Jakobstad

Nyhetsbild

Vändning i skolfrågan – de yngsta eleverna fortsätter i Vestersundsby

JAKOBSTAD Oroande tecken på allt sämre inomhusluft i Bonäs gör att Jakobstad förlänger livstiden för Vestersundsby skola.

Nyhetsbild

160 unga kan få sommarjobb via staden Jakobstad

JAKOBSTAD Snart öppnar ansökningen för att söka sommarjobb vid staden. – Totalt har cirka 160 ungdomar möjlighet att få sommarjobb via staden sommaren 2020, säger personaldirektör Eva-Maria Emet.

Nyhetsbild

Hatprat drabbar ofta minoriteter – "Samhället är polariserat"

JAKOBSTAD Alla kan säga ifrån då de blir vittne till hatprat. Men svårast att komma åt är de försåtliga argumenten som ofta vävs in i spelad vänlighet.

Nyhetsbild

I två år har Cindy arbetat som terapihund – Nu hoppas hon på fler framtida kollegor

I Norra Korsholms skola arbetar Cindy två dagar i veckan, men alla 270 elever hinner inte träffa henne. – Behov av fler terapihundar finns, säger Renja Hakala, matte till Cindy och instruktör vid Finska terapihundskolan.

Nyhetsbild

Efter cupförlusten: Jaros väg framåt

FOTBOLL Jaro hade ett extra styrelsemöte på måndag kväll, där man bland annat avhandlade den överraskande cupförlusten mot AC Kajaani.

Nyhetsbild

Surheten har minskat – Larsmo-Öjasjön regleras normalt igen

Larsmo-Öjasjön regleras nu på normalt sätt igen. Den undantagsavtappning som rått sedan slutet av november avslutades i fredags.

Nyhetsbild

Körde 141 på Kållbyvägen – togs av polisen

JAKOBSTAD/KARLEBY En person som körde 141 km/h längs Kållbyvägen i Jakobstad togs av polisen strax efter klockan 20 på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Prisma i Jakobstad får självbetjäningskassor

JAKOBSTAD Prisma har öppnat fem självbetjänings- eller snabbkassor i sin butik i Jakobstad.

Nyhetsbild

Gemensam storsatsning: unga förenar musik och bildkonst på turné

Det är roligt att spela gammal musik och nyskrivet i skön blandning, säger celloeleven Eevi Hakala från Kuula-institutet. Hon är en av dem som deltar i kulturprojektet "Pictures 2020".

Nyhetsbild

Underfartsbygget i Jakobstad framskrider – oväntad ansökan fördröjde förloppet vid Sikören

JAKOBSTAD Området kring den nya underfarten vid Sikören är inte ett grundvattenområde, men Regionförvaltningsverket har ändå efterfrågat en grundlig utredning kring sänkningen av grundvattennivån.

Nyhetsbild

Det blir isfiske ännu denna vinter, hoppas sportfiskare

JAKOBSTAD Den blåsiga och milda vintern har gjort att isarna är obefintliga eller opålitliga i skärgården kring Jakobstadsregionen. Men det finns hopp om isfiske ännu.

Nyhetsbild

Tio av fjorton nya i Jakobstads ungdomsfullmäktige

JAKOBSTAD Det var på söndagen som nya ungdomsfullmäktige i Jakobstad hade sitt första möte i Tobaksmagasinet.  Flera nya ledamöter ska nu representera de ungas intressen i staden.

Nyhetsbild

Jarospelaren som motståndartränaren lade märke till

AC Kajaani-tränaren Mika Lumijärvi verkade knappt tro att det var sant efter att hans lag hade besegrat Jaro i Tellushallen.

Nyhetsbild

Antonomia jubilerar och expanderar – "Det här är vår dröm"

JAKOBSTAD För 20 år sedan startade Anders Eklund sin byrå hemma i hyreslägenheten. Verksamhetsbilden har förändrats en hel del och i dag handlar det mycket om storytelling och kommunikation.

Nyhetsbild

Bottennapp av Jaro i cupen – har lång väg att vandra

FOTBOLL Normalt sett ska AC Kajaani i Tellushallen vara en munsbit för Jaro. Men inte nu, inte denna gång.

Nyhetsbild

Jaro förlorade cupinledningen – tappade greppet i andra halvlek

FOTBOLL Det blev en ettmålsförlust för Jaro i cupinledningen. Laget kom att spela med tio man i fem minuter i andra halvlek – på grund av att ett byte dröjde.

Nyhetsbild

UPM stoppar produktionen i Jakobstad på grund av strejk

PAPPERSINDUSTRIN Det kan uppstå luktolägenheter under söndagen när produktionen vid UPM:s fabrik i Jakobstad står stilla.

Nyhetsbild

Antivaxare och homofober triggar österbottniska rapparen Seesar XL – aktuell med skivan "Nackskott"

NYKARLEBY/VASA Seesar XL har ett budskap till alla homofober och antivaxare: Yttrandefrihet betyder inte att du kan häva ur dig vad som helst utan några konsekvenser.

Nyhetsbild

Ung duo kom in och lyfte JBK

FOTBOLL JBK hade Pavle Milosavljevic och en samling juniorer på plan när man spelade årets första träningsmatch.

Nyhetsbild

Termografi erbjuds till strålningsrädda – Överläkare: Det är oetiskt

JAKOBSTAD Rädsla för strålning får en del kvinnor att välja fotografering med värmekamera i stället för mammografi. Nu kommer metoden att erbjudas av ett företag i Jakobstad. – Det är absolut oetiskt, säger överläkare för röntgenavdelningen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Skrabb debuterade i Serie A

FOTBOLL Simon Skrabb debuterade i Serie A med ett sent inhopp mot Zlatan Ibrahimovics AC Milan.

Nyhetsbild

Extra festligt för Runeberg – "Årets Runebergsfest är en blandning av högt och lågt"

JAKOBSTAD Temat för årets Runebergsvecka är romanser. Därför är nationalskaldens romantiska verk i fokus också på själva festen.

Två nya kontrakt för Jaro

Jaro har gjort klart med ytterligare två spelare inför lördagens match i finska cupen.

Nyhetsbild

Personbil och moped krockade i Jakobstads centrum

JAKOBSTAD En personbil krockade med en moped i korsningen Södermalmsgatan/Pedersesplanaden strax efter klockan 14 på fredag eftermiddag.

Nyhetsbild

Näringsjägarna använder mat som medicin

JAKOBSTAD Lina Nertby Aurell och Mia Clase söker nya medlemmar till sitt jaktlag. I Jakobstad lyckades de garanterat rekrytera nya näringsjägare.

Nyhetsbild

Alerte: "Gatuunderhållet i Jakobstad en större utmaning än vanligt denna vinter"

JAKOBSTAD Jakobstad vaknade till glashala gator på fredag morgon. Jouren på Malmska tog redan under förmiddagen emot fler patienter med skador efter halkolyckor än vanligt.

Nyhetsbild

En arbetsplats ska vara mera än ett jobb – Tim Wallin fick nog och grundade eget

JAKOBSTAD Dåligt ledarskap ledde till att Tim Wallin startade eget. Företaget Gambit har i dag 30 anställda. Nu siktar man på kontor i Jakobstad.

Nyhetsbild

Snart är Alma daghem klart – barnen står i kö

Jakobstad Det är just nu kö till småbarnspedagogiken producerad av den offentliga sektorn i Jakobstad, men det finns även flera förmånliga alternativ.

Nyhetsbild

Niamh McKenna bestämde sig för att spendera sitt liv i Finland

KARLEBY För tysk-irländska Niamh McKenna var det lätt att finna sig till rätta i Finland. Hon tycker om humorn och inställningen man har till livet.

Nyhetsbild

Skarp kritik mot svenskt språkbad – "Barnen tvingas använda Google translate"

KARLEBY Det svenska språkbadet i högstadiet i Karleby fungerar inte, tycker föräldrar. Nu vänder de sig till Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Lunchpriser för äldre höjs – samma pris i hela regionen

Både avgifterna för matservice och för luncherna på Azalea dagcenter höjs. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i onsdags.

Nyhetsbild

Inbrott i Djurvännernas lokal – värdesaker och djurmat saknas

JAKOBSTAD Någon har under denna vecka gjort inbrott i föreningen Jakobstadsnejdens Djurvänners lokal på Fabriksgatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Beslut om upphandlad färdtjänst skjuts upp – igen

JAKOBSTAD Flera diskussioner krävs ännu innan social- och hälsovårdsnämnden är beredd att ta beslut om upphandlingen av färdtjänst.

Nyhetsbild

Personalbrist stänger restaurang – bristen påverkar många i branschen

JAKOBSTAD Restauranger i Jakobstad har fortsättningsvis svårt att hitta personal. På McDonalds har man både fått hålla stängt och kalla in personal från andra städer denna vecka.

Nyhetsbild

"Smidigare arbetskraftsinvandring behövs" – FSD bekantade sig med pälsnäringen

NYKARLEBY Johan Kvarnström, Finlands svenska socialdemokraters representant i riksdagen, bekantar sig som bäst med Österbotten. Att Riksåttan står högt på prioriteringslistan blev klart på onsdagen när han träffade beslutsfattare i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Spännande spänning ska väcka frågor – "Det är bra att inte berätta för mycket"

JAKOBSTAD Med hjälp av elektrisk spänning håller Marjaana Lindborg föremål svävande, och inga ord behövs för att hålla publiken från Språkbadsskolan trollbunden.

Nyhetsbild

Officiellt: Jakobstads tre hemliga stadsdirektörsnamn

JAKOBSTAD När staden Jakobstad sökte ny stadsdirektör 2016 mörkades tre av av de personer som rekryteringskonsulten var i kontakt med. ÖT/VBL avslöjar nu vilka de var.

Nyhetsbild

Årets kulturpristagare i Jakobstad – "Ingen har liksom något dåligt att säga om honom"

JAKOBSTAD När bildningsnämndens kultursektion skulle välja kulturpristagare blev det knappt någon diskussion. Och när det redan var bestämt insåg de att årets pristagare dessutom är tv-aktuell.

Nyhetsbild

Tvåspråkigheten inget trumfkort för Jakobstad

JAKOBSTAD Finskspråkiga ser problem med arbets- och studiemöjligheter i Jakobstad. Tvåspråkigheten uppfattas inte som något särskilt positivt.

Nyhetsbild

Oskar Sandström klar för Jaro

FOTBOLL Oskar Sandström gör comeback i Jaros representationslag. Mittbacken har skrivit på för denna säsong.

Nyhetsbild

Österbottens unga symfoniker framträder i både Karleby och Jakobstad

JAKOBSTAD Nuvarande och tidigare studerande från musikutbildningar i Jakobstad och Karleby uppträder i bägge städer som Österbottens unga symfoniker.

Nyhetsbild

200 dansare intar Schaumansalen – JKG tolkar Tusen och en natt

JAKOBSTAD Den sista januari är det åter igen dags för JKG att ställa sig på Schaumansalens scen. I år får publiken se gymnasikföreningens tolkning på Tusen och en natt.

Nyhetsbild

Störst på båt inomhus – Österbotten väl representerat under mässa i Düsseldorf

JAKOBSTAD Den är först och störst av säsongens båtmässor i Europa. Mässan i Tyskland ger ofta anslaget för resten av säsongen i branschen.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.

Nyhetsbild

Runebergsveckan bjuder på förälskelse och förbjuden kärlek

JAKOBSTAD Det blir mycket kärlek och romantik under årets Runebergsvecka, med bland annat författarbesök, konst, inspirerande föreläsningar och livesändning av en relationspodd.

Nyhetsbild

Runebergsveckan bjuder på förälskelse och förbjuden kärlek

JAKOBSTAD Det blir mycket kärlek och romantik under årets Runebergsvecka, med bland annat författarbesök, konst, inspirerande föreläsningar och livesändning av en relationspodd.

Nyhetsbild

Kommunerna vill bli klimatsmarta tillsammans – söker bidrag för koordinator

Kommunerna i Jakobstadsregionen ansöker om projektpengar för att bli klimatsmarta tillsammans. En ny klimatstrategi görs upp och för det behövs en projektkoordinator.

Nyhetsbild

Allt kretsar kring en bar överkropp – vill locka fler 30-40-åriga män till museet

JAKOBSTAD Hela den utställning som just nu visas i ett av rummen i Malmska gården är uppbyggd kring en enda kolteckning.

Nyhetsbild

Optima valde entreprenörer för stor ombyggnad

JAKOBSTAD Optima samkommun har valt entreprenörer för ombyggnaden och renoveringen av kök och bageri. Arbetena startar efter sportlovet.

Nyhetsbild

Optima valde förvaltnings- och personalchef

JAKOBSTAD Politices magister Mathias Kass, 41, har valts till den nya tjänsten som förvaltnings- och personalchef vid Optima samkommun.

Logga in för att följa orten