|

Israel bryter med Unesco

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Zoom
Foto: LK/Dan Balilty

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel fryser sitt samarbete med Unesco sedan FN-organet lagt fram två resolutioner där man bland annat beskriver landet som en ockupationsmakt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den israeliske utbildningsministern Naftali Bennett ger beskedet i ett brev till Unescos generalsekreterare Irina Bokova, rapporterar AFP. Han skriver att han meddelat Israels kommission till FN-organet att "ställa in alla yrkesmässiga aktiviteter med den internationella organisationen", som han anklagar för att ignorera "tusentals år av judiska band till Jerusalem" och sanktionera "islamistisk terrorism". Bakgrunden är två resolutioner som lagts fram av flera arabländer och som i veckan antogs av Unesco på kommitténivå. Resolutionerna, som tas upp av den verkställande styrelsen på tisdag, refererar till Israel som en "ockupationsmakt" och syftar till att "säkra det palestinska kulturella arvet och östra Jerusalems särskilda karaktär", enligt AFP. Bokova reagerade på kritiken genom ett uttalande där hon slår fast att både muslimer, judar och kristna har rätt till ett "uttryckligt erkännande" av sin historia i och förhållande till staden. Östra Jerusalems status är en av de största stötestenarna i Israel-Palestina-konflikten. Israel kritiserade tidigare i år Unesco efter en resolution i april där FN-organet enbart benämnde det område i Jerusalem där bland annat al-Aqsa-moskén står med dess arabiska namn, och uteslöt den judiska benämningen Tempelberget. (FNB–TT)

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan