Vasa

Nyhetsbild

Sport A föll mot hårt motstånd

ISHOCKEY En mycket jämn drabbning mellan Sports och Kärpäts A-juniorer slutade i seger i förlängning för gästerna från Uleåborg. "Vi var bättre", säger Sports tränare Olli Hällfors.

Nyhetsbild

Sportback faller bort i rond två mot KooKoo

ISHOCKEY Sport tvingas justera sin laguppställning inför helgens andra hemmamatch mot KooKoo. Gästerna byter målvakt.

Nyhetsbild

Fotgängare dog i trafikolycka i Lillkyro

LILLKYRO Österbottens polisinrättning fick på fredagskvällen vid 22-tiden larm via nödcentralen om en trafikolycka i Lillkyro, där en personbil hade kört av vägen och kolliderat med en fotgängare.

Nyhetsbild

Sport knockade KooKoo i tredje perioden – "Hockey när den är som bäst"

ISHOCKEY Efter ett rejält känslosvall inför andra pausen kom Sport ut och avgjorde i powerplay i tredje perioden. "Sport var bättre", säger KooKoos tränare Tuomas Tuokkola.

Nyhetsbild

Heta känslor och vasst powerplay när Sport sänkte KooKoo

ISHOCKEY Det var gruff och det var fart. Tre mål i tredje perioden innebar att Sport tog en klar seger hemma mot KooKoo.

Nyhetsbild

Punkens pionjärer är för evigt unga: "Vi behövs mer än någonsin"

VASA, KARLEBY Säg Pelle Miljoona och vem som helst börjar nynna på "Moottoritie on kuuma". Bandet som en gång gjorde punken stor i Finland härjar nu i Vasa. Natten till lördag blir Rewell center ett rockhelvete.

Nyhetsbild

Över 2000 euro doneras till Pet for Botnia av studentföreningen vid Novia

För sjätte året i rad donerar studentföreningen Nud pengar till cancerföreningen i Vasa. Studerande i Vasa har varit med i insamlingen.

Nyhetsbild

Sammanslagen tingsrätt börjar vid årsskiftet

Tvåspråkigheten förstärks och verksamheten effektiveras. Ledande lagman Daniel Allén tror att den sammanslagna tingsrätten ger fördelar.

Nyhetsbild

Malin Ström blev akut sjuk – Viggo föddes tre månader för tidigt

PREMATURDAGEN Viggo skulle födas i augusti, men redan i maj kom han till världen. Det dröjde dagar innan mor och son träffades, och månader innan de fick komma hem.

Nyhetsbild

Smyckesdesignern Efva Attling på besök i Vasa: Jag har vågat bli mer politisk

VASA Efva Attling, 66 år, lämnade New York när Donald Trump blev president. I takt med att hon blivit äldre har hon också vågat bli mer politisk: "Man ska inte ta någon skit".

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjans ägarbolag blir finländskt

Pusslet med Kvarkenfärjan är klart. Bolaget Kvarken Link registreras i Finland och lånar 70 miljoner euro. Vasa stad garanterar halva lånet.

Nyhetsbild

Tvåmetersbjässe och Närpeskille med när VPS testar spelare

FOTBOLL Nästa vecka spelar VPS en träningsmatch mot KuPS. För tillfället är ett flertal spelare och visar upp sig i Vasa.

Nyhetsbild

Nytt psykoterapicenter har bred palett av tjänster – öppnar i Vasa och Karleby

VASA Målet var att psykoterapicentret Vastaamo skulle finnas på 20 platser år 2020. Men expansionen har gått snabbt. Nu står Vasa och Karleby i tur.

Nyhetsbild

Sport mot KooKoo gånger två – ligans poängkung i Vasa

ISHOCKEY Sport och KooKoo hör till FM-ligans formstarkaste lag. Nu väntar ett dubbelmöte i Vasa med match både i kväll och i morgon.

Nyhetsbild

Tungtuggad afton för Kronan

ISHOCKEY IK Kronans spelare återvände tomhänta från Vasa på torsdagskvällen. Värdarna i KoMu var inte det minsta gästfria utan behöll poängen efter en stark andra period.

Nyhetsbild

Övis gymnasium ordnade gymnasiad – vinnarna briljerar med bred kunskap

Pedersöre gymnasium tog hem vinsten i årets gymnasiad. Gymnasiaden är en kunskapstävling för de österbottniska gymnasierna.

Nyhetsbild

Nu släpper Rickard Eklund debutalbumet – och firar med konserter

"1. (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds nya album. Det brassas på med känslor då Eklund gör tre spelningar i Österbotten under veckoslutet.

Nyhetsbild

Skådespelaren Johan Aspelins bastu började plötsligt brinna: "Vi hade tur i oturen"

VASA Huset som brann i Dragnäsbäck på onsdagskvällen tillhör skådespelaren Johan Aspelin och hans familj. De hade tur i oturen. Alla hann ut – även ödlan Gandalf.

Nyhetsbild

Skickliga mittfältaren lämnar VPS – klar för FC Honka

FOTBOLL Spekulationerna om att Juha Hakola lämnar VPS för FC Honka har varit långlivade. Nu bekräftas det hela av Esboklubben.

Nyhetsbild

Lohmann: Elever behöver lärare som lär ut kunskap

Vasa Elever lär sig dåligt när de söker kunskap själva. Det stressar deras hjärnor och en stressad hjärna kan inte ta in ny kunskap. De behöver lärare.

Bekräftat: Unga Ilvesbacken till VPS

FOTBOLL VPS förstärker försvaret med juniorlandslagsmeriterade Martti Haukioja.

Nyhetsbild

Koldioxidbantaren Staffan Lindberg vägrar flyga men äter gärna höns

VIDEO Hur ser livet ut om man lever hållbart? Det ville Staffan Lindberg veta, och testade. En lösning är att gräva ner tre påsar grillkol om dagen. Vill man gräva ner huvudet i sanden kan man skida Vasaloppet redan nu.

Nyhetsbild

Sällsynt segersötma för Sport – "Det gäller att våga vara modig"

ISHOCKEY Sport har haft oerhört svårt att knipa segrar borta mot TPS. Men med bra målvaktsspel, hård kamp i boxplay och beslutsamhet i anfallen lossnar det poäng även i Åbo.

Nyhetsbild

Bastu förstördes i brand på Jägaresplanaden

VASA En person fick lindriga rökskador och källaren förstördes när det började brinna i en bastu i Dragnäsbäck på onsdag kväll.

Nyhetsbild

Kalapudas hjälte när Sport sänkte TPS

ISHOCKEY Sport fortsätter spela jämna matcher mot topplagen i FM-ligan. På onsdagskvällen blev det två poäng i Åbo.

Nyhetsbild

Strand vill se bättre tågförbindelser till och från Vasa – "Det finns stor potential"

VASA Joakim Strand och stadsdirektör Tomas Häyry träffade representater från VR:s ledningsgrupp för att diskutera hur man kan förbättra Vasas tågförbindelser. Det finns bland annat ett behov av en tidigare avgång från Helsingfors till Vasa på morgonen.

Nyhetsbild

Musikterapeut: "Det finns ett stort behov av musikterapi i skolor"

VASA Under studietiden utförde Sol-Britt Häggblom en praktik där hon bland annat arbetade med unga som haft en stroke. Där och då väcktes intresset att arbeta med musikterapi i framtiden.

VPS presenterar ny spelare – back från Ilves på intåg?

FOTBOLL På torsdag presenterar VPS ett nyförvärv. Enligt surret kring laget handlar det om en ung back.

Nyhetsbild

Sport saknar fortfarande viktiga anfallare

ISHOCKEY Landslagspausen är historia och Sport gästar TPS i kväll – utan två nyckelspelare.

Nyhetsbild

Keistinen: "Jag uppmanade inte Vasa att kringgå lagar"

VASA Medicinalrådet Timo Keistinen tycker i stället att Vasa sjukvårdsdistrikt kunde gå samma väg som man gjort i Karleby.

Nyhetsbild

Medicinalrådets råd till Vasa i jourfrågan: "Fråga inte utan agera i stället"

VASA Timo Keistinen kom med en ovanlig uppmaning till Vasahåll under Sjukhusdagarna som pågår i Helsingfors. "Säger en del om honom som person", kommenterar Hans Frantz.

Nyhetsbild

Nytt system gör att larmet kopplas till den som är ledig – "Språket behöver förbättring"

Snart byts det gamla nödcentralsdatasystemet till en nyare modell – en förnyelse man länge väntat på. Det innebär att larmet kopplas vidare om ingen svarar på 20 sekunder.

Nyhetsbild

Liikanen: Handelshinder och klimatförändringen är de största riskerna

VASA När Finlands Banks förra chef kommer till stan är det naturligt att prata ekonomi. Han vill slå vakt om fri handel och arbeta mot klimatförändringen.

Nyhetsbild

Birka Cruises kryssar från Stockholm via Höga kusten till Vasa

Det svenska kryssningsrederiet Birka Cruises ordnar en kryssning till Höga kusten i Sverige och vidare till Vasa i Finland sommaren 2019. Max Jansson på Visit Vasa är nöjd.

Nyhetsbild

Kulturutövare säger ja till Vasa som kulturhuvustad – men inte 2026

VASA Vasa får gärna bli europeisk kulturhuvudstad, men det blir bråttom att hinna till 2026. Det säger två kulturaktörer i staden.

Nyhetsbild

Umeå var kulturhuvudstad 2014: "Det krävs ett starkt politiskt intresse för att lyckas"

VASA Det kostar att bli kulturhuvudstad, men det lönar sig också. Saknas en genuin politisk vilja är det ändå bättre att inte ansöka, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Nyhetsbild

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild

Seminariet Rethink ökar kännedom om cirkulär ekonomi

Kan det omtalade energiklustret i Vasaregionen också bli ett kluster för cirkulär ekonomi? Den här idén lyfter seminariet Rethink upp nästa vecka.

Nyhetsbild

Kommunförbundet om Peters snusbod och Vasa: "Försäljningen inte olaglig"

VASA Juristen Ida Sulin likställer försäljningen i Peters Snusbod med den alkoholförsäljning som kommuner runtom i landet är inblandade i på kursgårdar.

Nyhetsbild

Det stormar kring snusboden i Umeå – Från rederiets sida är det tyst

VASA I tidningen Apu och på tv-kanalen MTV problematiseras snusturismen från Vasa till Umeå. Resenärer ska också ha köpt mer än lagen tillåter. Från rederiets sida presenteras en enhetlig linje: "inga kommentarer".

Nyhetsbild

Ansvarig politiker: "Vi behöver inte tjäna pengar på snus"

VASA Det är oetiskt och onödigt att Vasa stad är med och driver snusförsäljning. Det anser koncernsektionens ordförande Lars-Erik Wägar (SFP). Men vill andra politiker ha snus, så får de ha snus, anser han.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar på forskning i patientsäkerhet

Vasa sjukvårdsdistrikt vill skapa ett kompetenscentrum för forskning i patientsäkerhet. I januari väntar förhandlingar med Åbo universitet om en professur i ämnet.

Nyhetsbild

Yannika, 17, är projektledare när ungdomsorganisation samlas i Vasa – simulerar hur det går till i EU-parlamentet

Ungdomsorgansationen EYP har verksamhet i 40 länder i Europa. Yannika Rönnqvist är spindeln i nätet när EYP ordnar session i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

Gallup: "Utbytesstudier är en bra erfarenhet"

Högskolestuderandenas bästa tips till dem som vill åka på utbytesstudier: var öppen och lär känn nya människor. Utbytet är en bra erfarenhet då du söker jobb.

Nyhetsbild

Strejken ställde till det under Emilias utbytesår

En fem veckor lång strejk höll Emilia Alfthan på helspänn under utbytesåret. Hon befinner sig i mellersta Chile där hon studerar psykologi på universitet.

Nyhetsbild

Vasaföretagare: Motivationen viktigaste verktyget när man utvecklar nya spel

VASA Passion för spel är den viktigaste ingrediensen i spelutveckling, medan utbildningen spelar mindre roll. – Hitta det som du själv brinner för, vare sig det är kodande, ljud eller grafik, säger Jussi Loukiainen.

Nyhetsbild

Spelprojekt ska bygga broar över Kvarken

Qvarken Game Industry ska hjälpa spelföretagen i Österbotten och Västerbotten att etablera sig på den globala marknaden. – Vi har redan duktiga programmerare, grafiker och ljudtekniker. Vad vi behöver är ett sätt att knyta ihop dem, säger Tobias Björkskog.

Nyhetsbild

Kim blev pappa över en natt: "Leah ska känna att hon var värd att behålla"

FARSDAGSINTERVJU Som en omvälvande överraskning kom Leah Selänniemi till världen. Pappa Kim Selänniemi var singel, mitt i studierna och hade inte haft planer på att bilda familj när dottern föddes.

Nyhetsbild

Jeppis Hockey vände och vann

ISHOCKEY Vasaspelaren Jani Kiviniemi avgjorde för Jeppis Hockey mot Korsholm när Jeppis vände och vann med 4–8 (3–2, 1–0, 0–6).

Nyhetsbild

Mindre än fem procent av Vasa svenska församlings medlemmar har röstat

VASA När förhandsröstningen i församlingsvalet avslutades på lördagen såg det skralt ut för Vasa svenska församlings del. Totalt hade 502 av församlingens röstberättigade medlemmar röstat.

Logga in för att följa orten