|

Vattkoppor kan vara borta om tre år

Vaccin mot vattkoppor. Zoom
Foto: Arkiv

Vaccin mot vattkoppor.

Alla barn som inte haft vattkoppor ska erbjudas vaccin. Omfattande vaccinering skulle spara samhället 16 miljoner euro årligen och kunna leda till att Finland blir kvitt sjukdomen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vaccin mot vattkoppor tas med i det nationella vaccinationsprogrammet. Det här blev klart i samband med att riksdagen godkände budgeten för nästa år. Det här betyder att alla barn mellan 1,5 och 11 år som inte ännu haft vattkoppor kommer att erbjudas vaccin, troligen från och med nästa höst om tidtabellen håller.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppskattar att en omfattande vaccinering leder till att vattkoppor försvinner från Finland inom 2–3 år. Man har också räknat ut att vaccineringen skulle spara samhället cirka 16 miljoner euro årligen samt minska föräldraras frånvaro från jobbet med 76 000 dagar.

TBE-vaccin, som skyddar mot fästingburen hjärnhinneinflammation, kommer också in som en nyhet i det nationella vaccinprogrammet. Det här gäller ändå bara i Pargas och Simo där det förekommer många fall av sjukdomen. Vaccineringarna inleds under våren och erbjuds till alla kommuninvånare från 3 år och uppåt.

Hittills har vaccinet erbjudits bara åt dem som bor stadigvarande på Åland.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stormen Dennis fällde träd och förorsakade elavbrott – Österbotten drabbades hårt

Ett ihållande regn och hårda vindar försämrade sikten för alla bilister på söndagskvällen.
Foto: Eija Kontio/Lehtikuva

Ett ihållande regn och hårda vindar försämrade sikten för alla bilister på söndagskvällen.

De hårdaste vindarna uppmättes efter klockan 20 på söndagskvällen i Österbotten.

Mest läst senaste veckan