Kenneth Myntti: Elnätet borde klara av nya fabriker
Elektriciteten är avgörande för Finlands konkurrenskraft. Ändå hör man få politiker uttala sig i de här frågorna.
Elektriciteten är avgörande för Finlands konkurrenskraft. Ändå hör man få politiker uttala sig i de här frågorna.
Det har varit flera krig om Israels existens. Krigens tid tycks inte vara förbi, skriver Ragne Kommonen.
En politiker borde inte låta sig provoceras. Jag erkänner att jag misslyckats, skriver David Pettersson.
Luftslottet kring de rara jättepandorna Lumi och Pyry har rasat ihop, och borde aldrig ha byggts på den bräckliga grunden.
Vad gömmer sig bakom den här viktiga, om än moderata tillväxten?
Från Storbritannien kommer larmrapporter om att vindkraftverken i havet har en livslängd av blott 15 år, skriver Torbjörn Eriksson.
Vi nämndemän uppfattar oss absolut inte som politiker, skriver Bertil Klingenberg.
Den årliga strömmingsmarknaden i Helsingfors är i full gång, och som alltid är det en påminnelse om hur viktig fiskenäringen är för Finland, skriver Anders Norrback.
Att välfärdsområdena har fått ett "mission impossible", omöjligt uppdrag, intygas nu också i en rapport skriven av hälsoexperter. Hur ska regeringen efter det få svart till vitt?
Modellen med nya och höjda FPA-ersättningar verkar innehålla mer samlingspartistisk ideologi än folkhälsopolitiskt förnuft.
Ty vi lever i en tid när skymningen och täcket sänker sig mer över våra nejder, och när stunden är inne tar natten vid, skriver Göran Djupsjöbacka.
Det av yttersta vikt att hyran för gemenskapsboenden hålls på en rimlig nivå, så att den boende har råd att köpa den service hen behöver, anser Svenska pensionärsförbundet i Österbotten.
Laxen har blivit självklar till vardag och fest. Den norska odlade laxen, vill säga. Även om vi borde veta bättre.
Hur står det till med gruppdisciplinen inom SFP, undrar Helsingin Sanomat. Det samma kan man fråga sig om Sannfinländarna.
Det är viktigt att husbolagens styrelser har insikt i att prishöjningar inte är ett ensidigt anmälningsärende, skriver Mervi Ala-Prinkkilä, verksamhetsledare för Fastighetsförbundet Österbotten.
De omställningsförhandlingar som nu är aktuella kan, om man vill vara överdrivet positiv, också ses som en dellösning på arbetskraftsbristen i vårt land.
Ensamheten bland äldre personer över 65 år i Österbotten kostar 52,3 miljoner euro i året, skriver Emma Johanssons som är sakkunnig på Finlands Röda Kors.
När Joakim Strand med den finländska regeringen besökte statsrådskollegor i Stockholm presenterade han sig inte utan profetior, skriver Fanny Willman.
Inom EU har det lobbats hårt till förmån för vargen. Men EU kan verkligen inte betraktas som någon auktoritet på naturvetenskapens område, skriver Jan-Erik Ingvall.
Mikael Ingbergs memoarbok ger inblick i finlandssvenskt organisations- och bankväsen.
Något måste ändras när två personer helt utan juridisk kompetens, mot domarens vilja, kan fria en person åtalad för våldtäkt.
När flygplatserna beaktas i förhållande till deras påverkan på nationalekonomin är de lönsamma för Finland. Det är nu utrett.
Ett storkrig i Mellanöstern kan sätta världsekonomin i gungning – men än så länge påverkas finansmarknaden mer av USA än av Mellanöstern.
Den 7 oktober kan bli ett lika omvälvande datum som den 11 september, med tanke på följderna och hur konflikten i Mellanöstern engagerar över hela världen.
Det är lätt att döma Israel, men landet har agerat endast i självförsvar mot de som börjat angreppen, skriver Fredrik Ekholm inför årsdagen av Hamas anfall.
Michail Zygar är en av de ryska intellektuella som kommer att behövas om landet någon gång ska klara av sin egen Nürnbergrättegång.
Mataffärerna förlitar sig på att någon annan tar hand om plast från livsmedelsförpackningarna som slängs bort.