Vasa

Nyhetsbild

Sport stod upp mot TPS – "En nivåhöjning"

ISHOCKEY "Jag är nöjd med prestationen, men naturligtvis inte med att vi bara fick en poäng", säger Sports tränare Ari-Pekka Pajuluoma efter lördagens förlängningsförlust mot ligaledarna.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Klasslärarstuderande: Tänk om verkligheten inte ser ut som i mobbningsfilmerna?

VASA Sociala medier har gjort det svårare att upptäcka mobbning i skolan. Utbildningen förbereder oss så gott det går, säger blivande lärare vid Åbo Akademi i Vasa. Men: "Vi är rädda för att ändå missa signalerna."

Nyhetsbild

Personalen måste lära sig se eleverna, säger lärarutbildare

Det behövs krafttag mot mobbning. Där har lärarutbildningen ett stort ansvar. Vi tar upp problemet under hela utbildningen, säger ansvariga i Vasa och Helsingfors, men det räcker inte alltid.

Nyhetsbild

VPS akademilag till division 2 – "Trodde hela tiden på att vi kan stiga"

FOTBOLL En solid insats hemma mot KPS innebär att VPS-j Akatemia kan fira segern i division 3 trots att en omgång återstår. Tränaren Christian Sund ser fram emot att fortsätta jobba med det unga laget i division 2.

Nyhetsbild

Tommi Mäki vill representera Vasa i riksdagen – ställer upp i vårvalet

Samlingspartisten Tommi Mäki hoppas få minst 5000 röster i riksdagsvalet nästa vår. Han hoppas få stöd från Vasabor, men också från väljare i Ilmajoki, Kurikka och Seinäjoki.

Nyhetsbild

Kvinna slog granne med skidstavar – sedan hittades en död person i lägenheten

VASA Polisen fick larm om en misshandel i Sunnanvik i Vasa på torsdagseftermiddagen. En kvinna hade slagit sin granne med skidstavar. När polisen senare undersökte lägenheten hittade man en död person där.

Nyhetsbild

VCS först i Finland med nytt cancertest – kan göra behandlingen mer effektiv

VASA Nya gentester kan avslöja vilken behandling som passar bäst för patienten. Vasa centralsjukhus är först ut med att prova de nya testerna.

Nyhetsbild

Vinden lyfte tungt tält – fem bilar fick bucklor

Vid 13-tiden på torsdagen fick räddningsverket larm om att ett stort och tungt tält hade lyfts av vinden. Det for bara några få meter innan det landade – på fem parkerade bilar.

Nyhetsbild

Matleverantören Wolt växer kraftigt – öppnar nu i Vasa

VASA Från och med i dag levererar finländska matleverantören Wolt mat från 17 olika restauranger och kaféer till kunder i centrum av Vasa. Rekordmånga ville bli kurir för Wolt i Vasa.

Nyhetsbild

P-platserna på VCS: Risk att parkeringen inte räcker när besökarna blir fler

När det nya H-huset står klart och stadens hälsovårdscentraler flyttar till VCS ökar antalet besökare på sjukhusområdet med 115 000 besökare per år. Någonstans ska alla de parkera. Men var? Det är den avgörande frågan.

Nyhetsbild

För konsulerna är möten mellan fyra ögon viktigast – 12 konsulat i Vasa

Honorärkonsulerna är mångsysslare med fokus på internationella kontakter. I Vasa finns tolv konsulat som gör allt från att utfärda pass till att främja internationellt samarbete och handel. Digitaliseringen har förändrat konsulernas vardag. Men kontakten med människorna är fortfarande viktig.

Nyhetsbild

Närpesman gav över 220.000 till Vasakvinna – som visade sig vara ekonomisk brottsling

I RÄTTEN. En 38-årig kvinna från Vasa åtalas för kreativa och rentav egendomliga ekonomiska brott. Och mitt i den värsta stormen lyckades hon få 220.000 euro av en man hon knappt kände.

Nyhetsbild

Ännu ingen omröstning om Vasa centralsjukhus – "Det drar ut på tiden i utskottet"

VASA Det blev ingen omröstning om en ändrad jourstatus för Vasa centralsjukhus på onsdagen. Det aktuella utskottet fortsätter arbetet under veckan.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

Sport nära seger mot HIFK – "Vi var modiga och vågade spela"

ISHOCKEY Efter en svag start på matchen ryckte Sport upp sig och var långa stunder klart bättre än Helsingfors IFK. Men snöpliga missar och brända målchanser satte käppar i hjulen.

Nyhetsbild

Författardebutant: Det krävs stort mod att erkänna att man mår dåligt

VASA Vasabladet, Förlaget och Centret för livslångt lärande bjöd in till en författarkväll på Academill. Författardebutanterna Elin Willows och Heidi Hakala berättade om sina böcker och diskussion kom att handla om prestationsångest.

Nyhetsbild

Sport tog ledningen två gånger – föll i förlängning

ISHOCKEY Det blev en svängig tillställning när Helsingfors IFK gästade Vasa på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Forskare: Klimatförändringen syns i dämpad landhöjning i Kvarken

VASA Vädret i regionerna kring Bottniska viken och Östersjön är omväxlande i sig själv. Det gör det svårt att enkelt sätta fingret på exakt vilka väderfenomen som beror på klimatförändringen och vilka som är normala vädervariationer. Det säger klimatforskaren Anna Rutgersson från Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Rutinerad anfallare saknas när Sport gästas av HIFK

ISHOCKEY Sport tvingas justera laguppställningen inför kvällens hemmamatch mot ett Helsingfors IFK som har flera bekanta ansikten i laguppställningen.

Nyhetsbild

Omröstning om jourstatus för VCS kan ske på onsdag – Rehn-Kivi förhoppningsfull

VASA Social- och hälsovårdsutskottet väntas rösta om jourstatusen för Vasa centralsjukhus - och det kan bli mycket jämnt. En Centerledamot och en från De Blå kan avgöra.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Marginalen kan bli den minsta möjliga mot Vasa centralsjukhus

VASA När social- och hälsovårdsutskottet går till omröstning om jourstatusen överraskar en Centerpolitiker och gör resultatet till en nagelbitare.

Nyhetsbild

Unga läkare ger Vasa bra betyg som praktikplats

Undervisningen av läkarpraktikanter i Vasa är med i ett nytt projekt med målet att ge bättre service för en tvåspråkig befolkning.

Nyhetsbild

Europaspel en avlägsen dröm för VPS – "Vi var usla i första"

FOTBOLL VPS blev rejält manglat av Ilves i första halvlek, men var med i fajten inför andra tack vare ett straffmål. Det blev en tung förlust och nu är hoppet om att nå tredjeplatsen i ligan snart ute.

Nyhetsbild

Sömnig start blev VPS fall

FOTBOLL En riktigt svag första halvlek satte VPS i klistret hemma mot Ilves.

Nyhetsbild

Säkerheten ska ses över i skolornas fysiska tester efter dödsfall

Efter ett dödsfall i Esbo utreds nu skolornas gemensamma fysiska tester. I österbottniska skolor är man inte odelat positiv till testerna.

Nyhetsbild

Plan B för vården inte längre aktuell – däremot nog diskussioner med kommunerna

Vasa sjukvårdsdistrikts planer på att integrera primär- och socialvården har väckt debatt. Nu vill sjukvårdsdistriktets ledning och styrelse räta ut några frågetecken som uppstått längs vägen. Samtidigt väljer man att ge projektet ett nytt namn.

Nyhetsbild

VPS tvingas möblera om i backlinjen

FOTBOLL VPS åker på ett tungt avbräck inför kvällens hemmamatch mot Ilves. Mittbacken Eero-Matti Auvinen finns inte med.

Nyhetsbild

VPS ska knäcka Ilves försvar – "Vi är starkare nu"

FOTBOLL VPS hör till lagen i FM-ligan som kryssar mest och oavgjorda resultat har det blivit även mot Ilves. Men efter ett par matcher med riktigt bra spel litar tränaren Petri Vuorinen på att det ska lossna mot Tammerforslaget i kväll.

Nyhetsbild

Polismän misstänkta för misshandel och missbruk av tjänsteställning – åtalas inte

Poliser i Vasa misstänktes för missbruk av tjänsteställning, misshandel och brott mot tjänsteplikt. Men åklagaren beslöt att inte väcka åtal i dessa fall. Däremot åtalas en överkonstapel för att ha ljugit.

Nyhetsbild

Projekt ska utbilda mentorer för vårdarna: "Närståendevård kan vara både meningsfullt och påfrestande"

VASA Som närståendevårdare axlar man ett stort ansvar för sin anhörige. För vårdaren kan det vara värdefullt att få prata med andra som varit i samma situation. Därför ska ett nytt projekt utbilda erfarenhetsmentorer i Österbotten.

Nyhetsbild

Sport förlorade hemmapremiären med fula siffror

ISHOCKEY Det blev ingen seger när Sport spelade sin första hemmamatch i ligan. KalPa vann klart och såg till att Sport förlorade två matcher den här helgen.

Nyhetsbild

Grov stöld på Neptunvägen – Någon stal dator

VASA Under natten mellan fredag och lördag bröt sig någon in i ett egnahemshus på Neptunvägen i Vasa. Polisen klassificerar inbrottet som grov stöld.

Nyhetsbild

Mäktig fajt av Vasa IFK

FOTBOLL Ett rejält vingklippt Vasa IFK stod för en fin kämpainsats hemma mot PK-35. Emellanåt small det hårt och känslorna svallade, men hemmaspelarna höll huvudena kalla. "Vi förtjänade en poäng", säger backen Camilla Backlund.

Nyhetsbild

Målvakten ut i duschen när Sport A förlorade

ISHOCKEY Sports A-juniorer startade trögt hemma mot Jukurit. I tredje perioden var de unga örnarna i kapp, men då åkte målvakten Conrad Mölder ut.

Nyhetsbild

Ribbträff och bra spel – men tung förlust för FC Sport

FOTBOLL FC Sport-j hade topplaget RoPS i brygga, men gästerna säkrade segern i andra halvlek. Nu väntar en rafflande match i bottenstriden.

Nyhetsbild

32-årig Vasabo körde drogpåverkad

VASA En Vasabo misstänks för rattfylleri och olovlig användning av droger. Polisen stoppade honom i Gerby på fredagen.

Nyhetsbild

Minnesveckan inleds på måndag – seminarium hålls i Korsholm

Med anledning av nationella Minnesveckan ordnas ett svenskspråkigt landskapsseminarium i Korsholm på tisdag. Minnesvänliga Österbotten är temat.

Nyhetsbild

Sport ställde till med hockeyfest i ligapremiären

ISHOCKEY Knaggligt i början, men sedan lossnade det i powerplay och efter lite skön dramatik på slutet plockade Sport åt sig säsongens tre första poäng.

Nyhetsbild

Slutminutsdrama när Sport vann ligapremiären

ISHOCKEY Bra spel i powerplay lade grunden när Sport sänkte gästande Pelicans.

Nyhetsbild

Wärtsilä vill bygga nära Reinskajen i Vasklot

I området där Wärtsilä vill bygga sin nya anläggning finns bostäder, logistikföretag, kontor, kraftverk nedlagda produktionslokaler, grönområden, kraftlinjer. På tisdag behandlar planeringssektionen det första skedet av planläggningsprocessen.

Nyhetsbild

Ändring i Sports laguppställning – stjärnyttern faller bort

ISHOCKEY Sport tvingas till en ändring i kvällens laguppställning för ligapremiären hemma mot Pelicans. Olavi Vauhkonen spelar inte.

Nyhetsbild

Ovisshet kring vårdreformen oroar fackförbundet Jyty – över 200 000 arbetstagare berörs

För att vård- och landskapsreformen ska lyckas får det inte bli avbrott i anställningen för de arbetstagare som överförs till landskapet, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Hon är orolig över att reformen inte behandlar all personal lika när det gäller överföringsprinciper.

Nyhetsbild

Dags för ligapremiär – här är Sports första laguppställning för säsongen

ISHOCKEY Så var det dags. I kväll inleder Sport ligasäsongen med hemmamatch mot Pelicans. Ett par nyförvärv får inte plats i laguppställningen.

Nyhetsbild

Nygrundad djurrättsförening samlas i Vasa – vill sprida information om pälsnäringen

VASA Ett tiotal djurrättsaktivister samlas på gågatan Vasa på lördag för att uppmärksamma pälsnäringen i Finland. Det är den nygrundade föreningen Finland Fur Animal Save som står bakom initiativet. – Det är inte fråga om någon manifestation eller demonstration, vi vill helt enkelt informera allmänheten om vår verksamhet och sprida vårt budskap, säger Niina Kuorikoski.

Nyhetsbild

Alla får inte betalt för studentkårsjobbet – "Jag medger att arvodet inte är stort"

Studentkårsstyrelserna vid högskolorna i Finland jobbar utgående från olika förutsättningar. Vid vissa större studentkårer ligger ersättningarna för uppdraget nära nivån för en månadslön. I mindre högskolor får man lägre eller ibland inga arvoden alls.

Nyhetsbild

Jutta ger ett år av sitt liv till studentkåren – "Ibland känns det som ett heltidsjobb"

VASA Jutta Maunula sätter de egna studierna på is för att satsa på Åbo Akademis studentkår ÅAS verksamhet. Jobbet, som inte egentligen är ett jobb, innebär ibland 12-timmars arbetsdagar. Men enligt Maunula är det värt det.

Nyhetsbild

Sports tränare redo att tackla utmaningen: "Vet hur lätt man kan hamna i en negativ spiral"

ISHOCKEY Att ta över som tränare för representationslaget i en klubb som har haft svårt med resultaten både på isen och i räkenskaperna och dessutom brottats med sjunkande publiksiffror. Ja, det innebär att anta en rejäl utmaning. Men ligadebuterande tränaren Ari-Pekka Pajuluoma verkar ganska lugn.

Nyhetsbild

De gröna har målet klart: en riksdagsledamot från Vasa valkrets

De senaste åren har De gröna haft medvind i Vasa valkrets. Trots sjunkande opinionssiffror nationellt är det inte helt osannolikt att partiet om drygt sju månader får sin första österbottniska riksdagsledamot någonsin.

Nyhetsbild

Christoffer Strandberg fortsätter jaga sina drömmar – och har tips på hur de kan uppfyllas

Christoffer Strandberg hade drömt om att bli skådespelare ända sedan barnsben. Vägen har ibland kantats av tvivel. Var det ett yrke han valt för att få spela andra och slippa vara sig själv? Svaret på frågan ledde honom till en insikt han gärna delar med sig av.

Logga in för att följa orten