Vasa

Nyhetsbild

Vöråbon Caroline älskar att organisera och strukturera – nu är hon vd för Etha Wind: "Känns roligt och spännande"

VASA Caroline Kullbäck från Vörå har jobbat sina första veckor som vd för konsultbolaget Etha Wind i Vasa. Hon är mån om att alla ska få en chans att säga sin mening, både på kontoret och på fältet.

Nyhetsbild

Anni-Linnea Alanens "hemliga" dröm besannas – tävlar i EM i München: "Det kom några glädjetårar när jag fick beskedet"

FRIIDROTT Spjutkastaren Anni-Linnea Alanen är nöjd med att hon lyckades kvittera ut en EM-biljett till München med tanke på omständigheterna. Vasabon har en sjukdomsfylld vinter bakom sig, och precis innan tävlingssäsongen inleddes bytte hon tränare.

Nyhetsbild

Se framtidsskissen över Gigavasa: "År 2030 är det utbyggt med upp till 5000 arbetsplatser" säger Häyry

Två tomter är reserverade och intresset är stort för de övriga fyra. "Vi förhandlar intensivt om alla. Vi väntar investeringsbeslut ännu i år, säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Tre experter ser möjligheter för vätgasen i Österbotten: "Det är här som industriella anläggningar borde byggas"

Finland har överskott av vindkraftsel och världens bästa stamnät. Och pengar finns. "Det är bara att ta upp bollen", säger Rasmus Hautala från Kristinestads näringslivscentral och Närpes motsvarighet Dynamo.

Nyhetsbild

Novia söker fler som vill bli sjukskötare – intresset för yrket sjunker: "Det är bekymmersamt"

Färre vill bli sjukskötare vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Just nu är 32 platser lediga. Intresset är lägre i år i hela landet, säger Eva Matintupa, prefekt vid Novia. Novia har också 30 lediga platser i Åbo.

Nyhetsbild

Peter Vesterbacka vill se Finland satsa mer på arbetskraftsinvandring: "Vi har gjort det för svårt"

Finlands ambitioner beträffande arbetskraftsinvandringen är för lågt ställda. Entreprenören Peter Vesterbacka säger att målsättningarna för invandring måste ställas högre.

Nyhetsbild

PATRIK BACK: Ministern som numera alltid är färsk besöker stan – det har blivit för lätt att raljera om praktikantplats

Man vinner inga val på att profilera sig som kulturpolitiker – den insikten verkar vara rotad i politiker på alla nivåer i landet, skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Så sparar du pengar på kläder – Mia på Restyle i Vasa tipsar: "Lär dig vårda plaggen"

VASA Ta hand om kläderna du har. Det är bra för plånboken och miljön, säger Maria "Mia" Holm på syateljén Restyle i Vasa. Hon vill återintroducera ett verktyg som många glömt bort: klädborsten.

Nyhetsbild

Vasa testar nytt nät för att göra vägen mer hållbar – polyester monteras mellan två lager asfalt

Målet är att förhindra sprickor i asfalten och förlänga dess bruksålder.

Nyhetsbild

Benitas och Jonathans son har autism: "Neo kommer alltid att vara speciell"

Benita och Jonathan Stenlund från Vasa vill öka medvetenheten kring diagnosen autism. Benita har startat Instagramkontot Händerna fulla för att dela med sig av deras historia. – Eftersom vi vet hur det är att leva med ett barn som har autism så är det vi som behöver sprida informationen.

Nyhetsbild

Mycket jobb för polisen under veckoslutet – kort biljakt i Vasa

Totalt har 50 personer suttit gripna under veckoslutet.

Nyhetsbild

Elin Pajunen kunde inte rubba VM-trion – var illa ute redan på tredje höjden: "Det var på håret"

FRIIDROTT Än en gång blev det en fjärdeplats för Elin Pajunen i FM. Inte heller i damernas längd blev det någon medalj till Vasa under söndagskvällen.

Nyhetsbild

Rätt beslut att avbryta Vasa Festival – arrangör: "Går inte att leka med människoliv"

VASA Det blåste hårt i Inre hamnen i Vasa på lördagskvällen. Risken för att något skulle hända blev för stor. Det säger arrangören Tommi Mäki, som aldrig tidigare haft liknande väderproblem.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson gav formbesked som heter duga i FM – den plågsamma tiden efter VM är nu glömd: "Paniken har lagt sig"

FRIIDROTT Efter VM-misslyckandet har det varit tunga veckor för Camilla Richardsson, men i Joensuu vände det när hon tog sitt första guld på 5000 meter på söndagen.

Nyhetsbild

César i Vasa älskar att stajla och sälja bostäder: "Man måste vara lyhörd, som på teatern"

VASA När Vasabon César Kurtén var nio år började han hjälpa till med dekoren på familjens teater i Helsingfors. Där föddes intresset för att stajla bostäder. Som mäklare drivs han av viljan att göra rätt.

Nyhetsbild

Miriam Bryant gjorde succépremiär i Vasa – "Finländare känns ärliga, inte lika bloggiga som svenskarna" 

Miriam Bryant fick festivalpubliken att dansa – och justitieministern att föreviga en klassisk refräng med mobilen. Den svenska stjärnan hade inte förväntat sig mottagandet hon fick i Vasa.

Nyhetsbild

Brandmästare: Det var rätt beslut att avbryta festivalen

På grund av starka vindar avbröts Vasa festival. Det var helt klart rätt beslut, säger jourhavande brandmästare vid Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Besvikna festivalbesökare gick miste om kvällens storartister: "Vi trodde det var ett skämt"

VASA Besvikelsen var stor när publiken på Vasa Festival blev ombedd att lämna området på lördagen på grund av stormen som väntas föra med sig starka och farliga vindar.

Nyhetsbild

Ovädret stoppade inte Johansson, men mjölksyran gjorde sitt i finalen – Rauhala långt från avancemang: "Katastrof"

FRIIDROTT Väderförhållandena höll på att ställa till det under den tredje dagen av friidrotts-FM i Joensuu, men turen var på idrottarnas sida den här gången. Trots det fick varken Filiph Johansson eller Jeanine Nygård till det i finalerna på 400 meter på lördagen.

Nyhetsbild

VIDEO: Vasa Festival avbröts när Molly Sandén spelade – stormen gjorde det för farligt att fortsätta

UPPDATERAD Vasa Festival avbröts klockan 21 på lördagen på grund av stormen som väntas föra med sig starka och farliga vindar.

Nyhetsbild

FM drog i gång efter oväderspausen – besviken Alex Rauhala missade final på 800 meter, inga österbottniska medaljer

FRIIDROTT Hårda vindar, regn och åska satte tillfälligt stopp för friidrotts-FM i Joensuu. Tävlingarna kunde återupptas senare under kvällen. För Alex Rauhala, VIS, blev det pannkaka på 800 meter.

Nyhetsbild

Vasabo vann hundratusentals euro på Eurojackpot

En Vasabo lyckades kamma hem över tvåhundratusen i fredagens eurojackpot.

Nyhetsbild

VIDEO: Ett hopp blev vägen till frihet för Ahmed: "När jag gör min parkour glömmer jag allt"

Som barn tränade Ahmed Matar parkour på en begravningsplats i Gaza. Nu står han på Dramatens scen – hoppar, voltar och flyger för frihet.

Nyhetsbild

300 orienterare intog Vasas gator – folkfest på Brändö: "Bara deltagarna är glada så är allt bra"

ORIENTERING På fredagskvällen tävlade 325 orienterare i en stadssprint på Brändös gator. Emil Sevelius (OK77) var snabbast i herrklassen medan Yvonne Gunell (PIF) tog segern i damklassen.

Nyhetsbild

Stavduon Albin och Jere från Vasa höll för favoritskapet – tog sina första FM-medaljer: "Det var trögstartat"

FRIIDROTT Jere Keskinen och Albin Lundberg säkrade Vasas första medaljer i FM när de hoppade hem silver respektive brons på fredagskvällen. Medaljerna är deras första i seniorsammanhang.

Nyhetsbild

Kristian Bäck säkrade sin sjätte FM-medalj – Camilla Richardsson överraskade på "sprintdistansen"

FRIIDROTT Kristian Bäck gick in för guld i fredagskvällens längdfinal, men fick nöja sig med ett brons i sin första tävling för säsongen. EM-klara Camilla Richardsson överraskade och ställde upp på 1500 meter – och knep silver.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård enkelt vidare till final på 400 meter – har olycksfyllda månader bakom sig: "Min sommar blev helt katastrof"

FRIIDROTT Den tuffa konkurrensen på damernas 400 meter stoppade inte Jeanine Nygård från att ta sig till final. Väl i finalen vill Vasa IS-löparen vara med och tävla om medaljerna – samt en plats till Finlands stafettlag i EM.

Nyhetsbild

EM-klara Anni-Linnea Alanen misslyckades i kvalet – Vasabon blev utan finalplats: "Det var svårt att få till tre bra kast i dag"

FRIIDROTT En av medaljfavoriterna i damernas spjut, Anni-Linnea Alanen, fick inte spjutet att flyga i torsdagskvällens FM-kval och hamnade utanför finalplatserna.

Nyhetsbild

Albin och Jere gör upp om FM-medaljer tillsammans med sin tränare Mikael – "Om tränaren vinner får vi höra om det ett tag"

FRIIDROTT För stavhopparna Albin Lundberg och Jere Keskinen från Vasa är det vardagsmat att deras tränare Mikael Westö är en av deras konkurrenter. På fredagen går trion in som förhandsfavoriter till FM-medaljerna i herrarnas stavfinal.

Nyhetsbild

Kenneth startade bussbolag i Malax för 22 år sedan – nu har han sålt det: "Hamnar i goda händer"

Kenneth Engsbo i Malax bytte långtradarhytten mot bussratten och byggde upp Charter Bus Engsbo från grunden. Nu närmar sig snart pensionen. Han är glad över att Oravais Trafik ville köpa bolaget. Allt fortsätter som förr, lovar vd:n Niklas Iso-aho.

Nyhetsbild

FSOM avgörs i Vasa och Vörå under helgen – sprintorienteringen återvänder hem

ORIENTERING De finlandssvenska förbundsmästerskapen med IF Femman som arrangör avgörs under veckoslutet i Vasa och Vörå. Först ut är fredagens sprinttävling på Brändö med 325 anmälda deltagare.

Nyhetsbild

Trycket på samjouren i Vasa fortsatt stort – nu testar akuten distansmottagning

Med start i augusti testar samjouren i Vasa en digital distansläkartjänst. Distansläkare kan ta hand om akuta fall som inte kräver en fysisk undersökning av patienten.

Nyhetsbild

Elin Pajunen åker till FM med medalj som mål – trots den hårda konkurrensen: "Sist och slutligen är det dagsformen som avgör"

FRIIDROTT Om medaljmålet ska bli verklighet för Elin Pajunen i friidrotts-FM i Joensuu detta veckoslut krävs rekordhopp. Formkurvan har gått i rätt riktning för Vasa IS-hopparen, som denna sommar har tangerat sitt personliga rekord vid två tillfällen.

Nyhetsbild

Fullt på flera österbottniska flyktingmottagningar: "Ungefär tio familjer har åkt men kommit tillbaka"

Ukrainska flyktingar som kommer till Österbotten behöver fortfarande hjälp, men inte i lika stor skala som tidigare.

Nyhetsbild

Här byggs festivalens största scen upp – "Vi dubbelkollar och trippelkollar allting"

Bygget av huvudscenen inför Vasa Festival är i full gång. VBL/ÖT pratade med arrangören Tommi Mäki för att höra vad som är viktigt att tänka på då man bygger en scen.

Nyhetsbild

BILDSPEL: 170 år sedan Vasa brann – här är 10 platser som minner om den gamla staden

Den här dagen för 170 år sedan brann Vasa. Runtom i stadsdelen finns platser som påminner om den gamla stadens historia.

Nyhetsbild

Fem tips på hur du kan minska på elräkningen – en grad kallare i hemmet gör stor skillnad

Om du sänker temperaturen inomhus, tar kortare duschar och justerar golvvärmen i badrummet så kan du räkna med en lite mindre elräkning.

Nyhetsbild

Klassisk österbottnisk festival får ny ledare – "En musiker av högsta internationella klass"

Jan-Erik Gustafsson beskrivs som "en av världens mest eftersökta solocellister och kammarmusiker". Nu blir han konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm.

Nyhetsbild

Sofie Lövdahl skadad – säsongen troligen över: "Jag hade EM i sikte"

FRIIDROTT Vasa IS-hinderlöparen hade haft alla chanser att ta karriärens första FM-guld i Joensuu, men en vadskada sätter stopp för deltagande.

Nyhetsbild

Pojke fastnade i tvättnedkast i Vasa – räddningsverket ryckte ut för att få loss honom

På måndagsförmiddagen fick Österbottens räddningsverk larm om att en pojke satt fast i ett tvättnedkast och behövde hjälp att komma loss.

Nyhetsbild

Augusti är de stora evenemangens månad i Österbotten – "Stort intresse i år", säger arrangörer

Vill du se Toto på festival, besöka andras trädgårdar, fynda på jätteloppis eller diskutera regionens framtid? Här får du tips på några stora evenemang i sensommartid.

Nyhetsbild

Konserten i Replot blev en publiksuccé – och det bjöds på övertygande musikaliska stunder

Även Replot kyrka fylldes till bristningsgränsen vid fredagens festspelskonsert och publiken förde med sig den varma och förväntansfulla stämning som hör till i denna fina inramning. 

Nyhetsbild

Professor kritiserar Fortum för miljardfiaskot – "Tog stora risker, låter andra betala"

Att köpa dyrt och sälja billigt är ingen bra business men är vad Fortum tvingas göra. Caruna skrattar hela vägen till banken efter att ha köpt Fortums elnät – medan Fortums aktieägare och skattebetalare gråter över miljardförluster i Ryssland och Tyskland. Professor Timo Rothovius i Vasa häpnar över Fortums fatala felbedömningar, där man blundade för de stora riskerna, kanske i hopp om stora bonusar.

Nyhetsbild

Jens svarar på svenska på nödcentralen – men det råder brist på sådana som han: "Det är ett givande jobb"

Det råder brist på tvåspråkiga nödcentralsoperatörer. Enligt Kaj Paldanius, biträdande chef vid Vasa nödcentral, beror det på avsaknad av kontinuitet på den svenska utbildningen.

Nyhetsbild

Aurora Botnias avgång från Vasa försenades på torsdagen – Wasalines vd Peter Ståhlberg berättar om orsaken

Färjan Aurora Botnias avgång från Vasa försenades med nästan en timme på torsdagseftermiddagen. Wasalines vd Peter Ståhlberg berättar varför.

Nyhetsbild

Österbottnisk orkester visade än en gång att den håller toppklass – lovande öppning på festivalen

"Jag tror att ingen i publiken förblev oberörd av det omväxlande programmet" skriver Per-Håkan Jansson om Musikfestspelen Korsholms öppningskonsert. En konsert som bådar gott för festivalen.

Nyhetsbild

Vinterns eltillförsel het fråga i sommar – Vasa Elnät berett på olika scenarion: "Sista steget att elen kopplas bort"

Sista steget är att elen kopplas bort. I år är sannolikheten för att Finland måste ta det steget större än inför tidigare vintrar.

Nyhetsbild

Elin Pajunen nosade på rekordhöjder – besviken Blomqvist kan ha missat EM-tåget: "Katastrof, tyvärr"

FRIIDROTT Säsongens näst sista GP-tävling avgjordes i Jyväskylä på tisdagskvällen, och där jagade IK Falkens Nathalie Blomqvist viktiga rankingpoäng inför EM. Vasa IS Elin Pajunen var nära rekordhöjder.

Nyhetsbild

Före detta Vasabo åtalas för mordförsök i Stockholm– nekar till brott

En 43-årig kvinna som är åtalad för försök till mord i Stockholm är före detta Vasabo. Hon är misstänkt för att oprovocerat ha knuffat ner en man på spåret framför ett ankommande tunnelbanetåg. Rättegången hålls nästa vecka.

Logga in för att följa orten