Jakobstad

Nyhetsbild

De vill sprida värme och delar gärna med sig av sin tro

JAKOBSTAD Väninnorna Maria Björkskog och Matilda Löfs-Häggman träffas ofta på Missionsmagasinet. Presentavdelningen är deras gemensamma projekt, där vill de att kunderna ska hitta unika saker med ett budskap.

Nyhetsbild

Halex i praktslag i Uleåborg

BORDTENNIS BTK Halex stod för en rad starka insatser i helgens nationella bordtennistävlingar i Uleåborg. Herrsingeln blev till sist en helt intern Jakobstadsaffär.

Nyhetsbild

Rusk blir del av Finland Festivals

JAKOBSTAD Kammarmusikfestivalen Rusk i Jakobstad har godkänts som medlem i Finland Festivals från och med 2019. Det ger festivalen stor synlighet.

Nyhetsbild

Nu är det dags för showen "Äntligen 60" - premiär i Jakobstad

JAKOBSTAD Förra året ordnade Stefan Sandin showen "Nesstan 60" och nu är det dags för "Äntligen 60". Premiär blir det i Brandkårshuset på fredag kväll.

Nyhetsbild

Oxhamns storstädas för bättre luft – annex saneras grundligt under höstlovet

JAKOBSTAD Den rengörning av ventilationskanalerna och slutstädning som nu utförs i annexet intill Oxhamns skola ska lösa de problem lärare och elever har haft under hösten. Det hoppas Jakobstads tekniska direktör Rune Hagström.

Nyhetsbild

Pannkaka från Estland serveras i Jakobstad – överraskning för kosthållsansvariga

JAKOBSTAD Pannkakan är tillverkad i Estland och värms upp i skolkök i Jakobstad. Politiker efterlyser högre kvalitet på skolmaten.

Nyhetsbild

Jakobstadselever skippar skollunch – slarvar mest i Österbotten

JAKOBSTAD Var tredje högstadieelev i Jakobstad hoppar regelbundet över skollunchen. Även lågstadieelever i Jakobstad är bland de sämsta i Österbotten på att äta varmrätt.

Nyhetsbild

Jonas Portin tillbaka i Jaro: "Verkligt inspirerande"

FOTBOLL Niklas Käcko säger att det länge har varit hans tanke att försöka få Jonas Portin tillbaka till Jakobstadsfotbollen. När Portin fick samtalet av sin före detta juniortränare tvekade han aldrig.

Nyhetsbild

Spelartruppen nästa för Jaro

FOTBOLL Nu när Jaro har klart med sina tränare vidtar jobbet med lagbygget.

Nyhetsbild

Det går bra för flyget men för Kronoby minskar resenärerna

JAKOBSTAD Passagerarantalet för flyget i Finland ökar. Speciellt Helsingfors spräcker 20 miljoners gränsen i år men för Kronoby fortsätter kräftgången.

Nyhetsbild

Kammarspel och diskussion om tryckfrihet i Jakobstad

Jakobstad "Sanningen ska få strömma fram som en vårbäck", säger Anders Chydenius. Det tycker inte Sveriges mäktige censor. Den dramatiska dialogen "Imprimatur" visas i Jakobstad på måndag.

Nyhetsbild

Jaros nya tränarduo klar

FOTBOLL Jaros nya tränarduo är klar för två säsonger framåt.

Konsert med sällan hörd cembalomusik

JAKOBSTAD På onsdag kväll ger cembalisterna Petteri Pitko och Marianna Henriksson konsert. De uppträder med sällan framförd musik för två cembalor.

Nyhetsbild

Jeppis Jazz Festival höjde ribban och lockade 1600

JAKOBSTAD Årets Jeppis Jazz Festival nådde ett publikantal på 1600 personer. Det var en rolig festival som höjde ribban ur ett innehållsmässigt perspektiv, meddelar arrangörerna.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström besöker Jakobstad

JAKOBSTAD Nästa vecka besöker biskop Björn Vikström Jakobstads svenska församling och Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet.

Nyhetsbild

Beprövat koncept på Köpmannamässan

Jakobstad För 18 året i rad arrangeras Köpmannamässan i Jakobstad. I början var mässan en liten tillställning som genomfördes med talkokrafter. Nu är arrangemangen betydligt mer omfattande och arrangörerna siktar på 10 000 besökare.

Nyhetsbild

Fluid-Bag minskar personalen med sju personer

Sjunkande omsättning och kärvare läge på vissa marknader gör att Fluid-Bag har samarbetsförhandlat. Personalen minskar med sju personer genom frivilliga arrangemang och pensioneringar.

Nyhetsbild

UPM sysselsätter 1200 utomstående medarbetare

JAKOBSTAD I helgen inleds ett omfattande driftstopp vid UMP:s cellulosafabrik i Jakobstad. Nedkörningen inleds den 20 oktober och sysselsätter 1200 personer.

Nyhetsbild

Novias kulturenhet får donation

JAKOBSTAD Svensk-Österbottniska samfundet donerar 100 000 euro till Yrkeshögskolan Novia. Donationen riktas till kulturområdet.

Nyhetsbild

Kåll har koll på piporna – är nybliven sotarföretagare i Jakobstad

JAKOBSTAD Tack vare slopade sotningsdistrikt kan nya sotningsföretagare etablera sig på marknaden. Dario-Alexsander Kåll är ny sotare i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Ståuppkomikern David Batra kommer till Österbotten

David Batra gör föreställningen och publiksuccén "Elefanten i rummet – han som är gift med henne" i Vasa och i Jakobstad i maj nästa år.

Separat tillstånd för vaccinering behövs inte längre

Numera behövs inget separat tillstånd av föräldrarna för att ge flickor HPV-vaccin i skolan.

Nyhetsbild

De vill kunna lita på att få en trygg taxiresa

JAKOBSTAD De flesta som lever med en synskada är beroende av taxi som färdmedel och vill då kunna lita på att de tryggt kommer ända fram till slutmålet.

Nyhetsbild

Oförändrade skatter i Jakobstad

Jakobstad Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige att skatteprocenterna för 2019 ska vara oförändrade.

Nyhetsbild

Brandorsaken vid Alholmens Kraft börjar klarna

JAKOBSTAD Vad som orsakade branden vid Alholmens Kraft i Jakobstad på fredagen börjar klarna.

Nyhetsbild

Linda Forth: Rädda skidåkningen med sparad snö

Lagrad konstsnö garanterar en tidig längdpremiär. Sett till tillgången på sågspån är det hög tid att snölagring sker även i något av traktens skidspår.

Nyhetsbild

Enastående Yellowjackets och Luciana Souza

RECENSION Det tillhör livets stora vanskligheter att förklara vad fusion jazz egentligen är. Det är nämligen en högst personlig uppfattning som sällan låter sig klistras på en annan människa. Det är med andra ord vi själva, var och en av oss som lyssnar, som bestämmer hur vi definierar begreppet.

Nyhetsbild

Daniela vågade satsa på artistdrömmen – hittade möjligheten i Texas

JAKOBSTAD Barnträdgårdsläraren Daniela Krook lämnade Jakobstad för USA och gör nu egen musik under artistnamnet Ela Dawn. Nu är hon aktuell med sin första singel "Upstream".

Servicehandledare vill bidra till ökad hemkänsla

JAKOBSTAD Sedan i somras har Integrationsporten i Jakobstad en servicehandledare som fokuserar enbart på sysselsättning och utbildning.

Nyhetsbild

Vill du bli årets lucia?

JAKOBSTAD/KARLEBY Vill du vara med och glädja andra i vintermörkret? Nu har du chansen att göra det som ÖT:s lucia i Karleby- och Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Han vill se människan som en helhet – "Smärta ett komplext tillstånd"

JAKOBSTAD Smärta är ett väldigt komplext tillstånd. Det är något som fysioterapeut Jonas Lönnqvist allt mer börjat förstå.

Nyhetsbild

John Blomqvist hittade brödkort från 1917: Det är underligt då man vet hur mycket mat vi slänger i dag

JAKOBSTAD Själv kommer John Blomqvist ihåg ransoneringstiden på 40-talet men nyligen hittade han ett brödkort från 1917. Brödkortet har tillhört Johns farfars far. Ransoneringskuponger från 40-talet finns det gott om men ett brödkort från 1917 är allt lite ovanligt, säger arkivföreståndare Jan Ehnvall vid Jakobstads museum.

Nyhetsbild

240 tävlade när Fitness gick över språkgränsen

GYMNASTIK 240 barn och unga tävlade i redskapsgymnastik i Runebergssalen i helgen. Det är första gången Fitness IF ordnat en så stor tävling utanför FSG (Finlands Svenska Gymnastikförbund).

Nyhetsbild

Misshandel på krog i Jakobstad – polisen söker vittnen

JAKOBSTAD En man blev slagen i ansiktet och föll till marken natten till söndag.

Nyhetsbild

Bostadshandeln har tagit fart – "Affärerna har ökat"

JAKOBSTAD Det goda konjunkturläget har nu börjat påverka bostadshandeln i Jakobstad. Däremot försvårar skärpta lånevillkor försäljningen av renoveringsobjekt.

Nyhetsbild

Att lyssna är lika viktigt som att prata för att höras

JAKOBSTAD Att spela tillsammans är att delta i en samtal. För att det ska bli bra måste man lyssna på varandra. Det var Yellowjackets budskap när de höll workshop på Musikcafé After Eight på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Stadshotellet och Conalin Cars bjöd in allmänheten

JAKOBSTAD Under lördagen kunde Jakobstadsborna inspektera både Conalin Cars nya fastighet och Stadshotellets nyrenoverade utrymmen.

Nyhetsbild

Brist på domare – ishockeymatcher måste skjutas upp

ISHOCKEY Det råder en akut domarbrist inom ishockeyn i Jakobstads- och Karlebyregionen. I dag skjuts två matcher upp på grund av att det helt enkelt inte finns domare.

Nyhetsbild

Birgitta knypplar nästan varje dag

JAKOBSTAD Det var på en resa till Rhodos som Birgitta Strömbäck såg en gammal kvinna sitta med sin knyppeldyna. Hon tyckte det såg intressant och rogivande ut och bestämde sig för att lära sig tekniken.

Nyhetsbild

Ida-Marie Jungell vill till riksdagen

Ida-Marie Jungell, verksamhetsledare för Jakobs Dagar i Jakobstad, ställer sig till förfogande för SFP i Österbotten i riksdagsvalet 2019.

Nyhetsbild

Christer, 72, har personlig tränare: "Jag ser det som en investering"

JAKOBSTAD Allt fler upptäcker nyttan med att träna tillsammans med en personlig tränare. För att nå resultat krävs också uppoffringar.

Nyhetsbild

Mirkas starka varumärke har byggts i österbottnisk anda – "Det gäller att vara redo för nästa steg"

Mirka har fått respekt på marknaden genom att göra bra produkter. Är man tillräckligt slipad går det att skaffa sig en topposition på världsmarknaden även från en potatisåker i Jeppo.

Nyhetsbild

"Man kan rada floskler eller så kan man vara på riktigt"

NYKARLEBY Mirka har fått respekt på marknaden genom att göra bra produkter. Är man tillräckligt slipad går det att skaffa sig en topposition på världsmarknaden även från en potatisåker i Jeppo.

Nyhetsbild

Nu har ordkonsten börjat söka sin plats i Jakobstad

JAKOBSTAD Den här hösten kommer Ellen Strömberg att besöka skolor i regionen för att berätta om ordkonst. Projektet hon leder har väckt nyfikenhet i skolorna.

Nyhetsbild

En smula vemod gör att humorn blir mer mänsklig

JAKOBSTAD På lördag blir det bokrelease på Marina's i Terjärv. Det är egentligen tack vare Terjärvbor som boken blivit till.

Nyhetsbild

Natalia Nylund fick tränare

FRIIDROTT Maratonlöparen Natalia Nylund har fått en tränare. I fortsättningen gör Rami Virlander upp träningsplanen.

Nyhetsbild

En vild musikalisk karusellfärd mellan stadiga ramar

JAKOBSTAD Den lekfulla pianisten Mathias Landæus satte sig ner vid pianot på Black Sheep i torsdags. Johnny Åman spelade bas och publiken fick följa med på en oförutsägbar resa.

Nyhetsbild

För storslaget för en indiekostym men Crimson Peak vill nå ut

JAKOBSTAD Höstens Culture Club-säsong på After Eight inleddes med ett ungt band som redan verkar ha en klar bild av vad de vill göra. Crimson Peak är av spelningen att döma inget one hit wonder-band.

Nyhetsbild

Traditionell höstmarknad återvände till Jakobstad

JAKOBSTAD Den årligt återkommande höstmarknaden är tillbaka i Jakobstad. Bland utbudet hittas klassiker som lakritsremmar, näverkorgar och kringlor.

Nyhetsbild

Birgit Lindberg kom tillbaka till jazzen - och till Jakobstad

Jakobstad Hon klev in i jazzvärlden som femtonåring, drogs med i virvlarna - och lade av. Sedan började hon om igen. Birgit Lindberg spelar i Jakobstad i kväll.

Logga in för att följa orten