|

Provins gjorde gästspel i Jakobstad

Roxana Crisólogo är en av författarna bakom projektet Sivuvalo som strävar efter att ge uppmärksamhet åt litteratur skriven på nadra språk än finska och svenska. Zoom
Foto: Pär Jonasson

Roxana Crisólogo är en av författarna bakom projektet Sivuvalo som strävar efter att ge uppmärksamhet åt litteratur skriven på nadra språk än finska och svenska.

Gunnar Ekelöfs diktrad "Det som är botten i dig är botten också i andra" har ofta visat sig användbar sedan den skrevs på 1940-talet och är även lätt att associera till vad som hände på Musikcafé After Eight på fredagskvällen. Där hade litteraturtidskriften Provins poesikväll med tema botten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Fyra poeter, Martina Moliis-Mellberg, Ralf Andtbacka, Roxana Crisólogo och Ellen Strömberg, läste poesi och för ÖT berättade redaktör Helena Fagertun om Norrländska litteratursällskapets tidskrift Provins i allmänhet och det senaste numret, med tema botten, i synnerhet. Tidskriften grundades redan på 1950-talet och har kommit ut på nuvarnade sätt med fyra nummer per år sedan 1982.

- Kopplingarna mellan Norrland och Österbotten är starka. Dels finns det relativt många författare från båda områdena och dels finns det också många utflyttade författare, men som fortfarande har en stark norrländsk eller österbotenisk identitet. Provins har belyst finlandssvensk litteratur på olika sätt flera gånger tidigare, och när min redaktörskollega gick på föräldraledighet fick jag en bra anledning att ta in en gästredaktör, författaren Mathias Rosenlund från Vasa, för att göra det här numret med tema inte bara på Väster- och Norrbotten utan även Österbotten.

En tidigare redaktör, Gunnar Balgård, sa att han ville göra Norrland känt för norrlänningarna och Erik Jonsson, företrädare till de nuvarande redaktörerna Helena Fagertun och Pernilla Berglund, gick på sätt och vis vidare på samma linje och hävdade att han ville göra Norrland känt för resten av Sverige. Det logiska för Berglund och Fagertun vore kanske då att vilja sprida Norrland till världen.

- Vi vill nog inte ha ett jättetydligt syfte med tidskriften utan jobbar associativt och tycker det är som roligast när texter gör saker och sväller inifrån. Men vi har infört en avdelning som heter Utsikten där vi tar upp ämnen och författarskap som kan vara relevanta utan att nödvändigtvis ha direkt med Norrland att göra.

Annons
Och en av de medverkande på bottennumrets Utsikten-sidor läste också sin poesi på fredagskvällen, nämligen Roxana Crisólogo. Hon är ursprungligen från Lima i Peru, men bor i Helsingfors och är aktiv i det litterära projektet Sivuvalo vars syfte är att omdefiniera den finländska litteraturen när det kommer till språk. Deltagarna lyfter frågan huruvida litteratur av författare med invandrarbakgrund, skriven på något annat än något av nationalspråken, också bör räknas som finländsk.

Crisólogos texter borde kunna vara ett exempel på finländsk samtidslitteratur:
"Jag skriver det som tystnaden tatuerar i mitt sinne, jag skriver om det som heavy metal-musiken från radion hos grannen, vars ansikte jag aldrig kommer att få se, lämnar svävande i luften. Jag känner igen den gamla kvinnans bankande i väggen, hon som inte står ut med ljudet som två sydamerikanska kvinnor gör när vi rör oss och skrattar. Jga tränger in i deras skog som i en matsmältningskanal som inte släpper igenom de suraste smakerna".

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan