|

Vattkoppor kan vara borta om tre år

NyhetsbildZoom
Vaccin mot vattkoppor. Foto: Arkiv
Alla barn som inte haft vattkoppor ska erbjudas vaccin. Omfattande vaccinering skulle spara samhället 16 miljoner euro årligen och kunna leda till att Finland blir kvitt sjukdomen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vaccin mot vattkoppor tas med i det nationella vaccinationsprogrammet. Det här blev klart i samband med att riksdagen godkände budgeten för nästa år. Det här betyder att alla barn mellan 1,5 och 11 år som inte ännu haft vattkoppor kommer att erbjudas vaccin, troligen från och med nästa höst om tidtabellen håller.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppskattar att en omfattande vaccinering leder till att vattkoppor försvinner från Finland inom 2–3 år. Man har också räknat ut att vaccineringen skulle spara samhället cirka 16 miljoner euro årligen samt minska föräldraras frånvaro från jobbet med 76 000 dagar.

TBE-vaccin, som skyddar mot fästingburen hjärnhinneinflammation, kommer också in som en nyhet i det nationella vaccinprogrammet. Det här gäller ändå bara i Pargas och Simo där det förekommer många fall av sjukdomen. Vaccineringarna inleds under våren och erbjuds till alla kommuninvånare från 3 år och uppåt.

Hittills har vaccinet erbjudits bara åt dem som bor stadigvarande på Åland.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan