Pedersöre

Nyhetsbild

Sportis i Bennäs fick defibrillator

PEDERSÖRE Den lokala Lionsklubben har donerat en hjärtstartare till idrottshallen på Sursikbacken. Defibrillatorn överlämnades i fredags.

Nyhetsbild

I vår ringer han inte, Bo–Erik Isakas

FRIIDROTT Den här årstiden brukar Bo-Erik Isakas använda telefonen synnerligen flitigt. Men i vår ringer han inte. Eldsjälen har beslutat tacka för sig i Ärevarvet.

Nyhetsbild

Krögare besvikna: coronarestriktionerna ännu för hårda och verksamheten blir olönsam, säger de

Visst lättas restriktionerna för restauranger och barer, men inte blir det många glädjerop för den skull. I Österbotten gäller fortfarande hårda begränsningar.

Nyhetsbild

Biskop Bo-Göran Åstrand: "Det här hade jag inte väntat mig"

PEDERSÖRE Både biskop Bo-Göran Åstrand och kyrkoherde Kaj Granlund är överraskade över att kyrkoherdetjänsten inte lockade några sökande. Tjänsten lediganslås på nytt redan nästa vecka.

Nyhetsbild

Ärevarvet förskjuts mot hösten – ÖID:s mål ligger betydligt över fjolårsresultatet

FRIIDROTT Ärevarvet utgör en grundbult i ÖID-föreningarnas ekonomi. I fjol gav jippot mindre än vanligt. Genom att senarelägga evenemanget försöker klubbarna gardera sig mot pandemins härjningar.

Nyhetsbild

Ingen vill bli kyrkoherde i Pedersöre

När ansökningstiden gick ut för kyrkoherdetjänsten på fredag hade ingen sökt tjänsten.

Nyhetsbild

Markbrand nära Lagmansgården i Pedersöre

PEDERSÖRE Kring lunchtid larmades det om en markbrand i Pedersöre. Det var ett gräsbevuxet område nära Lagmansgården som börjat brinna. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

Alma spred förbjudet material med hjälp av barn – många satte livet på spel för friheten

PEDERSÖRE Berättelser från ett mörklagt Jakobstad och farliga färder mellan Vasa och Stockholm finns med på en skiva som skildrar hårda öden, men också lusten att leva.

Nyhetsbild

Två nya fall i Jakobstadsregionen – båda satta i karantän

Två nya positiva fall av covid-19 noterades i Jakobstadsregionen på torsdag. Det är en känd smittkedja och båda de drabbade satt i karantän.

Nyhetsbild

Välbekant namn återvänder till IFK Lepplax tränarbänk

ISHOCKEY För två år sedan skrev han sitt första tränarkontrakt med IFK Lepplax. Nu återvänder Björn Lindgren som tränare till föreningen med förhoppningen om att kunna genomföra en full säsong.

Nyhetsbild

Stort intresse för bibliotekarietjänst i Pedersöre – lockade 13 sökande

PEDERSÖRE En tjänst som bibliotekarie vid Pedersöre kommunbibliotek blir ledig när Anita Löfdahl går i pension i höst. Intresset är stort.

Lista: Här kan du ha exponerats av coronaviruset i Jakobstadsregionen

FOTBOLL Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos personer som har besökt följande platser i Jakobstad, Larsmo, Nykarleby och Pedersöre.

Nyhetsbild

Inga nya fall av covid-19 på Malmskas område – nya platser på exponeringslistan

För tredje dagen i rad finns det inga nya fall av covid-19 att rapporterar på Social- och hälsovårdsverkets område.

Nyhetsbild

Bra vaccintillgång i Jakobstadsregionen – alla i riskgrupp två välkomna

Gruppen över 70 har nu mycket hög vaccinationstäckning i Jakobstadsregionen. Samtidigt meddelar Social- och hälsovårdsverket att alla i riskgrupp två nu får boka tid.

Nyhetsbild

Avgörande tid för församlingarna – hoppas på sommarens läger

Församlingarna är trötta på det nya normala och hoppas att årets konfirmander får åka ut på läger. Kronoby och Pedersöre har hållit läger under sportlovet.

Nyhetsbild

Finländsk målvakt agerade vägg mot Sunds HC Davos

ISHOCKEY Tony Sund och hans HC Davos missar playoff i den schweiziska ligan. SC Berns finländske målvakt höll nollan i det tredje mötet i pre-playoff.

Nyhetsbild

Ingen coronasvallvåg i Jakobstad – "Vi har kontroll på smittkedjorna"

I slutet av förra veckan brakade det lös med ett större antal fall av covid-19 i Jakobstad. Men det ser ut som om att kedjorna ska kunna brytas snabbt.

Nyhetsbild

Inga översvämningar i Österbotten – faran inte över ännu

ÖSTERBOTTEN Vårens kraftiga ankomst har ökat risken för översvämningar i åarna i Österbotten. Under lördagen hade dock inte farhågorna besannats men måndagens regn kan förändra läget.

Nyhetsbild

Tony Sunds HC Davos tog revansch i andra mötet

ISHOCKEY Tony Sund och hans HC Davos vann fredagens match i den schweiziska ligan. Bortasegern mot SC Bern innebär att det blir ett tredje möte på söndag.

Nyhetsbild

Residens för utländska konstnärer hann precis starta upp, så kom coronapandemin

JAKOBSTAD Ett nytt konstnärsresidens har startats utanför Jakobstad. En grupp på fem utländska konstnärer hann gästa det innan coronapandemin bröt ut.

Nyhetsbild

Bitte från Kållby vårdar i Åbo – "Jag saknar tiden då man bara kunde gå in i ett rum"

Bitte berättar om en vardag med oväntade utmaningar. I Åbo har covid-19 spridit sig inom äldrevården. Det är svårt för en person med demens att komma ihåg sin karantän.

Nyhetsbild

Tony Sund & Co är piskade att vinna på fredag

ISHOCKEY Slutspelet har börjat i den schweiziska hockeyligan. Tony Sunds klubb HC Davos fick en dålig start och förlorade första mötet med SC Bern efter förlängning.

Nyhetsbild

LISTA: De här kvalade in till årets Konstrundan

Nu har juryn sagt sitt. Det här är de konstnärer, konsthantverkare och formgivare från regionen som får delta i årets Konstrundan.

Nyhetsbild

Tre nya fall i Jakobstadsregionen – daghem i Nykarleby drabbat

Torsdagen kom med ett bakslag när det gäller utbredningen av corona i Jakobstadsregionen. Tre nya fall är den sämsta siffran på länge. Ett av fallen kommer från Skogsstjärnans daghem i Nykarleby.

Nyhetsbild

IK Falkens terrängcup drar i gång

IK Falkens corona-anpassade terrängcup drar i gång den 12 april. Föreningen hoppas på ett brett deltagande även från till exempel fotbolls- och ishockeyspelare.

Nyhetsbild

Sökes: 70–74-åringar i Jakobstadsregionen som vill ha coronavaccin

Med fler doser i lager vill Social och hälsovårdsverket skruva upp vaccinationstempot. Nu är det hög tid för flera grupper att boka tid. Vaccin finns och personalresurser står redo.

Nyhetsbild

Projektledaren Emil Öhberg får fler uppgifter – jobbar deltid i Sursik skola

PEDERSÖRE För två år sedan började Emil Öhberg jobba med snacket i omklädningsrummen i Pedersöre. I vår är han också i skolkorridoren.

Nyhetsbild

Åtta nya lärare i Pedersöre – valdes bland ett hundratal sökande

PEDERSÖRE Som vanligt lockade klasslärartjänsterna i Pedersöre många sökande. Nu har kommande skolårets nya lärare valts.

Nyhetsbild

Inflytt i nya skolor skjuts troligen fram – namn och rektor söks för skolan i Bennäs

PEDERSÖRE Initialt var tanken att nya lågstadieskolorna i Bennäs och Sandsund skulle tas i bruk vid årsskiftet 2022-2023. Men det blir troligtvis först några månader senare.

Nyhetsbild

Person i Jakobstadsregionen testade negativt – fick symtom och smittade andra

Det har varit lugna coronaveckor i Jakbstadsregionen. Men ett speciellt fall ägde rum under förra veckan. Ett fall som får smittskyddsläkare Johanna Gripenberg att lyfta vikten av karantän.

Nyhetsbild

Storslam för Essegården – får 50 000 euro för renovering

PEDERSÖRE Det läcker in vatten på sina ställen i Essegården. Ett problem som nu ska åtgärdas när föreningen fått ett rejält bidrag.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Pedersöre – sommardäck ställde till det

PEDERSÖRE Två personer fick lindriga skador efter en krock i Pedersöre på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Amanda Kass dribblar med många klubbar – Vasa IFK aktuellt på kort sikt

FOTBOLL Amanda Kass lirade Champions League med litauiska FC Gintra i höstas. Det kan bli en ny vända till Litauen för den tidigare PeFF-, United- och Myranspelaren, men sannolikt tidigast i sommar.

Nyhetsbild

Ny klubb för fotbollslöftet Tilde Hellund: "Allt ser bra ut"

FOTBOLL Regerande cupmästarna Åland United med den tidigare GBK:aren Monica Hagström gick till en ny cupfinal. Men där finns inte längre den tidigare Myranspelaren Tilde Hellund som har bytt klubb.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell sjua i premiären: "En del småstrul"

ORIENTERING På långfredagen inledde Essebördiga Yvonne Gunell tävlingssäsongen i Ingå i seniorklassen som vanligt – och placerade sig precis i enlighet med fjolårsrankningen, nämligen som sjua bland de närmare fyrtio deltagarna i damernas huvudklass.

Nyhetsbild

Antalet doser förväntas öka mot sommaren – "Massvaccinering är vilseledande prat"

Både Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad och Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt söker sjukvårdspersonal inför sommarens coronavaccinering. Det är dock inte tal om någon massvaccinering.

Nyhetsbild

Extranota för Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby: "Olyckliga omständigheter"

Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby har fått en oväntad och sen räkning i miljonklassen från det gemensamma Social- och hälsovårdsverket.

Nyhetsbild

Yvonne Gunell ställer upp i damklassen i orienteringspremiären – strikta direktiv gäller

ORIENTERING Orienterarna får galoppera ut på grönbete i stora skaror på långfredagen. Närmare 700 deltagare är anmälda till säsongspremiären vid Fagervik bruk i västra Ingå.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstadsregionen – inga exponeringar

Veckans första fall av covid-19 har bekräftats på torsdag eftermiddag inom Social- och hälsovårdsverkets område.

Nyhetsbild

Vaccineringen fortsätter i Jakobstadsområdet

Personer som är 65 år och äldre och hör till riskgrupp 2 enligt THLs klassificering, får boka tid för coronavaccinering via telefonlinjen från tisdag 6 april.

Nyhetsbild

Katternö Kraft storinvesterar i mer vindkraft – vill långsiktigt satsa på förnybar energi

Energikoncernen Katternö Kraft investerar genom sitt intressebolag Puhuri i vindparker i Haapajärvi och Kannus. Deras investering innebär en andel på 45 procent i vindparkerna Keso och Kaukanen.

Nyhetsbild

Skådespelaren Anna Maria från Esse jobbar på en ny film i Sverige

PEDERSÖRE Skådespelaren Anna Maria Granlund från Esse beskriver det som lyx att ha fått spela in en audioserie i Purmo. Vanligtvis jobbar hon i Sverige.

Nyhetsbild

Brand i silo med träflis i Pedersöre

En mindre brand bröt ut i ett kraftverk i Pedersöre natten till torsdag.

Nyhetsbild

I sommar blir det filminspelning i Österbotten – nu behövs någon till huvudrollen

Nu har jakten på ett barn till huvudrollen i en österbottnisk kortfilm inletts. Ingen tidigare erfarenhet behövs och dialekt är en fördel.

Nyhetsbild

Johanna Gripenberg om ny vaccinationsordning:  "Känns orättvist mot vår befolkning"

Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg på Malmska i Jakobstad riktar kritik mot regeringens tankar på att göra om vaccinationsordningen.

Nyhetsbild

Pedersöres överskott på 4 miljoner – befarade gå över budget i maj

PEDERSÖRE Bokslutet för fjolåret visar ett överskott på 4 miljoner för Pedersöre. Ett svårprognostiserat men överväldigande positivt år för kommunens kassa.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall på Malmskas område

I Jakobstadsregionen har inga nya fall av covid-19 konstaterats under måndagen.

Nyhetsbild

Lucas vill hjälpa andra ungdomar med ångest: "Viktigt att tillåta sig känna"

PEDERSÖRE Inställd 18-årsfest, prestationskrav i skolan och en känsla av att vara isolerad från omvärlden. Lucas Hellén beskriver 2020 som ett av de värsta åren hittills.

Nyhetsbild

Tio får träffas inom Vasa sjukvårdsdistrikt med start den 1 april

Regionförvaltningsverket lättar på restriktionerna inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu får bara sex personer vistas i samma klunga, men lagom till påsk höjs antalet till tio.

Nyhetsbild

VR begränsar passagerarmängd med hälften

TÅGTRAFIKEN Tågbolaget VR kom med nya riktlinjer på fredagen.

Logga in för att följa orten