Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Extremt torrt i Österbotten – förbjudet att göra upp eld

Det är väldigt torrt i skog och mark just nu. Varning för skogsbrand gäller i hela Österbotten. Var extremt försiktiga med elden, varnar Tore Lindström på Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Parhus i Larsmo fylldes med rök - polisen undesöker ärendet

LARSMO På tisdagseftermiddagen fick Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk in ett larm om en brand på Rigränd i Larsmo.

Nyhetsbild

Så här övervinner du sommarhettan

JAKOBSTAD Simma i havet, ta en kalldusch och dricka vatten är de tre vanligaste tipsen som ÖT fick av folket på stan.

Nyhetsbild

Sömnproblem kan öka risken för demens

Svårt att sova? Enligt forskare vid Karolinska institutet kan det leda till ökad risk för demens. Men även de som sover för mycket bör vara oroliga.

Nyhetsbild

Spaningen efter den mest positiva Karlebybon fortsätter

KARLEBY För andra året i rad ordnas en tävling för att hitta den mest positiva Karlebybon.

Nyhetsbild

Vattendragen drabbas i torkan

Varmt väder och brist på regn har sänkt vattenståndet och minskat vattenföringen ytterligare i vattendragen på NTM-centralen i Södra Österbottens område.

Nyhetsbild

Inbrott och stölder – livlig start på veckan för polisen

JAKOBSTAD Två inbrott och försvunna fordon sysselsätter polisen i Jakobstad för tillfället.

Nyhetsbild

Falskt alarm i Jakobstads centrum

JAKOBSTAD Mitt i lunchrusningen fick räddningsverket rycka ut till Storgatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Extrema vattentemperaturer i Jakobstad

JAKOBSTAD Vid badstränderna i Jakobstad har man uppmätt höga vattentemperaturer de senaste dagarna. Vid alla fyra mätpunkter har kvicksilvret stigit över 20-gradersstrecket.

Nyhetsbild

Snart får pandorna smaka på inhemsk bambu: "De är väldigt kräsna"

Senast kring jul ska pandorna Lumi och Pyry i Etseri få säga sitt om finländsk bambu. Det finns inga garantier för att de vill äta de sorter som är bäst lämpade att odla i Finland, säger projektledaren Jari Luokkakallio.

Nyhetsbild

Språkbadare har positivare attityd till finska – och vågar tala

JAKOBSTAD De är mer positiva till språket och vågar använda det i vardagen. Rebecka Lidman undersökte språkbadande niors attityd till finska jämfört med de som läser A-finska i Oxhamns skola.

Nyhetsbild
2

Silvervattenfallet har nått åklagaren – men det ligger långt ner på listan

Åklagaren har nu inlett sin åtalsprövning i fallet där två kvinnor misstänks för misshandel efter att ha gett silvervatten till sina barn.

Nyhetsbild

Niinistö fick gehör för problematik kring svart kol

Dialogen mellan USA och Ryssland fortsätter på flera plan. Det ser president Sauli Niinistö som största behållningen av toppmötet. Han är också nöjd med att problematiken kring svart kol i Arktis mötte förståelse.

Nyhetsbild

"I think Finland is a Great Country" – reklam utan motsvarighet

Det känns kanske överdrivet att bjuda journalister på bastu och betala halva landets poliskår för att bevaka två äldre herremän. Men den synlighet Helsingfors får tack vare måndagens toppmöte är nödvändig för ett litet land som Finland.

Nyhetsbild

Kallaste jobbet i fryslagret – Hett om öronen i växthuset

Hettan vägrar släppa greppet om Österbotten. I morgon tisdag väntas värmerekord och temperaturer över 30 grader. Då kan det vara skönt att jobba i ett fryslager, medan det i växthusen är aningen svettigare.

Nyhetsbild

Monäsrodden är mer än bara båtar

NYKARLEBY Snart vankas det rodd igen med start från bryggan i Monäs. För alla båtentusiaster är det ett ypperligt tillfälle att själv delta eller spana in allmogebåtarna.

Nyhetsbild

Inga alger trots värmen - fritt fram för bad

JAKOBSTAD/KARLEBY De senaste dagarnas värmebölja har gjort att läget med blågröna alger vid nejdens badstränder kan variera från timme till timme.

Nyhetsbild

Asiatisk glass och grekiska smaker i centrum

KARLEBY Solen gassar, gyrosköttet steks och glassen svalkar. Fabriksgatan och Strandgatan har spärrats av då europeiska mattorget är på besök i Karleby.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart varför fiskaren omkom

KORSNÄS Fiskaren som hittades död vid sina nät i Korsnäs på söndagen var en Taklaxbo i 60-årsåldern. Polisen vet fortfarande inte varför mannen omkom.

Nyhetsbild

Joanna Lindqvist vill berätta berättelser som berör

PEDERSÖRE Joanna Lindqvist vill berätta människors berättelser, slå hål på fördomar och ta sig in på de mansdominerade områden som finns i tv-världen.

Nyhetsbild

GTK undersöker grundvattenområden

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE GTK kommer undersöka grundvattenområdenas geologiska struktur i Jakobstad och Pedersöre.

Nyhetsbild

Sprängämnen kvar i Karleby hamn – försvarsmakten fortsätter röja

KARLEBY Försvarsmakten kommer att fortsätta röja granater i farleden utanför Karleby hamn också i augusti.

Nyhetsbild

Djuren lider i hettan – ta hand om era små vänner

PETALAX Djuren mår dåligt i värmen. Ett djur som drabbas av värmeslag kan i värsta fall hamna i chock och få skadade organ. Därför har hönsägaren och bloggaren Caroline Eriksson gjort allt för att hennes små kycklingar ska ha det bra.

Nyhetsbild

Hettan är här för att stanna – värmerekord slås i dag

ÖSTERBOTTEN Värmeböljan som ligger över Österbotten ser inte ut att avta, tvärtom. Under tisdagen kommer troligen sommarens värmerekord att slås, säger meteorologen Anja Häkkinen. Hon uppmanar samtidigt alla att ta hand om riskgrupper som äldre eller sjuka.

Nyhetsbild

Brotten mot liv skjuter i höjden

Juni var en lugn månad för polisen men juli har börjat sämre. I lördags var polishäktet överfullt och dessutom har polisen ett svårlöst fall i Laihela på sitt bord.

Nyhetsbild

Stugägare får el och fiber – men inte alla

NYKARLEBY Just nu dras el- och fiber till tre holmar utanför Klubbskata i Monäs. Stugägare Björn Westerberg blir utan fiber, han är besviken.

Nyhetsbild

Laddning av elbil kan bli dyrt för husbolagen – disponent avråder från att tanka via elstolpe

Ett nytt stöd ska delas ut till husbolag som vill bygga laddningsstationer för elbilar. Hittills är det få husbolag som byggt dem i Vasa. Men det är definitivt på gång, enligt en disponent. Om de inte byggs kan användningen av traditionella elstolpar orsaka stora skador.

Nyhetsbild

Markbrand i Öja sysselsatte räddningsverket

KARLEBY Räddningsverket i Mellersta Österbotten fick rycka ut till en markbrand i Öja på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Hela världen följer händelserna i Helsingfors

Mötet mellan världsledarna placerar Helsingfors på kartan åtminstone för en tid. Oförutsägbarheten i den amerikanska presidenten Donald Trumps agerande betyder att rampljuset kan vara både bra och dåligt.

Nyhetsbild

Radiostyrda flygplan är hennes passion

KARLEBY Emma Tuunala började flyga radiostyrda flygplan i högstadieåldern. Då hade hon inte räknat med att det skulle bli mycket mer än en vanlig hobby – hon är den enda kvinnan i Norden som tävlar i sporten och det har öppnat dörrar i många olika sammanhang.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild
1

Catariina Salo demonstrerar mot toppmötet: "Vi måste visa att vi står bakom mänskliga rättigheter"

När två av världens största ledare möts måste man visa att allt de gör inte accepteras. För Petalaxbon Catariina Salo är det självklart att demonstrera. Amerikanska Amy flyttade till Finland för att slippa Donald Trump.

Nyhetsbild

Pojkarna vid Östanfjärden hade stenkoll på båtarna i Tomssund

JAKOBSTAD Tomssund var för oss som växte upp vid Östanfjärden utfarten till större vatten. Alltid var det lika spännande när man passerat sundet och kom ut till Fårholmsströmmen att se om kusten var fri, det vill säga låg någon timmerflotte i vägen som hindrade trafiken.

Nyhetsbild

Rådjurskrock på Riksväg 8 – inga personskador

NYKARLEBY Ett rådjur fick sätta livet till då det krockade med en bil på Riksväg 8 på lördagskvällen. Bilisten klarade sig oskadd.

Nyhetsbild

Magnus Slotte och Myran tog dubbel – i Gårrutnämningar

NEDERVETIL Fotbollstränaren Magnus Slotte är årets Gårrpoik. Laget han tränar, Myrans damfotbollslag i division 1, är årets Gårrporukka.

Nyhetsbild

Värmeböljan fortsätter – FMI varnar för hettan

Värmen fortsätter i de österbottniska landskapen och det ser till och med ut bli varmare. Temperaturen förväntas röra sig kring 30 grader de kommande dagarna.

Nyhetsbild

Tvåspråkigheten inte längre så självklar i Jakobstad

JAKOBSTAD Skådespelaren och regissören Göran Sjöholm fyllde nyligen 70 år. Bemärkelsedagen gav honom orsak att reflektera kring åren som gått.

Nyhetsbild

Nedervetilveckan kulminerade i nostalgitripp

NEDERVETIL Precis som lovat hade Nedervetilveckan något för alla. På lördagen ordnade 4H program för barnen med kakor och ansiktsmålningar – andra kunde bekanta sig med Fredrik Tasts fotografier från 1940- till 60-talet.

Nyhetsbild

Efter en graviditet i ovisshet kan Emilia njuta av babylyckan: "Junia är mycket mer än Downs syndrom"

JAKOBSTAD Emilia Jansson uppmuntrades att göra abort, men hon valde att behålla barnet. Graviditeten innebar en ständig oro över hur livet med ett barn med Downs syndrom skulle bli, och en kamp mot omgivningens fördomar. Sex månader efter födseln kan hon äntligen njuta av babylyckan med dottern Junia.

Nyhetsbild

Strand vill fortsätta i riksdagen: "Nätverken börjar finnas och jag vill använda dem"

Joakim Strand (SFP) är inte imponerad av den politiska kohandeln som präglat regeringens arbete. Men Kvarkenfärjan och fotbollsstadion som gav fotbolls-EM i Vasa visar att det går att påverka i politiken, säger han.

Nyhetsbild

Fästingarna skapade förtret vid sommarparadiset

NYKARLEBY Fästingar trivs i fuktigt klimat och högt gräs. Honorna kan bära på upp till 2000 ägg, och om klimatet är gynnsamt utvecklas alla till fullvuxna fästingar. Gunvor Luukkonen har i många år aktivt försökt få bort dem och fört anteckningar över hur många hon hittat vid sin sommarstuga.

Nyhetsbild

Brandmän sökte orm i Fischars

KRISTINESTAD Strax före midnatt på lördagen fick brandkåren larm om en orm som eventuellt tagit sig in i ett hus på Fischarsvägen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

Sjöbevakare tog fast två misstänkta roderfyllerister

Båtpatruller från Vallgrunds sjöbevakningsstation tog under lördagen fast två misstänkta roderfyllerister. Båda de misstänkta är män.

Nyhetsbild

Succéstart för Skärifolk – barnfamiljerna flockas på Bergö simstrand

SKÄRIFOLK Festivalen Skärifolk på Bergö ordnas för första gången. Ett hundratal människor har bänkat sig för att se öppningskonserten med Apan Anders. Läs vad besökarna säger om skärgårdsfestivalen.

Nyhetsbild
1

Körkortsreformen är här – bilskolorna fundersamma inför framtiden

Det råder osäkerhet bland bilskolorna om huruvida körkortsreformen påverkar trafiksäkerheten och den egna verksamheten. För konsumenten blir alternativen fler och möjligtvis billigare.