäkt men sedan tog tillbaka anmälan dömdes på tisdagen till villkorligt fängelse för falsk angivelse av Mellersta Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

SFP kräver svar om vargen – "befolkningens oro måste tas på allvar"

1

Vad tänker regeringen göra för att hålla vargstammen under kontroll? Den frågan ställer nu Svenska riksdagsgruppen i ett spörsmål till regeringen.

Nyhetsbild

Attendobygget i Nykarleby påbörjat

NYKARLEBY Byggandet ett privat serviceboende på Östra Åvägen utanför Nykarleby centrum är i full gång.

Nyhetsbild

Efter drygt två år: Besväret mot kommundirektörsvalet i Kronoby förkastades

KRONOBY Efter två år som tillförordnad kommundirektör i Kronoby kan Malin Brännkärr snart titulera sig ordinarie tjänsteinnehavare. Greger Englunds besvär mot kommundirektörsvalet har förkastats.

Nyhetsbild

VIDEO: Snökonstnären Seth Åkerlund jobbar med bara händerna

JAKOBSTAD På torsdag invigs vintertorget i Jakobstad. Det mesta börjar vara klart men på onsdagen var det dags för en av de sista finesserna. En snöskulptur som tillverkas av is- och snökonstnären Seth Åkerlund.

Nyhetsbild

Tidsregatta behandlar krigshistorier

JAKOBSTAD Fartygen Equity, John Grafton och Vega har kopplingar till krigshistorien. På ett seminarium lyfts fartygens betydelse fram.

Nyhetsbild

Jeppojägare får skrämma varg – men det är bråttom

1

NYKARLEBY Jägarna i Jeppo och Kovjoki får lov att fördriva vargar som kommer nära. Men tillståndet gäller bara en vecka till.

Nyhetsbild

Droger finansieras med stöldgods: Snatterierna ökar i Jakobstad

JAKOBSTAD En person kommer in i butiken och viker ärmen på en jacka. En stund senare kommer någon annan in, river åt sig plagget och rusar ut. Beställda snatterier är ett ökande problem.

Nyhetsbild

Apoteket i Nedervetil flyttade - kan betjäna lokala nätkunder med smartbox

KRONOBY Det nya affärs- och bostadshuset i Nedervetil är klart och apoteket öppnade i måndags i splitterny lokal. Helt ny är också apotekets tilläggsservice med smartboxar för lokala nätkunder.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar upp för fast boende på stuga

1

Nykarleby är redo att i större utsträckning än hittills göra det möjligt för stugfolket att bli fast bosatta i sina fritidsstugor. Förutsatt att fritidshusen uppfyller vissa villkor.

Nyhetsbild

Mer samarbete med Vasa ska lyfta Malmska - Läkarflykten en väckarklocka

1

JAKOBSTAD Malmska har lidit av läkarflykt och patientläckage till Soite. Räddningen kan bli ett utökat samarbete med Vasa centralsjukhus.

Keliber får samla material i Emmes

KRONOBY Företaget Keliber har gjort en så kallad förbehållsanmälan gällande två områden, ett i Emmes, Nedervetil, och ett i Kaustby på gränsen till Nedervetil.

Nyhetsbild

SDP motionerar förgäves – inga platser för valreklam

PEDERSÖRE SDP i Pedersöre har tre gånger tagit initativ till affischeringsställningar där de politiska partierna kan göra reklam för sina valkandidater. Men det blir avslag varje gång.

Nyhetsbild

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild

Replotmannens advokat: "Vi kommer att söka skadestånd"

Advokat Harry Träskbäck företrädde Replotmannen som friades för dödsvållande i hovrätten. Mannen satt häktad i nästan fyra månader. Vi kommer att söka skadestånd för de dygnen, säger Träskbäck.

Nyhetsbild

Ett verk med många betydelser

1

LARSMO Rörelsen går som en röd tråd genom det stickade verket Garnrörelse. Dels avspeglar det en vågrörelse, dels krävdes det en rörelse för att skapa verket.

Nyhetsbild

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Nyhetsbild

Hundra år efter avrättning: "Viktigt att diskutera känslig händelse"

1

JAKOBSTAD En natt i mars 1918 sköts sju Jakobstadsbor ihjäl mot Strengbergs fabriksvägg. Hundra år senare hänger staden upp en minnesplatta på väggen.

Nyhetsbild

Karleby avkortar lån med miljonerna från Korpelan Voima

KARLEBY Sammanlagt 24 miljoner euro antecknas som investeringsreserveringar i Karleby stads bokslut för 2017. I praktiken används pengarna för att avkorta lån i första skedet.

Nyhetsbild

Nykarleby bygger ut skola för fem miljoner

Att bygga ut Carleborgskolan kommer att kosta drygt fem miljoner euro under två år. Korsholmsföretaget Tom Knip Ab har valts till byggentreprenör för byggprojektet.

Nyhetsbild

Oklar byggstart för kyrka i Sandsund

PEDERSÖRE Ebeneserkyrkan får tilläggstid fram till slutet av 2019 för att påbörja sitt kyrkbygge i Sandsund.

Festsal i Lepplax kräver tillägg

PEDERSÖRE Det krävs ett tilläggsanslag på 40 000 euro för tillbyggnaden av Lepplax skola.

Nyhetsbild

Vintertorget invigs på torsdag

1

JAKOBSTAD Det blir ett rejält jippo med tal, bandklippning och konståkning då vintertorget i Jakobstad invigs på torsdag.

SÖU-projekt vill digitalisera och förvara föreningarnas arkivmaterial

Svenska Österbottens Ungdomsförbund har beviljats 30000 euro av Kulturfonden för att göra arkivarbetet smidigare för de österbottniska föreningarna. Målet är bland annat att lokalt arkivmaterial från föreningarna ska få synlighet även utanför byagränserna.

Nyhetsbild

700 soldater övar farosituationer i Österbotten

Kring 700 soldater deltar i den lokala försvarsövningen Vaasa-Vasa 18 i början på mars. De kommer bland annat att hålla till i hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen: Ytteresse är första alternativ för hvc

PEDERSÖRE Ytteresse är första alternativet för var Pedersöres andra vårdcentral ska placeras. Den signalen kommer från kommunstyrelsen.

Hovrätten friar Replotman: Vållade inte fruns död

I RÄTTEN En 65-årig man från Korsholm frias från åtal om dödsvållande. Han friades i tingsrätten i mars 2017. Nu friar också hovrätten honom.

Nyhetsbild

Positiva trenden fortsätter – allt fler unga har jobb i Österbotten

2

Antalet arbetslösa under 25 år fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Totalt minskade arbetslösheten med 20,9 procent i regionen jämfört samma tidpunkt i fjol, visar siffrorna för januari månad från NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Nya rektorstjänster lockar i Nykarleby

NYKARLEBY De två nya tjänsterna som rektorer för Zachariasskolan i Nykarleby har lockat överraskande många sökande, enligt bildningsdirektören Boris Sundell.

Nyhetsbild

Landskapen kan ta över läkarhelikoptrar – Seinäjoki lär bli ny bas

1

ÖSTERBOTTEN Det mesta är oklart kring de sex läkarhelikoptrarnas framtid i Finland, men en sak verkar vara säker: Österbotten ska hamna på kartan.

Nyhetsbild

Underfart utvidgar centrum

3

JAKOBSTAD Planeringen av underfarten mellan centrum och Sikören framskrider. Underfarten ska knyta ihop centrumhandeln med stormarknaderna och samtidigt erbjuda en smidigare trafiklösning.

Nyhetsbild

Kjell Herberts välkomnar ny enkät i fusionsfrågan

KORSHOLM 2015 sa 72,5 procent av korsholmarna nej till en kommunsammanslagning. Men det var då det, säger forskaren Kjell Herberts. I dag är utgångspunkten en annan.

Nyhetsbild

Vasa överklagar beslut i skogskartellmålet

Styrelsen beslutade enligt beredningens förslag i frågan om skogskartellmålet. Det betyder att staden kommer att överklaga Helsingfors tingsrätts beslut från i höstas.

Nyhetsbild

Lång väntan kan snart vara över för Språkbadsskolan

JAKOBSTAD Det har varit en lång process för Språkbadsskolan i Jakobstad sedan 2010 när Ristikari tömdes. Men nu ser det ut som om den nya fastigheten på BI-tomten ska vara inflyttningsklar hösten 2020.

Psykiatrin fick direktör på heltid

Sedan årsskiftet har Juha Kemppinen jobbat på deltid som direktör för psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu har han sökt och fått jobbet på heltid.

Nyhetsbild

Kronoby stöder äldres simhallsbesök

KRONOBY Kronoby kommun går in för att subventionera simhallsbesök för personer över 75 år. Det här beslutade fullmäktige efter omröstning.

Nyhetsbild

Vasabor deltar i finländska versionen av Masterchef

Vasaborna Sebastian Björklund och Ville Kärki tävlar i Masterchef Finland i år. Den ena är en hejare på lasagne, den andra briljerar med en god stek.

Nyhetsbild

PET-röntgen fick grönt ljus av styrelsen

Förberedelserna för att skaffa en PET-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus kan börja. Beslutet om köpet fattas av vårdfullmäktige i juni. Styrelsen gav grönt ljus på måndag. Kompletterande privata insamlingar för anskaffningen kan nu starta.