Opinion

Debatt

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

FORSKNING: Det går att förhindra minnessjukdomarna

FORSKNING Med skräddarsydda och framför allt tidiga åtgärder finns det potential att kraftigt minska fallen av minnessjukdom. Finländska forskare är föregångare.

Nyhetsbild

DEBATT: Kvinnor med beroende har rätt till stöd och behandling

Möjligheten att åka till Korpberget i Kramfors har varit ovärderlig för kvinnor som velat få hjälp mot sitt beroende på svenska. I de nya sparplanerna ska alla köptjänster för beroendevård i Sverige avslutas.

Nyhetsbild

DEBATT: Utveckla klimatsmart utan att rucka på rättsuppfattning eller rättssamhälle

Vi har ännu tid och förmåga att undvika stora felinvesteringar på vägen mot klimatneutralitet, skriver Ralf Bertula.

Nyhetsbild

DEBATT: En chock och ett trauma för Israel

Jag liksom de flesta i världen tycker synd om palestinierna i Gaza som haft Hamas i ledningen de senaste 16 åren, skriver Fredrik Ekholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Det finns inga kvinnopräster

Det finns ett enda gemensamt prästerskap, där villkoren för att inneha ämbetet inte omfattar prästens kön, påpekar 15 präster i sin insändare.

Nyhetsbild

DEBATT: Näringslivet behöver seniorernas kompetens

När tillskottet av yngre minskar har vi inte råd att förlora det kapital som erfarna, välutbildade och friska seniorer utgör, skriver Kjell Skoglund.

Nyhetsbild

DEBATT: Ryskt kärnvapenbruk vore krig mot mänskligheten

En djupare analys av kärnvapenhotet pekar på att det är en bluff. Efter sjuttiosju år av återhållsamhet vore ryskt kärnvapenbruk en krigsförklaring mot mänskligheten som skulle cementera Rysslands status som pariastat nummer ett.

Nyhetsbild

Ulf Sourander: Ljust och fräscht för Topeliusgymnasiet

Seminariehuset i Nykarleby är nyrenoverat och ger nya möjligheter för bland annat gymnasiet.

Nyhetsbild

DEBATT: Det har regnat i veckor

Vill vi flyga till turistorter där bränderna härjar i bergen och flyktingbåtarna förgäves söker en strand, frågar Gurli Lindén.

Nyhetsbild

En gulnad bild av Anna Lindh stämmer till eftertanke

SAMHÄLLE För exakt 20 år sedan skakade Dan Ekholm hand med Anna Lindh. En vecka senare var hon död. Förhoppningsvis kyls den politiska atmosfären i Finland ner, skriver Ekholm.

Nyhetsbild

DEBATT: Den perfekta cirkeln – en berättelse om att vara patient med en svårdiagnosticerad åkomma

Från hvc till akuten, från akuten till hvc, och så vidare tills patienten inser att hon är fast i en cirkel. Leif Westerlund förstår vårdpersonalen, men ser ett systemfel.

Nyhetsbild

ESSÄ: SFP:s konfrontation med ytterhögern är inte ny

Sommaren 1930 var SFP tudelat i en högerfalang för samarbete med ytterhögern och en liberal falang som såg det som en ohelig allians. Låter det bekant?

Nyhetsbild

Polisens undersökning av Helsingin Sanomats artikel om Rydman fortfarande aktuell

Nyhetsbild

DEBATT: Skogens olika värden har fått ett pris i euro

Med hjälp av en ny EU-guide kunde skogsägarna förhandla om allt skogen är värd. Det är långt dit, men intressant nog utgör virket bara en bråkdel av skogens värde.

Nyhetsbild

GLOBALISERINGEN: Från bananer till babybilder

GLOBALISERINGEN Jakten på sociala mediers dopamin är kanske inget nytt. Men att vi alla nu är redaktörer kan vara krävande, inte minst för snart vuxna barn, skriver Pär Jonasson.

Nyhetsbild

DEBATT: Johanna Ulrika Söderholm: Den digitala elefanten i skolvärlden – vad göra?

Totalförbud mot mobiler i skolan och en minskad användning av digitala verktyg i undervisningen – det är vad UNESCO vill ha, för att skydda barns och ungas växande hjärnor. Plötsligt känner jag hur mina idéer om en slags gyllene medelväg kan anses alltför mesiga.

Nyhetsbild

Mia Anderssén-Löf: Om alla inte är lika mycket värda faller grunden för demokratin

Om vi inte bekräftar och försvarar människovärdet faller Finland ihop som ett korthus.

Nyhetsbild

ESSÄ: AI – bör man frukta eller jubla?

UTVECKLING Vi behöver alla få en grundförståelse för artificiell intelligens, ett slags bondförnuft som ännu inte finns, skriver forskaren Mattias Wingren.

Nyhetsbild

Sofie Stara: Vad har vi gått med på?

Ofta har jag frustrerat läst kvällstidningarna som språkrör för Sannfinländarna, för "folket". Men har jag gjort tillräckligt? Hade det hjälpt?

Nyhetsbild

DEBATT: Biskop Åstrand oroad över utbredd rasism som kan övergå i våld

Att i dessa dagar ta del av rapporter om hur judar och muslimer upplever att det blivit trångt i det finländska samhället är mycket oroande, skriver biskop Bo-Göran Åstrand.

Nyhetsbild

ESSÄ: Regeringen farlig för republikens existens

De auktoritära föraktar den liberala demokratins grundprinciper. Därför är den blåsvarta regeringsbasen en lika farlig lek med republikens existens som regeringspartiernas öppna rasism är skadlig för Finlands anseende, skriver historiken Oula Silvennoinen.

Nyhetsbild

DEBATT: Purra sprider desinformation om det svenska i Finland via SD:s Åkesson

Inför valet tidigare i år fick Riikka Purra besök av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och pressen rapporterade troskyldigt om hur de två skämtade om till exempel svenska språket i Finland.

Nyhetsbild

ESSÄ: Finlands säkerhetspolitiska ställning som allierad

NATO Relationen till Ryssland är framöver en delikat balansgång. Återhållsamhet får inte bli naivitet, skriver Peter Stenlund inför Natos toppmöte.

Nyhetsbild

Stefan Forss: Quo vadis, Ryssland?

KRIGET Vladimir Putins ställning är betänkligt svag. Prigozjins myteri visar att det finns stora sprickor i hans statsbygge.

Nyhetsbild

ESSÄ: Skogen sköter nog sin viktiga del av klimatarbetet

SKOGEN Vi skall se till att Finland även i framtiden räknas till världsledarna då det gäller skogssektorn och hållbarheten, skriver Håkan Nystrand.