Jakobstad

Nyhetsbild

VIDEO: Bil i vattnet vid Pavis – bärgades

JAKOBSTAD På tisdagseftermiddagen fick räddningsverket rycka ut för att dra upp en personbil som rullat ner i vattnet vid Pavis. Orsaken? Handbromsen var inte på.

Nyhetsbild

Rekordresultat för energikoncernen Katternö – överföringspriserna höjdes

JAKOBSTAD Högre elpriser gav rekordresultat åt Katternökoncernen. Dividenden uppgår till nästan 3 miljoner, varav Jakobstads andel är 1,2 miljoner euro.

Nyhetsbild

Brand på industriområde i Jakobstad – släcktes snabbt

JAKOBSTAD En brand utbröt UPM vid 13.20-tiden i dag. Det rörde sig om en brand vid en silo på Alholmens industriområde.

Nyhetsbild

Dagisbarnen i festlig parad nästa vecka – småländsk musikkår gästar

JAKOBSTAD Ungefär 650 barn, ett par hundra vuxna och 50 musikkårister. Nästan tusen personer deltar i småbarnspedagogikens och Wava-institutets vårparad nästa fredag.

Nyhetsbild

Våren är kommen – båtfixarna i farten

JAKOBSTAD Det fina påskvädret har gjort att entusiastiska båtägare finslipar på sista underhållningen för att vara förberedda på den stundande sjösättningen.

Nyhetsbild

Varm luft söderifrån och upp till tjugo grader de närmaste dagarna: "Varmare än i Spanien"

Denna vecka är det varmare i Finland än i Spanien, berättar Meterologiska institutet. Även i Österbotten väntas sommartemperaturer.

Nyhetsbild

Annorlunda modeshow ska ge funktionsnedsatta mera synlighet i samhället

JAKOBSTAD Personer med en funktionsnedsättning borde få synas mera. Därför ordnar närvårdarstuderande en annorlunda modeshow på gågatan i Jakobstad.

Nyhetsbild

Fort big band och Kilju Lindblom hyllar stor elbasist – "Jaco hade ett banbrytande sound"

Två fenomenala basister står i centrum på Fort Big Bands konserter i Jakobstad och Vasa. De är amerikanska Jaco Pastorius och österbottniska Stefan "Kilju" Lindblom.

Nyhetsbild

Simmare vädjar till nämnden: Rör inte morgonsimningen

JAKOBSTAD Klockan är 05.50 och de första besökarna väntar redan på att få sitt entrékort. Morgonsimningen är populär i Jakobstads simhall. Bassängen fylls snabbt av vattenlöpare och simmare.

Nyhetsbild

Jaro övertygade i genrepet

FOTBOLL Jaro förlorade fjolårets genrep mot SJK:s reservlag, men på långfredagen tog man revansch med 5–0 (1–0). Siffrorna kunde ha varit ännu större.

Nyhetsbild

Skrabb inhoppare när Norrköping vann

FOTBOLL Simon Skrabb ersatte Sead Haksabanovic i den 56:e minuten när ett decimerat Norrköping vann med 4–3 mot Falkenberg.

Nyhetsbild

Lucas byggde modell av Pedersöre kyrka – i lego

PEDERSÖRE I ett år filade Lucas Österbacka på sin legomodell av Pedersöre kyrka innan han blev nöjd. Nu kan den bli ett stående inslag i Kyrkostrands församlingshem.

Nyhetsbild

Lucas byggde modell av Pedersöre kyrka – i lego

PEDERSÖRE I ett år filade Lucas Österbacka på sin legomodell av Pedersöre kyrka innan han blev nöjd. Nu kan den bli ett stående inslag i Kyrkostrands församlingshem.

Nyhetsbild

Skogsindustrin hamstrar – Hamnområdet fullt med virke

JAKOBSTAD Virkesimporten till Finland ökar visar statistik. I hamnen i Jakobstad vittnar enorma virkeshögar om att importen sannolikt tilltagit.

Nyhetsbild

B-G Åstrand: Församlingen i Jakobstad har fostrat mig

JAKOBSTAD Bo-Göran Åstrand vill bidra med fältkännedom i biskopskollegiet. Han har nästan trettio års erfarenhet av församlingsarbete.  Den nära kontakten med församlingsmedlemmarna är det han kommer att sakna mest.

Nyhetsbild

B-G Åstrand: Församlingen i Jakobstad har fostrat mig

JAKOBSTAD Bo-Göran Åstrand vill bidra med fältkännedom i biskopskollegiet. Han har nästan trettio års erfarenhet av församlingsarbete.  Den nära kontakten med församlingsmedlemmarna är det han kommer att sakna mest.

Nyhetsbild

Jaro är redo för avspark

FOTBOLL Det var avslappnad stämning när Jaro sin kick-off på O´Learys, men snart börjar allvaret. Äntligen.

Nyhetsbild

Stabilt läge för företagen – arbetskraftsbristen blir värre

JAKOBSTAD Enligt handelskammarens rapport så är läget rätt bra för regionens företag. Men arbetskraftsbristen blir bara värre hos regionens företag.

Nyhetsbild

Halex avslutade säsongen med framgångar i divisionsspelet

BORDTENNIS BTK Halex avslutade säsongen med divisionsspel i mars-april och klubben kommer att ha lag i såväl division två, tre som fyra också nästa vinter.

Nyhetsbild

Trög start för privata äldreboenden

NYKARLEBY. De privata äldreboenden som Attendo har i Nykarleby och Esperi Care i Jakobstad dras ännu med problem.

Nyhetsbild

Eremenko och Atakayi startar för SJK

FOTBOLL Alexei Eremenkos SJK fortsätter med ett vinnande lag i kvällens toppmatch mot HJK. Både Sergei Eremenko och Serge Atakayi är kvar i startelvan och Jesse Öst vaktar målet.

Ny underhållsingenjör vald

JAKOBSTAD Totalt åtta personer sökte tjänsten som underhållsingenjör i Jakobstad.

Nyhetsbild

Staden Jakobstads anställda trivs – bra betyg till förmännen

JAKOBSTAD Nästan 80 procent av Jakobstads anställda skulle rekommendera staden som arbetsplats. Det är ett gott vitsord även om utvecklingsarbetet bör fortsätta, anser personaldirektör Eva-Maria Emet.

Nyhetsbild

Tystnad är önskad på bibliotek, inte på idrottsarenor – "Publiken är också där för att uppträda"

JAKOBSTAD I konsertsalen släcks lamporna över salongen när föreställningen ska börja. I idrottsarenan tänds de. Publiken är också där för att uppträda.

Nyhetsbild

Larsmo tveksam till fiskodling – Ådön anses vara fel plats

LARSMO Larsmo kommun ser en del problem i Ekofishs ansökan om fiskodling. Området utanför Ådön ses som helt olämpligt för höstförvaring.

Nyhetsbild

Brist på socialarbetare skapar problem i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD. De som vill jobb i Jakobstadsregionen ska utbilda sig till psykiater eller socialarbetare. Det budskapet ger Pia-Maria Sjöström, tf social- och hälsovårdsdirektör i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Förstärkt verklighet i konstgalleri – "Teknologin har inte blivit använd till sin fulla potential än"

JAKOBSTAD Innovationer inom teknikvärlden kan driva den magiska realismen ett steg längre, och ett steg närmare oss.

Nyhetsbild

Dålig luft i Jakobstad och Karleby – gatudammet plågar

KARLEBY/JAKOBSTAD Luften i både Karleby och Jakobstad är dålig just nu. Det torra och varma vädret gör att gatudammet yr. Ett regn skulle hjälpa mycket.

Nyhetsbild

Tomppis memes blir bok – här är listan med bokaktuella österbottningar på Schildts & Söderström

Tomppi’s Memes kommer ut i bokform i höst. Karin Erlandssons avslutande del i hyllade "Legenden om ögonstenen"-serien släpps i augusti.

Nyhetsbild

Varning för gräsbrand kan stoppa påskbrasorna i år

Under påskhelgen kan det råda varning för gräsbrand i Österbotten och Mellersta Österbotten, vilket skulle stoppa alla påskbrasor.

Nyhetsbild

Pedersöreföretag i konkurs – "Åkeribranschen kan vara tuff"

PEDERSÖRE. Ett transportföretag från Pedersöre har ansökt sig i konkurs. Men överlag är det få konkurser i regionen just nu.

Nyhetsbild

Arbetsgrupp: Inrätta turistinfo på Skata i sommar

JAKOBSTAD Arbetsgruppen vill förbättra informationen om och på Skata och föreslår en infoplats i Viktor Sunds stuga. Gatornas skick är det största problemet i området.

Nyhetsbild

Biografen plockar ner skylten och stänger dörrarna – för renovering

JAKOBSTAD Efter det sista veckoslutet i april stängs den stora salongen vid Bio Rex i Jakobstad, senare stängs hela biografen.

Premiären för thrillern "Blinkers" skjuts fram

JAKOBSTAD Det var tänkt att den österbottniska långfilmen "Blinkers" skulle ha sin premiär den 19.4. Premiärdatumet har nu flyttats fram.

Jakobstadsborna blev 101 färre på ett år

JAKOBSTAD Statistikcentralens befolkningsdata visar att den 31 december 2018  bodde 19 278 personer i Jakobstad.

Malmskas mentalvårdscentral renoveras

JAKOBSTAD. Mentalvårdscentralens byggnad G på Malmska området genomgår en omfattande renovering från och med juni och cirka ett år framåt.

Nyhetsbild

Knivslagsmålet på gågatan: gärningsmannen dömd till ovillkorligt fängelse

I RÄTTEN En 23-årig man i Jakobstad, som en natt i mitten av februari knivhögg en annan ung man på gågatan, döms till ett och ett halvt års ovillkorligt fängelse.

Nyhetsbild

Tomi slog igenom på youtube, men slutade lägga ut musik på nätet

JAKOBSTAD Tomi Paldanius slog igenom på youtube, men i dag publicerar han inte längre någon musik på nätet.

Nyhetsbild

Markbrand vid Hällan – kunde ha spridit sig till bostadshus

JAKOBSTAD Vid 13.30-tiden på tisdagen kom larm om en markbrand på Hällanvägen i Jakobstad. Tack vare den fukt som ännu finns på marken kunde branden släckas snabbt.

Nyhetsbild

Klart: Fantasea byggs om och öppnar igen nästa sommar

JAKOBSTAD Stadsstyrelsen beslöt i måndags att Fantasea Park håller stängt i sommar. I stället ska staden bygga en ny servicebyggnad och husvagnsplatser inför sommaren 2020.

Nyhetsbild

Tvåspråkig dagklubb populär trots minskande intresse överlag

JAKOBSTAD Nio barn är redan anmälda till den tvåspråkiga barnklubb som startar i september. Antalet barn i dagklubbarna har minskat stadigt i många år, men föräldrarna verkar glatt överraskade av det nya initiativet.

Nyhetsbild

Hav och miljö tema på nästa Skolmusik – outgivna sångtexter av Tove Jansson

JAKOBSTAD Efter en paus på 25 år är det dags för Jakobstad att igen stå värd för evenemanget Skolmusik. Evenemanget väntas locka 6000 skolelever fördelade på två konserter.

Nyhetsbild

Österbottnisk regissör om nya långfilmen – ville erbjuda skådisarna intressanta roller

I den första långfilm Tobias Ahlgren skrivit och regisserat får en del karaktärer ta en del stryk. – Jag ville inte att det skulle kännas för tamt.

Nyhetsbild

Jeppis Hockeys framtid lockade 17 intresserade – Många frågetecken att räta ut

ISHOCKEY Diskussionstillfället om Jeppis Hockeys framtid lockade 17 personer. Initiativtagaren Henrik Invenius tolkade antalet som att också andra än han är bekymrade över representationslagets framtid i Jakobstad. Men ännu är Jeppis inte redo för nedsläpp.

Nyhetsbild

Sannfinländarnas röstkung från Kaustby vill stoppa asylsökande vid gränsen

Trebarnspappan Mauri Peltokangas vill "få ordning på invandringen". Den 53-årige Kaustbybon har inte tänkt kämpa emot skolsvenskan.

Tävling för konstnärer också i år

JAKOBSTAD Nu har regionens bildkonstnärer möjlighet att tävla om vem av dem som ska få göra staden Jakobstads uppvaktningskonst för år 2019.

Nyhetsbild

Henriksson: "Förhandlingarna blir svåra, regering behövs senast till midsommar"

ÖSTERBOTTEN Efter sitt "katastrofval" blir Centern knappast aktuell för nästa regering. Det säger Anna-Maja Henriksson som bedömer att fler än tre partier behövs. SFP vill gärna medverka.

Nyhetsbild

Jakobstadsdomare knuffad av RoPS-tränare: "Ärendet utreds"

FOTBOLL Jakobstadsdomaren Daniel Enkvist blev knuffad av RoPS-tränare Toni Koskela i slutskedet av lördagens match mot KPV i Seinäjoki. Ärendet utreds nu av Finlands Bollförbund.

Nyhetsbild

Jaro valde lagkaptener – Öhberg styr skeppet

FOTBOLL Emil Öhberg ersätter Thomas Kula som Jaros lagkapten denna säsong.

FC United förlorade damfinalen i Canorama cup

FOTBOLL. Tarmo vann med 2-1 över FC United i damfinalen i Canorama cup i söndags.

Logga in för att följa orten