
DEBATT: Natomedlemskapet kan vara Nordens nyckel till USA-marknaden
Att vara medlem i Nato förutsätter vissa anpassningar, men framför allt nya möjligheter inom handel och näringsliv, skriver Kjell Skoglund.
Att vara medlem i Nato förutsätter vissa anpassningar, men framför allt nya möjligheter inom handel och näringsliv, skriver Kjell Skoglund.
SFP:s medverkan i regeringsförhandlingarna visar att partiet håller på att bli ett regionparti där regionintressen överskuggar ideologin, skriver Pär Stenbäck.
LANTBRUK Att stärka producentens position på marknaden är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra lönsamheten, menar ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.
Vi behöver varken stoltsera med vår historia eller skämmas över den, men den kan inte likställas med Ukrainas, skriver forskaren Jussi Jalonen.
ÄLDREOMSORGEN Det är synnerligen viktigt att man utgår från evidens och forskningsresultat vid nedskärningar och omprioriteringar för äldrevården, skriver forskare vid ÅA och Novia.
POLITIK Eftersom våra gamla ”borgerliga” partier hållit sig med en socialdemokratisk världssyn ser de Sannfinländarnas retorik som frånstötande, skriver Nicolas von Kraemer.
POLITIK Medborgarna i republiken Finland söker nu en ny kompetent regering. Kjell Skoglund utformar annonsen.
Finland kan inte förvänta sig hjälp utifrån om en kris orsakar störningar i till exempel Östersjötrafiken, skriver Peter Östman.
ARBETSKRAFT Det finns flera skäl att – som i Sverige – stimulera äldre arbetstagare ekonomiskt för att de ska vilja fortsätta jobba, skriver Kjell Skoglund.
POLITIK Om vi trots allt skulle vilja skapa block i Finland – hur skulle de se ut? Anna-Maja Henriksson vill se en majoritetsregering med ansvarstagande partier.
SKOGEN Jag hoppas att alla parter i skogsfrågan vågar ta sig ur sin egen övertygelsebubbla och fördjupa sig i vad de andra säger, skriver Rune Frants.
SKOGEN På grund av den nu avgörande tidsfaktorn är utsläppen från skogsbruket lika skadliga för klimatet som om koldioxiden kom från fossila bränslen, skriver Stig-Olof Holm.
SVERIGE Det är inte det synliga våldet som hotar den svenska samhällskroppen utan det parallella samhället som finns under ytan, skriver Kjell Skoglund.
NAZISM Den 30 januari 1933 inträffade en av det förra århundradets värsta händelser. Då var det rätt odramatiskt, men följderna för världen blev enorma när nazisterna kom till makten.
UTBILDNING Det behövs forskning om vad barn och ungdomar redan kan och hur man i undervisningen kan bygga vidare på det, skriver Ria Heilä-Ylikallio.
Kanske tar det 150 år, som för Topelius, att kunna betrakta Ryssland som vän, granne och bundsförvant. Nu ser vi bara brott mot mänskligheten.
INRIKESPOLITIK För femtio år sedan nåddes en bottennivå i finländsk demokrati då Urho Kekkonen fortsatte som president genom en undantagslag utan att väljarna fick säga sitt.
JORD- OCH SKOGSBRUK Mot bakgrund av den hotande bristen på livsmedel i världen borde vi få en mer produktionssporrande jordbrukspolitik.
VINDKRAFT Det behövs en av samhället styrd reglering för trygg elförsörjning när behovet är kritiskt och det förutsätter tillräcklig reglerbar kraftproduktion, skriver Ralf Bertula.
Den sinande ådern av arbetskraft kunde få nytt liv om vi i Norden skulle skapa frizoner med förebild från Kina och Mellanöstern, skriver Kjell Skoglund.
FLYKTINGAR Psykologen Sture Enberg ger perspektiv på de ukrainska flyktingarnas situation. Alla är olika, men ju mer man vet desto mer kan man stöda.
ENERGI Kriget i Ukraina, de stigande gaspriserna och de fluktuerande priserna på elektricitet har gett skjuts åt planerna på lokala nätverk som är frikopplade från elnätet. För att detta ska bli en verklighet krävs att vind- och solenergin kan lagras, skriver Kjell Skoglund sitt debattinlägg.
ZAVIDOVO Journalisten Tor Högnäs scoop i Vasabladet den 31 oktober 1972 skakade om den finländska politiken och president Urho Kekkonen.
USA Det speciella med det här mellanårsvalet är att partierna är mera i luven på varandra än de varit sedan tiden strax före inbördeskriget, skriver Claus Stolpe.
INVESTERINGAR Planeringen av Karleby idrottspark verkar styras av revanschlusta efter den nesa framför allt fotbollen tidigare utsatts för, skriver Tom Johanson.
SKOGSBRUK Går vi över en natt från skötseln av likåldriga bestånd till att försöka sköta alla skogar enligt kontinuitetsprinciper förstör vi vår skogsresurs, skriver Anders Hjortman.
ARTER När levnadsförhållanden på jorden försämras och resurserna tryter måste vår empati även för andra arter brinna som en fackla i det existentiella mörkret, skriver Erica Håkans.
Inte bara svenskan hatas i Sannfinländarnas program. Det är också ofosterländskt att vara liberal, tro på vetenskap och vilja ta itu med rasism.
HISTORIA Den ryska piskan snärtade över Finland även efter krigsslutet. Men grunden lades trots allt till den industri som skulle föra Finland ut ur eländet, skriver Bengt Kummel.
RYSSLAND Den ryska ledningen, Vladimir Putin, tänker inte som vi menar att vi gör, rationellt, har aldrig gjort det. Att ett anfallskrig inte gagnar de egna intressena spelar ingen roll.