Vasa

Nyhetsbild

Richardsson klar för högklassig tävling i Vitryssland: "Bra tillfälle att förbättra rekordet"

FRIIDROTT Camilla Richardsson är en av tre finländska idrottare som representerar Europa i friidrottskampen mellan Europa och USA senare i höst.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman i Vasa: Staten är största syndabocken

VASA

Det är statens fel att Vasa tvingas spara igen. Det säger Minna Leppäkorpi, huvudförtroendeman på vårdfacket Tehy.

Nyhetsbild

Vasa börjar säga upp i höst – nästa år kan det bli permitteringar

EKONOMI Att Vasa tvingas ta till uppsägning av uppemot 25 personer är en stark signal till statsmakten, säger stadsdirektören. Kommunerna är i kris.

Nyhetsbild

Vasas samarbetsförhandlingar klara – 25 kan mista jobbet

VASA Pensioneringar och omorganiseringar ger det mesta av det Vasa måste spara. Men uppsägningar kunde inte undvikas, och det kan bli permitteringar.

Nyhetsbild

Vörjeans medverkar i Janne Grönroos talkshow på Ritz

VASA "Late Night Live" med Janne Grönroos har premiär i september. Vörjeans, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, medverkar i första showen på Ritz.

Nyhetsbild

LISTA: Österbottens handelskammare ger förslag till budgeten

Österbottens handelskammare har sammanställt en lista med förslag till regeringens tilläggsbudget och till budgeten 2020. Handelskammaren vill säkerställa finansiering till bland annat trafik och utbildning.

Nyhetsbild

Kritisk skrivelse om omfattande jour i Vasa – Läkarförbundet förklarar sig

VASA Vi har inget emot Vasa centralsjukhus, säger ordföranden Samuli Saarni. Läser man förbundets utlåtande kan man få en helt annan bild.

Nyhetsbild

KPO-vd Kim Biskop: Vi kan börja bygga ett nytt Prisma i Vasa 2020

KPO har satt in en ny växel vad gäller planeringen av ett nytt Prisma-varuhus i Liselund i Vasa. Byggstart väntas ske under 2020. KPO:s dagligvaruhandel, som stod för 57 procent av KPO:s försäljning, drog bra under årets sex första månader.

Nyhetsbild

Fortsatt ljusa utsikter på arbetsmarknaden i Österbotten – allt fler har jobb

Österbottens har landets lägsta arbetslöshetsgrad: 7,6 procent. Samtidigt har regionen även den högsta sysselsättningsgraden i landet, 76,1 procent. Men antalet lediga jobb har blivit färre.

Nyhetsbild

23 nya IB-studenter dimitteras från Vasa övningsskola

I höst blir 23 nya IB-studenter utexaminerade från Vasa övningsskola. Dimissionen hålls på fredagen den 30 augusti. Övis fick sin IB-linje 1992.

Nyhetsbild

Volontärer ska ge patienter stöd på Vasa centralsjukhus – 25 vill delta i första kursen

VASA Frivilliga kommer att börja röra sig på Vasa centralsjukhus och hjälpa till med allt från att berätta hur man hittar rätt till att ge kamratstöd åt någon som insjuknat.

Nyhetsbild

Stor satsning på ungas välmående – "De som har problem har verkligt mycket problem"

Allt är inte nattsvart. Men det är ett faktum att allt fler unga får psykisk vård. Nu tar VBL, ÖT och CLL tag i de ungas välmående.

Nyhetsbild

Jakten har börjat – VPS tog säsongens första seger

FOTBOLL En över ett år lång ökenvandring är över och VPS är igen ett vinnande lag. "Den här segern kom inte med tur. Den kom genom stenhårt arbete", säger VPS tränare Christian Sund.

Nyhetsbild

VPS tog första segern på över ett år – segermålet kom på tilläggstid

FOTBOLL Tilläggstiden höll på att rinna ut, publiken började söka sig mot utgångarna – men då hoppade Eero-Matti Auvinen upp och nickade hem full pott till VPS.

Stavanger Oilers visar upp sig i Österbotten

ISHOCKEY. Stavanger Oilers U21-lag kommer på träningsläger till Jakobstad denna vecka. Det står nu klart vilka tre lag man ska möta.

Nyhetsbild

Nyförvärvet Voskonian tar plats mellan stolparna när IFK Mariehamn gästar VPS

FOTBOLL En match med akademilaget var uppvärmningen för Valerii Voskonian. I sin första match med ligalaget går han direkt in i startelvan.

Nyhetsbild

JBK höll lekstuga med VPS-j : "Vi har flyt nu"

FOTBOLL Jumbolaget VPS-j var chanslöst mot JBK som nu siktar på andra plats för att få en extra hemmamatch i den övre slutserien. Detta trots att truppen kommer att leva under hösten.

Nyhetsbild

Vasabåt vann havskappseglingen Kvarken Race 2019

SEGLING Cram från Vasa vann havskappseglingen Kvarken Race som har blivit den största segeltävlingen i Bottenviken. Tvåa var Dagmar från arrangörsföreningen SSJ i Jakobstad.

Nyhetsbild

Lätt för 17-åringar få dispens för körkort – Sofia får dispens för att köra till sina träningar

Allt fler 17-åringar får dispens för körkort efter en lagändring i fjol. Sofia Forsman är en av de som siktar på att ha körkortet i sin hand kort efter 17-årsdagen.

Nyhetsbild

Vasa IFK öste på i hällregnet – Sundström hattrickskytt: "Varje anfallares dröm"

FOTBOLL Det blev en blöt tillställning, men Vasa IFK bemästrade förhållandena och vann komfortabelt. Minea Sundström gjorde tre mål, Fanny Forss två.

Nyhetsbild

VPS-j föll klart mot JBK: "Vi fokuserar inte"

FOTBOLL VPS-j stångade huvudet mot JBK:s försvar utan att skapa något. Gästerna vann slutligen klart och rättvist.

Nyhetsbild

Sunds vädjan till VPS fans inför matchen mot IFK Mariehamn: "Vi behöver att de kommer och hejar på oss"

FOTBOLL VPS möter IFK Mariehamn på hemmaplan på måndag kväll. Laget har fortfarande inte vunnit i år och såväl laget som fansen vill ha en seger. Både chefstränaren Christian Sund och lagkaptenen Sebastian Strandvall vet att de har segerns nycklar i egna händer.

Nyhetsbild

Fartdårar och rattfyllerister på vägarna

Några fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri uppdagades av polisen på fredag kväll och natten till lördag.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om VCS-miljonen: "Regeringsprogrammet säger en miljon och det är klara bud"

Finansministeriets föreslagna 30 000 euro för den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus har fått justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att höja på ögonbrynen.

Nyhetsbild

Högskolorna får en fjärdedel av det utlovade – "Klart det är en besvikelse"

Universitetsrektorerna, professorerna, lärarfacken, alla protesterar de mot finansministerns budgetförslag. Utlovade miljoner krympte till en fjärdedel.

Nyhetsbild

Wasalines snusförsäljning under fortsatt kritik: "Konkurrensverket bryr sig inte"

VASA Förvaltningsexperten Olle Lundin ser fortsättningsvis Peters snusbod som olaglig. Men Konkurrensverket lägger sig inte i. Och Wasaline småler åt frågan.

Nyhetsbild

Stor slutdramatik då FC Sport-j stal en poäng av gästande GBK

FOTBOLL FC Sport-j stal en viktig poäng genom ett sent mål då GBK kom på besök. Karlebylaget skapade de bättre chanserna men FC Sport försvarade bra och tog väl vara på sin chans.

Nyhetsbild

Trivsel köper upp Eco Wash

Städföretaget Trivsels grundare, Saul, Johan och Tomas Mäenpää, köper upp verksamheten Eco Wash. I affären ingår ett tvätteri i Vasa och två tvätterier i Jakobstad.

Nyhetsbild

Tuff matchvecka för Sport – se lördagens träningsmatch mot Björklöven live på vår sajt

ISHOCKEY Sport är inne i en tuff vecka med tre träningsmatcher på fyra dagar. På lördag står Björklöven för motståndet i Umeå – och vi sänder matchen live på webben.

Nyhetsbild

Österbottningar favoriter i Toughest – guld i Vörå betyder gyllene läge för Victor Lövdal

HINDERBANA Bland de 20 bästa i elitklassen i det nordiska hinderbaneloppet Toughest finns tre finländare, Victor Lövdal, Tobias Sax och Joakim Träskelin. Alla tre är österbottningar och på lördag ska de ta sig an 40 hinder i Vörå.

Nyhetsbild

Oreda när skarvgrupp höll presskonferens i Vasa: "Man stångar pannan blodig"

VASA Ordförande Satu Pääkkönen tog ett steg tillbaka och gav ordet fritt under presskonferensen där oenigheten lyste igenom då kritiska frågor ställdes.

Nyhetsbild

Harri Broman vd för Broman Group som äger Motonet : "Svenska och norska kedjor är skickliga"

Svenska och norska kedjor, som XXL, Clas Ohlson, Power och Elgiganten, har landstigit i Finland och erövrat betydande marknadsandelar. Finländska företag har orsak att ta lärdom av sina nordiska konkurrenter, säger Harri Broman, vd för Broman Group.

Nyhetsbild

Spännande skarvmöte i Vasa i dag: "Vi kan inte längre låtsas att vi är överens"

VASA På onsdagen håller den nationella skarvgruppen möte på Fiskets hus i Vasa. Enligt Stefan Thölix, en av medlemmarna, kan mötet bli stormigt.

Nyhetsbild

Ann-Sofi Carlsson skriver om livet och dess labyrinter i sin nya novellsamling

Noveller är lätta att överblicka. Stilmässigt går de att variera nästan hur mycket som helst, säger Vasaförfattaren Ann-Sofi Carlsson.

Nyhetsbild

100 år av trädgårdsodling och vänner – förening firar med fin fest i Vasa

I ett sekel har de gjort exkursioner, haft picknick i varandras trädgårdar och bytt plantor på plantbytardagen. Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar 100 år.

Nyhetsbild

"Det ska finnas en skrovlighet i texten" – Henrik Jansson skriver om minnen, relationer och livet

Författaren Henrik Jansson är aktuell med sitt tredje prosalyriska verk. Boken kommer om någon vecka.

Nyhetsbild

Internerade Gunvor Brettschneiders barndom tog slut över en natt – "Ingenting fanns kvar av livet"

Gunvor Brettschneider var ett av de finländska barn som internerades på 40-talet. Lägret har satt sina spår i form av rotlöshet, men tack vare familjen klarade hon sig.

Nyhetsbild

Henrik Åberg återvänder till Österbotten

Henrik Åberg släpper en ny skiva och ger sig genast ut på en turné som för honom till fem olika orter i Österbotten.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Bröderna Björkgren tog färgtrea i FM-medaljer – firar med fika

FRIIDROTT Guld, silver, brons. Alexander och Adrian Björkgren från IF Drott hade en verkligt häftig lördag i 16–17-åringarnas FM i Kankaanpää.

Nyhetsbild

Rökutveckling på travbanan orsakade ny utryckning

VASA Klockan 9.50 på lördagsförmiddagen fick räddningsverket in ett larm om rökutveckling vid travbanan, där en träbyggnad brann i fredags.

Nyhetsbild

Avkörning på Singsbyvägen – brottsmisstankar finns

KORSHOLM Vid femtiden på lördagsmorgonen körde en bil ner i diket och krockade med lyktstolpe på Singsbysvägen i Korsholm.

Nyhetsbild

Experter diskuterade USA, Kina och Finland: "Finland ska hålla huvudet kallt och se till att välja sina vänner klokt"

Att välja USA:s eller Kinas sida, hur det blir med kalla teknologikriget efter 2020, lösningar på hur Finland ska bli ett attraktivt land. Sådana frågor diskuterades på Wasa Innovation Center på fredagen.

Nyhetsbild

FM-guld åt IF VOM:s unge löparlöfte Leonard Markén: "Motståndarna ville knappt springa"

FRIIDROTT Fem medaljer, guld, silver, silver, brons, brons. Det blev saldot för SFI-föreningarna i FM i friidrott för 16–17-åringar på fredagskvällen. Även i FM för 14–15 åringar blev det ett par finlandssvenska medaljer direkt under första dagen.

Nyhetsbild

Nye ministern Skinnari på ABB-besök i Vasa: "Ni visar verkligen vägen framåt"

VASA För fyra år sedan besökte Ville Skinnari Vasa och berömde då industrin och arbetssättet i staden. Nu är han minister. Och än mer övertygad.

Nyhetsbild

Många vill fira Kvarkenområdets kommande superstatus

VASA Elva riksdagsledamöter, ministrar, svenska ambassadören och många andra firade EGTS-statusen som ska föra Kvarkensamarbetet till nästa nivå.

Nyhetsbild

Sports nyförvärv Liuksiala presenterade sig direkt: Segerskytt i första matchen

ISHOCKEY Ett ettrigt och viljestarkt Sport var skäret före JYP i säsongens första träningsmatch som spelades i Jyväskylä. Sport vann klart – och rättvist.

Nyhetsbild

Beteendevetare: Vår analoga hjärna kämpar i den digitala tiden

Anna Tebelius Bodin ser det som sin livsuppgift att sprida kunskap om psykologin bakom inlärning. Hon marinerar gärna kunskapen i oxytocin och uppmanar lärare att göra det också.

Nyhetsbild

Man från Kina och Rathan från Indien valde Vasa: "Ni borde lära känna oss på riktigt"

VASA För Man Yang och Rahtan Alagirisamy var Vasa ingen självklarhet. Men de valde att stanna efter grundstudierna, och de trivs.

Logga in för att följa orten