
DEBATT: Över ån efter vatten?
Jakobstad har haft vattenproblem även förr. Och kanske är det faktiskt bättre nu, skriver pensionerade vattenverksmaskinisten Stephan Hemgård.
Jakobstad har haft vattenproblem även förr. Och kanske är det faktiskt bättre nu, skriver pensionerade vattenverksmaskinisten Stephan Hemgård.
Om inte reglerna i dagens EU är de samma för alla, har vi inte den sammanhållning som behövs inför de diskussioner och reformer en utvidgning kräver, skriver Anders Adlercreutz.
Både Jens Stoltenberg och den norska försvarskommissionen framhäver behovet av bättre öst-västliga transportvägar i de nordiska länderna, påpekar Mathias Lindström och Ole M Kolstad.
Det är den generation som nu är gammal som byggt Finland. Rör inte den omsorg de nu är berättigade till, skriver Gurli Lindén.
Både i Sverige och Finland lider en del företag av kronans nedgång. Ett intensifierat samarbete över gränsen kunde hjälpa, menar Kjell Skoglund.
FORSKNING Med skräddarsydda och framför allt tidiga åtgärder finns det potential att kraftigt minska fallen av minnessjukdom. Finländska forskare är föregångare.
Möjligheten att åka till Korpberget i Kramfors har varit ovärderlig för kvinnor som velat få hjälp mot sitt beroende på svenska. I de nya sparplanerna ska alla köptjänster för beroendevård i Sverige avslutas.
Vi har ännu tid och förmåga att undvika stora felinvesteringar på vägen mot klimatneutralitet, skriver Ralf Bertula.
Jag liksom de flesta i världen tycker synd om palestinierna i Gaza som haft Hamas i ledningen de senaste 16 åren, skriver Fredrik Ekholm.
Det finns ett enda gemensamt prästerskap, där villkoren för att inneha ämbetet inte omfattar prästens kön, påpekar 15 präster i sin insändare.
När tillskottet av yngre minskar har vi inte råd att förlora det kapital som erfarna, välutbildade och friska seniorer utgör, skriver Kjell Skoglund.
En djupare analys av kärnvapenhotet pekar på att det är en bluff. Efter sjuttiosju år av återhållsamhet vore ryskt kärnvapenbruk en krigsförklaring mot mänskligheten som skulle cementera Rysslands status som pariastat nummer ett.
Seminariehuset i Nykarleby är nyrenoverat och ger nya möjligheter för bland annat gymnasiet.
Vill vi flyga till turistorter där bränderna härjar i bergen och flyktingbåtarna förgäves söker en strand, frågar Gurli Lindén.
SAMHÄLLE För exakt 20 år sedan skakade Dan Ekholm hand med Anna Lindh. En vecka senare var hon död. Förhoppningsvis kyls den politiska atmosfären i Finland ner, skriver Ekholm.
Från hvc till akuten, från akuten till hvc, och så vidare tills patienten inser att hon är fast i en cirkel. Leif Westerlund förstår vårdpersonalen, men ser ett systemfel.
Sommaren 1930 var SFP tudelat i en högerfalang för samarbete med ytterhögern och en liberal falang som såg det som en ohelig allians. Låter det bekant?
Med hjälp av en ny EU-guide kunde skogsägarna förhandla om allt skogen är värd. Det är långt dit, men intressant nog utgör virket bara en bråkdel av skogens värde.
GLOBALISERINGEN Jakten på sociala mediers dopamin är kanske inget nytt. Men att vi alla nu är redaktörer kan vara krävande, inte minst för snart vuxna barn, skriver Pär Jonasson.
Totalförbud mot mobiler i skolan och en minskad användning av digitala verktyg i undervisningen – det är vad UNESCO vill ha, för att skydda barns och ungas växande hjärnor. Plötsligt känner jag hur mina idéer om en slags gyllene medelväg kan anses alltför mesiga.
Om vi inte bekräftar och försvarar människovärdet faller Finland ihop som ett korthus.
UTVECKLING Vi behöver alla få en grundförståelse för artificiell intelligens, ett slags bondförnuft som ännu inte finns, skriver forskaren Mattias Wingren.
Ofta har jag frustrerat läst kvällstidningarna som språkrör för Sannfinländarna, för "folket". Men har jag gjort tillräckligt? Hade det hjälpt?
Att i dessa dagar ta del av rapporter om hur judar och muslimer upplever att det blivit trångt i det finländska samhället är mycket oroande, skriver biskop Bo-Göran Åstrand.
De auktoritära föraktar den liberala demokratins grundprinciper. Därför är den blåsvarta regeringsbasen en lika farlig lek med republikens existens som regeringspartiernas öppna rasism är skadlig för Finlands anseende, skriver historiken Oula Silvennoinen.
Inför valet tidigare i år fick Riikka Purra besök av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och pressen rapporterade troskyldigt om hur de två skämtade om till exempel svenska språket i Finland.
NATO Relationen till Ryssland är framöver en delikat balansgång. Återhållsamhet får inte bli naivitet, skriver Peter Stenlund inför Natos toppmöte.
KRIGET Vladimir Putins ställning är betänkligt svag. Prigozjins myteri visar att det finns stora sprickor i hans statsbygge.
SKOGEN Vi skall se till att Finland även i framtiden räknas till världsledarna då det gäller skogssektorn och hållbarheten, skriver Håkan Nystrand.