Jakobstad

Nyhetsbild

Liga Jaros vd tar KTP:s protest med ro

FOTBOLL FC KTP har lämnat in en protest efter lördagens förlustmatch hemma mot Jaro. Liga Jaros vd Fredrik Haga verkar ta Kotkalagets protest med ro.

Nyhetsbild

Malmska förnyar röntgenapparat

JAKOBSTAD Under måndagen gjorde Vasa sjukvårdsdistrikt en budgetändring som innebär att Malmska i Jakobstad får en ny diagnostikapparat för 200 000 euro.

Nyhetsbild

Citygruppen säger nej till parkeringsavgift – företagarna oroliga för centrumhandeln

JAKOBSTAD Tidigare meddelades att parkeringsavgift snart kommer krävas i centrumkärnan. Nu har en besvärsanmälning lämnats in angående detta.

Nyhetsbild

Kymen Sanomat: KTP lämnar in protest – vill ha omspel mot Jaro

FOTBOLL Jaros tre poäng mot KTP i lördags kan vara i farozonen. Kotka-laget har lämnat in en protest till Bollförbundet. Det rapporterar tidningen Kymen Sanomat.

Nyhetsbild

Inhemsk fisk en bristvara - därför stöder staten och EU fiskodling

Fiskodling till havs stöds av staten och EU. Båtfolket uttrycker viss oro över planerna.

Nyhetsbild

Vernissage på redaktionen i Jakobstad

JAKOBSTAD På tisdag ordnas det vernissage för de teckningar som skickats in till Österbottens Tidning från lågstadieskolor i nejden, detta med anledning av att tidningens fyller tio år. Vernissagen anordnas på redaktionen och utställningen är öppen för allmänheten fram till den 15 augusti.

Nyhetsbild

Frågetecknen hopar sig i Jaro – potentiell backkris mot Haka

FOTBOLL Jaro kommer till spel på onsdag med en nästan färsk trepoängare i bagaget, men det är många frågetecken i den trupp som nu ska ta sig an Haka.

Nyhetsbild

Nyutexaminerad naprapat: "Det verkar finnas behov"

JAKOBSTAD I City Clinics utrymmen på Styrmansgatan 8 finns fem företagare. Nykomlingen är nyutexaminerade Emma Oja som öppnade sin naprapatmottagning i början på juni.

Nyhetsbild

Nystartat företag vill odla fisk till havs

JAKOBSTAD Fiskodling utanför Kallan kan bli verklighet redan i sommar om alla tillstånd blir klara. Det är ett nystartat företag som nu vill öka tillgången på högklassig matfisk i Österbotten.

Nyhetsbild

Hercules sänkte JBK

FOTBOLL JBK hade chans på både en och tre poäng i söndagens hemmamatch mot Hercules. Men hemmaspelarna tvingades lämna Västraplan tomhänta. Matchen slutade 1–2 (0–1).

Nyhetsbild

Hannu Mäkäräinen finländsk mästare i Compak Sporting

SKYTTE Hannu Mäkäräinen satte press på motståndarna på FM-banan genom att splittra 99 av 100 lerduvor i lördags. När han bommade bara tre under den andra dagens skytte slutade mästerskapen för hans del med en efterlängtad guldmedalj.

Nyhetsbild

Sillman/Lönngren vann bangolfmaraton

BANGOLF Aki Sillman och Petri Lönngren var överlägsna i 24-timmars bangolfmaraton i Jakobstad. Den rutinerade duon var femtio slag före följande par.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Evelyn kockar på Mässkär i sommar: Det är så fantastiskt vackert

JAKOBSTAD Inget krångel utan rena smaker och närproducerad, gärna vacker också. Så vill kocken Evelyn Ennenga att maten ska vara.

Nyhetsbild

Två före detta jaroiter klara för KPV

FOTBOLL KPV storsatsar på avancemang till ligan. Karlebylaget har nu skrivit på med två före detta Jarospelare som nu senast har spelat i Tyskland.

Nyhetsbild

Vacker serie av Mäkäräinen

SKYTTE Hannu Mäkäräinen från Sotkamon Ampujat hade en nästan perfekt dag, då FM i Compak Sporting började på lördag. Han prickade 99 av 100 duvor och leder förstås tävlingen halvvägs.

Nyhetsbild

Moses tog hjälp av "Guds hand" när Jaro vann mot KTP

FOTBOLL Kareem Moses mål med hjälp av handen var den enda fullträffen när Jaro besökte Kotka. Därmed klev Jaro upp på andra plats med samma poäng som KPV.

Nyhetsbild

Första segern för Jaro B

FOTBOLL Jaros B-juniorer tog sin första seger i B-juniorernas FM-serie när man vände och vann med 3–1 (1–1) mot jumbolaget RoPS.

Nyhetsbild

Nytt kontrakt för Serge Atakayi

FOTBOLL Förlängt kontrakt med Glasgow Rangers för Serge Atakayi.

Nyhetsbild

Utnämningar för två Jarospelare

FOTBOLL En Jarospelare har blivit utsedd till månadens spelare i division 1, medan en annan har fått kallelse till U18-landslaget.

Nyhetsbild

Fångade adhd-kaoset på bild: "Det skulle bli så jäkla bra"

JAKOBSTAD Jenny Nars hänger upp foton av sin bror och hans liv i fiskelinor. Hon har försökt fånga kaoset som är adhd. Sin brors adhd. Hon har fångat det, och sin kärlek till honom.

Tufft för Österbotten i nationell fotbollsturnering

FOTBOLL Den nationella regionlagsturneringen i fotboll för 2004-födda var tuff till en början för Österbotten som ändå fick avsluta med en storseger. Laget består bland annat av fyra spelare från Jaro.

Nyhetsbild

Cykeln firas på motormuseet

JAKOBSTAD För cirka 115 år sedan började cyklar säljas i Jakobstad. Det var förmodligen firma August Vinberg som var först ute.

Nyhetsbild

Ny pizzabagare i Jakobstad – Minna Luomala tar över Kotipizza

JAKOBSTAD Från morgon till kväll har Minna Luomala bakat pizzor hittills i juni. Hon är nämligen ny företagare för Kotipizza i centrala Jakobstad och rivstartar med att lära upp två nya anställda.

Nyhetsbild

Fäboda satsar på gästkock i sommar – prisvinnare gästspelar

Tre helger i sommar kommer Mattias Åhman att laga mat på restaurang Fäboda. Det blir lokala råvaror och rätter med rena smaker när landslagskocken får tillreda det han gillar bäst.

Nyhetsbild

Jani Rolander jagar ny seger

MOTORSPORT Jani Rolander är den NNSB:are som brukar kunna hävda sig i kampen om Gruskungstiteln. Han är med också nu på lördag på Måtarsberget i Jeppo.

Nyhetsbild

Scouter växer med utmaningar på läger i Emet

KRONOBY Några pojkar påstår att de inte sovit en blund på hela natten. Andra scouter har sussat rätt bra den första natten i tält ute vid Emet folkpark.

Nyhetsbild

Café Malmia har förnyats

JAKOBSTAD Caféet Malmia, som ligger i Malmskas utrymmen, har renoverats. Caféet öppnades 1995 och har nu fått ett rejält ansiktslyft.

Nyhetsbild

Prima vattenkvalitet och normal temperatur för årstiden

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Efter närmare en månad av ovanligt bra väder är badsäsongen i full gång. Nejdens EU-stränder klarade hälsoinspektionens vattentester bra.

Nyhetsbild

Ovanligt många flugor i år – orsaken är värmen

JAKOBSTAD Värmeböljan i mitten på maj är troligen orsaken till att det finns så många flugor redan nu. Men snart blir det bättre.

Nyhetsbild

De tar fram ett nytt sätt att forska i musik – utanför universitetsvärlden

JAKOBSTAD De är forskare och de vill inte att den nya kunskap som de tar fram ska gömmas för allmänheten bakom betalmurar. De har författat ett manifest för sin aktivistiska musikforskning.

Nyhetsbild

Dans med Guns Rosor på Jakobs dagar

JAKOBSTAD Nu har Finn Jakobstad avslöjat ännu två artister som är bokade för sommarens Jakobs dagar. En av dem är egentligen fyra stycken, nämligen dansbandet Guns Rosor.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Lions Club i Pedersöre gav gåva till scouterna

JAKOBSTAD Tack vare en insamling som Lions Club gjort kunde deras avdelning i Pedersöre skänka ett tält till scoutföreningen PnKB.

Nyhetsbild

Lista: Här är de antagna till Optima

JAKOBSTAD Här är namnen på de som blivit antagna till Otima.

Nyhetsbild

Sextioåriga Pörkenäs mår bra – men vintrarna är en utmaning

JAKOBSTAD Altartavlan i kapellet vid Pörkenäs lägergård är enklast möjlig – bara glas. Men bakom korset i burspråket ser man den natursköna miljö som varit och är den 60-åriga lägergårdens trumfkort. Utmaningen ligger i att locka kunder året runt.

Nyhetsbild

Hård konkurrens om bränsleförsäljningen – se vår prisjämförelse

KARLEBY/JAKOBSTAD/NYKARLEBY Ytterligare en kallstation för bilar har öppnats i Karleby. Kunderna verkar nöjda och också butiken som finns intill har märkt ett uppsving i kundtillströmningen sedan kallstationen öppnade.

Nyhetsbild

Nautor sjösatte första 78:an

JAKOBSTAD Båtvarvet försöker hitta sin plats genom att tydligare nischa sina båtserier. Sjuttioåttan tillhör Swan-serien, vars båtar är lite mera mångsidiga och standardiserade sinsemellan.

Nyhetsbild

Vården har strama tyglar – Jakobstad får höja budgeten med en dryg procent

JAKOBSTAD Fullmäktige i Jakobstad ger social- och hälsovården rätt att öka sina kostnader med en dryg procent. De övriga kommunerna kommer förmodligen att ligga ungefär på samma nivå.

Nyhetsbild

Ingen övergång till Algeriet – Mandiangu stannar i Jaro

FOTBOLL Nu står det klart att Jaro inte blir av med sin offensiva mittfältare Christopher Mandiangu. På sin webbsida skriver Jaro att spelaren blir kvar i klubben.

Nyhetsbild

Nu samarbetar Novia med Åbo Svenska Teater

JAKOBSTAD Yrkeshögskolan Novia har undertecknat ett avtal om samarbete med Åbo Svenska Teater inom kulturutbildningarna vid Campus Allegro i Jakobstad.

Nyhetsbild

Radions symfoniorkester ger konsert i Jakobstad

JAKOBSTAD Nästa år i mars besöker Radions symfoniorkester Schaumansalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Video: Lastbil brann nära flishög vid UPM – kunde ha slutat illa

JAKOBSTAD En lastbil började brinna på UPM-området sent på tisdagskvällen. Chauffören hade just tömt släpet på flis när han kände röklukt och flyttade snabbt på lastbilen. Han får beröm av brandförmannen: – Det var bra agerat.

Nyhetsbild

Tyst tillåtelse att röka på skriftskolläger – församlingen missnöjd med sin egen lösning

PEDERSÖRE Pedersöre församling tillåter egentligen inte rökning på årets skriftskola i Pörkenäs. Men genom en tyst överenskommelse, och med föräldrarnas goda minne, får inbitna rökare söka sig till fimptunnan.

Nyhetsbild

Hoppas att också flyktingar ska vilja vara med och göra konst

JAKOBSTAD I hopp om att locka konstintresserade flyktingar till sin ateljé har Jakarte hållit den öppen först en kväll i månaden, sedan en kväll varannan månad i takt med det sjunkande intresset.

Nyhetsbild

Jaros lek- och fotbollsläger i full gång

FOTBOLL Lek- och fotbollskola ordnas hela veckan på Rådmansgärdet av FF Jaro. Cirka 45 barn deltar.

Nyhetsbild

På Jakobstads båtvarv lefver traditioner vidare

JAKOBSTAD Trä- och limdoft fyller arbetshallen på Gamla Hamnvägen 31 och direkt innanför dörren tornar en stor, nästan färdig renoverad, träbåt upp sig.

Läger för internationellt adopterade i Jakobstad

JAKOBSTAD I månadsskiftet juli-augusti arrangeras ett läger för internationellt adopterade barn på Pörkenäs i Jakobstad. Det är organisationen Interpedia som ligger bakom lägret.

Nyhetsbild

Utombordare stulen vid Pörkenäs – polisen efterlyser tips

JAKOBSTAD Någon gång under söndagen eller måndagen har någon stulit en 20-hästars Yamaha utombordsmotor och en tank ur en båt vid en sommarstuga vid Pörkenäs.

Nyhetsbild

Nyskriven musik på Helénes nya skiva

Det har gått tre år sedan senaste skivan kom ut. Nu hoppas Heléne Nyberg att någon av låtarna ska bli en värdig uppföljare till succén "Till en fader".

Logga in för att följa orten