Djupsund ser många motstridigheter i reformpaketet

NyhetsbildZoom
Professor Göran Djupsund. Foto: Lehtikuva
Statsminister Juha Sipiläs beslut att skjuta fram vårdreformen är klokt, anser Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Han är ändå bekymrad över processens många hinder och skulle helst se regeringen tar sig en längre funderare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är klokt att börja från ruta ett. Det enda rätta var att skjuta fram vårdreformen och landskapsvalet, säger han.

Ny regering kan hindra reformen

Ursprungligen skulle vårdreformens lagar vara färdiga på hösten, men eftersom valfrihetslagen strider mot grundlagen måste centrala delar av lagen skrivas om.

– Det hela är lite mystiskt eftersom reformen träder i kraft först efter riksdagsvalet. Kommer regeringen att klubba i genom lagarna på förhand? Ingen vet ju hur nästa regering ser ut.

Djupsund påpekar att det inte alls är säkert att vi har en majoritetsregering i höst, i synnerhet efter den senaste månadens politiska spel.

– Vi vet ju inte ens om regeringen har majoritet efter sommarlovet, när Soini-falangen har varit hemma.

Djupsund menar att många före detta Sannfinländare kan få upp ögonen för sitt gamla parti när de återförenas med hemortens väljare. Det kan rubba regeringens majoritet. Erfarenheten säger dessutom att impopulära ärenden sällan klubbas igenom under regeringsperiodens sista halvår.

– Den förra regeringen hade ganska stor bredd kring en lösning, som alla de större partierna skrev under. Då byggdes vårdreformen av tre stora universitetsområden, säger Djupsund.

Efter valet var Centern största parti och började på ny kula.

Ifrågasätter Pöysti

Tuomas Pöysti är understatssekreterare vid Social- och hälsovårdsministeriet och har haft hand om social- och hälsovårdsreformen. Vid årsskiftet tillträder han posten som justitiekansler. Han kommer att fungera som högsta lagövervakare, alltså även övervaka den reform som han har lagt grunden för. Efter press från oppositionen meddelade han i tisdags att han lämnar sin position som projektledare för vårdreformen.

– Pöysti är reformens arkitekt och guru. Vad händer om det uppstår klagomål? Då sitter han där och tar ställning till den reform som han själv har varit grundare till.

Djupsund kan inte förstå varför det inte har grävts mer i den här motstridigheten.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan