Jakobstad

Nyhetsbild

Retro sysselsätter ett hundratal – "Jag hoppas bara någon räddar oss"

JAKOBSTAD De som med olika arrangemang får sin sysselsättning via Retro är oroade. Den osäkra situationen tär på humöret, och en vardag utan sysselsättning hotar igen.

Nyhetsbild

Tidigare Kokkotyö-vd: "Fattar de inte vad de gör mot de arbetslösa?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Margita Lukkarinen ledde Kokkotyö-stiftelsen i nästan nio år. Hon förstår inte hur kommunerna och främst Karleby stad tänker om de låter Kokkotyö gå i graven. Vi har gjort vad vi kunnat, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

En gratistidning läggs ner, en ny uppstår

JAKOBSTAD Onsdagen den 3 februari ser en ny gratistidning dagens ljus. Då utkommer nya Pietarsaaren Sanomat som delas ut i Jakobstad och delar av Larsmo.

Nyhetsbild

Snellman satsar på biogasstation för tunga fordon – "Här kör stora mängder tung trafik förbi "

JAKOBSTAD Snellman och Vörå energiandelslag får stora stöd för att bygga gastankningsstationer. På Snellman är man glada över det stöd som möjliggjort satsningen.

Nyhetsbild

Med tårtan i centrum – Runebergsveckan kör i gång tack vare kreativt gäng

JAKOBSTAD "Otroliga historier" är temat för årets Runebergsvecka som inleds på söndag. Tack vare en stor drös nytänk når festivalen ut till många.

Nyhetsbild

Emil Öhberg skrev på för JBK – axlar dubbla roller i klubben

FOTBOLL Emil Öhberg har skrivit på för JBK i division 2. Den förre Jaromålvakten kommer att axla dubbla roller i klubben.

Nyhetsbild

Nykomlingar och gamla bekanta på Pro Jakobstads lista

JAKOBSTAD Erkki Salmu är nöjd med kandidatrekryteringen inför kommunalvalet. Han säger att det finns intresse för att vara med och påverka vad som sker i staden.

Nyhetsbild

Ettans program klart – så ser derbyschemat ut för Jaro, VPS och KPV

FOTBOLL Årets division 1 är tänkt att dra i gång 17 april. För KPV, Jaro och VPS väntar hemmamatcher i premiären. Men ännu är det förmodligen för tidigt att rista schemat i sten.

Nyhetsbild

Vår hjärna behöver både träning och vila – "Vi ska inte strunta i det jobbiga"

JAKOBstad Vi styrs i ganska hög grad av tankemönster som vi oftast inte är medvetna om. Största delen av det vi tänker i dag är ungefär samma saker som vi tänkte i går, säger Pernilla Nylund.

Nyhetsbild

Minibussar med biogas och byggnader som håller – flera förslag under debatt om hållbart tänk

JAKOBSTAD Orden var fler än vad som rymdes i en kort paneldebatt, men lite fick några beslutsfattare i Jakobstad gnugga geniknölarna kring miljöfrågor på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Övergången till pensionslivet en utmaning – tankar vädras i diskussionsgrupp

JAKOBSTAD Övergången till pensionärslivet kan upplevas som svår. En diskussionsgrupp där nyblivna pensionärer får vädra sina tankar kör snart igång i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Ökad kunskap om cirkulär ekonomi behövs i regionen

I höst ska klimatstrategin för Jakobstadsregionen vara klar. Efter det vill kommunerna satsa på att öka kunskapen om vad cirkulär ekonomi och hållbarhet betyder.

Nyhetsbild

Hemlig jury väljer vilka som får vara med – "Ju fler vi blir, desto roligare blir det"

JAKOBSTAD Nu är det dags att ansöka om att delta i Konstrundan. Juryn väljer vilka som får vara med. Och medverkan kan ha ekonomisk betydelse.

Nyhetsbild

Jani från Jakobstad jobbar med Nordens hårdaste narkomaner

JAKOBSTAD Jani Keto från Jakobstad ville uppleva något annat efter studierna till akutvårdare i Arcada. Sedan 2015 jobbar han med Nordens hårdaste narkomaner i Köpenhamn.

Nyhetsbild

Mordbranden på Åland: Både offret och ena misstänkta kvinnan har koppling till Österbotten

Mannen som dog i mordbranden i Eckerö på annandag jul verkade som företagare i Kronoby och Karleby under ett par år i början av 2000-talet.

Nyhetsbild

Nya tjänster skapas i coronatider

JAKOBSTAD Nytänk och fexibilitet har gjort att vårdföretaget Omsorg kunnat utveckla sin verksamhet med nya tjänster det senaste året.

Nyhetsbild

Han tar över huvudrollen när musikalen flyttas fram

JAKOBSTAD Med två veckor till premiär flyttas den nyskrivna musikalen "Tjugo sekunder" fram till maj. På vägen tappar man en av huvudrollsinnehavarna.

Nyhetsbild

Haga: Aalto är inte värvad bara för att han gjorde många mål förra säsongen

FOTBOLL Juuso Aalto hade en exceptionell säsong sett till målfabrikationen förra sommaren. Men det är inte målskytten Juuso Aalto som Fredrik Haga i första hand beskriver när han berättar om den nya värvningen.

Nyhetsbild

Jaro har gjort klart med ny anfallare – fjolårets skytteligatvåa till Jakobstad

FOTBOLL En av förra säsongens största överraskningar i division ett är klar för FF Jaro.

Nyhetsbild

Se upp i backen – här finns skidspåren mellan Karleby och Nykarleby

Oavsett om det är en lugn skidtur i ett glittrande vinterlandskap eller ett svettigt träningspass du är ute efter så finns det skidspår. Här hittar du ett urval. Klicka på kartan och se skidspåren.

Nyhetsbild

Lång väntan på ambulans – nödcentralernas datasystem styr både samtal och fordon

JAKOBSTAD I dag är över hälften av operatörerna på Vasa nödcentral tvåspråkiga. Ändå kan en finskspråkig operatör svara när man ringer 112. Det beror på det nya datasystemets algoritm.

Nyhetsbild

Ändring av havsnära väg i Skutnäs väcker känslor

JAKOBSTAD Planerna för Strandvägens nya sträckning väcker blandade känslor. Gårdsföreningen vill beakta alla medlemmars åsikter.

Nyhetsbild

Korv-Görans Kebab trångbodda trots ny fabrik – bygger ut 1600 kvadratmeter

JAKOBSTAD Korv-Görans anläggning i Peders är fortfarande ny, men då inte ens pandemin hejdat tillväxten har man i rasande fart vuxit ur utrymmena.

Nyhetsbild

Tre nya fall i Jakobstad – "Läget är stabilt instabilt"

JAKOBSTAD Efter ett veckoslut med några nya coronafall per dag konstaterar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg att läget i Jakobstadsregionen fortsättningsvis är oroande, och stabilt instabilt. Inom Soite var det inga nya fall senaste dygnet.

Nyhetsbild

Ungdomsgård på hjul kommer till Jakobstad – "Det finns mycket som vuxna missar"

JAKOBSTAD Föreningen Stationens Barn har nu placerat en av sina ungdomsbilar i Jakobstad. De skapar en möjlighet för de lokala aktörerna att samarbeta och åka ut för att träffa ungdomar.

Nyhetsbild

Wargh började bra med Jaro – men vill se en förbättring

FOTBOLL Jimmy Wargh såg mycket som var positivt med söndagens seger mot SJK Akatemia. Men i ett avseende vill Jarotränaren se en förbättring.

Nyhetsbild

Jaro vann premiären – se matchen här

FOTBOLL Efter en mållös första halvlek var det ett ungt Jaro som avgjorde hemma mot SJK Akatemia efter paus.

Nyhetsbild

Mäenpää utan chans i Toblach-Cortina

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää startade betydligt bättre än Hannes Mäenpää i Toblach-Cortina i Visma Ski Classics, men båda var genast långt efter täten. En åkare från Team Nordic Athlete var dock bara en tiondel från pallen.

Nyhetsbild

Bara en Eremenko kvar i Spartaks Jurmala

FOTBOLL År 2020 fanns det tre Eremenko i Spartaks Jurmala. I år är bara en kvar.

Nyhetsbild

Gammal tradition återupplivad

JAKOBSTAD Skridskoåkarna har hittat till Gamla hamnviken där det för första gången på många år finns en  plogad bana. Det är en inofficiell skridskobana som man använder på eget ansvar.

Nyhetsbild

Regionen tar aktivt grepp om arbetslöshet – "Snabbare och rakare"

JAKOBSTAD När ansvaret för vården flyttas från kommunerna lämnar frågorna kring sysselsättning ändå kvar på deras bord. Hälsa och sysselsättning hör ofta tätt ihop, därför behövs nu nya vägar för samarbete.

Nyhetsbild

Två versioner av Jaro i elden mot SJK A

FOTBOLL Jarotränaren Jimmy Wargh kommer att byta samtliga 10 utespelare i halvtid i söndagens direktsända träningsmatch mot SJK Akatemia klockan 15.30. Wargh förklarar varför:

Nyhetsbild

Stor utryckning för röklukt

JAKOBSTAD Brandkåren ryckte ut med fem enheter och en ambulans till en befarad eldsvåda i ett egnahemshus i Jakobstad på lördag förmiddag.

Nyhetsbild

Insamlingar för cancersjuka avgör om personalen permitteras i höst

Hotet om permitteringar för anställda vid Österbottens cancerförening har flyttats fram till hösten. Insamlingar är avgörande för föreningens ekonomi.

Nyhetsbild

Irjala-kvarteret fick ny ägare: "Jag trodde det skulle bli dyrare"

JAKOBSTAD Irjala-kvarteret i centrala Jakobstad har fått ny ägare. Det såldes som en del av det konkursbo som My Capital lämnade efter sig. Den nya ägaren är nöjd med priset.

Nyhetsbild

Valen, nyårslöftet och planerna med Miss Finland-finalisten

JAKOBSTAD Fedor Chuppin har drömt om att en dag få visa sina verk på den gröna väggen där framgångsrika Novia-alumner brukar ställa ut. Nu är dagen här.

Nyhetsbild

Nya trafikarrangemang intill underfarten – belysningen ska uppdateras

JAKOBSTAD Nu är både underfarten och trafikarrangemangen runt omkring klara. Belysningen i tunneln behöver dock förstärkas.

Nyhetsbild

Hannes Mäenpää: Jag har aldrig tränat så här bra tidigare

LÄNGDSKIDOR Säsongsdebuten har låtit vänta på sig, men på söndag är det äntligen dags. Då står Hannes Mäenpää på startlinjen i Visma Ski Classics.

Nyhetsbild

Tellushallen tillfälligt stängd – "Alldeles för mycket snö på taket"

JAKOBSTAD Snöstormen har orsakat en säkerhetsrisk för Tellushallen i Jakobstad. Ställvis är det upp till 1.5 meter djup snö på taket.

Nyhetsbild

Två personbilar i trafikolycka på Kållbyvägen

JAKOBSTAD Under fredagseftermiddagen inträffade en trafikolycka strax utanför centrum av Jakobstad. Två fordon var inblandade i krocken.

Nyhetsbild

Ett nytt fall av covid 19 i Jakobstadsområdet

Under fredagen rapporteras om ett nytt fall av covid-19 i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Studerande vid Novia: "Det är på gott och ont som man studerar i Jakobstad"

JAKOBSTAD En scenkonstfestival i miniformat tar form i Black Box i Campus Allegro under fredagen och söndagen. Det är sista årets studerande på Novias scenkonstlinje som vill vara ett ljus i mörkret under festivalen Aurora.

Nyhetsbild

ÖT sänder Jaros premiär på webben – "Glada över att kunna ge våra läsare den här möjligheten"

FOTBOLL På söndag spelar Jaro årets första match. Någon publik är inte tillåten i Tellushallen men matchen kan ses direkt på ot.fi.

Nyhetsbild

Hela stan ska lysa upp i ett leende – ljusfestivalen Jeppis Lux är snart här

JAKOBSTAD De som kör in i staden via Storgatan möts av ett stort leende. Förberedelserna för ljusfestivalen Jeppis Lux är i full gång.

Nyhetsbild

Emma har flytt in i en lek – ganska fånigt, men också skönt

JAKOBSTAD Vad är äkta och vad är fejk? Den frågan väcker blåbären som ligger i en cirkel på golvet. Några av dem är gjorda av trolldeg, andra är det inte.

Nya bryggor vid fiskhamnen

JAKOBSTAD Allt fler båtägare väljer hamnen ute på Ådön som bryggplats. Speciellt intressant är hamnen för dem som har lång båtväg till stugan.

Nyhetsbild

SE BILDER: Alerte röjer snö hela dagen – plogbil halkade i diket

Klockan 02 på natten mellan torsdag och fredag inleddes snöröjningen på Alertes område. Vid niotiden på fredagsmorgonen var hela området plogat första varvet.

Nyhetsbild

Ingen ren konkurrensutsättning av vårdens städtjänster i Jakobstadsregionen

Det är "ändamålsenlighetsprincipen" snarare än ren konkurrensutsättning som gäller när Jakobstadsregionens social- och hälsovårdsverk köper upp sina städtjänster i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby. Men detta kommer troligen snart att ändra.

Nyhetsbild

Köldskada i långloppsteamet – Viktor Mäenpää redo för start

LÄNGDSKIDOR Den stränga kölden i premiären i Visma Ski Classics gjorde att flera deltagare drabbades av köldskador. Därför saknar också Team Nordic Athlete en länk i den andra deltävlingen.

Logga in för att följa orten