Jakobstad

Nyhetsbild

Hörselskadade befarar försvagad service – Lindqvist: "Välfärdsområdet måste ha konkret plan"

Österbottens välfärdsområde måste trygga närservicen för de hörselskadade. Det anser ledamoten Hans-Erik Lindqvist (SFP) som även är ordförande i Sydösterbottens hörselförening. Oron är stor för vad som händer efter årsskiftet när nuvarande avtal om service av hörapparater upphör.

Nyhetsbild

Barn i Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby har länge sjungit Lenas julsång – nu finns den på nätet

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Elever i Vestersundsby skola i Jakobstad var de första att sjunga Lena Stenlunds julsång år 1995. Sedan spreds den till allt fler skolor i regionen.

Nyhetsbild

Starka svenska lag på besök när Jaro Junior ordnar turnering i helgen – "Ett kvitto på att vi gör någonting bra"

FOTBOLL Juniorturneringarna avlöser varandra i Tellushallen. Vårt västra grannland representeras av tre lag när FF Jaro Junior arrangerar årets tredje Future Cup i helgen

Nyhetsbild

Anne Ekstrand hade inte förväntat sig utmärkelsen – "Det kom som en glad överraskning"

JAKOBSTAD Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand fick en fin överraskning på torsdagen när hon nåddes av budskapet att hon får Riddartecknet av Finlands Lejons orden.

Nyhetsbild

Inga klipp i Lauras video från flygfält i Berlin – berättar om känslan hon ville fånga

JAKOBSTAD I sin nya musikvideo cyklar Laura Hagnäs, som växte upp i Jakobstad, längs en startbana på den nedlagda flygplatsen Tempelhof i Berlin.

Nyhetsbild

Forsbacka och Myllymäki svårflirtade – Halex vann det mesta under höstomgången

BORDTENNIS BTK Halex körde med öppna spjäll och spöade nästan allt som kom emot under höstomgången i division två. Första laget kammade hem 20 av 21 möjliga poäng

Nyhetsbild

Trogna torgförsäljare tror på lokalproducerat – "Det vi säljer ska vara spårbart"

JAKOBSTAD Allting började i ett uthus på Loveret. Affärsidén var att sälja lokalproducerade matvaror utan mellanhänder. Nu är de stadens trägnaste torgförsäljare.

Nyhetsbild

Stor konsertarrangör har bokat Centralplan i augusti – kan det vara Gyllene Tider som är på väg?

Per Gessle har utlovat att Gyllene Tider kommer till Finland. Frågan är om det blir ett Österbotten-besök? I brist på bekräftelser så kan man spekulera kring ort och tidpunkt med utgångspunkt i bokningskalendrar.

Nyhetsbild

Polisen gjorde nytt tillslag mot knarklangare i Jakobstad – stora mängder amfetamin och subutex i beslag

JAKOBSTAD Tre personer i Jakobstad utreds misstänkta för grovt narkotikabrott efter att amfetamin och subutex hittades i deras besittning.

Nyhetsbild

Daniel Holmstedt lyfte rekord i EM: "Kunde det ha funnits mer att hämta"

STYRKELYFT De nordiska lyftarna dominerade Daniel Holmstedts klass i junior-EM. Den 23-årige Jakobstadsbon förbättrade sitt personbästa, men hade många kilogram upp till prispallen.

Nyhetsbild

De är med och bestämmer vilka som får stipendier och priser – tre jobbar för Novia i Jakobstad

Två överlärare på Novia i Jakobstad finns med bland dem som under de närmaste åren tar beslut om vilka som får stipendier och priser av Taike.

Nyhetsbild

Svagt intresse för tjänsten som bibliotekschef – "Språkkravet gör att många säger nej tack"

JAKOBSTAD När ansökningstiden till tjänsten som bibliotekschef i Jakobstad gick ut hade fyra personer lämnat in ansökan. En ganska klen skörd ansåg chefen för kultur och fritid, Päivi Rosnell och beslöt att förlänga tiden.

Nyhetsbild

En av Sveriges mest kända sportjournalister till Jakobstad – föreläser om sitt stora trauma

JAKOBSTAD Den 13 februari 2021 dog Patrick Ekwalls fru Hannah i bröstcancer, endast 39 år gammal. Bland annat om det kommer han att berätta när han besöker Jakobstad i februari.

Nyhetsbild

Vissa av Wavas dikter är mer relevanta idag – så tycker studerande som fördjupat sig i Stürmers verk

JAKOBSTAD Wava Stürmer skulle ha välkomnats till premiären som hedersgäst. Nu spelar Noviastuderande föreställningen "Wava och Jag" till Jakobstadsförfattarens minne.

Nyhetsbild

Arbetarföreningen byter namn – Annika Hautala leder Jakobstads svenska socialdemokrater

JAKOBSTAD Annika Hautala var ganska ny i lokalpolitiken då hon i fjol valdes till ordförande för Jakobstads svenska arbetarförening. Nu är hon omvald och föreningen har bytt namn.

Nyhetsbild

Prevex lägger ner fabriken i Polen – flyttar verksamheten till Jakobstad

JAKOBSTAD Ny strategi och det svåra marknadsläget gör att Prevex efter sex år i Polen lägger ner enheten i Poznan och flyttar monteringen till Jakobstad.

Nyhetsbild

Avtal för splittring av räddningsverket godkändes i fullmäktige

Välfärdsområdesfullmäktige har godkänt överföringsavtalet för räddningsverksamheten i Jakobstad, Larsmo och Kronoby.

Nyhetsbild

Vinnaren i ÖT:s nyhetstipstävling utsedd

Under julöppningen på torget i Jakobstad i lördags bad vi folk tipsa oss vad de vill läsa om i tidningen. Det blev en rejäl hög bra idéer.

Nyhetsbild

Fritt fram att ansöka om tillstånd för dygnet runt-jour – Löfte: Inget avbrott i verksamheten

JAKOBSTAD En ansökan om dygnet runt-jour vid Malmska kan nu lämnas in efter att också välfärdsområdets fullmäktige gett förslaget grönt ljus.

Nyhetsbild

Stora skillnader i intresset för HPV-vaccin – flickor från Vörå toppar listan

Intresset för HPV-vaccin varierar stort mellan kommunerna i Österbotten. Bland flickor födda 2009 toppar Vörå listan medan Larsmoflickor har hela landets sämsta vaccinationsskydd.

Nyhetsbild

Ellen Strömberg är den första finlandssvenska Augustprisvinnaren på 17 år – "Vi jublade högt"

Den finlandssvenska litteraturbranschen gläds åt Ellen Strömbergs Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok. På onsdag kan hon också få Finlandiapriset.

Nyhetsbild

"Heja Ellen, heja Jakobstad, Österbotten och Finland!"

Yvonne Granqvist recenserade Augustprisvinnande "Vi ska ju bara cykla förbi" för Österbottens Tidning när boken kom ut tidigare i år. Nu svarar hon på tre frågor.

Nyhetsbild

Styrkelyftare från Jakobstad tävlade i EM

STYRKELYFT Förra året blev det EM-brons i U18-klassen. Nu tävlade Nina Heikkinen från Jakobstads Styrkelyftare för första gången internationellt i U23-klassen.

Nyhetsbild

Ellen Strömberg om Augustpriset: "Jag trodde Sissela Kyle hade läst fel"

Strömberg vet redan vad hon ska göra med prispengarna.

Nyhetsbild

Mariahemmet har de nöjdaste klienterna – toppar lista i nationell undersökning.

JAKOBSTAD – Jag kan inte komma på något som är dåligt här, säger Gunne Bredbacka. Hon var Mariahemmets första föreståndare för mer än 5o år sedan. I dag är hon tillbaka som klient.

Nyhetsbild

Minusresultat och brist på arbetskraft oroar fullmäktige – "Dags ringa vårdpersonalen som inte tog vaccin"

Ett problem är att pengarna från staten inte täcker välfärdsområdets kostnader. Ett annat att man inte får tillräckligt med vårdpersonal. "Nu är det dags att ringa runt till alla dem som slutade efter kravet på vaccinering", hördes i budgetdebatten i måndags.

Nyhetsbild

Kvarlämnad bil i diket nagel i ögat på Jakobstadsbor – forslas bort på skattebetalarnas bekostnad

JAKOBSTAD I över tre veckors tid har en blågrå Opel legat i diket vid Västerleden i Jakobstad. Nu förs den bort på skattebetalarnas bekostnad.

Nyhetsbild

Förflyttningen av Smedjegatan har påbörjats – en del av Fabriksgatan stängs av från trafiken

JAKOBSTAD På måndagsmorgonen inleddes arbetet med att förflytta Smedjegatan vilket innebär att en del av Fabrikgatan kommer att stängas av från trafiken.

Nyhetsbild

Snellman ingår mångårigt vindkraftsavtal – företaget vill minska sitt koldioxidavtryck

JAKOBSTAD Snellmankoncernen och Exilion har ingått ett mångårigt avtal för leverans av förnybar vindkraft. Leveranserna inleds år 2025.

Nyhetsbild

Kronoby, Korsnäs, Jakobstad och Nykarleby på topplistor över bästa åldringsvården

I våras bad Institutet för hälsa och välfärd att åldringar runtom i landet skulle berätta hur de har det och hur hemvården eller servicen på boendet upplevs. Nu har resultaten kommit.

Nyhetsbild

Kronan överraskade Highsticks: "Vi kom aldrig upp i tempot"

ISHOCKEY Ett utvilat Highsticks var förhandsfavorit mot ett decimerat IK Kronan som även hade spelat i lördags, men Highsticks fick inte matchen dit de ville. 

Nyhetsbild

Rödsölag knäckte namnstarkt Jeppis FBC: "Vi trodde tydligen för mycket om oss själva"

INNEBANDY Ett förstärkt Jeppis FBC var bättre på pappret. Men då ett ineffektivt Jeppis FBC snurrade runt med bollen, medan RöVe drog ner tempot, försvarade tätt och kontrade effektivt, var det Karlebyborna som åkte hem med poängen.

Nyhetsbild

Simmarna gjorde upp i Jeppis-Kokko Games: "Vi satsar på att det ska vara en god stämning"

SIMNING Simmarna från regionen höll sig väl framme i traditionella Jeppis-Kokko Games som avgjordes under veckoslutet i Karleby simhall, Vesiveijari.

Nyhetsbild

Utryckning till Nätihamnen –  svanar gick som Bambi på hal is

JAKOBSTAD Under söndag kring lunchtid fick räddningsverket in ett larm om två svanar i nöd på isen vid Nätihamnen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Allt från spinntalkon till tortillakvällar – aktiv 100-åring dokumenterad i bokform

De har letat i arkiv, läst gamla artiklar och sorterat bilder. Arbetsgruppen bakom "Från spinntalko till tortillakvällar" har lagt ner många timmar på att samla lokalhistoria mellan två pärmar.

Nyhetsbild

Ny plan för Fäbodavägen snart klar: "Den kan antagligen börja byggas till hösten"

JAKOBSTAD Staden Jakostad lade in en halv miljon euro för dragningen av den nya Fäbodavägen i budgeten för 2023. Kommer vägen att börja byggas nästa år?

Nyhetsbild

Spektakeldagen i Jakobstad lockade med teater och pyssel – "Ett härligt vimmel"

Campus Allegros aula fylldes på lördagen med barn som pysslade, läste, ritade och såg på teater, allt på temat drömmar. För andra året i rad var Spektakeldagen en del av Ruskfestivalen.

Nyhetsbild

Nya pristagare och nya tränare för Jaro – Keijo Paananens ersättare klar

FOTBOLL Jaros junioravslutning gav namnet på många pristagare, men också tränarnyheter. Till exempel Keijo Paananens ersättare som tränare för Jaros B-juniorer.  

Nyhetsbild

Recension: Aion manar till subjektiv eftertanke

RECENSION Aion. Tidens och evighetens Gud. En totalupplevelse som är svår att sätta ord på. Visuellt, dramatiskt och auditivt en oerhört stark konsert.

Nyhetsbild

Julen är öppnad i Jakobstad – Nike fick träffa en åsna

Årets julöppning blev kall, men snöfri. På lördagsförmiddagen samlades besökare och försäljare på torget för att tillsammans ta de första stegen mot julen.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Sirensången kan vara svår att motstå – nu krävs förmåga att tänka klart

JAKOBSTAD Nu om någonsin krävs det is i magen då det gäller megaindustriprojekt. Det som planeras får stora konsekvenser och det är inte sagt att det är vi som drar mest nytta.

Nyhetsbild

De vill att färre barn ska oroas över mammas och pappas ekonomi i jul: "Man blir verkligen rörd av generositeten" 

JAKOBSTAD Vissa har inte råd med en god jul. Andra lever i överflöd. Diakonin i Jakobstads matchar utbud med efterfrågan.

Nyhetsbild

"Vi vill inte slå någon i huvudet med en bibel" – Lilian och Lina har skrivit en barnbok om julfirande

I "Bytt är bytt" får läsaren fira jul med systrarna Mickis och Nanna och deras kompis Tova. Barnboken är Lilian Ruotsalas och illustratören Lina Forsbloms första.

Nyhetsbild

Emma från Jakobstad kammade hem pris – har ökat intresset för viskonst

JAKOBSTAD Vem är den tolkare av visor som i år bäst har bidragit till att öka intresset för viskonst i nordisk tradition? Svaret är Emma Klingenberg som växte upp i Jakobstad.

Nyhetsbild

JS-PU arrangerar och tävlar på bortaplan tillsammans med GSS

SIMNING Kokko-Jeppis simmet arrangeras i Karleby i helgen. Tidigare brukade de båda föreningarna JS-PU och GSS tävla ena dagen i Karleby och den andra i Jakobstad. Det går inte längre.

Nyhetsbild

Uppsving för julfesterna i Jakobstad – "Det verkar finnas behov av att fira"

JAKOBSTAD Julfestarrangörerna i Jakobstad har just nu ett uppsving. Men samtidigt bävar de inför inledningen på det nya året. 

Nyhetsbild

Markus Granö och Timo Leino finländska mästare i klassisk styrkelyft

STYRKELYFT Markus Granö var överlägsen i sin klass, då FM för masters avgjordes i Uleåborg. NyKK-lyftaren hade nästan femtio kilo mer på stången än silvermedaljören.

Nyhetsbild

Cannabisrättegången avslutades – åklagaren anser det blivit bevisat att 25-åringen var ledaren för droghandeln

I RÄTTEN Den 23-åriga kvinnan frigavs i väntan på dom i cannabisfallet, 25-åringen och 31-åringen är fortsättningsvis häktade.

Nyhetsbild

Frimurarna kan köpa Vestanlidgården – högvördig mästare: "Vi behöver mer plats"

JAKOBSTAD Under Pedersörenejdens kyrkliga samfällighets sammanträde i torsdags tog man ställning till budet av Vestanlidgården. Det blev ett jakande besked.

Nyhetsbild

Det ljusnar för kärnkraft – Fortum och Helen vill bygga nya kraftverk

JAKOBSTAD Energibolagen Fortum och Helen börjar utreda möjligheterna för ny kärnkraft och speciellt byggandet av små modulära reaktorer.

Logga in för att följa orten