Jakobstad

Nyhetsbild

Jakobstadsföretagets specialprodukt: Levererar kompletta slöjdsalar

JAKOBSTAD Jakobstadsföretaget Bäck & Co har specialiserat sig på att leverera hela slöjdsalar. En speciell nisch som fört dem ända bort till Vietnam.

Peter Johansson tog första FM-guldet

CYKELORIENTERING

Brahes Peter Johansson tog sitt livs första FM-guld på söndagen i Seinäjoki, då han segrade i H50-klassen på medeldistansen i cykelorientering. 

Nyhetsbild

Jaro B ångar på i FM-serien

Inget verkar kunna stoppa Jaro B i årets FM-serie. Under söndagen besegrades HJK med 2-0 (0-0) efter två mål av Benjamin Östman. Därmed står laget med fullpott efter tre spelade matcher.

Nyhetsbild

Optima vill erbjuda yrkesexamen inom processindustrin

Optima anhåller om tillstånd att ge yrkesexamen inom processindustrin, både på svenska och finska. Det här är ett svar på arbetskraftsbristen i regionen.

Tufft för Jaro B2 i division 1

FOTBOLL.

Jaro B2 fortsätter att ha det motigt i division 1. Nu blev det stryk med hela 15-0 (7-0) borta mot TP-47. 

 

Nyhetsbild

De sumpade målchansernas match för JBK

FOTBOLL Det var de sumpade målchansernas match för JBK mot KajHa.

Nyhetsbild

Europeisk soroptimistpresident besöker Jakobstad: "Vi arbetar för att förbättra kvinnors rättigheter"

Soroptimist Jakobstad bjuds på finbesök under helgen när soroptimisternas europeiska president Renata Trottman-Probst gästar staden i samband med organisationens unionsmöte.

Nyhetsbild

Chris Kläfford sjunger med Jeppo Ungdomsorkester – "Det ska bli riktigt intressant"

JAKOBSTAD/VASA Idolvinnaren Chris Kläfford återvänder till Österbotten för att uppträda med Jeppo Ungdomsorkester och Charlotta Kerbs.

Nyhetsbild

Rådgivningen får psykolog: "Ska ge familjerna tidigt stöd"

JAKOBSTAD Antalet skolpsykologer minskar inom social- och hälsovårdsverket. I höst inrättas i stället en ny psykologtjänst på familjerådgivningen.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Säl räddades i Skutnäs, togs till Högholmen

JAKOBSTAD I onsdags hittades en kut vid vattenbrynet i Skutnäs. Teija Löfholm på Jakobstadsnejdens Djurvänner blev kontaktad och inledde räddningsoperationen som tog sälen till Helsingfors.

Nyhetsbild

Gågrupper ska aktivera äldre

JAKOBSTAD Att vara ute och röra på sig är bra både för hjärta och hjärna, inte minst då man börjar komma upp i åren. Därför startar projektet Kraft i åren gågrupper för personer i åldern 75 och uppåt.

Nyhetsbild

Nu släpper Dansbandsrävarna sitt album – på en riktig dansfest

"Minnenas melodier" heter skivan som fyra erfarna dansbandsartister har spelat in tillsammans.

Nyhetsbild

Omöjligt husprojekt gav pris – "Det var snudd på en ruin"

JAKOBSTAD Att det skulle bli Skata visste de, men att hitta ett hus var värre. Charlotte Snellman gick runt i området och tog reda på vem som ägde tomma hus. I det tionde huset fick hon napp.

Nyhetsbild

Karta uppdateras – helikopter i farten i Jakobstad

JAKOBSTAD På fredag eller lördag kommer en helikopter att cirkla över delar av Jakobstad. Uppgiften är att fotografera staden ovanifrån för att uppdatera baskartan över Jakobstad.

Nyhetsbild

Djurvännerna äntligen i egen lokal

JAKOBSTAD Det finns många som älskar djur, men också alltför många som inte gör det. Därför behövs det upplysning om hur man sköter ett husdjur.

Nyhetsbild

Studerande bidrar med nya skulpturer till museet: "Det blir en ganska rolig kontrast"

JAKOBSTAD Nya och gamla artefakter står intill varandra på museet. I vissa fall är det gamla insvept i det nya, som har gjorts av bildkonststuderande.

Nyhetsbild

Bokcirklare får tjuvtitt på Ellen Strömbergs "Klåda"

JAKOBSTAD Flera månader innan Ellen Strömbergs andra roman ges ut kan du läsa delar av den genom att gå med i en bokcirkel på nätet.

Nyhetsbild

Amanda från Jakobstad fotar för Therese Lindgrens Instagram

Amanda Parkkinen jobbar som fotograf i Stockholm och när svenska Youtube-stjärnan Therese Lindgren såg Amandas bilder hörde hon av sig.

Nyhetsbild

Ny sexualbrottslag behövs akut – den gamla lagen gynnar våldtäktsmän

JAKOBSTAD Varför är det inte våldtäkt när en 21-åring har samlag med en berusad 13-åring? Och har det någon juridisk betydelse?

Nyhetsbild

Badminton med ballonger populärt på hinderfri dag

JAKOBSTAD Blåspilkastning, balanstest och badminton. Det fanns många aktiviteter att delta i på årets Hinderfria händelser i Tellushallen i torsdags.

Nyhetsbild

Mirka satsar på nya orter – öppnar kontor i Vasa och Jakobstad

Mirka har öppnat ett kontor i Runsor i Vasa. Ett nytt kontor har nyligen öppnats också i Jakobstad.

Nyhetsbild

Vuxna behövs på stan

JAKOBSTAD Skolavslutningshelgen är av tradition ett livligt veckoslut. Vuxna som rör sig på stan blir väl emottagna av ungdomarna, det känns tryggt med någon som har koll på vad som händer.

Nyhetsbild

Från sport till kött – Antti Koivukangas byter jobb

JAKOBSTAD Yles sportjournalist Antti Koivukangas är Snellmans nya kommunikationsplanerare. Det var inget lättvindigt beslut, säger han.

Nyhetsbild

VIDEO: Campus Allegro evakuerades för brandövning – brister upptäcktes

JAKOBSTAD – Larmet hördes inte i Musikhusdelen av Campus, det måste åtgärdas, säger fastighetsansvarige Kari Huurtela efter evakueringsövningen i Campus Allegro på torsdagen.

Nyhetsbild

Bo-Göran Åstrand: Den enklaste lösningen men inte den bästa

JAKOBSTAD Det är med viss besvikelse kyrkoherde Bo-Göran Åstrand tagit emot det andra utlåtandet från domkapitlet. Han tror risken för att det snart är dags för en ny process är stor.

Nyhetsbild

Agilityframgångar för Jakobstad och Karleby

JAKOBSTAD/KARLEBY Karleby och Jakobstad fick tre silvermedaljer var i juniorklasserna när agility-FM ordnades i Tammerfors förra helgen.

Nyhetsbild

Händer i dag: Campuskvarteret töms i brandövning

JAKOBSTAD Vid klockan 14 på torsdag kommer larmen att ljuda i Campuskvarteret. Alla som vistas i kvarteret utryms, däribland Österbottens Tidnings personal.

Nyhetsbild

Domkapitlet höll fast vid sin linje – Jakobstad utanför fusionen

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Domkapitlet har sagt sitt. Nu talar allt för en fusion mellan de tre församlingarna i Pedersöre. Jakobstad får fortsätta på egen hand. Det är osannolikt att kyrkostyrelsen ändrar beslutet.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey fortsätter spela i hockeytvåan

ISHOCKEY Mycket av den ovisshet som präglat Jeppis Hockey framtid skingrades på onsdagen. Klubbens representationslag kommer att spela i division två också nästa säsong.

Nyhetsbild

Nico Joki hittade nytt hem i Mestis – flyttar till Joensuu

ISHOCKEY Nico Joki har en ny klubbadress. Och det är en adress som sitter som hand i handske för den 23-årige backen. Joki ska nämligen lira i Jokipojat.

Nyhetsbild

SE LISTA: Så många har nu förhandsröstat i EU-valet

Det var ingen större rusning till valurnorna i Österbotten när förhandsröstningen till EU-valet inleddes på onsdagen.

Nyhetsbild

Tjuvar bröt sig in i sommarstugor i Fäboda – "Otäck känsla att någon varit inne i vårt hem"

JAKOBSTAD Hos familjen Blomqvist försvann troligen inget riktigt värdefullt när tjuvar hälsade på för en vecka sedan. Men känslan av att ha haft objudna besökare är inte trevlig.

Nyhetsbild

Hög sjukfrånvaro i offentlig sektor – "Förändringstakten är hög"

PEDERSÖRE Anställda i offentliga sektorn har fler sjukdagar än anställda i privata sektorn. I traktens kommuner pågår ett febrilt arbete för att minska sjukfrånvaron.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Tusen-gruppen ska ge IF Drott klirr i kassan i Ärevarvet

ÄREVARVET Ärevarvet är kon som fortfarande mjölkar och i vår förväntar sig IF Drott att den ska mjölka och klirra mer än vanligt. Målet är jippot ska ge föreningen 30.000 euro.

Nyhetsbild

Utmaningen är att hitta nya kunder

JAKOBSTAD Baltic Yachts har just nu tre nya båtar vid kajen på Alholmen. Såväl hantverksskicklighet som tekniskt kunnande finns inom varvets väggar, framtidens utmaning är att hitta kunderna.

Nyhetsbild

Sandnäs och Lönnqvist snabbast på femman

FRIIDROTT Det var hugget som stucket i herrklassen, men betydligt klarare marginaler i damklassen när deltagarna gjorde upp på Bastucupens sprintdistans på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Oviss framtid för Jeppis Hockey då inget årsmöte utlysts

ISHOCKEY Jeppis Hockey har fortfarande inte haft sitt årsmöte och det råder stor ovisshet kring representationslagets existens. På onsdag ska anmälan till hockeytvåan vara inlämnad.

Nyhetsbild

Regeringsförhandlingar: Olika villkor för traktens kommundirektörer

JAKOBSTAD Tjänstledighet eller distansjobb? För de tre kommundirektörer som deltar i regeringsförhandlingarna är lösningarna olika.

Nyhetsbild

Aktias vd för första gången i Jakobstad

JAKOBSTAD. Aktia har numera det fysiskt största och förnämsta bankkontoret i Jakobstad. Så ska det förbli, men samtidigt betonar vd:n Mikko Ayub vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen.

Tre vill bli musiklärare i Jakobstad

JAKOBSTAD. Jakobstads finskspråkiga skolväsende fick tre sökande till en musiklärartjänst. Skoldirektören Juha Paasimäki förordar en av till torsdagens möte i skolsektionen.

Nyhetsbild

Nya böcker av prost i Jakobstad

JAKOBSTAD Boris Salo ger ut två nya böcker på sitt och sin frus bokförlag. Den första bygger på material från en bönekurs i Jakobstads svenska församling.

Nyhetsbild

Nu ställs läraren Sidorows verk ut: "Hon var väldigt blyg när det gällde att visa sin egen konst"

JAKOBSTAD Karin Sidorow var under en stor del av 1900-talet en inflytelserik person i Jakobstads konstliv, men hennes egen konst är inte särskilt känd.

Nyhetsbild

Nytt försök: Städa och röj i Gamla hamn

JAKOBSTAD Tanken var att allmänheten skulle städa och röja i Gamla hamn den 4 maj, men snöovädret satte käppar i hjulen. På lördag görs ett nytt försök.

Nyhetsbild

Svensk tv-profil turnerar i Finland – besöker Vasa och Jakobstad

Anders Lundin tar publiken från savannen till tv-soffan i sin senaste föreställning. Den svenska underhållningsprofilen turnerar i Finland i höst.

Nyhetsbild

Amerikanska bilar tar plats i centrum – ACC vill skapa ny tradition

JAKOBSTAD I fjol fyllde ACC 40 år. Det firade man med en cruisingdag som lockade mycket folk. Nu vill föreningen upprepa konceptet, på lördag är det dags igen.

Nyhetsbild

Miljö- och byggnadsnämnden påtalar brister i Ekorosks verksamhet

JAKOBSTAD Provtagningar i ett dike intill Ewapowers och Ekorosks lagringsfält visar att vattnet är lika förorenat som avloppsvatten med höga halter näringsämnen, fasta partiklar och syreförbrukande ämnen.

Nyhetsbild

21-åring dömd för sex med berusad 13-åring – men det var inte våldtäkt

I RÄTTEN En 21-årig man hade samlag med en 13-åring som var berusad. Tingsrätten ansåg inte att fallet uppfyllde kriterierna för våldtäkt.

Nyhetsbild

Lilla Stafettkarnevalen: Snabba löpare i Pedersöre

FRIIDROTT. Pedersöres stolta löpartraditioner verkar leva vidare. Åtminstone om man får utgå från två slumpmässigt valda lopp i Lilla Stafettkarnevalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Dan Vikman om utmattningen: "Jag klarade inte av att gå 250 meter"

JAKOBSTAD För att klara av att jobba heltid igen har Dan Vikman stärkt hälsan och gått ned 40 kilogram. Men ännu större förändringar har skett inombords.

Logga in för att följa orten