Djupsund ser många motstridigheter i reformpaketet

NyhetsbildZoom
Professor Göran Djupsund. Foto: Lehtikuva
Statsminister Juha Sipiläs beslut att skjuta fram vårdreformen är klokt, anser Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Han är ändå bekymrad över processens många hinder och skulle helst se regeringen tar sig en längre funderare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är klokt att börja från ruta ett. Det enda rätta var att skjuta fram vårdreformen och landskapsvalet, säger han.

Ny regering kan hindra reformen

Ursprungligen skulle vårdreformens lagar vara färdiga på hösten, men eftersom valfrihetslagen strider mot grundlagen måste centrala delar av lagen skrivas om.

– Det hela är lite mystiskt eftersom reformen träder i kraft först efter riksdagsvalet. Kommer regeringen att klubba i genom lagarna på förhand? Ingen vet ju hur nästa regering ser ut.

Djupsund påpekar att det inte alls är säkert att vi har en majoritetsregering i höst, i synnerhet efter den senaste månadens politiska spel.

– Vi vet ju inte ens om regeringen har majoritet efter sommarlovet, när Soini-falangen har varit hemma.

Djupsund menar att många före detta Sannfinländare kan få upp ögonen för sitt gamla parti när de återförenas med hemortens väljare. Det kan rubba regeringens majoritet. Erfarenheten säger dessutom att impopulära ärenden sällan klubbas igenom under regeringsperiodens sista halvår.

– Den förra regeringen hade ganska stor bredd kring en lösning, som alla de större partierna skrev under. Då byggdes vårdreformen av tre stora universitetsområden, säger Djupsund.

Efter valet var Centern största parti och började på ny kula.

Ifrågasätter Pöysti

Tuomas Pöysti är understatssekreterare vid Social- och hälsovårdsministeriet och har haft hand om social- och hälsovårdsreformen. Vid årsskiftet tillträder han posten som justitiekansler. Han kommer att fungera som högsta lagövervakare, alltså även övervaka den reform som han har lagt grunden för. Efter press från oppositionen meddelade han i tisdags att han lämnar sin position som projektledare för vårdreformen.

– Pöysti är reformens arkitekt och guru. Vad händer om det uppstår klagomål? Då sitter han där och tar ställning till den reform som han själv har varit grundare till.

Djupsund kan inte förstå varför det inte har grävts mer i den här motstridigheten.

Kommentarer
|

Fest invigde jubileumsåret i Kronoby

Nyhetsbild
Foto: Eva-Stina Kjellman
Kronoby fyller 50 och firade med jubileumsfest på lördagen i en nästan fullsatt festsal i Ådalens skola.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Jaro fick SJK att svettas - Ny spelare klar

FOTBOLL Jaro bjöd på bra motstånd mot Alexei Eremenkos SJK och förlorade bara med 1-2 (1-2) inför 408 åskådare i Tellushallen. Tränarna var ense om vem som övertygade mest. En testspelare blev också klar för Jaro.

Nyhetsbild
Lokalt

Fest invigde jubileumsåret i Kronoby

KRONOBY Kronoby fyller 50 och firade med jubileumsfest på lördagen i en nästan fullsatt festsal i Ådalens skola.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Nyhetsbild
Sport

Krutet vått för Muik Hockey

ISHOCKEY När Muik Hockey tog emot HCIK i Finlandsserien var det positiva att man släppte bara in ett mål under 58 minuter. Det negativa var att man fick lämna rinken mållösa och då är det omöjligt att vinna hockeymatcher.

Mest läst senaste veckan