Jakobstad

Nyhetsbild

Kunskapen om drönare bristfällig

Att ge sig upp i luften med en drönare kan vid första anblick verka som ett harmlöst nöje. Men med nöjet följer även regler och ett stort ansvar som alla inte är medvetna om.

Nyhetsbild

Skattjakt i Svenska gården – en del av bilderna som ställs ut är gömda

JAKOBSTAD I Sångarbrödernas rum är världen uppochner och i Marthornas rum finns dolda fotoskatter. En annorlunda utställning öppnas i Svenska gården.

Nyhetsbild

Intensiv period väntar för Jaro – nytt mittfält i Tammerfors

FOTBOLL De kommande tio dagarna står nio poäng på spel för Jaro. Om inte drömmen om en kvalplats ska punkteras krävs full pott.

Nyhetsbild

Sämre vattenkvalitet i Jakobstadsnejden – "klassificeringen ändrar i negativ riktning"

JAKOBSTAD Under de senaste åren har mätningar i havsområdet visat att vattenkvaliteten i Jakobstads närhet är acceptabel eller dålig. Nu klassas vattenkvaliteten ner ett steg.

Nyhetsbild

Ordningsvakter efterlyses inför Jakobs Dagar – för en tryggare upplevelse

Jakobstad Jakobstad uppskattas få omkring 90 000 besökare under Jakobs Dagarna. Stämningen och upplevelsen tryggas med hjälp av ordningsvakter.

Nyhetsbild

Fyra personer i Jeppis Hockeys styrelse – Tom Enlund leder arbetet

ISHOCKEY Jeppis Hockeys nya ordförande heter Tom Enlund. Han valdes vid det ajournerade årsmötet förra veckan och jobbar i en styrelse som består av fyra personer.

Nyhetsbild

Friends & burgers stängde i Köpenhamn – lönsamheten uteblev

JAKOBSTAD Under Friends & burgers tre år i Köpenhamn blev restaurangen aldrig lönsam. Nu fokuserar Jakobstadskedjan på Finland.

Nyhetsbild

Vem ska väljas till årets Late Jakob?

JAKOBSTAD Traditionen som inleddes redan på 1980-talet fortsätter även 2019. Årets Late Jakob presenteras under Jakobs Dagar. Titeln går till en person som har förespråkat Jakobstad eller gjort något gott för staden.

Nyhetsbild

Citygruppen etablerar ny roll – "Känns fräschare"

JAKOBSTAD Citygruppen i Jakobstad ska inom kort anställa två nya personer. I samma veva väljer man att avveckla modellen med en verksamhetsledare.

Nyhetsbild

V-Lift köper upp Mäenpää Maskin Ab

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE V-Lift expanderar genom att köpa Mäenpää Kone Oy Maskin Ab:s verksamhet. Affären blev klar i början av juli och från och med första augusti är det den nya ägaren som driver verksamheten. Samtidigt flyttar personalen över till V-Lift.

Nyhetsbild

Var får man flyga med drönare?

JAKOBSTAD Allt fler har dem, men har alla koll på hur och var man får flyga med sin drönare?

Nyhetsbild

Närpesborna minst dementa i landet – kanske

HÄLSA Österbotten har åter fått ett kvitto på att genetiken, levnadsvanorna och vården är bra för vår hälsa. Närpes toppar statistiken, men det finns en bred felmarginal.

Nyhetsbild

Över 7000 besökte Open Air-festivalen

JAKOBSTAD Festivalen Pietarsaari Open Air ordnades för första gången i fredags. Enligt arrangörerna RH Entertainment gick det över förväntan.

Nyhetsbild

Niklas Käcko: Ett bra lag som har medgång gör mål på sina chanser

FOTBOLL Jaro hade svårt mot Haka i fjol och den trenden håller i sig också i sommar. I lördags såg det ändå länge ut att kunna bli en poäng, men det hoppet släckte motståndarnas inhoppare på slutet.

Nyhetsbild

Hakas inhoppare gjorde livet surt för Jaro

FOTBOLL Det har inte gått att rubba Haka i seriespelet denna sommar. Det gick inte på lördagen heller. Två sena mål sänkte Jaro i Valkeakoski.

Nyhetsbild

Europe bjöd till folkfest 

RECENSION Tempest och Europe har inte inlett sin musikaliska nedräkning ännu. Åtminstone inte som liveband. Det kan säkert publiken på över 7000 personer som hade sökt sig till Pietarsaari Open Air intyga.

Nyhetsbild

Samuel Uusitalo in som mittback mot Haka

FOTBOLL Samuel Uusitalo ingår i Jaros preliminära startelva mot starka Haka och bildar mittbackspar tillsammans med Johan Brunell.

Nyhetsbild

Dagen efter Open Air: "Centralplanen är i gott skick"

Gårdagens konsert gick lugnt till och Centralplanen har klarat sig bra. Nedmonteringen av scenen beräknas vara klar till kvällen.

Nyhetsbild

Whitesnake ska upplevas live

JAKOBSTAD Alla hårdrockens attribut var på plats när det legendariska hårdrockbandet Whitesnake drog sin show i Jakobstad. Mickstativet snurrade som en propeller, trumpinnar flög i luften och rafflande gitarrdueller avlöste varandra.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Rocklegenderna Whitesnake tog över Jakobstad

Ingen gick miste om att det legendariska hårdrocksbandet Whitesnake besökte Jakobstad i går kväll då klassiska låtar som "Here I go again" och "Is this love" dånade och spred 80-talsnostalgi från Centralplanen.

Nyhetsbild

Krigsbreven blev en bok – Kristina Palmér delar med sig av pappans berättelser

Hans Sarén skrev krigsbrev till familjen under vinterkriget. Innan han stupade hann familjen ta emot 46 brev. Nu kan de läsas i dottern Kristina Palmérs nya bok "För Finlands frihet och framtid".

Nyhetsbild

Här i laboratoriet i Jakobstad blir livsmedelsplasten miljövänligare

JAKOBSTAD Schur Flexibles i Jakobstad tillverkar tio miljoner kilo plastfilm i år. Av den är nittio procent återvinningsbar för tillverkning av nya plastfilmer. Om några år ska andelen vara hundra procent.

Nyhetsbild

Rocknerven vibrerade i Jakobstad – Europe bjöd på rockpärlor

JAKOBSTAD Jakobstad fylldes av tindrande tryckare och melodiösa hårdrockspärlor. Drygt 7 000 personer rockade loss.

Nyhetsbild

Pietarsaari Open Air igång: "Vi tröttnar aldrig på hårdrock"

JAKOBSTAD Vid kravallstaketet längst fram vid scenen trängs förväntansfulla fans. Förväntningarna är skyhöga inför kvällens rockkonsert.

Nyhetsbild

Osäkra kort i försvaret – Jaros mittbackslöfte kan debutera mot Haka

FOTBOLL Niklas Käcko har huvudbry inför lördagens match i Valkeakoski. Offensivt råder närmast ett överflöd av alternativ, men i backlinjen kan det bli knapert.

Nyhetsbild

Batteri till elcykel började brinna – situationen snabbt under kontroll

JAKOBSTAD Ett batteri till en elcykel började brinna på Vestersundsgatan på fredagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Fiika väntar inte på sommaren – glasade in uteserveringen

JAKOBSTAD Det ska gå att sitta på Fiikas uteservering från april till oktober, tycker Roger Snellman och lät glasa in 50 kvadrat.

Nyhetsbild

Oklart vem som ersätter Henriksson – "Ingenting händer i sommar"

JAKOBSTAD Anna-Maja Henriksson avgår som ordförande för Jakobstadsfullmäktige i september. Vem som ska ta över efter henne är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Jakobstad är redo – ljum recension för Whitesnake i Gävle

JAKOBSTAD Whitesnake har fortfarande "det", men räcker energin till? Det är kontentan av Arbetarbladets recension från bandets konsert i onsdags.

Nyhetsbild

Gatuinnebandyn i Jakobstad tidigareläggs med en vecka

INNEBANDY Gatuinnebandyn hör Jakobs dagar till, men i sommar avgörs den en vecka tidigare än vanligt. Nu spelas innebandyn lördagen den 20 juli.

Nyhetsbild

Här i vår stad – en pjäs från ett svunnet Jakobstad

JAKOBSTAD Teater Jacob målar upp scener från ett förgånget Jakobstad. Wava Stürmer står för manuset och Johan Fagerudd är regissör.

Nyhetsbild

Henriksson slutar som ordförande för stadsfullmäktige – avgår vid nästa möte

Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att hon kommer att avgå som ordförande för Jakobstads stadsfullmäktige vid nästa fullmäktigemöte på hösten.

Nyhetsbild

Se vår karta – här är Jakob Marathons nya bana

FRIIDROTT Efter respons från bland annat Mamma Idrottssällskap valde arrangörerna att gå in för en kortare rutt närmare centrum. Målet är ett mera publikvänligt lopp.

Nyhetsbild

JKG på massiv gymnastikfest i Österrike: "Fantastiskt att få vara delaktig i det här"

GYMNASTIK Årets gymnaestrada pågår som bäst i österrikiska Dornbirn. De 19 deltagarna från Jakobstads Gymnastikförening vittnar om en ovanlig känsla av samhörighet.

Nyhetsbild

Parkeringsbrist befaras på rockkonsert – nästan 7 000 har köpt biljett

JAKOBSTAD Arrangören uppmanar konsertbesökare att lämna bilen hemma. Nästan 7000 biljetter har sålts inför Pietarsaari Open Air.

Nyhetsbild

Köpman orolig över kundtapp – paketboxar blir lockbete

JAKOBSTAD Med hjälp av paketboxar vill köpmannen Aki Salminen locka fler kunder till Jakobstads centrum. Kundtappet oroar honom.

Nyhetsbild

Resenärerna minskade vid flygplatserna i Österbotten

Vid Helsingfors-Vanda flygplats ökade antalet resenärer under första halvan av 2019. Men i Österbotten är trenden den motsatta.

Nyhetsbild

Korv-Görans fabrik planeras i detalj – bygget ligger en dag före i schemat

JAKOBSTAD Ofta vid stora byggprojekt är det utsatta slutdatumet i början inte samma som det slutgiltiga slutdatumet. Vid Korv-Görans nybygge godkänns inga sådana förseningar.

Nyhetsbild

I Pedersörekyrkor skenade utgifter iväg – "Församlingarna höll inte i kostnaderna"

PEDERSÖRE Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet gjorde den största förlusten av alla kyrkliga samfälligheter i Österbotten. En fusion behövs.

Nyhetsbild

Hälften av församlingarna på minus – många församlingar i Österbotten kämpar med ekonomin

I Pedersöre rasade församlingarnas resultat i fjol. Även andra österbottniska församlingar kämpar mot det minskande antalet skattebetalare.

Nyhetsbild

Förberedelserna är igång – på fredag äntrar Whitesnake scenen

JAKOBSTAD Arrangemanget väntas gå smidigt och på fredag kommer Whitesnake till Jakobstad. Alla som vill ta del av brittisk 80-tals rock kan med andra ord söka sig till Centralplanen.

Nyhetsbild

Det målas i Skolparken och runtom i landet – till minne av Helen Schjerfbecks

Jakobstad Bildkonstföreningen Jakarte ordnade ett kurstillfälle i Skolparken i Jakobstad mellan klockan 10 och 13.

Nyhetsbild

Nu inleds scenbygget – i år täcks planen inte in

JAKOBSTAD Solens första strålar värmer talkofolket som precis hittat till centralplanen. En långtradare med delarna till scenen står parkerad på området och efter morgonens första kaffekopp drar scenbygget igång.

Nyhetsbild

Leif insjuknade i borrelios – "Ingen tog symtomen på allvar"

JAKOBSTAD Foten svällde upp och blev blå. Tjugo år efter att Leif Lind blev biten av en fästing blommade borreliainfektionen ut.

Nyhetsbild

Finn Jakobstad strävar efter en trygga Jakobs dagar – nattvandring under helgen

JAKOBSTAD Jakobs dagar lockar massorna till centrum. Inte minst minst under de två sista kvällarna kan det i bland bli lite stökigt.

Bildkonstens dag firas i nejden – bada i färg eller bli inspirerad av omgivningen

JAKOBSTAD Bildkonstens dag infaller onsdagen den 10 juli, en dag som också firas till Helen Schjerfbecks åminnelse. Med anledning av det här firas Det stora målarevenemanget på fler håll i landet, så också i Jakobstad och Nedervetil.

Nyhetsbild

Jonny, 21, lider av borrelios – "Fästingbettet har ställt till med mycket i mitt liv"

JAKOBSTAD Epilepsi, depression och en kronisk trötthet präglar Jonny Åkerlunds liv. Och allt började med ett fästingbett.

Jaro B-juniorer förlorade i Rovaniemi

FOTBOLL Jaros B-juniorer gick på en uddamålsförlust mot RoPS i FM-serien på söndagen.

Nyhetsbild

Amerikaner söker sitt ursprung: "Känner att min mor och mormor är med mig"

I jakt på sina rötter tog sig Cassie Chronic till Österbotten via en resa arrangerad av Swedish Finn Historical Society. I går besökte hon sin gammelmorfars hemgård.

Nyhetsbild

JBK utan utdelning i Kuopio

FOTBOLL JBK fick åka hem från Kuopio utan poäng i bagaget. KuFu-98 vann lördagskvällens sena match med klara siffror.

Logga in för att följa orten