|

Lundagård flyttar till stan

NyhetsbildZoom
Mia Ahlskog och Aja Lund ser fram emot att få ta tag i det praktiska jobbet med att renovera huset på Södermalmsgatan. Foto: Jonas Brunnström
Huset i Purmo har blivit för trångt och gänget bakom Lundagård har letat länge efter ett nytt ställe. De var på väg att ge upp tanken då det nästan perfekta huset blev till salu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aja Lund och teamet bakom Lundagård har letat på många ställen efter en lämplig lokal för verksamheten. Eftersom de säljer byggnadsvårdsprodukter och gamla möbler och prylar är omgivningen viktig. Känslan i den nuvarande butiken vill de behålla men få fler kvadratmetrar. – Vi har nu ett kontor på åtta kvadrat där vi gör allt från att posta paket, luncha och fixa till prylarna som ska ut i butiken. I längden är det ganska ohållbart. Beslutet att flytta från Purmo har inte varit helt lätt att fatta. Aja Lund säger att hon och de andra delägarna tyckt om tanken att Lundagård är ett utflyktsmål. Eftersom de trivs på landet har det varit en fördel att också kunna arbeta där. – Å andra sidan har vi inte haft spontankunderna, de som tittat in på sin lunchrast. Nu när vi etablerar oss i kvarteret nära Campus, After Eight och museet ser vi stora möjligheter att bredda kundkretsen. Åtminstone inledningsvis kommer utbudet att vara det samma som hittills, alltså en skön blandning av gammalt, retro och udda fynd kombinerat med byggnadsvårdsprodukter. Butiken ska se ut lite som ett hem med många olika rum. Själva rumsindelningen behålls, köket blir kontor men i övrigt är rummen tänkta för olika produkter. Aja och Mia är sugna på att få börja måla. Alla färger och tapeter är redan valda. – Vi gillar att huset är nästan i originalskick med spännpapper på väggarna och trägolv. Vi har gjort en viss ytrenovering men lite slitage får synas, det passar vår verksamhet. Varje rum kommer att ha sin stil och sina färger, det är också ett bra sätt för oss att visa hur de produkter vi säljer fungerar i verkligheten. Eftersom Lundagård har en hel del långväga kunder är tanken att det ska finnas ett ställe i huset där man kan slå sig ner i lugn och ro med en kopp kaffe. – Folk köper ju färger och inredning till sina hem hos oss, när man gör en färgplanering vill man inte stressa fram ett beslut så det kan vara skönt att få sitta en stund och fundera på alternativen. Planen har varit att öppna butiken lagom till julhandeln, men just nu är det osäkert om det är möjligt. – Vi har haft några smärre bakslag med renoveringen och så har det tagit tid att få alla tillstånd och papper i skick. Det Kjerulfska huset på Södermalmsgatan där butiken ska inrymmas är skyddat vilket förstås också ställer vissa krav på verksamheten i det, men det uppskattar Lundagårdsgänget. Eftersom fastigheten saknar en infart för bilar och större transporter måste en sådan byggas. Det kräver också en hel del funderingar och pappersarbete. Nada Nords loppis som finns i fastigheten mot gatan kommer att vara kvar tillsvidare som hyresgäst åt Lundagård. – Vi uppskattar deras verksamhet så vi har gärna kvar dem i vår närhet, säger Lund.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan