Jakobstad

Nyhetsbild

Insekter kryper in i kursutbudet i Jakobstad

JAKOBSTAD Det fanns inte särskilt många recept med gräshoppor, men Jakobstads Arbis hittade till slut något som funkar. Att odla och tillreda insekter är en av drygt 500 kurser som Jakobstads Arbis erbjuder.

Nyhetsbild

VIDEO: Rekordförsök kryddar mångsidigt Spotlight

JAKOBSTAD Det blir stor bredd på programmet under några koncentrerade timmar på årets Spotlight. Många av centrumaffärerna håller kvällsöppet och vill man inte shoppa finns det gott om andra programpunkter.

Nyhetsbild

Helikopter surrade över Jakobstad – staden uppdaterar bildarkivet

JAKOBSTAD Många funderade vad det var för helikopter som surrade i skyn vid lunchtid på onsdagen. Det var staden som beställt nya flygbilder.

Nyhetsbild

Järnvägsbommar sköts manuellt medan VR justerar vågen på bangården

JAKOBSTAD Det blir fler stopp i trafiken vid järnvägsövergången vid Pedersvägen under torsdagen, och mera oljud från tågen. VR justerar järnvägsvågen under ett knappt dygn.

Frätande substans läckte i Jakobstad

JAKOBSTAD Halv tio på onsdagseftermiddagen fick räddningsverket i Jakobstad ett larm om att en farlig substans hade läckt ut i en lokal i Jakobstad.

Skolor i Jakobstad fick golfutrustning

GOLF. Jakobstads Golf har delat ut golfutrustning till Jakobstads åtta svensk- och finskspråkiga lågstadier. Föreningen hade anhållit om projektpengar av idrottsnämnden i Jakobstad.

Nyhetsbild

Yle minskar anställda i Jakobstad – "Vi monterar inte ner nyhetsbevakningen"

JAKOBSTAD Svenska Yle har möblerat om och flyttat en nyhetsreportertjänst från Jakobstad till Vasa. Det sker som följd av en pensionering.

Nyhetsbild

Fotbollspodden 86: Käcko tar över

FOTBOLLSPODDEN För tredje säsongen i rad byter Jaro tränaren mitt under säsongen. Tomi Kärkkäinen lämnar och Niklas Käcko tar över.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Ingen bomb att Jaro bytte tränare

FOTBOLL Jaros tränarbyte var på många sätt förståeligt. Tomi Kärkkäinens meritförteckning matchade aldrig riktigt med tanke på Jaros race med KPV att först nå ligan. Kärkkäinen var mera känd som en tränare som kan utveckla unga spelare snarare än att optimera uttaget ur ett lag.

Nyhetsbild

Thomas Kula: Det är för mycket gnäll kring Jaro

FOTBOLL Jaros lagkapten Thomas Kula tycker att det har varit för mycket negativt gnäll kring laget under de senaste åren i division ett.

Nyhetsbild

Klart: Jaros Paintsil är såld

FOTBOLL Seth Paintsils transfer till Admira Wacker har nu gått igenom. Paintsil såldes för en fast femsiffrig summa utan vidareförsäljningsprocent.

Nyhetsbild

Jaro tappade tålamodet med Kärkkäinen

FOTBOLL Ända sedan Liga Jaro hade sin bolagsstämma har ordförande Harald Finne stoiskt upprepat att Jaro inte kommer att byta tränare i år. Men efter bara 1 poäng av 15 möjliga under de fem senaste matcherna tröt tålamodet med Tomi Kärkkäinen.

Nyhetsbild

Pojkdrömmen blev sann för Niklas Käcko

FOTBOLL

Efter 25 år som en fotbollens arbetsmyra på gräsrotsnivå blev pojkdrömmen sann för Niklas Käcko när han fick ta över som tränare för Jaros representationslag.

Nyhetsbild

Kulturkiosken griper efter sista halmstrået

JAKOBSTAD Mötesplatsen för kulturer i Jakobstad, Kulturkiosken, kämpar med ekonomin. Det har garantiföreningen MAIJA gjort ända sedan Kulturkiosken startade år 2016. Men nu börjar orken och idéerna vara på upphällningen.

Nyhetsbild

Nervösa och glada ettor fick börja skolan

JAKOBSTAD Nitton förväntansfulla ettor samlades på skolgården vid Vestersundsbyskola på tisdagen. Samtidigt börjar en av stadens språkbadsgrupper i en av skolans byggnader.

Nyhetsbild

Jaro presenterade Niklas Käcko - läs vår direktrapportering

FOTBOLL Klockan 15 idag på eftermiddagen presenterar Jaro sin nya tränare Niklas Käcko. ÖT/VBL rapporterar direkt från presskonferensen.

Nyhetsbild

VIDEO: Sören Bäck: Väntat beslut – mindre väntad ersättare

FOTBOLL För tredje året i rad byter Jaro tränare. Tomi Kärkkäinens förtroende är förbrukat och in kommer i stället Niklas Käcko. Ett något oväntat men roligt val, säger ÖT:s fotbollsexpert Sören Bäck.

Nyhetsbild

Jaro byter tränare: Käcko tar över efter Kärkkäinen

FOTBOLL Tomi Kärkkäinen befrias från uppdraget som huvudtränare för FF Jaro med omedelbar verkan. I stället tar Niklas Käcko över för resten av säsongen.

Nyhetsbild

Yle: Mässkärspassagerarna ska höras av polisen

JAKOBSTAD Yle Österbotten skriver att M/S Mässkärs passagerare ska höras av polisen.

Nyhetsbild

Tuff FM-turnering för Jarotalanger

FOTBOLL Jaros 2004-födda fick möta landets bästa lag i ålderklassen när det inofficiella FM-slutsplet avgjordes i Eerikkilä i helgen. Jaros slutade på 15:e plats av de 16 lagen.

Nyhetsbild

Civiltjänstgörare hjälper barn i besvärlig korsning

JAKOBSTAD Trafikljusen är i gång lagom till skolstart i korsningen Pedersvägen-Österleden. Men för säkerhets skull placerar staden ut civiltjänstgörare i korsningen för att hjälpa barnen de första dagarna.

Nyhetsbild

Kula avstängd mot Haka

FOTBOLL I lördagens förlust drog Jaro på sig tre gula kort. För Thomas Kula innebar varningen den fjärde för säsongen och där med är han avstängd när Jaro möter Haka i Valkeakoski på fredag.

Nyhetsbild

Starkt Jeppis laddar för hemmaturnering

ISHOCKEY Jeppis Hockey rivstartar issäsongen. Med bara några ispass bakom sig ska laget spela tre matcher på fyra dagar. – Jag förväntar mig fartfyllda och tuffa matcher, säger tränaren Tomi Joki.

Nyhetsbild

Problem med kylaggregat på Halpa-Halli i Jakobstad

JAKOBSTAD Kyl- och frysdiskarna gapar tomma i Halpa-Halli i Jakobstad just nu. Ett tekniskt fel under söndagskvällen gjorde att man blev tvungna att slänga en del varor.

Nyhetsbild

Ett skepp kommer lastat med massor av eukalyptus-flis

JAKOBSTAD Den största lasten genom tiderna till hamnen i Jakobstad. Panamaregistrerade M/S Meridian lossar som bäst den första eukalyptusflislasten på sju år i hamnen.

Nyhetsbild

Över 7500 har sett Jakobs dagars video

JAKOBSTAD Finn Jakobstad rf och Walberg Media har samarbetat i år igen och gjort ett videosvep över årets Jakobs dagar.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Övertygande insats av Jaro B – nollade tabelltrean

FOTBOLL En av säsongens två bästa insatser. Så beskriver tränaren Niklas Vidjeskog söndagens insats hemma mot OLS. Ett mycket inspirerat Jaro B vann med 2–0 (1–0).

Nyhetsbild

Kent Wisti drömmer om att predika i Pedersöre kyrka

I sitt sommarprogram i Sveriges radio berättade prästen, konstnären och debattören Kent Wisti i juli om vilken roll Jakobstad och Pedersöre spelat för honom. Det var härifrån hans mammas familj flyttade till Sverige på 50-talet.

Nyhetsbild

Här är det okej att vara berusad, men inte stökig

JAKOBSTAD På Permovägens missbrukarhem i Jakobstad är det tillåtet att vara berusad. Här bor de som är hemlösa, saknar pengar och har varit missbrukare i åratal. I en skild radhuslänga bor de som kämpar för att bli nyktra.

Nyhetsbild

Motorcyklister samlades vid Svanen

JAKOBSTAD Lokala motorcykelklubben Custom Garage arrangerade årets 6% rally vid Svanen camping i Jakobstad under veckoslutet.

Nyhetsbild

Jaro förlorade igen – läget allt mörkare

FOTBOLL En historiskt låg publiksiffra. Ännu en trög insats och en ny tung förlust. Det är inte mycket som är positivt i Jaro just nu.

Nyhetsbild

Ratatosk om nya skivan: "Det är mycket flirtande med medeltiden"

JAKOBSTAD Nästan ett år efter att Ratatosk spelade in spåren till sitt första fullängdsalbum, "Norrhimlasken", kommer skivan att släppas. På det fortsätter Jakobstadsbandet sin flirt med medeltiden.

Nyhetsbild

Jaros nya trio inleder på bänken – Sillah får chansen

FOTBOLL Samba Sillah är det största överraskningsnamnet i dagens FF Jaro. Däremot får Jaros nya trio samt Christopher Mandiangu inleda på bänken.

Ny fotoutställning på biblioteket

JAKOBSTAD Tio fotostuderande från Novia ställer ut på Stadsbiblioteket i Jakobstad under augusti och september.

Nyhetsbild

Jakobstadsdam gör Vasaloppstrippel – nervös inför 90 kilometer löpning

LÄNGDSKIDOR Anne Ekström är den enda finländska dam som gör en Vasaloppstrippel i år. Vasaloppet skidade hon i vintras. På lördagen väntar 90 kilometer cykling mellan Sälen och Mora, följande lördag är det dags för 90 kilometer löpning i samma spår.

Nyhetsbild

Nu har rivningen av BI-fastigheten i Jakobstad startat

Arbetet med att riva BI-fastigheten har startat. En asbestsanering ska genomföras innan huset kan börja rivas.

Nyhetsbild

Stadens nya kommunikatör Jeanette Östman: Klart jag vill vara med i allt som händer

JAKOBSTAD För Jeanette Östman är Jakobstad en stad där öppenhet och inkludering är självklarheter. Hon tillträdde sin tjänst som stadens nya kommunikatör den här veckan.

Nyhetsbild

Kattungen Kirre räddades efter två dygn i ett träd

JAKOBSTAD På fredagen fick räddningsverket i Jakobstad rycka ut för att rädda en kattunge som inte vågade klättra ned från ett träd.

Nyhetsbild

Markus Lytts lär ut sångteknik

JAKOBSTAD Sångaren och skådespelaren Markus Lytts håller en workshop/masterclass i sångtekniken "Complete vocal technique" i Jakobstad den 9 september.

Nyhetsbild

"Det är viktigt att hitta sin dröm" – Nytt projekt ska hjälpa unga att hitta rätt i livet

JAKOBSTAD Utan en röd tråd i livet och en egen dröm kan det vara svårt att jobba mot något mål, säger psykoterapeut Ulla Aho som ska hjälpa unga utan jobb eller studieplats att hitta sin plats i livet.

Nyhetsbild

Barnskyddet i Jakobstad: "Små barn växer upp där droger förekommer"

JAKOBSTAD I juli fick barnskyddet i Jakobstad in anmälningar som rör nio barn som far illa på grund av föräldrarnas drogmissbruk. På Beroendevårdskliniken kämpar socialterapeuter för att få missbrukare inskrivna på behandlingshem.

Nyhetsbild

Kärnkraften gör comeback? Kan ersätta kol i fjärrvärme

Små, ibland till och med portabla kärnreaktorer väcker allt större intresse. I Kina finns bland annat planer på att låta kärnkraft driva befintliga kolkraftverk. I Helsingfors föreslog fullmäktigeledamöter att kolen också ersätts med kärnkraft.

Nyhetsbild

Jaro ska hitta tillbaka till stabiliteten

FOTBOLL De senaste veckorna har varit en enda lång uppförsbacke för Jaro och tränaren Tomi Kärkkäinen. Men nu hoppas han att det ska vända, och att han äntligen ska få lite kontinuitet i backlinjen.

Nyhetsbild

Paintsil till Österrike – Jaro tar in gammal bekant

FOTBOLL Jaro förstärker truppen med ytterligare en spelare. Kevin Peth är klar för resten av säsongen. Samtidigt verkar det allt mer sannolikt att Seth Paintsil har gjort sitt i Jaro.

Nyhetsbild

"Det här är det bästa som finns"

FOTBOLL När Lokal Tapiola lörde igång tidigt på lördagsmorgonen var det en efterlängtad turnering. Under helgen får hundratals flickor och pojkar tillbringa hela dagarna på det gröna gräset tillsammans med världens bästa leksak.

Nyhetsbild

Kvinnojouren ordnar kurs för sörjande: "Varje sorg är unik"

JAKOBSTAD Att genomgå en förlust kan vara väldigt smärtsamt vare sig det handlar dödsfall, skilsmässa eller om att förlora jobbet. I höst hålls två stödgrupper i förlusthantering på Kvinnojouren.

Nyhetsbild

Befälhavaren till M/S Mässkär misstänks ha saknat kompetens för att köra båten

Myndigheter misstänker nu att befälhavaren som körde M/S Mässkär då båten sjönk saknar förarbrev. Befälhavaren säger i sin tur att Trafi slarvat bort uppgifterna.

Nyhetsbild

Natalia Nylund på språng mot eliten – utan tränare och träningsplan

FRIIDROTT Natalia Nylund skippade ledda friidrottsträningar och satsade på långa, ensamma löpturer. Målet är att springa maraton på under tre timmar.

Nyhetsbild

Flyktingbyrån strävar efter att barnen ska få bo kvar i Jakobstad

JAKOBSTAD Flyktingbyrån i Vörå strävar efter att de sju minderåriga barnen på Villa Miranda ska få bo kvar i Jakobstad. Det säger Markku Niskala som är förman för flyktingverksamheten i Vörå.

Logga in för att följa orten